Jump to content

Recommended Posts

19 minutes ago, triomio said:

Sen att det finns så mycket mer kanaler att lyssna till gör ju inte saken sämre.

Tyskland har en del fina kanaler med klassisk livemusik. Tänkte botanisera kring detta i vinter och då även fler länder. Det finns säkert även utanför Europa men sen är det ju det här med tidszoner. Det underlättar också om man kan läsa programtablån.

Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, Bebop said:

Tyskland har en del fina kanaler med klassisk livemusik. Tänkte botanisera kring detta i vinter och då även fler länder. Det finns säkert även utanför Europa men sen är det ju det här med tidszoner. Det underlättar också om man kan läsa programtablån.

Jag har fastnat för NRK klassiskt och har lagt till ett par Franska klassiska kanaler. Även hittat några som spelar Jazz, bl.a. en med fokus på jazz och swing från 1920-30-talet vilket jag gillar.

Jag tänker lägga upp en lista på de kanaler jag har sparat som favoriter, här senare imorgon.

Link to comment
Share on other sites

On 2020-08-30 at 22:46, AlfaGTV said:

Är det månne en DNP-800? Den har jag inte forskat så mycket om. Berätta gärna mer, vad den kan, hur det låter osv.? :)

Ja, visst är det en sådan. Den ska kunna spotify, deezer, napster, soundcloud, tidal och eventuellt roon ready? Jag har bara använt den till tune-in än så länge.

 

Ljudmässigt låter den mycket bra med tanke på vad den kostar. Faktiskt inte helt olikt Esoteric. Givetvis inte lika detaljerat och raffinerat men klangmässigt nära varandra. Ok, jag jämför kanske äpplen med päron, då streamad radio kanske inte har den bästa upplösningen.

 

Dock har jag redan hunnit med att modifiera den med nätbrunn för att kunna ansluta min befintliga strömkabel. Den fick ärva fötterna från min förra Marantz tuner mest för att de var snyggare :D och jag har klätt insidan av locket och bakpanelen med asfaltsmatta. Den låter klart bättre nu än när den var "original". Det blev mer skärpa och ordning i ljudbilden. Tydligare separation och jag fick något mer bredd och djup på köpet.

 

 

Edited by triomio
Inte Roon ready 🙈
Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, Bebop said:

Ser ut att ha många gemensamma likheter med Marantz NA6006 fast med annat dac-chip.

 

https://www.reptilaudio.se/produkter/visa/2-kanal/harddisk-natverksspelare/marantz-5/marantz-na6006

Det enda som ser lika ut på insidan är nätverkskortet, det med stora aluminiumkylflänsar på som sitter dockad på ett större kort.

Här är en bild på en Denon DNP-800

 

denon-dnp-800ne-premium-silver-network-a

Och Marantz NA6006

Marantz_na6006_inside.jpg

Displayen och gränssnittet kan nog också ha en del gemensamma drag. Inte konstigt då båda märkena ägs av samma stora koncern.

 

Jag hade denna på min lista när jag skulle bestämma mig.

Edited by triomio
Link to comment
Share on other sites

Delar min kanalplan screen printad från HEOS-appen. Försten samma app som Marantz kör med.

Kanaler.jpg.bd1060bd7939a2549b7aff0f0463dc0a.jpg

Om någon skulle vara intresserad av House så kan jag rekommendera We House. Den enda kanalen som spelar 100% äkta underground House :thumbsup:

Jazz 20's & Swinging 30's är en annan personlig favorit :)

 

Edited by triomio
Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Nu har man suttit nöjd i båten så länge att man börjar bli en smula rastlös och nyfiken på något nytt.

Då kom upp en ide om att jag trots allt har något kvar i HIFI-djungeln som jag gärna velat prova tidigare men aldrig kommit till skott.

Det var dags att göra ett litet köp...

 

DSCN0150.gif.8e093c002551940718cc2cea98bb0c0b.gif

 

 

Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, MatsT said:

Spadar går inte med mina högtalare heller. 

Spade kan ju va bra att ha om man ska jorda sina högtalare ordentligt. Eller om man vill plantera ett bananträd.

 

Men det kan ju inte vara så himla svårt att lista ut vad det är för ett par högtalare jag har skaffat som tycker bananer är godare att tugga på än spadar.

Hint: Tänk, giraffer :zany:

 

Link to comment
Share on other sites

Hur låter de då så här efter 20 timmar? Jag ska börja med att bryta ner ett par av mina fördomar jag hade angående dessa giraffer.

De är betydligt mer musikaliska och varmare i sin återgivning än vad jag hade förväntat mig. Jag trodde de skulle låta lite i stil med mina gamla Triangle. Vilket i ärlighetens namn var något jag började bli lite less på. Fast det visste jag inte då :think: 

Musiken har iallafall fått ett helt annat liv nu och det är mycket roligare att sitta och lyssna. Man stampar foten mycket mer och ibland börjar man nästan vilja dirigera orkestern från soffan.

 

När det kommer till bredden på sweetspot var jag förbered på att jag skulle bli tvungen att offra en del. Men den verkar vara lika bred som jag är van vid.

 

Enligt den otroligt välskrivna manualen, som bland annat innehåller massa tips om uppställning och tweaks osv, så tar det 75 timmar innan de är inspelade. Dock finns det recensenter som menar att ett par ML behöver minst 300 timmar innan de är värda att lyssna kritiskt på. Så detta kommer att bli en spännande resa minst sagt.

Jag tror inte att jag kommer att behöva återvända till mina gamla högtalare igen. De känns redan nu akterseglade av girafferna.

 

2 hours ago, Ampalang said:

Har du lust att berätta lite om urvalsprocessen?

Ja, gärna. Har vart sugen på att skaffa ML tidigare. Tror det var ett par Clarity som jag fick tillfälle provlyssna på för ca 15 år sedan, men budgeten att köpa dem fanns inte då. Den tanken kom upp nu igen när det plötsligt fanns lite mer att spendera och mina gamla Triangle högtalare började kännas lite tråkiga. Min första tanke då var att skaffa ett par större golvstående Triangle. Men när jag övervägde detta kändes det inte så intressant att kanske bara få mer basfundament och inget mer. Då kom jag att tänka på att man kan ju alltid förverkliga sina gamla ML drömmar. Sedan var det bara för mig att läsa på vilken modell som skulle kunna passa mig då Clarity har gått ur tiden för länge sedan och grotta ner sig i reviews osv. Som tur var fanns de jag ville ha i lager och jag slapp vänta som man annars brukar får göra på andra saker i dessa coronatider.

Link to comment
Share on other sites

Sitter och jobbar i andra rummet bredvid högtalarna som spelar musik från Radio Swiss Jazz.

Reagerar på hur otroligt fint det låter trots att jag sitter så långt från dem. Måste bara gå in och sätta mig ett tag för att njuta av upplevelsen.

Ja, ljudet har inte bara fått sig en liten uppfräschning. Det är något helt annat jämfört med hur det var förr. En total uppgradering m.a.o.

 

Om jag rullar skrivbordsstolen någon meter ut från min arbetsposition vid datorn och tittar till höger, så är det detta jag ser.

Dock några meter längre bort än vad bilden ger sken av då jag har en hallkorridor mellan rummen.

DSCN0176.gif.166c25655ad83de3fd59d8fe257988de.gif

Link to comment
Share on other sites

5 minutes ago, triomio said:

Reagerar på hur otroligt fint det låter trots att jag sitter så långt från dem.

 

Underbart! Du kan ju alltid vrida på högtalarna när du sitter och jobbar... :winking: Jag har sett värre, jag kom hem till en kompis för första gången efter att han flyttat till Stockholm, då hade han placerat en högtalare i ett hörn och sedan placerat den andra högtalaren OVANPÅ den första, och så hade han vinklat dem åt olika håll så musiken skulle sprida sig i det långsmala rummet. Jag föreslog att han skulle flytta dem några millimeter åt.... nej, jag föreslog att han skulle kasta ut dem och tog med honom på en hifi runda i stan, han blev väldigt nöjd till slut, efter att ha provlyssnat ALLA högtalare som fanns tillgängliga och skapat en lyssningsposition i rummet. Jag hade aldrig kunnat ana att han kunde vara så kräsen med tanke på utgångsläget, men när man väl fått smak för det ljuva livet så finns kanske ingen återvändo... :shrugging:

 

Jag sitter också lite sådär vid sidan i foten av ett L format rum om dagarna och lyssnar på musik, inte sweet spot direkt, men låter ändå helt okej som "jobb musik". Jag vill ändå att det ska låta bra i hela rummet och att man inte ska behöva sitta på millimetern på rätt plats.

Link to comment
Share on other sites

@VoicesInMyHead Sorgligt nog är det alarmerande ofta man kommer hem till folk och bekanta och ser hur de har placerat sina högtalare. Gärna i något hörn där de råkar få plats, tex bakom hörnsoffan eller under nåt bord :monkey-see-no-evil: 

 

Det är klart man vill att högtalarna ska kunna fylla hemmet med ljuv musik under vardaglig strölyssning. Jag är glad att ML klarar den uppgiften med bravur även om det är i sweespot de briljerar.

 

@Sammy Ja, jag läste faktiskt i din tråd tidigare att du hade haft ett par Summit. De måste har vart väldigt speciella att lyssna till.

Var inte de en av de absolut bästa ML som fanns då?

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Nu har de tydligen börjat komma in i sin holografiska fas. För ljudbilden har börjat breda ut sig ordentligt, både på djupet, bredden och höjden.

Och jag är så imponerad hur otroligt snyggt basen spelar och hur superbt integrerad den är med panelen. Jag har svårt att riktigt greppa att det är ett par vanliga dynamiska 8" högtalare som spelar med panelerna. Om jag inte visste bättre skulle jag med 1000% säkerhet kunna påstå att det är panelerna som spelar bas och inget annat.

 

Allt detta, speciellt fenomenet med basintegrationen gör sig extra tydligt i David Lynch Crazy Clown Time. Jag visste inte att ljudbilden i denna hade sådana proportioner. I ett par av spåren, Good Day Today och She Rise Up får jag intrycket av att ljudbilden sträcker sig en bit utanför högtalarna vilket jag aldrig upplevt tidigare.

 

DSCN0185.gif.82752f24ae7012459d173f9fa1fde096.gif

 

 

Link to comment
Share on other sites

Grattis till finfina högtalare!

 

On 2021-03-03 at 23:00, triomio said:

De är betydligt mer musikaliska och varma

Det är konstigt hur alla hifi-rykten påverkar en. Jag trodde samma och var förut rädd för att skaffa en högtalare med elektrostatkonstruktion. 

 

Så dök det där tillfället upp av en slump där jag och min bror satt på Rehifi och tappade hakan av hur fantastiskt ett par Martin Logan lät - ännu idag så är det den högtalare med varmast ljudsignatur som jag ägt, mer varm än Harbeth(30.2)

 

Dock så var inte basintegrationen i den gamla modellen inte bra i mitt rum men här i de nyare modellerna verkar de verkligen ha steppat upp - kul! :)

Link to comment
Share on other sites

57 minutes ago, j_bloom said:

Det är konstigt hur alla hifi-rykten påverkar en.

Ja, men visst är det så. Kom att tänka på att de är väldigt analytiska med. Vilket man per definition förknippar med både kylig och omusikalisk.

Man har ju som sagt blivit indoktrinerad med att musikaliska och analytiska egenskaper inte är en möjlig kombination.

Detta verkar dock inte gälla för ML elektrostater :satisfied:

1 hour ago, j_bloom said:

Dock så var inte basintegrationen i den gamla modellen inte bra i mitt rum men här i de nyare modellerna verkar de verkligen ha steppat upp - kul!

Har sett att de lite finare modellerna som har aktiv bas modul även har någon typ av DSP för att kunna eliminera baspucklar. Kanske värt att låna hem på prov för att se hur det funkar i realiteten?

Link to comment
Share on other sites

Egentligen är det nog inte en DSP i vanlig mening. De kallar sin teknologi för force forward och är baserad på två baselement varav det ena som är riktat bakåt och spelar något ur fas för att på så vis reducera rumsresonanserna.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...