Jump to content

Musiklyssning kräva dessa drycker! En njutningsfull uppackning.


calm

Recommended Posts

Tackar för inspirationen! Mitt eget "rookie"-kit är som följer;

 

Och ja, jag vet att kvarnen inte är "godkänd" för barista-bruk. Men, jämfört med för-malet kaffe så blir det ändå så oerhört mycket bättre att jag är nöjd! (Den var dessutom gratis, följde med när man köpte typ tre påsar bönor för några år sedan.)

Men jag är sugen på den enkla, relativt billiga kvarnen som länkades till här i trådens början.

D14EC4C2-3740-4CC0-A242-DA440F6A0E81.jpeg

Link to comment
Share on other sites

6 minutes ago, AlfaGTV said:

Nu glömde jag fråga en blåbärs-fråga:

Hur förvarar man bäst rostade hela bönor när påsen öppnats? Hur länge?

 

Förslut påsen och ha den svalt. Inte i frysen! Då spränger man små kammare i bönorna och tappar smak. 

Hur länge. Så kort tid som möjligt, men det funkar några veckor tycker jag. 

Link to comment
Share on other sites

@byZan Nej jag har definitivt inte tröttnat på Synchronican! Om jag jämför med min tidigare Isotec så är den rena rama himmelriket. Under den tid jag hade den gamla, tror minst 5 år, så var det lite som lotteri hur utfallet blev. Mestadels hyggligt till bra men inte tillnärmelse så stabil som denna verkar vara. Om jag inte lyckas nu så är det min bristande vana det faller på, definitivt inte maskinen eller kvarnen. Men alltid kul att se andra maskiner och andra kvarnar kopplat till andras erfarenheter!

 

@Apexorca Jag måste säga att den här pucken är riktigt bra som hjälpmedel speciellt i början. https://www.kaffecompagniet.se/baristatillbehor/tampers/lcm-coffee-distributor/ Med denna kan man dels sprida kaffet jämnt i filtret och sedan jämna ut ytan. Vidare ställer man in avstånd mellan kanten på filterhållaren ner till kaffeytan och då packas kaffet, sedan avslutar jag med att trycka till med tampern. Blir mycket jämnt resultat. När jag besökte Kaffecompaniet så kör de själva med den. De säljer även bryggt espressokaffe i kopp i butiken som ett litet kafé. Pucken är dyr men värd sitt pris när man är lite ringrostig och inte kört manuell maskin på många år.

Kul att testa nya kaffesorter skall se om jag kan hitta den sorten du använder. Men det är väl kvarnens inställning som avgör malningsgraden, inte kaffesorten som sådan?

 

Calm

 

 

 

 

Edited by calm
Link to comment
Share on other sites

2 minutes ago, calm said:

Men det är väl kvarnens inställning som avgör malningsgraden, inte kaffesorten som sådan?

 

Calm

 

 

 

 

 

Självklart! (förstår att du kunde missuppfatta det dock)

Malningsgraden varierar man så klart efter kaffesorten mm. Det stod. "Grovleken på malningen varierar ju efter kaffesort, vilken batch på rostningen det är , ålder på kaffet, luftfuktigheten" Det skulle vara - Grovleken på malningen varierar man ju efter kaffesort, vilken batch på rostningen det är , ålder på kaffet, luftfuktigheten. Jag missade ett man. Justerar det...

Men på ett vis blir kaffet olika ändå vid samma inställning på kvarnen. Visst kaffe är fetare och visst är torrare och det ger olika resultat i kvarnen och ser inte likadant ut vid samma kvarninställning. 

Det som rinner ur filtret blir också olika då. Det fetare blir oftast tjockare och kommer nästan i sega pulser ur filtrets kanaler och droppar nästan ner i koppen. Är det torrare så rinner det tunnare och lättare. 

 

Link to comment
Share on other sites

On 2018-12-14 at 17:11, calm said:

Här kommer min "lätt hånade" batteridrivna öppnare.:app: 

 

P1120014.jpg.696c5da9373f67be5fe0d57e9c74092e.jpg

 

Den är som en lite hiss som kör korken upp och ner.  Going up, and going down!:thumbsup:

 

Just nu till det facila priset av 99,90 på Kjell & Co. Kan verkligen rekommenderas även för Karl-Alfred typer. Skonar definitivt ilskna korkar. En uppskattad gå-bort-present tillsammans med en flaska rödtjut.

 

https://www.kjell.com/se/sortiment/hem-kontor-fritid/fritid/kokstillbehor/koksutrustning/rubicson-automatisk-vinoppnare-p48432

 

Calm

 

 

 

 

Tack för tipset! Löste två av mina julklappsproblem...

 

/ Ulf

 

 

Link to comment
Share on other sites

Köpte på rekommendation av @Apexorca en liten våg för att mäta kaffemängden. https://www.kjell.com/se/sortiment/el-verktyg/verktyg/matinstrument/vagar/koksvagar/rubicson-digital-koksvag-svart-p48481

 

Med denna kan man nollställa taravikten (filterhållaren) och mäta kaffemängden separat efter malning. Det lustiga var att den mängd kaffe som jag ögonmåttsvis malt upp i filtret stämde på grammet med rekommendationen 18 gram, efter kontrollmätning med nya vågen. Ren tur eller skicklighet? Känner att det blir lättare att skapa jämnhet i kaffet nu efter ett tags användande, men att kaffesorterna uppvisar stora skillnader i styrka och smak. Gillar nog La Bomba bäst från Johan & Nyström, men den kraftiga smaken och den lilla bitterheten. Kör fn Bella från samma märke, lite mesigare i min smak. Sedan fick jag en påse Radical Espresso från Gringo som jag skall testa härnäst. Skulle behöva lite fler olika bönhållare så att man snabbt kunde alternera kaffesorterna för malning. Det går framåt om än långsamt.:D:thumbsup:

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Äntligen på hemmaplan igen efter Parisresan som i mångt och mycket var en positiv upplevelse, med ett undantag nämligen avsaknaden av en riktig espresso.

Därför känns det särskilt roligt att själv få tillaga en kopp som man själv vill ha den.

 

P1120679.jpg.051ab533cdd7c4bc5247eeae2ef90c72.jpg

 

Med styrka och ett uns av bitterhet som jag gillar den. 

Kommer tillsammans med en inte helt obekant forumkompis gå en liten baristakurs hos Johan & Nyström. Får se vad den ger. Tycker jag har fått till det hyfsat bra nu när det gäller själva basen, dvs kaffet. Men har mycket att lära om mjölkdelen som jag själv inte kör så mycket med hittills. Skall bli spännande!

Idag skall jag besöka Kaffecompaniet mfl. butiker för att komplettera lite rördelar till min fasta anslutning av vattnet och passa på att titta på lite nya koppar. Har espressokoppar men behöver lite större för latte mm.

 

Calm

Edited by calm
Link to comment
Share on other sites

11 hours ago, calm said:

Kommer tillsammans med en inte helt obekant forumkompis gå en liten baristakurs hos Johan & Nyström.

 

Måste vara en tokig f-n till som är nyfiken på hur det hela går till för att få smakfullt kaffe;)

Ska bli intressant och se om vi ens är i närheten av att kunna tillverka en riktig espresso, mjölk som skummas är inte det svåra utan det är nog latte-art som är svårt att få till, men det kanske beror på min dåliga teknik att få till en bra skumteknik, :39: det är nog bra att vi går kursen och sedan lär av varandra.

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

40 minutes ago, byZan said:

 

Måste vara en tokig f-n till som är nyfiken på hur det hela går till för att få smakfullt kaffe;)

Ska bli intressant och se om vi ens är i närheten av att kunna tillverka en riktig espresso, mjölk som skummas är inte det svåra utan det är nog latte-art som är svårt att få till, men det kanske beror på min dåliga teknik att få till en bra skumteknik, :39: det är nog bra att vi går kursen och sedan lär av varandra.

 

/byZan

Ja, vanlig mjölkskak är väl knappast problemet att framställa, utan mer att få till den femte hjärtformen i kaffe art.:D:)

 

Har hittat en ny kaffeleverantör som jag inte kände till tidigare. En tvättäkta italiensk barista som driver ett litet "ståhak" på Vasagatan i Sthlm, uppenbarligen helt i skymundan, än för riktiga kaffenördar. Har en del intressanta blandningar och rostningar som jag skall testa. Egen import som det verkar. Blev en kopp av deras "normalespresso" men finns även Intensivo som verkar spännande. Köpte nya espresso- och cappuccinokoppar som han säljer också till rimliga priser och av god italiensk kvalitet. Tjockt gods som håller värmen bra. Skall dit i morgon igen för att hämta resten av kopparna som jag inte orkade släpa hem. Lika bra att köpa lite flera än man egentligen behöver från början så har man lite att slå sönder. Har lite udda koppar sedan tidigare som det retar mig att jag inte köpte fler av då. 

 

Calm

 

Link to comment
Share on other sites

13 hours ago, calm said:

Har hittat en ny kaffeleverantör som jag inte kände till tidigare. En tvättäkta italiensk barista som driver ett litet "ståhak" på Vasagatan i Sthlm, uppenbarligen helt i skymundan, än för riktiga kaffenördar.

 

Aha, där brukar jag inta min lunchespresso faktiskt. Det är de bästa jag lyckas hitta i närheten av där jag jobbar. De som serveras är hyggligt bra, men det är en bit kvar till perfektion. 

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, shifts said:

 

Aha, där brukar jag inta min lunchespresso faktiskt. Det är de bästa jag lyckas hitta i närheten av där jag jobbar. De som serveras är hyggligt bra, men det är en bit kvar till perfektion. 

Lustigt sammanträffande!

Pratade lite med mannen bakom disken idag när jag hämtade kopparna och frågade lite om deras kaffeleverantörer som de uppenbarligen bytt relativt nyligen från Veronero till D´Abramo. Den senare med eget rosteri i Milano. Kaffet kommer ifrån Vietnam, Indien och Brasilien och de säljer olika blandningar av Robusta och Arabica.

I standardblandningen som de serverar i kaféet är blandningen 70% Arabica och 30% Robusta,  i Intensivo är det 80% Robusta och 20% Arabica. Den senare ser jag mest fram emot att testa. Så idag blev det 1/4 kg av varje. Vi får hur de tar sig ut smakmässigt i en egen producerad espresso. Just nu har jag ganska mycket kaffe i kylen så nu får det räcka för ett tag. Kul att testa nya sorter tills man fastnar för någon favorit. Kommer säkert att köpa lite kaffe då och då där om det är gott, annars ligger det inte närmast mig, jag har ett annat italienskt kafé på betydligt närmare håll där jag bor, som är bra. Men skall man uppnå yppersta baristaklass får man nog leta lite mer noggrant. Många voro kallade och få utvalda i den klassen skulle jag nog misstänka.:D:)

 

Calm

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, figge said:

Bilder på nya kopparna och länk till kaffet?

Hittar inga uppgifter om rosteriet som rostar kaffet. Av info på kafébarens hemsida verkar det som D´abramo är ett inhemskt varumärke skapat i Sverige som förutom kafébaren på Vasagatan så bedriver man försäljning till restauranger, kontor etc. https://dabramo.se/sidor/om-oss. Utöver kaffe säljer man diverse tillbehör och espressomaskiner. Espressomaskinerna man säljer är förvillande lika de jag tittat på men här i någon valnötsinklädnad. Det verkar som espressomaskinerna utgår från ett grundkoncept som är ganska lika mellan ett antal olika varumärken, framförallt vad gäller filterhållare med handtag och filter.

Det kommer bilder på kopparna i morgon när det är tillräckligt ljust att fota. Inte helt identiska med de bilder som finns på hemsidan.

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

Så här ser de nya kopparna ut. Traditionella italiensk espressokopp och en större för cappuccino alternativt för mjölk- och  kaffebaserade drycker.

 

P1120681.jpg.87a958f5c6f6e0c6e8ef7fa596ca0dfb.jpg

 

Loggan bryr jag mig inte så mycket om, den ger mer autenticitet åt den italienska looken. Sköna att hålla i med lite tyng och tjockt gods som håller värmen bra.

 

Calm

Edited by calm
Link to comment
Share on other sites

Körde lite baristaövning i morse och dristade mig till att testa även de större nyinköpta kopparna. Eftersom jag inte är någon mjölkdrickare så var det Calmina som fick vara försökskanin på en latte. Hon är kräsen lattedrickare och hon tyckte faktiskt att den var mer än ok. Krämig och fyllig och med rik kaffesmak enligt hennes vittnesmål. Jag fick förnyat förtroende men undrar om jag inte försatt mig i en sits som innebär ytterligare merarbete?:39: Nu kan hon komma att kräva mer latte varje gång jag sätter på maskinen.:D:) Kanske inte så smart ändå?

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...