Jump to content

Kompression och Remasters


AlfaGTV

Recommended Posts

1 hour ago, shifts said:

Ok, provocerar med sista efterslängen, men tycker ändå det finns en del sanning i det

Jag instämmer helt i detta. Jag tycker inte ens det är provocerande. Ett bra hantverk låter bra oavsett om det är band, kassett, vinyl eller cd/dsd/sacd/high-res. Det provocerande ligger i när tekniker/producenter/mastrare misshushåller med potentialen i de olika formaten vilket skapar irritation bland oss (några ytterst få) brukare och får artisten att framställas i en sämre dager.

 

Jag har båda bra och dåliga utgåvor i alla dessa forrmat. Det är inte formaten som är problemet. Det råder en amatörism i produktionsledet som fläckar ner de som trots allt tar det på allvar. Om jag försöker provocera lite så har det bl a skapats av den digitala tekniken och många av dessa produkter som så många tagit till sig och därmed "godkänt" och uppmuntrat fortsatta skräpproduktioner.

Link to comment
Share on other sites

On 2019-04-30 at 14:50, shifts said:

Som att det vore ett hi-resformer som skulle rädda musiken från olyssningsbarhet... 

Indirekt kan det vara det.

För mig har vinyl och sacd varit en slags garant till god ljudkvalitet. Precis som vissa etiketter är det.

Vinyl är inte det längre i de fall man använder cd-master.

 

Jag har också fina cd-skivor, men worst case scenario ligger inte långt bort om signalen från konsumenterna är att bibehålla redbook men öka DR. Det är nog ganska precis det värsta som kan hända. Jag får respektera att andra inte tycker det, men jag tycker det.

 

Link to comment
Share on other sites

Min känsla liknar calle_jr's, hi-res driver faktiskt på utvecklingen en del för närvarande och inte minst MQA som finns på streamingplattform. Streaming med högupplöst börjar också komma och nog verkar det som att de är lite mer noga med sina masters än när det går ut som CD. Att det förmodligen hade fungerat ungefär lika bra med CD-formatet om de varit lika noggranna är i sammanhanget en bisak.

 

De har dessutom börjat använda medelvärdesnivåer i streamingplattformarna i viss utsträckning så utvecklingen är inte enbart negativ. Jag vill inte ha medelvärdesanpassning själv (jag har volymkontroll)  men om man lyssnar på spellistor med blandat innehåll är det en given förbättring som minskar "nyttan" med höjd loudness-faktor. Min egen känsla är också att loudness-problemet har minskat en aning de senaste 2-3 åren även inom populärmusiken.

 

Jag reagerar alltid lite negativt på diskussioner om de här frågorna och om vad som ska göras, det blir lite binärt eller svartvitt som man sa förr i tiden. CD kan låta jättebra, LP kan låta jättebra också och så även andra format. Det omvända kan också gälla, CD kan låta kasst och likaså LP. Det kan också vara någonstans mitt emellan och formatjämförelserna blir lätt lite krystade eftersom det inte är det man hör när man spelar av, då är det musiken som räknas och om det musikaliska uttrycket når fram. I många fall går det fram bättre med LP och då använder jag det, i andra fall går det fram bättre i ett annat format och då väljer jag det. Nyutgivning av LP-skivor är naturligtvis inte svaret på dålig hantering av digitala media men kan var roligt ändå och jag håller med om att nyproducerade LP-skivor ofta inte låter så märkvärdigt, det är samma problem med loudness som med CD men ibland gör de en annan master för LP och då kan det definitivt vara att föredra. Loudness war hade aldrig blivit så extremt om vinylen fortfarande hade använts av den enkla anledningen att det inte går att styra ut så hårt utan problem som det gör med digitaltekniken. Det största problemet är nog toppklippning och där har digitaltekniken använts på ett för musiken mycket negativt sätt.

 

Vi får hoppas att den av en del uppfattade positiva trenden när det gäller ökad "Dynamic Range" håller i sig och att vi dessutom kan få lite mer högupplösta format, det gör åtminstone ingen skada.

Link to comment
Share on other sites

 

23 hours ago, MatsT said:

Att det förmodligen hade fungerat ungefär lika bra med CD-formatet om de varit lika noggranna är i sammanhanget en bisak.

Precis.

Och det är väl det som är @shifts poäng också.

Det pumpas ut nya format, smarta algoritmer och packningsmetoder, men alldeles för få adresserar huvudproblemet, dvs undermålig mastring.

 

Vissa etiketter säkerställer god mastring genom sin process, dvs det är en kvalitetsfråga. Och processen är då också kopplad till formatet som en marknadsföringsgrej, exvis MQA, hires, xrcd, hdcd osv trots att dessa i teorin inte lösgör någon flaskhals.

Men jag tror inte det finns någon teknisk lösning i detta solsystemet som är starkare än marknadsföring.

 

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, calle_jr said:

Men jag tror inte det finns någon teknisk lösning i detta solsystemet som är starkare än marknadsföring.

Mitt i prick! :thumbsup:

 

Och det kan diskuteras vilken marknadskraft som är starkast. Det finns fler att välja på, t ex:

  • Tillverkande företag som kommunicerar en kombination av både fakta från R&D och lite friare tolkningar från kommunikatörer och ledning till en egendefinierad målgrupp. Frågan är vilket är vad?
  • Hifi-press där var artikel i stort sett representerar endast en röst vars bakgrund och kunskap samt anknytning till branschen kan diskuteras. Samtidigt finns en ägare och en redaktionsledning som kan lägga andra värderingar både på vad som skrivs och om vad.
  • Hififorum vars påverkan inte skall underskattas. Här finns förespåkare för olika inriktningar, allt från rena "tyckare" till "fullfjädrade" specialister inom ofta smala områden. Lägg till detta andra dinensioner typ design och ekonomi så finns det de som lyfter fram detta som lika starka parametrar. Några lyssnar sig fram till sin lycka och andra kalkylerar vägen och ibland "mötas de två" vid samma slutpunkt.
  • "Mobben" på stan, dvs " vanligt" folk som driver på en utveckling genom sina köpbeslut som inte alltid går audiofilernas väg. Detta styr mycket av produktutvecklingen. Där det finns volymefterfrågan, dit går det största utvecklingskapitalet i en industri.

 

 

Link to comment
Share on other sites

 

Japp.

 

8 hours ago, Bebop said:

Det finns fler att välja på

Jag tror vi kan lägga till:

  • Okunskap. Det är inget jag kan bevisa, men vissa mastringar hade jag gjort bättre. Och jag är utan att överdriva inget vidare på mastring :D
  • Tycke och smak. Jag är övertygad om att många är helt ointresserade av att en inspelning låter naturligt. Ofta är det viktigare att den har vissa effekter.
  • Budget. Om en inspelning inte är perfekt och om den inte är upplagd på ett enkelt editerbart sätt, så krävs det massor av timmar att få den bra. Förr kunde man lägga ett års arbetstid på mixning och mastring. Vem kan göra det idag?
Link to comment
Share on other sites

On 2019-04-28 at 14:37, Bebop said:

Jag har kört ut lite data idag. Det är så pass mycket att det är ohanterligt att arbeta med det men jag lekte ändå med lite siffror. Nedanstående siffror är beräknad på en linjär trendutveckling för ett antal artister/skivbolag baserat på DR-kod de senaste 15 åren. De jag har tittat på är dessa:

 

Jag har kollat lutningen på kurvorna och lekt med tanken om hur det skulle se ut om vi antar att lutningen är linjär. Vilken DR-kod skulle det då bli år 2025? Det är naturligtvis ingen realistisk siffra men det visar åt vilket håll utvecklingen gått. Du ser den i fet stil i bulletpunkterna.

  • Norah Jones/Paul Simon som ett snitt som gått från typiskt kring DR 12 ner till DR 7 (avsteg finns mellan år). År 2025 DR 7,2
  • Buddy Guy som gått från DR 13 till näst intill olyssningsbara DR 5-6 År 2025 DR 1,8
  • Chick Coreas fusionband alltså starkt elektrifierade grupper som legat rätt stabilit kring DR 10-12. Hans akustiska album ligger 3 - 4 enheter högre med få undantag. År 2025 DR 9,4
  • Aaron Nevill som gått från DR 12 - 13 till DR 7 på senaste albumet. År 2025 DR 6,9
  • Van Morrison som legat rätt stabilt kring DR 10 - 12 med ett undantag på DR 8. År 2025 DR 9,1
  • Jag har kikat på Harmonia Mundi som de senaste 15 åren legat ganska stabilt på DR 14 - 15 oavsett sättning (typ stor orkester eller pianotrio). De har t o m en ökad trend för högre DR-värde. År 2025 DR 15,4
  • Esbjörn Svenssons album som samtliga ligger kring DR 11 - 14 men med vikande trend. År 2025 DR 8,8
  • ECM har legat stabilt kring DR 14 -15. År 2025 DR 13,9

Det intressantaste med detta, tycker jag, är att relativt sett över tid så har det blivit sämre inom framför allt rock, pop, soul, blues och r&b. Jazz och klassisk musik ligger kvar på en relativt jämn nivå. Jag tror @calle_jr har rätt att man inte skall stirra sig blind på det enskilda värdet och jämföra t ex klassisk musik med soul. Det allvarliga är att det går åt fel håll på mycket musik. Ovanstående värden är bara ett axplock men ungefär så ser det ut oavsett vilka album jag tittar på. De senaste Buddy Guy-albumen låter så illa att jag inte orka lyssna på dem även om musiken kan vara OK. Samma sak med Aaron Neville som förr hade utmärkta produktioner ljudmässigt. Alla stora klassiska bolag låter idag bättre än förr och har i många fall höjt sina DR-koder vilket lyft fram musik med hög dynamikfaktor i helt ny dager. Ett exempel är Mahlers 2:a med Mariss Jansens. 

 

I sanningens namn skall även sägas att det kommer säkert fram bra utgåvor också på nyinspelad musik men här är de rätt sällsynta. Det finns säkert missfoster bland klassiskt och jazz också men de är svårare att hitta.

Var väl positivt att ingen av artisterna hamnade på negativ DR-kod i vart fall. 

Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, Harryup said:

Var väl positivt att ingen av artisterna hamnade på negativ DR-kod i vart fall. 

I rymden kan ingen höra dig skrika :)

 

Om man kollar på Buddy Guy, det album som har lägst DR i @Bebops lista. Jag tror det avser "Rhythm & Blues" från 2013 som jag själv har.

Där är det 20 st ljudtekniker inblandade. Jag känner inte till någon av dem. Jag känner inte till inspelningsstudion och inte heller firman som har mixat. Den är mastrad på The Switchyard i Nashville, en studio som startade med cd-inspelningar på 90-talet.

Om man ska komma till några klara slutsatser så tror jag att det är med kartläggning av studios man ska börja. Det är studion som har arbetssättet, människorna och utrustningen som skapar bra eller dåligt ljud, inte musiken eller musikerna. Men det är musikerna, skivbolaget eller producenten som väljer studio, därav finns det såklart en koppling. Isabelle Faust spelar inte in på Switchyard.

 

Hur låter andra album från Switchyard? Vad är det för fel? Är det komprimerat, obalanserat, vad använder de för filter, är det klippt, distar det, brusar det osv. Om vi samlar ihop ett dussin album och det är samma skräpljud så kan vi fråga dem.

Buddy Guy kan vi nog inte fråga.

 

Edit:

Switchyard har lagt ut ett gäng mp3-filer i 128kbps. De är uppenbart till för att utvärdera deras ljudkvalitet och effekter (vad annars?). Anmärkningsvärt att lägga upp filer för det ändamålet när man genom formatet har filtrerat bort det man vill lyssna efter i en utvärdering (hur låter cymbaler, transienter, utklingning osv). I några av de spår jag tittade på sjunker energin 12dB/oktav från 3kHz uppåt. De hade DR 10-12 enligt TTDR meter.

 

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, calle_jr said:

inte musiken eller musikerna

Väldigt tydligt i nedan exempel där det ansågs ohållbart att inte göra en remix av sitt konstnärliga arbete. Jag köpte CD´n när den släpptes 2002, och har alltid reagerat negativt på ljudkvalitén. Jag har den remixade versionen på vinyl från 2013, som är klart behagligare att lyssna till. Jag har inte hört 2002 års version på vinyl.

https://www.rollingstone.com/music/music-news/rush-remix-their-polarizing-album-vapor-trails-premiere-101247/

Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, YYZ said:

Väldigt tydligt i nedan exempel där det ansågs ohållbart att inte göra en remix av sitt konstnärliga arbete. 

Rush är ett praktexempel där man behöver hantverket, musiken lyfter av det.

Jag lyssnar just nu på Bob Carpenter, hans enda album som kom i en testpress för några år sedan. Fantastisk platta, men mixen har inte alls samma betydelse. Hans musik kräver inte så mycket. Det låter bra ändå.

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...