Jump to content

To stream or not to stream, that´s the question!


calm

Recommended Posts

Nu är detta ingen rekommendation på en DAC @calm men jag kommer ihåg att jag läst om någon som körde just Innuos med en en äldre MSB dac via USB och var inte helt nöjd. Denna person hade senare installerat en Renderer V2 modul (Roon kompatibel) och upplevde ett ganska stort lyft i ljudkvalitet. Kopplingen mellan Innuos och dac är då med LAN kabel. Tyvärr så kostar denna modul en hel del till de äldre IV, IV+ och V DAC.

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, octavia rs said:

Nu är detta ingen rekommendation på en DAC @calm men jag kommer ihåg att jag läst om någon som körde just Innuos med en en äldre MSB dac via USB och var inte helt nöjd. Denna person hade senare installerat en Renderer V2 modul (Roon kompatibel) och upplevde ett ganska stort lyft i ljudkvalitet. Kopplingen mellan Innuos och dac är då med LAN kabel. Tyvärr så kostar denna modul en hel del till de äldre IV, IV+ och V DAC.

Tack för tipset, det måste naturligtvis undersökas!:thumbsup:

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Återkommande efter en liten paus i lyssnande och hifi-andet så är jag åter på spåret med streamandet. Haft lite grejor i service-depån som omöjliggjort lyssnandet i denna del, men inget som inte gått att åtgärda och lösts på bästa möjliga sätt. Har samtidigt haft reparationer i lägenheten varför detta passat bra med ett litet uppehåll.

Kan konstatera några slutsatser kring streamandet för egen del. För det första som jag redan i inledningen fastslog är att denna nya signalkälla inte kommer att utgöra min huvudkanal in i musiken. Skälet är att det visserligen är utomordentligt praktiskt, men drar på grund av sin enkelhet i tarmen att vilja zappa mellan nya stycken musik på ett sätt som gör att kvantitet på något sätt blir satt i fokus och inte den kvalitativa upplevelsen som jag i grunden eftersträvar. Hela streamingen bygger på ett sorts algoritm-tänkandet i att presentera nya upplevelser utifrån vad jag tidigare lyssnat på och vad appar som Roon vill att jag skall lyssna på. Som nyfiken lockar det naturligtvis mig att lyssna av förslagen och därmed är man inne i snuttifieringstänket eftersom förslagen inte sällan avviker från mitt krav på fördjupning och kunskapsvidgning och kvalitet före kvantitet.

Jag tillhör nog mer typen som gillar att välja ett album med omsorg som spelas med koncentration på det musikaliska innehållet och framträdandet och musikernas bakgrund och i sin helhet. Jag har redan musik så att det räcker livet ut och eftersom jag efter lite studier i musikvetenskap upptäckt hur mycket framstående svenska jazzmusiker som finns och funnits och som enligt min mening väl kommer upp i kvalitet med de bästa i gengren worldwide, så kan man gräva där man står och inte nödvändigtvis bara anamma det som är mainstreamuppfattning om vad som är bra.

På samma sätt kan man resonera kring hifi:n som sådan och om behovet av att förnya sin utrustning ständigt eller om jag finner att den nivå jag idag befinner mig på är lite av slutstation och räcker? Jag har nog kommit till den slutsatsen att det för egen del att samma fenomen som streamingen kan kännas igen i utrustningsdelen, dvs uppgraderingsdjävulen och den ständiga jakten på hifins heliga graal eller Nirvana. Jag sätter nog ner foten här och nu och inser att även detta faktiskt tar fokus från det som borde vara i centrum, nämligen musiken. Kort och gott,  JAG SITTER NÖJD!

Hädanefter kommer jag nog mer att fokusera kring detta med musikens innehåll och själ, än vad vad som egentligen bara är en teknisk förutsättning utan egenvärde i sig mer än som transportör mellan kompositörens musikalisk tanke och mitt öra och min musikaliska upplevelse. Ja vi får se vad dessa kanske mer filosofiska tankar leder till i fortsättningen?

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

Välkommen tillbaka efter allt pysslande du verkar ha genomfört:)

 

Angående streaming så håller jag med dig till viss del, men att zappa är en sak jag lärt mig att inte göra i tid och otid. Eftersom jag i stugan bara har den möjligheten till uppspelning så har jag skaffat mig ett sätt som jag tycker fungerar riktigt bra. Beroende på mitt ”mood" vid val musik så väljer jag det albumet som jag vill lyssna till för dagen/stunden, lyssnar oftast på hela om jag inte upptäcker att det var fel val för stunden. När det gäller musiktips från allt och alla ställen så gör jag en lista - ”att lyssna in mig på” - och där kan det bli alla möjliga reaktioner som typ - inget för mig, spara i rätt spellista (favorit, referens, jazz, singer-songer, klassiskt, piano eller vad nu alla heter, låta den ligga kvar för en lyssning till. Klart att det blir en del zappande vid sådana genomgångar av tipsen men det görs oftast då jag sitter och jobbar och kör då listan som bakgrundsmusik. Har alltid kunnat jobba med musik i öronen och tycker att den metoden jag har fungerar riktigt bra för mig.

 

Att du sitter nöjd med din setup var ingen överraskning och varför då byta? Den frågan har jag ställt mig själv många gånger och har nog inte fått något svar av mig själv som gillats;)

 

Vi kämpar på och hoppas att vi kan träffas snart i hem eller stuga:)

 

/byZan 

Link to comment
Share on other sites

Ah, vad roligt att läsa. Det har funnits stunder då jag haft känslan av att jag är helt ensam i världen om samma fotnedsättning. I vart fall på Euphonia. Jag har gjort samma sak med sociala media och det känns befriande. Telefon, sms, mejl och möjlighet att söka information på nätet när jag vill räcker utmärkt för min del. Jag har dock behållt Instagram som familjemedia och för mina närmsta vänner. Jag känner vare sig behov eller tvång att alltid vara tillgänglig för alla och envar och bidra till centrala insamlingar av mitt liv och vanor av marknadsföretag, myndigheter eller FBI. Livet är för kort för att överlämnas till andra.

 

I min värld har också den nya tekniken förstört mycket av den glädje jag kände förr i min hobby då jag och mina likar träffades i skivaffären på tisdagar, fredagar och lördagar då vi diskuterade nya plattor och ny musik och avslutade på stans fik eller hemma hos varandra. Musiken stod i fokus och hifin var verktyget. Nu har det nästan blivit tvärt om. Allt fler tycks koncentrera lyssnandet mot format och tekniska lösningar. Åtminstone framstår det så för mig.

 

Min gode vän sedan många år, ”Guldörat Don” i Kristianstad som jag upplevt hela resan i ämnet tillsammans med uttryckte det hela på ett sätt som stämmer bra in även hos mig.

 

Jag kunde aldrig tro att den hobby och intresse jag haft sedan fjuniga tonåren och som upptagit så stor del av mig och gett mig så mycket glädje och spänning skulle raseras redan under min livstid. Inga skivaffärer, inga lokala hifihandlare, knappt någon livemusik... allt skall ske på detta förbannade digitala nätet... (ungefär så).

 

Var generation är en produkt av sin tid och tenderar att bli nostalgiska över det positiva man växt upp med. Det finns mycket som förändrats under mitt liv och till det bättre, men när det gäller mitt främsta intresse, musiken så har det blivit riktigt illa och då tänker jag inte i första hand på teknik och ljud. Det är allt det andra runt omkring. Som väl är har jag några vänner som känner på samma sätt och vi försöker odla vår hobby på samma sätt som förr men riktigt det samma blir det inte och det är väl en naturlig utveckling och reaktion.

 

Njutningen av musik och hur det låter är dessbättre på absoluta toppnivå. :app:

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

En konsekvens av att reparation skett i lägenheten som bestått av byte av samtliga fönster, är att jag varit tvungen att flytta min hylla med alla mina LP-skivor. Då har jag plockat ner samtliga skivor i flyttkartongen för att kunna rubba hyllan och flyttat den tillfälligtvis från fönstret och givit plats för installation av det nya fönstret. Onekligen en nyttig övning eftersom det dels givit en möjlighet att gå igenom hela samlingen och gjort en del återupptäkter och justering av konvolut och placering i hyllan. I samtliga fack på hyllan som är en Ikea Kallax med 25 fack, har jag satt en list i bakkant av hyllplanen så att skivorna kommer att skjuta ut exakt lika och därmed ge ett mycket bättre utseende. Sedan har jag justerat alla utvändiga plastfodral så att öppningen pekar uppåt. Därmed undviker jag plastfodral som skjuts ut när man trycker in skivan i hyllan. Det blir enhetligt och snyggt och utan utstickande plastfodral. Känns lite som man är inne på området dödsstädning i dessa Coronatider. Ingen går säker, hu :D

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

Trevligt att "se" dig igen @calm. din frånvaro passerar inte obemärkt! Och dina funderingar kring streaming och filspelning har givetvis både bäring och berättigande.

För egen del har vårens "sociala distansiering" inneburit mycket mera hemarbete än brukligt. Då har det varit en lisa att kunna välja både album från samlingen och från Qobuz/Tidal, för trivsel och utvärdering. Okej, jag erkänner, det har spelats en hel del vinylalbum också! 

 

Däremot har jag inget problem med kvanititeten, jag är som @byZan en albumspelare, dvs. jag väljer ett album som rullar igenom. Och jag klickar nästan aldrig på förslagen i Roon men däremot låter jag ofta Roon Radio spela låtar från annat material efter albumets slut. Där dyker oftast upp något relaterat som jag vill höra i sin helhet.

 

Och i övrigt är jag otroligt tacksam för både möjligheten att spela upp musik men också utbudet i dessa tider. Det är för mig ett "tillfälle" att sätta sig i soffan och knäppa igång en platta, oavsett situationen.

 

Och, hade inte utbudet funnits där, så hade jag aldrig upptäckt t.ex. The Pineapple Thief, som spelar just nu i lurarna!

Link to comment
Share on other sites

Mycket av de tankar som @Bebopoch @byZan för fram ligger naturligtvis i en fråga om generationstänk. Vi som levt ett tag har naturligtvis sett förändringarna och kanske som vår föräldrageneration förfasats av den samhälls och tekniska utvecklingen som skett sedan vi  var barn. Men jag tror ändå på att vissa grundläggande behov av mänskliga kontakter via t.ex. musik ändå är allmängiltiga och lika över tiden. De tar sig kanske olika uttryck och de man inte vet om saknar man inte. Är man stöpt under den digitala eran så saknade man inte vinylen förrän man på något sätt fick smak på detta genom att lyssna och förstå skillnaden. Går jag idag i en butik för kondenserad musik så handlar den idag om till 70-80% om LP och inte om CD som får överleva i ett hörn i butiken och säljs ut till vrakpriser. Genom att gå mot trender så kan man alltid fynda och just detta att välja en egen väg och hålla sig till denna blir i långa loppet aldrig fel. Valfrihet är nog mestadels av godo. Så ser jag också på streamingen, en rätt av många på smörgåsbordet.

 

Sedan kan man förfasas av den digitala utvecklingens möjligheter att kartlägga människor i minsta detalj där integritet är en icke-fråga i vissa totalitära stater, med medborgarkontroll och ansiktsigenkänning och medborgarpoäng. George Orwells "1984" har redan överträffats flera gånger om. Man saknar inte friheten förrän den gått förlorad och då är det för sent att vrida tillbaka. Jag sätter en ära att ibland vara otillgänglig och bara lyssna på tystnaden i skogen eller kanske bara slippa att översköljas av musik i alla olika sammanhang.

 

Calm

 

 

Link to comment
Share on other sites

Ja för mig är nätet ”affären” Minns det som spännande att hitta guldkornen. Samma idag, både igenom förslag eller tips från skribent eller forum. Väl vart så träffar det ibland otroligt i musikhjärtat och det känns nästan jobbigt att åka till jobbet. Men längtan att med en kopp kaffe njuta albumet igen är fantastisk. Dessutom är mitt intresse för ännu mer utsvävande i musiken ett kvitto att ”affären” är oändligt stort. Inte en liten låda i ett hörn med klisterlapp ”Mongolisk världsmusik” eller så.

Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, Bebop said:

Ah, vad roligt att läsa. Det har funnits stunder då jag haft känslan av att jag är helt ensam i världen om samma fotnedsättning

 

Jag tror alla sätter ner sina fötter någon gång i livet och säger att nu räcker det! Samtidigt som jag tror att många inte skulle velat ha resan ogjord men kanske lite annorlunda med facit i handen?

 

5 hours ago, Bebop said:

Jag har gjort samma sak med sociala media och det känns befriande.

 

Att distansera sig frivilligt är en rättighet man har och jag håller med om att det är skönt att bara vara tillgänglig för de man vill vara det för. Jag tycker att jag har varit duktig bra på som t ex vägrat FB och andra sociala kanaler genom åren.

 

5 hours ago, Bebop said:

Jag kunde aldrig tro att den hobby och intresse jag haft sedan fjuniga tonåren och som upptagit så stor del av mig och gett mig så mycket glädje och spänning skulle raseras redan under min livstid. Inga skivaffärer, inga lokala hifihandlare, knappt någon livemusik... allt skall ske på detta förbannade digitala nätet... (ungefär så).

 

Det var kanske att ta i men jag förstår och kan känna lite så också!

 

5 hours ago, Bebop said:

Var generation är en produkt av sin tid och tenderar att bli nostalgiska över det positiva man växt upp med. Det finns mycket som förändrats under mitt liv och till det bättre, men när det gäller mitt främsta intresse, musiken så har det blivit riktigt illa och då tänker jag inte i första hand på teknik och ljud. Det är allt det andra runt omkring. Som väl är har jag några vänner som känner på samma sätt och vi försöker odla vår hobby på samma sätt som förr men riktigt det samma blir det inte och det är väl en naturlig utveckling och reaktion.

 

Håller med till hundra!

Hade det inte varit för Corona så hade jag fräckt bjudit in mig till likasinnade ute i vårt avlånga land och hade kanske t o m kunnat hamnat hos dig?

Den senaste trippen jag och @Audionet gjorde var absolut det roligaste och mest givande jag någonsin gjort i denna hobby. Att bara få sitta ner i sweetspot och få ägarens resa berättad live och få musiktips är värt varenda timma och krona tycker jag. Så när dimman lättar kanske jag eller du/ni får en fråga?

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, Bebop said:

Jag kunde aldrig tro att den hobby och intresse jag haft sedan fjuniga tonåren och som upptagit så stor del av mig och gett mig så mycket glädje och spänning skulle raseras redan under min livstid. Inga skivaffärer, inga lokala hifihandlare, knappt någon livemusik... allt skall ske på detta förbannade digitala nätet... (ungefär så).

Men är det verkligen så?

Ett antal skivaffärer i Malmö har försvunnit, men nya har tillkommit och hyllorna är fulla med ny musik varje vecka.

Lokala hifihandlare har blivit färre, men utbudet är gigantiskt mycket större om man kan tänka sig åka några mil.

Livescenerna i mitt närområde har aldrig varit fler. Jag hinner inte gå på allt, långt ifrån. Och då pratar jag om allt från visa, kör och blues till avantgarde och emo.

 

Vad jag menar är att även om man skalar bort allt vad internet och digitala plattformar heter, så finns det tillräckligt kvar så det räcker och blir över.

 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, calle_jr said:

Men är det verkligen så?

Ja, så är det. I lilla Sölvesborg fanns två skivaffärer och två hifibutiker, en scen i stan (rockklubb) och en på Listerlandet. I Karlshamn fanns ca 4 hifibutiker och lika många skivbutiker. Engelska grupper var ofta i stan, t ex Downliners Sect, Spencer Davis Group, Troggs, John Mayall, Tremelous med flera. I Kistianstad fanns en uppsjö av skivbutiker med lite olika specialiteter och än fler hifi-butiker. Till Sommarlust kom världsstjärnor titt som tätt.

 

Idag behöver jag åka till Malmö. Bara att ta sig dit fram och tillbaka kostar ca 300 spänn. Och med tanke på att det knappt ges ut något av min musik längre känns det inte så inspirerande. Undantaget är klassisk musik men jag är inte ens säker på det finns på hyllorna i Malmö heller, möjligen med undantag för Naxos. Jag handlar på nätet och får tag i det jag söker men det är ju fan så tråkigt och det är ingen samlingsplats där man umgås, fikar och snackar musik tillsammans. Det urbanisering som gäller. "In till storstaden och trängs med er". Sverige är mer än Stockholm, Göteborg och Malmö. Det kulturella utbudet har decimerats enormt under senaste 20 åren med ett exponentiellt fall i Nordöstra Skåne, i hela Blekinge och stora delar av Kronoberg. Marinens musikkår finns dock kvar... :dry: Den enda fördelen vi har haft är låga smittotal av Covid-19. Var och en håller sig till sitt, precis som före utbrottet.

Link to comment
Share on other sites

20 minutes ago, Bebop said:

Marinens musikkår finns dock kvar... :dry:

:D

 

Vid de besök jag gjort i din region så märker man av det du beskriver. Det är väl mest basala nödvändigheter och sport som prioriteras.

 

 

23 minutes ago, Bebop said:

Bara att ta sig dit fram och tillbaka kostar ca 300 spänn.

Det är ju tiden också.

Jag tycker att samhället borde prioritera infrastrukturen betydligt bättre för en region med 1 miljon invånare.

Det är inte juste att det som står som nummer 1, 2 och 3 ska få sina krav igenom precis varenda gång.

Rättvisa är inte alltid ett majoritetsbeslut.

 

Link to comment
Share on other sites

14 minutes ago, calle_jr said:

Rättvisa är inte alltid ett majoritetsbeslut.

Vi reagerade rätt starkt här med nya järnvägssatsningen (om nu sista ordet är sagt). I denna landsändan vill vi ha en sträckning från Sthlm via Jönköping, Växjö, Kalmar, Karlskrona. Vi ser en framtid där dessa städer skulle kunna bli ett nytt Malmö, Lund, Helsingborg, Halmstad med upprustning av linjen mot väst från Karlskrona via Kristanstad till Malmö. Vi ser en framtid utveckling mot öst med utblick mot Polen, Litauen, Vitryssland och Ukraina som är en framtidspotential. Men det är gamla hjulspår som gäller. Undantaget är en järnvägslinje som förbinder Göteborg via Halmstad till Karshamn som är en av Sveriges största och djupaste hamnar. Där trycker Volvo och Ikea på vilket underlättar.

 

Men detta är en helt annan historia. En fördel vi trots allt har är att vi ligger nära kontinenten, framför allt Polen och Litauen. Det är spännande länder med en fantastisk utveckling om vi håller politiken åt sidan. Dessutom har vi havet och skärgården utanför dörren...:app:

Link to comment
Share on other sites

För mig kan utbudet av kulturaktiviteter snarast skapa en stress att olika arrangemang kolliderar och tvingar mig att välja. För mycket eller för lite ger samma känsla av frustration. När det gäller just streaming kan den känslan ibland uppstå, dvs att veta att det finns musik därute på nätet som jag sannolikt skulle gilla om jag bara skulle få tillfälle att lyssna. Det skapar just det som jag tidigare beskrev om zappandet som sker en smula nervöst och påtvingat. Lite som begreppet "fear of missing out" som drabbar många användare av "sociala medier". Överkonsumtion blir sällan bra och sker ofta i en känsla av att någon annan eller annat styr ditt liv. Att i dessa tider av Corona slå ner på tempot bara för att man är tvungen att gå i karantän kan ibland kännas befriande. Att faktiskt vara tvungen att inte alltid flänga som en idiot mellan aktiviteter kan säkert vara nyttigt för en del. Behovet av rent mänsklig kontakt är på något sätt viktigare nu än tidigare och jag saknar mina kvällar på Fasching och andra ställen där jag kan njuta musik live tillsammans med likasinnade. Livestreamat kan aldrig hur bra det än är ersätta den musikaliska känslan av fysisk närvaro och musiken in i kroppen. Att ändå få möjligheten att lyssna på improviserat musicerande är naturligtvis positivt men jag har aldrig varit fan av musikvideos. 

Nej jag återvänder nog till min lyssningsplats under korkeken och njuter musik i lagomt tempo och efter mina högst egna val inte därför en datamässig beräkning tvingar mig till något.  Man against machine! :D:)

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, calm said:

För mig kan utbudet av kulturaktiviteter snarast skapa en stress att olika arrangemang kolliderar och tvingar mig att välja.

Det är ett av de dilemman man står inför på många jazzfestivaler där det är en entréavgift för allt utbud, t ex i Haag. Publiken sitter och "zappar" nervöst i programbladen om vad som pågår på en annan scen och efter, typ en halvtimme börjar publik lämna för att lyssna på något annat och andra kommer till som "halvlyssnat" på andra grupper.

 

I Montreal, på världens största jazzfestival som sker på 11 scener mitt i stan runt kulturkvarteret "Place des Artes" är det inträde på varje konsert och man får göra valen och biljettinköpen några dagar innan för att försäkra sig om biljetter. Då minskar stressen. Men där ges också gratiskonserter och de är heller inte att förakta. Minns framför allt en formidabel fri konsert med Neville Brothers med gästartister.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Bebop said:

Det är ett av de dilemman man står inför på många jazzfestivaler där det är en entréavgift för allt utbud, t ex i Haag. Publiken sitter och "zappar" nervöst i programbladen om vad som pågår på en annan scen och efter, typ en halvtimme börjar publik lämna för att lyssna på något annat och andra kommer till som "halvlyssnat" på andra grupper.

 

I Montreal, på världens största jazzfestival som sker på 11 scener mitt i stan runt kulturkvarteret "Place des Artes" är det inträde på varje konsert och man får göra valen och biljettinköpen några dagar innan för att försäkra sig om biljetter. Då minskar stressen. Men där ges också gratiskonserter och de är heller inte att förakta. Minns framför allt en formidabel fri konsert med Neville Brothers med gästartister.

Stockholms Jazzfestival i den gamla Skeppsholmstappningen tyckte jag var en lagom stor och trevlig tillställning. Man kunde med lätthet röra sig mellan de olika scenerna varav en var inomhus i Moderna Museets lokaler. Tyvärr fungerade inte det hela publikmässigt eftersom vädrets makter inte alltid var nådiga. Men som sagt var vädret bra så var det en mycket positiv upplevelse att lyssna till musik under kvällshimlen och att de stora stjärnorna inte krockade med varandra.

Den senaste  festivalen var utspridd över ett stort antal scener och med delvis kolliderande program och ibland långa transportsträckor, men säkert mer ekonomiskt stabil även om det säkert ibland blivit underskott. En av de viktiga sponsorerna är fam. Jensen tidigare ägare till elektronikjätten ELFA. Det är roligt med engagerade människor som brinner för sitt musikintresse. Årets festival är nog skriven i stjärnorna om den ens kommer att äga rum. 

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

Jag brukar gå på Norrtälje blues och jazzfestival varje sommar, nä inte varje, för är det ösregn, blåst och kallt hoppar även jag den. Gratis musik runt hela stan på pubar, torg och hotell men entréavgift på festivalområdet (en spottstyver i sammanhanget tycker jag), brukar vara allt från bra till mycket bra. Kanske inga världsartister men en och annan svensk kändis och lite lokala sättningar/förmågor. Ett i mitt tycke trevlig heldag på sommaren. Sedan brukar kyrkan ha några aftnar med lite olika inslag, många bra artister som får uppträda för ca 200 personer. Missade Barbara Hendricks för ett par år sedan vilket svider fortfarande, surt!

 

/byZan

Edited by byZan
Link to comment
Share on other sites

För att komma ifrån distraktionen i zappandet eller att ens ha en padda eller en laptop i knät så går det ju att hantera avspelningen av musik såsom en vanlig skiva.

Man ställer helt enkelt datorn eller den dedikerade paddan i hyllan vid stereon och så går man fram och väljer musik och sedan så sätter man sig utan sin padda och lyssnar. "Måste" man byta innan skivan är färdigspelad så måste man ju gå fram till stereon för varje avbrott likt vanlig skivavspelning.

 

 

Link to comment
Share on other sites

On 2020-05-18 at 17:59, Harryup said:

För att komma ifrån distraktionen i zappandet eller att ens ha en padda eller en laptop i knät så går det ju att hantera avspelningen av musik såsom en vanlig skiva.

Man ställer helt enkelt datorn eller den dedikerade paddan i hyllan vid stereon och så går man fram och väljer musik och sedan så sätter man sig utan sin padda och lyssnar. "Måste" man byta innan skivan är färdigspelad så måste man ju gå fram till stereon för varje avbrott likt vanlig skivavspelning.

 

 

Det blir lite familjen Flinta av det :)

 

The Flintstones Car GIF - TheFlintstones Car Family - Discover ...

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Åter till stan och en kommande senhöst och vinter i lyssningens tecken. Suget efter musik börjar öka i takt med lyssningen har återupptagits efter ett långt uppehåll under en frivillig Corona-karantän i skärgården. Har inte lyssnat en endaste gång på landet-systemet, delvis därför mina Sf Elekta Amator haft något fel, sannolikt har kondensatorerna i delningsfiltret lagt av eftersom bas/mellanregister-elementen inte fungerar. Musiklyssningen har ersatts med naturens ljud och ljudet av en byggnation som varit årets projekt. Diverse sågklingor och lufttryckspistoler och en och annan betongblandare har varit i farten för att inte säga skruvdragare. Modern byggnation är inte så muskelkrävande som när allt skulle spikas för hand, vilket är skönt för en pensionär.

 

Har nu lyssnat en del nu på min Innuos Zen och konstaterar att det naturligtvis är skillnad på att lyssna på analoga källor men även i jämförelse med min MSB-drive. Skall därför starta ett projekt med att försöka optimera förutsättningarna för bättre lyssning i streamerdelen utan att för den sakens skull byta ut allt för mycket utrustning. Jag har så det räcker! Men mitt måtto är att krama så mycket som möjligt ur det befintliga systemet och verkligen säkerställa att allt är enligt bäst möjliga förutsättningar. Redan i våras införskaffades dessa kontakter för uppgradering av nätverket på tips av @octavia rsom jag minns rätt.

 

661660013_P1140335(1).jpg.a74b485ed25591bc7be1890ac4e87982.jpg

 

Det blir mitt första steg i att försöka förbättra själva nätet, att byta ut kontakterna på min ingående lina till Innuosen och se om något händer rent ljudmässigt. Kontakterna som är av märket Telegärtner känns precisa och solida i jämförelse med mina nuvarande Kjell & Co Luxorparts. Kabeln är en aluminiumskärmad Cat 6 som jag kommer att behålla.

 

Calm

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Så här ser det nuvarande nätverket ut som jag har försökt att skissa i den här bilden.

 

P1140207.jpg.8e60b8ec8dd8ab84fbf4565d9d785c5f.jpg

 

Ingående fiber omvandlas till elektrisk signal i sannolikt routern som är av märket TP-Link och här har jag sedan tidigare ett LPSU liggande som jag tänkte ersätta den befintliga switchade väggbulan med. Funderar dock på diskussionen om SPSU kontra LPSU som jag inte riktigt förstår. I visst fall anses en SPSU vara snabbare än LPSU, jag tänkte på English Electics switch och rekommendationen kring denna. Utleveransen från PSU oavsett är väl x antal volt DC och då är väl snarast stabiliteten och strömstyrkan i denna leverans som är relevant? Förstår faktiskt inte var snabbheten kommer in? Ripple? Men jag skulle gärna vilja veta för den som kan förklara.

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

Lägger till ytterligare en bild tagen på systemuppbyggnaden som kanske blir lite tydligare.

 

P1140206.jpg.f24fa8c5bdc9fa4af87bc97bafd0b34d.jpg

 

Det som är intressant är den lina som går från routern till en switch som sitter närmast Innuosen, en Netgear GS 105, som jag erhöll av

@VoicesInMyHead i samband med mitt förvärv av Roon Rocket . Jag har förstått att snabbheten i själva switchen kan ha betydelse och funderar på att uppgradera till English Electrics 8-portars. Men frågan är var i systemet den gör mest nytta? Jag behöver switcha mellan Zen:en och en dator som går på samma lina, eller skall jag lägga en ny switch närmast routern istället? 

Jag har läst en del i @octavia rs, @AlfaGTV@VoicesInMyHeadoch @Bebop :s trådar men har inte riktigt det tekniska kunnandet för att kunna råda mig själv till något klokt beslut. Hilfe Bitte som tysken säger!?

 

 

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

29 minutes ago, calm said:

Förstår faktiskt inte var snabbheten kommer in? Ripple? Men jag skulle gärna vilja veta för den som kan förklara.

 

Jag är kanske fel person att förklara men vad jag förstår så drar många digitala produkter med processorer och minnen väldigt ojämt med ström och det är snabba förlopp ifrån lite förbrukning till mycket. Regulatorn i nätdelen måste då snabbt vara med och kompensera så att utspänningen hålls så jämn som möjligt.

 

De flesta jag ser som satsar på switchar placerar dem närmast sin endpoint/server om det är den som kopplas direkt mot dac.

 

Så eventuellt kan du placera den efter din Netgear eller byta ut din Netgear mot en "Audiophile" switch anpassad för oss något nervösa Audiophiler :D

Link to comment
Share on other sites

4 minutes ago, calm said:

Men frågan är var i systemet den gör mest nytta? Jag behöver switcha mellan Zen:en och en dator som går på samma lina, eller skall jag lägga en ny switch närmast routern istället? 

 

Som jag minns det så är det ganska långt mellan routern och anläggningen och det här rummet som du har datorn i, så jag tycker nog det verkar lämpligt att ha switchen där du har ritat ut den, annars får du dra dubbla kablar som är väldigt långa. Dessutom tror jag tanken med English Electric och de här lite "finare" switcharna är att ha dem så nära anläggningen som möjligt för att avskärma från resten av nätverket, och då kan man även använda en lite "finare" kortare nätverkskabel därifrån till streamern om man nu vill det, jag ser det iaf som en klar fördel. Det kommer dock alltid finnas olika tankar och idéer om hur man bör göra.

 

För inte så länge sedan trodde jag själv på "less is more", ju mindre switchar osv desto bättre, men jag har nog svängt lite där till att tycka att den där extra switchen nära anläggningen kan göra bra saker.

Link to comment
Share on other sites

Jag har hört men inte testat att det ska vara bra/bättre/bäst att ha fler switchar och den ”bästa” så nära inkommande fiber som möjligt? Sedan fördela med en eller två switchar nära anläggningen. Ingen aning om varför eller ens om det blir bättre men vill förmedla hörsägnerna som kanske kan bidra till utvecklingen av @calm’s, mitt eget eller någon annans projekt.

 

/byZan 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...