Jump to content

To stream or not to stream, that´s the question!


calm

Recommended Posts

49 minutes ago, Hans-Tommy said:

Jag bytte från SMPS till linjär på min switch (melco s100) och fick ett bättre ljud

Jo, det finns vittnesmål åt båda håll och var och en upplever det de upplever. Samtidigt är det sällan man hittar två individer som har exakt samma anläggning och exakt samma implementering och samtidigt är jag av den tron att helheten påverkar och påverkas också av enskilda förändringar oavsett om det gäller kablar, rör, cd-spelare, högtalare osv. Att byta en komponent i min kedja kan ge annorlunda resultat om samma enhet byts i någon annans kedja s a s.

 

Det som ”stör” mig när det gäller SMPS är att det huvudsakliga argumentet tycks vara att problemet inte verkar vara kopplat till den enhet som har SMPS utan att nätet blir nersmutsat. Det skulle då innebära att alla enheter i kedjan påverkas oavsett var SMPS sitter. Ponera att det bara finns en SMPS i min kedja, t ex i switchen och att den skickar ut skräp i nätet. Om jag då tar bort den borde det ju i så fall påverka ljudet oavsett om jag spelar vinyl eller cd. 
 

Men ofta läser man att SMPS eller linjär nätdel påverkar mest i den enhet den sitter i. Det är två olika orsakssamband och jag får inte ihop det. Om det är så att nätet skitas ner rent allmänt av SMPS så borde man väl ersätta de SMPS i hemmet som skitar ner mest och då tror jag att en ”medical grade” SMPS som drar < 0,075 W är ett mindre problem än alla de andra ”bulor” som idag används i ett hem.

 

En annan fråga är hur mycket denna ”skit” sedan rensas av olika typer av fristående nätrenare/dc-filter och de nätfilter som sitter i t ex förstärkare.

 

Jag säger inte att det är så som jag skriver men det är så jag uppfattar det som skrivs både här och där. 

Link to comment
Share on other sites

Utan att kunna hävda specialistkunskaper så upplever jag ändå att man "silar mygg och sväljer kameler" i dessa diskussioner/spekulationer. Många av de apparater "vi audiofiler" kutar runt och byter nätdelar på är ju dessutom utrustade med interna nätdelar för att producera flera olika spänningar så att det passar behoven. Visst, feedback till övrig utrustning blir säkert mindre via en traditionell transformator så den ändå galvaniskt avskiljer primären från sekundären (och tvärtom).

Men apparaten i sig drivs fortfarande via switchade interna nätdelar som inte bara minskar spänning. 

 

Ett klassiskt exempel som jag tagit upp några gånger nu är att driva diverse digitala pryttlar med "power banks". Många hävdar, inkl jag själv, att det faktiskt kan låta bra, till och med bättre i vissa sammanhang. Men att sedan peka på att den switchade nätdel power banken ersatte är skräp blir fel, då power banks är en av de värsta "skitgrisar" elbranchen skådat. De switchade psu som är inbyggda i dessa är INTE bra och välfiltrerade, och de har som uppgift att anpassa batteriernas spänning om ofta 3,2V till 5V DC. 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Frågan om hur SMPS:s störning skulle påverka de omgivande enheterna i fråga om överföring. Elektriskt via DC-kabeln eller luftburna? Kabelbundna borde vara lätta att detektera genom mätningar och borde komma ut som rippel i form av spänningsavvikelser. Luftburna borde i vart fall kunna avgränsas genom t.ex. det hölje som switchen är utrustat med och vars syfte med det förhållandevis tjocka aluminiumskalet tycks vara det just det. Dvs avskärma mot luftburet skräp. Men luften torde innehålla allt möjligt radioemmiterat skräp,  allt från störande datorer till mobilmaster som i mitt fall, som har en sådan som strålar rakt in i lägenheten. Ett skäl till att jag genomgående kör med skärmade kablar. Bor man som jag gör i hyreslägenhet så har man detta såväl i elnätet som i etern. Vilket i vart fall mina elnätsmätningar klart visar. Finns redovisade i tråden "Kan nätdoktorn komma". Ett skäl till anskaffande av P10:an. Även väggbulan till switchen kopplades in i denna P10:a, så att alla jordplan sammanlänkas oavsett om vi pratar om reguljär jordning eller via  "nollan" i DC-kopplingen. Det är mitt försök till ett logiskt samband. Om väggbulan etermässigt skulle leverera "skräp" borde det kunna avgränsas redan vid källan, med förslagsvis ett aluminiumhölje redan på denna. Misstänker att tillverkaren inte har lämnat den frågan till slumpen.

Hittade dock ett linjärt PSU hemma med just 5 volt, så jag kommer nog testa vad som händer. Det kan ju aldrig skada att pröva!?

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, AlfaGTV said:

Men apparaten i sig drivs fortfarande via switchade interna nätdelar som inte bara minskar spänning. 

 

Det är korrekt men sen kan man inte jämför switchade saker som gör AC/DC eller DC/DC i en AC/DC får den kapacitiva kopplingen AC att överföras till DC sidan i en DC/DC omvandlare kan man förvisso få en switchfrekvens som syns i DC utgången men den är oftast lätt att snygga till med filter. I etherREGEN tex. sitter det en DC/DC omvandlare som även har låg kapacitans 2pF för att isolera A- och B-sidan från varandra efter denna DC/DC omvandlare sitter det sen LT3045 regulatorer som tar hand om spänningen för att på så sätt ta bort det "negativa" i den switchade DC/DC omvandlingen.

Att konstruera en switchad nätdel där man väljer högre switchfrekvens gör det också lättare att konstruera ett filter som tar bort den men sen kan ju även högre frekvens komma upp i ett frekvensband med hårdare emissionsregler och störningar på annan RF elektronik.

 

https://www.allaboutcircuits.com/technical-articles/how-to-choose-the-frequency-of-your-switching-regulator/

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, AlfaGTV said:

Men att sedan peka på att den switchade nätdel power banken ersatte är skräp blir fel, då power banks är en av de värsta "skitgrisar" elbranchen skådat. De switchade psu som är inbyggda i dessa är INTE bra och välfiltrerade, och de har som uppgift att anpassa batteriernas spänning om ofta 3,2V till 5V DC. 

 

Jag är rätt säker på att de flesta powerbanks har en AC/DC konverter som laddar batteriet och efter batteriet har man en DC/DC konverter med en fast spänningsutgång tex. 5V som då blir till viss del oberoende av vad du har för spänning i batteriet man har kanske tex. 10V i batteriet och en DC/DC konverter som tar 7-12V in för att ge 5V ut hela tiden till batteriet laddats ur till 7V då stängs det av. Man får således både AC/DC och DC/DC konverter i samma produkt.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, calm said:

Frågan om hur SMPS:s störning skulle påverka de omgivande enheterna i fråga om överföring.

 

En korrekt byggd SMPS (inte billigaste möjliga SMPS som kom med nåt ifrån Wish) kan faktiskt sänka den totala mängden störningar i ett system med sina RFI filter. Om jag hade en liknande SMPS som i filmen (jag har faktiskt en sådan men den driver min trigger lösning och min Pi dator via en 12/5V DC/DC konverter) och haft en regenerator då hade jag funderat på att prova och sätta den innan för att på så sätt sänka störningarna in till systemet innan regenereringen.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Dagens övning blev en direktjämförelse mellan medföljande till EE 8 switchade nätaggregat, mot ett som jag hade liggande. L.K.S. Audio model LPS-25-UPS.P1150014.jpg.52c81d3a2c0942c86a5d8f2f85f51dad.jpg

 

P1150012.jpg.a568190410024b925d92c445bd1df918.jpg

 

Nu med rätt spänning 5 V och med linjär konfiguration. 

 

Gjordes med samma spellista som presenterades tidigare och jag måste säga att jämförelsen var klart till det switchade nätaggregatets fördel. Och det blev lika tydligt som förbättringen före och efter inkopplingen av EE 8 switchen. Toppmagin saknades helt vid den linjära PSU:n, det blev tråkigt och avslaget utan dynamiken och klarheten som jag tycker blev så tydlig när jag kopplade in switchen i förrgår och bekräftades igen  igår. Eftersom jag hade möjlighet att med ganska kort emellan göra jämförelsen så är jag mycket säker på mitt intryck. Sedan kan jag inte bedöma kvaliteten i det linjära spänningsaggregatet och dess switchade motsvarighet. Men det är ganska ointressant, eftersom det blev så tydligt. 

I morgon blir det Ansuz som kommer att sättas på provbänken, det kommer att bli nog så spännande att jämföra.

 

Sedan blir det lite kabeltest eftersom jag har lite olika kablar liggande, samtliga RJ45-ethernet. Det kan bli lite kul, men kanske lite svårare. Vi får se.

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

45 minutes ago, calm said:

Gjordes med samma spellista som presenterades tidigare och jag måste säga att jämförelsen var klart till det switchade nätaggregatets fördel. Och det blev lika tydligt som förbättringen före och efter inkopplingen av EE 8 switchen.

 

Ett bevis för att linjärt per automatik inte betyder bättre (i detta fallet).

 

Det hade varit kul om du kunde provat med en erkänt bra linjär PSU tex @VoicesInMyHead Paul Haynes SR4T om det ger samma resultat. 

Link to comment
Share on other sites

20 minutes ago, octavia rs said:

Sen återstår ju ändå frågan när Innuosen buffrar låten till den interna disken vad i switchen påverkar då uppspelningen så att en nätdel kan påverka det hela :39:

Det var det jag beskrev tidigare i tråden att jag var tvungen att kasta spellistan för att säkerställa att det är en ny buffring som avlyssnas och inte det som legat buffrat i Innuosen sedan tidigare. utan switchen Annars vore spelningen på samma material som inte påverkas varken av switchen eller de olika nätaggregaten. Kom på att använda spellistan så att jag först spelade buffrad låt och sedan kasta den buffrade låten för att ånyo ladda ner den.

Så i första spelningen gjorde jag en ny nedladdning och sedan ytterligare en nedladdning med det linjära nätaggregatet. Lite jobbig process men värt mödan tycker jag. Eftersom det gav ett så tydligt resultat så är jag säker på att jag "isolerade" testet till just jämförelsen mellan nätaggregaten. Senare skall jag nog ta @VoicesInMyHead:s erbjudande om att låna hans linjära nätaggregat. Men just nu är det lite "stressigt" i labbet!:D:thumbsup:

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

Håller med om att det var intressant, och som även påtalats flera gånger, en LPSU innebär inte automatiskt att det blir bättre än med en SMPS. Kanske första gången vi fick det "bevisat" också? Den här switchen kanske funkar bäst med en SMPS trots allt?

 

Förstår att det är mycket att testa, men annars så står mitt erbjudande om att låna Paul Hynes PSU'n kvar nån vecka till, och likaså etherREGEN. Jag hoppas på att få min nya DAC inom 2-3 veckor och då kommer det bli svårare att avvara dem... :1952293183_slightlysmilingface:

Link to comment
Share on other sites

@calmTack för att du kämpar på och delar med dig av dina tester! Mycket intressant att följa.

 

Det verkar uppenbart att en extra switch i nära anslutning till anläggningen har en positiv påverkan på ditt system, men man kan som sagts många gånger fråga sig varför:663741902_thinkingface:

 

Håller även med @octavia rs angående frågan varför en nätdel till switchen påverkar ljudåtergivningen, kanske det jag tycker är mest intressant att utröna.

 

6 hours ago, calm said:

Gjordes med samma spellista som presenterades tidigare och jag måste säga att jämförelsen var klart till det switchade nätaggregatets fördel. Och det blev lika tydligt som förbättringen före och efter inkopplingen av EE 8 switchen. Toppmagin saknades helt vid den linjära PSU:n, det blev tråkigt och avslaget utan dynamiken och klarheten som jag tycker blev så tydlig när jag kopplade in switchen i förrgår och bekräftades igen  igår.

Detta tycker jag är intressant, jag tolkar det nästan som om det är själva nätdelen som står för förbättringen? Filtereffekt?

Link to comment
Share on other sites

10 hours ago, calm said:

Det var det jag beskrev tidigare i tråden att jag var tvungen att kasta spellistan för att säkerställa att det är en ny buffring som avlyssnas och inte det som legat buffrat i Innuosen sedan tidigare.

 

Jag tror inte det fungerar så. Hela spellistan är inte buffrad utan varje gång du väljer att spela en låt så buffras den låten ner på nytt en spellista är bara sparad som vilken låt inte själva filen så att säga. 

Roon sparar inte ner alla låtar i en spellista så de ligger "lokalt" mer än just den låten som spelas för tillfället.

Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, VoicesInMyHead said:

Håller med om att det var intressant, och som även påtalats flera gånger, en LPSU innebär inte automatiskt att det blir bättre än med en SMPS. Kanske första gången vi fick det "bevisat" också? Den här switchen kanske funkar bäst med en SMPS trots allt?

 

Förstår att det är mycket att testa, men annars så står mitt erbjudande om att låna Paul Hynes PSU'n kvar nån vecka till, och likaså etherREGEN. Jag hoppas på att få min nya DAC inom 2-3 veckor och då kommer det bli svårare att avvara dem... :1952293183_slightlysmilingface:

Ånyo tack för ditt erbjudande, men jag tror att det får anstå just nu mht att det blir lite för många variabler att ta hänsyn till. Har ambitionen att fatta någon form av beslut denna vecka. Och då har jag kvar att testa ett antal kablar också. Puuh! Jag säger som pensionären att det börjar köra ihop sig!!

När det lugnat ner sig lite med tester och Corona så skall jag ordna en lyssning här hemma och då skulle det vara roligt om du och Paul Hynes kunde komma. Men det blir nog att realistiskt räkna med till våren, är jag rädd.

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, octavia rs said:

Roon sparar inte ner alla låtar i en spellista så de ligger "lokalt" mer än just den låten som spelas för tillfället.

Så har jag också tänkt utan att veta?

7 hours ago, LPL said:

Håller även med @octavia rs angående frågan varför en nätdel till switchen påverkar ljudåtergivningen, kanske det jag tycker är mest intressant att utröna.

Eftersom jag hört detta själv så vore det absolut intressant att få veta varför?

12 hours ago, octavia rs said:

Ett bevis för att linjärt per automatik inte betyder bättre (i detta fallet).

Ett bevis på att man måste lyssna själv innan man säger eller tycker något.

 

@calm du har lite att kvar att pyssla med och kablarnas effekt ska bli extra intressant att få ta del av, jag är kabeltroende så att de kan jag ge effekt är jag övertygad om även om jag kanske aldrig kommer att förstå varför. Så testa på…… F5-F5-F5!

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

4 minutes ago, calm said:

Men det blir nog att realistiskt räkna med till våren, är jag rädd.

Härligt optimistiskt och hoppas verkligen att du får rätt, själv har jag farhågor att det kan ta längre tid med tanke på vad som skrivs och sägs, vem ska jag tro på, tro på när allt är såhär?

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, LPL said:

@calmTack för att du kämpar på och delar med dig av dina tester! Mycket intressant att följa.

 

Det verkar uppenbart att en extra switch i nära anslutning till anläggningen har en positiv påverkan på ditt system, men man kan som sagts många gånger fråga sig varför:663741902_thinkingface:

 

Håller även med @octavia rs angående frågan varför en nätdel till switchen påverkar ljudåtergivningen, kanske det jag tycker är mest intressant att utröna.

 

Detta tycker jag är intressant, jag tolkar det nästan som om det är själva nätdelen som står för förbättringen? Filtereffekt?

Det är detta nörderi som jag sätter som likhetstecken för hobbyn hifi. Att bara ställa in nya prylar utan att trimma ihop dem i systemet känns inte så meningsfyllt. Nyanskaffning är nog endast startskottet för en ibland långdragen process som kan vara flera år.

Håller med dig om att det är den extra switchen som uppenbarligen är huvudanledningen till förändringen av ljudet till det bättre. Teorin skulle vara att den på något sätt skulle "städa upp" i dataströmmen och att i sådant fall också ett väl fungerande nätaggregat bidrar till denna uppstädning. Men det är mer en teori som jag inte sett visad rent mättekniskt vad jag vet. Och frågan som jag ställer om det ens är intressant? Låter det bättre så är det bättre i mina öron. Jag tillhör de som inte behöver svaret på frågan om varför i alla lägen, även om det skulle vara intressant att veta. Bättre att rent konkret testa, då ger det sig av sig själv. Om man nu litar på sina öron förstås.:1729970032_smilingfacewithsmilingeyes:

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, octavia rs said:

 

Jag tror inte det fungerar så. Hela spellistan är inte buffrad utan varje gång du väljer att spela en låt så buffras den låten ner på nytt en spellista är bara sparad som vilken låt inte själva filen så att säga. 

Roon sparar inte ner alla låtar i en spellista så de ligger "lokalt" mer än just den låten som spelas för tillfället.

Jag håller med. Jag ser bara spellistan som en administrativ registerhållning. Men att låten skulle laddas ned från nätet varje gång den spelas är jag mer tveksam till. Jag testade att rycka ut sladden till nätverket och då förändras inget ting. Men då kanske låten redan var nedladdad och buffrad i internminnet. Men om ditt antagande stämmer så var min åtgärd att kasta och "nybuffra" helt meningslös, men ville vara 100% säker på att det var så. Annars hade testet utgått från fel förutsättningar och då inte särskilt meningsfyllt. Jag skall se om jag kan testa och se hur det egentligen funkar. Vore bra att veta och inte gissa.

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

13 minutes ago, calm said:

Men att låten skulle laddas ned från nätet varje gång den spelas är jag mer tveksam till. Jag testade att rycka ut sladden till nätverket och då förändras inget ting.

 

Jag är rätt säker på att den laddas ner varje gång ifrån en streamingtjänst. Starta spellistan och låt första låten komma igång ryck sedan ut nätverket om nästa låt börjar spelas ja då ligger den buffrad men om de blir tyst då behöver den buffras ner igen.

 

Om detta fortfarande stämmer vet jag inte är ifrån 2016, jag upplever att de bara är en låt i taget ifrån Qobuz men de kan bero på om Roon kör radio läget eller spelar ifrån en spellista där de vet vad som ska spelas här näst.

 

As soon as you begin playback of a TIDAL track, Roon begins caching the entirety of that track + the entirety of the next track into an encrypted on-disk cache. This buffering happens as quickly as TIDAL’s servers + your internet connection allows. Playback preferentially consumes data from this cache. If we’re not able to fill the caches quickly enough to keep up with playback, it’s possible that Roon has to go back to TIDAL directly on demand.

There is an additional 10s memory buffer of decoded content for each track that sits between the on-disk cache and the playback engine in Roon’s core.

Link to comment
Share on other sites

När det gäller just nätaggregatets inverkan så skriver som jag tidigare citerat från English Electrics hemsida 

 

Switches require high speed power supplies so we could not opt for a linear power source due to their speed limitations. We set about improving the power signal by using an extremely high-quality wall supply. This clean supply permits an optimum quality network signal, driven by high-accuracy TCXO clock technology."

 

Dessförinnan har man en utläggning om nätstörningar:

 

"The AV-grade power adaptor has been designed to reduce electrical noise from AC power and prevent mains quality issues from affecting the network signals. It also boasts high power efficiency, a no-load power consumption < 0.075W and protection from short circuit, overload and over-voltage."

 

Detta läser jag som att de anser att det är skillnad mellan rippel och snabbheten/ exaktheten i spänningsregleringen. Om man läser om skillnaden mellan linjära och switchade nätaggregat är det just exaktheten i utspänningen som tycks vara den stora skillnaden. Frågan om det är detta som avses med snabbhet? Sedan är frågan om att distribuera vidare nätstörningar där blir det linjära bättre om transformatorn utgör en barriär. Men det tvivlar jag en smula på. 

 

Just i detta fall blev det tydligt sämre med att byta ut den medlevererade väggbulan som uppenbarligen inte är dålig.

 

Min nästa fundering är om man istället för att uppgradera nätaggregatet skulle köra med dubblerade switchar genom att sätta en ytterligare direkt efter routern? Skulle vara kul att testa.

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

Gjorde ett test mest för att vara säker på hur de fungerar i mitt system och valde att spela en låtlista ifrån början vid fösta låtens start såg jag en spik i nätverksaktiviteten på strax över 100Mbps när sen nästa låt kom så var där ytterligare en spik på 200Mbps så nummer två laddas ner vid start av den även om Roon visste att de var den som skulle komma.

Gjorde om testet igen med ny start av låtlistan och då laddas låtarna ner likadant som i första testet så det finns inget som ligger kvar sen förra spelningen (inte med min ROCK lösning) så varje ny start av en låt medför nedladdning till chace oavsett hur den spelats innan.

 

4 minutes ago, calm said:

Frågan om det är detta som avses med snabbhet?

 

Snabbhet brukar räknas hur snabbt regulatorn kan justera sin spänning när lasten ändras och återgå till rätt spänning sällan man hittar denna spec på PSU men på Paul Hynes finns det med "a rise time of less than one nanosecond, a settling time of around 10 nanoseconds"

Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, octavia rs said:

Gjorde ett test mest för att vara säker på hur de fungerar i mitt system och valde att spela en låtlista ifrån början vid fösta låtens start såg jag en spik i nätverksaktiviteten på strax över 100Mbps när sen nästa låt kom så var där ytterligare en spik på 200Mbps så nummer två laddas ner vid start av den även om Roon visste att de var den som skulle komma.

Gjorde om testet igen med ny start av låtlistan och då laddas låtarna ner likadant som i första testet så det finns inget som ligger kvar sen förra spelningen (inte med min ROCK lösning) så varje ny start av en låt medför nedladdning till chace oavsett hur den spelats innan.

 

 

Snabbhet brukar räknas hur snabbt regulatorn kan justera sin spänning när lasten ändras och återgå till rätt spänning sällan man hittar denna spec på PSU men på Paul Hynes finns det med "a rise time of less than one nanosecond, a settling time of around 10 nanoseconds"

Bra då behöver jag sannolikt inte ladda ner på nytt. Roon används även med min Innuos så det borde inte vara någon skillnad då.

 

Ja det är skillnad på linjära och linjära nätaggregat. Mitt kostade bara någon tusenlapp och kom från Kina. Paul Hynes kostar 412 GBP. De verkar vara "state of the art" i sammanganget och säkert skillnad i utförande och precision. Verkar som produktionen är ganska liten också.

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

11 minutes ago, calm said:

Verkar som produktionen är ganska liten också.

 

Ja och just nu vet jag inte om det byggs nått överhuvudtaget men annars byggs det 10st SR4 i varje "batch" som tar en månad ungefär.

 

Jag har mejlat ganska mycket med Paul då han längre tillbaka i tiden sålde moduler för DIY (idag är det ren serie produktion av 4 olika modeller och inga "custom") han är väldigt kunnig och hans PSU har på de flesta forum fått väldigt mycket uppskattning men som sagt de kostar ju nära £450 att få till dörren här i Sverige.

 

Jag håller på med ett eget projekt med en annan PSU lösning baserad på LT3045 regulatorer och han som designar dem är egentligen rätt skeptisk till att en PSU påverkar så mycket på tex routers, switchar, NUC m.m han är mer inne på att de är i DAC och försteg som de är extra viktigt med en riktigt bra PSU.

 

Som sagt det är otroligt svårt att veta vad som gör vad i våra anläggningar och kanske mest varför gör de en skillnad.

Link to comment
Share on other sites

17 minutes ago, octavia rs said:

Ja och just nu vet jag inte om det byggs nått överhuvudtaget men annars byggs det 10st SR4 i varje "batch" som tar en månad ungefär.

 

De försöker köra på trots Covid-19 så gott det går men har haft lite leveransproblem med delar. Jag var i kontakt med dem i slutet av Augusti för att eventuellt köpa en SR5T och då var det November batchen som gällde (SR5 tillverkas bara i batchar om 5st per månad). Jag valde dock att avvakta lite pga andra prioriteringar. Riktigt bra nätdelar, men man får ha lite tålamod om man ska köpa en. Jag är fortsatt sugen på en dual-rail SR5T, kanske just för att SR4T gav en sådan förbättring som den gjorde till min Lumin så det kanske kan bli en SR4T till salu så småningom... :) 

 

Är dock lite bekymrad över vad som kommer hända med kostnaderna då UK av allt att döma ser ut att krascha ut ur EU utan ett handelsavtal på plats.

Link to comment
Share on other sites

15 minutes ago, octavia rs said:

 

Ja och just nu vet jag inte om det byggs nått överhuvudtaget men annars byggs det 10st SR4 i varje "batch" som tar en månad ungefär.

 

Jag har mejlat ganska mycket med Paul då han längre tillbaka i tiden sålde moduler för DIY (idag är det ren serie produktion av 4 olika modeller och inga "custom") han är väldigt kunnig och hans PSU har på de flesta forum fått väldigt mycket uppskattning men som sagt de kostar ju nära £450 att få till dörren här i Sverige.

 

Jag håller på med ett eget projekt med en annan PSU lösning baserad på LT3045 regulatorer och han som designar dem är egentligen rätt skeptisk till att en PSU påverkar så mycket på tex routers, switchar, NUC m.m han är mer inne på att de är i DAC och försteg som de är extra viktigt med en riktigt bra PSU.

 

Som sagt det är otroligt svårt att veta vad som gör vad i våra anläggningar och kanske mest varför gör de en skillnad.

Ja det kanske inte spelar så stor roll då att det skulle vara värt att lägga ner pengar på ett annat nätaggregat i just detta switch-sammanhang? Kanske mer effektivt att som jag föreslog att satsa på ytterligare switch, vore kul att testa?

När det gäller nätaggregat så håller jag med om att de kanske gör mer nytta i försteg och DAC. Det har jag märkt i både satsning i MSB:n och i ASR:n som båda har satsat rejält på dessa delar i sina konstruktioner. 

I samband med köpet av MSB:n skickades en fråga till Larry Gullman om jag skulle satsa krutet på en DAC högre upp i skalan eller det bästa nätaggregaten. Hans rekommendation var glasklart att nätaggregatsuppgradering var det som gav bäst utfall. Sedan blev det en uppgradering av klockan, men det är en annan historia.

ASR satsar på batteridrift i Riaa och försteg och separata till slutstegsdelen i den "integrerade" förstärkaren. Detta plus P10:an gör att det knappast känns lönt att satsa mer i den delen.

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

5 minutes ago, VoicesInMyHead said:

 

De försöker köra på trots Covid-19 så gott det går men har haft lite leveransproblem med delar. Jag var i kontakt med dem i slutet av Augusti för att eventuellt köpa en SR5T och då var det November batchen som gällde (SR5 tillverkas bara i batchar om 5st per månad). Jag valde dock att avvakta lite pga andra prioriteringar. Riktigt bra nätdelar, men man får ha lite tålamod om man ska köpa en. Jag är fortsatt sugen på en dual-rail SR5T, kanske just för att SR4T gav en sådan förbättring som den gjorde till min Lumin så det kanske kan bli en SR4T till salu så småningom... :) 

 

Är dock lite bekymrad över vad som kommer hända med kostnaderna då UK av allt att döma ser ut att krascha ut ur EU utan ett handelsavtal på plats.

Då kanske det finns en intressent på din gamla??:663741902_thinkingface::thumbsup::)

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, calm said:

Om man läser om skillnaden mellan linjära och switchade nätaggregat är det just exaktheten i utspänningen som tycks vara den stora skillnaden.

Jag googlade runt lite kring detta och det verkar som TCXO-klockan har stor betydelse i sammanhanget i precisionen för strömmen som genereras i den digitala överföringen mellan switchen och nästa led. Som jag tolkar det är deras SMPS anpassad för klockans behov, vilket inte en linjär försörjning klarar. Det finns flera tillverkare av högkvalitativa TCXO som är inne på samma spår. Jag väljer att tro att de sitter inne med någon kompetens med det de håller på med. Här ett par exempel.

 

https://www.qvstech.com/an-overview-of-the-tcxo-oscillator/

 

03F6C038-10AD-4EE2-9380-525577AE352F.gif

 

Link to comment
Share on other sites

57 minutes ago, calm said:

Detta plus P10:an gör att det knappast känns lönt att satsa mer i den delen.

Ni som har Power Plats och/eller vet hur de fungerar kanske har koll på hur de anslutna apparaterna filtreras ifrån varandra?

 

Som jag förstår det så regenererar P10 en ren sinus till förbrukarna så att man blir av med störningarna från nätet, men hur filtreras störningar som genereras på sekundärsidan? Med det lilla jag har mätt hemma hos mig verkar det som om slutstegen genererar nog så mycket störningar som många av de andra förbrukarna i hemmet. Om de då ligger efter regenereringen dämpas även dessa störningar?

 

Link to comment
Share on other sites

42 minutes ago, LPL said:

Ni som har Power Plats och/eller vet hur de fungerar kanske har koll på hur de anslutna apparaterna filtreras ifrån varandra?

 

Som jag förstår det så regenererar P10 en ren sinus till förbrukarna så att man blir av med störningarna från nätet, men hur filtreras störningar som genereras på sekundärsidan? Med det lilla jag har mätt hemma hos mig verkar det som om slutstegen genererar nog så mycket störningar som många av de andra förbrukarna i hemmet. Om de då ligger efter regenereringen dämpas även dessa störningar?

 

Varje utgång separerad i zoner i förhållande till de andra. https://www.psaudio.com/wp-content/uploads/2015/07/P10-Owners-Manual-V7-Rev-D.pdf

 

"Power zones should be used to isolate different genres of equipment from each other. For instance, you can group digital equipment together on a single zone and multiple analog sources on another zone. You should not mix digital, video or analog equipment on the same zone if possible. Digital equipment would be a DVD player, CD player, DAC, computer, TIVO, or satellite receiver. Video equipment would be a VCR, TV or computer monitor. Analog examples would be a power amp, preamp, projector, turntable, or any type of tube equipment. It is a good idea to keep in mind that all equipment generates radiated noise when it is operating. This radiated noise is harmful to both audio and video system performance and is typically carried down the AC power line. Zones D and E on the Power Plant 10 are marked “HC” for High Current. These zones are identical to Zones A, B, and C in terms of the quality of regenerated, regulated AC output, however also enjoy the benefits of an in-rush limiter. When capacitors or tubes are powered down for extended periods, they drain of their capacitance. Upon powering these devices up, they can demand a lot of current to both turn the unit on and to reintroduce this capacitance. The result in one’s home can, with very high-wattage-draw devices, go so far as to trip the circuit breaker in the residence. An in-rush limiter, such as the one found on Zones D and E of your Power Plant 10, slows the pace of initial AC output. A more gradual rise in output voltage allows the connected device to power up fully while not over-taxing either the P10 nor the mains power. Power-down First Z"

 

De kan också regleras i förhållande till varandra så att man kan t.ex. låta försteget gå igång först med full kraft och att slutstegen i high current-uttagen har en viss fördröjning i relation till dem. Praktiskt eftersom en del kombon måste startas i den ordningen t.ex. Pathos In controll/In power.

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Bebop said:

Som jag tolkar det är deras SMPS anpassad för klockans behov, vilket inte en linjär försörjning klarar.

 

Jag tror att det även handlar till stor del om pengar en vettig SMPS kostar någon hundralapp ska man ha en riktigt bra linjär så kostar det flera tusen och om man ska sälja en switch för 5-6kkr då blir det nog svårt att motivera den extra kostnaden. De flesta SMPS man hittar produktblad på så är det oftast ripple i mV men inget om "rise time", "settling time", bandbredd osv. Det är mer eller mindre omöjligt att jämföra när det knappt finns något att gå på.

 

En erkänt bra linjär.                                                                                                               MeanWell SMPS.               XinxuGlobal (fabrikatet som följer med EE)

Noise voltage < 0.5 nanovolts root Hz                                                                                50mVp-p                           90mVp-p

Operating Bandwidth > 300 Mhz                                                                                        ?                                         ?

Supply line rejection > 80 dB DC to 100 KHz                                                                    ?                                         ?

Output impedance < 3 milliohms DC to 100 KHz                                                               ?                                         ?

Transient response and settling time < 100 nanoseconds (0.0001milliseconds)                  15-20 millisekunder          ?

 

I digital produkter där är man intresserad av en klocka med lågt "phase noise" att klockan har låg drift över tid "ppm" är tämligen ointressant för audio sammanhang att klockan går exakt rätt om 3år är inte speciellt viktigt men att den håller exakt tid just nu när den klockar ut datan är viktigare (tyvärr är det inte helt lätt att hitta phase noise på klockor tex. Crystek de har allt sånt med i sina datablad).

 

Men vi som är amatörer kan bara spekulera och tillverkarna kommer troligtvis inte berätta för oss exakt varför de gör sina val och hur de kommer fram till dem.

 

I denna PDF kan man läsa om en teori hur en klocka kan påverka en switch och det som kommer efter men som sagt det är en teori även annat gällande nätverksrelaterade saker.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...