Jump to content

Espressomaskin - för er som kan eller vill ha en……….


byZan

Recommended Posts

5 minutes ago, calm said:

Frågan är om vi inte skulle kunna köra espresso  i stereo nu.:)

 

Om man själv gör två koppar samtidigt så blir det i stereo fast bara enkla espressos, så då måste man göra det 2ggr för att det ska bli 2 dubbla espressos och det är väl det man oftast vill ha.

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

Så står maskinerna och 6st av var espresso- och cappuccino koppar står i diskmaskinen, blev mycket kaffe idag!

 

Ikväll ska jag försöka göra en dubbel efter maten, får se om jag klarar det och om så lägger jag ut en bild till nu när jag vet hur enkelt det är.

 

 

IMG_1415.jpg

IMG_1416.jpg

IMG_1419.jpg

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, byZan said:

Ikväll ska jag försöka göra en dubbel efter maten, får se om jag klarar det och om så lägger jag ut en bild till nu när jag vet hur enkelt det är.

 

Ingen bild blir det då jag inte fick till någon fin crema, får justera mer i morgon och träning och åter träning är det som behövs, precis som många redan skrivit, m a o inga genvägar i denna sport heller.

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, byZan said:

Så står maskinerna och 6st av var espresso- och cappuccino koppar står i diskmaskinen, blev mycket kaffe idag!

 

Ikväll ska jag försöka göra en dubbel efter maten, får se om jag klarar det och om så lägger jag ut en bild till nu när jag vet hur enkelt det är.

 

 

IMG_1415.jpg

IMG_1416.jpg

IMG_1419.jpg

Snygga pjäser. Ser ut som du och calm handlat på samma ställe

Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, CMB said:

Snygga pjäser. Ser ut som du och calm handlat på samma ställe

 

Tack! Ja det blev tydligen så utan att veta om varandras förehavanden även om vi nog misstänkte varandras val.

 

/byZan 

Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, Apexorca said:

Hur somnar du på kaffe?

Det blev lite i dag eller? :santagrin:

 

Det blev några koppar igår trots att jag spottade ut uppemot 10st misslyckade skott men hade inga problem med att sova. Jag går oftast går upp mellan 4-5 de lediga dagarna och lägger mig mellan 22-23 så då är man trött. Normalt dricker jag aldrig kaffe på kvällen i vardagen men på lediga dagar tar jag gärna en kopp efter maten. Men nu med denna maskinpark kanske vanorna ändras lite, framtiden får utvisa om det blir så?

Gjorde mig en dubbelespresso för någon halvtimme sedan och den blev sådär, drickbar precis som en Nespresso men inte mer än så. Har inte kommit på rätta snitsen än och tror att malningsgraden inte är riktigt rätt inställd än. Kanske mängden färdigmalt kaffe inte är riktigt bra heller och inte tampningen och inte bryggtiden och inte min fingertoppskänsla heller, de e mycke nu!

 

Ska under dagen se om jag kan få till en perfekt dubbelespresso värd namnet? Frugan gillar cappuccino men hon får ge sig till tåls och avvaktar med att försöka lära mig att skumma mjölk tills jag fått ordning på tillverkningen av en perfekt espresso, nå hyfsat bra espresso iaf!

 

Behöver svar på några frågor som kanske kan hjälpa mig att spara in på kaffebönorna och för att hålla blodtrycket på en bra nivå under testerna…..

1. Vilken tågordning är bäst/lättast att ha för att få till ett bra skott?

2. Själv började jag med att anta att bryggtiden borde ligga på ca 25sek för en enkel och ca 30sek för en dubbel från det att det börjar komma kaffe ur filtret?.

3. Sedan justera malningsgraden beroende på resultatet av hur mycket mängd kaffe skottet gav?

4. Tampningen har jag hyfsad koll på då jag har ca 15kg tryck inställd i kroppen, mer tryck än jag trodde från början, tog badrumsvågen till hjälp och nu är jag ganska nära 15kg varje gång. 

5. Hur många millimetrar ner har ni kaffet från kanten på portfiltret när det är färdigtampat?

6. Hur många sekunders bryggtid för en enkel resp dubbel när den blir som bäst har ni? Förstår att det skiljer sig åt beroende på en massa saker som påverkar och hur man vill ha kaffet.

Har ingen våg för att väga kaffet så jag får gå på känsla om jag nu har någon.

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

Den som nog bäst kan svara på dina frågor är nog baristorna apexorca & LTM

 

Något som fungerar för mig när jag byter bönsort och skall ställa in malninggraden är att ställa malningen så att den klumpar sig lite och senan backa lite till grövre malning. På så vis slipper jag testa att brygga mig fram 

 

 

 

Vågen är annars väldigt viktig. Väger så jag hamnar på 16-18 gram beroende på kaffesort. Om din kaffehandlare har stängt så spring till Clas Ohlson och köp en brevvåg som är mycket bra även till kaffe. Mer exakt än en sk Köksvåg 

 

Bryggtiden från första droppen i koppen (dubbel espresso)upp till 30 sekunder för arabicabönor och ca 22-25 för robusta

Link to comment
Share on other sites

On 2018-12-10 at 12:15, byZan said:

Det tog inte mer än en timma på plats förrän jag bar ut en maskin, kvarn, koppar (6st av vardera espresso och cappuccino), två påsar kaffe, filter och en knockbox. 

 

Upptäckte i helgen som var att jag glömt några tillbehör så det blev en vända till Kaffecompagniet för komplettering av två mjölkannor en 0.35cl och en 0,6 cl, nördigt? Ja kanske?

Sedan blev det en tampningstation från ECM och 1/2kg kaffe till (det går åt för en lärling som jag). Men nu får det vara bra för nu hänger det på om jag har ådran att kunna göra mig en riktigt bra espresso, maskinparken är det inget fel på iaf.

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, P-pan said:

 

Skaffat några Indiska Palmmårdar än ?

Kan aldrig vara fel att säkra upp bönorna också :65:

Jag tror att jag skiter i Kopi Luwak verkar inget kul att dricka något som andra ratat.:D:) Man kan säkert skaffa sig rännplutta billigare.:app:

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

Nu tycker jag att espresson börjar bli riktigt bra och i helgen ska jag försöka mig på att skumma mjölk för att kunna bjuda min fru på en cappuccino.

Är det någon typ av mjölk som är bättre än den jag har i kylskåpet (mellanmjölk)?

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

6 minutes ago, byZan said:

Nu tycker jag att espresson börjar bli riktigt bra och i helgen ska jag försöka mig på att skumma mjölk för att kunna bjuda min fru på en cappuccino.

Är det någon typ av mjölk som är bättre än den jag har i kylskåpet (mellanmjölk)?

 

/byZan

https://www.arla.se/produkter/arla-brand/latte-art-eko-26pct-1l-440771/

Link to comment
Share on other sites

@figge, det är alltså specialmjölk som måste till för att kunna göra en cappuccino? Mycket socker i den:( och vi som har tagit bort all onödigt socker i allt som vi stoppar i oss numera, men inga problem med att synda vid festliga tillfällen om det inte finns alternativ.

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

Har testat både Latte Art och vanlig Arla Röd. Tycker att båda fungerar bra. Konsten är att skumma tillräckligt länge för att få den där krämiga konsistensen. Skillnaden mellan latte och cappuccino är bara mängden  mjölk egentligen. Hälften/hälften i cappuccino och en 1/4 del kaffe i latte.

Calmina vill gärna ha latte på mellanmjölk vilket fungerar också.

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

13 hours ago, byZan said:

Wapnö vet jag inte ens var det ligger och i Sthlm finns bara mjölk från Arla i de vanliga butikerna, tror jag? Så det får bli en test med en för mig vanlig röd mjölk.

 

/byZan

Säljs t ex på Urban Deli som finns på några platser i Sthlm. Wapnö tror jag ligger i Halland. 

Link to comment
Share on other sites

Min mjölkteknik:

Jag har testat lattemjölk och en hel del olika sorters annan mjölk. Fastnade för vanlig röd Arla. Mjölk som är lite fetare är bra tycker jag. Blå eller grön är inte lika bra.

Bra om mjölken är ordentligt kall när man börjar skumma den.  Skumma inte över 40 grader C. Jag har alltid termometer i kannan därför att jag märkt att jag är dålig på att känna temperaturen i handen som andra klarar. Något händer med proteinerna då så att det inte lämpar sig så bra. Därför är det bra med kall mjölk då har man längre tid på sig och det skadar inte. Skumma bara mjölken till 40 grader därefter bara värma utan att fräsa till ca 70 grader. Varmare än 70 grader riskerar  att ge grötsmak. Termometern hänger ej med perfekt i hur mjölken blir och med min termometer så slutar jag värma när mjölken är strax över 55 grader då stiger tempen till ca 70 grader när mjölken blandat sig och termometern hunnit med i svängarna. Hur mycket det fräser avgör också krämigheten. Mjölken skall skummas lagom mycket. 

Skummar man för lite blir kaffet för "rinnigt"  och blaskig känsla i munnen och för mycket så blir det ett för tjockt lock.

Använd tiden efter 40 grader att virvla ner skummet på i mjölken utan at skumma. Det är lite klurigt. Ställ sedan kannan lite,  banka den i bordet så bubblor spricker och snurra runt mjölken så att skummet inte ser strävt ut på ytan, utan börja se mer och mer ut som blöt vit och slät målarfärg i en målarburk. Då är den bra att blanda ner i kaffet. Häll först högt ifrån i en cirkelrörelse ca 1/3 av all mjölk, sänk kannan och häll långsammare, då hamnar mjölkskummet på ytan och är bra att forma "latte art" med. 

 

 

Edited by Apexorca
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...