byZan Posted December 14, 2018 Author Share Posted December 14, 2018 Första skottet som möjligen ser ut som en espresso och det efter 1/2 kg bönor Taxmannen 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
calm Posted December 14, 2018 Share Posted December 14, 2018 27 minutes ago, byZan said: Första skottet som möjligen ser ut som en espresso och det efter 1/2 kg bönor Grattis! Frågan är om vi inte skulle kunna köra espresso i stereo nu. Calm byZan 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
byZan Posted December 14, 2018 Author Share Posted December 14, 2018 5 minutes ago, calm said: Frågan är om vi inte skulle kunna köra espresso i stereo nu. Om man själv gör två koppar samtidigt så blir det i stereo fast bara enkla espressos, så då måste man göra det 2ggr för att det ska bli 2 dubbla espressos och det är väl det man oftast vill ha. /byZan Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Taxmannen Posted December 14, 2018 Share Posted December 14, 2018 44 minutes ago, byZan said: Första skottet som möjligen ser ut som en espresso och det efter 1/2 kg bönor Det ser ju onekligen riktigt njutbart ut, men om du inte blir nöjd få du väl hoppas på att tomten levererar en baristautbildning under granen i år byZan 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
byZan Posted December 14, 2018 Author Share Posted December 14, 2018 Så står maskinerna och 6st av var espresso- och cappuccino koppar står i diskmaskinen, blev mycket kaffe idag! Ikväll ska jag försöka göra en dubbel efter maten, får se om jag klarar det och om så lägger jag ut en bild till nu när jag vet hur enkelt det är. Audionet, Apexorca, LISTEN TO MUSIC and 1 other 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
byZan Posted December 14, 2018 Author Share Posted December 14, 2018 1 hour ago, byZan said: Ikväll ska jag försöka göra en dubbel efter maten, får se om jag klarar det och om så lägger jag ut en bild till nu när jag vet hur enkelt det är. Ingen bild blir det då jag inte fick till någon fin crema, får justera mer i morgon och träning och åter träning är det som behövs, precis som många redan skrivit, m a o inga genvägar i denna sport heller. /byZan Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaxho Posted December 14, 2018 Share Posted December 14, 2018 Appappapp- inte fuska nu. Jag ser tydligt hållaren för melittafiltren speglas i kromen... Vänligen men observant (och rätt kaffesugen) Jaxho byZan 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
byZan Posted December 14, 2018 Author Share Posted December 14, 2018 Ja den är kvar och likaså Mocca Master då min fru måste kunna fixa sitt kaffe då jag är ute på vift. /byZan jaxho 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
CMB Posted December 14, 2018 Share Posted December 14, 2018 2 hours ago, byZan said: Så står maskinerna och 6st av var espresso- och cappuccino koppar står i diskmaskinen, blev mycket kaffe idag! Ikväll ska jag försöka göra en dubbel efter maten, får se om jag klarar det och om så lägger jag ut en bild till nu när jag vet hur enkelt det är. Snygga pjäser. Ser ut som du och calm handlat på samma ställe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
byZan Posted December 14, 2018 Author Share Posted December 14, 2018 1 minute ago, CMB said: Snygga pjäser. Ser ut som du och calm handlat på samma ställe Tack! Ja det blev tydligen så utan att veta om varandras förehavanden även om vi nog misstänkte varandras val. /byZan Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Apexorca Posted December 14, 2018 Share Posted December 14, 2018 Riktigt snyggt byZan. Grattis. Ser fram mot en kopp vart det lider. Jag kommer ihåg den natten efter att jag varit på Baristakurs i 6h. Tror jag somnade vid kl 5. Åker till jobbet ca 6.45... Hur somnar du på kaffe? Det blev lite i dag eller? byZan 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LISTEN TO MUSIC Posted December 14, 2018 Share Posted December 14, 2018 Grattis till ett mycket bra val och snygg espressomaskin och kvarn byZan 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
byZan Posted December 15, 2018 Author Share Posted December 15, 2018 8 hours ago, Apexorca said: Hur somnar du på kaffe? Det blev lite i dag eller? Det blev några koppar igår trots att jag spottade ut uppemot 10st misslyckade skott men hade inga problem med att sova. Jag går oftast går upp mellan 4-5 de lediga dagarna och lägger mig mellan 22-23 så då är man trött. Normalt dricker jag aldrig kaffe på kvällen i vardagen men på lediga dagar tar jag gärna en kopp efter maten. Men nu med denna maskinpark kanske vanorna ändras lite, framtiden får utvisa om det blir så? Gjorde mig en dubbelespresso för någon halvtimme sedan och den blev sådär, drickbar precis som en Nespresso men inte mer än så. Har inte kommit på rätta snitsen än och tror att malningsgraden inte är riktigt rätt inställd än. Kanske mängden färdigmalt kaffe inte är riktigt bra heller och inte tampningen och inte bryggtiden och inte min fingertoppskänsla heller, de e mycke nu! Ska under dagen se om jag kan få till en perfekt dubbelespresso värd namnet? Frugan gillar cappuccino men hon får ge sig till tåls och avvaktar med att försöka lära mig att skumma mjölk tills jag fått ordning på tillverkningen av en perfekt espresso, nå hyfsat bra espresso iaf! Behöver svar på några frågor som kanske kan hjälpa mig att spara in på kaffebönorna och för att hålla blodtrycket på en bra nivå under testerna….. 1. Vilken tågordning är bäst/lättast att ha för att få till ett bra skott? 2. Själv började jag med att anta att bryggtiden borde ligga på ca 25sek för en enkel och ca 30sek för en dubbel från det att det börjar komma kaffe ur filtret?. 3. Sedan justera malningsgraden beroende på resultatet av hur mycket mängd kaffe skottet gav? 4. Tampningen har jag hyfsad koll på då jag har ca 15kg tryck inställd i kroppen, mer tryck än jag trodde från början, tog badrumsvågen till hjälp och nu är jag ganska nära 15kg varje gång. 5. Hur många millimetrar ner har ni kaffet från kanten på portfiltret när det är färdigtampat? 6. Hur många sekunders bryggtid för en enkel resp dubbel när den blir som bäst har ni? Förstår att det skiljer sig åt beroende på en massa saker som påverkar och hur man vill ha kaffet. Har ingen våg för att väga kaffet så jag får gå på känsla om jag nu har någon. /byZan Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
CMB Posted December 15, 2018 Share Posted December 15, 2018 Den som nog bäst kan svara på dina frågor är nog baristorna apexorca & LTM Något som fungerar för mig när jag byter bönsort och skall ställa in malninggraden är att ställa malningen så att den klumpar sig lite och senan backa lite till grövre malning. På så vis slipper jag testa att brygga mig fram Vågen är annars väldigt viktig. Väger så jag hamnar på 16-18 gram beroende på kaffesort. Om din kaffehandlare har stängt så spring till Clas Ohlson och köp en brevvåg som är mycket bra även till kaffe. Mer exakt än en sk Köksvåg Bryggtiden från första droppen i koppen (dubbel espresso)upp till 30 sekunder för arabicabönor och ca 22-25 för robusta byZan 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
byZan Posted December 15, 2018 Author Share Posted December 15, 2018 Melodikrysset med en dubbelespresso som jag tyckte blev ganska okej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
CMB Posted December 15, 2018 Share Posted December 15, 2018 Du har ju redan koll på detta ju. Måste göra lite reklam för en böna som du måste testa. Fantastiskt gott kaffe som jag inhandlade igår. Man blir glad när man hittar sådant kaffe The outsider av Gringo byZan 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
byZan Posted December 15, 2018 Author Share Posted December 15, 2018 Vilket sammanträffande för det är de bönorna jag kör med /byZan Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Matrixen Posted December 15, 2018 Share Posted December 15, 2018 Knappast sammanträffande när det kommer till sådana viktiga saker Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
byZan Posted December 17, 2018 Author Share Posted December 17, 2018 On 2018-12-10 at 12:15, byZan said: Det tog inte mer än en timma på plats förrän jag bar ut en maskin, kvarn, koppar (6st av vardera espresso och cappuccino), två påsar kaffe, filter och en knockbox. Upptäckte i helgen som var att jag glömt några tillbehör så det blev en vända till Kaffecompagniet för komplettering av två mjölkannor en 0.35cl och en 0,6 cl, nördigt? Ja kanske? Sedan blev det en tampningstation från ECM och 1/2kg kaffe till (det går åt för en lärling som jag). Men nu får det vara bra för nu hänger det på om jag har ådran att kunna göra mig en riktigt bra espresso, maskinparken är det inget fel på iaf. /byZan Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Apexorca Posted December 17, 2018 Share Posted December 17, 2018 On 2018-12-15 at 09:42, CMB said: Den som nog bäst kan svara på dina frågor är nog baristorna apexorca & LTM Tack, men baristanivån är mycket hobbyartad. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
P-pan Posted December 17, 2018 Share Posted December 17, 2018 58 minutes ago, byZan said: Men nu får det vara bra för nu hänger det på om jag har ådran att kunna göra mig en riktigt bra espresso, maskinparken är det inget fel på iaf. /byZan Skaffat några Indiska Palmmårdar än ? Kan aldrig vara fel att säkra upp bönorna också calm, figge and JWE 2 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
calm Posted December 17, 2018 Share Posted December 17, 2018 1 hour ago, P-pan said: Skaffat några Indiska Palmmårdar än ? Kan aldrig vara fel att säkra upp bönorna också Jag tror att jag skiter i Kopi Luwak verkar inget kul att dricka något som andra ratat. Man kan säkert skaffa sig rännplutta billigare. Calm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
byZan Posted December 21, 2018 Author Share Posted December 21, 2018 Nu tycker jag att espresson börjar bli riktigt bra och i helgen ska jag försöka mig på att skumma mjölk för att kunna bjuda min fru på en cappuccino. Är det någon typ av mjölk som är bättre än den jag har i kylskåpet (mellanmjölk)? /byZan Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
figge Posted December 21, 2018 Share Posted December 21, 2018 6 minutes ago, byZan said: Nu tycker jag att espresson börjar bli riktigt bra och i helgen ska jag försöka mig på att skumma mjölk för att kunna bjuda min fru på en cappuccino. Är det någon typ av mjölk som är bättre än den jag har i kylskåpet (mellanmjölk)? /byZan https://www.arla.se/produkter/arla-brand/latte-art-eko-26pct-1l-440771/ byZan 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
byZan Posted December 21, 2018 Author Share Posted December 21, 2018 @figge, det är alltså specialmjölk som måste till för att kunna göra en cappuccino? Mycket socker i den och vi som har tagit bort all onödigt socker i allt som vi stoppar i oss numera, men inga problem med att synda vid festliga tillfällen om det inte finns alternativ. /byZan Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lindome Posted December 21, 2018 Share Posted December 21, 2018 Nej, bry dig inte om specialmjölk byzan. Vanlig röd mjölk funkar kanon och den allra bästa är från Wapnö tycker jag. plind, byZan and Lasse 2 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
byZan Posted December 21, 2018 Author Share Posted December 21, 2018 Wapnö vet jag inte ens var det ligger och i Sthlm finns bara mjölk från Arla i de vanliga butikerna, tror jag? Så det får bli en test med en för mig vanlig röd mjölk. /byZan lindome and Lasse 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
calm Posted December 21, 2018 Share Posted December 21, 2018 Har testat både Latte Art och vanlig Arla Röd. Tycker att båda fungerar bra. Konsten är att skumma tillräckligt länge för att få den där krämiga konsistensen. Skillnaden mellan latte och cappuccino är bara mängden mjölk egentligen. Hälften/hälften i cappuccino och en 1/4 del kaffe i latte. Calmina vill gärna ha latte på mellanmjölk vilket fungerar också. Calm byZan and Lasse 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Terminator Posted December 21, 2018 Share Posted December 21, 2018 13 hours ago, byZan said: Wapnö vet jag inte ens var det ligger och i Sthlm finns bara mjölk från Arla i de vanliga butikerna, tror jag? Så det får bli en test med en för mig vanlig röd mjölk. /byZan Säljs t ex på Urban Deli som finns på några platser i Sthlm. Wapnö tror jag ligger i Halland. byZan 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Apexorca Posted December 21, 2018 Share Posted December 21, 2018 (edited) Min mjölkteknik: Jag har testat lattemjölk och en hel del olika sorters annan mjölk. Fastnade för vanlig röd Arla. Mjölk som är lite fetare är bra tycker jag. Blå eller grön är inte lika bra. Bra om mjölken är ordentligt kall när man börjar skumma den. Skumma inte över 40 grader C. Jag har alltid termometer i kannan därför att jag märkt att jag är dålig på att känna temperaturen i handen som andra klarar. Något händer med proteinerna då så att det inte lämpar sig så bra. Därför är det bra med kall mjölk då har man längre tid på sig och det skadar inte. Skumma bara mjölken till 40 grader därefter bara värma utan att fräsa till ca 70 grader. Varmare än 70 grader riskerar att ge grötsmak. Termometern hänger ej med perfekt i hur mjölken blir och med min termometer så slutar jag värma när mjölken är strax över 55 grader då stiger tempen till ca 70 grader när mjölken blandat sig och termometern hunnit med i svängarna. Hur mycket det fräser avgör också krämigheten. Mjölken skall skummas lagom mycket. Skummar man för lite blir kaffet för "rinnigt" och blaskig känsla i munnen och för mycket så blir det ett för tjockt lock. Använd tiden efter 40 grader att virvla ner skummet på i mjölken utan at skumma. Det är lite klurigt. Ställ sedan kannan lite, banka den i bordet så bubblor spricker och snurra runt mjölken så att skummet inte ser strävt ut på ytan, utan börja se mer och mer ut som blöt vit och slät målarfärg i en målarburk. Då är den bra att blanda ner i kaffet. Häll först högt ifrån i en cirkelrörelse ca 1/3 av all mjölk, sänk kannan och häll långsammare, då hamnar mjölkskummet på ytan och är bra att forma "latte art" med. Edited December 21, 2018 by Apexorca plind, byZan and AlfaGTV 2 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.