Jump to content

Espressomaskin - för er som kan eller vill ha en……….


byZan

Recommended Posts

Testade två ggr i går att skumma med Arla’s mellanmjölk och det blev inte bra och min fru klagade på att det inte fanns något mönster i kaffet, jag svarade att det är min art som ingen någonsin kan kopiera, hon köpte inte det och det med rätta, jag testar idag igen med Arla’s röda mjölk och med tips från er och youtube. Kanske tredje gången gillt? eller så måste jag öva mer än så?

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, byZan said:

... jag testar idag igen med Arla’s röda mjölk och med tips från er och youtube

 

Trägen vinner! Jag såg någon film på tuben som rekommenderade att man skull skulle skumma med vatten och en droppe diskmedel för att kunna träna mycket utan att slösa på mjölken.

Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, Apexorca said:

Min mjölkteknik:

Jag har testat lattemjölk och en hel del olika sorters annan mjölk. Fastnade för vanlig röd Arla. Mjölk som är lite fetare är bra tycker jag. Blå eller grön är inte lika bra.

Bra om mjölken är ordentligt kall när man börjar skumma den.  Skumma inte över 40 grader C. Jag har alltid termometer i kannan därför att jag märkt att jag är dålig på att känna temperaturen i handen som andra klarar. Något händer med proteinerna då så att det inte lämpar sig så bra. Därför är det bra med kall mjölk då har man längre tid på sig och det skadar inte. Skumma bara mjölken till 40 grader därefter bara värma utan att fräsa till ca 70 grader. Varmare än 70 grader riskerar  att ge grötsmak. Termometern hänger ej med perfekt i hur mjölken blir och med min termometer så slutar jag värma när mjölken är strax över 55 grader då stiger tempen till ca 70 grader när mjölken blandat sig och termometern hunnit med i svängarna. Hur mycket det fräser avgör också krämigheten. Mjölken skall skummas lagom mycket. 

Skummar man för lite blir kaffet för "rinnigt"  och blaskig känsla i munnen och för mycket så blir det ett för tjockt lock.

Använd tiden efter 40 grader att virvla ner skummet på i mjölken utan at skumma. Det är lite klurigt. Ställ sedan kannan lite,  banka den i bordet så bubblor spricker och snurra runt mjölken så att skummet inte ser strävt ut på ytan, utan börja se mer och mer ut som blöt vit och slät målarfärg i en målarburk. Då är den bra att blanda ner i kaffet. Häll först högt ifrån i en cirkelrörelse ca 1/3 av all mjölk, sänk kannan och häll långsammare, då hamnar mjölkskummet på ytan och är bra att forma "latte art" med. 

 

 

Bra beskrivning!

Vilken typ av termometer använder du? Såg att det finns någon typ av remsor man kan fästa utanpå kannan, men utgår från att du har någon annan typ som körs i kannan. Har hittills kört lite på känn med lite varierande resultat. Mera Trial and Error. Själv dricker jag bara "ren" espresso utan någon mjölk i.

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

Jag har inte heller temperaturen i fingrarna och använder uteslutande denna termometer. Osäker på om remsa på kannan visar rätt mjölktemp. Tempen stiger fort och det tar tid för kannan att bli lika varm. Mjölken är varmare ett bra tag  innan kannan hinner ifatt.

 

_49U9360.jpg.22fc5f138d88f1183c1ab2359050905b.jpg

 

 

Link to comment
Share on other sites

Jag fick godkänt idag av både frugan, ena sonen och svärdottern när jag skummade mjölken idag, men de tyckte jag skulle träna mer på latte art vilket jag känner att jag också behöver. Vi får se om jag får godkänt av av de tre resterande sönerna och svärdöttrarna när de kommer på julaftonen?

 

/byZan

Edited by byZan
Link to comment
Share on other sites

17 hours ago, AlfaGTV said:

Sådär då, en nybryggd kopp med bönor malda på en bra kvarn! Zoega Mezzo igen, älskar den milda fylliga smaken, nästan som  choklad!

Stort tack för inspiration och tipset från @plind om Wilfa-kvarnen!

EC430CD2-C04F-4715-AEC0-FC215279E194.jpeg

  

 

Härligt! Kan tänka mig att det blev ett lyft med en riktig kvarn :-) 

Link to comment
Share on other sites

On 2018-12-03 at 19:31, byZan said:

Men nu tror jag att tiden är inne för egen del att kunna sätta mig in i tekniken för att kunna göra lika goda koppar kaffe som jag fått hos många av er.

 

Nu har jag gjort av med 1 kg bönor och testat på olika personer och fått olika omdömen på vad som tillverkats. Svårt att tillfredsställa allas smak, precis som med hifi har jag konstaterat.

Mina egna omdömen om mitt val av espressomaskin och tillbehör är att jag är supernöjd och att det inte är något fel på dessa. Espresson blir godare och jag är nu nära att kunna leverera en espresso som jag gillar själv vilket är det viktigaste, precis som med hifi.

 

Två av mina söner gillade inte riktigt smaken så de ställde om allt för att de tyckte det var lite för mycket garvsyrasmak? Så när jag kom in efter att ha varit ute och lekt med barnbarnen och ville ta mig en kopp så stod alla inställningar helt annorlunda mot mina egna. Varför har ni ändrat allt var min fråga? Jo för att du har ingen koll på skillnaderna och vad som gör vad vid olika inställningar blev svaret, tack för kaffet!

Värmen var sänkt till 88gr, kaffemängden var 7gr, malningsgraden var lite grövre och tiden för en enkel hamnade på 17sek. Jag ändrade trots att jag tyckte den var ganska bra men med lite för lite crema. Värmen höjdes till 91gr, kaffemängden blev nog 8gr, malningsgraden lite finare men inte så fint som tidigare och tiden blev nu 20sek för en enkel, klart godare men inte i närheten av perfekt.

Så nu ska mina söner testa sig fram medans jag jobbar dessa två mellandagar, vi får se om de kommer nå fram till den perfekta espresson? Om inte så tycker jag iallafall att det är kul då de verkar tycka om pappas nya hobby och som kanske blir deras också. Alla svärdöttrar gillade "lyxen" att kunna få en Cappuccino och de gillade också att jag nu kommer att stå oftare i köket?!

 

/byZan

Edited by byZan
Rättning
Link to comment
Share on other sites

Nu börjar jag närma mig en riktigt god enkel espresso, sådana jag brukar bli bjuden på hos de som kan:app:

Gjorde en cappuccino idag till frugan på en enkel espresso och fick stående ovationer då hon inte riktigt gillar när jag gör den på en dubbel, för stark säger hon, men smaken är som baken och i o m betyget jag fick så var den riktigt god enligt henne:)

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

Gratulerer med ny maskin og kvern. Lekker!

 

Et par enkle råd og tips: selv finner jeg det enklere å jobbe med filtre for dobbel espresso enn enkel, konsentrer deg om å få til det ene.

Personlig vil jeg heller ha kaffe som er litt for overekstrahert enn litt for underekstrahert (heller for mye enn for lite væske ut).

Jeg bruker gjerne 8-10 sekunder preinfusion (3 bar) pluss 25-29 sekunder bryggetid fra pumpen kobler inn.

 

Jeg får ikke til å legge inn bilder her så linker til Instagram: https://www.instagram.com/p/BmRANM1DJdl/ 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Tack @Fosse:)

 

Jag började försöka få till en dubbel men det gick åt så mycket kaffe då jag misslyckades med kopp efter kopp. Gick därför över till att göra en enkel och har nu kommit en bra bit till en den perfekta espresson, så nu får jag börja kämpa med att försöka få till en dubbel också. Jag tror jag är uppe i ca 20 sek på en enkel och ca 30 sek för en dubbel och tycker att det blir ganska bra men kan såklart bli bättre med mer övning.

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

11 minutes ago, byZan said:

Tack @Fosse:)

 

Jag började försöka få till en dubbel men det gick åt så mycket kaffe då jag misslyckades med kopp efter kopp. Gick därför över till att göra en enkel och har nu kommit en bra bit till en den perfekta espresson, så nu får jag börja kämpa med att försöka få till en dubbel också. Jag tror jag är uppe i ca 20 sek på en enkel och ca 30 sek för en dubbel och tycker att det blir ganska bra men kan såklart bli bättre med mer övning.

 

/byZan

 

Det tar sig :-)  Beträffande extraktionstiderna tror jag du ska sikta på ungefär samma oavsett om det är en enkel eller dubbel du gör.

Sikta på runt 25 sek. för båda. Filterkorgarna är avpassade för detta så du ska inte behöva ändra malningen. Det ska rinna lite långsammare ur enkelfiltret.

Link to comment
Share on other sites

@plind, filterkorgarnas perforerade botten är ju olika i sin diameter, så du menar att det under samma tid rinner ut ca 3 cl för en enkel och 6 cl för en dubbel eller tänker jag fel nu (igen)?

Jag har iofs haft samma malningsgrad i båda fallen men bara ökat på tiden med mellan 5-10 sek för en dubbel, ett fel som ska rättas till framgent. Tack för tips!:)

 

/byZan

 

Link to comment
Share on other sites

Apropå kaffe och i synnerhet espresso så befinner jag mig just nu i en stad som borde kunna servera kaffe, nämligen Paris. Men ack vad man bedrar sig, summa sumarum en riktigt god espresso har jag sprungit på under en hel veckas tid, vällagad som den bör tillagas med styrka och viss bitterhet. Det de normalt kallar espresso inklusive den som serveras på begäran på hotellet är någon brun vattnig anrättning, med litet brunt skum på ytan. Ibland dristar jag mig att fråga efter en ristretto i hopp att få "the real thing", men in kommer denna vämjeliga sörja. Jag börjar verkligen längta hem till min espressomaskin och det skall bli skönt att njuta av den första koppen framför stereon, laddad med något av mina nyförvärv i musikväg.:tongue::)

 

Håller med @Fosse att det är lättare att få till en dubbel än en enkel, men det kräver något mer vidare koppar för att fånga upp båda strålarna. Har därför varit på jakt efter några nya koppar här i Paris, men ofta är de i tunnare gods som är sämre på att hålla värmen. Så det får bli en runda på stan hemma istället. Där vet jag ett antal ställen som har riktiga espressokoppar som jag skall kolla.

 

Men mat kan fransmännen laga!:app:

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, calm said:

 

 

Håller med @Fosse att det är lättare att få till en dubbel än en enkel, men det kräver något mer vidare koppar för att fånga upp båda strålarna. Har därför varit på jakt efter några nya koppar här i Paris, men ofta är de i tunnare gods som är sämre på att hålla värmen. Så det får bli en runda på stan hemma istället. Där vet jag ett antal ställen som har riktiga espressokoppar som jag skall kolla.

 

 

 

Calm

 

Ett annat alternativ är att använda dubbelfiltret i hållaren som bara har en utloppspip. :-)

 

Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, Fosse said:

Kjøpte noen kopper her da jeg var i Napoli https://grancaffegambrinus.com/ 

Det er tykt gods. Og hvilken kafé!

 

Ser ut att vara ett fint ställe för kaffenördar;)

 

Mitt estetiska sinne säger att just nu är det helvita koppar/fat utan loggor som gäller, men visst finns det snygga med färg på.

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

21 hours ago, plind said:

 

Ett annat alternativ är att använda dubbelfiltret i hållaren som bara har en utloppspip. :-)

 

Har faktiskt inte testat den varianten. Det funkar naturligtvis så eftersom ytterdiametrarna är desamma i båda filterhållarna. Men för mig gäller alltid en dubbel så egentligen inget problem. Känns lite mer att man dricker espresso då:) Frågan är hur flödeshastigheten påverkas om man använder en eller två pipar på utloppet? Borde gå lite snabbare med två, men kanske en akademisk fråga?

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

14 hours ago, calm said:

Frågan är hur flödeshastigheten påverkas om man använder en eller två pipar på utloppet? Borde gå lite snabbare med två, men kanske en akademisk fråga?

 

Calm

 

 En eller två pipar spelar ingen roll om filtret är samma. Pipen har flödesarea med råge att klara dubbel espresso om du inte gjort något annat konstigt i processen. Motståndet i flödet kommer av kaffet och filtret. Inte av pipen. 

Link to comment
Share on other sites

Vi har nu utökat och byggt om vår arbetsplats. En mycket viktig plan som stod högt upp på prioriteringslistan var att vi skulle skippa dåligt kaffe från tråkiga hyrmaskinsfirmor, fördigmalt kaffe mm, mm. Jag har skippat kaffet på jobbet pga den sura, tråkiga och föga välsmakande bruna dryck den spyr ur sig. Jag gjorde en marknadsundersökning bland personalen. Ingen drack för att det var gott. Bara för koffeinet och för att få en paus. Det är väl ändå fel? Man skall väl dricka gott kaffe , eller? Annars kan det vara.

 

Jag ville ha en maskin som maler för varje kopp och skummar färsk och riktig mjölk. Min kaffemaskin och kaffeleverantör Kaffelabbet i Göteborg är duktiga och de fixade en ny JURA modell till mig. och lite olika kaffe bla deras egna med 80 Arabica- 20 Robusta.

Med ett litet kylskåp bredvid där mjölken står och JURA X8 skickar ner en slang i den så blir det bra som tusan.

JURA X8 är snabb och lättskött.

 

(iPhonebilder)

 

IMG_2160-2.jpg.97e6eab08fa269c95c3a75ba3fc8d41e.jpg

 

 

Första kopparna lovar gott. Riktig hög nivå på dessa koppar kaffe. 

 

 

IMG_2173-2.jpg.6ceacf5e23644254913e8089b904eebb.jpg

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

@lindome! Du är helt inne på rätt spår. Du leder in mig på orsaken till detta stolleprov. Det gör att jag skriver av mig lite ideer som blir liiite OT. 

Det finns ju patienter på jobbet också. Jag höll på att glömma det. :shocked:  ... så klart inte, de skall så klart ha kaffe.

 

Jag tänker göra världens trevligaste vårdmiljö för patienterna och naturligtvis värdens bästa vård och omhändertagande dessutom. Det är dit jag siktar. Kliniken och väntrum i avslappnad och behaglig stil. Men inte så att man somnar.  Inte som det brukar vara i väntrum där obehagskänslorna späds på. Jag var på en helt ny Capio vårdcentral nyligen. Jag blev illa till mods. Väntrummet var som en gate på en flygplats. Fastskruvade bänkar av hårdplast. Ekande miljö. Anpassad för att folk som gör hur som helst eller går bärsärkargång utan att det skall bli en skråma på något. Sterilt som tusan. Inte välkomnande, inte visat förtroende för de som kommer, utan mer fientligt... - Vi litar inte på dig. De mänskliga mötet börjar då med mil av avstånd mellan vårdgivare och patient och det måste överbryggas innan man kan börja med riktig vård.  Distorsion hade vi sagt om det skulle jämföras med vår hobby. En perfekt miljö för att inte bli avslappnad när det egentligen är det som verkligen behövs.

Jag vill göra precis tvärt om. Försöka vårda med en mer redo och avslappnad patient, bla miljön påverkar detta i stor grad. Varm presentation med mycket timbre och textur. Inspirerande och medryckande utan distorsion.

En del i detta kan vara fri tillgång på kaffe, mineralvatten och stilla vatten med gurka/citron/äpple/kanel eller liknande kommer vara där... liksom Apexorca photo fotografier på väggarna kanske. Jag har fortfarande lite diskussioner med personalen om vikten av extrembra HiFi i väntrummet. Än så länge blir det bara så i ett av behandlingsrummen. Lite mer normal hifi i väntrummet blir det nog.

Vård är inte bara för sjukdomar. Ofta glömmer man det viktigaste. Själva patienten, den måste tas omhand minst lika mycket som sjukdomen/krämpan hon bär.

Å vipps... till och med genom hifi kan man förbättra vård. I alla fall genom många bäckar små där tex kaffe, musik, bilder etc kan vara en del.

 

Detta blir lite utanför ämnet med HiFi, musik och kaffe, men det hänger ihop i hela tänket för mig. Detta är något jag verkligen brinner för.  Hade jag fått bestämma hade hela vården fungerat på ett annat sätt, som jag vet hade varit bättre för  patienter, personal och för allas ekonomi. Jag kan bara mycket lokalt försöka genomföra det själv på vår klinik.

 

 

 

Edited by Apexorca
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...