Jump to content

Hur löser du streaming av egen musik?


Bebop

Recommended Posts

På initiativ av @ulfsan startar jag en tråd om streaming av egen musik (rippad/nerladdade filer). Lösningar på att streama från Tidal, Qobuz och liknande tycker jag är väl representerat här på forumet men väldigt lite om hur ni gör med egna filer förutom att skaffa Roon som tar över mycket av uppgiften.

 

Bakgrunden till min undran är att jag under snart 7-8 år har löst uppgiften via PC/laptop och JRiver (började med Monkey). JRiver är ett mycket kraftfullt och bra verktyg med mängder av möjligheter att lägga upp egna taggar både kring musiken, solister, tekniska aspekter, skivbolag, dirigenter, orkestrar mm och kombinera dessa med sökverktyg. Det går att down-/upsampla, konverterat mellan dsd/pcm, lägga upp sina favoritradiostationer. För den som är intresserad av film/TV så klarar den även det (vilket jag aldrig har provat).

 

Jag har ofta läst både här och på andra forum att pc/mac-lösningar är dåliga/krångliga lösningar både ljud- och användarmässigt. Jag har inte riktigt förstått detta. Men inte ens jag är opåverkbar. Jag är kanske fel på det. :NailBiting:Så jag har bestämt mig för att prova en annan lösning ivrigt påhejad av marknadsföringen, kommunikationen från tillverkare och påhejare. "Köp X och du har en plug & play-lösning som bara behöver kopplas ihop med ditt musikbibliotek som därefter sorteras upp på artist, album, genre årtal mm som du sedan kan söka fritt mellan och lägga upp egna spellistor... osv".

 

En annan faktor är att pc/mac-lösningen har en del begränsningar, framför allt om man vill upsampla eller spela filer med högre upplösning än pcm 24/192 eller mer än dsd64. Framförallt ställs större krav på anpassning av pc'n. Om man nu kan lösa allt detta genom att köpa en dedikerad burk av tillverkare som påstår sig vara specialister och som har utvecklat utrustning just för musikälskare för att göra tillvaron enklare och dessutom få ut bättre ljud än vad en pc/mac kan klara. Det måste ju provas...

 

Min första konklusion så här långt är att de utfästelser som ges är inte sanna (obs! jag pratar om streaming av egna filer, inte streaming på nätet). @Apexorca  och @bigblue har alldeles rätt i deras känsla att det är alltför krångligt att få till det, avsaknad av standard osv. Idag har jag en 4TB hårddisk, en laptop, en mjukvara, en dac och en läsplatta där jag har full kontroll av musiken och med lätthet kan söka det jag vill spela. En knapptryckning och allt är igång och det fungerar helt problemfritt.

 

Den "apparat" jag provar nu spelar förnämligt fint och det är inga större problem att få igång den. Det är inte där problemet sitter. Problemet är att få kontroll över musiken, att gå från ett system till ett annat och vad som krävs för att detta skall fungera. Ett exempel på detta kan vara behov av NAS och mjukvara till den, plus/minus, mjukvara typ Minimserver och hur knepig eller lätt det är att hantera för att medföljande appar till hårdvaran skall fungera om utlovats. Andra appar som är kompatibla med medföljande. Hur ni exporterat tidigare bibliotek/filer i en ny miljö osv.

 

Oavsett hur bra en streamer låter är så är den icke fungerande lösning om man inte har full koll på sin musik. Där vill jag att min ordning och prioriteringar skall gälla, inte någon annans, typ Roon.

 

Så finns det några där ute som valt annat lösning än Roon och hur har ni gjort?

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Bebop said:

Idag har jag en 4TB hårddisk, en laptop, en mjukvara, en dac och en läsplatta där jag har full kontroll av musiken och med lätthet kan söka det jag vill spela. En knapptryckning och allt är igång och det fungerar helt problemfritt.

 

Varför ska du då ändra nått som du vet fungerar jag ser ingen mening i det när du inte verkar vara övertygad om att de du skaffar inte kommer bli bra?

 

1 hour ago, Bebop said:

Oavsett hur bra en streamer låter är så är den icke fungerande lösning om man inte har full koll på sin musik. Där vill jag att min ordning och prioriteringar skall gälla, inte någon annans, typ Roon.

 

Just detta är det som säger mig att du ska inte byta bort JRiver för du har en väldigt bestämd åsikt om hur saker och ting ska fungera.

 

Om nu poängen är att inte ha PC direkt till DAC så kan du ju köra JRiver i DLNA läge och skaffa en streamer som stödjer detta och koppla den till din DAC, kommunikationen sker via ditt nätverk. Du kommer ha kvar din PC (jag vet att detta inte var det du ville men som jag ser det så ska du ha kvar JRiver för det är det du vet fungerar).

 

Finns många produkter som man kan använda med JRiver i DLNA läget tex Sonore och det finns fler.

 

https://audiophilestyle.com/forums/topic/39151-jriver-v24-use-with-microrendu/

 

https://wiki.jriver.com/index.php/Media_Network

 

https://www.sonore.us/microRendu.html

 

Mode #3a - DLNA Output - This output utilizes streams from UPnP/DLNA servers and controllers. This output can be configured as an OpenHome renderer. This output supports true gapless playback of PCM, DSD/DoP, and native DSD.

 

Detta är ett sätt att lösa det där du har kvar det du gillar men inte behöver ha PC kopplad direkt till DAC.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Jag har en liten hemmasnickrad variant av en NUC där det sitter en liten m2-disk med Windows 10 pro. Windows är i sin tur strippat av Audiophile Optimizer (som faktiskt funkar väldigt bra) samt Process Lasso. Använder också jRiver. En NAS med en hel del musik används också. Allt styrs via appar, där krånglar det dock lite ibland. Usb till min devialet. Har testat Roon, gillade det inte. Dessutom lät Roon sämre hos mig, av anledning jag inte vet. Har också en linjär nätdel till datorn som hjälper lite. På det stora hela funkar denna lösning mycket bra för mig och jag ser ingen som helst anledning att byta ut det mot något annat, säkerligen mycket dyrare lösning. Jag streamar heller aldrig något från typ Tidal. Däremot används Spotifyklienten i Devialeten väldigt ofta av övriga familjemedlemmar. 

Edited by bfjohansson
Link to comment
Share on other sites

Jag håller med oktavia om att frågan uppstår om VARFÖR du ska skaffa en streamer när du redan har den lösning du vill ha. Förutom att du vill ha bort PC:n.... En ”streamer” är ju i grunden en dator med moderkort, processor, primärminne och nätverkskort och ibland t o m hårddisk och cd-läsare (Innuos). Det enda som fattas jfr PC är väl skärmen och sen kör man varken Windows eller Mac/iOS med alla de uppdateringar som alltid ska in och förstör!!!

 

(forts följer)

Link to comment
Share on other sites

4 minutes ago, bfjohansson said:

Jag har en liten hemmasnickrad variant av en NUC där det sitter en liten m2-disk med Windows 10 pro. Windows är i sin tur strippat av Audiophile Optimizer (som faktiskt funkar väldigt bra) samt Process Lasso.

Detta!

 

3 minutes ago, ulfsan said:

En ”streamer” är ju i grunden en dator med moderkort, processor, primärminne och nätverkskort och ibland t o m hårddisk och cd-läsare

Ja, men... :)

Den hårdvara som säljs idag har ju extremt mycket headroom prestandamässigt även för högupplöst musik. 

Jag är ganska säker på att de problem som förekommer beror på mjukvara och inkompatibilitet mellan olika gränssnitt.

Sådana problem är bara en uppdatering bort, och med en pc som till att börja med är ansluten till nätverk och dessutom används till allt från office, mejl, antivirus, internetbläddrare, mätprogram, editeringsprogram etc... Ja, det är bara en tidsfråga innan det strular.

Ofta hjälper det då att byta dator, men det är ju egentligen inte hårdvaran det är fel på. Blåsa datorn helt fungerar lika bra, om bara hårdvaran är kompatibel med de drivrutiner spelaren vill använda.

 

Så jag håller helt med dig ulfsan, men med den helt avgörande brasklappen att man konfigurerar den så som bfjohansson beskriver.

 

Link to comment
Share on other sites

Vi är väl ett gäng ”äldre gubbar” här på forumet, även om man själv inte tycker det förrän man ser sig själv i spegeln - jag är själv 68 år. Vi har ibland en tendens att bli samlare. Det kan bli jobbigt för de som ska städa upp när vi vandrar vidare in i evigheten. Dit kan man inte ta med sig varken jättelika tidningshögar eller skivsamlingar. Vem ska ta reda på detta? T o m Sveriges Radios skivarkiv läggs i malpåse efter att ha digitaliserats...

 

Bl a utifrån denna tanke tycker jag det är sunt att inte skaffa särskilt mycket mer musik på fysiska medier här hemma. Den musik jag har vill jag naturligtvis ha ordning på, men frågan är om någon annan än jag själv kan begripa den ordningen. Jag tror inte någon jobbar med att konstruera nya system för sådan ordning bland intern musik hemma hos privatpersoner. Det hela blir ju mer en fråga för bibliotekarier (eller to m antikvarier ?)....

 

Musik upplevs ”i ögonblicket” och kan ju knappast ägas av en privatperson. För att verkligen uppleva och kunna lyssna på musik naturelle har jag senaste åren skaffat säsongskort på MalmöLive till MSO-konserter nästan varje vecka. Den vägen lyssnar jag högupplöst och högupplyst... Genom detta har jag fått en mer avslappnad inställning till min hemmamusik. Det är häftigt att kräma på i maximalt bra kvalitet hemma också, men jakten på det perfekta och den stora mängden musik kan växlas ner. I detta perspektiv tycker jag faktiskt det är perfekt att kunna komma ut på internet hemifrån och lyssna på nästan allt som finns i världen. Någon annan än jag själv står för lagerhållningen, så att säga... Från början var det lite primitivt vad gäller kvalitet mm (läs Spotify), men sedan något år finns ju bättre är CD-kvalitet att hämta och lyssna av utan att behöva lagra det hemma (Tidal). Att hålla ordning på detta och kunna få info om musiken sker sedan genom Roon. Fungerar perfekt tycker jag (och som du märker börjar t o m Calm bli entusiastisk - när det inte krånglar med det tekniska ?). 


Vill lägga till att mitt sätt att lyssna inte har ändrats i och med övergång från först Opera Consonanse Droplet CD-spelare till rippad och hårddisklagrade album och nu till streaming via Tidal/Roon. Det har hela tiden handlat om att i djup koncentration avlyssna hela album. Jag har inte en enda spellista lagrad... Och vid särskilt högtidliga tillfällen avnjutes vinyl..!

 

Sen förstår jag att man vill vårda och väl organisera den mediaskatt man har hemma, särskilt om man kanske har flera tusen CD-skivor som rippats över på hårddisk. Men jag tror att man samtidigt måste våga titta framåt. Man behöver väl inte skämmas för att man inte betalar för ett album som man streamar på nätet när man redan köpt albumet flera gånger tidigare och nu betalar en månadsavgift i stället.

 
Stannar där så länge.... / Ulf

Link to comment
Share on other sites

Jag kommenterar här istället, då det inte är direkt koppla till Roon:

Quote

 

 

Ja, rent krasst så har du helt rätt. Men det finns mig veterligen inte en enda streaming-lösning som INTE kräver minst en "PC" i uppspelningskedjan. Det finns dock tillverkare av hård- eller mjukvara som har hitta sätt att göra dessa PC till "underhållsfria svarta lådor" som faktisk enbart gör det de ska, utan att vara underhållskrävande.

 

Det vore för övrigt intressant att veta vad du prövar för apparat? Det kanske finns lösningar på de brister du uppfattar men det är ju svårt att veta när du inte yppar nåt om den...

 

Quote

Så finns det några där ute som valt annat lösning än Roon och hur har ni gjort?

Jag kör ju inte bara Roon. Jag har också en princip som säger att mitt bibliotek skall vara "lika" lätt att utnyttja i andra mjukvaror och även hårdvaror.

Jag har därför valt att i huvudsak lagra mina musikfiler på en NAS. Där är de tillgängliga för mina Bluesound-apparater (och Sonos) via nätverket likväl som att NASen har serverfunktionalitet för både Roon och Twonky/Minim Server. Jag har återigen en Bladelius Embla som gladeligen streamar den musik Twonky/Minim tillgängligör. Auralics Lightning DS gör begriplig bläddring av Minims innehåll. JRiver används ibland av nyfikenhet, men även denna mjukvara kan hämta musiken på NASen. Jag kör ibland JRiver som UPnP server också för att strama mina egenrippade DVD & BluRay till TVn eller nåt.

Jag använder alltså följande appar på min iPads för att välja och spela musik, någonstans i hemmet:
Roon, Bluesound, Sonos, Lightning DS, Bladelius, JRemote m.m.

Och här pratar jag enbart om de filer jag har lokalt, men givetvis kan jag välja att provsmaka musik från de streamingtjänster jag prenumererar på, Tidal och Qobuz.

Edited by AlfaGTV
Link to comment
Share on other sites

18 minutes ago, AlfaGTV said:

Det vore för övrigt intressant att veta vad du prövar för apparat?

Nej, jag vill inte göra det då de brister jag upplever kan bero på egna tillkortakommande och/eller kompatabilitetsproblem. Det vill jag inte skall gå ut över tillverkare innan jag har svaren. Undersökning och kontakter pågår... när jag vet lite mer kommer jag berätta, men intill dess blir det bara på generell nivå.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, ulfsan said:

Musik upplevs ”i ögonblicket” och kan ju knappast ägas av en privatperson. 

Absolut upplevs den i nuet. Man kan dock äga album som man vill vårda precis som en båt, hus eller vad som helst som inte man kan ta med sig till Sankte Per. Det får var och en ta ställning till själv. Jag har liksom du gjort mina val.

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, octavia rs said:

Varför ska du då ändra nått som du vet fungerar jag ser ingen mening i det när du inte verkar vara övertygad om att de du skaffar inte kommer bli bra?

Först. Det här med att använda JRiver/PC som DLNA visste jag inte ens var möjligt. Det skall jag kolla in på.

 

För övrigt så tror jag att en renodlad streamer av idag är en bättre lösning "right out of the box" rent ljudmässigt, åtminstone de få jag lyssnat på. Det råder det ingen tvekan om av de tester jag nu gjort. Bristerna sitter i appar och filhantering. Det är de jag vill komma åt. Om de kan presterar det de påstår sig kunna så är problemet i stort sett löst. Men för att göra det verkar det ändå som att man behöver separata programvaror, någon form av pc och/eller NAS. Det är de lösningar jag är ute efter och höra om eventuella erfarenheter kring.  

Link to comment
Share on other sites

On 2019-12-14 at 11:45, octavia rs said:

Om nu poängen är att inte ha PC direkt till DAC så kan du ju köra JRiver i DLNA läge och skaffa en streamer som stödjer detta och koppla den till din DAC, kommunikationen sker via ditt nätverk. 

Det här tycker jag låter intressant, @octavia rs Går det inre koppla ihop med USB mellan pc och streamer? Om inte så antar jag att det skulle vara möjligt att sätta laptopen vid sidan om routern och koppla in den med en kort ethernetanslutning och sedan få tillgång till filerna via ethernet som går från routern till streamern. Är det rätt uppfattat?

Link to comment
Share on other sites

13 minutes ago, Bebop said:

Går det inre koppla ihop med USB mellan pc och streamer?

 

Nä de skulle jag vilja säga nej på utan att ha hundra koll men en streamer som har USB in (ifrån en annan dator inte enbart en USB disk) de tror jag inte finns men kan ha fel där. Poängen med att skilja PC och streamer via nätverket är ju den isolering som man automatiskt får via ethernet då alla anslutningar är transformatorkopplade.

 

Helt korrekt uppfattat, PC kopplad till router eller switch och sen streamer kopplad på samma nätverk. Just DLNA var nog en av de första typer av fildelning mellan olika maskiner man har på sitt nätverk som kom i början på 2000-talet. Principen som Roon använder (RAAT, Roon Advanced Audio Transport) är liknande men specifikt just för sina "godkända" apparater och något mer avancerat hur de olika apparaterna kommunicerar med varandra. DLNA är ett protokoll som är öppet för alla att använda.

 

Om du väljer att dela filerna i JRiver via DLNA så kommer alla apparater i ditt hem som stödjer detta kunna se filerna. Eftersom jag aldrig använt JRiver vet jag inte exakt hur man gör för att spela till en streamer som står i DLNA läget men jag tror inte de är något direkt avancerat att få till.

 

Finns lite olika termer inom DLNA  (som till viss del är lika det Roon använder)

 

https://wiki.jriver.com/index.php/DLNA

 

DLNA Terminology

1. DMS -- Digital Media Server -- where the media resides

2. DMP -- Digital Media Player -- where the media is played

3. DMR -- Digital Media Renderer -- where media is played, but with ability to respond to a controller

4. DMC -- Digital Media Controller -- software control of the renderer -- functions as a remote


UPnP Terminology (similar)

1. A Device (a server)

2. A Renderer (the client)

3. A Control Point (something like a remote control)

Our UPnP Server is a "Device" (#1 above).

More information on UPnP can be found in the article on UPnP Server.

 

Det finns massor av prylar som stödjer DLNA/UPnP så där borde du kunna skramla fram nått att prova med jag vet att min tidigare SOtM sMS-200ultra hade ett DLNA läge tex.

 

Link to comment
Share on other sites

Vi har kört Streaming i över 20år och det är inga problem att skicka alla de högupplösta formaten som finns idag från en PC. Kör själv streaming i hela huset med olika mottagare på respektive plats. Det viktigaste är att ha en bra server med alla dina filer i en bra struktur och med bra taggar. Sedan om du använder JRiver eller Roon eller något annat spelar ingen roll. Självklart får du bättre ljud om du kopplar in en separat DAC via USB och bör då köra ASIO för att få ut bäst ljud och att din DAC klarar de format du söker. Om den inte gör det behöver du omvandla dem till PCM vilket en dator klarar utan problem då processorn oftast är kraftfullare än de produkter som säljs som streamers osv. Skulle inte rekommendera att köra någon annan lösning via DLNA osv för det påverkar ljudet negativt.

 

Att en färdig Streamer låter bättre än en bra dator är inte rätt, däremot Krävs mer av den som bygger datorn för att inte få störningar osv.  Bäst ljud får du om du kör en Roon endpoint som kan ta emot din musik direkt via nätverket utan att behöva gå via din dator först och sedan via USB, vilket påverkar signalen på varje steg. Det finns även mycket att vinna på att förbättra USB-hanteringen som medför massor med skräp.

 

Mitt råd är att ersätta bärbara datorn till en fast server/Mediamaskin som din dac är kopplad till eller än bättre en endpoint baserad dac.

Titta en gång till på Roon och använda bokmärken vilket fungerar mycket bra och kan då filtrera på dina taggar som du har skapat sedan tidigare. Räcker inte det kör vidare med JRiver och Jremote de fungerar minst lika bra, dock missar du många av AI och databas delarna som finns i Roon samt att den motorn låter mycket bra.

 

Kontakta oss om du vill ha hjälp och tips längs vägen.

 

Mathias

Link to comment
Share on other sites

27 minutes ago, darklord said:

bör  köra ASIO för att få ut bäst ljud och att din DAC klarar de format du söker.

Man får ju köra det dacen stödjer. Att Asio skulle vara bättre än t ex WASAPI tror jag inte på och är knappt en åsikt som delas inom utvecklingsleden.

 

30 minutes ago, darklord said:

Att en färdig Streamer låter bättre än en bra dator är inte rätt, däremot Krävs mer av den som bygger datorn för att inte få störningar osv.  

Det är precis det de bästa streamarna gör. Bygger en dator anpassade för sin huvuduppgift. Men visst är datorer bra men mer problematiska när du använder dsd128 och t ex 24/352 och högre. Där finns för många källor till störningar helt enkelt som kan skapa små defekter vid uppspelningar typ "ploppar" och små "ticks". Det finns en del beskrivningar av detta pc-pressen.

 

35 minutes ago, darklord said:

Titta en gång till på Roon och använda bokmärken vilket fungerar mycket bra 

Beror på vad du vill se och sortera på. Ponera att du rippar en cd från 1. Skivbolag: Deutsche Grammophone - 2. Dirigent: Claudio Abbado - 3. Orkester: Berliner Philharmoniker - 4. Solist: på spår 5-7 Ann-Sofie Mutter - 8. Kompositör: Ludwig van Beethoven - 9. Inspelningsår: 1978 - 10. Utgivningsår: 1979

 

På hur många av dessa 10 fält lägger Roon upp i mappar så att jag kan söka på var och en? På annan musik kanske jag också vill ha en mapp där jag kan samla arrangörer eller sökmapp för HDCD-kodade album osv. JRiver har några över hundra valmöjligheter där jag väljer själv. 

 

Roon är säkert bra för den som tycker deras katalogisering är bra men utgå inte för att vare sig JRiver, Roon eller något annat passar alla. 

49 minutes ago, darklord said:

Självklart får du bättre ljud om du kopplar in en separat DAC via USB

Det är ingen unversiell sanning. Det finns de som tycker bättre om AES-anslutning och det finns de som föredrar spelning av originalformat istället för upsampling eller konvertering. Valen är mång liksom kombinationer på utrustning, rum och akustik för att inte tala om smak. Ingen skriver på min näsa vad jag tycker är bäst eller hävdar att det finns objektiva sanningar i ämnet.

Link to comment
Share on other sites

@Bebop jag testade lite här med min dCS Network Bridge som har ett UPnP läge i deras Mosaic app. Jag startade media delningen på min Windows 10 dator lade till lite musik i mappen musik på datorn och direkt blev de synliga för min dCS och jag kan även styra avspelningen via dCS appen. Nu har inte min dCS någon USB ut så jag kör AES till min DAC (vilket då inte ger DSD) så den är en dålig kandidat att prova i ditt system då du ju är ute efter att kunna köra DSD via USB men för att prova själva funktionaliteten av att använda JRiver som server hade den ju fungerat :)

 

Jag laddade även ner JRiver och installera det på min dator och valde att dela ut de som en server. Satte min dCS i UPnP läge och valde dCS i JRiver som ställe att mata ut ljudet, lade till en låt i biblioteket och tryckte play och vips så kom de ljud i min anläggning. Tog inte många minuter att få igång så de ska fungera tycker jag även i din anläggning :)

Link to comment
Share on other sites

Jag använder inte Roon, även om jag prövat via olika streamers och har samma erfarenhet som bjf.

Min Melco N1/A2 fungerar som både NAS och streamer då den har 2 inbyggda diskar om 3 TB vardera. Fungerar klockrent att använda via Melcos egen app på Ipad. Tidal via denna app kan kinka lite ibland, men det stör inte särskilt då jag har ljudkvalitet som preferens.

Man kan välja mellan Twonky (original) eller Minim Server som jag valt för att hantera biblioteket.

Melcon driver via usb Chord Qutest. 

Tidal fungerar utmärkt att både lyssna på och leta ny musik då det finns flera utgåvor av samma album vilket ger möjlighet att söka efter så lite komprimerade album som möjligt, tidiga utgåvor alltså. Är albumet viktigt ur kvalitetsaspekt jagar jag fast media på nätet över dokumenterat välmastrade sådana att rippa till Melco. Rippning via dB Poweramp. 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Själv använder jag PC (med 1 TB SSD) tillsammans med JRiver för streaming och köpta högupplösta musikfiler. Kör både PCM 24/192 och DSD256 utan problem. Givetvis måste korrekt USB-mjukvara användas OCH accepteras av Windows 10. Så var inte fallet tidigare, men med senaste Windows-uppdateringen fungerar drivrutinerna till DACen perfekt. 

 

Högkvalitativ USB-kabel går därefter direkt till min blue-ray OPPO UDP-205 (som även har ett separat DAC-chip för de digitala ingångarna).

 

Men nu ljög jag lite; USB-kabeln går inte direkt, på dess väg finns en IFI IGALVANIC3.0. Denna galvaniska isolator (se nedan) förhindrar allt "skräp" som ens PC genererar och jag tycker att ljudet har blivit mycket "lugnare" och mindre "skrikigt". 

ini.jpg

Link to comment
Share on other sites

56 minutes ago, string said:

Denna galvaniska isolator 

Jag har något motsvarande i min dac:

 

USB Noise Isolation
To combat computer generated noise pollution, we have designed in optical couplers that galvanically isolate the USB input and processing sections from the DSP section, including ground. There is no continuity between any part of the USB input and any part of the Pandora digital or analog sections. While expensive and difficult to do, it achieves a huge sound quality improvement over a directly-connected USB section that allows noise to infiltrate the audio circuitry.

Link to comment
Share on other sites

Jag hade turen när jag valde Roon som min mjukvara. Ren tur. Det visade sig att de redan täckt uppspelning utan glapp, vilket är skönt om man lyssnar på album. Jag kommer att skaffa en ny htpc dator. Men ingen dedikerad lösning. Anledningen är att jag tycker det låter bra redan som det är. Inga missljud och hack eller drop-outs. Bara välljud.

Link to comment
Share on other sites

On 2019-12-16 at 13:13, string said:

 dess väg finns en IFI IGALVANIC3.0

Smart. Det borde vara obligatoriskt i alla usb-kopplingar för hifi. En signalkabel med kraftmatning i samma knippe ledare är ju i grunden en lite suspekt konstruktion eftersom den stör signalen. Men hur hjälper en galvanisk avskiljning om signalen redan har störningar?

 

Fördelen med usb är det oerhörda genomslaget det fått, och att det (på grund av det?) är kompatibelt för de mest högupplösta formaten. Ethernet och I2S används också, men oftast proprietärt. Jag vet inga andra standarder som är så kompatibla som usb förutom möjligen firewire, men det ser man mer sällan idag.

Jag vet egentligen inte varför coax, xlr, toslink, bnc, hdmi etc är begränsade för högupplösta format. Alltså varför bandbredden är begränsad för tex s/pdif och aes3, men inte för usb?

Link to comment
Share on other sites

Jag startade streamat via egen musik på NAS och Spotify till Squeezebox för sisådär en drygt 15 år sedan. Sen har det gått via MacMini som uppspelare till Regen till Auralic och sedan drygt ett år tillbaka så använder jag Linn Akurate DSM. Är ett komplett AV-försteg som gjort att jag kunnat kasta ut min Marantz AV-receiver också.

Idag kör jag Roon på en MacMini som server och som spelar direkt till Sonos i köket och på uteplatsen, till min Linn i vardagsrummet. I.o.m. att Linnen också innehåller DAC så har det blivit löst också. Har aldrig haft bättre ljudkvalité hemma. Det bara funkar, nästan jämt. Men någon form av omstart vill ju grejorna ha ibland.

Eftersom jag jobbar med datorer vill jag gärna undvika datorer i anläggningen till största möjliga mån men det går ju inte helt. 

Källorna är mera vinyl än på länge men digitalt snurrar sällan en skiva hemma numera. Det blir Qobuz och Tidal som ju tillsammans kostar som runt 2 CD skivor i månaden. Billigt för så mycket musik tycker jag men inte i närheten av lika överskådligt som att ha egna skivor. Vägrar ha spellistor till annat än bakgrundsmusik på uteplatsen och en jullista. I övrigt spelar jag normalt allt som fulla skivor när jag lyssnar. 

 

/Harry Up

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Skakar liv i den här tråden för att berätta lite om mina senaste förvärv. Känner mig som den siste entusiasten här på forumet, vad gäller att använda PC som streamer-enhet. Men allting har ett slut och nu kommer min trogna laptop att få andra arbetsuppgifter framöver. 

 

Förvisso har det varit smutt med PC som koncept: internetradio och SR-poddar har varit en barnlek att hitta.  JRiver som GUI har också varit enkelt och överskådligt.  Och med min ”IFI IGALVANIC3.0” inkopplad i länken till DACen, försvann ju också mycket av den slöja som tidigare fanns på ljudet (läs: jitter).

 

Men alla dessa ständiga uppdateringar (av Windows och JRiver) gjorde tyvärr miljön rätt instabil. Och i sanningens namn så hade jag, sedan en tid tillbaka, varit på gång att leta efter en bättre streaming-källa, inspirerad av alla trådar här på forumet, om USB-kablar och streaming-burkar. Och så, för nån månad sedan, efter senaste uppdateringen, så lackade både PCn och jag ur, när ingenting fungerade som det skulle längre.

 

Så nu har alltså även jag gått över till en renodlad audiofil-streamer. Den jag fastnade för var MELCO N100. Mycket därför att den har en inbyggd 2T-disk, så jag därmed slipper en massa nätverks-strul (koppla upp sig mos NAS, osv.). Dessutom klarar den, för mig, alla nödvändiga format (dvs, ända upp till upp till DSD512). Sedan kostar den heller inte ”skjortan”, icke så oväsentligt när man är pensionär.

 

melco-n100-11.jpg

Melco-N100-H20-back.jpg

 

Denna streamer kör med externt PSU (trevligt att slippa massa högspännings-prylar i streamern). Här har tyvärr Melco snålat, så jag beställde lite kraftigare doningar från UK:

MCRU-1.jpg

Regulated Linear Power Supply for Melco N100

 

Finns det då inga nackdelar? Jodå – men inte värre än att jag kan leva med dem. Den är t.ex. inte ROON-ready (ännu). Detta jobbas det på och kommer i en snar uppdatering. App att styra det hela med finns bara för IOS, så Android-människa som jag är, så får jag nöja mig med en 3:e parts-pgm, typ: MediaMonkey (vilket funkar bra). Internet-radio finns också bara i IOS-appen, så det får jag lösa på annat sätt. Och SR-poddarna kan man ju bara glömma, suck! Men all nedladdad musik fungerar klockrent och låter underbart. Och det är ju huvudsaken.

 

Link to comment
Share on other sites

Grattis! Det kan vara en liten omställning att inte använda datorn för själva musiklyssnandet, man tycker man har full kontroll osv, men stabiliteten och att just inte längre behöva vara beroende av vad datorn håller på med övervinner det mesta.

 

När jag scrollade neråt och såg 12V ingången på baksidan så var min första tanke att rekommendera en ny PSU och sen kom jag lite längre och såg att det inte behövdes. Bra tänkt där... :) 

Link to comment
Share on other sites

On 2019-12-14 at 10:22, Bebop said:

På initiativ av @ulfsan startar jag en tråd om streaming av egen musik (rippad/nerladdade filer).

Om det kan intressera någon så kommer här Amatörens lösning till streaming av eget bibliotek:

 

Från NAS via nätverkskabel till Yamaha CX-A5000/5200. Som grafikvisare (häpp!) fungerar TV, projektor, bildskärm eller läsplatta.

Hembioförstärkarnas inbyggda musikströmmare fixar, mer eller mindre, alla format.

Man kan även välja vad man vill sortera på, mappar, album, artister, genrer m.m.

Tack vare de inbyggda högklassiga DAC-chipsen (Ess Sabre 32-bitars) så finns inget behov av extern DAC. Jag har provat några sådana i olika prisklasser men de tillför inget som jag känner att jag ”måste ha”!

Det man ”måste” är att ha bra ordning i sitt biblotek på NASen, vara konsekvent i namngivning och filhantering. Ordning och reda gör det mycket lättare att söka av.

Rippar till NASen gör jag via dator och företrädesvis via EAC.

 

Jag har provat olika ”serverlösningar” som JRiver, Minim, Plex m.fl. men det enda jag tycker de gör är att ”tröga ner” systemet. Yammans enkla mediaspelare funkar blixtsnabbt och är tillräckligt bra för mig tillsammans med NASens MediaServer.

 

Tidal strömmar jag genom CX-A5200 inbyggda app.

Till CX-A5000, som saknar Tidal-app, har jag kompletterat med en billig ”Kina” TV-box som strömmar utan problem Tidal Master, plus att denna box även klarar att strömma film i Ultra HD och de senaste audioformaten som t.ex. Dolby Atmos. Denna är inkopplad med HDMI till försteget. Fantastisk liten manick för 500:- spänn!

 

Jag har även provat att strömma via dator och HDMI-kabel men upplever att ljudet saknar detaljer samt blir platt och tråkigt! Konstigt då det ”bara” är en digitalström...eller?

Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, AlfaGTV said:

har du lagt undan iFi Galvanic nu? Eller tjänstgör den fortfarande?

Nej, den har spelat ut sin roll. Så jag kommer att sälja min "IFI Galvanic" eller byta den mot en "DragonFly" dac. Tanken med DragonFly är att koppla min Android-tablet till anläggningen, för att därmed komma åt internet-radio och SR-poddarna. Med tanke på att jag bara slölyssnar på dessa och att dessutom ljudkvalitet är lagom bra över internet, så räcker en DragonFly gott och väl.

 

Och i den händelse jag faktiskt skulle vilja spela in från nätet och lägga över till Melcons hårddisk så finns det mjukvara som klarar detta. Själv använder jag då programmet "Audacity". Detta kan ju köras på valfri laptop (inte alls kopplad till anläggningen) och sedan via mellanlagring på USB-minne slutligen landa i Melcon.

 

9 hours ago, AlfaGTV said:

visa lite skärmdumpar

Melcos svart/vita OLED-skärm är något av det mest trista man kan se. Det ända som syns är ett menysystem, som man rattar via fyra knappar till höger om skärmen. Detta är istället upp till respektive app som man använder mot Melcon, att visa flådiga GUI.

Melco-meny.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ska kanske tillägga att Melcon, till sin fördel, är otroligt intuitiv. Stoppar man in ett USB-minne (för att t.ex. lägga över musik) behöver man inte leta rätt på detta minne i krångliga menyer. Melcon fattar direkt och på displayen syns "Jaha, du har stoppat in en USB, vad vill du göra med det? Inport? Export?".

Link to comment
Share on other sites

22 hours ago, string said:

Ska kanske tillägga att Melcon, till sin fördel, är otroligt intuitiv. Stoppar man in ett USB-minne (för att t.ex. lägga över musik) behöver man inte leta rätt på detta minne i krångliga menyer. Melcon fattar direkt och på displayen syns "Jaha, du har stoppat in en USB, vad vill du göra med det? Inport? Export?".

Framför allt, det låter bra.

Link to comment
Share on other sites

On 2020-03-18 at 08:44, string said:

Melcos svart/vita OLED-skärm är något av det mest trista man kan se

 

Jag menade i den app du väljer att använda, t.ex. BubbleUPNP eller vad du nu kör f.n. :) Så man får en känsla för hur gränssnittet ser ut! 

Link to comment
Share on other sites

22 hours ago, AlfaGTV said:

Så man får en känsla för hur gränssnittet ser ut! 

 

Av de UPnP-appar jag testat så är faktiskt Bubble den absolut bästa. Det är ju också denna som är rekommenderad av Melco.

Screenshot enligt nedan (kolla i Play-butiken för mer info:

IMG-20200320-093254.jpg

 

En helt annan grej:

Fick tips från något Melco-forum att slå av "SMB File Sharing". Tydligen gör det stor skillnad. Ska testa lite.....

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...