Jump to content

A clock to rule them all


Hans-Tommy

Recommended Posts

21 minutes ago, calle_jr said:

men ska vi övertala alla som köper hutlöst dyr falukorv att Falugott mättar lika bra?

Nej, men man kan diskutera hutlöst dyr falukorv kontra "normalprissat" falukorv.

 

Jag är helt övertygad om att det finns produkter inom alla områden som är dåligt ingenjörsarbete eller i vart fall inte unikt där sedan design och marknadsfolk försöker skruva till det till något annat än vad det faktiskt är. Jämför till exempel granskande reportage kring bilar/bilindustrin. Där räds man inte för att kalla saker vid deras rätta namn. 

Link to comment
Share on other sites

48 minutes ago, pärr said:

Det får mig också att tänka på att jag skrev ett inlägg på ett grannfora för 10-12 år sedan som berörde just detta och där jag tyckte det vore spännande att, som motsats, göra en test för de som var intresserade av att sätta ihop den mest välljudande riggen för 25.000 med max 4 enheter. (Högtalare, förstärkare och signalkälla + valfri enhet) Det tycker jag hade varit kul och utmanande där man verkligen hade fått tänka till. Därefter hade man åkt runt och lyssnat på allas alster.

 

Det finns exempel på detta tex inom tävlandet i väljud i bil där man när jag började med det för mer än 20 år sedan hade två klasser med max 15kkr och 25kkr för alla prylarna i bilen vilket gjorde att alla tävlade på väldigt lika villkor (man bedömde bara ljudet inte installationen förutom att den var säker).

 

De flesta trådar på forum där det börjar snackas om priser och vad som är vettigt leder oftast ingenstans då vi alla har så olika preferenser och prioriteringar.

 

Oftast är det ju så att vissa saker som tillverkarna utvecklar för sina dyrare grejor kommer till nytta även i de mer humant prissatta prylarna. Sen finns det ju alltid dem som köper det dyraste bara för att man kan såg precis en artikel om Koenigsegg att deras nya bil som ska börja tillverkas om två år redan har 72 bokade av 125 som ska tillverkas och då är priset säkert över 15 miljoner :65:

Link to comment
Share on other sites

21 minutes ago, Bebop said:

det finns produkter inom alla områden som är dåligt ingenjörsarbete eller i vart fall inte unikt där sedan design och marknadsfolk försöker skruva till det till något annat än vad det faktiskt är.

Helt klart. Jag lever själv i tron att det finns en hel del hifi som har överarbetats eftersom det finns en marknad för det och nya modeller måste fram.

Jag tyckte det var bättre att börja med att reda ut vad vi ser innan man fäller en dom baserat på pris, förutfattade meningar och tro.

Personligen har jag ännu inte kunnat skapa mig susningen av vad som kan tänkas vara +/- för de apparater som beskrivs. Det är lite för luddigt.

 

Link to comment
Share on other sites

Jag ber om ursäkt om jag trampat på några ömma tår men min avsikt med mina inlägg var att belysa prisvärdheten, inte ifrågasätta ljudkvalitén!

Givetvis så är det upp till var och en att avgöra vad man vill satsa sina pengar på, det lägger jag mig inte i. En del tycker om att resa, andra gillar bilar (en Koenigsegg för sisådär 30 mille på uppfarten, dä ni!:)) , en del satsar på vackra hem, andra gillar kläder osv. Valfriheten är vår!

 

En liten anekdot. Jag är 63 år, har alltid varit intresserad och arbetat med teknik, i 25 år med sekundärkretsar i punktsvetstänger och annan utrustning, så vad gäller strömmar, material, Ohms lag,  magnetfält i och omkring apparater och kablar mm så anser jag mig besitta goda kunskaper i dessa områden. HiFi som hobby har jag haft sedan ungdomen då jag hörde Simon & Garfunkel på en kompis nya B&O anläggning och ljudet från en Revox A77 på en praktikplats. Jag var fast! Drömmen var länge en Revox, en Lenco L75 med Shure pickup, Technics förstärkare och JBL högtalare. Men jag var fattig så jag började bygga eller bygga om apparater som bekanta skänkte till mig eller som jag hittade på soptippar. Åren går och ekonomin blir gradvis bättre och jag kan satsa lite mer pengar på min hobby. Cervin-Vega, Infinity Kappa 90, Luxman, Harman Kardon, Accuphase, Thorens med SME-tonarm, Pioneér, Krell, olika kablar osv. Apparater kom och gick och ljudet blev bättre och bättre...men något var fel! Högerfoten slutade stampa takten, många skivor lät vassa och oengagerande trots att man kunde höra minsta lilla "pling" från en triangel och andetag från en sångare...jag hade hamnat i "HighEnd-träsket" där musiken presenterades korrekt, detaljerat och minsta lilla "fel" avslöjades obarmhärtigt! Perfekta inspelningar lär verkligen perfekt men, tyvärr, 80% av skivsamlingen lät "skit"! Då la jag ner hobbyn under ett antal år ända tills en kompis som har en musikaffär, Berts HiFi & Music i Sölvesborg, kopplade en CD till en stor PA-rigg med brus och allt och verkligen inga "rätt" på en HiFi-skala! Men LJUDET! LJUDET! Slagkraftigt, fysiskt, engagerande...WOW! Högerfoten stampade som en besatt, flinet i ansiktet hotade spräcka kinderna! Jag hade funnit mitt ljudideal och på den vägen är det, minus brus ;). Det är sättet som musiken presenteras på som är det avgörande, det är det som är det viktigaste! Slut anekdot.

 

Link to comment
Share on other sites

@Amatören inte behöver du be om ursäkt!

Jag kanske var pappa till att det tog fart genom att svara på ditt inlägg och att jag ville vinkla till din funderingar lite och jag var absolut inte ute för att försvara mina inköp eller påstå att svindyrt är jättemycket pengar i förhållande till vad eller att det finns de som vill tävla, var och en gör som den själv vill och där är vi alla eniga vilket är bra:)

 

Jag är något år eller ett par år äldre och känner igen mig i din anekdot, tror många av oss har varit där och jag tycker att en liknade start på hobbyn har präglat mig i bl a hur min resa sett ut. Iofs så har även jag gjort felköp och pengar har lagts på onödiga saker, men vem har inte gjort det? 

 

Nu tillbaka till topic: Undrar om jag inte ska försöka låna en Mutec ref10 igen för att verkligen se om jag saknar den här hemma eller om jag bara tror det?

I stugan sitter jag nöjd men Lumin S1 och skiter fullständigt i om det finns en bättre klocka att koppla in, m a o jag lever i två världar och gillar båda:)

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, byZan said:

jag lever i två världar och gillar båda:)

 

Så även jag, men mina två världar skiljer sig mera prismässigt åt! Jag har t.ex. en Aries G1 streamer för runt 22-23Tkr men också ett flertal enkortsdatorer som fyller i stort sett samma syfte. De senare ligger prismässigt från 85:- upp till några hundralappar.

Även mina öden och äventyr i DAC-träsket skrev jag ju om för nån månad sedan där spannet var enormt på priserna. Jag tycker det är viktigt att behålla "markkontakt",oavsett val av produkt eller prisklass. :)

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Om man nu är intresserad av hur man mäter klockor så kan man läsa mer här.

 

https://www.maximintegrated.com/en/app-notes/index.mvp/id/3359

 

Finns en hel tråd på Audiophilestyle forumet med just klockor där detta tex dök upp idag. Bra klock kristaller kostar en slant.

 

https://audiophilestyle.com/forums/topic/37530-clocks-what-should-we-look-for-in-next-generation/

 

BTW, here's the plot for an eye-poppingly great OCXO we have been looking at.  Have no idea the cost yet--likely $600 a piece.  But check it out: -110dBc/Hz at 1Hz, -143 at 10Hz!  (this is 10MHz part, but even in the mid-twenties audio clock range these are spectacular).

 

10MHz.png.1a4e921d17bd6b06c8c1d57aad98c900.png

 

 

Link to comment
Share on other sites

Kul diskussioner och mycket kunskap på detta forum!

I denna tråd diskuteras och "jagas" micro, micro, micro-delar av en sekund i form av en klockfrekvens medan calle_jr i en annan tråd på ett utmärkt och förklarande sätt visar på delningsfiltrens betydelse vad gäller fasförskjutning (timing) m.m. i olika typer av passiva och aktiva filter.

 

Hmmm, undrar var man får mest utdelning av satsade slantar, klocka eller filter?

Min mening är i alla fall klar, en DSP med bra AD-DA omvandlare (klockan igen!) och rumskorrigering "is da shit".

 

Hmmm igen, undrar hur rumskorrigeringen i en bra hembioförstärkare, t.ex. Yamaha CX-A 5200 står sig emot alla andra "trolleriburkar? Någon som testat?

Link to comment
Share on other sites

Av någon anledning är det uppenbarligen så mycket mera utmanade och känsligt att diskutera priser inom vår hobby, men är det alla gånger relevant? Att ifrågasätta pris/prestanda kan man göra på så otroligt många områden:

 

Den första färskpotatisen som plockas upp på Bjärehalvön kostar 100 gånger mer än ett kilo till midsommar men smakar knappast bättre. Prisvärt?

En flaska Château Pétrus är marginellt godare än en valfri pava för 150 kr från systemet, men kostar 100 ggr mer. Prisvärt?

En diamantring kostar 100 gånger mer än en ring med en cubic zirkonia men glittrar bara marginellt mer. Prisvärt?

De första humrarna som dras upp i september kostar 100 gånger mer än motsvarande en vecka senare men är knappast godare. Prisvärt?

Ett hekto Beluga-kaviar kostar 100 gånger mer än stenbitsrom, men smakar bara marginellt bättre. Prisvärt?

En Rolexklocka kostar 100 gånger mer än en Swatch i plast men mäter knappast tiden bättre. Prisvärt?

En Blaser R8-studsare med mycket gravyr och en högklassig stock i valnöt kostar mångdubbelt mer än en billig i komposit, men du blir absolut inte en bättre jägare. Prisvärt?

En handväska från Louis Vuitton kostar 100 gånger mer än en no-name från Åhlens, men rymmer inte mera läppstift och puder. Prisvärt?

Det går lika bra att laga mat i ett kök från IKEA som ett från Kvänum som kostar 10 gånger mer. Prisvärt?

En pikétröja från Ullared skyddar lika bra mot solen som en från Lacoste som kostar 10 gånger mer. Prisvärt?

osv osv...

 

Man måste acceptera att vi alla är olika och prioriterar på olika sätt. Jag är den första att erkänna att mina val i livet inte enbart beror på "bäst" funktion utan jag kan också värdera andra egenskaper som byggkvalitet, design, känsla, tillverkarens renommé osv utan att skämmas. Kalla mig gärna fåfäng - det bjuder jag på ;) 

 

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Taxmannen said:

Kalla mig gärna fåfäng - det bjuder jag;)

Det är vi nog lite till mans. Det är en högst naturlig egenskap som drar iväg med mig själv ibland och som gör de exempel du nämner möjliga. Men av någon anledning är det mindre vanligt att man "erkänner" sin fåfänga.

 

Vi kan diskutera design, ljud, bra och bättre, ljudspridning, tweets, frekvensomfång, dB, dynamik, DR-code, effekt ... you name it. Jag tycker att man kan också diskutera priser. Det kan t o m vara uppfriskande och tankeväckande precis som alla andra specifikationer, framför allt för den som tror att det finns en automatisk koppling till pris/prestanda.

 

Inom marknadsföring arbetar man bl a med att försöka skapa en Veblen-effekt, som man försöker etablera på framför allt lyxartiklar eller artiklar som man vill lyfta till lyxstatus, vilket innebär att det finns en koppling till ökad efterfrågan med ökat pris utan koppling till t ex prestanda och objektiv kvalitet vilket är tvärtom mot den normala efterfrågekurvan. Detta studerades och beskrevs redan på slutet av 1800-talet av en ekonom som hette Veblen. Det finns andra närbesläktade verktyg som t ex snobbeffekt och boaormsteorin (eller bandwagon) som inbegriper mycket sofistikerade metoder att få oss att handla det vi i andra fall skulle betrakta som irrationellt. Det är så vi fungerar och därför utnyttjas det ofta. Inom just medicin och mat har begränsat företagens möjligheter att använda dessa metoder (som väl är) men det är fritt fram inom t ex hårvård och ansiktskrämer och även inom hifi/highend. Och om man uttrycker kritisk röster om det så går ofta de "troende" i försvar vilket noteras tacksamt av branschen.

 

Jag tycker det är intressanta fenomen och varför kan man inte diskutera det?

 

Visst är det upp till var och en. Det är det också om man väljer digitalt eller analogt, 200 eller 100 watt, rör eller transistorsteg...

 

Link to comment
Share on other sites

41 minutes ago, Bebop said:

Jag tycker det är intressanta fenomen och varför kan man inte diskutera det?

 

Jag menar inte att man inte skall kunna diskutera, men jag tror ändå att det lätt blir mer av typen personangrepp och ifrågasättande än diskussion (ja, även i den här tråden) och det leder sällan till något bra. Bättre då tycker att försöka förstå varför någon köper ett masterband för 5 000, en originalpress för 10 000, en nätkabel för 50 000, en pickup för 100 000 eller en svindyr dac/klocka. Med andra ord, att fråga istället för att ifrågasätta :)

Link to comment
Share on other sites

28 minutes ago, Taxmannen said:

jag tror ändå att det lätt blir mer av typen personangrepp

Det är alltid en risk men det är det också inom flera områden. Att vi inte handlar rationellt eller att vi styrs av andra parametrar än just det funktionella är knappast någon rock science. Några av oss mer eller mindre på olika områden.

 

Än mer intressant är hur en del företag resonerat för en del produkter. T ex Transparent och deras högtalarkablar Transparent Opus Magnum för SEK 840,000

 

product_getimage.jpeg

 

Hur har de tänkt? Vad är syftet? Min bild är ganska klar men jag drar det inte vidare här. Jag är långt från klockorna nu.

Link to comment
Share on other sites

@Hans-Tommy

 

Hej, 

 

Jag förstår din synpunkt och håller med dig. Som jag skrev i mitt första inlägg var jag tacksam för tips på ny produkt... skall kollas på HEM.. OK? Jag gillar utveckling ?? mina efterföljande svar var på övriga inlägg.. hoppas vi håller oss inom ”dikeskanterna” ? 

 

Skälet att jag skrev är att jag dock är intresserad av externa referensklockor då jag har testat ett antal med min Vivaldi Master clock (ja jag har hela Vivaldi set-upen själv även om jag tycker det är ointressanta att tala om det publikt) har även en god relation med en fantastisk herre i Japan som utvecklar Cybershaft .. hade tidigare hans NO 14... kommer få hans nya för test vilket är en break through .. Cesium What’s out

 

men hörrni, förstår inte allt tjafs

 

Vi lägger dom investeringar vi vill och tror på. Är vi överens om det så ok.. sen får vi inte glömma Hans-Tommys upplevelse...

Jag vill gärna lyssna på den innan vidare kommentarer om klockor (som ju faktiskt är en sekundär issue om man är nöjd) 

 

frid?

/Pärt

Link to comment
Share on other sites

Taxmannen: "Den första färskpotatisen som plockas upp på Bjärehalvön kostar 100 gånger mer än ett kilo till midsommar men smakar knappast bättre. Prisvärt?"

Absolut inte! Smakar bara vatten! Men pärorna från Listerlandet, det du! Det är prisvärt!:D:clown:

 

Hans-Tommy: "tråden har ju totalt spårat ut"

Nä, tycker jag inte, ett forum är ett forum och då får man vara beredd på ifrågasättande liksom gillande, eller?

 

Pärr: "men hörrni, förstår inte allt tjafs"

Vilket tjafs? Det är en diskussion!

Verkar som om jag trampat på många ömma tår. Ber återigen om ursäkt!

"frid?"

Absolut! Vem brusar upp för att hobbyn blir ifrågasatt?

 

Bebop, jag håller med dig, föstår precis hur du menar :77:

Link to comment
Share on other sites

Min slutsats är att det skall bli intressant att lyssna på HEM till den setup som Hans-Tommy uppenbarligen blev så imponerad av. Den egna upplevelsen är givetvis den enda som gäller för mig. Sedan får man bedöma om det ljudmässiga är så omstörtande och nytt att det är värt en investering i denna prisklass. Men det kan man först avgöra sedan man ingående lyssnat ett antal ggr och därefter testat i den egna anläggningen. Precis så var min metodik när jag valde min MSB som investeringsmässigt ligger i samma härad. Sedan får man själv avgöra hur mycket man är beredd att lägga ner på en hifi-pryl och vilka motiv som ligger bakom. Har jag råd och tycker det är värt pengarna så finns det inget annat i livet som skänker mer välbehag än att dagligen lyssna på musik i olika former i den egna anläggningen. Ja det skulle vara live-musik på någon mysig jazzklubb någonstans i världen förstås, men då måste man resa sig från lyssningsstolen och då är inte musiken inom räckhåll och bestämd av någon annan i tid och rum.

Sedan leder det också till olika slutsatser om vad som passar mitt ljudideal och hur jag utifrån mina livereferenser vill att det skall låta, vilket innebär att dessa produkter kanske inte alls passar i mitt sätt att lyssna och njuta. Där förbehåller jag mig rätten att ha en alldeles egen smak som inte alltid eller ens alls stämmer in med andras. Här förekommer en del trender som jag personligen inte köper, till exempel extrem upplösning och transparens, där varje enskild detalj blir större än i verkligheten och där harmoni och samklang väljs bort i konkurrens med enskildheter. Har själv testat produkter som jag hört och imponerats av men som väl kommit hem och testats i den egna anläggningen inte levt upp till mitt ljudideal och mina preferenser. I längden är det jag och ingen annan som skall lyssna och inte de som imponeras vid tillfälliga besök och stärker min fåfänga. Det finns inte bara ett ljudideal utan lika många som det finns lyssnare. Mitt ljudideal är inte föremål för omröstning, här förbehåller jag mig att ha en egen smak.

Skall dock bli spännande att lyssna om de rätta förutsättningarna finns på plats på HEM och musiken gillas. Men varför byta något i den egna anläggningen som man i grunden är nöjd med? Grupptrycksoffer? Nä knappast! Håller med Mats T uppfattning i frågan om vad jag väljer för egen del, dvs det jag själv gillar. Egoistiskt, ja visst jag erkänner!:D:)

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

20 hours ago, octavia rs said:

 

Om man nu är intresserad av hur man mäter klockor så kan man läsa mer här.

 

Om nu de som redovisas i denna tråd följer den metodiken så är både Mutek Ref 10, TAD och den du visade här extremt jämbördiga.

Det måste finnas andra flaskhalsar att ge sig på än att jaga vidare med det. Eller?

 

Link to comment
Share on other sites

44 minutes ago, calle_jr said:

Det måste finnas andra flaskhalsar att ge sig på än att jaga vidare med det. Eller?

 

 

Säkerligen finns det annat att fokusera på. 

Auralic har ju valt sin lösning med en extern klocka för att förbättra sin dac likt dCS gör med Rossini (extern klocka för enbart dac) om det är rätt väg kontra att bygga in allt i en enhet där får väl var och en avväga om skillnaden på ljudet är värd pengarna vad en extra enhet tillför.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

25 minutes ago, octavia rs said:

 Auralic har ju valt sin lösning med en extern klocka för att förbättra sin dac

 

1 hour ago, calle_jr said:

Det måste finnas andra flaskhalsar att ge sig 

Jag blev nyfiken på hur min dac löst det. Aesthetix skriver bl a så här:

 

The clock section of a digital product is absolutely critical for audio performance. Any jitter (tiny timing variations) or noise will cause the DAC device to perform analog conversions at incorrect and varying rates, causing clearly audible negative effects. The easiest timing solution - but also the most jitter prone - is to simply allow the DAC to use the clock of the incoming source device. A slightly better solution is to incorporate an internal clock at the DAC using an off the shelf crystal oscillator to regulate the timing. Pandora/Romulus takes this a step further by utilizing specially manufactured crystal oscillators custom cut to our exacting specifications. These crystals offer radically lower jitter and noise than any standard issue part. There are separate crystals for 44.1KHz based sources (44.1, 88.2, 176.4KHz) and 48KHz based sources (49, 96, 192KHz). The clock section is powered by its own discretely regulated power supply, to isolate it from the DAC. 

 

...//... an ultra-low jitter fixed-frequency crystal clock immediately adjacent to the DAC. This technology allows for jitter levels over one hundred times lower than previous USB solutions. 

 

En del av detta är väl att betrakta som vanlig marknadsföring av klocka men det finns någon punkt som skiljer sig från tanken kring extern klocka; framför allt att de menar att den skall sitta alldeles intill dacen och med egen strömförsörjning isolerad från dacen. Det sistnämnda lever ju externa klockor upp till men inte närheten till dacen. Hur stor betydelse detta har kan säkert diskuteras men det kan ju vara en poäng(?). Dessvärre redlvisas bara ord i allmänna ordalag. Hade varit intressant att se den exakta lösningen ochbredovisade effekter mellan de olika lösningarna de nämner.

Link to comment
Share on other sites

Mätkurvorna har jag svårt att tolka så det kan inte jag kommentera.

 

Poängen med lösningen i den här tråden tror jag är det som visas i bilden (om det stämmer):

 

lighter

 

Om jag förstår det rätt har de en lösning som utesluter PLL och då blir det såhär istället.

 

lighter

 

PLL'er kan både lösa och generera problem så det är intressant att de är och rotar i i den delen av klockningen. Jag har själv lite nyvunna erfarenheter av PLL-justering eftersom min senaste streamer innehåller en justerbar PLL och det gör faktiskt rejäl skillnad när jag skruvar på den.

 

Link to comment
Share on other sites

hej

för den som vill läsa en recension av Auralic duon se nedan. Recensenten skriver även om jitter för den som tycker det är kul. Däremot kopplar han ihop grejerna lite besynnerligt , han kopplar upp sig mot usb ingången både för spelaren och framförallt när han streamar kör han först dator  för att sedan köra usb ingången på vegan.  Jag lyssnade bara på streamad musik direktkopplad till ethernet-ingången på vegan. Jag tror det är bättre att köra direkt till vegan utan att passera en PC.

 

//tommy

 

 

recension

 

Link to comment
Share on other sites

Tack Tommy!

Intressant test men mycket kan ifrågasättas...

Testen avslutas med:

"I could not hear any difference between the VEGA G2 alone or with the LEO GX only in 16/44 sampling. I could hear a difference with 24/96 and 24/192 when I streamed the music. This did not occur with all streaming. Just some of it. This was due to the LEO GX’ ability to suppress all the jitter that probably is present in some streamed music. The VEGA G2 alone could not suppress all the jitter. Most of it, but not all. The VEGA G2 is a very good DAC. The LEO GX is better at jitter suppression, but both products are excellent. I would recommend the two be purchased by consumers who are streaming all or much of their music rather than playing it from disc."

Google translate: "Jag skulle rekommendera att de två köps av konsumenter som strömmar all eller mycket av sin musik istället för att spela den från skivan"

Alltså 159.000:- för en DAC och klocka!

DACen ensam verkar vara en kompetent maskin men att klockan med sladd ska kosta 95.990:-, absurt!

Det är detta jag undrar om det är prisvärt?

Hm, jag undrar om inte en flytt av en högtalare någon cm eller en annan sladd påverkar mer än klockan gör...

Jaja, jag är bara en Amatör och härmed avslutar jag mina inlägg i denna tråd så inte allt för många känner sig "trampade" på vilket inte är min avsikt!

Jag bara ifrågasätter prisvärdheten...

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Jag tycker inte man kan avgöra en saks eventuella prisvärdet på en enda recension. Det kan väl bara göras om man själv lyssnar på den eventuella skillnad man kan höra med och utan klocka

Alla tycker inte lika , så här skrev de i  hifi+ 

 

Tråden verkar handla mera om prisvärdhet än ljud nu tycker jag. Jag tycker det är bättre att lyssna på duon sedan kan man diskutera priset

//Tommy

Edited by Hans-Tommy
Link to comment
Share on other sites

42 minutes ago, Hans-Tommy said:

Jag tycker inte man kan avgöra en saks eventuella prisvärdet på en enda recension. Det kan väl bara göras om man själv lyssnar på den eventuella skillnad man kan höra med och utan klocka

Alla tycker inte lika , så här skrev de i  hifi+ 

 

Tråden verkar handla mera om prisvärdhet än ljud nu tycker jag. Jag tycker det är bättre att lyssna på duon sedan kan man diskutera priset

//Tommy

 

+1 Det var precis detta ämne som jag tog upp i min tråd Dags för nästa steg. 

Link to comment
Share on other sites

Är ju väldigt svårt att prata generellt om vad saker är värda. Är ju en personlig reflektion beroende på hur budget man har. Kanske en grunka är prisvärd för att den en extra feelgood känsla. Kanske beroende på ljudkvalité, eller i kombination med utseende, eller hanteringsmässigt etc etc. Så generella åsikter om sakers värde är ju svårt att göra. Däremot kan man ju ha egna åsikter i frågan men någon allmän sanning blir det ju inte.

 

Link to comment
Share on other sites

25 minutes ago, Harryup said:

Däremot kan man ju ha egna åsikter i frågan men någon allmän sanning blir det ju inte.

 

Samma sak kan sägas om mycket som sägs i trådarna. T ex "jag märkte en tydlig skillnad" eller "jag märkte en skillnad om än liten" eller "något lät annorlunda" eller "jag fann ingen mätbar skillnad". Vad skiljer dessa svar om de kommer från olika personer? Det är bara allmänt tyckande (utom det sista).

Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, Bebop said:

Samma sak kan sägas om mycket som sägs i trådarna. T ex "jag märkte en tydlig skillnad" eller "jag märkte en skillnad om än liten" eller "något lät annorlunda" eller "jag fann ingen mätbar skillnad". Vad skiljer dessa svar om de kommer från olika personer? Det är bara allmänt tyckande (utom det sista).

Det finns vetenskapliga metoder för att utvärdera lyssningstest liksom det finns standardisering av försökspersoner i dessa sammanhang utifrån olika kunskaper och bakgrund. Den högsta graden har epitetet experter. Jag har tidigare i annat sammanhang redovisat detta. Så frågan är om inte detta bör kanske beaktas som annat än "allmänt tyckande". Och räknas till fakta genom att de kan upprepas med mer än statistisk slump. Ett problem inom den vetenskapliga delen av musikteknologin är att det saknas en gemensam terminologi. Och framförallt  vad gäller kvantifiering.

Se bara detta hur den vanligen sansade Paul Mc Gowan snurrar till det:)  https://www.psaudio.com/askpaul/an-explanation-of-audiophile-terms/

 

Calm

Edited by calm
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...