Jump to content

Espressomaskin - för er som kan eller vill ha en……….


byZan

Recommended Posts

25 minutes ago, Terminator said:

Nyfiken undrar om "nakenfilter" är ett begrepp i kaffevärlden eller avslöjar jag bara min okunskap? Det ser iaf gott ut...

 

När filtret inte har en vanlig utloppspip liknande den på den här bilden utan kaffet kommer rinnande direkt ur filtret så brukar man kalla det "nakenfilter".:D

 

portafilter.jpg.5f4883b8b7301cc1cbf4a77d9c978d7c.jpg 

 

Jag tycker dessutom kaffet blir godare "naket" eftersom bismaker lätt bildas i utloppspiparna om det inte rengjörs regelbundet.

Link to comment
Share on other sites

On 2019-01-10 at 22:24, calm said:

Häftigt bryggställ! Me like!:thumbsup:

Slöinge verkar vara ett centrum för ett gott liv,  glass och kaffe och kanske i combo?:tongue:

 

Calm

 

Koppar är giftigt men kanske man klarar några koppar om dagen ändå. Fanns det åldersgräns på tratten? Men den ser fin ut kan jag hålla med om.

Link to comment
Share on other sites

Inget som testat kaffe från Åre Kafferosteri? Jag besöker deras café på Åre Torg någon gång per år och får alltid espresso av hög klass. Den jag drack där precis före årsskiftet rankar jag som den bästa jag druckit, någonsin. Nu är jag ingen expert men jag har lärt mig att uppskatta välsmakande kaffe. Det var etiopiska bönor som en av delägarna själv tyckte hade blivit 2018 års bästa espressorostning - det berättade han efter mitt beröm så det var m a o nästan ett blindtest från min sida utan alltför mycket yttre påverkan. ;):) 

Link to comment
Share on other sites

Jodå. I liftkön till kabinen upp på Åreskutan kan man få sig en också. Så det var en bra start på dagen och sätt att fördriva tiden i morgonrusningen till kabinen.

Jag beställde hem lite efteråt och körde det ett tag men det var 2 år sedan nu.

Link to comment
Share on other sites

Nu har jag och @calm varit på barista kurs och blivit lite berikade men vän med mjölkkannan blev ingen av oss idag för att göra lite latte-art som inte ser abstrakt ut. Men träning ger nog färdighet så än har jag/vi inte givit upp. Vi konstaterade också att våra smaksinnen inte är speciellt kompatibla vilket iofs inte är ett måste för att utvärdera vad man gillar eller inte gillar. Kursen var inte en höjdare när det gäller upplägg kan jag tycka men så pass bra att jag fick lite tips som ska testas när jag ger mig på maskinen nästa gång. Den som tror att detta med espresso etc skulle vara lätt är ute på hal is om personen ifråga inte är en naturbegåvning (vilket jag trodde att jag var men som så många gånger tidigare fick man bekänna att självförtroende är en sak och verklighet en helt annan. Men för en espresso eller cappuccino för vardaglig bruk så kommer det att duga, ska bara hitta rätt bönor och öva lite så tror jag det blir bra i slutändan.

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

Ja det var med en viss förväntan som jag och @byZan äntrade kursen igår. Majjen var en yngre förmåga med mer praktisk än teoretisk kunskap vilket kanske inte gjorde något då behållningen var att kunna öva en del praktiskt. Den teoretiska inputsen bestod mest av lite film från en odlare och lite powerpoints om olika metoder för preparering av kaffebönorna inför rostning som i detta fall sker i Sverige. Så tre moment, teori, tillagning av espresso och mjölkskummning. Den kanske största insikten var att de riktigt professionella har mycket fokus på vägning av både kaffemängd men speciellt även vattenmängd som var lite nytt för mig. Proportionerna 20 gram kaffe till 40 gram vatten var tydligen lite legio i sammanhanget och demostrationsapparaten hade inbyggd våg i bryggarens galler på vilket koppen placerades. Så tiden blev därmed lite som den blev. Vi fick testa lite olika varianter av över-  och underdosering av kaffet och smakskillnader. Lite olika bönor men inte olika malningsgrader. Bryggtemperaturen hölls också konstant kring 90-graders strecket. Jag själv kör fortfarande på 93-grader vilket verkar bra vid mörkare rostingar som jag gillar. Så kom vi till själva mjölkskummningen som är i sig inte så så svår och mera lite med känslan i händerna. Först skummning i ytan och därefter nedåt i kannan tills handen känns brännhet då är det klart för det som egentligen är svårt, själv hällandet. Testade själv utan större framgång i latte art grenen, men nu har väl tekniken blivit klarare så då är det själva tränandet som skall till. I vart fall så blev det mjölkskummade kaffet riktigt gott.:app:

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

53 minutes ago, calm said:

Testade själv utan större framgång i latte art grenen, men nu har väl tekniken blivit klarare så då är det själva tränandet som skall till. I vart fall så blev det mjölkskummade kaffet riktigt gott.:app:

 

Vi var väl inte de bästa kursdeltagarna på detta med latte-art utan snarare tillhörde vi nog de sämsta, men ack den som ger sig. Snart kommer det väl en bild där du lyckats, själv har jag inte tillgång till maskinen förrän jag åter är i stugan och får börja träna.

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, byZan said:

 

Vi var väl inte de bästa kursdeltagarna på detta med latte-art utan snarare tillhörde vi nog de sämsta, men ack den som ger sig. Snart kommer det väl en bild där du lyckats, själv har jag inte tillgång till maskinen förrän jag åter är i stugan och får börja träna.

 

/byZan

Vet inte om jag vill bli så bra på latte art egentligen? Risken är att jag blir någon sorts barista-butler till Calma och min bonusson. Bättre att de får lära sig att själva göra sina kaffedrinkar. Själv är jag helt egoistiskt inriktad på att bereda mig en riktigt god ristretto.:D:)

 

Calm

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Det var ettag sedan jag skrev här…..

Jag kämpar på med min espressomaskin och kvarn och utnyttjas som barista-butler för tillverkning av cappuccino på helgerna till min fru, hon gillar det hon får även om jag snart ger upp för att jag ständigt misslyckas med latte-art, men hon gillar abstrakt konst säger hon, älskvärt!

Att det är skillnad på olika sorters bönor, tid, värme, malningsgrad etc har inte undgått mig och har nog varit en del i att jag tyckt att det har varit svårt. Men nu har jag släppt mina höga krav på mig själv och serverar det som det är och blir, har någon synpunkter på konkreta förbättringsåtgärder så tar jag till mig de, annars kör jag på och gillar att försöka få till det där perfekta skottet, skottet som bara blir till utan att jag funderar så mycket, det skottet kommer mer ofta numera men ändå ack så sällan. Men det är skillnad på Coca-Cola och Pepsi, vin och vin, öl och öl så vad spelar det för roll vad andra tycker, roligt om man kan tillfredsställa någons smak, visst, men inget krav, det känns bra nu så jag fortsätter att lära mig och serverar som det blir.

 

Frukost kl 04.30 i morse med te och smörgås och nu blir det en andra espresso för dagen med nya bönor, hörs!

 

 

 

/byZan

IMG_1520.jpg

Link to comment
Share on other sites

Har testat en del sorter nu och testar vidare, det är en del av nöjet med denna hobby. Kan inte säga att jag hittat en blandning som jag gillar till 100% än, men märker att det är stor skillnad hur kaffet fungerar i maskinen. Senast köpte jag Zoegas Espresso som jag inte fick att fungera. Gång efter gång blev det allt för snabbt flöde, trots normal tampning. Körde då med den lilla "pucken" enbart och inte med efterföljande tampning och vips funkade det klockrent.  https://www.kaffecompagniet.se/baristatillbehor/motta-coffee-distributor-58-mm/ Så "felkällorna" är otaliga och att få ihop en felfri kopp kräver alla möjliga hänsyn. Nästan som hifi!:D:)

 

Calm

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Det var länge sedan jag var inne i denna tråd och har egentligen inget mer att berätta mer än att ”skotten" sitter ganska bra och att en bra latte art lyser med sin frånvaro.

Men attans gott kaffe blir det (subjektivt iofs) och kul att brygga, så sammanfattar jag den tid som förflutit sedan sist jag skrev.

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

23 minutes ago, byZan said:

Det var länge sedan jag var inne i denna tråd och har egentligen inget mer att berätta mer än att ”skotten" sitter ganska bra och att en bra latte art lyser med sin frånvaro.

Men attans gott kaffe blir det (subjektivt iofs) och kul att brygga, så sammanfattar jag den tid som förflutit sedan sist jag skrev.

 

/byZan

Det har blivit en del av vardagslivet och minst 3 ggr/dag med en riktig espresso gjord på kaffebönor av olika slag. Har ställt upp tempen lite till 94 grader och känner att det blir optimalt. Har precis kommit hem från kaffets u-land USA och NYC,  om man ser till genomsnittet. Finns undantag. Var nere på Eataly vid Flat Iron Building och där kan de göra riktigt god espresso. En dam vid disken fick en sådan serverad och jag trodde hon skulle svimma och ropade efter vatten, själv tyckte jag att den var kanske i svagaste laget.:D:)

Just nu går denna böna i kvarnen!

 

theoutsider.jpg.0e167a8bc55dae3d870acfa03068800d.jpg

 

Välbalanserad och mildaren än LaBomba från J&N som blivit ett kaffe för att vakna upp till ordentligt.

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, calm said:

Det har blivit en del av vardagslivet och minst 3 ggr/dag med en riktig espresso gjord på kaffebönor av olika slag. Har ställt upp tempen lite till 94 grader och känner att det blir optimalt. Har precis kommit hem från kaffets u-land USA och NYC,  om man ser till genomsnittet. Finns undantag. Var nere på Eataly vid Flat Iron Building och där kan de göra riktigt god espresso.

 

Jag har hittat massa ställen i NY som gör bra kaffe. Eataly är ett som är ok. Här kommer lite kaffebilder från Eataly.

 

_49U8220.jpg

 

_49U8222.jpg

 

_49U8223.jpg

 

_49U8230.jpg

 

 

Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, Apexorca said:

 

Jag har hittat massa ställen i NY som gör bra kaffe. Eataly är ett som är ok. Här kommer lite kaffebilder från Eataly.

 

_49U8220.jpg

 

_49U8222.jpg

 

_49U8223.jpg

 

_49U8230.jpg

 

 

Jag kanske överdriver lite rörande kaffe i USA men generellt så är kaffekulturen på en låg nivå. Hittade också en del ställen som kunde göra en riktig espresso, men dessa upplever jag fortfarande som undantag. Eataly trots sin inriktning på allt som är italienskt inte till hundra procent vad man kan uppleva i Italien eller Sverige. Har min favorit-italienare på gångavstånd från hemmet. Den kaffebaren som är ett hål i väggen, ägs och drivs av äkta italienare och besöks av dito, vilket är ett gott tecken. De tar fortfarande 20 kr för en doppio.  Annars är många italienska caféer och pizzerior drivna av folk från Balkan och inte Italien. De vet att svenskars inställning till Italien är positivt,  det utnyttjas ibland i marknadsföringen. Den imposanta runda kaffemaskinen på bilden finns också på Eataly i Stockholm.

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

Angående den runda espressomaskinen på Eataly.

På det anrika Caffe Reggio i Greenwich Village i NY finns den första espressomaskinen i sitt slag. Byggd 1902!!! Caffe Reggio har bla varit med i Gudfadern.

 

_49U8012.jpg

 

 

_49U7991.jpg

 

För den som vill få lite tipps om var man kan dricka bra kaffe i NY så kan man kika i min tråd Gå över ån efter vatten ända till New York.

Link to comment
Share on other sites

21 hours ago, byZan said:

Det var länge sedan jag var inne i denna tråd och har egentligen inget mer att berätta mer än att ”skotten" sitter ganska bra och att en bra latte art lyser med sin frånvaro.

 

 

/byZan

 

Bra att det blir gott. Latte Art är tricky, men kul när det blir något.

 

_49U4569.jpg.40cc38f09e5d55aac16e9f44fbf3b4e9.jpg

 

På västkusten är det stilla och sol. Efter lunchen blev det kaffe med grymt bra kaka på Terassen. Tycker inte det blir mycket bättre kaka till kaffet.

 

Unknown-1.jpeg.87af0b19f69436bc7d62511e477918bc.jpeg

 

 

 

 

 

Edited by Apexorca
Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, CMB said:

Svårt att få till snygg latteart. Underlättar lite med lattemjölk

 

Ja det är inte det lättaste att få till och det trots efter ett antal liter lattemjölk, fast efter att tänkt till så borde jag gå över till LÄTT-mjölk;) 

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...