Jump to content

Kopieringsskydd, rippning, konvertering pcm -> dsd o.l.


Bebop
 Share

Recommended Posts

Under de första åren på 2000-talet införde en del bolag olika typer av kopieringsskydd på sina CD-skivor. Framför allt har jag drabbats av detta med cd-album från Warner-koncernen och EMI pressade i Europa vid denna tid. Då tyckte jag inte att det var ett problem eftersom jag hade inget intresse av att kopiera mina cd-skivor. Det jag ville höra t ex i bilen körde jag över på kassettband som var mitt bilmedie då.

 

Sedan dess har några saker hänt som rört till det.

 • Dedikerade CD-läsare har ersatts av CD-ROM-läsare i de flesta CD-spelare (hämtade från datorvärlden).
 • Rippningskulturen har gjort entré, vilket inte är riktigt det samma som att bränna skivor till varandra (men är naturligtvis möjligt).
 • En del CD-tillverkare följer blint Red Book standarden vilket innebär problem för en del, bl a mig.

 

Jag har två problem där jag hoppas att åtminstone det ena kan lösas via tips/erfarenheter från er. Jag börjar med den.

 

Fall 1: Missljud på rippade CD-skivor från Warner-koncernen producerade i Europa i början av 2000-talet

 

Dessvärre ger inte Youtube möjlighet att spela upp exempel då de anser att jag "violates copyright protected material" (jag har bestridit detta så kanske jag får den släppt).

 

Musiken hörs i bakgrunden men nästan helt dold av en brusmatta, ungefär som bruset från en FM-radio mellan stationerna. Jag har rippat med både dbpoweramr och JRiver. Samma resultat.

 

Här är tre exempel på cd-skivor som ger samma resultat. (OBS! senare pressningar av dessa album lär inte ha kopieringsskydd)

 

Tripple.jpg

 

Det finns inga varningstexter alls. Det som avslöjar dessa skivor att det är något skumt ser man på avläsningsskiktet som har en "ring" runt ytterkanterna som klart framgår här.

 

Ytterkant cd.jpg

 

Jag har googlat runt och det finns en hel del, men jag tycker inte tipsen är riktigt handfasta. Är det någon här som vet och har praktisk erfarenhet om hur man fixar till detta?

 

Fall 2: Copy Controlled-märkta cd-skivor

 

I början av 2000-talet lanserades något som heter Copy Controll med en cirkelrund logga med triangel i mitten enligt bild på skiva och omslag.

 

Copy Protect 2.jpg

 

Tanken var att de skulle vara spelbara i CD-spelare och med PC men skyddade för kopiering. Men det lite märkliga med dessa är att en del av dem (ca 20 % i mitt fall) kan inte spelas alls med CD-spelare men är möjliga att rippa :o . Alltså tvärtom mot det som var meningen. Så jag har rippat dem och därifrån gjort en kopia som jag har i CD-asken. :D 

 

Copy Protect.jpg

 

Jag har tre andra spelare också på "lagret", en Pioneer, en Philips och en Denon. De fungerar utmärkt. Dessa har inga CD-rom-läsare utan "riktiga" CD-läsare. Med min Aesthetix (som har läsare från Teac/Esoteric) går det inte. Jim White på Aesthetix slår ifrån sig och menar att det är inget fel på spelaren utan vad det handlar om är korrupta cd-skivor som inte följder Red Book. Han har faktiskt en poäng med det. Spelaren och dess DAC är så pass bra att jag inte är beredd att byta enbart för detta.

 

Så länge de går att rippa kan jag leva med det, men lite märkligt är det ändå. Värre är det andra problemet. 

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Jag har rippat nästan alla mina skivor i JRiver utan nämnda bekymmer. Kan det därför finnas anledning att tro att det skiljer mellan olika läsare till datorn? Har du testat med annan cd-läsare?

Edited by bfjohansson
Link to comment
Share on other sites

Då kanske ni inte har någon Warner Bros.-utgåva från ca 2000-2003 pressad av dåvarande Record Service GmbH, Alsdorf. De med kopieringsskydd känns igen av ytterringen som på bild 2.

 

Jag har provat med de slädar som finns i två olika laptoppar och två olika lösa läsare och som sagt, med dbpower och JRiver. Det blir samma resultat. Problemet finns också beskrivet på flera ställen på nätet.

 

Jag har ett förslag. Om jag får någon av era addresser via pm som aldrig har haft några problem så skickar jag gärna ett par exempel som ni kan prova för min räkning. Jag skickar med ett frankerat returbrev. Någon som är intresserad av att delta i testet? Mac är dock inte intressant. Jag kör med PC.

 

Jag skall också kolla några av de program ni använder.

Link to comment
Share on other sites

Jag har några sådana skivor så jag känner igen problemet och vi skrev lite om det i denna tråd:

 

https://www.euphonia-audioforum.se/forums/index.php?/forums/topic/12470-att-rippa-kopieringsskyddade-cd/&tab=comments#comment-218686

 

Precis som du säger är det ett extra dataspår ytterst på CD-skivorna som får vissa läsare att löpa amok, men jag vill minnas att jag dels labbade med att ta en svart spritpenna och göra en liten svart markering på det yttersta spåret och har för mig att vissa skivor gick att rippa efter det (den svarta färgen tog jag bort med lite rödsprit efteråt). Jag har också haft några olika CD-läsare, men den som fungerat bäst och som jag använder idag är en Bluray-skrivare från Asus som fungerar klockrent tillsammans med XLD som även jag använder för att rippa.

 

Jag hjälper dig gärna att testa om du vill.

Link to comment
Share on other sites

Tack för hjälp. Det uppskattas. @AlfaGTV var först ut med ett pm, så jag börjar där. Beträffande kommentaren från Alfa om Mac så har jag inget emot de, men jag använder inte Mac och tänker inte byta. 

 

Jag har läst på nätet om att man kan t ex prova att "shift" nertryckt medan cd-skivan läser in eftersom man då skulle hindra autostartprogram som ligger inbäddade i en del kopieringsskydd. Det har inte gett någon effekt. Någon tipsar om ett program som heter IOS men varnar för att det laddar upp en massa "unwanted" adware. Någon annan säger att köpversionen av dbpoweramp funkar men inte gratisversionen. Vanligaste är att "jag har inga problem med typ  EAC, dppoweramp eller JRiver. Det är jag ju inte hjälpt av. Det första kriteriet är att säkerställa att cd'n faktiskt har ett inkodat skydd. Det har jag i vart fall gjort.

 

Jag har t ex aldrig träffat på det på amerikanska cd-album, endast på Warners cd-skivor pressade i Alsdorf. Jag har skrivit även till dem men de har gått i konkurs och sålts. Först till kanadensiska Cinmar och nu ingår de i en koncern som heter Avos. De svarar så här:

 

Having been in the media manufacturing industry across all physical formats for 35 years I am happy to see that you are still an avid buyer…… Could only wish there were more of you in order to slow down the demise. Now, I am aware of the various approaches to 'copy protection technology' in those days.  

 

As you might be aware, Alsdorf was - before manufacturing was discontinued in 2017 -   the main manufacturing facility for Warner Music Repertoire and as such we could only replicate the content sources provided by the repertoire owner. 

The protection codes were provided with the masters and Alsdorf could have no influence during the technical processes of replication.

 

You are right, the period of copy protection coding for CDs (unlike for DVDs and even more so for Blu-rays) was limited as there was a licence cost involved and as the intended effect was not really worth it as there were too many guys out there publishing ways to circumvent such protection approaches.  

If I remember properly, this must have been around the very late 1990s.

 

I am not sure which of the protection systems would be coded on your particular discs and I am afraid, I myself have no technical expertise to advise here.

Link to comment
Share on other sites

Utmaningen antagen! ;) Det ska bli intressant att se om jag upplever några liknande problem.

Kommer testa rippa i ett flertal olika hård- och mjukvaror och presentera resultaten sedan. Kom på att jag har en äldre PC med en Philiips 24X CD-RW brännare som är en joker om man skulle gå bet med andra enheter eller mjukvaror. 

 

Edited by AlfaGTV
Link to comment
Share on other sites

Jag kollade lite mera och hittade några exempel på skivor som jag inledningsvis hade problem att rippa och då med Apples egen externa DVD R/RW. Problemet med att det blir brus har jag inte stött på alls.

 • 1995 Warner, ingen märkning om kopieringsskydd på skiva/omslag, data-spår
 • 1997 Warner, ingen märkning om kopieringsskydd på skiva/omslag, data-spår
 • 2002 Edel Records, skivan märkt "Copy Protected", data-spår

DSC_3813.thumb.JPG.0ff623565377934b45e7ce651ccc2796.JPGDSC_3812.thumb.JPG.fca4a7fba87b41828367ae736bd35a76.JPG

 

 • 2003 EMI, Skivan märkt "Copy Controlled" (Logan som Bebop visar i fall 2), data-spår

IMG_3825.jpg.24023d532563e7742722decd332dad26.jpg

 • 2004 Sony, Skivan märkt "Copy Controlled" (Logan som Bebop visar i fall 2), inget data-spår

Alla dessa fem skivor har jag lyckats rippa genom att förhindra avläsning av data-spåret. Detta gjorde jag genom att måla med en svart spritpenna, ungefär som nedan.

 

 IMG_3824.thumb.jpg.a79a27c3bb5d3f6b280e479b5afb2801.jpg

 

Link to comment
Share on other sites

Jag har nu provat med att maskera spåret som @Taxmannen visar ovan. Då går det inte rippa alls. Får svaret "The track named "x" cannot be played because the volume labeled "y" was not found"

 

Det går däremot spela albumet på cd-spelaren trots markeringen men inte på pc'n

Link to comment
Share on other sites

Tack, @Taxmannen . Nu lurade vi de jävlarna... :app:

 

I min kombinerade bodega/verkstad spelar jag med lite vintageprylar.

 

20181223_112133.jpg

 

Jag provade kopiera en av de infekterade Warner-albumen i min cd-brännare. I den högra playback-släden gick den inte ens att spela. Däremot gick det i den vänsta play-/writersläden. Där skall ju den brännbara CD-R-skivan sitta så det omöjliggör kopiering. Smetade sedan på lite tusch som visats ovan. Då gick det utmärkt att både spela och kopiera.

 

Körde en kopia på albumet som jag sedan försökte rippa. Ooops :thumbsup: :o det fungerar... :64: Nu har jag med andra ord en lösning som inte kostar så mycket. Jag får köpa på mig lite CD-R (Audio)-skivor. Det är inte så många album jag har problem med, ca 20 skulle jag tro. Men jag skickar ändå till @AlfaGTV Det kanske finns en enklare lösning:question: 

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Idag var jag till Ica och hämtade ett jiffy innehållande tre CD-skivor. Det var @Bebop som sände dessa häromdagen. För det första, bra plattor! Jag hade faktiskt bara Neil Young - After The Goldrush i min lokala filkatalog, och den har en annan master. 

Natalie Merchant gillar jag ordentligt men denna var ny för mig och Paul Simon är också högt uppskattad! "Love" från den här plattan är grym!

Okej, till skott med rippningsövningarna! :D Jag petade direkt i dem i Bluesound Vault som snällt rippade dem alla tre utan bekymmer, men det tar en stund för den lille processorn att rippa och FLAC'a dem. Jag vet att Bebop inte ville byta till Mac och det ska jag inte råda honom heller, men vill ändå tala om att jag rippat alla tre CD på två olika Mac'ar i tre olika program, iTunes, XLD och JRiver Media Center. Samtliga av dessa rippar är helt OK, även om jag har begränsat förtroende för iTunes-rippen. XLD och Jriver loggar processen och inga fel inträffade. XLD jämför mot AccurateRip DB online och det stämde med merparten av referenserna.

Därmed ser jag en möjlighet att peka finger mot Windows-världen igen! ;) Nejdå, det ska jag inte göra, utan imorgon ska jag faktiskt köra exakt samma hårdvara (Min Macbook Pro 2017), men med en Windows 10 (1809) installation och tre nya programvaror!

Jag skapar samtidigt en matris över resultaten som jag kommer presenter sedan.

E19353EF-79FD-46D8-9FA9-97341F392D4D.png

9D69C4E0-C5F3-4C94-894D-9D7882CA69FF.png

ED8A46CE-3719-4283-A448-285C9EB91FE3.png

Link to comment
Share on other sites

Jag tror faktiskt inte att det har med vare sig Mac eller Windows att göra. I följande Appletråd diskuteras samma problem mellan Mac-ägare. Gemensamma nämnare där är också Warner men inte mer info än så, t ex när de är tillverkade. En av skribenterna säger att det är nyare optiska läsare som ger detta problem men inte de äldre. Vad har du för en?

 

https://discussions.apple.com/thread/6045447?page=1

Link to comment
Share on other sites

 

Om det är ett kopieringsskydd så får man väl utgå från att det operativ som skyddar mot kopiering är det bästa :)

 

Warner borde återkalla alla skivor som påverkar avkodningen. Det är oacceptabelt att sälja skivor med så usel kvalitet. Det borde inte spela någon roll att man upphört med detta i Alsdorf. Vi har ju köpt skivorna från Warner, inte från Alsdorf.

Det är ju faktiskt sjukt att man måste tillgripa precis det de vill förhindra för att kunna spela musiken.

 

Link to comment
Share on other sites

Ja, men det är knepigt efter typ 20 år. När jag surfade på ämnet igår så är det tydligen en hel del som försökt men ingen lär ha lyckats få något uttalande från Warners vare sig kring tilltaget som sådant och att de skulle ha något särskilt ansvar (både legalt och moraliskt). Det finns en hel del om ämnet på nätet.

 

Warners lösning är djävulsk av 3 aspekter:

 • De gör intrång på min produkt
 • De finns ingen varningstext
 • De har också varit fula på så sätt att de inte har Compact Disc-loggan med och därmed anser man tydligen att de inte är bundna av Red Book-standarden. Philips och Sony som reagerade på dessa kopieringsskydd (påverkade ju deras produkter) menade att de ändå är bundna av Compact Disc-standarden eftersom den vänder sig till samma kunder som knappast har haft anledning att misstänka något annat. Och om de inte gör det så är det fråga om patentintrång.

Här är en annan länk kring ämnet: https://pinkfishmedia.net/forum/threads/difficulty-ripping-warner-bros-cds.137764/

Link to comment
Share on other sites

Har precis provat en annan (äldre) läsare från Transcend. Den ger samma resultat som den jag har från Samsung och den som sitter i en av mina laptopar. Man behöver inte rippa, det räcker med att försöka spela direkt från CD-läsaren. Det blir samma resultat.

 

I någon tråd påstods det att det har vare sig med Windows, Mac eller Linux att göra. Enligt den som skrev skulle Warner har någon form av licensavtal med CD-ROM-tillverkare att lägga in en funktion som ger distorstionen. Det låter lite långsökt, kan jag tycka med tanke på avsikten med dessa läsare. Någon skriver också att man kan skaffa ny firmware till sin läsare för att få bort detta. Jag har dock inte hittat någon.

 

Någon annan säger att RedFox CloneCD fungera. Men då får man först bränna en CD och sedan rippa den. Det är samma sak som jag kan åstadkomma med tuschpenna och min cd-brännare från Philips. Det skall bli intressant att se vad @AlfaGTV kommer fram till när han går över till rippning med Windows 10 som OS och vilka program och optisk läsare han använt. Några hävdar att EAC's rippningsprogram klarar den här typen av skydd.

 

https://www.techradar.com/how-to/how-to-rip-your-cds-to-flac

Link to comment
Share on other sites

Nu har jag även provat i EAC Express Rip CD. Samma resultat...:diss:

 

Jag provade även att ladda upp EAC ver 1.3 men det blev också stopp. Det accepterade inte mina läsare. Så jag börjar tro att det faktiskt är läsarna som är problemet med den här typen av kopieringsskydd.

Link to comment
Share on other sites

Det fanns ett ännu värre exempel på kopieringsskydd från Sony som installerade en programvara när CD:n stoppades in i datorn. Denna programvara, som var svår att upptäcka och avinstallera,  öppnade dessutom upp för annan helt orelaterad skadlig programvara att infektera datorn.

 

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Sony_BMG_copy_protection_rootkit_scandal

Link to comment
Share on other sites

Nu har jag "skyfflat skivor" samtidigt som jag pysslat med annat. :)

Samma MacBook Pro som jag nyttjade igår för rippning i MacOS Mojave startades idag i Windows 10-läge och där körde jag mitt favoritprogram, EZ CD Audio Converter.

Inte heller här hade jag några problem, så jag kunde inte se någon koppling till val av operativsystem. Jag startade även upp min film-rippare, en rätt kvick Intel Core i7 med 6 kärnor och 12 threads där det sitter en Bluray-läsare i från Asus. JRiver fick jobba, samma inställningar som i Mac-versionen, men en annan "build"... Inte heller här kunde jag identifiera några problem :( Eller egentligen så är det väl positivt, men för att identifiera en felkälla behöver man ju kunna återskapa problemet. 

 

@Bebop undrade vilka läsare jag nyttjat, om de var några "nyare". Och ja, den nyaste läsaren är BluRay-spelaren i min Core i7-8700. Men, å andra sidan är väl alla dessa läsare av "nyare" modell, det är ju inte IT-världens hetaste produkt nuförtiden! :D 

 

Men, vad kan vi dra för slutsatser av detta då? Jag ser egentligen det som att Bebop's trassel beror på att han fått en CD/DVD-läsare i sin laptop som tillhör en problemskara...
De enheter, applikationer och operativ jag testat har valts utan baktanke, rent slumpmässigt.

 

Detaljerad info om vilka tester som gjorts och hårdvaran kan hittas i kalkylbladet som länkas nedan. (Ni behöver inte ange något speciellt namn, det är öppet för läsning enbart)

 

https://www.icloud.com/numbers/0jTHXa6RDoewjW2K3PNqEOeqw

 

 

Link to comment
Share on other sites

Tack, AlfaGTV. Positiva besked men ändå märkligt.

 

Jag har en Samsung-läsare modell SE-208, en Transcend Portable CD/DVD reader writer. Jag har en HP Envy 8GB med AMD-processor, en Bell Packard 8 GB med AMD-processor och inbygd läsare plus en ny HP 8GB med Core i7. Jag har under de år detta förekommit använt Windows Vista, W7, W8.2, W10 och W10Pro. Jag har rippat med JRiver, dBPower och idag med EAC och jag har provat med Windows rippare. Alltid samma resultat. Inga problem att rippa men att spela upp filerna eller spela cd'n från CD-ROM ger distorderat ljud. Uppenbarligen är det fler som lider av detta (se länkar ovan).

 

Det enda jag inte gjort är att byta läsare. Frågan är bara vilka som funkar och varför? Jag skall se om den @AlfaGTV har finns.

 

Edit: Har kollat runt lite och det är inte mycket läsare som andas kvaliter tillgängligt numer.

Link to comment
Share on other sites

Förbryllad över resultatet hos @AlfaGTV har jag fortsatt och försöka luska vad som är fel hemma hos mig. Jag håller med AlfaGTV att det måste vara läsaren, så jag började gräva där. Det finns flera typer av skydd och såvitt jag har förstått använde Warner Bros. key2Audio som har den karaktäristiska ringen ytterst på cd'n. Tanken bakom lär vara ungefär så här.

 • En renodlad CD-läsare har ett annat avläsningsschema än en CD-ROM
 • En CD-ROM-läsare läser av hela disken först och letar bl a efter bilder och det är detta som många skydd utnyttjar genom att lägga in en programvara som skapar fanstyg. Många av dem inriktade sig framför allt mot Windows.

På bilden ser ni alla mina Neil Young-album som jag har på CD. De flesta av dessa är inköpta i Euoropa och pressade i Europa. Den vänstra högen har inte varit några problem med att rippa. De är inköpta/pressade i USA. Däremot de andra. Ingen av dessa har jag kunnat rippa utan att få kraftigt distorderat ljud. De är tillverkade i Tyskland. Samma sak om jag försökt spela dem via extern CD-ROM läsare.

 

Young.jpg

 

Jag började forska lite kring firmware men den jag har är den senaste och den enda vad jag kan förstå.

 

Sedan gick jag in i enhetshanteraren och kollade vad som fanns där. Där är en ruta där man skall välja land/region för DVD-delen. Den var tom. Jag klickade i Sverige = Region 2

 

Region brännare.jpg

 

Därefter kollade jag vilka inställningar som finns under den här datorn på läsaren. Där såg jag att man kan klicka i vilken typ av material man vill att den skall prioritera. Jag klickade i Musik.

 

Egenskaper brännare.jpg

 

Istället för att rippa direkt, lät jag JRiver läsa in skivan ordentligt och sedan testade jag några sekunder för att se om det gick att spela via CD-ROM-läsaren (Play). Sedan satte jag igång rippningen. 

 

Jriver ripp.jpg

 

Nu kunde jag rippa alla albumen utan några som helst problem sånär som på en, men den hade väl något annat fel. Jag fick först kopiera den via cd-brännaren, sedan gick det.

 

Mycket pekar alltså på ett handhavandefel där framför allt inställningarna inte var maximerade. Vad som exakt var den förlösande faktorn av dessa tre steg vet jag inte och jag bryr mig inte. Skall bli spännande när jag får tillbaka de tre album jag skickade till @AlfaGTV Jag gissar på att även dessa fungerar nu.

 

Ytterligare ett exempel på hur fel fokus kan resultera i resultatlösa ansträngningar.

 

Tack för er support. :thumbsup:

Link to comment
Share on other sites

Först o främst, underbart att du fick till det @Bebop! Jag kan inte förklara vilket steg som ordnande det hela, för inget av dem borde påverka rippning av CD? Men, så är det med datorer ibland, saker o ting funkar när det inte borde eller vice versa.. :D

(Lite grann är det orsaken till att jag, så långt det är möjligt, undviker traditionella datorer i samband med musikuppspelning)

 

De CD jag fick låna av Bebop är nu på väg söderut igen, för en förnyad analys på hemmaplan. Mitt kalkylblad innehåller slutligen 8 olika rippar och jag funderade en stund på om jag skulle göra nåt med dessa, typ en checksumme-analys eller nåt...

Jag har ju provlyssnat dem alla och jag kan inte säga att någon av dem sticker ut ljudmässigt? Inte en iTunes-rippen (med Felkorrigering aktiv) kan jag med säkerhet påstå att den skulle låta sämre. De som loggat resultaten anger inte i något fall att fel skulle inträffat, vare sig korrigerbara eller icke. De borde med andra ord vara identiska sett till musikinnehållet?

 

Kan man verkligen lita på att en ripp från olika mjuk- och hårdvaror ger ett 100% bitperfekt resultat? Jag tvivlar på det faktiskt...

Link to comment
Share on other sites

Det man i vart fall kan jämföra är hur en cd-skiva låter via spelare kontra mot en rippad fil. I mitt fall tycker jag att den rippade filen låter bättre. En orsak till det kan vara att JRiver skickar den till dacen med 24 bits djup eftersom dacen arbetar i 24 bitar. Samtidigt är jag tveksam till att det beror på det. JRiver själva säger att skillnaden är som att jämföra "10 mot 10,0" 

 

Sedan en tid tillbaka inspirerad av en del dacar på marknaden och efter en del diskussioner på JRiver har jag börjat konvertera all pcm till dsd innan musiken skickas till dacen. Det tycker jag är det som låter bäst nu.

 

Att göra så kräver ungefär dubbla processorkraften men i mitt fall är det inga problem. Det dra ca 8% CPU mot 4-5% utan DSD.

Link to comment
Share on other sites

Min förra laptop klarade inte detta tillräckligt bra. Jag fick dropouts, speciellt i början av varje låt så jag slutade med det. Det hände ibland även med vanliga DSD-filer och med DSD128 hade jag "glitches" och "pop sounds". Samtidigt var min dåvarande laptop (Bell) rätt trött rent allmänt. Så när jag bytte min kontorslaptop (HP/AMD) till en HP core 7i åkte Bellen ut till verkstan och den tidigare kontorslaptopen (HP/AMD) fick genomgå ett reningsbad. Jag plockade bort så mycket jag med säkerhet visste var riskfritt genom att kolla vilka program som drog CPU-kraft och optimerade ett antal parametrar efter en lista jag hämtat från Computer Audiophile.

 

Efter dessa manövrer fick jag laptop som hade snabbats upp ordentligt. Nu var det heller inga problem med dropouts vare sig med DSD64 eller DSD128. Då kom också funderingarna på om konvertering on the fly i JRiver kunde fungera. Efter test som jag såg ut att funka frågade jag JRiver:

 

It is possible to convert from pcm to dsd on the fly, but you do not recommend it. Why? What are the hick ups? (I use Aesthetix Romulus Signature that takes DoP using Burr Brown 1792A dacs). I have tried it and to me and it seems work fine.

 

Jag fick följande svar:

PCM to DSD conversions or DSD to PCM conversions (especially multichannel) is one of the most resource intensive tasks Media Center can do on a PC. So you'd need a fast enough PC to do that on-the-fly or else you'll encounter issues like hiccups.

 

Multikanal är inget jag praktiserar och dsd "on the fly" tar som sagt inte så mycket kraft och det låter utmärkt. Filer som redan är dsd skickas ut som bitstream innan det här steget så det blir ingen dubbel "on the fly" vilket också märks i prestandaövervakaren. 

 

Någon dag senare återkom JRiver med fler kommentarer. Uppenbarligen började de testa detta lite mer och gav följande kommentarer:

 

EDIT:  Doing Output Format and turning on bitstreaming seems to play native DSD fine, while converting PCM.  That's a good solution.

 

De kommer att arbeta mer med denna option och göra den mer överskådlig och lättare att göra olika val i en ny meny:

 

It seems to me that the best solution would be to update the Output Formatting - Sample Rate box to include the option to convert PCM not just to different PCM sample rates, but also to different DSD rates. And to extend the top end to higher samples rates, like 2.8, 5.6,11.2 MHz and have either No Change or a PCM rate to convert to. For one thing, that would eliminate the need to know that DSD converts to PCM at 1/8th of the original rate, something few new users know.  It would be nice to have one user interface to cover all the options. The whole process is pretty convoluted as it is.

 

Jag har funktionstestat även DSD128 on the fly. Det funkar men jag har inte gjort någon djupare analys. Jag har dock jämfört DSD64- och DSD128-filer och jag kan inte urskilja några säkra skillnader som höjer upplevelsen så det får vara. 

 

Link to comment
Share on other sites

12 hours ago, Bebop said:

Sedan en tid tillbaka inspirerad av en del dacar på marknaden och efter en del diskussioner på JRiver har jag börjat konvertera all pcm till dsd innan musiken skickas till dacen. Det tycker jag är det som låter bäst nu.

:app:

Jag skulle gissa att det är rätt väg att gå.

Ser du inte på längre sikt en fördel att lagra filerna som dsd64 direkt i stället för att konvertera on-the-fly?

Min erfarenhet är att både cpu, minne, diskar, nätdel och nätverk påverkar prestanda, och Task Manager verkar inte helt pålitlig när det väl gäller. Vet inte varför, men kanske mätningen medelvärdesbildar för grovt.

Å andra sidan borde inte någon av hårdvaran vara ett problem idag, speciellt inte till en dedikerad laptop. Risken är mycket större att annan mjukvara trasslar till det än att man slår i taket med hårdvaran.

 

 

13 hours ago, AlfaGTV said:

Kan man verkligen lita på att en ripp från olika mjuk- och hårdvaror ger ett 100% bitperfekt resultat?

På ett filosofiskt plan kan man det :)

Det vill säga man väljer att lita på att det är bitperfekt, och tar konsekvenserna när det inte är det.

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
 • Create New...