Jump to content

Espressomaskin - för er som kan eller vill ha en……….


byZan

Recommended Posts

Ja det är lätt att fastna i en sort man gillar och sedan glömma att det faktiskt finns andra sorter. Hoppas att det kommer att smaka dig liksom det gör för mig. De har en pGI+403-250l.jpg?r=6442.210915111499

 

som jag testade också men den föll inte lika väl ut även om den var klart drickbar;) Gav den kanske inte samma chans som den nybörjare jag var.

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, byZan said:

Snygg latteart @Apexorca men inga kakor för min del, inget onödigt socker på ett år nu och 8-9kg lättare kropp håller i sig.

 

/byZan

 

Perfekt i så fall. Den kakan har inget onödigt socker. :cool: Utan socker skulle kakan var helt onödig. 

Edited by Apexorca
Link to comment
Share on other sites

28 minutes ago, CMB said:

Den är helt OK men ingen favorit

 

Smaken är som baken, delad! :)

 

30 minutes ago, CMB said:

den som är i kvarnen just nu kvalar in ibland top 5 av det jag hittills har testat

 

Kanske testas vid tillfälle?!

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
17 minutes ago, CMB said:

Hur ofta kör backflushpulver i era maskiner och när bör man göra storservice?

Svaret blir nog tyvärr alldeles för sällan för min del och blev påmind att göra det nu i veckan då jag besökte en espressobar vid stängningsdags.:blush: De kör uppenbarligen dagligen. Jag borde i vart fall köra veckovis eftersom jag dricker minst tre espresso om dagen. Storservice har jag inte gjort hittills.

 

Calm

 

 

Link to comment
Share on other sites

Jag rengör med backflushpulver ca 1 ggr per månad. Torkar ur gruppen upp runt den stora gummipackningen efter varje kaffe. Lossar filterdelen i både handdtaget och i gruppen ca varannan vecka och rengör/diskar den för hand. Spolar alltid ut vatten efter varje kaffe. 

Byter kalkfilter 1 ggr per år.

Kvarnens malskivor rengör jag några ggr per år sällan. 

Har haft maskinen snart 5 år tror jag det blir nu. Börjar närma sig service tror jag , men maskinen har fungerat klanderfritt sedan start. 

Link to comment
Share on other sites

Jag gjorde en storservice idag skruvade isär lade delarna i kalklösning och bytte packningar. 
 

Den sk mushroomen som sitter i gropen såg bedrövlig ut nästan som att det växte havstulpaner på den. Men efter 30 min i kalklösare såg den fin ut igen & koppar/mässingdelarna i maskinen gick ifrån svarta till blänkande igen

 

 

Link to comment
Share on other sites

On 2020-01-01 at 13:58, calm said:

Svaret blir nog tyvärr alldeles för sällan för min del och blev påmind att göra det nu i veckan då jag besökte en espressobar vid stängningsdags.:blush: De kör uppenbarligen dagligen. Jag borde i vart fall köra veckovis eftersom jag dricker minst tre espresso om dagen. Storservice har jag inte gjort hittills.

 

Calm

 

 

 

91626899-2094-43D7-86C7-722C0AEEF47F.thumb.jpeg.71707acc971933143cb393194cc2350b.jpeg

 

Visst har du @calm en likadan kaffemaskin som jag? ECM Synchronika. Kolla sidan 30 i användarmanualen. Där kan du läsa hur du ställer in efter hur många bryggningar du vill att maskinen skall påminna dig om att den skall rengöras. Har du angett t.ex. 80 bryggningar. Då kommer PID att visa CLn. Bra funktion tycker jag. 

 

/shamrock

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...
On 2020-01-02 at 18:30, Shamrock said:

Visst har du @calm en likadan kaffemaskin som jag? ECM Synchronika. Kolla sidan 30 i användarmanualen. Där kan du läsa hur du ställer in efter hur många bryggningar du vill att maskinen skall påminna dig om att den skall rengöras. Har du angett t.ex. 80 bryggningar. Då kommer PID att visa CLn. Bra funktion tycker jag. 

 

 

Det var länge sedan jag var inne i denna tråd och anledningen till att jag gick in nu var att jag funderade på att köpa en till maskin som ska användas i hemmet, den i stugan går för fullt när jag/vi är där. ”Finkaffe" ropar de kaffesugna och jag får då brygga ett antal koppar av olika snitt. Espresson blir bra men i övrigt har jag sällan lyckats få till latte art så som önskat, americanen blir okej enl @Audionet;)

 

Återkommer om en ev ny maskin…….tar lite annat först.

On 2020-01-01 at 13:36, CMB said:

Hur ofta kör backflushpulver i era maskiner och när bör man göra storservice?

 CLn blinkade för någon vecka sedan och jag körde en rengöring med backflushpulver som säkert gjorde lite nytta. Men hur många koppar den står på i PID har jag ingen aning om, måste kolla på detta men tror att det är fler långt fler än 80 koppar, vad är rekommendationen i antalet koppar innan backflush?

 

När jag ändå skriver här och hoppas att @figgeläser så måste jag meddela att jag glömde ta hem kaffet du skulle få provsmaka, tar det vid nästa tillfälle om det är okej? 

 

Nu….. Ny maskin eller inte? Bekvämt med Nesspresso men inte alls lika gott! Vilket som är dyrast har jag inte ens räknat på då jag tycker att det godaste kaffet vinner!

Är supernöjd med min Syncronika och kvarn och skulle absolut rekommendera den till mig igen, men?! Det hade varit roligt med någon annan bara för att? T ex det estetiska, platsen den ev skulle tänkas kunna stå på är större, kul med något nytt att vila ögonen på o s v, kan hitta på fler anledningar bara för att få köpa. Men så funderar man man lite efter det att man sansat sig lite av alla positiva saker hjärnan har fått rodda i. Är jag korkad om jag inte köper en lika dan eftersom jag är så nöjd? Behöver man verkligen en så dyr eller dyrare maskin för att tillfredsställa det mediokra kaffeintresset? Skulle inte en billigare vara gott nog? Nesspresson fungerar ju tillfredställande om än optimalt…..Sådär går funderingarna just nu och jag tycker inte mig komma någonvart, jä*la mesigt att inta bara kunna ta beslutet kan jag tycka.

Men så kom jag på att jag har flera forumvänner som är både kunnigare och smartare än vad jag är, jag frågar dom, smart va? 

 

Så min fråga är; har ni tips eller hur skulle ni gjort? (Jag blir glad för alla typer av svar)

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

Jag tror att de flesta maskiner i den klass du redan har är ganska likvärdiga kvalitetsmässigt. Det är ofta bara lite designskillnader.

Många har ju Faema E-61 bryggruppen som bas.

När det gäller rengöring så rekommenderar jag att man backflushar varje dag efter man bryggt sin sista kopp. Inte med rengöringspulver i blindfiltret utan bara med hett vatten. Varannan vecka kan man ta med rengöringspulvret. Lägg då oxå filtret och hållaren i en skål med kokhett vatten+pulver.

Link to comment
Share on other sites

53 minutes ago, byZan said:

CLn blinkade för någon vecka sedan och jag körde en rengöring med backflushpulver som säkert gjorde lite nytta. Men hur många koppar den står på i PID har jag ingen aning om, måste kolla på detta

O du brukar antyda att jag pratar konstigt om mina digitala lösningar? :255170672_rollingonthefloorlaughing:

Link to comment
Share on other sites

@byZan ECM är nog bland de bättre maskinerna man kan köpa för hemmabruk, de är nära besläktade med Rocket som också är trevliga. Nästa nivå är att gå upp till en enklare maskin för kommersiellt bruk, de har ofta programmerbara brygg-knappar så att man alltid får samma mängd kaffe(espresso?) i koppen. Det är en bra funktion men kanske inte lika charmigt som att använda den manuella E61-gruppen? Dessa maskiner är ofta lite robustare byggda och gjorda för att vara stabila även vid lite intensivare användning.

 

En enkel tumregel är annars att har maskinen rotationspump så är den ofta bra nog för hemmabruk. Sen om man föredrar värmeväxlare eller dualboiler är väl mest en smaksak.. 

 

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, plind said:

Jag tror att de flesta maskiner i den klass du redan har är ganska likvärdiga kvalitetsmässigt. Det är ofta bara lite designskillnader.

Många har ju Faema E-61 bryggruppen som bas.

När det gäller rengöring så rekommenderar jag att man backflushar varje dag efter man bryggt sin sista kopp. Inte med rengöringspulver i blindfiltret utan bara med hett vatten. Varannan vecka kan man ta med rengöringspulvret. Lägg då oxå filtret och hållaren i en skål med kokhett vatten+pulver.

Klockren info och jag ska bättra mig när det gäller rengöring, jag lovar!

1 hour ago, Simon76 said:

Vad skoj att se att det finns en tråd om kaffe och kaffemaskiner, jag trodde alla trådar här skulle vara hifi-relaterade?! :1952293183_slightlysmilingface:

 

Kaffe råkar vara mitt yrke så jag kanske kan hjälpa till med frågor i denna tråd.. 

 

Hemma-hos med kaffe är synnerligen hifi-relaterat liksom andra drycker (kanske).

 

Simon är väl ingen ”böna”?;)

Location Skåne; köper mitt kaffe på alrp i Malmö när jag är där och någongång blir det skickat, trevlig personal och grymt bra service, har du varit där?

Maskinen köpte jag på Kaffecompaniet på Torsgatan i Sthlm.

 

1 hour ago, AlfaGTV said:

O du brukar antyda att jag pratar konstigt om mina digitala lösningar? :255170672_rollingonthefloorlaughing:

 

Och? Vad har jag nu skrivit för dumt?;) eller menar du att jag ska förklara mig, isf har du svaret här nedan

 

400px-PID_sluten_loop.png
 
Exempel på en sluten reglerloop med PID-regulator med tillhörande styrt system

PID-regulator är en ofta använd regulator inom reglertekniken. Förkortningen PID kommer från regulatorns tre element: en proportionerlig del, en integrerande del samt en deriverande del.

Den matematiska funktionen för en PID-regulator kan skrivas

{\displaystyle u(t)=K\left(r(t)-y(t)+{\frac {1}{T_{i}}}\int _{0}^{t}r(\tau )-y(\tau )d\tau +T_{d}{\frac {d(r(t)-y(t))}{dt}}\right)}

där r är referenssignalen och y det styrda systemets utsignal. Parametrarna K, Ti och Td, kallade designparametrar, behöver väljas så att regulatorn, tillsammans med systemet som skall regleras, får det beteende som önskas. Till hjälp i detta val finns det vanligt förekommande inställningsregler.

 

Cln betyder nog cleaning, så tolkar jag det iaf;)

 

1 hour ago, Simon76 said:

@byZan ECM är nog bland de bättre maskinerna man kan köpa för hemmabruk, de är nära besläktade med Rocket som också är trevliga. Nästa nivå är att gå upp till en enklare maskin för kommersiellt bruk, de har ofta programmerbara brygg-knappar så att man alltid får samma mängd kaffe(espresso?) i koppen. Det är en bra funktion men kanske inte lika charmigt som att använda den manuella E61-gruppen? Dessa maskiner är ofta lite robustare byggda och gjorda för att vara stabila även vid lite intensivare användning.

 

En enkel tumregel är annars att har maskinen rotationspump så är den ofta bra nog för hemmabruk. Sen om man föredrar värmeväxlare eller dualboiler är väl mest en smaksak.. 

 

Tror också att det är en smaksak vad man väljer för maskin, alla märken har väl i stort sätt det jag tycker mig vilja ha i form av teknik/prestanda. Nu vaknade latmasken i mig. enklare maskin för kommersiellt bruk med programmerbara bryggknappar?? För och nackdelar? Vilka märken rekommenderas då?

 

PS kul att det tog lite fart i tråden DS

 

Nu ska jag brygga mig en Nespresso (och lyssna på Monica Z) och det får duga för nu men inte alltför länge till hoppas jag!

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, byZan said:

Hemma-hos med kaffe är synnerligen hifi-relaterat liksom andra drycker (kanske).

 

Simon är väl ingen ”böna”?;)

Location Skåne; köper mitt kaffe på alrp i Malmö när jag är där och någongång blir det skickat, trevlig personal och grymt bra service, har du varit där?

Nä, Simon är ingen "böna", men man kan väl kanske säga att jag har fingrarna med i en och annan bönblandning.. ;) 

 

Jodå, jag känner Ronnie med personal hyfsat väl och det händer ibland att jag anlitar dem för diverse serviceuppdrag. De har ett av Sveriges största reservdelslager för espressomaskiner och är bra att ha att göra med.

Link to comment
Share on other sites

Nu har jag läst igenom tråden och jag måste säga att jag är ganska imponerad! Det finns ju nästan lika mycket kunskap här inne om kaffe som om hifi. Speciellt du @plind måste ju nästan ha nån sorts koppling till ett rosteri eller till kaffebranschen med tanke på vilken kunskapsnivå du verkar ligga på?!  

Link to comment
Share on other sites

10 hours ago, Simon76 said:

Nu har jag läst igenom tråden och jag måste säga att jag är ganska imponerad! Det finns ju nästan lika mycket kunskap här inne om kaffe som om hifi. Speciellt du @plind måste ju nästan ha nån sorts koppling till ett rosteri eller till kaffebranschen med tanke på vilken kunskapsnivå du verkar ligga på?!  

 

Tack för komplimangen:Blush:  Kaffeintresset föddes nån gång i början av seklet på en DIY-träff (HiFi). En hifisnubbe med nickname "Zix" hade med sig en riktig espressomaskin och hemmarostade bönor som det serverades fika från:tongue:

Jag skaffade strax efter min första maskin, en Rancilio Silvia. Började hänga på stadens(Göteborg) bättre espressohak och diverse kaffeforum.

Köpte råkaffe och började rosta själv i varmluftsugn. Skaffade så småningom en liten trumrost(Behmor) och utvecklade mina kunskaper om rostning på den.

Maskinparken har sedan dess uppgraderats till först en värmeväxlarmaskin(La Scala "Butterfly") till nuvarande Izzo Alex Duetto som har en dubbelkokare och PID-styrning.

Kvarnen är en Fiorenzato med 64mm. malskivor.

På senare år har jag börjat konsumera mer bryggkaffe än espresso. Använder mig av den manuella Hariometoden vid bryggningen och skaffat en separat liten kvarn till det.

 

Kommit av mig lite med hemmarostningen då jag funnit så många suveräna rostningar i handeln. Lokalt här i trakten har vi Gringo, Bergstrands, DaMatteo, och Morgon Coffee Roasters t.ex.

Under åren som gått har jag lyckats "smitta" en skara andra HiFi intresserade och det är ju skoj:app:

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, plind said:

Under åren som gått har jag lyckats "smitta" en skara andra HiFi intresserade och det är ju skoj:app:

 

Aha, det är du som är boven:1734777508_winkingface: och det gömmer sig fler entusiaster på detta forum, hifi och kaffe är "da shit".

 

Nu är jag ingen fantast när det gäller kaffe och inte "nördat" ner mig lika mycket som jag kan göra/gjort när det gäller andra saker, men gillar kaffe och måste ha någon eller några koppar espresso i mig varje dag, klart beroende!

 

Så därav funderingen på en maskin till, nesspresso i all ära men inget går upp mot en egen tillverkad espresso. Jag ska fundera lite på hur jag ska och vill göra i hemmet, latmasken i mig är lite sugen på att testa en maskin som typ @Simon76 länkade till. Det enda som stör är att det kan bli svårt att få till vattenanslutningen då jag har en stenskiva och lite platsbrist på denna, hmm?

Men kan man som jag ha kablar liggandes på golvet så kan man kanske ha en vattenslang också?:1734777508_winkingface:

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

@plind Brukar du inte gå på kaffekvällarna som anordnas vid Odinsplatsen nån gång per år?

 

@byZan Det går att sätta nån typ av vattenbehållare bredvid maskinen och bara sticka ner slangen i, men det är kanske inte den snyggaste lösningen.. Men kan ju vara en tillfällig lösning tills rörmokaren kommer? ;) 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...