Jump to content

To stream or not to stream, that´s the question!


calm

Recommended Posts

10 hours ago, Sammy said:

Trevligt att sig dig här igen Calm! Var lite orolig när jag inte sett några inlägg från dig på ett tag, så här i Covid tider så vet man ju inte även om man är vaccinerad!

Har du hunnit testa Sense på din Innuos? Har testat lite fram och tillbaka mellan att köra Roon och Sense och upplever att ljudet blir mer organist med mer närvaro med Sense!

Ja i dessa dagar vet man aldrig när folk plötsligt inte hör av sig, men min frånvaro var gudskelov tekniskt driven pga av allt för gammal programvara i min laptop som nu är fixad och tredje sprutan i armen. Dessutom en influensaspruta och TBE-vaxin när jag ändå var på gång. Nästan så att det kändes att jag blev några gram tyngre.

Intressant med din Sense-jämförelse. Måste nog pröva det lite senare när jag ser att allting fungerar som det skall. Förbättringar är alltid intressanta att testa. Tack för tipset!

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

@Sammyoch @deerhunt. Låter som att matchning av hård respektive mjukvara kan ha betydelse? I andra sammanhang än digitalt så är det snarare regel än undantag enligt min erfarenhet. Men den digitala världen slutar på något sätt aldrig förvåna mig. Sådana enkla saker som olika digitala kablar som borde hantera ettor och nollor på samma sätt , låter olika är väl sannolikt mer en sanning idag? I vart fall har det blivit det för mig. Trail and error tycks vara en framkomlig väg oavsett. Skall vid tillfälle våga testa. Tycker just nu att det låter bra med Roon och om Sense skulle låta mörkare så vore det kanske inte optimalt i mitt system som redan går mot det mörka hållet. Men som sagt det vore intressant att testa och jag antar att Sense som jag inte känner till har free trail? Men som sagt tack för tipset! Alltid intressant att höra om andras erfarenheter.

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

25 minutes ago, calm said:

Men som sagt det vore intressant att testa och jag antar att Sense som jag inte känner till har free 

 

För att kunna köra Innuos egna styrning behöver du uppdatera den till deras OS2.0 den senaste versionen är 2.0.8 för att kunna använda deras Sense app. Under server inställningar är det lätt att växla mellan att köra Innuos egna OS eller ha den som Roon server.

Sen behövs det laddas nere Sense appen.

 

 

Link to comment
Share on other sites

53 minutes ago, octavia rs said:

 

För att kunna köra Innuos egna styrning behöver du uppdatera den till deras OS2.0 den senaste versionen är 2.0.8 för att kunna använda deras Sense app. Under server inställningar är det lätt att växla mellan att köra Innuos egna OS eller ha den som Roon server.

Sen behövs det laddas nere Sense appen.

 

 

Hej Calm 

jag tycker absolut du ska testa Sense, jag har skippat Roon och använder bara Sense, här hemma tycker jag ljudet är bättre, Roon kanske är ett bättre administrativt system men för mig räcker Sense 

 Tommy 

Link to comment
Share on other sites

Nu har jag tagit första steget mot Sense. Uppdatering till OS 2.0.8 från tidigare 1.4.8. Vet inte om jag tänker byta just nu, eftersom jag är ganska inkörd på Roon Cores systematik. Varje förändring måste föregås av en betryggande "plattform" innan vågar släppa kanten och dyka ned i det okända. :grimacing:

 

Calm

 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, calm said:

Nu har jag tagit första steget mot Sense. Uppdatering till OS 2.0.8 från tidigare 1.4.8. Vet inte om jag tänker byta just nu, eftersom jag är ganska inkörd på Roon Cores systematik. Varje förändring måste föregås av en betryggande "plattform" innan vågar släppa kanten och dyka ned i det okända. :grimacing:

 

Calm

 

Hej igen 

du behöver inte byta, du kan ha båda samtidigt, behöver bara byta i inställningarna  Tommy `

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, calm said:

Varje förändring måste föregås av en betryggande "plattform" innan vågar släppa kanten och dyka ned i det okända. :grimacing:

 

 

Du tar inte bort din Roon installation bara för att du testar Sense det är bara att gå in igen under "server" inställningar och ändra tillbaka till Roon så är du tillbaka till det du hade innan.

 

De översta "reglaget" väljer om man vill använda sin Innuos med Roon och väljer du bort det kommer Innuos egna OS användas. Lika så när du vill gå tillbaka till Roon väljer man det här och sen Roon Server.

 

Screenshot_20211116-100616.png

 

Valet mellan att köra Roon eller Innuos egna OS påverkar inte de olika installationerna de finns båda parallellt och man väljer det man vill ha och kan hoppa mellan dem utan att nått försvinner. 

Har man kört tex. Sense och väljer Roon kommer Roon synka allt som hänt tex. i dit bibliotek eller på Qobuz/Tidal och Sense gör likadant när det startas upp då hämtas allt hem som hänt under tiden så att säga.

 

 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Ampalang said:

Roon kräver i princip att en stavar korrekt vilket är smått frustrerande för en dyslektiker.

Japp, sökfunktionerna får mycket skit på Roon-forumet, men Mike (CTO) har utlovat duktiga förbättringar, men också att de inte kommer nu i "helg"-releasen, utan till våren.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Det har i dessa dagar talats en del om skillnader mellan analog och digital framställning och någon sort ställningstagande för och emot. Det som uppenbarligen både är på frammarsch rent tekniskt och förhoppningsvis även ljudmässigt är uppenbarligen den digitala sidan. Här tycks saker hända med lite kortare mellanrum. Ser man till den analoga tekniken finns en del tydliga historiska milstolpar som elektrifieringen av inspelnings- och avspelningsutrustningen på 1920-talet samtidigt som "rundradion" introducerades, LP:n på 1950-talet, bandinspelningstekniken som har långa bakåtriktade trådar ända bak till 1800-talet. Vill minnas att den första bandspelaren med tråd gjordes då. Men tyskarna förfinade tekniken under 1940-talet med nya bandmaterial och erövrades som krigsbyte efter krigsslutet av amerikanarna. Dubbningstekniken med LesPaul, som gjorde ljudmässiga pålägg möjliga.  LP-skivan och vinylen som egentligen var först något som användes i kriget för identifiering av u-båtar, blev kommersiell under 50-talet och med stereo som utvecklingssteg. Uppfinning av transistorn blev naturligtvis ett rejält tekniksprång och kanske förutsättning för den nya digitala revolutionen? 1980-talet blev det stora digitala genombrottet för gemene man med CD-skivan. Sedan har det väl hänt mycket som  att den digital lagringsteknik utvecklats och kommunikationen genom internet har revolutionerats som så småningom lidit till dagens streamingteknik. Så har vi hamnat lite i diskussion om det ljudmässiga utfallet var överlägset med den analoga tekniken? Ja fler med mig har konstaterat att det kan vara skillnad på äldre analoga inspelningar och dess digitala motsvarigheter idag. Men jag har framhållit att varje medieformat har sina för och nackdelar och att varje del måste värderas utifrån helheten från musiker via inspelningen till avlyssningen i ditt vardagsrum. Bra inspelningar kan bli fantastiska och dåliga usla oberoende av teknik eller är det skillnad på teknik och teknik som sådan? Börjar fundera efter ha hört detta inslag av PS-Audios Paul McGowan om det inte finns en kvalitativ skillnad mellan olika digitala tekniker? Han lyfter fram DSD som den teknik som är framtidens teknik och mest liknar den analoga tekniken i dess ljudmässiga aspekter. Och när jag lyssnar på hans videos så framhåller han tekniken som till och med är så lik den analoga tekniken att man skulle spela upp en DSD-inspelning direkt utan ens använda sig av en DAC? Låter konstigt onekligen. 

 En bit in i videon nämner han detta.

 

Så frågan är om detta blir en vattendelare mellan bra och mindre bra digital teknik? Och om det är just detta som blir den stora ljudmässiga skillnaden framöver? En mer "analog" digitalteknik som suddar ut skillnaden och kanske till och med utklassar den gamla analoga tekniken med en alldeles ny men på digital bas?

 

Calm

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, calm said:

Och när jag lyssnar på hans videos så framhåller han tekniken som till och med är så lik den analoga tekniken att man skulle spela upp en DSD-inspelning direkt utan ens använda sig av en DAC?

Vad han sannolikt menar är att en DSD-signal kan spelas upp över ett lågpassfilter ungefär som en analogsignal. Det finns flera spelare som gör så. Som exempel nämner jag Marantz SA-10 som uppsamplar allt oavsett om det är PCM eller DSD till DSD256 som sedan körs ut via ett lågpassfilter. 
 

DSD är centralt i sättet SA-10 hanterar digitalt ljud: PCM och DXD uppkonverteras till DSD256 med hjälp av den proprietära MMM-omvandlaren i spelaren, och därefter behandlas även denna högfrekventa signal av MMM-omvandlaren, i stället för av en konventionell DAC, för att skapa den analoga utgångssignalen.

 

Ett problem med DSD är att det finns ingen mixer och mastringsteknik för formatet såvida allt inte görs under inspelningen. Det mesta som ges ut som DSD/SACD är inspelat och mixat i pcm och först därefter gör man om det till dsd ungefär på motsvarande sätt som Marantz gör. Även det kan vara en fördel: Marantz skriver:

 

Detta betyder att musik lagrad som DSD är en mycket mer bokstavlig representation av den ursprungliga analoga vågformen av det som spelats in, och därför behöver mycket mindre bearbetning för att förvandla den till ljud som kan skickas vidare till en förstärkare. Eller, som Marantz säger, “DSD är analog.

 

Det finns fler som gör så. Om jag inte missminner så har både dCS och Emm-Labs liknande teknik. Även PS Audio. Jag har ju också en Marantz SA-10 vid sidan om den mer konventionella Aesthetix i det avseendet. Jag kan inte hävda några stora skillnader men jag tycker nog ändå att Aesthetix är ett strå vassare när det kommer till stråkmusik, inte minst stråkkvartetter. I teorin bör ju DSD vara en fördel. Jag har varit i kontakt med BIS om detta och de menar att det är en myt, att man bör hålla isär teori, tro och verklighet. De konverterar sina studioinspelningar till dsd enbart för att kunna sälja hi-res på skiva i form av SACD. Vid streaming eller om man köper deras hi-resfiler så får man s a s originalet som är pcm 24/96. Men i Marantz görs det om till DSD256.

Link to comment
Share on other sites

Så kom det ett brev på posten idag

 

BE442D53-D798-4F0E-81B6-89AA1A98D5E0.thumb.jpeg.5baa5648ad895ece8a377352befe3043.jpeg

 

En USB-kabel för test. Inga särskilda förväntningar men alltid kul att testa olika kablar och ingår i min strategi "trail and error" och att söka trimma optimera befintligt system till ett resultat som jag gillar. 

Väntar också på ett "hemlån" som nästa steg i min streaming-resa. "Att testa kostar ju inget" som bilhandlare brukar säga i full förvissning om att när man väl har testat så är man fast. Så ser mina tidigare bilbyten ut!:grin::smile:

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

Just now, VoicesInMyHead said:

 

det var iaf den i särklass snyggaste Supra kartongen jag sett. :smile: de där plastiga de kört med tidigare kan vara det hemskaste av alla kartonger.

Ja det är ju ändå deras toppmodell vad jag förstår då gäller det att löpa hela linan ut, med tygpåse och allt. Hoppas att krutet räckte till en bra kabel också!:thumbsup::grin:

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

On 2022-01-07 at 17:33, Bebop said:

 

Ett problem med DSD är att det finns ingen mixer och mastringsteknik för formatet såvida allt inte görs under inspelningen. Det mesta som ges ut som DSD/SACD är inspelat och mixat i pcm och först därefter gör man om det till dsd ungefär på motsvarande sätt som Marantz gör. Även det kan vara en fördel: Marantz skriver:

 

 

Det finns ett enda riktigt redigeringsystem för DSD; Sonoma. Men det är väldigt svårjobbat och basalt enligt utsago. Den digitala bearbetning som man gör med i princip all musik idag med PCM går inte. Tascam är ett oerhört basic redigeringsprogram men duger inte till att göra "skivor".

Paul M ovan hävdar dock att inspelning i DSD och sedan konvertering till PCM för mix och redigering och sedan konvertering tillbaka till DSD har många fördelar jämfört med en ren PCM process. Dessutom har han nämnt att han har en ny högkvalitativ konverteringsprocess från DSD till PCM på gång.

Link to comment
Share on other sites

Det var ett tag sedan jag tog ett ordentligt tag i streamingdelen och jag har koncentrerat mig på att allt skall fungera smidigt och felfritt och stabilt. Min bristande datatekniska kunskap leder ibland in i villospår och onödig frustration och tidsspillan med felsökning som istället hade kunnat användas till att spela musik. Musiken flödar fritt och otvunget och ny musik dyker upp samtidigt som jag samlar mina favoriter i biblioteket. Sedan är jag naturligtvis nyfiken på vad tex. Qubus och Sense skulle innebära rent ljudmässigt. Har testat lite nytt kablage som jag inte riktigt är klar med. Men ett projekt har legat vilande och det handlar om att få kablaget att sitta ordentligt. Det blir nästa projekt innan nästa steg. Men det hela handlar om att saker får växa fram i lagom tempo. Hifi vinner sällan på att hetsas fram, utan skall ske i lagom tempo. Så bered er på det så länge trots teaser.....

 

Calm

 

 

Link to comment
Share on other sites

Den här bilden talar sitt egna språk! Total kaos!

 

438FE9E1-7CA1-4FF0-A5B7-91385761297C_1_201_a.thumb.jpeg.2098d85dc2f1f0fe5d0b31a576db421a.jpeg

 

Behövs ett ordentligt tag. Nätkablar och signalkablar sitter ofta bra, men kan lossna ändå och jag använder ofta fästmassa för att få kontakter att sitta ordentligt. Kan tycka vara petitesser, men allt som kan påverka är värt att uppmärksamma även de små detaljerna. Tycker att det ofta är problem med förhållandevis lätta produkter som ansluts med styva kablar. De står inte fast och fladdrar lätt iväg vid minsta beröring, vilket naturligtvis kan ge upphov till glappkontakt och därför lägger jag gärna tyngder på i form av aluminiumblock mellan nonvibraplattor för att hålla det hela på plats. Underlag och fötter är också viktiga i sammanhanget och här har Sylomer kommit in som ny spelare för några år sedan och som underlag och dämpning.

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

Påbörjade ett projekt för ett långt tag sedan med en kabelklämma modell stupstock som är ok rent funktionellt, men lite väl utrymmeskrävande och inte särskilt snygg. Har legat och spånat lösningar på kvällen innan jag somnat för hitta något som är mera generellt och kan användas till alla kablar. Lite alla Furutech och det som Peo gjorde själv på samma tema. Tyvärr på tok för dyrt tycker jag och får hitta något billigare som jag kan göra själv.

Sagt och gjort och iväg till brädgården för inköp......

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

Epoxylim ? 😁

 

Nej, tycker det ser bra ut, man ser väl inte kablaget när man lyssnar? Det gör jag själv ... borde göra nåt åt det ...

 

Men tänkte kommentera DSD att det formatet innebär en hel del problem för bearbetning av signalen men att den är förträfflig vid omvandling till analog signal då den i princip bygger på förra signalvärdet (säg 677) då finns bara två alternativ +1 eller -1 så att nästa värde ut blir 678 eller 676. Det är redan "analogt" i den digitala domänen.

 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, conan said:

Epoxylim ? 😁

 

Nej, tycker det ser bra ut, man ser väl inte kablaget när man lyssnar? Det gör jag själv ... borde göra nåt åt det ...

 

 

 

Ja om man vågar så får man ta till alla medel som lim, men jag hade nog tänkt mig lite mer flexibel lösning som går att ställa in och backa om det blir fel.

Jag ser inte kabelhärvan från lyssningsplatsen eftersom "burkarna" skymmer. Men det stör mig lite att inte ha ordning och full kontroll.

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

18 minutes ago, calm said:

jag hade nog tänkt mig lite mer flexibel lösning som går att ställa in och backa om det blir fel.

Jag ser inte kabelhärvan från lyssningsplatsen eftersom "burkarna" skymmer. Men det stör mig lite att inte ha ordning och full kontroll.

Solid tech tycker jag har en vettig lösning med sin cable clamp. Det beror givetvis vad man har för rack o.s.v. men gillar konstruktionen som tar alla kablar till skillnad från t.ex. Furutechs NCF Booster.

 

image.png.715628c15a86271da9d3a7d1fae94451.png

Link to comment
Share on other sites

8 minutes ago, LPL said:

Solid tech tycker jag har en vettig lösning med sin cable clamp. Det beror givetvis vad man har för rack o.s.v. men gillar konstruktionen som tar alla kablar till skillnad från t.ex. Furutechs NCF Booster.

 

image.png.715628c15a86271da9d3a7d1fae94451.png

Den lösningen har jag inte sett förut men precis i linje med mina egna tankar att klämma kabeln mellan två horisontella "ribbor". Min version blir helt i trä,  ek, men de vertikala "pelarna" i gängstång mässing. Här verkar det hela vara i metall med någon form av mellanlägg i gummi eller möjligen "borst" för att klämma åt kabeln?

Calm

Link to comment
Share on other sites

Lite snickeriarbete i vintermörkret.

 

 

 

76A4DD25-362A-4A9B-AEB5-8AB92729EFB9.thumb.jpeg.6b3afbc23abab3474e03bad04080f661.jpeg

 

Diskbänksrealism!?:grin: I stan måste man handjaga på landet har jag min maskinpark som spar mycket tid.

 

Men för att få raka hål tog jag hem en borrgigg som jag köpte i sommars vid bygget av ett sluttande trappräcke. Fördelen är att man kan vinkla den i valfritt gradantal.

 

29809441-24A0-4468-89A1-E6669EF7D695_1_201_a.thumb.jpeg.00d645ab3e73f01846587d73d4f4f76f.jpeg

 

I botten på varje regel,  som jag skall fästa på mina hjulförsedda bottenplattor, kommer det att sitta en typ av islagsmutter men med större diameter. 

 

0FCCF81F-574E-4D4A-A524-240F4840145C.thumb.jpeg.44d2933e1bf3ecb675298bd6d6ce75b8.jpeg

 

 

Lite så här är det tänkt. Uppstickande gängstänger på vilket man trär tvärribbor i olika längd och höjd. Anpassade efter höjden på från apparater utstickande kablars höjd och de justeras med muttrar till önskad höjd.  Mellan de horisontella ribborna här i ek, sannolikt svartbetsade, kommer någon form av gummiskoning att fästas så att kabeln inte blir klämd men sitter fast.

Kommer att ta sin tid att knåpa ihop, men roligt att genomföra.

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

Har varit tvungen att lämna DIY-projeketet för mera akuta insatser med en frys som plötsligt lade av. Föll sannolikt för ålderstrecket.

Nog om detta!

Hade hämtat ett testobjekt på den gamla brandstationen för en vecka sedan och som trots frestelsen legat ouppackad sedan dess.

AF0B711D-BD59-4317-B16E-31953FB3A2DF.thumb.jpeg.a9ce90bed38948487fd526b51a98f97d.jpeg

 

Med inspiration av herrarna @Apexorcaoch @bigblueambitiösa streamertest där grundförutsättningarna klarades med hjälp av ett liknande paket så tog min nyfikenhet över!

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

Uppackningstrådar gillas ju på detta forum, men tänker inte suga på karamellen allt för länge.

 

Här första lagret av förpackning avklätt!

 

70385547-B124-4C62-9D96-5BA85A58B224.thumb.jpeg.168fc5734e2610fcac9d9aec1efa1f44.jpeg

 

Redan ytterkartongen avslöjar avsändaren. En konsekvens av mitt streamingprojekts fortgående process mot ljudförbättring inom ramen det jag redan haft igång sedan förra året. Gillar Innuos enkelhet och ljudkaraktär som är mycket släkt med MSB-dito. Alltså lite åt det mörk/mjuka hållet utan att vara laidback.

 

Calm

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Stripteasen är slutförd och en naken Innuos står på bordet!

 

E78C2476-7A20-4BA3-80E4-4770649BD5AC.thumb.jpeg.77544ed722d8ef9372400346d170ae6a.jpeg

 

Den tidigare så omskrivna Phoenix USB-reclockern får en kompis i Phoenix NET. En i mitt tycke näthygien-åtgärd. Att börja med basen och skapa ett stabilt fundament är logiken i mitt resonemang. English Electric-switchen var ett steg i rätt riktning men ändå inte fullt ut misstänkte jag. Eftersom jag går enligt principen trail and error, så var det självklart att testa även denna burk, i synnerhet som den borde vara byggd för symbios med övriga Innuos-produkter.

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

Väl på plats bredvid kompisarna i Innuos-stallet, var det inga problem att koppla in. Såväl nätkabel som anslutning till nätverket var ju redan på plats i EE-switchen så bara att flytta över. Och hör och häpna allt funkade från första stund efter att strömbrytaren slogs på! Undrens tid är inte över!

 

148355C3-202F-442C-A886-AF762E917F82.thumb.jpeg.47f980c5b7451d6875bf7c11ae5f53af.jpeg

 

Nedanför syns den gamla switchen som stått lite illa på kanten.

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

Efter påslag så fick den några timmars uppvärmning för att inte första intrycket skulle vara alltför missvisande.

Men precis som @byZankonstaterade så var den fullt spelbar egentligen "out of the box"

 

Så efter uppvärmning så var det dags att sätta sig i stolen och spela första låten över den nya switchen. Och det blev naturligtvis Bobo Stensons War Orphans Natt vad annars? Min genom tiderna mest använda testplatta och som jag kan utan och innan.

Jag kan säga att så här i första stunden blev skillnaden påtaglig! Jag har nog nämnt mina basproblem i 47-50 Hz området har konstigt nog ökat vid streamingen. Ganska irriterande och eftersom jag har maximerat antal HH-resonatorer upp till Calmas toleransgräns så funderade jag på hur detta skulle kunna lösas. Och vips var jag nere på mina normala nivåer igen som övriga källor. Som genom ett trollslag. 

Anders Jormins inledande bassolo var snärtigt, pregnant men något flyttat mot vänster i ljudbilden. Associerar detta till en något "avklädd" diskant som blir en konsekvens av att basen reduceras. En lite råhet i just diskantområdet kunde förnimmas när Bobos piano kommer in. Det är en inspelning inte helt lätt att ta sig igenom och på gränsen till överstyrning. Men den kan balanseras på rätt sida om disharmonien om man kan hantera sitt system bra. Har hört denna inspelning fullständigt krackelera på mässor med megasystem som varit felanpassade. Piano är ett svårt instrument att hantera och därför ofta väljs bort som demomusik. Ingen nämnd ingen klämd som det heter med respekt för mässituationen som handlar om stress inför öppnande och okända rum.

Uppvärmnings/inbränningsproblematiken löser sig med tiden så jag är inte ett dugg orolig. Lite nya kablar är också på ingång så allt brukar lösa sig med lite tålamod och tweaks. Just nu står switchen på mina vanliga fötter i form av Cerapucer, men skall naturligtvis jämföra med lite andra underlag. Har inför mitt DIY-projekt köpt på mig lite olika Sylomer för test.

Den fortsatta lyssningen var mycket positiv och jag kan tydligt förnimma inte bara basförbättring också en bättre dynamik, diskantlyft och transientförmåga, men också bättre djup i soundstage som är lite märklig om jag får en ökad diskantnärvaro. Däremot verkar ljudbilden i bredd minskat något.

 

Men på det stora hela mycket nöjd och efter 100 timmar har säkert det mesta fallit på plats! 

 

Calm

 

 

Link to comment
Share on other sites

7 minutes ago, calm said:

Den fortsatta lyssningen var mycket positiv och jag kan tydligt förnimma inte bara basförbättring också en bättre dynamik, diskantlyft och transientförmåga, men också bättre djup i soundstage som är lite märklig om jag får en ökad diskantnärvaro. Däremot verkar ljudbilden i bredd minskat något.

Jag fick rysningar i hela kroppen när jag läste detta:think: Det är på pricken min uppfattning och nästan ordagrant så som jag skulle skrivit som en recension idag innan nästa test, ruggigt läskigt och vi som inte ens har pratat med varandra på länge, uj uj!

 

Jag snor detta inlägg och lägger in den i min tråd med en hänvisning såklart, okej?

 

/byZan 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...