Jump to content

Kan nätdoktorn komma? En resa i ström och spänning.


calm

Recommended Posts

5 minutes ago, calm said:

Jag antar att solpaneler genererar denna spänning eller 12 volt DC som måste omvandlas till AC för att kunna säljas vid överskott till nätet?

 

Ja, men jag tänkte att man kunde använda den till allt annat än hifi :D

Det är lågexergi som kan användas till uppvärmning, varmvatten, kyla, belysning, fläktar, datorer och en massa lågenergiprodukter som vi har i hemmen idag.

Ett sådant grid skulle ha låg svängmassa och sannolikt vara väldigt skitigt, men man kunde koppla på både solceller, vindmöllor, vågenergi mm efter önskemål.

Billig och grön elenergi helt enkelt.

 

Då kunde vi få ett högexergi 400 V lågspänningsnät med stabilare och renare ström till de viktiga sakerna :app:

 

Link to comment
Share on other sites

38 minutes ago, calm said:

Jag antar att solpaneler genererar denna spänning eller 12 volt DC som måste omvandlas till AC för att kunna säljas vid överskott till nätet? Direkt avtappad från egna solpaneler bör det vara ren ström liksom den som tappas från laddade batterier.

 

 

Solpaneler idag genererar flera 100Vd till omriktaren så då de är inget man kopplar direkt till nått i hemmet. Det finns ju solpaneler för båtar/husvagnar mm. som kör 12Vdc men oftast rätt låg effekt.

 

Den inre resistansen i batterier är oftast det som är nackdelen mot en bra konstruerad linjär vanlig nätdel. Fördelen med batterier är ju den galvaniska avskiljningen ifrån nätet.

 

Link to comment
Share on other sites

#211

Hej Calle

"grön" elenergi är varken grönt eller billigt, men det är en annan historia!

Ett sätt att göra ren sinus och galvanisk isolerat är att konstruera/tillverka den själv! Det är inte svårare än att anlita en 8klassare att fixa det för en "hundring" + materiel, max några tusenlappar. det som begränsar är hur mycket effekt ens apparater kräver.

1) arduino från Kina för US$ 2

2) 8klassarens programmering, max några timmar.

3) en eller flera sådana OP-ar http://www.ti.com/lit/ds/symlink/opa549.pdf 

4) lämplig step-up transformator.

Mvh

Spiros

 

 

Link to comment
Share on other sites

16 hours ago, tipo901C said:

Ett sätt att göra ren sinus och galvanisk isolerat är att konstruera/tillverka den själv!

Ja, och jag håller med, men det är nog inte helt så enkelt som du framställer det.

Man vill inte framkalla nya problem genom att lösa gamla.

Dels behöver man koppla på hela systemet i samma matning för att få gemensam jord vilket innebär kraftigt effektuttag speciellt för transienter. Dels är slutstegen kanske den del av en krets som är mest påverkad av oren strömmatning. Utöver det gäller det att hitta komponenter som är linjära och trafos som inte tillför distorsion, frekvensbegränsningar, fasvridningar, som inte begränsar impedansomfång och som är avskärmade från eterburna störningar. Det brukar innebär dyra, stora och tunga saker.

Jag tror inte det finns någon 8-klassare som är byxad till detta :)

 

Men det du beskriver är i övrigt kusligt likt det projekt som @Peo har hållt på med i flera år, främst för att skapa en motorstyrning som minimerar kontinuerlig hastighetsändring till skivspelarmotorer, men även allmänt att förbättra matningen till vanliga skivpelare med synkronmotor. Han har studerat allt från stabilitet vid ändrad omgivningstemperatur, känslighet för ändring av matningsspänning, utvärdering av statiska och dynamiska frekvensfel, minimering av motorvibrationer, minimering av störfält och en rad andra åkommor och olinjäriteter.

Här är inledningen på det projektet:

https://www.euphonia-audioforum.se/forums/index.php?/forums/topic/12335-motorstyrning-till-skivspelaren-behövs-det/&tab=comments#comment-213668

 

Link to comment
Share on other sites

8åringen ska endast göra programmeringen till Arduino, resten fixar hans pappa på mellandagar!

Synd om mig jag hade missat peos utmärkta jobb, kanske en Group Buy Arduinos från peo?

För oss i gänget gäller enstaka watt, så det är en kvälls arbete!

Nu tycker vi i gänget att det är overkill det där med strömstörningar, däremot det är viktigt med 50Hz stabilitet/renhet vad det gäller AC motorer.

Mycket låga impedancer i interna nätdelar bäddar för en störningsfri likspänning till preampar, dacar, activa crossovers etc, som tyvärr saknas även på en del  dyra apparater!

Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, tipo901C said:

8åringen ska endast göra programmeringen till Arduino

:D

Jag är inte ett dugg förvånad. Lyssna på det här:
 

 

Både Mats Ekholm (prof i pedagogik), Per Eliasson (prof i Historia) och Ulf P Lundgren (prof i pedagogik) borde få en egen lektion, i biologi.

Link to comment
Share on other sites

On 2018-12-29 at 21:37, tipo901C said:

de svamlade s.k. professorer

Dessa "svamlare" har bestämt vad mina barn ska lära sig i skolan.

Dessa herrar utformar pedagogiken, skriver läroplanerna som lärarna måste följa, bestämmer på vilket sätt prov ska utformas och hur betyg ska erhållas.

Två av dem är tidigare generaldirektörer för Svenska Skolverket.

 

Link to comment
Share on other sites

Ytterligare ett inlägg av den oförtröttlige Paul McGowan. https://www.psaudio.com/askpaul/why-do-people-abandon-their-power-conditioners/

Han pratar naturligtvis lite i egen sak, men efter en tids test och reguljär drift ett tag nu i det egna systemet måste jag ge honom rätt i hans ljudmässiga analys om skillnaden mellan en Power Conditioner och en Power Regenerator. Hans analys ligger i att han menar att skillnaden ligger i ingångsimpedansens betydelse för framförallt diskanthanteringen och den "musikaliska känslan" hur nu denna nu kan beskrivas i ord. 

För många, många år sedan då jag redan då var inne på att nätströmmens effekt på ljudkvaliteten i mitt system, så lånade jag hem ett nätfilter av  IsoTek märke, kommer inte ihåg modellnamnet, men utseendemässigt precis som Thoren som jag sedermera köpte. Tyckte till en början att det lät bra, men efter ett tags lyssnande så började jag att inse att den nya burken begränsade toppenergierna i musiken att utvecklas på ett positivt sätt. Det lät konstigt och lite instängt, på samma sätt som dämpning av rummet med mattor och filt som jag höll på med före diffusionens insteg i mitt lyssningsrumm. Korrekt men tråkigt skulle man kunna säga, men också dynamikbegränsande insåg jag då. Efter den övningen har jag alltid varit skeptisk till nätfilter som sådana. De är enligt min uppfattning begränsande oavsett hur bra de än är, genom att de tar bort något utan att återskapa detsamma i ny form.

Efter ett mer långvarigt bruk av P10:an så kan jag konstatera att den har tillfört en mer raffinerad och distorsionsfri energi i toppen på presentationen, genom att klarna upp i det området, om än mycket marginell skillnad, men den hörs framförallt i långtidslyssning där det musikaliska innehållet ligger i fokus. Man skulle kunna säga att den har positiv effekt överlag, men framförallt i toppen, men även i bottenoktaven som blivit något klarare. Däremot förstår jag att dynamikbegränsning kan uppstå om effektuttaget tangerar gränsen, särskilt om man har strömtörstiga och kraftiga slutsteg så kan även powerconditioner  verka dynamikbegränsande. Mitt effektuttag ligger dock genomsnittligt omkring 45% vilket ger ordentligt headroom för transienttoppar.

Så sammanfattningsvis är jag mycket nöjd med resultatet även efter en längre tids lyssning och upplever att P10:an gör sitt jobb utan åthävor och att anläggningen låter lika bra dygnet runt, trots tidiga uppmätta och konstaterade dygnsmässiga skillnader i distortionsnivåer på ingående strömmen.

 

Calm  

Edited by calm
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Återigen denne Paul McGowan som på ett pedagogiskt sätt förklarar termen Power Factor. Har direkt bäring på mitt lilla strömprojekt.

 

https://www.psaudio.com/askpaul/how-does-power-factor-affect-audio/

 

Videon bekräftar ytterligare den slutsats om vad som behövdes för att få en förbättring av min strömkvalitet och skillnaden mellan filterteknik och regenerering.

 

Igår dök det upp ett paket som skall ytterligare fullfölja kvaliteten i mitt projekt. Den delen kommer kanske att ta lite extra tid eftersom jag inte helt själv kontrollerar den. Men icke desto mindre kommer den att bli kronan på verket.

 

P1120705.jpg.da416b09b1ee297565ffb933860c5fac.jpg

 

Vad kan detta vara för spännande? :39::D:)

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

21 minutes ago, calm said:

Igår dök det upp ett paket som skall ytterligare fullfölja kvaliteten i mitt projekt.

 

Vilket projekt kan det tänkas vara, el, kaffe, vinyl, R2R, akustik, kablar eller kanske rentutav streaming som ju saknas för att göra musik/ljudprojektet helt komplett?;)

 

Spännande, eftersom du är beroende av någon annan så antar jag att det är något du inte får göra själv och då är det el, det brukar ta ettag innan dessa hantverkare har tid också. Om det är så att det är något som du behöver hjälp med för typ; vikten, mätning så vete tusan vad det skulle kunna vara? Storleken på paketet ser ut att vara eller hålla sig på ”vanliga” elektronikmått, men en bild kan ljuga så jag vete tusan?

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

51 minutes ago, byZan said:

 

Vilket projekt kan det tänkas vara, el, kaffe, vinyl, R2R, akustik, kablar eller kanske rentutav streaming som ju saknas för att göra musik/ljudprojektet helt komplett?;)

 

Spännande, eftersom du är beroende av någon annan så antar jag att det är något du inte får göra själv och då är det el, det brukar ta ettag innan dessa hantverkare har tid också. Om det är så att det är något som du behöver hjälp med för typ; vikten, mätning så vete tusan vad det skulle kunna vara? Storleken på paketet ser ut att vara eller hålla sig på ”vanliga” elektronikmått, men en bild kan ljuga så jag vete tusan?

 

/byZan

Det blir lite sortering mellan ämnena som jag gärna delar i olika trådar, inte minst för min egen minnesbank. Så just detta har nog bäring på denna tråds titel, lite som en ledtråd.:app::) Du är nog kanske inne på rätt spår.........!?

 

Calm 

Link to comment
Share on other sites

Dags att avslöja innehållet!

 

P1120708.jpg.cb8c57ba0d0e76ec699a8925587d90dd.jpg

 

 

P1120709.jpg.ee42bcf71d61654843505ea4b6f36c66.jpg

 

En god början för att byta ut nuvarande "dedicated line" som är en vanlig installationskabel på 3x2,5 kmm. 

Nu skall den äntligen ersättas med en lite kraftigare på 3x4,0 kvmm av hifikvalitet från Gigawatt. En tanke som legat och gnagt i bakhuvudet under många år, men dragit mig för dragningen som tarvar lite krypande och spikande då den nya precis som den gamla måste förläggas utvändigt. Bor i ett äldre hus utan så grova rör i väggarna.

 

Calm

Edited by calm
Link to comment
Share on other sites

33 minutes ago, calm said:

Dags att avslöja innehållet!

 

P1120708.jpg.cb8c57ba0d0e76ec699a8925587d90dd.jpg

 

 

P1120709.jpg.ee42bcf71d61654843505ea4b6f36c66.jpg

 

En god början för att byta ut nuvarande "dedicated line" som är en vanlig installationskabel på 3x2,5 kmm. 

Nu skall den äntligen ersättas med en lite kraftigare på 3x4,0 kvmm av hifikvalitet från Gigawatt. En tanke som legat och gnagt i bakhuvudet under många år, men dragit mig för dragningen som tarvar lite krypande och spikande då den nya precis som den gamla måste förläggas utvändigt. Bor i ett äldre hus utan så grova rör i väggarna.

 

Calm

Köpt av Marten?

Link to comment
Share on other sites

Ja, Marten har levererat denna kabel från Gigawatt. Fick idén att byta min gamla kabel när Marten flyttade in på Chalmersgatan för många år sedan. Men det har inte blivit av förrän nu att komma till skott. Inspirerad av @Peo s tråd när det gäller just valet av kabel och eftersom jag ser mitt eget projekt som en helhet och inte vill ha några flaskhalsar så var det dags att byta även den gamla kabeln. Sedan om det blir någon ljudmässig förändring som blir påtaglig är en annan sak. Men vissheten att jag gjort vad som kan göras är också positiv.

 

Kabeln har en ytterdiameter av 14 mm och kommer att byggas in i en kabelkanal för den är tyvärr grå och kanske inte världens vackraste, men det är som sagt inte utseendet som räknas utan innehållet som är 3 st. hela ledare och inte multicord och avsedd för hifi-installationer. Ser fram emot att få den installerad av någon hifi-kunnig elektriker var man nu hittar en sådan? Skall kompletteras med en Klangmodul förhoppningsvis.

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

Det är det stora dilemmat, att hitta en elektriker. Hade bokat med min tredje nu i onsdags, ingen kom.

Allt material redan inköpt sedan ett år tillbaka.

Skall göra ett försök med nummer tre igen.

Hinner beställa kabel från Marten innan dess.

Vad kostade den per meter?

Link to comment
Share on other sites

37 minutes ago, figge said:

Det är det stora dilemmat, att hitta en elektriker. Hade bokat med min tredje nu i onsdags, ingen kom.

Allt material redan inköpt sedan ett år tillbaka.

Skall göra ett försök med nummer tre igen.

Hinner beställa kabel från Marten innan dess.

Vad kostade den per meter?

De var snabba i leveransen och hem till dörren via DHL, mycket smidigt!  Tack Leif på Marten!

Priset får du ta med dem. Allt är relativt men kanske bästa investeringen om man inte har någon "dedicated line" innan. Tycker egentligen, som steg nummer 1, att man borde ha jobbat från strömleveransen och framåt, först av allt innan man börjar investera i massa dyr utrustning. Som steg nummer 2 rumsakustiken. Därefter välja högtalare efter smak och sedan resten.

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

On 2019-01-26 at 15:36, calm said:

Ser fram emot att få den installerad av någon hifi-kunnig elektriker var man nu hittar en sådan? Skall kompletteras med en Klangmodul förhoppningsvis.

Ser inte behovet av en hifikunnig elektriker. Låt elektrikern installera och terminera med vad som helst i bägge ändar. Klangmodul och vägguttag (eller vad du ska ha) kan du ju byta själv efteråt. Det är faktiskt bra att ha en tom automatsäkring över i skåpet om säkringen i Klangmodulen skulle gå av någon anledning.

Om det är pga mätning så måste du hur som helst bestämma exakt vad du vill mäta på förhand.

 

Det finns vita kabelstrumpor :)

 

 

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, calle_jr said:

Ser inte behovet av en hifikunnig elektriker. Låt elektrikern installera och terminera med vad som helst i bägge ändar. Klangmodul och vägguttag (eller vad du ska ha) kan du ju byta själv efteråt. Det är faktiskt bra att ha en tom automatsäkring över i skåpet om säkringen i Klangmodulen skulle gå av någon anledning.

Om det är pga mätning så måste du hur som helst bestämma exakt vad du vill mäta på förhand.

 

Det finns vita kabelstrumpor :)

 

 

Tack för tipsen!

Elektriker redan ordnad!:thumbsup::tongue:

Jag tror nog att de flesta elektriker skulle fixa detta, det var nog mer skämtsamt skrivet, men roligare med någon som delar intresset. Så kan man förena nytta med nöje. 

Skulle vara kul att veta exakt ingångsimpedans i startläget. Det är det enda som jag inte kunnat mäta med full exakthet. I och för sig så fixar Powerplanten P10 detta till 0,015 ohm, men roligt att veta utgångsläget.

Överlag så förväntar jag mig inga revolutionerande skillnader med byte av själva kabeln, men med hänsyn till övriga kostnader i sammanhanget så är det värt att testa. Kan knappast bli sämre och vetskapen om att veta att man gjort vad man kan göra är tillfredställande.

 

Calm 

Link to comment
Share on other sites

40 minutes ago, calm said:

Skulle vara kul att veta exakt ingångsimpedans i startläget. Det är det enda som jag inte kunnat mäta med full exakthet. I och för sig så fixar Powerplanten P10 detta till 0,015 ohm, men roligt att veta utgångsläget.

 

Du kan ju alltid be elektrikern att mäta om han har möjlighet att göra det. Värdet är kanske inte helt 100 när man använder instrument men de brukar inte slå så väldigt mycket och du kan ju få före/efter byte av kabeln. 

Link to comment
Share on other sites

Det skall bli väldigt intressant att se vad du kommer fram till! Man blir nyfiken på om det faktiskt får någon effekt att att minska impedansen/öka kortslutningsströmmen när man ändå återskapar strömmen i en P10. Nu verkar ju du ha ganska goda förutsättningar redan idag via din dedikerade lina, men en intressant test vore om du lät din P10 hämta sin matning från ett "vanligt" uttag som antagligen har (klart) sämre mätvärden än vad du har via din nuvarande matning i o m att det troligen är klena 1,5 mm2 RK i rören och diverse kopplingspunkter på vägen. 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Taxmannen said:

Det skall bli väldigt intressant att se vad du kommer fram till! Man blir nyfiken på om det faktiskt får någon effekt att att minska impedansen/öka kortslutningsströmmen när man ändå återskapar strömmen i en P10. Nu verkar ju du ha ganska goda förutsättningar redan idag via din dedikerade lina, men en intressant test vore om du lät din P10 hämta sin matning från ett "vanligt" uttag som antagligen har (klart) sämre mätvärden än vad du har via din nuvarande matning i o m att det troligen är klena 1,5 mm2 RK i rören och diverse kopplingspunkter på vägen. 

Det är nog inget problem att, om mätinstrument finns på plats, mäta impedans i dedikerade linan och ett vanligt vägguttag som sitter bredvid och sedan koppla P10:an i de olika uttagen och se skillnaden.

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

Som en sista förberedelse inför installation, dök det upp lite inköpta prylar.

 

P1120722.jpg.49303ebcaeba305409441ea6af86c83f.jpg

 

- En klangmodul med tillhörande säkringar.

- En jordfelsbrytare

- Gemensam kapsling till dessa två

- En ny "box" till Furutech-uttaget. Den mer eleganta lösningen med platta i ek var uppenbarligen inte godkänd ur brandsäkerhetssynpunkt.

 

Ja, då återstår själva inkopplingen och kabeldragningen. Allt skall finnas till hands när elektrikern anländer i närtid. Blir spännande och se och lyssna på eventuella ljudmässiga förändringar. Är nog inte så säker, men man vet aldrig. Synd och chansa.

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...