calm Posted December 11, 2018 Author Share Posted December 11, 2018 1 minute ago, byZan said: Du har ju skyddsplasten kvar och filterhållaren ska sitta i så den blir varm, något du missat? Aha kontakten är inte heller ansluten Grattis till ett vad jag tror är ett bra val om inte det bästa för pengarna /byZan Ha,ha! Hetsare där! Detta är bara en uppackningsbild inget är installerat än. Håller på att röja plats i köket. Skall fundera på fast istallation av vatten och avlopp. Hittade ingen avloppslang i paketet vilket jag hade förväntat mig. Blir en ny tur till Kaffecompaniet. Elen måste också fixas med någon ny kabel för att klara placeringarna av maskinen och kvarnen. Gäller att skynda långsamt samt i lugn och ro läsa bruksanvisningar. Sen börjar det roliga. Sen måste man ju också tillgodose forumets krav på bilder. Calm plind 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
calm Posted December 11, 2018 Author Share Posted December 11, 2018 7 minutes ago, lindome said: Grattis till en fin maskin Egentligen ser dessa apparater ganska lika ut oavsett tillverkare. Min ser snarlik ut men har inte samma kraftfulla spec misstänker jag. Espresson blir dock bra tycker jag En påse kaffe kan bli den nya presenten istf för en flaska vin eller CD/LP vid hifiträffar!! Tack för det! Kom till samma slutsats rörande små skillnader mellan de tre maskiner som var med i finalomgången. ECM, Rocket och Profitec. Lika med bara små detaljer som skiljer. I detta fall "joysticks" itf. kranar, lite skillnader i PID:en, filterhandtagen, lite högre tryck i ångan. I övrigt separata isolerade kokare, rostfri tank, rotationspump, timer i PID:en. ECM och Profitec lär tillhöra samma koncern t.ex.. Calm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AlfaGTV Posted December 11, 2018 Share Posted December 11, 2018 Grattis! Helt säker på att denna kommer skänka välsmakande upplevelseförhöjare (dessa är ju till och med lagliga, än så länge!) Också såg jag plötsligt en stark likhet med de ångmaskiner vi hade när vi var små/mindre! De som eldades med Meta-tabletter alltså! En man ska ha en hobby, eller två! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
calm Posted December 11, 2018 Author Share Posted December 11, 2018 38 minutes ago, AlfaGTV said: Grattis! Helt säker på att denna kommer skänka välsmakande upplevelseförhöjare (dessa är ju till och med lagliga, än så länge!) Också såg jag plötsligt en stark likhet med de ångmaskiner vi hade när vi var små/mindre! De som eldades med Meta-tabletter alltså! En man ska ha en hobby, eller två! Tackar! Tror också att detta kommer att bli bra så småningom. Krävs bara lite uthållighet och noggrannhet. Jag hade också en ångmaskin som barn och tydligen kan man odla denna hobby långt upp i åldrarna. Jag tänker på ångloksfantasterna och fartygsdito. Går ofta förbi vid Stadshuset och inhalerar lite kolrök från S/S Mariefred. Måste vara ovanligt att hitta kol eller koks idag, i vart fall verkar lastbilen som levererar, en gång i tiden ha gått på gengas. Calm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AlfaGTV Posted December 11, 2018 Share Posted December 11, 2018 5 minutes ago, calm said: koks Är det inte ganska lättillgängligt runt Stureplan? byZan and calm 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
calm Posted December 11, 2018 Author Share Posted December 11, 2018 4 minutes ago, AlfaGTV said: Är det inte ganska lättillgängligt runt Stureplan? ! Den var bra! Jo sannolikt lättare! Calm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
calm Posted December 11, 2018 Author Share Posted December 11, 2018 (edited) Projektet växer! Åter från dagens besök hos Kaffecompaniet så blev det lite ytterligare inköp för själva installationen, som kommer på vattensidan att ske med fast anslutning till vattenledningsrören och ett avlopp direkt i vasken. Till detta krävs en regulator som tar ner trycket från 4-7 i vattenledningssystemet till ca 1-2 för bryggaren. I samband med detta ett vattenfilter, så slipper man kalka av så ofta. Slang för avloppet. Förlängningskabel till elen, uttag sitter inte där man behöver dem. Sen skall jag nog åka till Biltema i morgon och köpa lite rörkopplingar. Tänker mig att ansluta bryggaren till samma rör som diskmaskinen för där finns en avstängning som sitter på kökskranen och kan användas när man reser bort. En del tillkommer ytterligare innan jag kan njuta av första koppen. Calm Edited December 11, 2018 by calm tillägg i bild Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LISTEN TO MUSIC Posted December 11, 2018 Share Posted December 11, 2018 6 hours ago, calm said: Dags att lyfta på förlåten. Detta blev mitt val! Här i profil. Här kompletterad med tillbehör på plats. Mitt val blev: ECM Synchronika Calm Stort grattis till en fantastik snygg och bra ECM kombo byZan and calm 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daniel Posted December 11, 2018 Share Posted December 11, 2018 Det kommer inte att bli gott med det där lakritssnöret! :-) calm and Apexorca 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Apexorca Posted December 11, 2018 Share Posted December 11, 2018 Ser fint ut Calm. Grattis! nu börjar det roliga och seden blir det gott kaffe! Jag har också testat LA BOMBA. Det är bra. BLANXART gör dessutom den choklad jag gillar bäst, så den har jag diverse varianter på också. calm 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
CMB Posted December 11, 2018 Share Posted December 11, 2018 Grattis och välkommen till kaffeträsket Glöm som sagt var inte byta stickkontakten till en rodiumkontakt för bästa smak på kaffet calm 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
P-pan Posted December 11, 2018 Share Posted December 11, 2018 1 hour ago, Daniel said: Det kommer inte att bli gott med det där lakritssnöret! :-) Smakar det bättre om man kör Nord(r)ost(at) då kanske ? Dual Mono-Filtered-Coffee... Daniel and calm 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bebop Posted December 11, 2018 Share Posted December 11, 2018 2 hours ago, LISTEN TO MUSIC said: Stort grattis till en fantastik snygg och bra ECM kombo Jag kan riktigt se Calm och Calmina i sin sweet spot med en arom av espresso i hela rummet och Bobo Stensons "Natt" som följe... en ny sorts synergieffekter med två ECM-avsändare. LISTEN TO MUSIC, byZan, AlfaGTV and 3 others 3 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
calm Posted December 11, 2018 Author Share Posted December 11, 2018 (edited) 6 hours ago, LISTEN TO MUSIC said: Stort grattis till en fantastik snygg och bra ECM kombo Tack för det tror att det blir bra! Vi nästa besök i Sthlm får du testa om jag har lärt mig något i baristaväg. Calm Edited December 11, 2018 by calm fel mottagare Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
calm Posted December 11, 2018 Author Share Posted December 11, 2018 6 hours ago, Daniel said: Det kommer inte att bli gott med det där lakritssnöret! :-) Har du någon rekommendation i fråga om kablar? NO Arabica? Funderar på att koppla in den på Thoren alternativt sätta den på några svarta koner så att det inte uppstår espressophoni Calm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
calm Posted December 11, 2018 Author Share Posted December 11, 2018 5 hours ago, Apexorca said: Ser fint ut Calm. Grattis! nu börjar det roliga och seden blir det gott kaffe! Jag har också testat LA BOMBA. Det är bra. BLANXART gör dessutom den choklad jag gillar bäst, så den har jag diverse varianter på också. Tack för det! Jo, jag ser fram emot att äntligen efter ett antal år i Nespressoträsket ånyo återinträda i mer hantverksmässigt tillagade espresso. Risken är bara att man blir hemmakatt men å andra sidan har inte min italienska espressobar någon bra musik. Mest italienska sirapssöta schlagers, som mår bästa av att avlyssnas på ort å ställe där i Italien. Calm. Apexorca 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
calm Posted December 11, 2018 Author Share Posted December 11, 2018 4 hours ago, CMB said: Grattis och välkommen till kaffeträsket Glöm som sagt var inte byta stickkontakten till en rodiumkontakt för bästa smak på kaffet Tack för det, men sitter redan upp till halsen i gyllenbrun crema, men nu kan jag fixa den själv helt efter egen smak enbart! Calm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
calm Posted December 11, 2018 Author Share Posted December 11, 2018 12 hours ago, lindome said: Grattis till en fin maskin Egentligen ser dessa apparater ganska lika ut oavsett tillverkare. Min ser snarlik ut men har inte samma kraftfulla spec misstänker jag. Espresson blir dock bra tycker jag En påse kaffe kan bli den nya presenten istf för en flaska vin eller CD/LP vid hifiträffar!! Du är välkommen på lyssning och kaffe närhelst! Calm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
calm Posted December 11, 2018 Author Share Posted December 11, 2018 4 hours ago, Bebop said: Jag kan riktigt se Calm och Calmina i sin sweet spot med en arom av espresso i hela rummet och Bobo Stensons "Natt" som följe... en ny sorts synergieffekter med två ECM-avsändare. Frågan är om Jormins bas kommer att dofta espresso? Man kan ju suggerera sig till det mesta här i livet, med lite god vilja! Calm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daniel Posted December 12, 2018 Share Posted December 12, 2018 15 hours ago, P-pan said: Smakar det bättre om man kör Nord(r)ost(at) då kanske ? Dual Mono-Filtered-Coffee... Det blir klart bäst med ODIN 2, men vi har provat Valhalla V2 med bra resultat. Allt blindtestat av både utbildade baristor och lekmän i en kontrollerad miljö. calm, Apexorca, byZan and 1 other 1 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
calm Posted December 12, 2018 Author Share Posted December 12, 2018 Då var det dags att sparka igång testen och istallera maskinen på plats i köket. Men först var jag bort till Biltema för att köpa lite rördelar till den fasta vatteninstallationen. Måste göra hål för anslutningsslangen i diskbänken så därför var jag tvungen att fixa en plåtborr. Här kan man se tryckregulatorn och vattenfiltret samt avloppsslangen och lite gängtejp. Har förstått att maskinen bör stå i våg, så lite pallning med gummifötter tills det är någorlunda rakt. Sedan ställa upp kvarnen och tillbehören. Den lilla utjämnaren som ser ut som en puck och är ganska tung justerades till lämplig höjd. Sedan var det dags att sätta på espressomaskinen och låta den gå upp till rätt temperatur. Spänningen stiger. Calm calle_jr and byZan 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
calm Posted December 12, 2018 Author Share Posted December 12, 2018 Att inbilla sig att man kan behärska processen direkt är naivt och ett underskattande av uppgiften och hantverket. Först gäller det att pröva sig fram till rätt malningsgrad. Kvarnen var inställd på ganska grov malning från början och därför blev testen med finare malning för varje testomgång. Kvarnen har en steglös inställning och på kransen runt kaffebehållaren finns siffror. Bara mala, tampa och testa. Nu var maskinen uppe i 93 grader, men jag bryr mig i detta läge inte om att ställa ner den något. Det får bli finlir och tweakande vartefter. Här en mald och tampad omgång färdig att sättas in i maskinen. fortsättning följer............. Calm calle_jr 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
figge Posted December 12, 2018 Share Posted December 12, 2018 14 minutes ago, calm said: Då var det dags att sparka igång testen och istallera maskinen på plats i köket. Men först var jag bort till Biltema för att köpa lite rördelar till den fasta vatteninstallationen. Måste göra hål för anslutningsslangen i diskbänken så därför var jag tvungen att fixa en plåtborr. Här kan man se tryckregulatorn och vattenfiltret samt avloppsslangen och lite gängtejp. Har förstått att maskinen bör stå i våg, så lite pallning med gummifötter tills det är någorlunda rakt. Sedan ställa upp kvarnen och tillbehören. Den lilla utjämnaren som ser ut som en puck och är ganska tung justerades till lämplig höjd. Sedan var det dags att sätta på espressomaskinen och låta den gå upp till rätt temperatur. Spänningen stiger. Calm Du måste väl ha Cerapuc, Cerabase och Stillpoints under maskinen också, inga vibrationer när du gör espresso. calm 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
calm Posted December 12, 2018 Author Share Posted December 12, 2018 Ser på föregående bild att det ligger kaffekorn på kanten vilket är en dödssynd. Dessa försvann naturligtvis före att filterhållaren sattes i maskinen. Hygienen är a och o i sammanhanget och därför införskaffas några microfibertrasor. Första försöket blev inte så lyckat. För snabb genomrinning ca 13 sek, antyder att malningsgraden är för låg eller att tampningen var för klen eller att det blev för lite kaffe. Avsmakades och konstaterades att detta blev alldeles för mycket vatten. Tror att jag körde fyra omgångar innan detta resultat uppnåddes. Drygt 20 sekunder genomrinning och en mindre mängd vatten. Bra crema och rimlig mängd. Smaken börjar nu komma så småningom. Men det tarvar många fler försök innan man kommer i närheten av fullt godkänt. Om vi använder den gamla betygsskalan skulle jag säga att detta blev B-. Alltså nätt och jämnt godkänt. Kan alltså bara bli bättre, men trägen vinner. Jag tror ändå att jag är rätt nöjd med dagens övning. Bör tilläggas att jag började med att använda den inbyggda tanken, för att komma igång. Den fasta installationen får anstå ett tag. Calm figge 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
figge Posted December 12, 2018 Share Posted December 12, 2018 Trägen vinner. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
calm Posted December 12, 2018 Author Share Posted December 12, 2018 Att hålla på och prova sig fram är rätt roligt och man inser att det inte är så lätt. Det finns så många fallgropar på vägen. Från kaffesort till malning, till rätt mängd kaffe i filterhållaren som regleras genom malningstiden. Tampningen är också ett viktigt moment, som är avgörande och jag tycker att den speciella pucken var ett bra hjälpmedel, liksom den medföljande tampern. Finns ingen anledning att köra någon annan. Calm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
figge Posted December 12, 2018 Share Posted December 12, 2018 Gör ett protokoll med alla variabler så att du vet viiken kombination som är rätt. Sen kommer det att vara en variation mellan olika sorters kaffe och vilken vädrerlek det är. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
calm Posted December 12, 2018 Author Share Posted December 12, 2018 10 minutes ago, figge said: Gör ett protokoll med alla variabler så att du vet viiken kombination som är rätt. Sen kommer det att vara en variation mellan olika sorters kaffe och vilken vädrerlek det är. Jo man kan lätt snöa in på detta och uppnå nördstadiet. Men utgångspunkten är som med hifi och musik, att det är njutningen av god espresso som är målet och allt annat är bara vägen dit. Jag vill försöka att uppnå ett stadie där jag har det i fingrarna och att det finns en rutin som fungerar. Men charmen är att det aldrig blir helt lika mellan gångerna oavsett hur noga man är. Calm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Taxmannen Posted December 12, 2018 Share Posted December 12, 2018 (edited) 1 hour ago, calm said: Att hålla på och prova sig fram är rätt roligt och man inser att det inte är så lätt. Det finns så många fallgropar på vägen. Från kaffesort till malning, till rätt mängd kaffe i filterhållaren som regleras genom malningstiden. Tampningen är också ett viktigt moment, som är avgörande och jag tycker att den speciella pucken var ett bra hjälpmedel, liksom den medföljande tampern. Finns ingen anledning att köra någon annan. Hatten av för bilder och beskrivning av dina inledande tester - hur spännande som helst att följa! Man blir nyfiken på hur "dålig" din B- egentligen är i jämförelse med vad man kan får serevat på ett genomsnittligt fik/restaurang? Utan att vara någon som helst finsmakare eller expert så upplever jag skillnaderna som rätt stora när det gäller vad man får serverat, men jag antar att det finns nyansskillnader i vad som är rätt eller fel och att det till viss del handlar om tycke och smak. Förhoppningsvis reagerar dock inte alla på samma sätt på en mindre tilltalande espresso som Angelo Badalamenti i David Lynch's Mulholland dr. Äckelmagade är härmed varnade för att filmklippet nedan kan väcka viss anstöt Edited December 12, 2018 by Taxmannen calm 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
calm Posted December 12, 2018 Author Share Posted December 12, 2018 Ibland kan man uppleva att alla tillbehör är mer eller mindre nödvändiga. Det rusar lätt iväg. Calm Apexorca and Vox 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.