Jump to content

Ulfsans streaminglösning - Roon och gamla Äpplen


ulfsan

Recommended Posts

18 hours ago, AlfaGTV said:

Upplever du någon ljudförändring?

 

Nu har jag börjar lyssna för utvärdering av ljudet. Det låter fantastiskt bra - t o m Anna reagerade och sa ifrån sent igår kväll då jag satte på musik (RadioParadise) efter TV-tittandet. Anläggningen är av sådan nivå att den väl avslöjar ljudkvaliteten, även om den har några år på nacken och det inte är de allra största högtalarna (subbas finns som stöd).

 

Ljudet är väldigt rent och luftigt. Det är som när man filtrerar en hemmagjord snaps och allt klarnar. Jag jämför nu alltså med när uppspelningen sker via zonen squeeze till SqBTouch i Roon. Jag brukar utvärdera efter "Igelkottsskivan" "Sentimental Journey" med Nils Landgren (egen rippad flac 16/44,1).

 

Låt nr 2 "Ghost in this house". Nils Landgrens röst är lite raspig och där finns klingande piano och distinkt bas och trummor med vispar och glesa tillslag på bastrumman som jag lyssnat mycket på i många år. Genom SqBTouch kan jag nu efter jämförelse tycka att den raspiga rösten drar med sig "ett damm". Vet inte om det är vad man förr kallade klirr... Samma sak gäller pianot; att det liksom sjunger med. Detta finns inte alls i nya uppkopplingen. Basen är också renare och tillslagen på bastrumman blir plötligt inte så överraskande som förr. Det finns en klar och tydlig separation mellan instrumenten.... Ett väldigt rent piano.

 

Låt nr 4" Nature boy". Här finns hårt anslaget piano och en tydlig bas som jobbar sig fram och bastrumma och vispar en bit in i låten. Pianot låter nu mycket renare, liksom även basen, bättre separation mellan instrumenten i utklingning/hur de låter  (alltså menar jag inte främst placering i sid/djupled). Även här är "snapsen filtrerad" från sådant "småskräp som flyter omkring"- Allt blir väldigt rent. Mindre vassa ssssssss....., när tendens till detta finns i skivan (inte ofta dock, det är en väldigt välinspelad skiva). Mjuka cymbaler när det vispas på dem.

 

Det kan vara lite svårt att snabbt koppla om mellan zonerna MacMIni över USB och SqBTouch över coax i DAC:en, eftersom det tar en liten stund innan den stabiliserar sig efter en omkoppling. Den ska väl hinna låsa signalen, speciellt i USB-läget. Inga knäpp eller smällar dock i omkopplingen. Nu vill jag inte heller hålla på att koppla om framöver, utan vill njuta av det nya ljudet som ju är uppsamlat till 384 eller 352,8 beroende på originalet. Så småningom får jag väl utvärdera om det är denna uppsampling som förbättrar ljudet så mycket, eller om det förbättras lika mycket med uppsamplingen avstängd......

 

/ Ulf

 

 

Edited by ulfsan
Stavfel
Link to comment
Share on other sites

Tack för intryck! :) Kul att du gillar det du hör, och jag tror (har inte lyssnat hemmavid dock) att du har en DAC som gör ett utmärkt jobb!

Det kanske framstod som om jag framhöll uppsampling som den heliga gralen tidigare också, men jag menade snarare att "om du ska uppsampla, gör det i servern, inte i ljudbryggan". Ser fram emot en komplettering senare, om du provar köra "au naturel" (icke uppsamplat) så att säga! ;) 

Link to comment
Share on other sites

23 hours ago, AlfaGTV said:

Ser fram emot en komplettering senare, om du provar köra "au naturel" (icke uppsamplat) så att säga! ;) 

 

Nu har jag kopplat om med upsampling av (au naturel) och på och provlyssnat en del. Så här såg det ut i Roon:

 

IMG_0100.thumb.png.edf0e4761db2dd134c38d2a3eac03bbc.pngUpsampling avstängd:

 

Auralic Vega visar 44,1 och ingen upsampling sker här. Det låter ändå väldigt bra. De positiva omdömena på alla parametrar ovan vid första provlyssningen efter aktivering av upsampling i DSP, kan mycket vät gälla redan här, trots kort och enkel bearbetning i Roon. RAAT (Roon Advanced Audio Transport) känner av vad den spelar mot i slutändan och gör alla nödvändiga inställningar till full belåtenhet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_0098.thumb.png.bc3eb2ca025d150e8b930fc6707515ed.pngUpsampling aktiv (till max PCM-upplösning, jämn multipel):

 

Auralic Vega visar 358,2 efter upsampling i Roon. Här tycker jag att samma gäller som i grundinställningen, men det drivs ytterligare en bit åt det riktigt fina hållet på alla parametrar. Vispar på cymbaler hörs tydligare och i starka anslag på pianot (elpiano?) blir det inte lika hårt. Kan ju vara att man delvis inbillar sig, men eftersom jag föredrar denna inställning och det i alla fall inte låter sämre eller belastar systemet negativt så det märks (bearbetningshastighet= 9,4x), så kör jag på det tillsvidare.

 

:6:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

:)  Ulf

Edited by ulfsan
Tillä bearbetningshastighet
Link to comment
Share on other sites

18 minutes ago, ulfsan said:

Vispar på cymbaler hörs tydligare och i starka anslag på pianot (elpiano?) blir det inte lika hårt.

Väl uttryck. Det är så jag känner det också. Inga himmelsvida skillnader men ändock känner jag så. Och det är just i de övre registren som den mjuknar något, vilket märks inte minst på album från t ex ECM men även på välinspelade violinkonserter. Jag har också gått över till 8x uppsampling (352 från 176). Jag kan inte påstå att det blir någon direkt skillnad mellan dessa. Om jag inte uppsamplar i Lumin så gör min dac det. Den uppsamplar 8x med ett max på 384, så vad jag gör nu är att låta Lumin göra uppsamplingen istället för dacen.  Jag har med andra ord ingen möjlighet att spela med lägre upplösning än 8 gånger.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Jo, så var det frågan VAD ÄR EN STREAMER? enligt inlägg #22 ovan :39:…..  Frågan kvarstår och problemet har egentligen inte förenklats i min skalle :26:.

 

För det första just ordet ”EN”. En dator i betydelsen moderkort, processor, internminne, nätverksförmåga, ingångar/utgångar, mjukvara/operativsystem (som kräver uppdateringar!!!) mm måste finnas med i alla lösningar. Är det då vettigt att trycka in allt detta i EN burk ihop med hårddisk för musiklagring, musikspelare, internetradio och kanske t o m en CD-släde för rippning, display för info om musiken och även ibland en DAC och sedan ställa denna burk ihop med övrig musikanläggning? Blir denna burk då någorlunda framtidssäker? Blir det enklare att hantera denna enda burk än om funktionerna finns uppdelade i olika delar? Hur många delar behöver det i så fall bli?

 

Referensen för mig blir den (provisoriska) lösning jag har redan idag. iMac i arbetsrummet innehåller RoonCore och skickar trådlöst preparerat musikdata till RoonEndpoint i vardagsrummet, som i sin tur är kopplade till Auralic Vega DAC. Från början var SqueezeBox Touch min enda endpoint, men nu har tillkommit en MacMini innehållande RoonBridge. Jag var väldigt nöjd med ljudet redan med SBTouch, men nu med RAAT-ljud uppsamlat till 24/352,8 ut från MacMini, har jag svårt att tänka mig att det kan låta mycket bättre.

 

Den första burk som fångade mitt intresse var Auralic Aries G1 (G2 för dyr), eftersom den rimligen borde para sig väl med min Auralic Vega (1 gen). Funkar med Roon/Tidal. Den hade en display och visade tydligt vad som spelas. Jobbade gärna (helst?) över WiFi. G1 kunde dock inte fås med hårddisk som ju G2 kunde. Varför? Retade mig…! Dessutom krånglade företaget till det med fler och fler och dyrare och dyrare burkar med funktioner som flöt in i varandra (och därmed dubblerades helt i onödan).

 

Den andra intressanta burken blev Innuos Zen, eftersom den innehåll ”allt”. Funkar med Roon/Tidal. RoonCore skulle t o m kunna inhysas i burken ihop med musikfiler, rippningsfunktioner mm. Tyvärr saknade den display och man kunde därför inte se vad som spelades genom att bara titta på anläggningen. IPad skulle var nödvändig för detta och för styrning. Innuos måste kopplas upp med ethernetkabel och har bara USB ut till DAC. Och hur var det med nödvändig prestanda för ev upsampling mm?

 

Tredje alternativet av intresse blev Lumin U1 Mini. De övriga Lumin ansåg jag alldeles för dyra. Nu kom detta alternativ ner i kanske rimliga prisspannet 20-30.000:-. Denna Lumin koncentrerade sig på huvuduppgiften att vara spindeln i nätet så att de funktioner men ville ha kunde spelas upp. Verkar ha en display som inte bara visar musikens upplösning utan också grundläggande albuminfo (titel mm). Mkt bra och önskvärt. Lumin har inte WiFi, utan måste kopplas upp trådat. Är detta en nackdel, tro…? Behöver ju inte vara ett problem, eftersom jag kan koppla ethernetkabel från min AirportExpress.

 

Alla lösningar utom Innuos Zen kräver en ”datorburk” med RoonCore stående någon annanstans. Jag har ju redan en sådan! = Annas Imac. Dock känns den ändå lite klumpig, kanske kraftlös ibland och drar väl mycket ström om den i längden ska stå på dygnet runt 24/7. Ska man framöver gå på ”enburkslösningen” Innuos, eller skaffa/bygga en modernare datorburk i form av en NUC med RoonRock till arbetsrummet och sedan gradera upp MacMini/SqBTouch till t ex en Lumin U1 Mini i vardagsrummet?

 

Vad gäller den ljudkvalitet man kommer att uppnå är jag inte särskilt bekymrad. Det blir nog bra vilket som, vad jag kan läsa mig till, men det är klart att man får prova hemma och utvärdera (när det väl är dags).

 

Förutom att Innuos-lösningen är enklast är den också billigast. För ca 25.000:- har man ”allt”, men saknar tyvärr display! Och räcker prestandan? Kanske de nya versionerna som förväntas komma senare i år tar bort tveksamheterna..?

 

För ungefär samma belopp kan man få en Lumin U1 Mini eller en Auralic Aries G1. Men då bara detta och ingen drivande dator. En NUC måste då fixas för ytterligare ca 5.000:- … Å andra sidan känns det väldigt rejält med en NUC (själva datorn) fysiskt separerad från ljudanläggningen. En ny NUC lär också bli strömsnål (ca 10W jfr med 36W idag för iMac).

 

Och om man bygger en NUC med RoonRock kanske det finns lika bra strömsnåla, alternativa endpoints/renderers som de jag funderat på till hyfsat pris. Tror inte jag nöjer mig med RaspberryPi eller hemmabyggen dock. Gillar inte att för mycket pilla med inställningar/kommandorader och har ingen Linuxerfarenhet…

 

Vad säger ni som själva funderar och kanske har erfarenhet - vad blir bäst, är det läge för beslut och inköp eller kan det vara lönt att fortsätta ”sitta lugnt i båten” ett tag till? Min tillfälliga lösning med mina återvinningsprylar  fungera ju väldigt bra medan jag väntar….jag behöver inte sitta utan välspelad musik och har faktiskt kommit att börja begripa hur ”det hela” fungerar med streaming.

 

:unsure: Ulf

 

Link to comment
Share on other sites

52 minutes ago, ulfsan said:

Lumin U1 Mini

 

När du tänker dig Lumin U1 Mini, vad tänker du dig då får DAC? Eller har du en DAC redan? I annat fall skulle jag även vilja slå ett slag för Lumin D2 med inbyggd DAC, klart prisvärt integrerat alternativ (26000 kr istället för 22000 kr för U1 Mini).

 

1 hour ago, ulfsan said:

Tyvärr saknade den display

 

Det här med display tycker jag personligen är överskattat och nånting jag kanske en gång trodde att jag ville ha, men jag har min display permanent avstängd. Om jag nu vill se vad jag spelar för nånting så tittar jag i Roon. Du kan inte styra några av dessa alternativ utan iPad/dator/telefon. De som har displayer är enbart för visning, men det förstod du säkert.

 

En Intel NUC är rätt enkelt att fixa själv, finns gott om instruktioner att följa. Enkelt uttryckt så behöver man sätta i ett litet minneskort och ett litet hårddisk kort. Ladda ner och föra över Roon ROCK till en USB sticka och boota upp på den. Eventuellt ändra några BIOS inställningar. Underlättar om du har en monitor du kan ansluta tillfälligt under installationen.

 

Kostnad för Roon licensen tillkommer ju dock alltid.

Link to comment
Share on other sites

Jag har redan Roon Lifetime licens och en bra DAC i form av en Auralic Vega. Det är därför Lumin U1 Mini skulle passa bra.....Jag styr nu  min MacMini/endpointlösning med en iPad, men saknar faktiskt att kunna se på display i anläggningen vad som spelas; så som det blir med SqueezeBox Touch, t ex... Men man ser väl viss skivinfo även på en Lumin, eller....?

 

NUC är ett alternativ och får då lösas (om det blir beslutet)...

 

Link to comment
Share on other sites

Det blir spännande att se varthän det bär, om det bär! :) Se även mina övningar i egen tråd! Min low-power RooNUX känner jag kommer fungera väl! Den håller fortfarande på med musikfilsanalys ;) men verkar bli en mycket väl fungerande Roon Core (och Bridge) 

Men du kanske inte vill bygga och pula själv? 
Det där med display då  det borde kunna lösas som @octavia rs har fixat det. Med Ropieee och en touchskärm har du en fristående display med viss manövreringsmöjlighet. Värt 20minuter i "verkstan"?

Link to comment
Share on other sites

45 minutes ago, ulfsan said:

Jag har redan Roon Lifetime licens och en bra DAC i form av en Auralic Vega. Det är därför Lumin U1 Mini skulle passa bra

 

OK, bra bra... jag bara kollar, jag kör ju själv Lumin U1 Mini så jag säger inte emot dig... :) MEN, eftersom jag är lite tjatig och tokig av mig, om jag hade möjligheten så skulle jag velat utmana Lumin U1 Mini + Auralic Vega kombinationen med Lumin D2. Jag tror att du kanske skulle kunna bli förvånad...

 

57 minutes ago, ulfsan said:

Men man ser väl viss skivinfo även på en Lumin, eller....?

 

Det gör man, dock inget fancy omslag.... bara text.

Link to comment
Share on other sites

10 minutes ago, AlfaGTV said:

Min low-power RooNUX känner jag kommer fungera väl!

 

AlfaGTV borde kanske ha ett helt gäng med Roon servrar att sälja som han håller på och fixar... :) 

 

12 minutes ago, AlfaGTV said:

Med Ropieee och en touchskärm har du en fristående display

 

Just det, det är ju faktiskt ett ganska kul projekt.... :) 

Link to comment
Share on other sites

19 minutes ago, AlfaGTV said:

Det där med display då  det borde kunna lösas som @octavia rs har fixat det. Med Ropieee och en touchskärm har du en fristående display med viss manövreringsmöjlighet. Värt 20minuter i "verkstan"?

 

Detta är väldigt enkelt att fixa en Pi dator med Ropieee och display. I Ropieee skriver man in vad man kallar sin endpoint i Roon och aktiverar tilläget i Roon (dyker automatiskt upp när Roon hittar Ropieee) och sen kan man styra Roon via displayen och den visar vad som spelas. Jag har även en fjärr som är kopplad via blåtand till Ropieee där man kan just nu trycka stop/play och hoppa fram/bak mycket smidigt att slippa rota fram telefonen när man vill pausa eller hoppa fram en låt.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, rikard said:

..... om jag hade möjligheten så skulle jag velat utmana Lumin U1 Mini + Auralic Vega kombinationen med Lumin D2. Jag tror att du kanske skulle kunna bli förvånad...


Funkar Lumin D2 som ren DAC också; dvs har den digitala ingångar för inkoppling utifrån av andra digitala källor eller är dess DAC enbart avsedd att serva den egna burkens streamingfunktion?

 

Vad gäller krav på displayen räcker det med ren text. Bild på skivomslag behövs inte - vid så noggrann koll kommer paddan att användas. 

Edited by ulfsan
Komplettering
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, AlfaGTV said:

Det blir spännande att se varthän det bär, om det bär! :) Se även mina övningar i egen tråd! Min low-power RooNUX känner jag kommer fungera väl! Den håller fortfarande på med musikfilsanalys ;) men verkar bli en mycket väl fungerande Roon Core (och Bridge) 

Men du kanske inte vill bygga och pula själv? 
Det där med display då  det borde kunna lösas som @octavia rs har fixat det. Med Ropieee och en touchskärm har du en fristående display med viss manövreringsmöjlighet. Värt 20minuter i "verkstan"?


Jag gillar i grunden att bygga och pula, men inte för avancerat nuförtiden... Pi-lösningar och Linux o dyl är nog inget jag vill ge mig in i. Jag har gått över till Mac/iOS för att slippa Windows/Android-krångel och kompatibilitetsproblem. Som längst kan jag nog tänka mig att själv sätta ihop en lämplig NUC och installera RoonRock. (Förr i tiden satte jag ihop Windowsdatorer till hela familjen och var inne och pillade i Registret och andra styrfiler - men inte nu längre... ?).

 

Jag vill gärna se mer vart ditt nya projekt med ”low-power RooNUX” tar vägen. Med X på slutet misstänker jag dock att det är för mycket LinuX för mig ... ?.
 

 

Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, ulfsan said:

Vad gäller krav på displayen räcker det med ren text. Bild på skivomslag behövs inte - vid så noggrann koll kommer paddan att användas. 

 

Med den lösning jag har får du både bild och text. 

 

received_10154897865325846.thumb.jpeg.e2adbc52d10f417e9a438befa0966927.jpeg.96b8daa8011e5c96aa239c044b9cfe53.jpeg

 

Jag vill inte sitta med telefonen öppen hela tiden och oftast kör Roon på i radio läget då gillar jag att se vad som spelas utan att öppna appen. Barn och sambo kan lätt pausa musiken via skärmen eller fjärr utan att behöva in i appen och trycka vilket jag tycker är bra.

Link to comment
Share on other sites

10 hours ago, ulfsan said:

Funkar Lumin D2 som ren DAC också; dvs har den digitala ingångar för inkoppling utifrån av andra digitala källor

 

Nope, inga sådana ingångar, mest utgångar.... detsamma gäller för U1 Mini, detta är ju nätverksspelare och det är tänkt att signalen kommer därifrån. De kan båda ta en USB disk som alternativ input dock.

Link to comment
Share on other sites

50 minutes ago, rikard said:

 

Nope, inga sådana ingångar, mest utgångar.... detsamma gäller för U1 Mini, detta är ju nätverksspelare och det är tänkt att signalen kommer därifrån. De kan båda ta en USB disk som alternativ input dock.


U1 Mini har ju ingen inbyggd DAC, så där blir inte frågan aktuell... Men jag förstår hur tillverkaren tänker; man ska ha en Lumin D2 i varje rum och koppla aktiva högtalare till dem (skapa zoner). Då får varje enskilt exemplar inte vara för dyrt och inbyggda DACen ska bara serva denna burk och behöver inte vara så avancerad... 

 

@octavia rs Snygg display! Ser ut ungefär som en SqBTouch....?

Link to comment
Share on other sites

38 minutes ago, ulfsan said:

Men jag förstår hur tillverkaren tänker; man ska ha en Lumin D2 i varje rum och koppla aktiva högtalare till dem (skapa zoner). Då får varje enskilt exemplar inte vara för dyrt och inbyggda DACen ska bara serva denna burk och behöver inte vara så avancerad

 

Njaa.... nu tror jag du underskattar prestandan av Lumin D2 lite... :)

 

Jag gick själv från en fullt maxad LampizatOr Golden Atlantic DAC (100k+) till en Lumin D2, nu har jag visserligen gått vidare därifrån både en och två gånger men det har nog mer med min oförmåga att sitta still att göra. Visst, en MSB Discrete eller dCS Bartok är bättre, inget snack om saken, men jag hade absolut kunnat sitta nöjd med Lumin D2 och njuta av musiken om jag hade varit under pistolhot.

Link to comment
Share on other sites

56 minutes ago, ulfsan said:

U1 Mini har ju ingen inbyggd DAC, så där blir inte frågan aktuell... 

Tanken med detta är att man kopplar sin hårddisk direkt till U1 Mini. Det funkar men har då inte tillgång till Lumins taggar annat än "Artist" i bokstavsordning. Om man vill sorterat på t ex album, genre, årtal  och liknande måste man bygga upp bibliotek för dessa på disken. Det blir ett omfattande arbete. Om man bara har en handfull album är det väl ok men annars är den finessen inte särskilt användbar. I praktiken är det nog mer tänkt för musik på USB-sticka.

 

Fördelen med en musispelare/databas typ MinimServer (som Lumin och dess appar är anpassad för) är ju att sorteringen görs där via kolumner som sedan Lumin sorterar efter i sina taggar. Då fungerar också sökfunktionen på Lumin där man kan söka på artist, album, låtar, kompositör, genre, inspelnings/utgivningsår (beroende på hur metadatan ser ut - går att ändra själv) och inläggningsdatum. På varje album finns också länk till Allmusic och last.fm både på artist- och albumnivå. På låtnivå finns länk till Allmusic där man kan läsa mer om låten/kompositionen.

 

En annan viktig förutsättning för den musikspelare/databas man använder till Lumin är att den stöder "OpenHome". De har tillägget AV. Annars kan man få probplem med "gapless", dvs oljud mellan låtarna av olika slag som kan vara rätt så markanta, framför allt med dsd. Det var det som till slut fällde JRiver hos mig för Lumin. De har ett antal inställningar för att förhindra detta men de har inte hjälpt hos mig. Dacen kan också vara en bov i detta drama. JRiver stöder ju DNLA men Lumin vill ha UPnA (vilket MinimServer också använder). Skillnaderna är små men Lumin menar att bäst resultat fås med UPnA.

 

Den här typen av parametrar är också viktiga, vilket gör den här typen av prylar långt ifrån "Plug & Play". Om man bara skall streama från externa källor är det ett mindre problem. Då behövs bara en iPad och Lumin uppkopplad på nätet.

Link to comment
Share on other sites

14 minutes ago, rikard said:

 

Njaa.... nu tror jag du underskattar prestandan av Lumin D2 lite... :)

 


Nejdå, jag uppfattar den som en suverän maskin. Dock vill jag inte ha två DACar i rad och den DAC jag har vill jag kunna koppla in även andra källor till...

 

”En i varje rum” är väl enligt the american dream med massor av pengar och ett jättestort hus, dock...? Gäller nog knappast oss entusiaster på detta forum.

Link to comment
Share on other sites

@Bebop Ja, det finns många parametrar att ta hänsyn till om man inte vill riskera att i efterhand känna att man gjort ett felköp. Väldigt kul att läsa i dina inlägg att du i ditt fall valt rätt och sitter nöjd. Stort grattis! Som du förstår har jag helt andra förutsättningar, dock. Bl a väldigt lite egna musikalbum och filer. Jag har därför beslutat att gå vidare med Roon (strömma utifrån) och hårdvara som passar till detta. Börjar dock inse att det nog är svårt att uppfylla alla krav i min kravspec (enligt post #9) samtidigt med en enda burk. Vad ska jag då ge avkall på, blir frågan?

 

Tänk om Innuos kunde komma med display (eller man kunde koppla SqBTouch-displayen i serie till den) eller om Auralic Aries kunde komma med möjlighet att bygga in RoonCore. Annars behövs det lite fler burkar med t ex Lumin som lösning...

Link to comment
Share on other sites

Med risk för att verka gaggig och sitta och argumentera och prata med mig själv (jag börjar ju bli gammal), vill jag klargöra varför Roon blir viktig i mitt fall:

 

1) Jag har betalt 5000:- i livstidslicens.

2) Roon fungerar suveränt stabilt och bra.

3) Roon hämtar en massa (dock inte alltid tillräcklig, tycker jag) data utifrån om artister och låtar och lägger till som info

4) Roon har en avancerad funktion i form av RAAT (Roon Advanced Audio Transport) som "känner av" vad man har för prylar som spelar och gör maxade inställningar automatiskt.

5) Att spela ut till olika zoner (= olika endpoints) fungerar suveränt. Man kan därför även "ta med" (=tillfälligt flytta)  RoonCore på en bärbar dator och spela upp i helt annan miljö än hemma om man vill.

6) Roon är en mjukvara under utveckling. Kanske kommer att finnas i molnet en vacker dag...!? Blir i så fall väldigt lättillgängligt och användbart överallt...

7) RoonRadio ger möjlighet att upptäcka nya låtar och artister när man ibland ”slölyssnar”

   - 

 

Det gäller alltså att hårdvara som införskaffas matchar Roon. Egen musikspelar-mjukvara behöver inte levereras med denna hårdvara, men verkar nästan alltid göra så...

 

/ Ulf

 

Edited by ulfsan
Tillägg av punkt
Link to comment
Share on other sites

55 minutes ago, ulfsan said:

Tänk om Innuos kunde komma med display

Jag har förvisso display på Lumin men för att läsa den behöver jag kikare. Det går lika snabbt att öppna iPaden eller mobilen för att se än att plocka fram kikare ellervresa sig för gå fram och läsa. Jag sitter på strax över 3 meter från U1:an. Från ca 2 meter är det helt ok. För mig är det inte så viktigt att kunna läsa displayen men vi är olika. 

Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, Bebop said:

Jag har förvisso display på Lumin men för att läsa den behöver jag kikare. Det går lika snabbt att öppna iPaden eller mobilen för att se än att plocka fram kikare ellervresa sig för gå fram och läsa. Jag sitter på strax över 3 meter från U1:an. Från ca 2 meter är det helt ok. För mig är det inte så viktigt att kunna läsa displayen men vi är olika. 

 

När jag sitter i soffan med koncentrerad albumlyssning vet jag naturligtvis vad som spelas. Displayen (även om den är liten med summarisk info) blir mest till nytta vid t ex städning och annars när man slölyssnar på t ex RoonRadio eller RadioParadise. Då är det bra att kunna slå ett getöga på spelaren när man passerar och undrar "Vad är nu detta för häftig musik?" Kanske iPaden för tillfället sprungit och gömt sig eller är urladdad. M a o skulle displayen på en Lumin mycket väl kunna duga :thumbsup:.

 

När jag ser min egen lista över Roons goda sidor och dessutom inser att "en dator" måste finnas någonstans i systemet, är det kanske lika bra att acceptera att det får bli en egen låda till detta. Den ska ju underhållas/uppdateras ibland och behöver/bör inte stå med resten av elektroniken i hifiracket. Annas iMac funkar bra så länge, men en modernare burk som drar mindre ström, är kraftfullare och ger mindre störningar är egentligen önskvärd. Så det börjar luta åt en vettig NUC. Nucleus är ju smart av Roon att som hårdvara koppla till sin mjukvara i marknadsföringen, men det är ju i princip en (onödigt) dyr NUC.... Kan nog vara kul att ha lite att knåpa med som pensionär också. Ska kolla vidare på detta!

 

Och om en NUC med RoonRock/Core står i arbetsrummet blir det åtminstone en burk till som behövs i hifiracket. Denna burk känns det mer som att det kan vara lönt att vänta ett tag med.... Spännande att se vilka varianter Auralic, Innuos och Lumin med flera (som t ex hemmapularen @AlfaGTV) kommer att lansera framöver. Här händer mycket...!

 

/ :)  Ulf

 

 

Link to comment
Share on other sites

24 minutes ago, ulfsan said:

Här händer mycket...!

Det är i vart fall sant men frågan är vad. Förmodligen handlar det mest om stabilitet och handhavande men det i sin tur innebär väl mer integrerade lösningar. Jag resonerar lite som du att jag föredrar ha separata enheter. Jag är väldigt förtjust i min rördac. Finns naturligtvis annat bra men för att gå på det och ens prova krävs ett missnöje med det jag har.

Att ha en passiv laptop i ett hörn eller en NAS ser jag inga som helst problem med. Om syftet är att spara energi är det slutstegen jag skall hysta ut med totalt 16 styck 6550-effektrör. Laptopen med släckt skärm drar ca 20-30 watt, dvs 2-3 öre i timmen och 2-3 watt i viloläge. Det kan jag leva med.

 

Jag tycker det finns en frihet och en logik i att bara byta dacen om den går åt pipan eller bara nätverksbryggan om den skulle kännas fel. Jag resonerade på samma sätt under 70-talet när t ex Philips, Grundig, Luxor, B&O m fl  hade integrerade enheter med skivspelare, radio, förstärkare och kassettbandspelare i " 1-metersanläggningar".

Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, ulfsan said:

Snygg display! Ser ut ungefär som en SqBTouch....?

 

Jag gillar den och de är en skapligt enkel lösning. Ropieee är dessutom väldigt stabilt och enkelt att handha.

 

Precis som @Bebop så gillar jag att ha separata burkar för min streaming lösning. Lagring (NUC med Roon ROCK), ljudbrygga (dCS Network bridge) och sist men inte minst min TAD dac. 

 

Visst det är tre burkar men jag tycker de är flexibelt och man kan lätt byta ut en pryl utan att de drar med sig allt för mycket i framtiden om så skulle behövas.

Link to comment
Share on other sites

Så här ser det ut i hallen hos oss. Ownit levererar snabb fiber via nätverksuttaget och en 3 dm ethernetkabel kopplar in deras router hängande bredvid uttaget. Denna kopplas förbi via ett bryggat uttag som sedan har ethernetkabel till en AppleTimeCapsule på hyllan ovanför. TimeCapsule fungerar sedan som mycket effektiv router för trådlös WiFi till våra olika enheter (delar ut IP-adresser o s v) och är även en backup-station på 2TB för alla dessa. Ownits router har bara funktionen att dela upp inkommande flöde mellan IP-telefoni (telefonen står på översta hyllan) och vanligt internet och dess wifi är avstängt och helt inaktivt. Egentligen skulle vi kunna avsluta IP-telefonin och helt plocka bort Ownits router - det är ju iPhones som gäller för oss alla. Då skulle TimeCapsule kopplas direkt in i nätverksuttaget i stället.

 

IMG_0064.thumb.jpeg.33b31301c3bda8d263efde72c0afb8a5.jpeg

 

 

Jag undrar om man skulle kunna ställa en NUC här? Alltså om den kan kopplas upp med en kort nätverkskabel till TimeCapsule (som är routern) och därmed nå nätverket (som i övrigt är trådlöst) och därigenom sedan nå sina endpoints (t ex en Lumin) trådlöst i vardagsrummet (som iMac gör idag från arbetsrummet med MacMini). Skulle detta funka? Och skulle en NUC få plats tro (hyllmått BxD 35x16 cm)?

 

I hifiracket i vardagsrummet kommer ju sedan endpoint/renderer (t ex Lumin) kopplas med lämplig kabel till AuralicVega DAC.....

 

Vore en ganska perfekt lösning, tycker jag...

 

/ Ulf

Edited by ulfsan
Lagt till hyllmått, minskad bildstorlek
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, ulfsan said:

och därigenom sedan nå sina endpoints (t ex en Lumin) trådlöst

Njet. Den måste ha en ethernetanslutning. Den talar bara wifi med iPad/iPhone som fjärrkontroll. Jag fick åka till Kjell & Co och köpa 20 meter ethernet.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...