Jump to content

To stream or not to stream, that´s the question!


calm

Recommended Posts

Då var det dags för utvärderingen av min Regal Zero kabel som jag fick för ca en månad sedan. Jag har medvetet låtit den gå ett tag för att få en rättvisande bild av karaktären.

 

F5E8B9C6-F2C0-479C-9233-EA0610EC9FF0_1_105_c.jpeg.5a174b9414684abcde9015f8a6a7f39d.jpeg

 

Kabeln levereras i en liten väska av mjukt material likt en dylikt för laptop eller padda. Känns bra att @Anders65 har lagt krutet på rätt saker och inga leveranser i träschatull eller metallådor med braskande marknadsföringsmaterial. Till leveransen bifogas ett individuellt mätprotokoll. Kabeln känns stabil och är klädd i en tight nätstrumpa som inte verkar går att "glesa ut" genom att trycka ihop för att kunna se hur den underliggande kabeln ser ut. Kontaktdonen är som i mitt fall RCA-kontakter med guldplätering, känns gedigna och sitter ordentligt fast i honan.

 

Jag har testat kabeln i en konstellation mellan min MSB dac och min ASR Emitter II exklusive. Kopplingen gjordes parallellt med min Bibacord-interconnect av tidig modell. Jag har använt MSB:s två utgångar, som är två lika parallellkopplade  analoga utgångar och anslutit dem till två olika ingångar på ASR:n nivåjusterade för att inte detta skulle påverka testet. Omkoppling mellan ingångarna och därmed kablarna kunde ske omedelbart via fjärrkontrollen och ingångsväljaren.

 

Jag använde mig av varierad musik och naturligtvis mina referensspår. Det omedelbara intrycket av Zerokabeln av att den är öppen, klar och dynamisk. Toppen var ett uns hårdare i början av testet men har mjukats en smula sedan start, vilket är vanligt i samband med inbränning i andra sammanhang som när jag köpte min Bibacord för mellan fem och tio år sedan sedan.

Testet gjordes så att jag först spelade den ena kabeln och därefter den andra. Olikheter noterades som sedan kollationerades med ytterligare test men nu med snabba växling i noterade partier med upplevda skiljaktigheter med hjälp av fjärrkontrollen. Mina intryck är att den mer generella skillnaden är att jag upplever Zerokabeln är mer direkt och omedelbar i sin presentation. Lite ljusare i toppen, utan att vara skarp eller hård. Bibacorden har i princip samma goda upplösning men upplevs som lite mer sofistikerad i sin diskanthantering. Vi pratar minimala skillnader och inte avgrundsdjupa sådana. I mellanregistret är motsvarande skillnad med Zero-kabelns lite slankare profil. Jag gillar lite mer mellanregistervärme för att kunna få en bra klangbotten i flygeln. Men som i diskanten ingen stor skillnad, tvärtom. Basen känns mer lika men påverkas av mitt systems brist i form av resonanslyft i 47-50 Hz området som tyvärr gör basen mindre pregnant.

Om man skulle sammanfatta skillnaderna så upplever jag skillnaden främst mellan värme och mer slankhet mellan kablarna. Detaljrikedomen är på samma nivå. Kan inte uppleva att någon av kablarna utelämnar detaljer och inte kan förmedla t.ex. ambiens och rumsuppfattning. Inga skarpa kanter i någon av kablarna, men Zero något ljusare och slankare. Detta är mer än en smaksak än en kvalitetsskillnad. Båda kablarna är av ypperliga förmedlare av musik och platsar i vilket system som helst till riktigt high-end. Zero är mer rakt på, men Bibacord något mer sofistikerad i de områden som mellanregistret som jag värderar högst. Men som skillnaderna är inte så stora. Zero är en utmärkt kabel som väl kan mäta sig med långt dyrare kablar och väger man in prissättningen så är den en rejäl bargain. Löjligt dyra prissatta kablar kan få sig en ordentlig match i ett blindtest, är jag övertygad om. 

Stark rekommendation att testa själv om man har modet att bortse från status-parametern!

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, calm said:

Känns bra att @Anders65 har lagt krutet på rätt saker och inga leveranser i träschatull eller metallådor med braskande marknadsföringsmaterial.

Härligt att du uppskattar prioriteringen jag har gjort. Kablarna ska inte behöva en dyr förpackning för att vara tilltalande. Det är produkten i sig som ska leverera värde på ett ärligt sätt. Visst kanske det blir någon REGAL-logga framöver på förpackning/emballage men inte så mycket mer än så.

1 hour ago, calm said:

Det omedelbara intrycket av Zerokabeln av att den är öppen, klar och dynamisk. Toppen var ett uns hårdare i början av testet men har mjukats en smula sedan start, vilket är vanligt i samband med inbränning i andra sammanhang som när jag köpte min Bibacord för mellan fem och tio år sedan sedan.

Dina intryck ligger helt i linje med andras kommentarer. Jag tycker det är en styrka att kablarna levererar samma grundläggande egenskaper i form av öppenhet, klarhet och dynamik oavsett system. Även om det finns nyanser i skillnader med kabeln mellan olika system så är de övergripande egenskaperna som uppnås gemensamma. Detta är för mig kanske allra viktigaste. Jag delar din erfarenhet att även dessa kablar drar en del nytta av inspelning.

2 hours ago, calm said:

Båda kablarna är av ypperliga förmedlare av musik och platsar i vilket system som helst till riktigt high-end. Zero är mer rakt på, men Bibacord något mer sofistikerad i de områden som mellanregistret som jag värderar högst. Men som skillnaderna är inte så stora. Zero är en utmärkt kabel som väl kan mäta sig med långt dyrare kablar och väger man in prissättningen så är den en rejäl bargain. Löjligt dyra prissatta kablar kan få sig en ordentlig match i ett blindtest, är jag övertygad om. 

Riktigt trevlig läsning att Zero-kablarna kan mäta sig med betydligt dyrare och namnkunnigare alternativ.

 

Tack för din fina recension!

Link to comment
Share on other sites

Då var det dags för en storstädning i PSU-stacken till ASR:n och inte minst ett nödvändigt batteribyte i förstegs- och Riaa-delen. Som jag dragit mig för trots att förstärkaren har indikerat att det var dags ett tag. Den här förstärkaren är ett under av olika funktioner som via led:ar indikerar när fel uppstår eller när åtgärder krävs.

 

A1E2A295-1F18-4E99-B2B7-C18D921D5918.thumb.jpeg.30c12681ba8368c702b7e8cae4af0249.jpeg

Stacken bortlyft, ett jobb som tar på ryggen. Varje PSU väger ca 25 kg. I botten syns min hemmagjorda "kattlåda" fylld med blästersand på vilken en stenskiva "flyter". Detta utgör själva fundamentet till stacken och gjord för att dämpa bort vibrationer från bil- och tunnelbanetrafik. Grannfastigheten som inhyser en inspelningsstudio har ett gummiupphängt innerskal för att ta bort motsvarande vibrationer i den platsgjutna betongstommen.

Sedan står själva stacken på först Cerabase-fötter som går att individjustera i höjdled. Mellan varje PSU sedan en aluminiumkoner som jag tyvärr glömt namnet på.

 

Calm

 

Link to comment
Share on other sites

Sedan själva operationen som bestod i att förse de två batteri-PSU med innalles 12 nya  6V-batterier modell motorcykelstorlek.

 

P1150704.jpeg.bbc2ee8a880d8ed483cb1e88e85658ef.jpeg

 

Det krävdes kontaktbyte för att anpassa till en ny standard på batterierna. Så lite långsamt och tidsödande småpill, förutom en massa skruvande för att få ut och in batterierna. De sitter byglade för att sitta ordentligt. Sedan uppladdning under natten.P1150697.jpeg.fe6b3f38990a72f445595a5ca0000212.jpeg

 

Kontaktspray och lufttryck på flaska för att blåsa rent från damm. Sedan på med alla kontakter igen.

 

P1150702.jpeg.f3d0aa31f10ea8de5984be1b28fde216.jpeg

 

Rejäla doningar dessa "handskar" som förbinder enheterna med varandra. De sitter som berg med sina byglar. Önskar att man kunde säga detsamma om Schuko-nätkontakterna. De förstärktes med fästmassa. Kom just på att de kunde försätts med krympslang eller de nya "hylsorna" som @octavia rstestat.

Lite sent nu när allt är på plats och är inkopplat.

 

Calm

 

Link to comment
Share on other sites

14 minutes ago, calm said:

Kom just på att de kunde försätts med krympslang eller de nya "hylsorna" som @octavia rstestat.

Ett tips kan vara Biltemas krympslang som är tunnväggig och lite "plastig" innan man värmer den.

 

image.png.131775b251131a97f116a8e18e53e45b.png

 

Denna fungerade riktigt bra för mig och bäst utan att krympa, men då det skiljer sig mellan olika IEC så kan resultatet givetvis variera.

Link to comment
Share on other sites

Sedan var allt på plats igen efter den ganska tunga processen med batteribytet.

 

P1150707.thumb.jpeg.52d225327e3a0c013d39501d84584f2a.jpeg

 

Här hela stapeln med överst riaat med sitt batteri-PSU, Därunder två nätanslutna PSU-er till vardera effektsteg och underst batteri-PSU till förstegsdelen.

Det kallar jag integrerad förstärkare!:grin:

 

P1150706.jpeg.dd42afd6c47e883e685bfe2461c4778b.jpeg

 

 

Nu är allt på plats igen.

Calm

Link to comment
Share on other sites

Sedan blev det provspelning med de nya och fräscha batterierna. Måste säga att jag blev glatt överraskad!

 

Spelade bland annat denna och spåret "Take five"

 

RoonShareImage-637860518525400820.png.3a0a0a8dcc237e2b6d146d26aa0c2724.png

 

En veritabel övning i finstämt takt  och dynamik som nu brillierar i sin detaljrikedom . Liveinspelning som nu blir kusligt nära the "real thing".

 

Uppenbarligen har batteribytet varit framgångsrikt! Som att putsa fönstret på våren och konstatera att det medfört en delvis ny syn på grannskapet

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

 

Kul att få förklarat strömförsörjningen till ASR. 

Då är det antagligen 15-18V spänningsmatning till riaa och försteg.

 

Hur många år har du spelat sedan förra bytet?

 

 

19 hours ago, calm said:

Rejäla doningar dessa "handskar" som förbinder enheterna med varandra.

Det är ofta fler signaler än man tror. Det är en liknande lösning för Pass med 15 ledare om jag minns rätt.

 

Link to comment
Share on other sites

22 hours ago, calle_jr said:

 

Kul att få förklarat strömförsörjningen till ASR. 

Då är det antagligen 15-18V spänningsmatning till riaa och försteg.

 

Hur många år har du spelat sedan förra bytet?

 

 

Det är ofta fler signaler än man tror. Det är en liknande lösning för Pass med 15 ledare om jag minns rätt.

 

Jo de tre batterierna på var kanal är seriekopplade vilket innebär en total utspänning på 18 V. Frederich Schäfer, konstruktören, har lagt mycket möda kring strömförsörjningen som känns lite unik i sammanhanget. Klart att mina burkar blir utrymmeskrävande, men tycker att det unika mörkholografiska ljudet gör det hela värt besväret.

Har hört förstärkaren i olika sammanhang och en tid körde Marten den som referens till sina högtalare. Men höjdarlyssningen var nog när jag besökte Lyric i NYC, med dubbla ASR:er kopplade till Nola Grand Reference. Kan fortfarande återkoppla till den lyssningen, den var magisk.

Roligt att trots att åren går så har ändå grundkonstruktionen hållit sig på toppnivå vad gäller ranking. Tror fortfarande att Stereophile håller den i kategori A.

Salige Harry Pearson på TAS, var helt betagen och ägnade ett halv nummer att prisa den.

Mitt ex visade sig ha 17 år på nacken men still going strong. Batteribyten bör ske var 6-7:e år, men tror att det var dessvärre längre en så tyvärr. Men då indikerar den att det är dags genom att ett relä börjar klicka pga för låg spänning. Dessförinnan har LED-signalen redan indikerat.

 

Skälet till att jag behållt den så länge är att jag inte hittat något som jag gillar bättre. Det mesta i förstärkarkonstruktioner idag satsar stort på upplösning och transparens, men tappar i harmoni och musikalisk presentation. Kliniskt och könlöst på något sätt. Hörde något liknande min på HEM i Moonriver-förstärkaren som tål att undersökas vidare om man skulle vilja downsiza.

 

Calm 

Link to comment
Share on other sites

Som jag skrev om så hörde jag den integrerade förstärkaren Moonriver på HEM som jag tyckte den korta stund jag lyssnade hade ett annorlunda sound jämfört med mycket annat som jag hörde i övrigt. Dessutom producerad i Sverige.

 

https://moonriveraudio.com/#products

 

Noterade utan att veta innan jag hörde den, att den vunnit ett antal utmärkelser och att den tydligen är A-klassad i Stereophile. Enda nackdelen är att utifrån mina preferenser så är den något effektsvag, 50W och frågan om det räcker för mina behov? Skulle vara roligt att testa.

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

32 minutes ago, calm said:

Som jag skrev om så hörde jag den integrerade förstärkaren Moonriver på HEM som jag tyckte den korta stund jag lyssnade hade ett annorlunda sound jämfört med mycket annat som jag hörde i övrigt. Dessutom producerad i Sverige.

 

https://moonriveraudio.com/#products

 

Noterade utan att veta innan jag hörde den, att den vunnit ett antal utmärkelser och att den tydligen är A-klassad i Stereophile. Enda nackdelen är att utifrån mina preferenser så är den något effektsvag, 50W och frågan om det räcker för mina behov? Skulle vara roligt att testa.

 

Calm

Jag utgår ifrån att det fanns både ett rum, en källa, ett par högtalare och ett antal sladdar inblandade också? Hur kan du vara så säker på att förstärkaren kan tillskrivas egenskaperna du gillade? :grinsmilingeyes:

 

Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, AlfaGTV said:

Jag utgår ifrån att det fanns både ett rum, en källa, ett par högtalare och ett antal sladdar inblandade också? Hur kan du vara så säker på att förstärkaren kan tillskrivas egenskaperna du gillade? :grinsmilingeyes:

 

Det är naturligtvis så, att man inte kan särskilja en komponent i ett system. Jag skrev att den frambringade ett annat sound. Eftersom jag är familjär med både rum och högtalare, så kanske det inte är så långsökt att dra slutsatsen att det var förstärkaren som bidrog till den positiva upplevelsen. Men min tes som jag alltid förespråkar är att testa i det egna systemet för att kunna ge en rättvisande bild. Nyfiken blev jag dock.

Calm

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...