Jump to content

byZan - en tänkt pensionärsresa fr # 1275 och sedan blev det en blogg


byZan

Recommended Posts

3 minutes ago, octavia rs said:

Japanerna har en uppdaterad R1 på gång som de visade på mässan i Tokyo även i en ny färg. Vad som skiljer vet jag inte exakt men jag tror det är förbättrad låda och Baselementen har jag för mig.

 

Jag har sett att det är så att de försöker sig på att förbättra en redan riktigt bra högtalare och då undrar man ju vad som ska till för att en som jag skulle byta bort mina gamla R1:or? Tror det får bli yngre förmågor som tar sig an detta, själv sitter jag nöjd!

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, byZan said:

 

Det är jag som ska tacka för alla fina bilder och alla lovord, mycket uppskattat:app:

 

Jag ska läsa igenom det ”lilla” reportaget senare idag och se om jag kan fylla på med något, tror iofs att du har fångat det mesta.

Kul att du tog dig tid att besöka mig trots att du hade andra uppdrag i Sthlm som väntade, hoppas att Sthlm bjöd på bättre saker en det regngråa vädret och en simpel Nespresso?

 

/byZan

 

Stockholm är trevligt och allt var lyckat.

Edited by Apexorca
Link to comment
Share on other sites

Som allätare har jag såklart fått ge avkall på något som annat/andra kunnat göra bättre men egentligen inget som stört mig i mitt musiklyssnande. Klart att jag tycker att jag idag har en setup som klarar eller står sig väl, men allt kan göras bättre och det är sådant jag ägnat mig åt under de senaste åren, tweaka till det lite här och där och jag har lyckats med små förbättringar som tydligen tilltalat andra också vilket är extra roligt. Tycker t o m att rum och setup gör sig på bild:blush:

 

/byZan

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, Apexorca said:

Stockholm är trevligt och allt var lyckat.

 

Kul att du gillade Sthlm, men Roslagen är inte så dumt det heller och det blir kanske där i stugan vi syns nästa gång när ni Gbg:are gör er HiFi-tour, välkomna!

 

/byZan

 

Link to comment
Share on other sites

Tittade på så mycket bättre via TV4 Play idag via datorn. Trots taskigt ljud så blev jag sittandes med tårfyllda ögon och snor rinnandes ur trumpeten och gåshud ggr 100, vilka känslor detta väckte hos mig, MZ var grym och likaså Hasse o Tage, fan att vi alla måste gå den vägen, de kunde väl väntat tills jag själv är borta, egoistiskt men så tänkte jag.

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

22 hours ago, Apexorca said:

Den kanske är en av de högtalare som är mest all round. Den gör allt riktigt bra. Den är snabb, öppen, ren, dynamisk, kort sagt grymt bra. All sorts musik blir bra på den.

 

Ja. som allätare av musik så ville jag ha en högtalare som jag tyckte var bra på allt och valet föll på TAD R1.

 

22 hours ago, Apexorca said:

Som så ofta så säger inte bilder allt om hur ett rum låter. byZan har fixat akustiken endast med några vingar och öppning i ena hörnet av rummet som går ihop med en trappa till övervåningen. Rummet är nog mycket lyckat i dimensioner och de öppna delarna som släpper trycket även när man spelar fruktansvärt starkt är lyckosamma. Det blir aldrig överladdat.

 

Jag har nog bara haft tur som inte behövt göra några stora ingrepp för att fixa akustiken.

 

9 hours ago, Apexorca said:

Inget är dock så bra att det inte skulle gå att optimera lite till och om man kunde sitta 0,5 till 1m längre bak så skulle det varit kul att testa. Jag säger inte att det skulle bli bättre men kanske. Eller bara annorlunda. 

 

Efter alla hemma-hos jag gjort så är det just det där med ett större rum som gnagt i huvudet, annorlunda, bättre? Vad vet jag, jag får nog aldrig reda på det då jag inte har några tankar på att flytta.

9 hours ago, Apexorca said:

byZan har beskrivit sitt sätt att lyssna som att helheten är viktigast och därför tror jag vi lyssnar på liknande sätt.

 

Ja, jag tycker att helheten är det som styrt mig och inte enskilda detaljer som imponerar, musiken är gjord för att lyssnas på och inget annat för egen del.

 

Mer kommentarer kommer……….

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

Låg tid har flytt sedan vår utflykt, men minnena består. :)

 

Efter en natt på hotellet i Kungsbacka så började vi söndagen med ett besök hos bigblue.

Ganska snart blev det klart att jag och bigblue har i mångt och mycket samma smak och tycke. Bara en sån sak som att vi båda har en kärlek till Camilla.

Nu har jag inte träffat den Camilla bigblue lever tillsammans med, men det skulle inte förvåna mig om hon har likheter med den Camilla jag lever med.

 

Första stoppet där det inte finns en R2R, men det kanske bara är en tidsfråga då vi befinner oss i ett område i Sverige som har ganska tätt mellan R2R spelarna.

Nu spelades det mer musik som jag brukar spela och det blev därmed också tydligt att vi hade en önskan om att få musiken presenterad på snarlikt sätt.

Jag kände mig hemma med den här återgivningen och de viktiga rösterna gav den nerv och närvaro som jag önskar från singer/ songwriter, en genre som jag lyssnar mycket på.

Rummet känns så mycket luftigare än min eget och man blir avundsjuk på att det finns så bra takhöjd och långt till sidovägg. 

 

Vi blev bjudna på en trapiste öl. Jag har ingen koll på öl, men jag förstod ändå att det här var en väldigt speciellt öl. Men hur speciell den var förstod jag inte förrän jag kom till Systembolaget och började prata med en ölnörd som jobbar där. Eftersom jag tyckte ölen var fantastiskt god så ville jag få återuppleva något liknande igen. Jag förklarade vad jag hade druckit och undrade om han kunde vägleda mig till ett alternativ. Först ville han inte riktigt tro mig när jag talade om vilken öl det var. Han menade på att jag måste ha blandat ihop det hela. Så vi började googla tillsammans och så dök flaskan upp och då gick det även upp för den käre ölnörden på Systembolaget att jag inte hade svamlat. Då började han muttra lite bittert något om att han aldrig i hela sitt liv kommer att komma nära den ölen. Det var väldigt uppenbart att han tyckte att det var lite som "pärlor för svin". :)

 

Om någon undrar så saknade jag inte R2R spelaren hemma hos bigblue! :)

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Audionet said:

Eftersom jag tyckte ölen var fantastiskt god så ville jag få återuppleva något liknande igen. Jag förklarade vad jag hade druckit och undrade om han kunde vägleda mig till ett alternativ. Först ville han inte riktigt tro mig när jag talade om vilken öl det var. Han menade på att jag måste ha blandat ihop det hela. Så vi började googla tillsammans och så dök flaskan upp och då gick det även upp för den käre ölnörden på Systembolaget att jag inte hade svamlat. Då började han muttra lite bittert något om att han aldrig i hela sitt liv kommer att komma nära den ölen. Det var väldigt uppenbart att han tyckte att det var lite som "pärlor för svin". :)

 

Den storyn är så jäkla bra :41: och bekräftar att @bigblue bjöd på något som vi förmodligen aldrig kommer att få uppleva igen:icon_khoc:

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

47 minutes ago, byZan said:

 

Den storyn är så jäkla bra :41: och bekräftar att @bigblue bjöd på något som vi förmodligen aldrig kommer att få uppleva igen:icon_khoc:

 

/byZan

 

Jag har fått nöjet att besöka bigblue och njuta av hans fina system och dricka detta Belgiska guld, ett öl skapat för gudarna! 

Westvleteren har många gånger rankas som världens bästa trappistöl och detta Westvleteren Twaalf (gul kapsyl) är mest legendariska av deras öl. 

 

 

 

063B33AC-121C-4A6F-8DC6-C1E9F8E502F2.jpeg

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Nu är det snart nyår och jag struntar i ölen då, det blir rött vin och bubbel för mig och frugan, tar en tur i vinkällaren i morgon och ser vad jag hittar på?

Vi firar alldeles ensamma i lugn och ro, inga barn eller barnbarn som skäl uppmärksamheten från oss utan vi kan ägna oss att njuta av både mat, dryck och varandra:blush:

 

Gott Slut och Gott Nytt År

              önskar

       byZan med fru

Link to comment
Share on other sites

Om det är någon som undrar om jag haft ett stormigt liv tidigare så är det ingenting mot vad jag haft de senaste dagarna Roslagen.

Det sägs att det uppmätts 41 m/sek och en våghöjd på 14m, vet inte om det stämmer men det är det värsta jag varit med om IRL.

 

En elstolpe som ger lite spänning till om den ska orka stå kvar eller fasas ut, kanske kunna ge riktig spänning till stugan när vattenfall har gjort sitt?

 

c07e1fbe-c655-4a2d-9574-76233f7c43f7.thumb.JPG.edbd83272e2af67afea5f427a8cf2690.JPG

 

En annan bild...

 

ad7cd93e-a4ee-4d2a-8a39-87d6a1bba3dc.thumb.JPG.50cad9805b372c26b53f350feedb7150.JPG

 

Och sedan en bild där jag på ett miljövänligt sätt tar hand om en gran som vält precis på infarten, machete och bågsåg, de ni!

 

61d9b1bd-9fe0-4739-9aa4-2d06e9863b0f.thumb.JPG.299acc714250ac175324092f3852754d.JPG

 

Inga skador på stuga eller någon annan byggnad men det finns de som inte är lika lyckligt lottade, de har att göra kan jag lova.

 

/byZan

Edited by byZan
Link to comment
Share on other sites

Elbolagen kan mer eller mindre eliminera riskerna för elavbrott orsakade av stormar. Om de ser till att göra ordentliga ledningsgator där inga träd kan falla på ledningarna så är problemet till övervägande del löst. Men de är inte villiga att ta de kostnaderna för detta. Istället blir vi abonnenter drabbade av avbrotten samtidigt som elbolagen får betala enorma summor pengar till de entreprenadföretag som är ute och röjer och återuppbygger ledningarna. 

Link to comment
Share on other sites

12 hours ago, byZan said:

Om det är någon som undrar om jag haft ett stormigt liv tidigare så är det ingenting mot vad jag haft de senaste dagarna Roslagen.

Det sägs att det uppmätts 41 m/sek och en våghöjd på 14m, vet inte om det stämmer men det är det värsta jag varit med om IRL.

 

En elstolpe som ger lite spänning till om den ska orka stå kvar eller fasas ut, kanske kunna ge riktig spänning till stugan när vattenfall har gjort sitt?

 

c07e1fbe-c655-4a2d-9574-76233f7c43f7.thumb.JPG.edbd83272e2af67afea5f427a8cf2690.JPG

 

En annan bild...

 

ad7cd93e-a4ee-4d2a-8a39-87d6a1bba3dc.thumb.JPG.50cad9805b372c26b53f350feedb7150.JPG

 

Och sedan en bild där jag på ett miljövänligt sätt tar hand om en gran som vält precis på infarten, machete och bågsåg, de ni!

 

61d9b1bd-9fe0-4739-9aa4-2d06e9863b0f.thumb.JPG.299acc714250ac175324092f3852754d.JPG

 

Inga skador på stuga eller någon annan byggnad men det finns de som inte är lika lyckligt lottade, de har att göra kan jag lova.

 

/byZan

Ingen elektrisk korkskruv och ingen motorsåg. Bra med motion ser jag:D:thumbsup::) Du lär i vart fall bli varm.

Vilken var vindriktningen? Sydväst eller nordost? Borde åka ut och kolla på landet!

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

6 minutes ago, calm said:

Ingen elektrisk korkskruv och ingen motorsåg. Bra med motion ser jag:D:thumbsup::) Du lär i vart fall bli varm.

Vilken var vindriktningen? Sydväst eller nordost? Borde åka ut och kolla på landet!

 

Jag tror att det blåste rent nordligt när det var som värst och hos oss blåste det ca 37 m/sek fick jag reda på i går kväll.

Inga elektriska verktyg går att använda om jag inte tar dit ett elverk, kanske gör det och stoppar in några värmefläktar om det blir kallare?.

I går var det massor av tomtägare ute i Roslagen, tät trafik mot stan när mörkret kom och de flesta inte kunde göra något mer. Så åk ut och titta är en rekommendation om du inte får info via mail eller telefon om ditt ställe är drabbat eller är utan el. Sitter i styrelsen och ville därför bilda mig en uppfatning om skador på gemensam mark för ev. framtida diskussioner med försäkringsbolag, skogsbolag etc etc.

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

Oj, oj, oj - sådana vindar är verkligen inte att leka med. Jag minns Gudrun som drog ner grannens murade skorsten genom taket. Han hade gjort misstaget att sätta en parabolantenn på skorstenen och det blev ett rejält vindfång. Tur i oturen att det är relativt "varmt" så risken för sönderfrusna rör i ouppvärmda hus är ju inte så stor.

 

Hos mig toppade det på 17 m/s, så det var en västanfläkt jämfört med Roslagen :)

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Senaste rapporten från Vattenfall är att nya stolpar och ledningar är beställda och skickade till arbetsgänget som ska utföra arbetet. De hoppas och tror att de ska kunna hinna bli klara innan den 10/1 som var deras senaste prognos. De har flugit med helikopter över Roslagen och besiktigat av förödelsen och vårt område hör till de värst drabbade och prioriteras som ”krisområde” då det är många abonnenter som ligger på denna ”fas”;) Kan inte annat än vänta och hoppas på att värmen håller i sig, blir det kallt så lär skadorna bli kostsamma och skjuta i höjden för alla inblandade.

Nu ska jag spela lite vinyl och koppla av efter veckans ståhej. Tur att man har två boenden med bra ljud i båda, lättare att bli :cool: då;)

Det värsta är att jag måste dricka Nespresso då maskinen för att göra ädlare kaffe står ute i stugan:(

 

/byZan

 

 

Link to comment
Share on other sites

Det positiva i hela detta är att setupen presenterar sådan svärta att jag verken hör eller ser idag;)

 

Nä men kanske elen blir bättre då jag fått höra att några transformatorstationer skall bytas ut och att de lovade nya kablarna ska göra nätet bättre, hade tidigare 226-229 volt in enligt P10:an, eller kommer det att bli sämre? Avvaktar och återkommer i ärendet.

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

23 hours ago, byZan said:

 

Jag tror att det blåste rent nordligt när det var som värst och hos oss blåste det ca 37 m/sek fick jag reda på i går kväll.

Inga elektriska verktyg går att använda om jag inte tar dit ett elverk, kanske gör det och stoppar in några värmefläktar om det blir kallare?.

I går var det massor av tomtägare ute i Roslagen, tät trafik mot stan när mörkret kom och de flesta inte kunde göra något mer. Så åk ut och titta är en rekommendation om du inte får info via mail eller telefon om ditt ställe är drabbat eller är utan el. Sitter i styrelsen och ville därför bilda mig en uppfatning om skador på gemensam mark för ev. framtida diskussioner med försäkringsbolag, skogsbolag etc etc.

 

/byZan

Köpte faktiskt ett bensindriven elverk när Jula hade rea, men ännu inte använt så det kommer att finnas el i vart fall till vattenpumpen och dess värme. Uppvärmningen  i övrigt går att köra med vedkraft. Men måste nog ta en sväng ut för att kolla. Nordan och nordosten är värst hos mig då det ligger direkt in från vattnet som är bara 100 meter från huset. Vattenfall som äger nätet har grävt ned kablarna till  de lokala transformatorstationerna men därifrån distribueras strömmen i isolerade luftledningar som brukar hålla för i vart fall för medelstora träd, då det ligger en wire inslagen i luftledningen. Motorsågen går dock på bensin så eventuell röjning kan ske oberoende av el. Ja det gäller uppenbarligen att tänka bort el ibland och se hur reserverna ser ut. Vi börjar bli helt beroende av el och har kanske glömt sårbarheten.

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

Uj, jobbigt. Jag bor ju inte riktigt lika långt ut i Roslagen och var inte lika hårt drabbad, men det är ju å andra sidan vårt primära boende utan något sommarhus som backup. Vi fick dock tillbaka strömmen igår eftermiddag och ett 12 graders varmt hus att sova i. Brrrrrrr!!!!!! Bättre än hotell dock. Träden hängde bokstavligen över el ledningarna precis vid vår utfart. Vi fick ironiskt nog brev för några veckor sedan om att de skulle förbättra el ledningarna, förhoppningsvis gräva ner dem. Vi hade rätt mycket strömavbrott vintertid när vi flyttade hit, men det har faktiskt blivit mycket bättre med åren. Kanske är det tack vare E.ON jag upplever en ljudförbättring för varje år som går... :) 

Link to comment
Share on other sites

Vi verkar vara några av de abonnenter som inte får ström förrän om ca 1-2 veckor enl Vattenfalls senaste prognos. 

Så med ett glatt humör och ett tryck på ”gilla-läget-knappen” så har jag idag påbörjat inköp av diverse prylar för överlevnad. 

Varma kläder och ut på hala vägar och snömodd det bär för att sedan börja elda i öppna spisen och tända massor av värmeljus. Jag får sova framför brasan med ena ögat öppet så jag ser när det är dags att "stoppa in en pinne i brasan”.

Vi hörs när jag är upptinad och när mobiltäckningen fungerar igen. ”Over and out"

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

Nästan 48 timmar klarade jag med det som inhandlades och jag gillar överlevnadskittet jag köpte, hade lätt kunnat leva detta liv några dagar till, riktigt spännande och lite kul faktiskt.

 

Som ni förstår är strömmen tillbaka och Vattenfalls personal har gjort ett riktigt bra jobb med hjälp av häftiga maskiner. De tror att de kommer att behöva göra några mindre avbrott för att säkerställa allt, men det blir inte nu säger de.

Har kollat genom allt och de elberoende sakerna startade upp utan problem och inga skador vad jag kan se, t o m bredbandet kom igång utan att behöva göra något, det gillade jag!

Så nu blir det matlagning på spisen, en öl och sedan sitta vid datorn och göra lite arbetsrelaterade saker, kanske något på TV som jag kan sova till under kvällen?

 

/byZan

 

Edited by byZan
Link to comment
Share on other sites

Ska man behöva en fjärrkontroll bara för att klara av att höja/sänka volymen? Ja jag tycker det är bra och bekvämt och det tycker de på Absolare också, så därför finns det en fjärr för endast det ändamålet som följer med. Men den har aldrig fungerat och jag och @Perfect sense trodde att kontrollen var trasig och jag fick en ny, men den ville inte heller fungera, de skickade en ny från Absolare och den var inte fungerande eller rättare sagt kontrollerna var det nog inget fel på utan et var IR-mottagaren eller något annat fel. Så nu är Absolaren i Holland för lagning och jag hade tur att jag fick den med hem samma dag som stormen bröt ut och att det blev kallare i stugan, vet inte och tror inte att +4gr skulle kunnat skada den men det kändes bra att få med den hem för åtgärdande. 

I samma veva skickade jag min Vivaldi upsampler på reperation av displayen som hängde sig vid en uppdatering av mjukvara, det blev lodräta röda sträck som vertikalt rörde sig oregelbundet i displayen, jäkligt irriterande men påverkade inget ljudmässigt vilket var bra. Efter kontakt med dCS så var det ett känt problem på vissa av maskinerna vilket borde ha åtgärdats när den var inne för uppgradering till Roon-ready kan jag tycka. Men det kanske inte stod på arbetsordern den gången?! Nu är den i England och kommer förhoppningsvis tillbaka om någon vecka eller två. Under tiden spelar jag från min Nucleus direkt till DAC via USB och mitt ljudminne säger att det låter inte lika bra som via Ethernet in i Upsamplaren, är USB den sämsta typen av överföring eller?

Trasig Upsampler, trasig Absolare och en storm som trasade sönder träd och elförsörjning, tre saker som ogillas men som efter åtgärd kan få mig att njuta igen. Ja just det, jag har ju glömt att berätta att fibern är installerad:D Jag fick besked dagen innan julafton att de hade kopplat in och att det skulle fungera, jag har inte haft tid kolla då vi hade fullt i huset över julen och nyåret ägnades åt annat. Sedan kom stormen som gjorde stugan strömlös men nu när allt är igång igen så det är bara att ändra kablar vid dosan för inkommande fiber och vid routern, sedan öppna upp ett konto till valfri leverantör. Visst! Enkelt om man bara visste hur man gör för att inte ställa in fel eller inte få ingång det alls, nä det blir något för barnen att fixa, mer bråttom än så är det inte:39: Sedan ska man välja typ av abonnemang och då undrar man ju vilket man ska ha så det inte blir för litet eller onödigt stort, tv via fiber eller inte? Massor av val jag ska ta ställning till utan att veta vad jag egentligen beställer, f*n det var bättre förr;) Det ordnar sig säkert men gillar inte IT-världen som ställer en massa krav på mig att jag måste göra vissa saker som jag inte känner mig bekväm med, usch!

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

Trist med allt strul på den tekniska sidan!:dead: Men du kan ju alltid lugna ner dig med en välbrygd espresso och varför inte ett litet glas vid sidan om för att förhöja njutningen ytterligare.

Grattis till fibern! :thumbsup:

Var ute en sväng på landet igår för att konstatera att vi hade förskonats från stormens härjningar, inte ett träd fällt på våra tomter, men väl på vägen från ångbåtsbryggan låg en hel del omhändertagna av flitiga grannar i området. Det blir ju gratis ved om inte annat att glädjas åt,  vid nästa strömavbrott.:D:)

Hoppas nu allt ordnar sig till det bättre!

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, byZan said:

 Det ordnar sig säkert men gillar inte IT-världen som ställer en massa krav på mig att jag måste göra vissa saker som jag inte känner mig bekväm med, usch!

 

/byZan

Inte roligt när man känner sig "spolad"... :65:... du är nog en riktig analog-kille trots allt ? ;)

Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, byZan said:

Under tiden spelar jag från min Nucleus direkt till DAC via USB och mitt ljudminne säger att det låter inte lika bra som via Ethernet in i Upsamplaren, är USB den sämsta typen av överföring eller?

Om det är den sämsta av anslutningstyper vet jag inte men jag föredrar absolut ethernetkabel före usb. Den senare kanske också är mera petig på vilken kabel man använder.

Jag tänkte också prova med en Acoustic Revive Lan isolator för att kolla vad den gör. Det finns ju "renare" till usb också men jag har inte provat nån.

 

Vänligen Jaxho

Link to comment
Share on other sites

On 2019-01-13 at 08:02, byZan said:

Ska man behöva en fjärrkontroll bara för att klara av att höja/sänka volymen? Ja jag tycker det är bra och bekvämt och det tycker de på Absolare också, så därför finns det en fjärr för endast det ändamålet som följer med. Men den har aldrig fungerat och jag och @Perfect sense trodde att kontrollen var trasig och jag fick en ny, men den ville inte heller fungera, de skickade en ny från Absolare och den var inte fungerande eller rättare sagt kontrollerna var det nog inget fel på utan et var IR-mottagaren eller något annat fel. Så nu är Absolaren i Holland för lagning och jag hade tur att jag fick den med hem samma dag som stormen bröt ut och att det blev kallare i stugan, vet inte och tror inte att +4gr skulle kunnat skada den men det kändes bra att få med den hem för åtgärdande. 

 

Din musikmaskin är på väg tillbaka - håll ut :)

 

/ Marcus

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...