Jump to content

To stream or not to stream, that´s the question!


calm

Recommended Posts

17 hours ago, octavia rs said:

 

Jag ska inte säga att Innuos gör såhär men min Roon lösning buffrar ner hela låten ifrån Qobuz när jag trycker play alltså spelas mina lokala filer och streamade filer ifrån Qobuz ifrån samma SSD disk. Nätverket är alltså inte direkt aktivt under en spelning av låten inte med att hämta hem musik. Jag upplever inga skillnader mellan cd, lokal fil eller streaming i mitt system, kanske där är det men inget jag reagerat över.

 

Om du vill kolla hur din Innuos hanterar Tidal @calm så tryck play på en låt och efter säg 15-20 sekunder ryck ur nätverket ur Innuosen om den är som min Roon ROCK så spelar den klart låten ifrån bufferten.

Kollade att dra ut kabeln till nätverket och den fortsatte att spela, men efter ett tag stannade den och jag fick starta om. Tyder möjligen att den inte buffrar helt utan endast en bit i förväg och inte hela låten i albumet. Men det kan ha varit tillfälligheter som spelade in? I vart fall spelade jag ett album från biblioteket och inte ett helt nytt. Men frågan om man hämtar på nytt varje gång eller den finns lagrad i maskinen. Men å andra sidan "lånar" man ju bara ett album till sitt bibliotek eftersom vad jag förstår kan dras tillbaka om rättighetsfrågan ändras? Ja det är mycket med det tekniska man inte förstår!:D:)

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

8 minutes ago, ulfsan said:

Man hämtar nytt varje gång (= streaming) på Tidal. Hos Qubus finns tydligen också (förutom streaming) möjlighet att köpa (=ladda ner) filer....

Misstänkte det eftersom jag inte betalar något extra utöver abonnemanget för att streama. Så småningom om det fungerar så skall jag nog övergå till Qubus och köpa musik istället för att "snylta". Känns renhårigare och sedan är man garanterad att få behålla musiken. Har i gott minne palavern med Photobucket, det finns inga gratisluncher som man säger. Då annonserna började innehålla lättklädda ryska damer förstod jag vartåt det barkade. Tackar @Richard för han räddade mina bilder till Euphonia, som tur laddade jag inte ner några privata bilder där. Hela molntjänstfrågan känns osäker mht till lagvalsfrågor och att servrar mycket väl kan landa var som helst. Det är data om kunderna som är hårdvaluta. Undrar om vad man kan göra med information om musikval etc. Finns säkert någon psykolog i systemet som säljer "gärningsmannaprofiler" till hugade. Men det kanske bara är lite gubbgnäll?:D

Nu åter till det aningslösa lyssnandet, det är roligare att vara ovetande annars blir man lätt paranoid.

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

Quobuz finns ännu inte i Sverige - kommer väl så småningom (?). De som har Quobuz har antinget köpt sitt abonnemang när de varit utomlands eller ”trixat” så att Quobuz uppfattat det som att de inte är från Sverige. Så vill inte jag göra - jag väntar och nöjer med med Tidal så länge. 
 

/ Ulf

Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, calm said:

@octavia rs jag läste nu igenom ditt inlägg i #91 som jag finner synnerligen givande och intressant! Tack för det!:77: Jag konstaterar att min kabeldragning i mitt nätverk har sina brister som snarast skall åtgärdas. Även om de inte är av avgörande betydelse så tycker jag ändå att allt skall vara tip-top vad gäller kablage och kontaktdon. Kablaget är av typ F/FTP cat 6 så där ser jag ingen anledning till förändring, men däremot kontaktdonen skall jag byta å det snaraste. Skall testa de som du tipsat om. Det ser jag som en hygienfaktor att ha bästa möjliga förutsättningar i denna del. Det kostar ju inte en förmögenhet.

 

Calm

Hej Calm

Roligt att du gillar att streama. jag brukar titta på Han Beekhuyzens Youtube videor, ibland kan man få en del tips, Han tycker att man ska köra med fiber istället för vanlig kabel//tommy

 

Link to comment
Share on other sites

Det är vad jag vet enligt Roon att nätverket, hastighet osv. kan påverka hur mycket Roon buffrar @calm.

 

Jag är en "sån" som trixat @ulfsan och har ett tag kört både Tidal och Qobuz men för en vecka sedan så använde jag Soundiiz för att konvertera allt till Qobuz.

Mitt Qobuz tror jag är i England eftersom jag använde ett VPN konto när jag registrerade. Är väldigt nöjd med Qobuz ger ett helt annat utbud tycker jag än Tidal.

Link to comment
Share on other sites

13 minutes ago, Hans-Tommy said:

Han tycker att man ska köra med fiber istället för vanlig kabel//tommy

 

Jag använder fiber mellan router och switch. Jag valde dock en Uptone switch då SOtM är bra mycket dyrare och jag tycker Uptone angripit eventuella problem på ett sätt som tilltalar mig :)

Link to comment
Share on other sites

Med ”trixa” för att kunna köra Quobuz menar jag inget om lämpligheten av detta. Bara att då krävs vissa ganska avancerade ingrepp med VPN (medförande kostnader dessutom) och kanske annat. Jag vill ha mitt system så enkelt som möjligt. Bl a därför är jag intresserad av Innuos Zen. Funderar dock på vad som kommer att fungera bättre och låta bättre än vad jag har idag om jag skaffar en sådan. Mitt nuvarande system är superenkelt (nästan ”återvinning” ?) men fullständigt stabilt och låter utmärkt. I Vega-DACen som är inkopplad efter SqueezeboxTouch visas 88,2KS eller 96KS när sådana filer streamas:

 

 

image.png

Link to comment
Share on other sites

48 minutes ago, ulfsan said:

Bara att då krävs vissa ganska avancerade ingrepp med VPN (medförande kostnader dessutom) och kanske annat

 

Det är inte alls avancerat. Jag skapa ett VPN konto när jag registrerade mig på Qobuz sen avsluta jag VPN kontot och de kosta några tior den tiden jag hade det. Nu betalar jag genom mitt Paypalkonto varje månad i Pund precis lika enkelt som ett Tidal konto dock dyrare iofs. 

Troligtvis kommer ju Qobuz hit med tiden och då kan man flytta sitt konto så jag ser inga större problem med det.

Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, octavia rs said:

Det är vad jag vet enligt Roon att nätverket, hastighet osv. kan påverka hur mycket Roon buffrar @calm.

 

Jag är en "sån" som trixat @ulfsan och har ett tag kört både Tidal och Qobuz men för en vecka sedan så använde jag Soundiiz för att konvertera allt till Qobuz.

Mitt Qobuz tror jag är i England eftersom jag använde ett VPN konto när jag registrerade. Är väldigt nöjd med Qobuz ger ett helt annat utbud tycker jag än Tidal.

Finns det någon annan fördel med Qobuz än större utbud? Bättre ljudkvalitet t.ex.? Bättre interface? Dyrare skriver du men hur mycket dyrare för ett årsabonnemang?

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

@calm jag tror inte utbudet är större men de framhäver en annan musik än Tidal och de har mer klassiskt om man gillar det. Många upplever att Qobuz har bättre kvalite, allt material är FLAC även deras högupplösta upp till 24/192 (ingen MQA). Använder du Roon så integreras Qobuz likadant som Tidal men Qobuz egna app och desktop tycker jag är trevligare än Tidals. Jag betalar cirka 300kr/månaden för Qobuz Studio så de är en hundring mer än Tidal. Jag har inte testat deras version där man kan ladda ner (köpa och spara på egen disk till bra priser) men jag tror @AlfaGTV uppgraderat till ett Sublime konto.

 

https://www.qobuz.com/gb-en/quality/HD-24-bit/download-streaming-albums

Link to comment
Share on other sites

26 minutes ago, octavia rs said:

de framhäver en annan musik än Tidal och de har mer klassiskt om man gillar det. 

Att döma av vad What Hifi skriver så gäller det även jazz. Om man går in på Audiophilestyle så spretar ljudupplevelsen åt båda håll för Tidal och Qobuz. Många tycks anse/veta att resultatet är kopplat till vilket system du själv har. Läs här: https://audiophilestyle.com/forums/topic/55468-tidal-or-qobuz-which-sounds-better/?gclid=Cj0KCQiAt_PuBRDcARIsAMNlBdrDWlAVoxXiW6dx03dt4uNr93H_-t5spxsZaoMXQ3nNIbt8D-yor40aAo6REALw_wcB

 

Mina hifi vänner i Belgien föredrar Qobuz men de köper filer enbart och i huvudsak klassiskt. Inom den genren tycker de att ingen kommer i närheten

Link to comment
Share on other sites

Jag nyttjar Qobuz, ja, och jag har inte gjort något som helst "hack" för att köpa detta. Orsaken till detta vet jag dock inte. Jag tecknade mitt abonnemang via mitt AppleID i webbläsaren på paddan. Tog sedan hem appen och det fungerade rakt av. Ja, jag blir uppmärksammad om att "Qobuz inte är tillgängligt i Sverige" när jag vill t.ex. logga in på mitt konto i en webbläsare. Det är bara att klicka på Logga in, som finns nånstans på denna sida. 
När man är inne på sin Qobuz-profil i webbläsaren så kan man klicka sig till sina "Favoriter" och där kan man direkt köpa dessa i valfri kvalitet. (Det krävs inte Sublime+ för detta, men om man har det så öppnas möjligheten att köpa de flesta album betydligt billigare, ca 35-50% rabatt oftast)

 

Däremot tror jag att @ulfsan upplyste mig om att även Tidal har en liknande downloadtjänst! Tydligen kan man via sin konto-sida hitta en Download store längst ned även hos Tidal. Jag har inte sett denna själv, men eftersom Tidal erbjöd 4månader för 18 SEK för att komma tillbaka så utnyttjade jag det. Skall utforska deras download store snarast möjligt.


Har bläddrat lite i Tidals download Store (Längst ned på deras sida, Store) men det är både dyrt och synnerligen litet urval? Bara det allra senaste, inga HiRez alternativ vad jag kunde se och ganska dyrt, 176Kr för Coldplay nya i RedBook, iofs kostar den £14 på Qobuz för Sublime-abonnenter, men då är det 24/96. 

Edited by AlfaGTV
Link to comment
Share on other sites

@AlfaGTV Nja, det kan inte ha varit jag som tipsade om möjligheter till nedladdning från Tidal. Men nu fick jag ju genom dig tips om detta :D. Har sökt lite och hittar ett rudiment till nedladdningsbara album på adressen https://store.tidal.com/se/ (179:-för Coldplays senaste i flac t ex).

 

Edited by ulfsan
176Kr eller 179:-, that´s the question!
Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, octavia rs said:

@calm jag tror inte utbudet är större men de framhäver en annan musik än Tidal och de har mer klassiskt om man gillar det. Många upplever att Qobuz har bättre kvalite, allt material är FLAC även deras högupplösta upp till 24/192 (ingen MQA). Använder du Roon så integreras Qobuz likadant som Tidal men Qobuz egna app och desktop tycker jag är trevligare än Tidals. Jag betalar cirka 300kr/månaden för Qobuz Studio så de är en hundring mer än Tidal. Jag har inte testat deras version där man kan ladda ner (köpa och spara på egen disk till bra priser) men jag tror @AlfaGTV uppgraderat till ett Sublime konto.

 

https://www.qobuz.com/gb-en/quality/HD-24-bit/download-streaming-albums

För mig har jag hittills inte stött på något som inte har funnits på Tidal av den moderna jazz som jag gillar tvärtom. Två album som jag saknat som jag letat efter i fysisk form har jag däremot hittat på Tidal. Äldre jazz från 50-70-talet kan vara något sämre har jag märkt när jag skriver om Jan Johansson. Å andra sidan är jag inte så mycket för äldre audiofiljazz som har utvecklingsmässigt stannat kvar på 1950-talet. Det har ju hänt så otroligt mycket sedan dess men däremot inte främst i USA kanske? Sverige har så mycket egen musik som är i världsklass, men mindre känd eftersom vi är ett litet land.

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

Kör vidare med utvärdering och dags för lite kvinnlig sång.

 

RoonShareImage-637104686825380180.png.cfb0fed3cf62177e59a79c6b0a3f5f0c.png

 

Kör också Fast Car och Across the Lines. 

Här kan jag inte höra någon skillnad mellan streaming och CD. Varken i basområdet som är lite "fett" eller i sången.

 

Behind the Wall är dock sången något något mer artikulerad och likaså i Baby Can I Hold You, men det kan bero på nivåskillnader i volymen. Streamern och CD-driven verkar inte riktigt vara i nivå. Sannolikt olika signalstyrkor, men det är mer en gissning?

 

Calm

 

 

Edited by calm
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, calm said:

Sannolikt olika signalstyrkor, men det är mer en gissning?

Troligen olika masters, och det är ju ett av bekymren med streaming. Svårt att veta vad man får när man strömmar resp köper filer.

Min Dominique Fils-Aimé t.ex. köptes som en hirez download, 24bit/44.1Khz. När jag fick hem den visar den sig vara en MQA som Roon packar upp till 24bit/88.2Khz... Och Qobuz vet förmodligen inte om detta... 

Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, AlfaGTV said:

Glömde fråga, det är alltså CD-uppspelning via din MSD Transport? Inte rippat via CD enheten i Innuos?

Nej rippingfunktionen har jag ännu inte invigt. Så den jämförelse som jag gör är mellan MSB och streaming. Tänkte att jag skulle göra en sådan jämförelse först och sedan ta nästa steg. Man måste suga på karamellen så länge det känns nytt och spännande!:D:)

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

44 minutes ago, calm said:

Nej rippingfunktionen har jag ännu inte invigt. Så den jämförelse som jag gör är mellan MSB och streaming. Tänkte att jag skulle göra en sådan jämförelse först och sedan ta nästa steg. Man måste suga på karamellen så länge det känns nytt och spännande!:D:)

Calm

 

Det blir mycket spännande att höra om hur det låter. 

Link to comment
Share on other sites

13 hours ago, calm said:

Nej rippingfunktionen har jag ännu inte invigt. Så den jämförelse som jag gör är mellan MSB och streaming. Tänkte att jag skulle göra en sådan jämförelse först och sedan ta nästa steg. Man måste suga på karamellen så länge det känns nytt och spännande!:D:)

 

Calm

Låter det bra med Tidal så som det är, så är redan det ett stort plusargument, tycker jag. Och jag håller med. Det låter bra via Tidal. Oförskämt bra.

Link to comment
Share on other sites

Utvärderingen fortsätter med lite klassisk musik med en violinist i världsklass spelande Tchaikovsky. Anne-Sophie Mutter med Wiener Filharmonikerna under ledning av Herbert von Karajan Inspelad 1988.

 

RoonShareImage-637105300313485850.png.a5020aa8601d3c0d08272404dc989eca.png

 

Violin Concerto in D, Opus 35.  En av de tidiga digitala inspelningarna inom klassisk musik vad jag förstår, vilket framgår som ett argument i högre övre hörnet står "DIGITAL AUFGENÄHME". Som då klassades som en kvalitetsstämpel. Har den i annat digitalt format och i jämförelse med denna streamade variant och då kan jag tycka att denna har en lite mer mekaniskt klingande diskant i Allegro Moderato-satsen (Kadenz) i de extremt höga tonerna som Anne-Sophie frambringar. Känns ungefär som digitalt adderas till digitalt och det kanske inte är helt lyckat. Känns lite metallisk.  Men som sagt en mycket tidig digital inspelning, där tekniken kanske fortfarande inte var helt utvecklad.

I den andra satsen är det mera naturligt mjukt och bättre, men då dras inte heller  diskanttonerna upp till det yttersta. Utbredningsmässigt i soundstage något mindre bredd. Men ändå godkänt.

 

Calm

Edited by calm
Link to comment
Share on other sites

Dags att summera första delen i mitt test av Innuos Zen efter har gjort lite ytterligare lyssningstest.

 

Kan konstatera att skillnaden mellan en 16/44 CD och en motsvarande streamad inte är så markant att den är hörbar. Det är svårt att veta om de emanerar ifrån exakt samma master och inspelning. Vad jag saknar i fallet med Roon är mera data direkt ifrån CD-konvolutet om inspelning etc.

Ljudmässigt kan det diffa mellan varianterna pga av nivåskillnader. Om det nu bara handlar om ettor och nollor skulle det skilja mellan de olika källorna? Ja det är frågan eftersom de landar i samma D/A omvandling men med lite olika utgångspunkter när det gäller t.ex. buffring och överföring? MSB kör sin Pro I2S interface jämfört med USB A o B i Innuos-fallet. Lite är också hur klockan i MSB DAC interagerar med driven? Det finns ett antal tekniska frågor som övergår min tekniska kunskap, men som säkert är relevanta för det ljudliga. Jag kan dock inte höra någon påtaglig eller avgörande skillnad. 

Den skillnad jag kan förnimma är relaterat till formatet  24/48 som jag kan uppleva som lite mer upplöst och bättre utbredd i ljudbilden. Imaginär eller inbillad det är frågan?

Finns säkert en teknisk förklaring som antingen kan vederlägga eller bekräfta?

 

Nästa steg blir att testa rippingfunktionen, men det får anstå ett tag. Det kräver lite mer dykning i manualen, även om jag förstår att det skall vara en simpel process så är det dokumentationen och interfacet som är intressant, men självklart centralt den ljudmässiga delen.Jag tillhör inte de  som tycker att kvalitet är underordnad funktion.

 

Calm

Edited by calm
Link to comment
Share on other sites

Apropå trådrubriken...

 

Jag vet inte hur bra min superenkla trådlösa streamingslösing med audioengine D2 egentligen är.

Har haft dem bortplockade sedan min förstärkaruppgradering för 1 år sedan.

Häromdagen beslutade jag mig för att koppla in dem till mitt Capri försteg för att bl.a. kunna lyssna till NRK Klassiskt.

Lite förvånad blev jag faktiskt. De låter ju mycket bättre än vad jag trodde var möjligt.

Kul :D ...det blir nog lite mer streaming även hemma hos mig.

 

AudioEngineD2.jpg?resize=584,622&ssl=1

Edited by triomio
Link to comment
Share on other sites

On 2019-12-01 at 15:41, calm said:

Den skillnad jag kan förnimma är relaterat till formatet  24/48 som jag kan uppleva som lite mer upplöst och bättre utbredd i ljudbilden. Imaginär eller inbillad det är frågan?

Finns säkert en teknisk förklaring som antingen kan vederlägga eller bekräfta?

Det du lyssnar till när dessa spelas är sannolikt Roons "uppackning" av MQA-formatet. Roon tar hand om den första delen av denna uppackning, dvs. till 24/88.2 eller 24/96 och det är det din DAC matas med. Har man MQA-medvetna DAC'ar som t.ex. Mytek, Lumin eller t.ex. Meridian kan dessa packa upp och även utföra det som kallas Rendering. Det handlar om hårdvarubaserad uppsampling och filtrering, anpassad enligt ett förutbestämt mönster. Utdatat kan vara ända upp 24bit 384Khz men oftast handlar det om 24/192 eller 24/176.4. 
 

Jag upplever ofta liknande effekter som du beskriver i början av citatet, då jag upsamplar (oavsett MQA eller så)? Ljudet har en tendens att få en mjukare topp men samtidigt med en viss "lyster" som i mina öron förstärker rumsinformation och bredd/djup.

Link to comment
Share on other sites

On 2019-11-27 at 19:08, AlfaGTV said:

Troligen olika masters, och det är ju ett av bekymren med streaming. Svårt att veta vad man får när man strömmar resp köper filer.

Min Dominique Fils-Aimé t.ex. köptes som en hirez download, 24bit/44.1Khz. När jag fick hem den visar den sig vara en MQA som Roon packar upp till 24bit/88.2Khz... Och Qobuz vet förmodligen inte om detta... 

Om jag var Du, skulle jag be om at få mina pengar tillbaka. MQA är bara 15,något bit vid max 48k allt över är bara upsampling (även om dom kallar det unfolding)

 

https://audiophilestyle.com/ca/reviews/mqa-a-review-of-controversies-concerns-and-cautions-r701/

Edited by yahooboy
Link to comment
Share on other sites

On 2019-11-27 at 19:19, calm said:

Nej rippingfunktionen har jag ännu inte invigt. Så den jämförelse som jag gör är mellan MSB och streaming. Tänkte att jag skulle göra en sådan jämförelse först och sedan ta nästa steg. Man måste suga på karamellen så länge det känns nytt och spännande!:D:)

 

Calm

Där hängde inte jag med. ”Jämförelse mellan MSB och streaming” . MSB är väl dacen både vid CD-uppspelning och Tidal?

Vad du jämför nu, om jag förstått det korrekt är hur Tidal låter generellt jämfört med CD? Du vet faktiskt inte vilken master du har i de skilda fallen.

Vad du bör göra är att rippa en CD i Innous och jämföra den uppspelningen med MSB som spelar skivan. Då har du två olika ”buffrade” filer av identisk master. 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...