Jump to content

To stream or not to stream, that´s the question!


calm

Recommended Posts

2 hours ago, calm said:

Vad skulle t.ex. en vanligt USB-sticka göra för skillnad mellan denna och en SSD-disk? 

 

Tror ingen svarat på denna funderingen än: Det är lockande att köra USB-sticka, men det är ingen säker lagringsplats. De är helt enkelt för sköra för datalagring. Kanske som en tredje eller fjärde kopia skulle det vara ok för mig.

Link to comment
Share on other sites

Personligen ser jag inte flac som ett problem då både streamingfirmor kör flac och köper man filer så är det i flac också, men möjligheter till andra filformat också. Om flac vore ett problem så skulle man inte använda det. Däremot kan man ju själv ha en lösning som har jobbigt med flac men det är ju i så fall på grund av något skäl som borde gå att åtgärda. Att flac generellt har ett problem kan jag inte tänka mig. Endera kan man läsa filerna eller inte, men uppspelningsgrunkan hanterar uppackningen illa känns också väldigt tveksamt. Man kör ju inte direkt Win ME. Min åsikt är finns det bevisligen en ljudmässig skillnad så beror det inte på filformatet utan hanteringen av det. 

 

/Harry

Link to comment
Share on other sites

21 minutes ago, calm said:

Då ställer sig vän av ordning om hur det går till att komprimera filer om man endast vill använda backup-funktionen i Innuosen? Vad jag förstår så komprimerar den inte med automatik, eller? Pga min låga datamognad så vill jag ha ett enkelt och okomplicerat system som backar upp det väsentliga musikinnehållet. Allt annat kring dokumentation osv. får vara för min del. För mig räcker innehållet i det som Roon/Tidal levererar. Funderar på att även ansluta mig till Qubus också, men endast för om det skulle förbättra återgivningen och utöka musikutbudet. Avancerade funktioner är jag mindre intresserad av. Förstår att datamediet är möjligheternas värld, men för mig räcker grundnivån redan.

 

Calm

Hej igen  

 När du rippar så kan du välja format, antingen wav eller flac, väljs i disc ripper- more options 

jag tror flac är default

om du väljer automatiskt mode så är det bara att stoppa i cd-skivan 

sedan finns det två hastigheter som den rippar, normal eller quit mode, i den senare tar det längre tid men är tystare ,bra om man vill lyssna samtidigt, detta väljs också i more options 

Jag kör flac

 Tommy 

Link to comment
Share on other sites

Diskar är bara ett problem i Nasar och egentligen det minsta. Det finns ett filsystem som inte alls är 100% även om alla diskar är hela. Det finns en massa kontaktövergångar som kan ställa till problem. Osv.Osv. Kör Nasar på firman till en hel del viktigt och dom kopieras till andra Nasar som kopieras till diskar som tas med bort ifrån kontoret. Vi har haft ras på alla fabrikat av Nasar. En del har gått att återställa en del har hårdvarumässigt gått sönder. En del har man kunnat flytta diskarna ifrån det trasiga chassiet, andra går det inte.

Men vi har aldrig förlorat några filer eftersom vi inte litar på bara en Nas heller. 

Link to comment
Share on other sites

Bara en kommentar kring FLAC/WAV. Båda är namn på "förpackningsmetoder". medan innehållet är detsamma, dvs PCM (pulskodsmodulerad digital information).

FLAC har två stora fördelar, dels en icke-destruktiv komprimering men precis som flera nämnt, det bär med sig metadata, alltså information OM själva innehållet som Kompositörer, Artister, omslagsbilder och sådant. Det är dessutom en väldigt etablerad standard idag, faktum är att den enda musikspelare jag känner till som INTE stödjer den är Apple iTunes, men så är det idag också en utdöende art, utanför sin streamingkapabilitet.

 

24 minutes ago, Harryup said:

Diskar är bara ett problem i Nasar och egentligen det minsta. Det finns ett filsystem som inte alls är 100% även om alla diskar är hela.

Fattar inte ett jota! ;) Vad säger du egentligen?

 

Alla NAS operativsystem utnyttja journalförda filsystem med både felkontroll och korrektion. Jag har haft QNAP-NASar sedan 2005-6 och jag har fortfarande inte upplevt något hårdvarumissöde med dem, utöver den gången jag gjorde misstaget att prova Seagate Enterprise-diskar i min aktuella. De havererade på löpande band och åkte ut snabbare än blixten. Med WD har jag haft exakt 0 fel under de 15 år jag haft dem i drift (24/7).

Link to comment
Share on other sites

27 minutes ago, AlfaGTV said:

Jag har haft QNAP-NASar sedan 2005-6 och jag har fortfarande inte upplevt något hårdvarumissöde med dem, utöver den gången jag gjorde misstaget att prova Seagate Enterprise-diskar i min aktuella. De havererade på löpande band och åkte ut snabbare än blixten. Med WD har jag haft exakt 0 fel under de 15 år jag haft dem i drift (24/7).

Har gjort samma misstag med ett kort gästspel av Seagate Ironwolf i min Synology. Två av diskarna rasade inom 2 månader. Fick alla diskar utbytta till WD Red utan några som helst problem efter det. Körde WD flera år innan gästspelet utan några problem alls, bytte till Seagate när jag gick från 4TB till 8TB på diskarna.

 

Skall tilläggas att jag har rätt hög belastning på min NAS och diskarna då jag har Dropbox synkad live till den, när jag är i Studion och fotograferar så blir det många GB per dag som skrivs/ändras 5 dagar i veckan.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, calm said:

Det bör tilläggas att jag inte har någon NAS utan lagrar data på respektive dator en stationär Mac med vidhängande hårddisk som backup och en laptop. 

Så min tanke är att min streamingutrustning skall vara helt fristående från övrigt dateri med egen backup.

Jag måste bara undra varför?

Skulle det inte vara befriande att ha EN lösning för backup av all masterdata oavsett om det är bilder, dokument musik o.s.v.

Med en NAS har du allting samlat på ett ställe och kommer åt data från alla klienter. Sedan bör NASen givetvis backupas om det värsta skulle hända. Backuperna bör även testas med jämna mellanrum för att säkerställa att data är intakt, men jämfört med att ha olika backuper på utspridda diskar är det i mina ögon en enklare och säkrare lösning.

Största risken är nog mänskliga faktorn om man har olika data utspritt på olika diskar.

Link to comment
Share on other sites

50 minutes ago, AlfaGTV said:

Jag har haft QNAP-NASar sedan 2005-6 och jag har fortfarande inte upplevt något hårdvarumissöde med dem, utöver den gången jag gjorde misstaget att prova Seagate Enterprise-diskar i min aktuella. De havererade på löpande band och åkte ut snabbare än blixten. Med WD har jag haft exakt 0 fel under de 15 år jag haft dem i drift (24/7).

Har samma erfarenhet, det blev närmare ett 10-tal Seagates som havererade under ett par år, men jag har inte heller haft några som helst problem med WD. Jag valde att byta alla fläktar i min QNAP som då gått många år, så den tuffar på som tidigare och är dessutom tystare än den var som ny:)

Link to comment
Share on other sites

@AlfaGTVVi har lite olika erfarenheter helt enkelt. Det finns möjligheter till att få diskar att inte ens bli läsbara i en arbetsstation trots att dom borde vara det enligt dokumentation och support. Den Nasen pensionerades direkt och testades med omformaterade diskar och allt tuffade vidare men den användes aldrig till något viktigt efter det. Orsaken förblev okänd. Resurser saknades inte för att undersöka saken då vi är en iso-certifierad utvecklare av medicinsk programvara. 

 

/Harry

Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, Harryup said:

diskar att inte ens bli läsbara i en arbetsstation

Om du plockar en disk ur ett RAID-set förstår jag givetvis att du inte kan extrahera någon info från den disken, det är en självklarhet. 

Oavsett, självklart kan NAS'ar haverera, det är inte det jag säger. Men jag tolkade ditt inlägg som att alla NASar är opålitliga och det var det jag protesterade mot.

Link to comment
Share on other sites

49 minutes ago, LPL said:

Med en NAS har du allting samlat på ett ställe och kommer åt data från alla klienter.

Jag envisades under flera år med att det räckte med en laptop och en hårddisk till min musik både för lagring och spelning. På mitt kontor hade jag en annan liknande set upp. När bångstyrigheten lagt sig, inte mins påverkade av dina och @AlfaGTV’s övningar skaffade jag en dedikerad streamer och blev förbluffad hur mycket bättre det lät. Av bara farten köpte jag en Synolgy NAS och fick lite hjälp av ovanstående att komma igång. Jag har dock enbart musik på den.

 

Ibland får man släppa på envisheten och lyssna på de som vet bättre än jag själv. Sådana finns :rollingeyes:.

 

Med en NAS och nätverk har allt blivit så mycket enklare. Jag kan spela i huvudanläggningen, på ovanplan med mina rippade filer eller från Qobuz. På mitt kontor kan jag rippa, göra backup och ladda ner album och skicka vidare till NASen. I sommar drar jag ytterligare en nätkabel från switchen till min ”bodega” så har jag musiken även där. Ett annat alternativ är att spela Qobuz över bluetoth till uteplats och bod men då blir det MP3.

 

Inget plock och flytt av enheter oavsett vad jag gör med min musik.

Link to comment
Share on other sites

14 minutes ago, Bebop said:

det räckte med en laptop och en hårddisk till min musik både för lagring och spelning.

Och rent krasst räcker det ju? Man kan få ut ljud av riktigt hög kvalitet även på det sättet, men det blir gärna lite "meckigare" att upprätthålla det hela.

 

Men ja, visst har du en poäng i det hela med NAS'en, att det blir en central lagring som kan fungera för andra syften och så. Jag lagrar givetvis också personliga dokument, bilder och sådant på NASen, som också huserar två olika UPnP-servrar (Minim2 och Twonky) likväl som en Plex-installation för lokal film-streaming och en Roon Server.

 

Framför allt känner jag nog en frihet i att inte vara hårt bunden till vare sig en specifik hårdvara eller mjukvara, mitt bibliotek är fullt flyttbart eller flexibelt om jag plötsligt skulle vilja köra en Innuos eller liknande.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, AlfaGTV said:

Om du plockar en disk ur ett RAID-set förstår jag givetvis att du inte kan extrahera någon info från den disken, det är en självklarhet. 

Oavsett, självklart kan NAS'ar haverera, det är inte det jag säger. Men jag tolkade ditt inlägg som att alla NASar är opålitliga och det var det jag protesterade mot.

 

Jo, alltså det är ganska vanligt att det går till viss del. Kan gå t.ex. så här, men inte alltid.Förstås inte allt men en del data går att rädda den vägen om man satt sig i den sitsen att man måste. Men även om vi inte förlorat någon information ifrån dessa diskar, lade vi faktiskt ner lite energi av intresse för framtiden i detta och dom innehöll bara skräp och inget läsbart.

 

/Harry

Link to comment
Share on other sites

35 minutes ago, Harryup said:

Förstås inte allt men en del data går att rädda den vägen om man satt sig i den sitsen att man måste

Ålrajt, men sätter man sig i den sitsen att man inte har backup på sitt data (oavsett var det placerats) så är man ute på ruskigt tunn is.

Jag skulle ALDRIG någonsin lita på att kunna återskapa data från en disk som ingått i en RAID-volym eller havererat.

 

RAID/NAS är INTE backup!!!!

 

Och tro mig, jag har varit i den situationen professionellt. :) 

Link to comment
Share on other sites

2 minutes ago, Harryup said:

Nej, och om man inte regelbundet testar sina backupsystem oavsett vad och hur dom är skapade så kanske man ändå inte en backup.

Backup och kontinuerliga (schemalagda) restoretester går hand i hand. Har man inte fungerande restorehantering kan man aldrig lita på att man har en fungerande backuplösning:)

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Harryup said:

Nej, och om man inte regelbundet testar sina backupsystem oavsett vad och hur dom är skapade så kanske man ändå inte en backup.

Det finns tydligen olika sätt att göra back up. Jag behöver inte göra någon restore på min backup-hd. Det är bara att koppla in den som ordinarie källa och spela. Det är en ren spegling av den andra disken. Vid backup jämförs de båda diskarna och sedan speglas det som är tillagt.

 

Jag använder ett program som heter Viceversa Pro sedan 2010 som har tjänat mig väl.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, AlfaGTV said:

RAID/NAS är INTE backup!!!!

Instämmer, men vad är det?
 

Någon gång har jag av misstag laddat ner på Y-disken istället för X-disken. Det tycks i vart fall inte spela någon roll. Filen läggs på båda och det tycks ske samtidig eller i vart fall inom en minut när jag kollat.

Link to comment
Share on other sites

29 minutes ago, Bebop said:

Instämmer, men vad är det?

Alfa kan svara själv, men jag tycker beskrivningen av RAID på Wikin är enkel och ger bra bild.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Raid

 

Diskar i en NAS/RAID är i konstant samspel och speglas mot varandra till skillnad mot en backup som är kopiering av all eller valda delar av den data som snurrar i RAIDen (om vi pratar filserver). Nivån på RAID väljer man baserat på prestanda, säkerhet och kostnad. Själv kör jag RAID 10 / RAID 1+0.

 

Link to comment
Share on other sites

21 hours ago, LPL said:

Diskar i en NAS/RAID är i konstant samspel och speglas mot varandra till skillnad mot en backup som är kopiering av all eller valda delar av den data som snurrar i RAIDen (om vi pratar filserver).

Blir inte det samma resultat? Mina 2 WD Red-diskar i NAS’en har exakt samma innehåll som min WD HDD där rippade och nerladdade filer hamnar först innan jag kopierar till NAS’en. Jag gör backup gör också backup från den WD HDD’n. Jag har m a o samma musikfiler på 4 olika hårddiskar varav två i NAS’en.

Link to comment
Share on other sites

En Raid är bra för att oavbrutet kunna lyssna - även om en disk kraschar. Snacka om spelberoende ... men i en Raid kan man inte vara säker på att diskarna är speglingar i vanlig mening, men där kanske någon kan berätta mer? Jag har bara varit ute för system med tre diskar där man kunde återskapa valfri disk vid krasch samt med en utnyttjandegrad av mer än spegling > 50%.

 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Bebop said:

Jag har m a o samma musikfiler på 4 olika hårddiskar varav två i NAS’en

Gott! Det är en fullt godtagbar backup-lösning!

 

NAS står för Network Attached Storage och dess syfte är då att vara en central lagringspunkt, där flera konsumenter och producenter av data kan samsas. Här har ju du redan konstaterat dess fördelar, och att utbudet av media är tillgängligt inte bara till din Lumin utan även till din övrig förbrukare. Exempel: Du skaffar mConnect till din mobil för att kunna ligga i hängmatta och lyssna på Rachmaninoff på försommaren (din telefon når givetvis ditt nätverk).

 

RAID betyder Redundant Array of Independent Disks (tror jag iaf?) och är i sin ursprungsform just en form av redundans, alltså möjligheten att kör vidare om en av två speglade diskar rasar. (RAID1) Många kör RAID5 som medför att man kan tappa en disk i drift men arbeta vidare. Det kräver dock minst tre diskar av liknande modell varav en är reserverad för checksummor för de båda andra diskarna. Alltså, en av diskarna i RAID5 är inte tillgänglig för lagring, bara för felkorrigeringsdata.

Det finns givetvis fler versioner som är intressanta men dessa är nog vanligast.

 

Betänk att en NAS med ett RAID-set inte skyddar dig mot att NAS'en havererar... Då är troligen båda diskarna värdelösa.

 

Så, backup betyder för mig att man har en helt autonom/fristående kopia av sitt data som både är hyfsat aktuellt och flyttbart.

Det innebär att en NAS för mig inte är en backup, därför har jag två NAS'ar, en som fungerar som master och regelbundet säkerhetskopierar sitt innehåll till en annan. Det går givetvis lika bra med selleri, dvs. en USB-hårddisk eller liknande. Jag hävdar att man bör även ha en ytterligare backup hos en vän eller annat boende som dels skyddar dig mot att virus/malware krypterar lagring på ditt nätverk men även brand/stöld/vattenskador och liknade.

Link to comment
Share on other sites

27 minutes ago, AlfaGTV said:

Du skaffar mConnect till din mobil

Då har jag äntligen lärt mig något nytt idag… (kanske). 
 

Jag har mConnect Lite både på min Sony Xperia och på min iPad. När jag öppnar ser jag både molntjänster (som jag inte använder), Tidal, Qobuz och min lokala server med alla mina egna filer. Men för att spela mina lokala filer funkar väl inte annorlunda än från Lumins app, eller? Hängmattan ligger utanför räckvidden.

 

Qobuz ligger som internettjänst men det gör den ju även via Qobuz app som jag använder i bilen. Är det någon skillnad?
 

Vad jag skulle vilja ha är längre räckvidd på wifi så att jag når hela trädgården och slippa bluetoth. Är det en mesch router jag behöver då, t ex genom att dra en ethernet från min EE-switch genom väggen och ut till en Mesch eller hur gör man? Jag har en anläggning ute i min bodega (en egen liten byggnad) och en vid uteköket/utematplatsen. Idag lägger jag mobilen i farstuingången och kör bluetoth men det är precis det funkar. Ofta tappas signalen.

 

 

Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, Bebop said:

Är det en mesch router jag behöver då

Det beror på, inte nödvändigtvis. Om det inte innebär besvär så kan du ju skaffa en accesspunkt (en trådlös adapter till dit trådade nätverk) som avser täcka trädgården. Det kan möjligen medföra att du behöver välja ute/inne-nätverket men mesh-nätverk är inte alltid lösningen heller.

 

För mig innebär Qobuz-klienten i mConnect att man kan utnyttja Qobuz-tjänsten till många fler spelare än de som har inbyggt stöd för Q. Men varför jag tipsade om mConnect är ju framför allt att den gör din telefon/padda till en "endpoint" och kan därmed spela ut till anslutna lurar eller DAC eller så. Oavsett om man vill spela från sin Minim-server eller från Qobuz då (ja, Q-klienten fungerar ju givetvis också)

Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, Bebop said:

Är det en mesch router jag behöver då, t ex genom att dra en ethernet från min EE-switch genom väggen och ut till en Mesch eller hur gör man?

Har du lätt att dra en Ethernetkabel från routern eller switchen dit du vill ha antennen är det nog så enkelt och billigt att använda en vanlig router (du kanske tom har någon liggandes) och köra den som accesspunkt istället.

 

image.png.a981ec96616539fd212759642a7ca860.png

 

Tycker det fungerar utmärkt hos mig med mina gamla Asus där en t.ex. hamnat i garaget. Jag kunde använda befintliga VP-rör och på samma gång använda switch-portarna för att koppla in trådade enheter. Kör man samma SSID så märker man inte ens om det är routern eller vilken accesspunkt man är uppkopplad mot. Men det finns många vägar att utöka räckvidden på nätverket, det är mest en fråga om vad som passar en bäst.

Link to comment
Share on other sites

12 hours ago, AlfaGTV said:

För mig innebär Qobuz-klienten i mConnect att man kan utnyttja Qobuz-tjänsten till många fler spelare

Jo, det är ju en fördel. På ovanplan har jag en Marantzförstärkare med inbygd dac och jag tänkte skaffa ytterligare en till min bodega. Det enda bekymret är Heos som inte stödjer Qobuz. Går man då in i dacen över wi-fi via google cast (typ)?

Link to comment
Share on other sites

Om ni andra lär er och får nya insikter, så är det inget emot vad jag får. Tack för detta! Förstår naturligtvis inte allt men konstaterar att det finns uppenbara risker att lagra databaserade filer bara på ett ställe. Skall jag själv omvandla mina CD-plattor till någon form av annan lagring än silverskivor så krävs det enligt mitt förmenande en backup. Sedan är valet en annan fråga.

Om man ser till streamingtjänster tycks de flesta förorda Qubus och möjligheten blir då att kunna tappa av dess tjänster på olika sätt och på olika ställen. Själv har jag inga streamingtjänster på landet än, men möjlighet via installerad fiber som ännu inte är ansluten. Kontot för den typ av tjänster ökar på och snart börjar jag fundera på när den börjar  växa och bli en stor utgiftspost på den fasta sidan. Bästa vore att endast ha ett abonnemang som kan tappas av på flera ställen om detta är möjligt. T.ex. via mobiltelefonen om nu 4G har kapaciteten att leverera på tillräckligt kvalitativ nivå, alternativt fiberlösning som är stationär. Jag har sedan tidigare ett mobilt bredband som gör det möjligt att använda min laptop Mac som en vanligt uppkopplad t.ex via Wifi som i stan.

Någon som vet om man kan "splitta" ett abonnemang på flera enheter?

Ni inser säkert att jag i den digitala världen ligger på krypstadiet, så enkla beskrivningar emottages tacksamt!

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

16 minutes ago, calm said:

Om man ser till streamingtjänster tycks de flesta förorda Qubus

För just streamingmöjligheten är det ingen större skillnad mellan Qobuz och Tidal. Den största skillnaden ligger i att Qobuz använder äkta highres-filer upp till 24/192 (men även CD-kvalitet) istället MQA som är en form av komprimerade highresfiler typ en mer högupplöst form av MP3 eller MP4. För att få fördel av detta måste filen ”bläddras upp” ett antal steg. För det behövs en MQA-godkänd streamer som kan veckla upp filen ett steg, t ex till motsvarande 24/48. Därefter en MQA-godkänd dac som kan veckla upp ett steg till t ex 24/96. Du måste alltså köpa en ny dac för att klara detta. Eftersom det innebär licenspengar för tillverkarna får man betala extra för det. MQA är en standard som är privatägd och därmed inte en riktig standard.

 

Med Qobuz behöver du inte göra något. Om filen är högupplöst så funkar det utan extra åtgärd.

 

En annan fördel med Qobuz är att man kan köpa och ladda ner högupplösta filer.

 

När det gäller streaming av Qobuz eller Tidal så klarar du det över mobilen eller över internet men det vet @AlfaGTV mer om. Igår laddade jag ner en app som heter mConnect på hans inrådan. Jag kommer att använda den för streaming i trädgården och i min ”bodega”.

 

Så här ser den ut. Som du ser finns både Qobuz och Tidal med liksom mina egna rippade filer. Nu börjar arbetet med att få till det. Jag kommer att köpa en mindre förstärkare med inbyggd dac att ha för trädgårdsmiljön, typ en Marantz (se nedan) som är ”oförskämt” bra för sina pengar och räcker långt i den typ av miljö jag ska ha den i.

 

3D648B62-96DF-4BA1-8A3B-5CF5F5214374.jpeg
 

304C7E89-9805-496E-A9B0-E35C6FD54A1F.jpeg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...