Jump to content

Espressomaskin - för er som kan eller vill ha en……….


byZan

Recommended Posts

Jag har ofta blivit bjuden på kaffe från en espressomaskin vid "hemma-hos" och det smakar så förbaskat gott varje gång. 

 

Hittade ingen tidigare tråd här på forumet där det finns samlade kunskaper och erfarenheter kring ämnet, så därför tänkte jag att jag startar en tråd i ämnet. Hoppas att det fungerar i ett forum som egentligen är till för oss som gillar Hifi och musik i första hand? Jag chansar att tråden går under radarn och att moderatorerna ser lite mellan fingrarna då även de får kaffe vid "hemma-hos" besök.

 

Den största anledningen är den att jag är sedan många år tillbaka är förbaskat sugen på att skaffa mig en egen espressomaskin, det blev aldrig av och jag tror att anledningen till det var att det krävdes både tid och lite meckande (vård). Men nu tror jag att tiden är inne för egen del att kunna sätta mig in i tekniken för att kunna göra lika goda koppar kaffe som jag fått hos många av er.

Är det en tillfällighet att hifi-personer också har någon typ av kaffemaskiner i sina hem? Nja jag undrar det…….?

 

Ni som inte dricker kaffe eller inte är intresserade av att kunna veta mer så är denna tråd förmodligen en ganska tråkig läsning, men för oss andra hoppas jag att den blir desto roligare.

 

Ni kan kanske lägga upp en bild på den maskin/utrustning ni har och berätta varför ni valde just den maskinen/utrustningen?

Själv kör jag idag med en Moccamaster och Nespressomaskin som fungerar men kanske inte fullt ut till en som vet hur det kan smaka.

 

/byZan

 

 

Edited by byZan
Link to comment
Share on other sites

Kaffe...

 

ska det vara ett hi-fi tillbehör att räkna med då eller ?

 

.... det här får vi nog ta upp i "högsta rådet" innan vi godkänner :4:

 

Ring gärna när du har investerat och meckat klart maskinen så kommer jag direkt ;)

Link to comment
Share on other sites

Bra initiativ! Använder själv Moccamaster sen många år som brygger flera gånger per dag när jag är hemma, men har som du funderat på en ”riktig” maskin eftersom jag kan uppskatta en god espresso när det erbjuds. Skulle egentligen helst ha en automatisk maskin som mal och hela baletten för enkelhetens skull, men är osäker på hur mycket man tappar?!

Link to comment
Share on other sites

8 minutes ago, P-pan said:

Kaffe...

 

ska det vara ett hi-fi tillbehör att räkna med då eller ?

 

.... det här får vi nog ta upp i "högsta rådet" innan vi godkänner :4:

 

Ring gärna när du har investerat och meckat klart maskinen så kommer jag direkt ;)

 

Jag hoppas och tror att ”högsta rådet” godkänner det som ett tillbehör i vår hobby.

 

Såg länken - men jag ska inte öppna café.

 

9 minutes ago, Taxmannen said:

Bra initiativ! Använder själv Moccamaster sen många år som brygger flera gånger per dag när jag är hemma, men har som du funderat på en ”riktig” maskin eftersom jag kan uppskatta en god espresso när det erbjuds. Skulle egentligen helst ha en automatisk maskin som mal och hela baletten för enkelhetens skull, men är osäker på hur mycket man tappar?!

 

Tack!

Ingen helautomatisk för min del, då duger Moccamaster som den står.

Jag vill ha en ”riktig" maskin om jag nu slår till.

 

/byZan

 

Link to comment
Share on other sites

Så klart handlar det om tycke och smak. Visst är maskinen viktig,  men kanske är kvarnen viktigare, men kanske är bönorna viktigare, men kanske är färskheten på bönorna viktigare, men kanske är en ren maskin ännu viktigare, men kanske är mannen bakom spakarna på maskinen ännu ännu mera viktig. Det blir inget bra om inte hela kedjan funkar. 

Jag gick en "baristakurs" på ca 6 timmar som var bra. Jag behövde verkligen det. 

Mitt råd. Gå en baristakurs och få en inblick i hantverket, kika på maskin och kvarn och köp en kvarn som är bättre än maskinen om du förstår vad jag menar.

Om du inte orkar det så välj ett känt märke på maskin och kvarn och fråga mig hur du skall göra.

Kort kurs som aptitretare.

- Ha bönor som är nyrostade och som du gillar.

- Mal bönorna lagom grovt. Det kan ta tid att ställa in. Fyll filtret och jämna till ytan längs kanten, tampa det du malt i filtret med 15kg och kör ca 92gradigt vatten i 20-25sek genom filtret så har du en krämig god espresso. Skumma mjölk är inte heller lätt om man vill ha det i. 

 

Link to comment
Share on other sites

Klart du skall ha en espressomaskin, det höjer upplevelsen av musiklyssning att ta en espresso samtidigt. Dubbel njutning. Hade en manuell maskin under några år men den var svår att hantera och krävde lite för mycket tid och energi. En baristakurs är nog inte fel väg att gå, så får man säkert goda råd om val av kaffe, kvarn och malning och maskin. Själv tröttnade jag på allt meck och skänkte apparaten till sonen. Kör numera Nespresso, men tröttnat på utbudet av kaffe och att de har matat kapslarna med alldeles för lite kaffe 5 gr. Så antagligen kommer jag att köpa en ny manuell så småningom. I mellantiden går jag på min italienska kaffebar i kvarteret bredvid och får lite italienska och en utmärkt espresso till livs. Det är också en njutning.

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

10 minutes ago, P-pan said:

Hur mycket service/rengöring får man räkna med om man skaffar en Rocket eller dylik ?

Den är mycket enkel att underhålla. Jag dricker ca 4 koppar om dagen och kör backflusch ca 1 gång i veckan och passar också på att diska ur vattenbehållaren.

 

Det viktigaste för bra smak och mindre rengöring är att jag kör ett britax vattenfilter i en behållare som jag ställer i kylskåpet

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Apexorca said:

Så klart handlar det om tycke och smak. Visst är maskinen viktig,  men kanske är kvarnen viktigare, men kanske är bönorna viktigare, men kanske är färskheten på bönorna viktigare, men kanske är en ren maskin ännu viktigare, men kanske är mannen bakom spakarna på maskinen ännu ännu mera viktig. Det blir inget bra om inte hela kedjan funkar. 

Jag gick en "baristakurs" på ca 6 timmar som var bra. Jag behövde verkligen det. 

Mitt råd. Gå en baristakurs och få en inblick i hantverket, kika på maskin och kvarn och köp en kvarn som är bättre än maskinen om du förstår vad jag menar.

Om du inte orkar det så välj ett känt märke på maskin och kvarn och fråga mig hur du skall göra.

Kort kurs som aptitretare.

- Ha bönor som är nyrostade och som du gillar.

- Mal bönorna lagom grovt. Det kan ta tid att ställa in. Fyll filtret och jämna till ytan längs kanten, tampa det du malt i filtret med 15kg och kör ca 92gradigt vatten i 20-25sek genom filtret så har du en krämig god espresso. Skumma mjölk är inte heller lätt om man vill ha det i. 

 

Pang på rödbetan @Apexorca:thumbsup:

 

Precis så mycket som du skrivit har jag lärt mig och en baristakurs är precis vad jag tror att jag skulle behöva för att verkligen få större inblick i vad den kursen nu innehåller. Sedan är de det där med val av maskin? Bra att det dyker upp lite olika smaker och tyckande i val av maskiner här i tråden, det blir förhoppningsvis lättare den dag man måste välja, eller kanske inte?

 

Själv så får jag nog inte plats för en större maskin och frugan kommer att bli tokig med ännu en ny pryl, men det skiter jag i:schild_help:

 

@CMB, läckra prylar du har:thumbsup:

 

/byZan

 

 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, lindome said:

Klart du ska ha en riktig espressomaskin Byzan:cool:

Frågan är väl mer: vad kommer först? Bandare eller kaffemaskin.

Klart du skall ha en manuell och en kvarn från Mazzer!!

Min espresso kommer från italienska La Vibiemme.

 

@lindome är en jäkla typ tycker jag! Du bjöd mig på en espresso för många år sedan och den smakupplevelsen sitter kvar än. Du släpar med dig prylar till mina kompisar som gör så att de inte kan stå emot och senast bjöd du på två espresso och lyssning via R2R, vilken jäkla typ du är;):)

 

Jag kanske kan stå emot både R2R och kaffemaskin men vad ska jag då kunna bjuda dig på som är värt ett besök hos mig? Nu blev det jobbigt!

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, calm said:

Klart du skall ha en espressomaskin, det höjer upplevelsen av musiklyssning att ta en espresso samtidigt. Dubbel njutning. Hade en manuell maskin under några år men den var svår att hantera och krävde lite för mycket tid och energi. En baristakurs är nog inte fel väg att gå, så får man säkert goda råd om val av kaffe, kvarn och malning och maskin. Själv tröttnade jag på allt meck och skänkte apparaten till sonen. Kör numera Nespresso, men tröttnat på utbudet av kaffe och att de har matat kapslarna med alldeles för lite kaffe 5 gr. Så antagligen kommer jag att köpa en ny manuell så småningom. I mellantiden går jag på min italienska kaffebar i kvarteret bredvid och får lite italienska och en utmärkt espresso till livs. Det är också en njutning.

 

Att gå till italienaren för att inmundiga en god espresso brukar aldrig vara fel. 

Har faktiskt tröttnat på Nespresso själv efter många års användande och tycker att det blivit väl dyrt och en massa konstiga smaksättningar på senare år.

Appropå dyrt så tror jag inte att en maskin med kvarn etc kommer att betala sig men det kommer förhoppningsvis ge mig bättre valuta för smakupplevelsen.

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

Arabica eller robusta till vinyl? Eller möjligen en blandning? Problemet är att det finns så många bönor och blandningar att välja mellan samt hur man maler att det lätt sväller ut till en ny hobby.:):D

Själv gillar jag Robustas lite mer bittra smak:tongue:

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

En utrustning för espresso och en för bryggning är bra!  Finns många fina halvautomatiska maskiner att välja på. De enklaste av de "bra" kostar 5-6000kr.

Exempel; http://www.kaffegrossisten.se/espressomaskiner/rancilio/rancilio-silvia-e-halvautomatisk

Den gör jättegod espresso men vill man skumma mjölk måste man aktivera ångfunktionen och vänta lite innan den kommit upp i tryck o temp.

 

Går man upp ett snäpp i pris o kvalite hittar man de s.k. värmeväxlarmaskinerna(HX) som kan både brygga kaffe o skumma mjölk samtidigt. Pris runt 12-16000kr.

Sedan har vi dubbelkokarmaskinerna, t.ex. de som CMB och Apex har. De har som namnet antyder separata kokare för bryggning och ånga.

Har själv en sådan maskin. Izzo Alex "Duetto"; https://www.kaffecompagniet.se/espressomaskiner/manuella-professionella/izzo-alex-duetto-iii-v5/  Pris strax över 20000 och uppåt.. :-)

 

Som sagts tidigare är en bra kvarn A och O. Den måste kunna mala riktigt finmalet med jämn precision och på kort tid. Satsa på en med minst 58mm. malskivor.

Exempel;  https://www.kaffecompagniet.se/kvarnar/espressokvarnar/macap-m4d/

 

För "vanligt" bryggkaffe funkar en Moccamaster utmärkt men än godare tycker jag det blir med de manuella metoderna. Bistrokannan är enkel och ger bra resultat.

Själv har jag nördat ner mig och skaffat en Hariobrygg utrustning:-)   

 

 

Kul och jättegott när man lärt sig knepen :-)  Till detta rekommenderar jag en dedikerad kvarn av enklare modell. Det blir krångligt om man ska använda samma kvarn som till espresson

eftersom det är helt olika kaffen med helt olika malningsgrad. När man väl hittat rätt inställning på kvarnen för en perfekt espresso vill man inte rucka på den!

 

Till bryggkaffet duger en enklare kvarn, t.ex. den här; https://bagarenochkocken.se/kaffe/kaffekvarnar/wilfa-wscg2-kaffekvarn/?vat=1&gclid=Cj0KCQiAxZPgBRCmARIsAOrTHSbeyINlfmLhKOvUYr3JJUf60mLOH73nGdKptp6uYbZadEjFgaLFbnMaAkuzEALw_wcB

Link to comment
Share on other sites

Just now, calm said:

Arabica eller robusta till vinyl? Eller möjligen en blandning? Problemet är att det finns så många bönor och blandningar att välja mellan samt hur man maler att det lätt sväller ut till en ny hobby.:):D

 

Kaffe ska vara starkt men ändå lite lent (så tycker jag nu iaf) eller hur man nu uttrycker det på barista-vis? Risken kan vara rätt stor att man skaffar sig en hobby till på gamla dar, tror jag?:D

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, byZan said:

 

Kaffe ska vara starkt men ändå lite lent (så tycker jag nu iaf) eller hur man nu uttrycker det på barista-vis? Risken kan vara rätt stor att man skaffar sig en hobby till på gamla dar, tror jag?:D

 

/byZan

Då är du nog en Arabica-man?

MoccaMaster är bra till irishcoffee. :D:tongue:

Själv har jag inte druckit vanligt kaffe på många år. Min mage har tyvärr drabbats för mycket av sunkigt snut-kaffe och automatdito, espresso funkar klockrent.:thumbsup:

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, byZan said:

 

Att gå till italienaren för att inmundiga en god espresso brukar aldrig vara fel. 

Har faktiskt tröttnat på Nespresso själv efter många års användande och tycker att det blivit väl dyrt och en massa konstiga smaksättningar på senare år.

Appropå dyrt så tror jag inte att en maskin med kvarn etc kommer att betala sig men det kommer förhoppningsvis ge mig bättre valuta för smakupplevelsen.

 

/byZan

 

Jag brukar säga att jag inte tycker om kaffe. Och det gör jag heller inte om man tar ett snittet på allt kaffe som serveras. Jag har dock kommit på att jag älskar kaffe som görs väl och som malts precis innan det hamnar i koppen. 

Jag dricker inte kaffet för koffeinets skull och för att bli pigg. Jag dricker för att det skall vara gott. Är det inte gott dricker jag inte kaffe. Då tar jag hellre te. 

Efter Bialetti mockabryggare på plattan började jag med Nespresso några år hemma, men tycker inte det är så bra som när man gör det själv. Nu står Nespresso'n på jobbet, men där skall den bytas ut till Jura nu. Jura gör bra halvautomatiska maskiner som gör rätt bra kaffe. Klart bättre än Nespresso tycker jag. 

Fick en kopp gjord på Jura maskin när jag väntade på service på bilen och den var jättegod. Har sedan dess fått flera goda koppar från Juramaskiner. Så det blir en till jobbet istället för en sådan där kaffemaskin med färdigmalt kaffe i behållare som smakar riktigt illa. Jag frågade alla på jobbet som dricker kaffe , ca 20 pers, om de tyckte om kaffet. Några tyckte att det var så där men ok, de flesta tyckte inte om det men de dricker det för att få anledning till paus och för koffeinets skull. Jag tycker det kaffet smakar riktigt illa och kan nästan inte dricka det. Nästan så jag får obehagliga rysningar av det.

Jag fattar inte hur det funkar med de stora kaffemaskinshyrfirmorna som hyr ut dessa maskiner som ständigt går sönder och gör dåligt kaffe och ändå går runt på det. Antagligen betalar alldeles för många alldeles för mycket för detta dåliga kaffe och accepterar det för att det är lättvindigt. Därför säger jag upp avtalet med dem och fixar en maskin som gör gott kaffe istället och från en mindre firma som bryr sig mer. Lika lättvindigt faktiskt.

Hemma blir det samma espresso-kit som CMB's ovan. Ibland får jag till en bra kopp på det viset...

Gillar Italienskt kaffe,  inte det som är modernt syrligt mm. Lite mer gammaldags espressoblandningar är roligare tycker jag. I NY finns massa gott kaffe från små producenter. 

 

 

Link to comment
Share on other sites

24 minutes ago, byZan said:

 

Kaffe ska vara starkt men ändå lite lent (så tycker jag nu iaf) eller hur man nu uttrycker det på barista-vis? Risken kan vara rätt stor att man skaffar sig en hobby till på gamla dar, tror jag?:D

 

/byZan

 

Fattar vad du menar. Håller med. 

Det får man med bra teknik, bra prylar och bra bönor.

Link to comment
Share on other sites

När jag känner att jag har tid över gör jag mitt kaffe med en mokabryggare från Bialetti, maler kaffet för hand med en keramisk kvarn från Hario.
Brukar använda Zoega's Mezzo eller Johan & nyström's espressoblandningar. Använder oftast mjölk på 3%/helmjölk och värmer till lite mer än fingervarmt (~50-60 gr) och skummar med enkel skummare.

Svårt att få bra crema med mokabryggare men om man maler det just rätt går det relativt bra. 

Drömmen är en espressomaskin men min setup är enkel att städa bort när den inte används, vilket är en fördel.

 

Annars kör jag med perkulator (vad annars i norrland?? :D).

 

_DSC7878.jpg.d0b5ab98dedb88dc2caf072effc3df9d.jpg

Edited by JWE
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...