Jump to content

På jakt efter ny digitalkälla


hbgot

Recommended Posts

9 hours ago, Amatören said:

utan ett löjligt högt prispåslag från leverantörer och återförsäljare. 

Det vet jag inte om jag håller med om.

Yamaha mjölkar svenne i mycket större grad än Lumin, Aurender och Auralic.

Link to comment
Share on other sites

Ok för att förtydliga mina förutsättningar så har jag sedan 8 år en Arcam AVR600

hembioreciever som har skött allt i min anläggning fram tills i vintras då jag skaffade en Audionet Sam G2 som numer tar hand om 2kanalslyssnandet och Arcamen sköter flerkanalsanvändandet.

så det som jag söker är en ren källa och det skulle kunna vara allt från ren cd , transport streamer med eller utan dac.

allt med inbyggd förstärkare går bort då detta redan finns.

 

Link to comment
Share on other sites

Rent toretiskt skulle jag kunna norpa min rega dac från vardagsrummet och köra den i biosalongen och endast focusera på källan men jag har nog siktet högre ställt än så på slutlösningen. Men det skulle säkert fungera något år innan vidare uppgraderingar blir nödvändiga.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

jag har spånat vidare på alternativet att skaffa en ny streamer och använda min befintliga rega dac.

om jag då skall spela en MQA kodad fil från Tidal som streamern då kan avkoda

skickar den då en vanlig 24 bitars signal vidaresänd kan omvandlas i regan eller måste dagen också vara MQA kompatibel?

Link to comment
Share on other sites

Det finns rätt många streamers och mjukvaruspelare som gladeligen packar upp MQA till sin ”native resolution” om man kan säga så. Med det menar jag 88.2/96Khz, och detta serveras ut via digitalutgångarna.

Roon fixar detta, Bluesound likaså och även Auralic, även om de sista gör en egen tolkning av hur MQA skall packas upp.

All MQA som är av högre upplösning än så uppsamplas och filtreras baserat på dessa 88.2/96khz-strömmar, är min tolkning.

 

Rega gör det väl inte, men många andra DAC’ar kan gör detta andra steg, som kallas ”rendering”. T.ex. de små Audioquest Dragonfly Black/Red.

 

Jag är själv ganska sval inför MQA-formatet för jag tycker det tvingar in både konsumenter och tillverkare i en fålla av licensieringskostnader men utan relevanta fördelar. Jag säger bara en sak, prova Qobuz med sina högupplösta PCM-strömmar och jämför med Tidal, MQA eller inte kvittar.

 

Auralics egna uppackning av MQA funkar, resultatet är i mina öron likvärdigt med det som en Bluesound presterar.

 

Slutligen, det är för mig ganska små skillnader mellan transporter/streamers. En välbyggd Pi kommer obekvämt nära en Aries G1 för 15-20ggr pengarna.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, hbgot said:

ursäkta en okunnig men vad menar du med välbyggd Pi?

Hehe, ja, det var en bra fråga! :) Jag menar en som är utrustad med en vettig strömförsörjning, ett klokt val av OS för sitt användningsområde, och därefter anpassad efter behovet, med t.ex. justerade strömsparfunktioner, bortkoppling av Bluetooth och såna saker.

Det kan även innebära att man väljer en bra lösning för utsignal, om man t.ex. inte vill köra Ethernet2USB.

Alltså, t.ex. som @figge tipsar om, en inbyggd DAC, eller möjligen en SPDIF-utmatning om man har en DAC som trivs bättre med detta.

 

Link to comment
Share on other sites

efter att ha lagt en hel del tid på att läsa om olika lösningar så ju mer info jag hittar ju mer förvirrad blir jag.

allt från CD transport till streamer med inbygg cd ripper, streamer med eller utan inbyggd hårddisc eller nätverksspelare med inbyggd dac.

ställt utom all tvivel är att för alla alternativ utom CD transport så måste jag nog rippa om mina skivor för att säkerställa att det är bra kvalite på filerna.

sedan är frågan hur dessa skall lagras, min nuvarande mac mini är i stort sett fylld så jag måste skaffa en lösning med större lagringskapacitet om jag inte går för CD transport.

har nu försökt läsa in mig på et 20 tal olika lösningar där alla tillverkare har lite olika vinklingar för olika alternativ.

förvirringen är total.

Link to comment
Share on other sites

Känner igen mig då jag letade själv en lösning, förvirringen var totalt!

Men med hjälp från forumets medlemmar så framkom en del förslag och av dessa så fann jag en lösning som passade mig och jag ångrar inte valet jag gjorde. Så för att du ska komma i mål så fråga på, tror du kan finna något som passar dina önskemål och pris.

Ta ett beslut och jobba vidare därifrån med allt smått runtomkring som kan få det att låta bättre, tänker på strömförsörjning, kablar etc.

 

Lycka till och ge inte upp!

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

Nånting som är lätt att förbise när man läser om streaming är att alla kommer med olika förutsättningar, kunskaper och erfarenheter. Sen kanske dessutom bilden av hur man vill eller hur man tror att det ska fungera ser annorlunda ut, man har olika behov och har kommit olika "långt" i sitt digitala tänk.

 

Det första man behöver är ett fungerande nätverk, har man det så behöver man någonstans att lagra filer (t.ex en NAS), har man det så kan man ganska enkelt ta steget mot en streamer. Vill man köra Roon (vilket är poppis idag, inte helt utan anledning) så krävs det en server på det här nätverket som behöver kunna komma åt filerna, och sen behöver Roon servern kunna prata med streamern.

 

Sen behöver man kanske inte ta alla steg på en gång, då kan det ju väldigt lätt bli överväldigande och bara för mycket. Det kommer också alltid finnas enormt med valmöjligheter mellan himmel och jord i alla prisklasser, kanske bör man där återigen fundera lite över sina egna förutsättningar, kunskap och intresse. Vill man ha en byggsats eller vill man ha en lösning som fungerar out of the box?

 

OM man har alla nätverksfunktionerna på plats, så tycker jag personligen att Lumin D2 är en perfekt och väldigt kompetent streamer/DAC till rimlig kostnad. Vill man bara ha streamer delen för att köra en egen DAC så kan man klara sig väldigt bra med Lumin U1 Mini.

 

OM man däremot ser cd-rippning som en del i det hela, och att det här med lagring av filer och extra servrar som ett bekymmer så känns Innuos som smarta lösningar på frammarsch, de har inbyggd lagringsmöjlighet och kan agera både Roon server och endpoint, dvs man kan skippa några av stegen ovan vad gäller dedikerad NAS och Roon server och istället ansluta direkt till en DAC. Innuos kan därför vara en smart och enkel genväg för den som känner sig nyfiken på det här med streaming och digital uppspelning men ändå inte vill göra uppoffringar vad gäller kvalitét.

 

Jag skulle däremot personligen avråda från en av de största inom streaming för ett par år sedan, Aurender, som har misslyckats kapitalt med att uppdatera sig och hänga med i utvecklingen. Det går fort på streaming sidan, det gäller att hänga med annars får man snart se sig förbisprungen.

 

Link to comment
Share on other sites

Ser man det så att man så lätt som möjligt skall kunna byta en del om den blir omodern så är ju allt i ett lösningarna inte att föredra.

om man löser lagringen på antingen NAS eller usb ansluten disc så kan man ju enklare byta streamer om den blir omodern och sedan köra på separat dac som också är enkel att byta om man hittar bättre alternativ.

jag har aldrig gillat de lösningar där man bygger in alla funktioner i en låda och måste byta allt för att uppgradera.

Link to comment
Share on other sites

Helt klart finns det nackdelar med en helt integrerad lösning, och det är ju en insikt som är bra att komma fram till och som kan underlätta vägvalet. Själv har jag landat i att ha streamer och DAC i samma låda efter att ha bytt både DAC och streamer lika ofta som strumpor de senaste 5 åren. Utvecklingen går snabbt framåt, men på sätt och vis stabiliseras den också, och där integrerade lösningar blir mer kostnadseffektiva och verkligen ger de separata komponenterna en rejäl match.

 

Själv föredrar jag en NAS för lagring, på så vis kan jag även få den i en RAID konfiguration vilket innebär en viss trygghet (inte samma som backup) när diskar går sönder. Samtidigt är det dock en väldigt tydlig trend för egen del att det blir allt mindre lagrade filer och mer streaming från t.ex Tidal. Skulle jag ge mig in i det här idag vore det inte helt självklart att jag ens skulle behöva lokala filer. Kanske att ta det lite långt, men inom ett par år tror jag att jag inte är långt därifrån.

 

Lumin och Aurelic kan båda köras som Roon endpoint, de behöver alltså en server nånstans vilket såklart gör alltid lite mer krångligt. Det positiva är dock att de även (enligt vissa, ej mig) har "helt okej" egna gränssnitt som man kan använda. Det gör det ju enkel att komma igång, och kanske man kan se det som ett första steg och så kan man gå vidare med Roon vid ett senare tillfälle när man känner sig redo för det. Dvs, inte göra allt på en gång.

Link to comment
Share on other sites

Instämmer helt med @rikard här, börja med ett stabilt nätverk, kablat eller trådlöst spelar mindre roll så länge det är lätthanterligt och stabilt.

 

Jag har personligen "värkt" fram mina lösningar som för runt 20 år sedan bestod av att rippa till MP3 och spela med WinAmp men även ladda hem MP3-filer från mindre nogräknade sajter. Det senare var alldeles för tålamodsprövande för mig dock, inte hastigheten, utan det faktum att det var så dåliga rippar, ingen ordning, saknades spår etc.

 

Det var med Mac och iTunes jag fattade att det här verkligen var något för mig, enkelt att rippa, snyggat att välja och enkelt att få ut välljud. Med Apple Remote på telefonen kunde jag avskaffa skärm, tangentbord och mus och när bara en MacMini kvarstod var det enkelt att gömma denna i närheten av stereon. 

Sen kom möjligheter och behov i en ström av förbättringar;

1. Musikfilerna rippades med EAC eller ngn annan vettig rippare

2. De lagrades först på externa USB-diskar men flyttades snart till en QNAP NAS.

3. MacMini har optisk utgång, den kan man koppla till en DAC=Mer välljud!

4. Optimerad mjukvara, i mitt fall Amarra gjorde att jag kunde säkerställa bitperfekt utmatning, oavsett samplerate.

5. DAC'ar med "bra" USB interface började göra "externa ljudkort" till audiofilprodukter

 

Sedan konstaterades att Twonky UPnP-servern i NAS'en kunde skjuta samma musik direkt till en streamer och det lät ännu bättre.

Första streamern var en Marantz NA-7004, lät kanon och öppnade ögonen för att det fanns en möjlighet till än mera välljud. Hanteringen var rätt tröttsam dock, men förvisso funktionell.

Bladelius Embla erbjöd de förbättringar jag sökte, trots en bunt irriterande buggar i mjukvara och hårdvara. Ljudmässigt var detta en rejält steg framåt. Dessutom var den ju både DAC/ADC, försteg, streamer och filspelare med en ganska bra app-styrning.

 

Kontentan av denna biografi är att jag begriper fullt ut att möjligheterna ör överväldigande, och jag tror man bör prova sig fram och hitta en önskad målbild; Vad är det jag vill uppnå?

Det är lättare att hitta dit, om man vet var man vill! ;)

Edited by AlfaGTV
Link to comment
Share on other sites

Det var ju precis vad @AlfaGTV formulerade ovan som jag ville få fram, att många av oss har gjort den här resan successivt över drygt 20 års tid, då är allting väldigt enkelt och man utvecklas i takt med tekniken. Att hoppa rakt in i detta idag kan ju vara som att hoppa från högsta trampolinen på badhuset, det skulle jag aldrig vågat.... :) 

Link to comment
Share on other sites

Jag tror dock på att hålla det enkelt, men rejält... börja nånstans och och se hur det känns och ta det därifrån i små steg. Lumin låter dig använda deras produkter för streaming på lite olika sätt, men om CD rippning och lagring ska ingå i en sådan lösning så får man titta åt nåt annat håll. För mig sammanfattar Lumin alla de önskemål och krav som jag byggt upp och samlat på mig genom alla år i en enkel och lättanvänd låda med grym prestanda. Börja med deras inbyggda app, kanske börja med Tidal streaming, fixa med lagring och rippning av dina CD's senare, en stor del av dem lär finnas tillgängliga via Tidal ändå. Isåfall så är det "typ" bara att koppla in nätverkskabeln och ansluta förstärkaren.

 

Fast, nu har du ju precis upptäckt att Innuos inte är så tokig ändå.... :) du kanske helt enkelt får testa vad som känns bäst för just dig?

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, rikard said:

Samtidigt är det dock en väldigt tydlig trend för egen del att det blir allt mindre lagrade filer och mer streaming från t.ex Tidal. Skulle jag ge mig in i det här idag vore det inte helt självklart att jag ens skulle behöva lokala filer.

Känner igen mig i ovan!

Sen jag började med Tidal HiFi (199:-/mån) så har jag knappt spelat från min NAS eller CD. Ibland kan en vinyl spelas, mest för nostalgin...

Link to comment
Share on other sites

Nätverk finns både via kabel och wifi.

sonos sytem finns i hela huset som spelar filer som ligger på en mac mini i biosalongen.

Spotify abonnemang har jag för familjen och att jag har spotify connect i bilen.

jag har under ett par år kört Audirvana från mac minin men sedan ett par veckor startar inte programmet och jag är inte så överväldigad av användandet att jag lagt ner någon energi för att lösa problemet.

jag tillbringade ett par timmar i går kväll med att sortera cd skivor inför en eventuell om rippning, 827 skivor på golvet tar plats så cd transport känns inte längre aktuell.

som jag ser det så har jag 3 huvudspår att gå vidare med

Alternativ 1 Innuos zen mk3 kopplat till befintlig rega så är lagring rippning och uppspelning löst.

alternativ 2 Auralic Aries G1 fixa rippningen på dator med ny mjukvara så att det blir rätt utfört och lagra på Nas eller usb disc och koppla till rega dac.

alternativ 3 rippa och lagra som alt 2 men spela upp med Lumin D2 eller Auralic Altair g1 och pensionera rega dacen.

Link to comment
Share on other sites

Om det skulle stå mellan 2 och 3 så hade jag helt klart valt 3. Som tidigare väldigt nöjd ägare av Lumin D2 så vågar jag utan tvekan påstå att du inte kommer sakna din Rega DAC. Du sparar dessutom både strömkabel och signalkabel mellan dessa, samt platsen en extra burk tar. Spotify Connect växlas till automatiskt så det är bara att välja Lumin som uppspelare i Spotify appen och köra. Som exempel på Lumin's fantastiska support kan nämnas att MQA stöd som nämndes tidigare lanserades som en fri mjukvaru uppgradering, även för de äldre modellerna som ändå har en ca 7-8 på nacken.

Link to comment
Share on other sites

Rega dacen är ju på tillfällig utlåning i biosalongen den används normalt i vardagsrummet för att koppla tv och sonos connect till en Naim Nait5i.

den är i nuläget bara tänkt som ett medel att spara pengar initialt för att sedan flytta tillbaka till vardagsrummet när uppgradering skett i biosalongen.

om jag skall börja om med ny NAS så är ju kostnad för denna med hårddiscar och en usb ansluten CD rw då mina gamla datorer med discstation förmodlingen har för gammalt operativsystem för att fortsätta samt ny mjukvara för att rippa skivor. detta är ju en kostnad som jag slipper med Innuos.

å andra sidan så kommer jag ju att behöva en ny dac på sikt vilket jag slipper om jag går för lösningen med nätverksspelare typ Lumin D2 eller Auralic Altair.

alla lösningar jag tittar på har möjlighet att köra Roon även om jag inte initialt har tänkt skaffa detta.

Link to comment
Share on other sites

@hbgot, du tråden tog fart och visst finns det olika lösningar allt beroende på vad man vill åstadkomma eller vilket mål man har.

 

Jag spelar numera aldrig eller nästan aldrig CD, "allt" finns i Tidal etc och skulle det inte göra det så kan jag rippa och skicka in det i min Nucleus. Om jag får tro något så tror jag att en Dac/streamer (integrerad) hade blivit väl så bra. Gillar min lösning i stugan även om det låter lite bättre hemma, men det kanske beror på att jag aldrig testat den lösningen mot hemmets?!

Utvecklingen går fort och f-n vet vart det slutar? Men att det låter bra idag om dessa nya grejer som spottas ut råder det ingen större tvekan om, även om det alltid kommer att finnas nya produkter som kommer att låta än bättre och förfinas. Själv har jag satt ner foten och lyssnar idag bara på musik. R2R och vinyl berör mig mest och är bäst ljudmässigt, vid streaming finns det mycket att välja på och kul när man hittar nya artister, inspelningar etc. 

För mig var vägarna krokiga i början men rätades ut med tiden, även om jag fortfarande inte förstår tekniken så lirar det stabilt och bra;)

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

ja ett alternativ på ett första steg är ju att gå för en streamer med inbyggd dac och skaffa ett Tidal abonnemang, sedan kan jag ju jämföra detta med de filerna som jag redan har lagrade idag.

jag skulle tro att 85% av mina skivor finns redan rippade av dessa så är nog 40% gjorda med itunes och ligger i AIFF format och resterande gjorda med annan mjukvara

(kan vara db poweramp) ett antal år tidigare och dessa ligger i Wav format.

ett enkelt test är ju att jämföra dessa med Tidal, upplever jag ingen skillnad så finns ingen anledning att lägga ner 100 timmar på att rippa om skivorna inte heller att skaffa ny lagring för detta.

sedan om man skaffar någon cd framöver för att köra på någon skiva i ren nostalgi är ju troligt.

hur fungerar Roon och Nucleus jag läste på Roons hemsida att de kan även styra Sonos system och då kan detta vara av intresse då jag har detta i övriga huset.

det vore ju smidigt att ha samma styrning oavsett vilket rum man är i. samt att man kan blanda tillverkare och ändå köra samma app.

Link to comment
Share on other sites

10 minutes ago, hbgot said:

hur fungerar Roon och Nucleus jag läste på Roons hemsida att de kan även styra Sonos system och då kan detta vara av intresse då jag har detta i övriga huset.

det vore ju smidigt att ha samma styrning oavsett vilket rum man är i. samt att man kan blanda tillverkare och ändå köra samma app.

 

Om frågan var riktad till mig så har jag ingen kunskap om detta, men det finns de som vet;) och svar kommer säkert snart.

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, hbgot said:

hur fungerar Roon och Nucleus jag läste på Roons hemsida att de kan även styra Sonos system och då kan detta vara av intresse då jag har detta i övriga huset.

det vore ju smidigt att ha samma styrning oavsett vilket rum man är i. samt att man kan blanda tillverkare och ändå köra samma app.

 

"Nucleus" är bara namnet på Roons server som de själva säljer. Ett lyxigt, bekvämt och snyggt sätt att köra Roon på. Men funktionsmässigt samma som du får i t.ex en Roon enablad Innuos eller en server som du installerar själv.

 

Sonos enheter kan du lägga till som endpoints i Roon och således spela musik även via dessa från Roon. Väldigt smidigt och trevligt om man nu redan har ett Sonos system där hemma.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...