Jump to content

To stream or not to stream, that´s the question!


calm

Recommended Posts

11 hours ago, LPL said:

Kör fiber direkt mellan router (Ubiquiti EdgeRouter X SFP) och switch (UpTone eR).

Jag använde en TP-LINK MC220L från början innan jag köpte en eR.

Tack!

Har en Comhem router just nu. Tror du det är vettigt att byta ut den not något annat, tex Ubiquti?

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, sprudel said:

Tror du det är vettigt att byta ut den not något annat, tex Ubiquti?

Det är nog tyvärr som Alfa skriver att du måste behålla din Comhem router. Sedan behöver du nog inte använda den som router utan bara låta den sitta som tjänstefördelare. Alltså att du stänger av Wifi, DHCP om det nu inte används av TV-apparater och kopplar in en egen router i Comhem routern. Bara att prova sig fram om det verkar intressant.

 

Ubiquiti EdgeRouter X SFP är inte riktigt lika plug-n-play som en vanlig router, men det finns färdiga konfigureringar som gör det enklare. Fördelen är just SFP-porten och sedan kan man väl både se det som en fördel och nackdel att man slipper Wifi i routern och istället använder externa accesspunkter.

 

Enklast är dock att bara hänga på en switch på befintlig Comhem router som Alfa skriver.

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, sprudel said:

Har en Comhem router just nu. Tror du det är vettigt att byta ut den not något annat, tex Ubiquti?

Har också en Comhem router men jag kör med en Teddy Pardo PSU till den, hade en iFi X innan och Teddyn gjorde en hel del skillnad för att inte nämna när jag koppla in en Purist Audio Aquila strömkabel till Teddyn som verkar vara en bra matchning. För att vara riktigt uppriktig så hade jag inte förväntat mig en så här stor skillnad på ljudkvalité, men man slutar aldrig förundras när det gäller streaming!

Link to comment
Share on other sites

Utvärdering fortgår och  jag tycker att kombon Innuos ZEN, Phoenix USB-reclocker och NET. har en mycket högkvalitativ nivå på återgivningen. Snarast målfoto i jämförelse med MSB CD:n som i sig tillhör toppsegmentet.

Framförallt så har pianot en mycket trovärdig både tonalitet, sträng och resonans. Lite mer detaljerat, men definitivt varken spetsigt eller kallt. Mjukt och harmoniskt och med resonansstöd.

Basen har generellt förbättrats till både sträng och resonans..

Som i denna:

 

RoonShareImage-637799351555985130.png.555f40a29d791caf97b27571616339e8.png

 

Tycker nu att jag hyggligt kan analysera  skillnaderna i framställningen och Phoenix NET har definitivt lyft och blir  permanent kvar i systemet.Klart att det finns ytterligare nivåer att klättra upp till men frågan blir som vanligt kostnaden för de sista bitarna är värda priset. Är lite tveksam, men osvuret är nog bäst.

Skall testa Audioquest Vodka som nästa steg.

 

Calm

 

 

Link to comment
Share on other sites

22 minutes ago, calm said:

Tycker nu att jag hyggligt kan analysera  skillnaderna i framställningen och Phoenix NET har definitivt lyft och blir  permanent kvar i systemet.

Jag läste att det börjar bli riktigt bra när den har fått en ca 400-500 timmar på sig:sunglasses:

Link to comment
Share on other sites

35 minutes ago, octavia rs said:

Har du provat att köra med Innuos egna OS2.0 och Sense appen @calm skulle vara intressant att höra vad du tycker om skillnaden mellan det och Roon.

Det vill jag självfallet testa, men jag måste skynda långsamt fram. Vill inte pilla på för många parametrar än. Risken är att man helt villar bort sig och inte vet vad man egentligen testar till slut. Det är snarast kul att ha flera steg att se fram emot.:smile: Grejorna måste också bli rejält genomkörda oavsett hur många spelningar det blir så tar det sin tid. Och några 400-500 timmar har det knappast blivit @Sammy  knappt ens hälften.

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, new order said:

Varför används inte xlr istället för nätbrunnar? Kontaktmetoden är ju överlägsen. Men den kanske inte klarar lika mycket ström?

Vet ej, kanske för att man inte ska riskera ansluta en signalkabel till nätet?

 

Det finns ju bra nätkontakter, tex C16.

Powercon i robust utförande som är typade för 32A är bra;

 

Neutrik NAC3FC-HC POWERCON Connecteur secteur 32A Ø20mm

De vanliga 20A powercon är för klena och tar för små ledare tycker jag.

Det är generellt bra med kontakter som kan anslutas och tas bort med en hand.

 

Link to comment
Share on other sites

On 2022-02-06 at 04:09, calle_jr said:

Om man tar tex Furutech eller Oyaide så gör de ju bara hanproppar med C15 och nätbrunnar med C14 när det gäller denna IEC-kontakttyp 10A/250V. De säljer alltså bara kontakter som inte passar ihop och så säljer de i stället ett plaststöd för $400 för att deras kontakter inte ska sacka :think:

 

Varför inte byta sina nätbrunnar till C16 som är avsedd för C15?

 

IMG_0373.PNG

Varför inte satsa på Neutric istället? Vill minnas att det fanns på någon förstärkare jag ägt i kopplingen mellan PSU och förstärkare. Dessa borde vara godkända och knappast dyrare än vad tex. Furutech är. https://www.neutrik.com/en/neutrik/products/powercon/powercon-true1-top/powercon-true1-top-chassis-connectors

ASR kör med riktiga kabelhandskar med snäpplås på koppling just mellan PSU både vad gäller batteridelen och nätdelarna. Rejäla doningar sitter som fastgjutna. Inget krafs direkt och sannolikt heller ingen cryobehandling eller rodium vad jag vet.

 

Calm

 

 

Link to comment
Share on other sites

7 minutes ago, calle_jr said:

Vet ej, kanske för att man inte ska riskera ansluta en signalkabel till nätet?

Det enkla svaret är att XLR är just en kontakt avsedd för låg spänning.

En vanlig Neutrik XLR är specad till <50 Volt, men klarar 16 A så strömmen är inga problem.

 

Rated current per contact 16 A
Rated voltage < 50 V

 

12 minutes ago, calle_jr said:

Powercon i robust utförande som är typade för 32A är bra

Exakt, med Powercon slipper man alla problem med att kabeln ska glappa eller lossna. Problemet är just kompatibiliteten, rätt trist att vara låst till ett specialformat.

Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, AlfaGTV said:

Fast, det kan va så jefligt att du är tvingad att behålla den proprietära routern för TV och sånt trams. Men koppla bort den från streaminglösningen med minst en switch för jösse namn! ;) 

Behöver den enbart som router för LAN och WiFi, ingen linjeTV alls i huset, vi bara streamar. Förslag på vettigare router för WiFi och LAN tas tacksamt emot.

Den blir ju också en extra switch därmed om jag reducerar ComHem till att enbart transportera signalen till en bättre router. 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, sprudel said:

en bättre router. 

Det är nog bara en tidsfråga innan det börjar dyka upp audiofil-routrar också, med mer eller mindre kända varumärken påklistrade.

Tills dess, Linksys, Netgear eller Asus, de är pålitliga, stabila och fungerar väl. (Och jag hoppas verkligen att de inte låter...)

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, AlfaGTV said:

Det är nog bara en tidsfråga innan det börjar dyka upp audiofil-routrar också

Så tror jag också och plötsligt så upptäcker audiofilerna hur illa det låtit tidigare. :handovermouth:
 

Det jag tycker är lite märkligt är att det inte går några drev om att byta nätdel till routrar men däremot till switchar där allt annat än linjära nätdelar sägs vara mer eller mindre vara skräp. 

Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, Bebop said:

att byta nätdel till routrar

Jag är på G, så jag skall vilken dag som helst orka prova! Nätdel ligger här o väntar, men jag har inte riktigt haft något vettigt upplägg klart för mig. Jag tänker mig att det är online-media som är mest intressant att testa, men beroende på val av server så passerar även lokalt strömmad musik via routern hos mig.

Link to comment
Share on other sites

49 minutes ago, AlfaGTV said:

Jag är på G

Jag läste ett inlägg på nätet som jag tycker representera mig rätt så bra kring uppgraderingar, inte bara nätdelar. 

  1. Finns det någon trovärdig bekräftelse att befintlig komponent har problem orsakad av befintlig nätförsörjning?
  2. Beroende på tänkt komponent att ersätta, hur är sannolikheten att dess nätförsörjning idag faktisk försämrar ljudkvaliteten?
  3. Finns det ett kausalt samband mellan åtgärd och upplevelse?
  4. Finns det rimliga förutsättningar att övriga delar i kedjan kan tillgodogöra skillnaden?

”Man kan ju testa”, säger väl någon då. När det gäller nyanser så är jag tveksam till hur objektiv jag är. När ”alla” säger att LPS är bäst, flera YouTube-inlägg säger samma sak, grafer som visar högre brus med switchade nätaggregat osv, är det inte lätt att vara objektiv. Då blir jag tveksam. Det är lätt att man bygger upp en bias som påverkar min upplevelse. Där tror jag mer på blind jämförelse. 
 

Det finns ett klassiskt exempel på hur uppmärksamhet påverkar oss:

 

På löpande bandets barndomstid i Chicago var man bekymrad över att man inte fick upp produktiviteten trots goda tekniska förutsättningar. Man tog in en sociolog som intervjuade arbetarna om deras arbetssituation och hur de upplevde situationen. Det resulterade att man bytte belysningen. Produktiviteten ökade med över 10 % och alla kände sig nöjda. 
Ett antal år senare var det en annan sociolog som hade lite funderingar. Han gjorde om processen med den skillnaden att han försämrade ljuset något. Produktiviteten ökade igen.

Kontentan av experimenten var att man inte kunde koppla förändringen till ljuset utan det var uppmärksamheten som sådan som gjorde skillnad.

 

Link to comment
Share on other sites

10 hours ago, Bebop said:

Så tror jag också och plötsligt så upptäcker audiofilerna hur illa det låtit tidigare. :handovermouth:
 

Det jag tycker är lite märkligt är att det inte går några drev om att byta nätdel till routrar men däremot till switchar där allt annat än linjära nätdelar sägs vara mer eller mindre vara skräp. 

Det kommer också, var så säker! Har faktiskt funderat hur det är ställt med detta i mitt specifika fall. Att satsa stora pengar på streamer, switchar och liknande och strunta helt i vad som matar systemet i dess delar och kvalitet på strömtillförseln.

 

Har någon på forumet gjort något jämförande test  på just denna detalj? @octavia rseller @AlfaGTV? Skulle vara intressant att jämföra utfall av olika PSU:er kopplat till just routern. Har haft mina funderingar och kommer att testa.

 

Calm

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

4 minutes ago, Bebop said:

Kontentan av experimenten var att man inte kunde koppla förändringen till ljuset utan det var uppmärksamheten som sådan som gjorde skillnad.

 

Ja absolut är det så. Dat tycker jag att man märker i många situationer. Jag använder/utnyttjar den effekten och tekniken i mitt yrke när jag vill påverka den psykosomatiska aspekten hos någon där hjärnan verkar spela patienten ett spratt i symptombilden. Mycket effektivt. Jag lurar dem helt enkelt till en positiv effekt. :grin:

 Det är därför det är så lätt att luras att gilla en förändring man hör när man jämför något bekant med något obekant. Man spetsar öronen och upplever mer. Då tror man att det är bättre. Det är därför man behöver veta varför man testar och vart man vill att förändringen skall gå. 

 

Känner man till detta fenomen när man testar är det lättare att värja sig mot den och verkligen "höra rätt". 

12 minutes ago, Bebop said:

”Man kan ju testa”, säger väl någon då. När det gäller nyanser så är jag tveksam till hur objektiv jag är. När ”alla” säger att LPS är bäst, flera YouTube-inlägg säger samma sak, grafer som visar högre brus med switchade nätaggregat osv, är det inte lätt att vara objektiv. Då blir jag tveksam. Det är lätt att man bygger upp en bias som påverkar min upplevelse. Där tror jag mer på blind jämförelse. 

 

Lika illa som att testa och uppleva huvudlöst utan eftertanke är det att bestämma sig för att vi måste förklara allt till 100% för att tro på våra upplevelser när det gäller att uppleva musikåtergivning.  

Att inte tro på tekniken för att man inte kan förklara eller förstå hämmar förmågan att höra när det verkligen är en skillnad. 

 

En hälsosam blandning är bäst. 

 

Link to comment
Share on other sites

Jag håller med, att göra en "förändring" kommer i de allra flesta fall medföra att lyssnaren förväntar sig en förändring i ljudets egenskaper.

Och jag tror vi alla förförs lätt av "nyhetens behag", som sedan blir vardag och norm och sen kanske dess glans bedagas lite. Det är väl i och för sig en god anledning till att långtidstester kan fungera bättre som utvärderingsredskap än vare sig blinda eller öppna A/B/X-tester.

Link to comment
Share on other sites

Min inkommande fiber router mår betydligt bättre när den får bra ström. Bytte den medföljande vita väggbulan mot en medical grade

Friwo och då "mådde" den genast bättre. Bytte den senare mot en hyfsad linjär ATLhifi från Bulgarien vilket var ytterligare ett lyft. 

En Sablon ethernet kabel förbinder den med en Asus router som också har linjär PSU. Sedan en OXCO klockad switch till ytterligare en OXCO klockad

etherregen med linjär PSU.

 

Image preview

 

Link to comment
Share on other sites

Spelar Al Di Meola med Passion Grace and Fire i bakgrunden men slås av den ambiens och rika tonanslag eller kanske ska säga den snabba fingerspeltekniken.

 

Tänkte egentligen mest på att det finns en sorts absolut "låter rätt" också, inte bara att det jagas förbättringar vilket handlar mer om relativ förändring.

 

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, AlfaGTV said:

något vettigt upplägg

Det här känns längre o längre bort från målet. Jag gjorde ett försök nu på morgonkvisten men routern bara vägrade starta? Provar fram och åter men jag kan bara konstatera att mina "handbyggda" nätdelar är rent jävla skit och att det här öket åter lämnar 30V ut... Vilket iofs routern verkar hantera för den startar utan bekymmer med standard nätbula. 

Känns ju bra att jag spenderat flera tusenlappar på reparation av dessa.... :nauseated:

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, magnuskan said:

Min inkommande fiber router mår betydligt bättre när den får bra ström.

Bara nyfiken:) Har du jämfört vilken skillnad du får med skärmad och oskärmad nätverkskabel mellan fibernod och router?

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, calm said:

Har någon på forumet gjort något jämförande test  på just denna detalj?

 

Jag har inte jämfört SMPS mot min linjära PSU ifrån HD Plex.

 

Varför byta jag då de var mer att jag hade 4st små väggbulor till fibernod, router, NUC och min tidigare Netgear switch i nätverksskåpet bredvid stereoracket. Att byta dessa 4st mot en ensam PSU var enkelt och kostnaderna små i sammanhanget. Nu har jag en ensam SMPS inbyggd i den stora switchen som förser huset i övrigt kopplad med fiber ifrån routern.

 

Sen har mitt system utvecklats och PSU fått vara kvar och driver bara fibernod och router inte så att jag tar bort den då huvudsyftet var att driva det som försvunnit egentligen.

 

Link to comment
Share on other sites

18 minutes ago, LPL said:

Bara nyfiken:) Har du jämfört vilken skillnad du får med skärmad och oskärmad nätverkskabel mellan fibernod och router?

Jo jag har provat lite olika kablar, mest skärmade. Jag kan nog inte säga att själva LAN kabeln påverkar jättemycket. Det handlar mer

om kvaliten på strömmen som verkar vara viktig. Ju mindre skitig ström som kommer in i fiber noden ju mindre lämnar också via LAN kabeln och in i routern. Har provat med filter ( EMO 60 och EMO 70 och även denna https://www.dxengineering.com/parts/dxe-iso-plus-2?rrec=true ) mellan nod och router också, men tyckte inte det lät bättre. Har också provat fiber via TP link och Sonore Optical module mellan router och etherRegen.

 

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, Apexorca said:

förklara allt till 100% för att tro på våra upplevelser

Nej det räcker med 70% :nerd:. Just med switchade nätaggregat har jag fått bra förklaringar av en av forumets verkliga specialister som ligger bakom mycket av Ericssons produkt och systemutveckling. Han är principiell motståndare till switchade nätaggregat i hifi-sammanhang, men han menar också att det har ingen självklar koppling till hur det låter. Det beror lite på var den sitter, typ av switchat aggregat. En del följs av transformator, andra inte. Det finns också s k medical grade (som måste ha en effektiv och trovärdig isolering mellan AC ingång och högspänningsdelen och till DC utgång enkigt en IEC-standard). 
 

En annan fråga är vilka andra anslutningar som finns till routern och hur de är strömförsörjda och om det spelar någon roll. Jag vet inte. 
 

Det är lätt att de skapas floskler och halvsanningar när drevet går. Jag tror följande inlägg på Audiophilestyle beskriver det rätt så bra på frågan om fördelar och nackdelar som är mycket typ ”å ena å andra sidan” och ”det beror på det och det och det…”

 

Sorry mate but your whole question is a rabbit hole.

Link to comment
Share on other sites

Irene Ilska? Nån mer som träffat henne? ;) 

Jag byggde resolut om nätdelen, i sann D.I.Y-stil med en tillgänglig linjär regulator, baserad på LT1083-regulatorn. Billigt skräp från eBay, men grejerna fungerar iaf.

F1ADC0D6-5B20-46A6-A136-875B403197EC.jpeg

Sen spelade jag en blandad spellista, varannan Qobuz som Socialstyrelsen rekommenderar...

Freya Ridings - Lost Without You 24/44.1 Hennes röst är skum på denna inspelning, låter som en autotune'ad och därefter tvättad historia. Den har ganska högt skräp-innehåll för mina öron och faktum är att med denna tycker jag att Qobuz-mediat låter bättre, mera likt min download från lokal disk.

Dominique Fils-Aimé - Rise 24/88.2 Den här inspelningen är ju grym och hennes röst är så vacker att den knappast har behövts ytterligare processning men här är skillnaden för mig inte tydlig mellan vare sig linjär nätdel till routern, lokalt media eller nåt annat. Känslan är att det blir mera "stilla i bakgrunden" när den linjär nätdelen är i bruk dock.

 

Men nu letar jag verkligen skillnader och för att ordentligt röra om i grytan så kan jag meddela att musiken fortsätter spela trots att jag brutit strömmen till routern vid flera tillfällen. Den tar dessutom runt 2minuter på sig att starta ordentligt...

 

Så, det här är definitivt en massa gissningar hit o dit, men visst. Prova gärna en linjär nätdel till din router om du prioriterar musik från onlinetjänster eller använder din router som switch för musik-anläggningen...

 

 

Link to comment
Share on other sites

Man kan ju fråga sig hur det påverkar att man tillför spänning i båda ändarna på en lina utan gemensam jord. I mitt fall sitter routern ca 25 meter från första switch. Vet inte hur de är avskärmade från varandra. Normalt borde det uppstå en jordslinga med en potentialskillnad mellan matningspunkterna, i routern och switchen eller?  Eftersom väggbulor normalt är dubbelisolerade och försedda med ojordade kontakter måste väl det ändå etableras en jordförbindelse genom nolledare eller genom minuspol i DC-kopplingen?

Är sannolikt ute och:biking:, men i vart fall kanske en befogad fråga?

 

Calm

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...