Jump to content

To stream or not to stream, that´s the question!


calm

Recommended Posts

37 minutes ago, AlfaGTV said:

Snygg skiss! Väldigt tydligt beskrivet och bra att ha som förklaring! För mig verkar det inte spela någon större roll för stunden om du väljer att använda Innuos som switch, men jag inbillar mig att du kanske framöver vill ansluta en ren "brygga" till din MSB, och då vill oftast de ha en kabelanslutning till nätverket.

Var har du din ROCK nånstans då?

Vad menar du med ren "brygga" till MSB? Just nu kör jag kabel mellan Innuos och MSB, finns det andra sätt? MSB:n är inte tidigare ansluten på annat sätt till LAN:et utan en ren Drive-DAC kombo. Min Roon Rock tänkte jag förpassa till landet där jag har en hifi-grave-yard med prylar jag inte använder i stan. Har just fått bredband med fiber dit.

 

Calm

Edited by calm
Link to comment
Share on other sites

2 minutes ago, octavia rs said:

@calm när det gäller LAN ska man sträva efter så korta ändar som möjligt i kontakterna och då inte tvinna upp paren mer än nödvändigt.

De Gigamedia kontakter jag använder där rör det sig om de 6mm ifrån höljet till knivarna som går in i ledarna.

 

Detta är en hona men samma typ av koncept har de i sina lösa hanpluggar. Man trär trådarna genom fixturen bakifrån som sen trycker dem mot knivarna. Använder alltid detta koncept i patchpaneler, uttag och lösa kontakter när jag bygger nätverk.

 

5147637p1_big.jpg.9b7af1bad5f3609de187f66eb26ba2e0.jpg

 

 

 

Mina är köpta hos Kjell & Co, men det finns säkert bättre kontakter än så. Ditt förslag värt att testa. :thumbsup:

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

41 minutes ago, calm said:

Här kommer en liten skiss över systemet som omfattar LAN och Innuos anslutningar.

 

Skannad.thumb.jpeg.e94f1e04cb06712cca850a86fc0eb665.jpeg

 

Hittade inget ritprogram i min IMAC så det fick bli lite handritat.

Tanken med alternativ dragning av LAN är naturligtvis att skippa Switchen och därmed också spara ett LPS Linear Power Supply. Men det är ingen stor fråga om man tvingas behålla switchen att skaffa ett LPS till. Tycker dock att det känns renare med alternativet.

 

Calm

Hej Calm

kul att du skaffat en Innuos, funderar själv på att skaffa en

tänkte berätta hur jag kopplat mitt lan

jag har en 10 m cat7 kabel från min router till en aqvox aq-SE switch ,från den har jag en ethernet kabel wireworld starlight, 1 m, till min DAC. Jag tycker kvaliten på ethernet kabeln har betydelse, har testat billigare och tycker ljudet blir sämre med dem. Vet att detta är ett kontroversiellt ämne men det är vad jag tycker. Kablarna har alltid mer eller mindre betydelse . Alla länkar i kedjan är viktiga

kul att du går igenom hela din process på euphonia

 

//Tommy 

PS även val av switch har betydelse DS

 

Link to comment
Share on other sites

16 minutes ago, octavia rs said:

Jag tror att det blivit lite rörigt här. Du kör allt i din Innuos @calm både Roon core och endpoint med usb ut till din MSB dac. Och dina MSB produkter har ingen nätverks anslutning?

Jag skall uppdatera skissen med ingående ytterligare delar. Inser att det saknas för att det skall vara 100% klart. Men MSB:n endast en kombo drive/dac mer som en ren  CD-spelare men i två delar.

 

Calm

Edited by calm
Link to comment
Share on other sites

43 minutes ago, calm said:

Vad menar du med ren "brygga" till MSB?

Bra fråga! Med "brygga" menar jag något som översätter mellan två olika mediatyper, i det här fallet avser jag att du kopplar din brygga till Innuos med en Ethernetkabel och sedan ansluter din MSB's USB ingång til samma "brygga".

 

Alltså en apparat som avskiljer "servern" från spelaren med ethernetanslutning. Det finns många varianter på detta, de kommersiella varianterna kan vara t.ex. en USBridge Signature, en Auralic Aries eller en Lumin D2. Men det KAN också vara en SOtM sMS-200, Sonore microRendu som är mera renodlade "bryggor".

De båda senare borde kunna hitta en plats direkt i din infrastruktur, men det behöver jag nog läsa på mer om innan jag säger "löp o köp".

Vill du bara prova hjälper jag dig gärna med en Raspberry Pi som. gör exakt samma sak men för en knapp tusenlapp!

Link to comment
Share on other sites

Många verkar ha synpunkter och kanske gissar på hur du, Calm, använder din Innuos. Jag blir åtminstone fortfarande undrande. Eftersom du säger att du tänker förpassa din Roon Rock till landet, måste du ju köra RoonCore (själva servern) någon annanstans. Jag gissar att det är i Innuos - är det så? Och Innuos är ju i sig själv en Roon Endpoint (= själva spelaren). Den gissar jag att du tänker använda dig av - stämmer det? Men eftersom denna spelare (i Innuos Zen/Zenith) inte innehåller någon DAC (till skillnad från Innuos Mini) kopplar du in din MSB DAC via USB.

 

Dessutom kan du använda Innuos till rippning av CD-skivor, som då läggs på Innuos 8TB hårddisk. Denna hårddisk måste ju då också innehålla operativsystem till RoonCore och även till Roonspelare (RoonBridge heter väl den programvaran). Eller är jag helt fel ute...? Är det så du tänker använda din Innuos. Det finns ju andra alternativ enligt manualen gällande Roon.....

 

Ursäkta om jag rör till det, men jag är väldigt mån om att försöka förstå hur Innuos fungerar och lämpligen bör användas. 
 

/ Ulf

 

Link to comment
Share on other sites

Nu får jag en massa frågor som jag inte kan besvara pga min allmänt låga nivå på datakunnandet. Men skall ändå försöka efter bästa förmåga.

1. Jag ville ha en billig, men ändå bra (bästa för pengarna) lösning för att kunna ta hem och lagra musik från Tidal och andra musiksighter.

2. Den lösning jag har valt är Innuos Zen som kan hantera  detta via Roon

3. Vet att jag kan uppgradera min MSB DAC IV + så att den skulle bli Roon-ready, men att detta skulle kräva en Renderer och kanske ytterligare prylar. Men då skulle jag dessutom   behöva en lösning för att rippa CD med lagringsmöjlighet.

4. Jag ville ha en enkel lösning utan något som helst strul som bara skapar irritation och låsning. Som när jag av någon anledning inte får skannern att fungera idag, men som fungerade utmärkt igår. Detta gör mig bara förbannad..... Datorer är en välsignelse när de fungerar, men en förbannelse när de inte gör det. I vilken annan branch godtar man begreppet "känt fel" ? Åtgärda då, om man vet om att det är ett fel!!

 

Så håll tillgodo med denna nödlösning av en uppdaterad bild på systemet, tills datorn och skannern behagar att samarbeta.

 

P1140206.jpg.8d121b6ad5e4f1286a230835f1a7a924.jpg

 

Det som tillkommit sedan förra bilden är dels MSB-riggen med DAC:en IV +, Signaturs Data CD IV samt Diamond Power Supply.

Dels ASR-riggen med centralenheten med sina PSU:er som har separata ström- och signalkopplingar till centralenheten som inte framgår av bilden. Däremot är varje PSU  anslutna separat till PS Audio P10. Den burk som blänker lite på bilden är Innuos Zen, som jag var tvungen att rätta med lite Tippex.

 

Men det centrala är att Innuos Zen är ansluten till dels LAN och sedan till dacen. Någon ytterligare "burk" finns inte. Jag vill som sagt ha det enkelt.

 

När det gäller min Roon Rock så var min tanke att den skulle få en egen uppkoppling på landet, men uppenbarligen kräver det ytterligare ett abonnemang som jag i dagsläget inte är villig att ta. Så vi får se.

 

Så tack för alla kommentarer och inlägg, men ni måste nog anpassa era frågor till elementar-nivån för att jag skall förstå, dessvärre. Så det som är självklart för er är dessvärre inte det för mig, men jag tar naturligtvis emot allt som kan optimera kopplingar och annat.

 

Calm

Edited by calm
Link to comment
Share on other sites

28 minutes ago, calm said:

Så det som är självklart för er är dessvärre inte det för mig, men jag tar naturligtvis emot allt som kan optimera kopplingar och annat.

 

Tycker det blev väldigt tydligt nu när du kompletterat bilden även om jag tror mig själv ha "tänkt" att de var såhär.

 

Om jag inte missminner mig så skrev du att detta inte är det primära sättet att lyssna så man ska kanske ha det i tanke när man ger rekommendationer på all världens PSU, kablar och andra "tweaks" som kan göra skillnader men ofta små i mina öron :blush:

 

Ska senare under dagen skriva lite mer om just nätverkskablar där du ska få en insikt i vad som kan finnas i en så kallad "audiophil nätverkskabel" men nu är det skogen som gäller och avslut med Friluftsfrämjandet.

Link to comment
Share on other sites

32 minutes ago, calm said:

När det gäller min Roon Rock så var min tanke att den skulle få en egen uppkoppling på landet, men uppenbarligen kräver det ytterligare ett abonnemang …….

 

Nope! 

När jag t ex kommer ut till stugan så avaktiverar jag Roon hemma i min iPad (använder samma iPad hemma/stugan) och aktiverar stugans Roon, fungerar men man får tyvärr inte med sig sina spellistor vilket iofs inte är det viktigaste här i livet.

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

Allt (utom DAC) som behövs för att streama från bl a Tidal genom Roon finns i Innuos Zen. Även själva Roon i alla sina delar. Detta är möjligt genom att Innuos innehåller en hårddisk. Till denna hårddisk kan man också rippa direkt eftersom en CD-släde och program för detta finns i maskinen. Detta är unikt! Man kan alltså inte tänka riktigt som man gör gällande andra streamers här.... Darko beskriver detta på Youtube: https://darko.audio/2019/02/a-short-film-about-the-innuos-zen-mk3/

Edited by ulfsan
Stavfel
Link to comment
Share on other sites

28 minutes ago, calm said:

 

4. Jag ville ha en enkel lösning utan något som helst strul som bara skapar irritation och låsning. Som när jag av någon anledning inte får skannern att fungera idag, men som fungerade utmärkt igår. Detta gör mig bara förbannad..... Datorer är en välsignelse när de fungerar, men en förbannelse när de inte gör det. I vilken annan branch godtar man begreppet "känt fel" ? Åtgärda då, om man vet om att det är ett fel!!

 

 

Så tack för alla kommentarer och inlägg, men ni måste nog anpassa era frågor till elementar-nivån för att jag skall förstå, dessvärre. Så det som är självklart för er är dessvärre inte det för mig, men jag tar naturligtvis emot allt som kan optimera kopplingar och annat.

 

Calm

 

 

"Det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta" (Tegnér), kanske skulle kunna användas på många ffa moderna digitalprodukter. Att just denna teknik väcker så många frågor om användning, så många problem och haverier beror just på att det är dunkelt tänkt från början. Dess produkter utvecklas ju för vanligt folk. Det är inte specialprylar i någon professionell verksamhet. Det borde väl ändå vara så att minst en normalbegåvad människa skall kunna använda dess produkter med rimlig egen insats och utan strul. Annars är det "dunkelt tänkt" i min värld. 

Jag har en kopieringsmaskin på jobbet som är 25 år gamal. Den är enkel att använda och den har vi där pga att de nya moderna digitala då och då strular... Vi har nog haft... hmmm, ja minst 4 olika scannrar under en mycket kortare tid . Dunkelt tänkt när de utvecklades eller cyniskt fullt medvetet tänkt och struntat i det??? 

Link to comment
Share on other sites

6 minutes ago, Apexorca said:

Det borde väl ändå vara så att minst en normalbegåvad människa skall kunna använda dess produkter med rimlig egen insats och utan strul. Annars är det "dunkelt tänkt" i min värld. 

Så borde det vara och jag håller med dig i stora stycken. Även analogt har i och för sig dunkla områden men ändå enklare att ta till sig, åtminstone för att komma igång. Eftersom det handlar om ett teknikskifte i stort så tror jag att det mer handlar om vad som är en "vanlig människa". Det är också ett begrepp vars innehåll ändras. Jag ser ju på mina barna och deras kompisar (i 35-årsåldern) som utan problem tar sig an den här typen av prylar men skakar på huvudet åt det jag håller på med. 

 

I P1's Studio 1 resonerades det om häromdagen om hur stor den digitala omställningen är och de jämförde med industrialismen intåg, radio, ånglok, elens inflrande mm med den skillnaden att den digitala omstruktureringen är den största av alla och att vi är bara i början av den. 

 

Nästa stora scoop blir väl 5G där du kan koppla ihop i princip allt från innehåll i kylskåpet, styra hushållsvärmen baserat på hur många som är hemma utifrån personliga värmepreferenser per person, väderstyrning av gräsklippare, dammsugning, radio, tv, musik och mycket, mycket mer. Det kommer också behövas ställas in. För att inte tala om AI och industriella och serviceapplikationer. Den "vanliga människan" står för stora utmaningar.

 

Min grabb ser fram emot 5G. Själv känner hag inget som helst behov av dessa tjänster (tror jag).

 

En rekommendation angående det digitala är ändå att läsa på lite. Det är ju inte enbart hokus-pokus. Jag började från noll för ca 7 år sedan och är inte på något sätt någon expert men har ändå lärt mig en hel del under resans gång. Det har jag för övrigt gjort inom den analoga tekniken också. Det är ingen kunskap som ligger i DNA-massan. 

Link to comment
Share on other sites

45 minutes ago, octavia rs said:

 

Tycker det blev väldigt tydligt nu när du kompletterat bilden även om jag tror mig själv ha "tänkt" att de var såhär.

 

Om jag inte missminner mig så skrev du att detta inte är det primära sättet att lyssna så man ska kanske ha det i tanke när man ger rekommendationer på all världens PSU, kablar och andra "tweaks" som kan göra skillnader men ofta små i mina öron :blush:

 

Ska senare under dagen skriva lite mer om just nätverkskablar där du ska få en insikt i vad som kan finnas i en så kallad "audiophil nätverkskabel" men nu är det skogen som gäller och avslut med Friluftsfrämjandet.

Jo klart att detta inte kommer vara primära signalkällan, men det innebär ändå att jag vill optimera inom ramen för det som går. Tweaks brukar ofta ge större utfall än ekonomisk insats. När jag tittar på olika apparater så kan jag konstatera att det finns allt ifrån min prisnivå till rena fantasipriser. Så här långt är jag på nöjdnivån, men tycker att det är roligt att tweaka, en gren som får ta tid och lite av nöjet med vår hobby. Så ladda gärna på!:):thumbsup:

 

Calm

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, calm said:

Vet att jag kan uppgradera min MSB DAC IV + så att den skulle bli Roon-ready, men att detta skulle kräva en Renderer och kanske ytterligare prylar. Men då skulle jag dessutom   behöva en lösning för att rippa CD med lagringsmöjlighet.

Det du beskriver som Renderer är precis den "brygga" jag avsåg tidigare, bara det att den är en modul till din DAC, inte en separat produkt. Och om du skulle välja detta i framtiden så har du din Innuos som både kan rippa och fungera som Roon Server.

 

Som jag tror jag beskrivit tidigare så är Roon ett system som består av minst tre delar för att fungera, en Server, en kontroll och en Endpoint. (Endpoint är ett generiskt uttryck, Roon kallar sin variant oftast för Bridge, men det betyder "ljud-utenhet")  Alla dessa delar ingår i den installation som man kan göra på en vanlig PC eller Mac. I din Innuos kan du aktivera server och endpoint, och det är så jag misstänker du kommer köra. Kontroll i det fallet blir en PC, Mac eller tablet/Smartphone som befinner sig på samma nätverk som din Innuos. I praktiken kommer Innuos att ha exakt samma funktion som din ROCK-burk, med tillägg av rippning.

 

 

Jag tror att @ulfsan beskrivit samma sak, och därmed tolkat dina avsikter rätt.

 

 

Link to comment
Share on other sites

46 minutes ago, ulfsan said:

Allt (utom DAC) som behövs för att streama från bl a Tidal genom Roon finns i Innuos Zen. Även själva Roon i alla sina delar. Detta är möjligt genom att Innuos innehåller en hårddisk. Till denna hårddisk kan man också rippa direkt eftersom en CD-släde och program för detta finns i maskinen. Detta är unikt! Man kan alltså inte tänka riktigt som man gör gällande andra streamers här.... Darko beskriver detta på Youtube: https://darko.audio/2019/02/a-short-film-about-the-innuos-zen-mk3/

Tack @ulfsan det var just Darkos video jag såg för ett bra tag sedan och var ett av de avgörande underlagen som gjorde mig nyfiken på Zen:n. Han har samma inställning som jag, dvs det hur det låter som avgör! Bra och pedagogisk video som jag tycker beskriver produkten i alla dess delar på ett mycket åskådligt sätt. Kan faktiskt fungera som en bruksanvisning i stället för torrläsning. Kan rekommenderas av den som går i streamertankar.

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

Ända från barnsben när jag började att intressera mig för teknik och hifi så hade jag en grundläggande förståelse för hur det hela fungerade i stort utan att för den skull helt och hållet förstå. Mekanik lärde jag mig lite av genom Mekano som jag ärvde av min far och med vilket jag byggde små lyftkranar, bilar etc... El genom att jag hjälpte min syster att elektrifiera hennes dockskåp. Telefon genom att göra interna kopplingar i lägenheten. Elektronik genom att faktiskt plocka isär radioapparater som jag hittade i soprummet. Det var rör och genom att mäta så kunde jag faktiskt laga enklare fel och kunna få tillsynes "körda" radioapparater att fungera genom att byta rör, kondensatorer etc. En gång hittade jag en fantastisk radio med grammofon i en hel möbel som bara hade det lilla felet att strömbrytaren hade bränts och inte fungerade. Sedan blev det egna applikationer i form av små förstärkare, dimmers, ljusorgel etc. Allt blev enklare när transistorn kom. Hängde på Elfa som hade en liten butik på Holländargatan i City och fick tips och råd från de många gånger teknologer som extrajobbade där. Allt var enklare och större och inte så känsligt. När sedan mikrochiptekniken och digitaltekniken slog igenom tappade jag helt enkelt kontroll och därmed intresse. Sedan kom datoriseringen på jobbet men då blev det mest stordatormiljö med terminaler utan större påverkans-möjligheter. När sedan PC-tekniken introducerats blev det först med av hjälp med massa koder som man ständigt glömde tills den egeninstruerande ikontekniken kom och iMac som jag kör än idag som jag upplever som mer logisk än Microsoft och deras program som alltid verkar behöva datakurser. Så många gånger kör jag fast när logiken inte stämmer för mig. Teknik får inte i min värld vara användarfientlig utan skall på något sätt själv leda användaren vidare. Men som @Bebop skriver  så är mycket en generationsfråga. Har inte fått data med modersmjölken brukar jag säga, medan sonen löser problemen enklare och mer självklart.

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

Jo, Calm och AlfaGTV har uppfattat mig rätt. Jag kände att tråden höll på att rinna ut i alla möjliga förslag som egentligen handlade om annan lösning. Dessutom om detaljer som hur själva nätverket och dess burkar/växlar skulle tweakas och som nog är onödigt med den lösning du väljer, Calm. 

 

Förutom att Roonsystemet består av de tre delar AlfaGTV skriver om, så behövs ju också ett ställe att lagra musikfiler (om man inte BARA streamar).  Då blir det ytterligare en finess med Innuos, nämligen den inbyggda hårddisken. Om man väljer en så stor hårddisk (8TB) som du gör så kan ju hela den egna CD-skivsamligen ligga rippad till flac där! Alltså behövs inget separat sådant lagringsutrymme heller (om man inte lagrar extremt mycket musik hemma)....

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, byZan said:

 

Nope! 

När jag t ex kommer ut till stugan så avaktiverar jag Roon hemma i min iPad (använder samma iPad hemma/stugan) och aktiverar stugans Roon, fungerar men man får tyvärr inte med sig sina spellistor vilket iofs inte är det viktigaste här i livet.

 

/byZan

Det låter hoppfullt om detta skulle vara möjligt via min laptop, men jag misstänker att programvaran i mitt fall ligger i Zen:en och inte i datorn och programmet kanske känner av IP-adressen? Men som sakt så killgissar jag bara:D:)

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, calm said:

Det låter hoppfullt om detta skulle vara möjligt via min laptop, men jag misstänker att programvaran i mitt fall ligger i Zen:en och inte i datorn och programmet kanske känner av IP-adressen? Men som sakt så killgissar jag bara:D:)

 

Jag ser inte att det skulle vara skillnad på en laptop eller en padda/telefon för att styra Roon, men jag kan ha fel?

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

Det krävs Bara ETT Ron-abonnemang men du kan gratis ladda ner RoonCore till flera enheter, t ex kan Roon finnas i Innuos samtidigt som du har det i din iMac och i din Macbook. Men bara en enhet kan sedan köra Roon som server åt gången. De andra enheterna kan sedan köras som fjärrkontroller, liksom iPad och iPhone. Man får en fråga om man vill skifta aktiv Core om man går in via en datorenhet som inte för närvarande kör Roonservern (=Core). Om man då inte skiftar Core blir enheten i stället fjärrkontroll!! Häpp!

Edited by ulfsan
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, calm said:

 här långt är jag på nöjdnivån, men tycker att det är roligt att tweaka, en gren som får ta tid och lite av nöjet med vår hobby. Så ladda gärna på!:):thumbsup:

 

Tweaka är kul och man kan med en hel del rätt enkla medel göra skillnader till det bättre utan att köpa massa dyra tillbehör.

Link to comment
Share on other sites

Äntligen tycks skannern vilja samarbeta med datorn! Varje gång jag försökte förut svarade den att det uppkommit kommunikationsproblem, trots att samma skrivare fungerat för utskrift så verkar det gå troll i vissa uppgifter.

 

735610417_Skannad5.jpeg.e03919132008e74b9b77736c7c32faa8.jpeg

 

Här kommer alltså skissen på nytt. Ser att en liten detalj saknas och det är en Quantum 4X som ligger på strömlinan mellan P10 och MSB PSU. Skall se om jag kan fixa detta till nästa gång- Alltså ett känt fel!! :D:)

Calm

Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, Bebop said:

Så borde det vara och jag håller med dig i stora stycken. Även analogt har i och för sig dunkla områden men ändå enklare att ta till sig, åtminstone för att komma igång. Eftersom det handlar om ett teknikskifte i stort så tror jag att det mer handlar om vad som är en "vanlig människa". Det är också ett begrepp vars innehåll ändras. Jag ser ju på mina barna och deras kompisar (i 35-årsåldern) som utan problem tar sig an den här typen av prylar men skakar på huvudet åt det jag håller på med. 

 

I P1's Studio 1 resonerades det om häromdagen om hur stor den digitala omställningen är och de jämförde med industrialismen intåg, radio, ånglok, elens inflrande mm med den skillnaden att den digitala omstruktureringen är den största av alla och att vi är bara i början av den. 

 

Nästa stora scoop blir väl 5G där du kan koppla ihop i princip allt från innehåll i kylskåpet, styra hushållsvärmen baserat på hur många som är hemma utifrån personliga värmepreferenser per person, väderstyrning av gräsklippare, dammsugning, radio, tv, musik och mycket, mycket mer. Det kommer också behövas ställas in. För att inte tala om AI och industriella och serviceapplikationer. Den "vanliga människan" står för stora utmaningar.

 

Min grabb ser fram emot 5G. Själv känner hag inget som helst behov av dessa tjänster (tror jag).

 

En rekommendation angående det digitala är ändå att läsa på lite. Det är ju inte enbart hokus-pokus. Jag började från noll för ca 7 år sedan och är inte på något sätt någon expert men har ändå lärt mig en hel del under resans gång. Det har jag för övrigt gjort inom den analoga tekniken också. Det är ingen kunskap som ligger i DNA-massan. 

 

Vi har nog samma inställning till detta. :)

 

Dock tycker jag det är värt att vrida och vända detta på lite. 

 

Det digitala är som du skriver verkligen inget hokus-pokus. Men det är väl det en del utvecklare tror? Det går att göra stabila lösningar. Som jag skrev "...normalbegåvad människa skall kunna använda dess produkter med rimlig egen insats.." Klart man måste lära sig minst grunden i hur det fungerar, men det är ju intre det som gör att @calm inte kan scanna förut i dag, han kunde ju i går och nu går det igen .

 

Min son och dotter kan datorer rätt bra liksom många i deras generation. Något de ofta kan bättre än jag är ju själva användandet. tex hur man tar sig fram i vissa program och hur man använder funktioner pga att de gör detta hela tiden. Jag kan tex Lightroom bättre fän de för det använder jag ofta. Det är ju inte konstigt och det skall man ju läsa på om,  men det är ju inte det som är problemet. Det är ju inte därför vi inte kan spela musik smärtfritt från nya digitala lösningar. Syftet är ju busenkelt. Varför skall genomförandet var komplicerat. "Press play on tape", inte svårare än så. Den digitala kedjan där musik ligger i molnet och sedan ner till oss och via massa olika mjuk- och hårdvara trådat och trådlöst ut till högtalare är verkligen ingen stabil lösning. Gör om gör rätt. Att vi får dessa diskussioner ideligen så fort det handlar om streaming har inte med bristande kunskap hos oss att göra tycker jag. Det är olika knep och knåp-lösningar som inte är utvecklade ihop, som det verkar. Någon kommer på något som tillverkas och som skall passa till något som redan finns men det är inte byggda ihop. Pannkaka...

Hur ofta diskuterar vi: Jag får inget ljud från min vinylspelare eller CD spelare??? Hur kall jag koppla min CD spelare till försteget? Hur sätter jag in skivan? Hur byter jag album? Varför spelar den Mozart när jag satte på Beetoven? Jag ser inte min CD samling, var är den? Ingen hade köpt en CD-spelare när den kom om det var så krångligt. Första gången jag använde min Yamaha-CD spelare gjorde jag rätt utan instruktioner. Jag hade den nog i ca 10 år utan ett enda krångel i driften. Någon hade tänkt från början med hela konceptet. 

 

Något jag inser är ju att vi på detta forum kanske har extrema krav på lösningar och vill ha det högsta av upplösning etc. Vi vill at det skal låta bra. När det är bra, jämförs det ofta med Analogt. "Det låter så bra från denna digitala lösning att vi säger att den har en analog karaktär". Man kallar till och med DACar The Analogue DAC... Det kanske är lite förbi det som tekniken egentligen mäktar med just nu och de som utvecklar dessa extrema produkter för oss vill mer än de kan och lovar mer dessutom. Men eftersom digitaltekniken med streaming inte är helt mogen och klar ännu i breda lager tänker jag sitta still i båten tills det funkar.

 

Tar vi streamad film så har de ju löst det med att skicka ut usel upplösning och det är vanligt med låsningar och hackande (sk handskakningsproblem som inte proffsen kommer tillrätta med), Det skylls ofta på AppleTV.... Så fort man byter något i systemet krånglar det ofta hejdlöst även om man gör precis rätt! Ladda ner nya programvaror och prova igen. Ofta med marginell förbättring. Jag gör allt rätt och enligt instruktion, men det är tillkortakommanden i mjukvaror på diverse produkter mm som fått mig att tröttna på hembio. BlueRay var såååå mycket bättre på alla vis. Då kunde man ju titta på film på riktigt hemma. Köper fortfarande BD för att få överlägset bäst upplevelse.

 

Detta kommer inte kunna fortsätta. På riktigt!!!  Det är min poäng. Nästa steg är AI. Blir det fel där blir konsekvenserna värre än upprörda känslor och användare som nervvrak.

 

Alltså, nästa stora digitala steg är ju utvecklingen av AI, som redan är här, om än bara naggad i kanten på starlinjen av vad som komma skall. Hur går det om vi håller samma nivå som med streamad musik??? Det kommer vara den överlägset största teknikutvecklingen mänskligheten varit med om och med på sikt mest fundamental påverkan på mänskligheten. Att göra rätt tidigt är bättre, billigare och mer fruktsamt. Ja fullkomligt nödvändigt om det skall bli en bra säker utveckling. "Gör om gör rätt" kommer inte funka med AI. Det måste bli rätt första gången och då får man tänka till och inte tänka dunkelt! Detta är nog alla eniga om. 

Edited by Apexorca
Link to comment
Share on other sites

31 minutes ago, Apexorca said:

Det måste bli rätt första gången och då får man tänka till och inte tänka dunkelt! 

Ett stort problem, tror jag, är att man inte fastnat kring en standard som med t ex RedBok för CD, att knapparna heter "play", "paus", "fwd" osv. Att "out" betyder "ut", "2,0 volt ut" osv. Idag florerar marknaden av flera "standarder" men de blir ingen standard när man slår ihop allt. Någon lustigkurre skrev att fördelen med många standarder är att det finns många att välja på för en konstruktör men blir skit för konsumenten.

 

Jag är tveksam till att streaming överlever av flera skäl som jag inte går in på här. Den lösningen jag har har faktiskt fungerat klanderfritt i 7-8 år nu med samma upplägg trots att jag bytt prylar. Kopplar in dem på samma sätt när jag bytt eller uppdaterat och det funkar alltid. Det enda jag tillfört är en hårddisk och en PC, en USB-kabel och en mjukvara, f n version 25 och efter varje uppgradering funkar det lika bra igen och kommer åt vad den skall. Däremot har det tillkommit lite finesser, t ex dsd-konvertering och att programmet kan koda av mina HDCD-skivor. Men att ge sig ut på nätet och bli beroende av andras programvaror och göranden i ett nätverk är en större utmaning. 

Link to comment
Share on other sites

39 minutes ago, Bebop said:

Ett stort problem, tror jag, är att man inte fastnat kring en standard som med t ex RedBok för CD, att knapparna heter "play", "paus", "fwd" osv. Att "out" betyder "ut", "2,0 volt ut" osv. Idag florerar marknaden av flera "standarder" men de blir ingen standard när man slår ihop allt. Någon lustigkurre skrev att fördelen med många standarder är att det finns många att välja på för en konstruktör men blir skit för konsumenten.

 

 

 

Det tror jag också.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...