Jump to content

byZan - en tänkt pensionärsresa fr # 1275 och sedan blev det en blogg


byZan

Recommended Posts

Jo så är säkert med Lumin.

Jag var tydlig med att skriva att det kan vara placebo även om jag inte vill tro det:winking:

 

/byZan

 

PS det var ingen djupare analys jag gjorde igår utan mer en reflektion på hur jag uppfattade det i stunden DS

Edited by byZan
PS - DS tillagt
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, byZan said:

Ingen större skillnad om jag bara rakt av skulle säga något efter gårdagens lyssning

Det håller jag med om. Jag har inte bytt pga ljudkvalitet, åtminstone inte när det gäller 16/44,1. Men jag är inte beredd att köpa en ny dac som klarar MQA fullt ut för ett system som jag är emot av flera skäl. Min Lumin nätverksbrygga klarar ”halva MQA” upp till 24/96 men om jag vill ha ut hela potentialen upp till 24/192 måste jag skaffa en MQA-cerifierad dac. Det draget finns inte på min karta. Om ett MQA-kodat album anges som 24/96 har du heller ingen aning om masterns upplösning är 16/44, 24/48 eller 24/96. Öppenhet och transparens så långt möjligt tycker jag är viktigt.

 

Min dac klarar högupplöst filer upp till 24/386 och DSD128. Det vill jag utnyttja och det erbjuder Quboz plus att jag sympatiserar med deras bakgrund, affärsidé och bättre information kring album. Jag kan också köpa de högupplösta album jag vill ha i min egen server till i stort sett halva priset på andra siter. De verkar också ha ett utbud som passar mig bättre. Ett exempel är Neil Young där hela hans katalog finns i äkta högupplösta format utan att gå in kladda med lossy lösningar för föda en privat certifikatägare. 
 

Rent ljudmässigt kan man leva lyckligt med båda, men det skall också kännas bra och de valen kan ju se olika ut för oss.

Link to comment
Share on other sites

22 minutes ago, Bebop said:

Jag har inte bytt pga ljudkvalitet

Jag har inte heller bytt av den anledningen utan ville först testa, känna och klämma lite så jag vet vad ni pratar om.

25 minutes ago, Bebop said:

Rent ljudmässigt kan man leva lyckligt med båda, men det skall också kännas bra och de valen kan ju se olika ut för oss.

Så är och kan det vara!

Själv så har jag inte kommit så långt i hur det ligger till affärside o s v, men är det så som fler av er beskriver det så hoppar jag nog på tåget med Qobuz?

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

Håller med @Bebop helt och hållet och har även jag en DAC som inte har funktionen att göra sista stegets uppackning i MQA och därmed inte utnyttjar MQA fullt ut. För mig är det då inte så konstigt att uppspelning från Qobuz låter ännu bättre, eftersom dessa filer skickas native fullt ut, ibland ända upp till 192/24 . (Ändå har jag tidigare tyckt att Tidals MQA-filer låter väldigt bra genom Roon.)

 

Vad som blir intressant är, som @AlfaGTV tänker, hur du @byZantycker det spelas upp. Du har ju väldigt fina grejer och full MQA-avkodning från Tidal och kan jämföra det med högupplöst, native uppspelning från Qubuz. Om t o m du kan tycka att Qobuz är att föredra och låter bättre (åtminstone inte sämre) än Tidal, så verkar ju hela MQA-köret vara en stor bluff!!

 

För mig (och bl a @Bebop) blir Qubus det självskrivna valet mellan Tidal och Qobuz, men det är ju kanske inte lika självklart för dig @byZanoch andra med fin utrustning för full MQA-uppackning....

Link to comment
Share on other sites

58 minutes ago, ulfsan said:

Vad som blir intressant är, som @AlfaGTV tänker, hur du @byZantycker det spelas upp. Du har ju väldigt fina grejer och full MQA-avkodning från Tidal och kan jämföra det med högupplöst, native uppspelning från Qubuz. Om t o m du kan tycka att Qobuz är att föredra och låter bättre (åtminstone inte sämre) än Tidal, så verkar ju hela MQA-köret vara en stor bluff!!

Nu är detta med Qobuz endast någon dag gammal i stugan och har inte testat det hemma än. Så mina upplevda omdömen är bara på gehör om jag så säger, men kan inte tänka mig att det skulle låta sämre hemma. Ang utrustning som klarar MQA eller inte spelar för mig mindre roll om det visar sig att det skulle vara en ”bluff” eller vad vi nu ska kalla det? Lumin fungerar väl så bra som dac/streamer oavsett var den hämtar musiken ifrån så för mig är det inget problem om jag skulle säga upp Tidal till förmån för Qobuz.

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

34 minutes ago, byZan said:

Lumin fungerar väl så bra som dac/streamer oavsett var den hämtar musiken ifrån så för mig är det inget problem om jag skulle säga upp Tidal till förmån för Qobuz.

Nej och det är nog så @ulfsan menar. Det är han och jag som har problem eftersom våra dacar inte är certifierade för MQA. Min Lumin-streamer är godkänd för en nivå upp i MQA-processen. Det innebär max 24/88 eller 24/96. Om vi också vill utnyttja sista steget upp till 24/192 så måste också dacen vara certifierad. Men att lägga 50-100,000 eller mer på en high-end dac enbart för det känns som pengar i sjön. Då är det effektivare att köra äkta hi-res från Quboz.

 

Din frihet är total i det avseendet.

Link to comment
Share on other sites

Qobuz med den anläggningen jag har i stugan tycker jag spelar klassisk musik mycket trivsamt, ett litet lyft mot tidigare kan jag tycka, men varför har jag inte en susning om?  T o m frugan sa att det låter fint, om det var musiken som spelades eller om det var ljudet som sådant vet jag inte, tog inte den uppfattningen vidare för jag vet vad svaret blir - jag tycker bara att det låter fint, pkt slut!

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

Samma klassiska musik nu spelad hemma via Qobuz och jag tycker att det även där låter lite mer trivsamt?

Fattar egentligen inte varför jag tycker att det låter annorlunda, om det nu verkligen gör det? Mina öron säger att det gör det, min hjärna funderar på om det kan vara sant och tokfan på axeln säger att ”du går på allt”! 

Nu har jag verken toklyssnat eller jämfört till 100% utan gått på de första intrycken/upplevelsen, så det finns säkert en felfaktor i detta jag nu skrivit om Tidal vs. Qobuz. Ta nu inte detta som min upplevda ”sanning”, utan mer som en direkt upplevelse dessa två emellan och via två olika anläggningar. 

Jag ber att få återkomma när jag har mer kött på benen om hur jag verkligen tycker om eventuella skillnader.  

 

Hmm, undrar om jag missat några inställningar i Roon, Tidal eller Qobuz som påverkar det jag hör eller inte hör?

Men såhär långt så är jag för Qobuz, i morgon?

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

4 minutes ago, Ampalang said:

Har inte heller finlyssnat mer än från ryggläge i soffan men även jag tycker det är skillnad dem emellan med Qobuz som klar vinnare.

Alla lägen gills för lyssning:winking:

 

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

Qobuz för mig handlar mer om att komplettera/utöka utbudet av musik än ljudmässiga för och nackdelar. Jag jämförde dock nu precis en skiva (The Cure - Seventeen Seconds och låten "A Forest") mellan lokalt lagrad på min NAS, Tidal och Qobuz, alla i 16/44 ingen MQA eller högupplöst. Jag tycker det är minimala skillnader om det ens är några skillnader, när jag hoppar fram och tillbaka så tycker jag mig höra en sak som jag inte hörde tidigare men när jag byter tillbaka igen så var det där trots allt. För mig är det isåfall så små skillnader så det inte är värt att vare sig nämna eller analysera mer, med just denna skivan iaf. Sen kan jag tänka mig att det ibland kan vara olika utgåvor av skivor hos olika tjänster där det kan upplevas som en dramatisk skillnad, PCM 24/192 kanske låter bättre än MQA osv, men överlag är jag tveksam till om det är så stor skillnad egentligen. Många verkar ju hävda att Qobuz generellt sett låter bättre dock. Jag kommer köra båda, Roon integrerar dem så snyggt så man inte behöver bry sig.

Link to comment
Share on other sites

45 minutes ago, VoicesInMyHead said:

Roon integrerar dem så snyggt så man inte behöver bry sig.

Jag tror som du, små skillnader om ens några om jämför samma utgåva. Men det finns något som får mig tycka att det är lite annorlunda och eftersom jag inte kollar upplösningar etc så kan det vara så att när Quboz spelar random så är helheten lite bättre eller så är det bara fininspelningar som levereras, vad vet jag, som vanligt inget! Vet faktiskt inte ens om jag orkar ge mig in i att analysera mer, musiken låter riktigt bra oavsett var jag tar musiken ifrån, jag orkar inte leta skillnader, iaf inte som jag känner det just nu.

Men när det blir dags att komma på hemma-hos hos de som kan ”dateriet” med alla inställningar etc så kanske man får tänka om och testa lite mer?

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, VoicesInMyHead said:

Sen kan jag tänka mig att det ibland kan vara olika utgåvor av skivor hos olika tjänster där det kan upplevas som en dramatisk skillnad, PCM 24/192 kanske låter bättre än MQA osv, men överlag är jag tveksam till om det är så stor skillnad egentligen. Många verkar ju hävda att Qobuz generellt sett låter bättre dock.

Det är nog där den större skillnaden sitter. Sedan kan det också skilja i vilka system de har för att hantera filer vilket kan yttra sig i ljudkvalitet. Men sedan har de ju också ordentliga texter om albumen och allt fler med hela texthäftet. 
 

Jag är lite förvånad med tanke på den energi du lägger ner i övrigt för att hitta de mest ljudliga lösningarna, även de små samtidigt som du inte tycks vara så intresserad av att hitta de bästa mastringarna/releaserna. Av de bra högupplösta filerna jag hört hos Quboz så kan inte MQA-filerna konkurrera i något fall. De låter inte illa men ändock en nivå upp. De nya Zappa- och Neil Young-mastrarna på Quboz låter makalöst bra (24/192). Samma sak med bolagen Pentaton, BIS och Alphas släpp. 

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, Bebop said:

Jag är lite förvånad med tanke på den energi du lägger ner i övrigt för att hitta de mest ljudliga lösningarna, även de små samtidigt som du inte tycks vara så intresserad av att hitta de bästa mastringarna/releaserna. Av de bra högupplösta filerna jag hört hos Quboz så kan inte MQA-filerna konkurrera i något fall. De låter inte illa men ändock en nivå upp. De nya Zappa- och Neil Young-mastrarna på Quboz låter makalöst bra (24/192). Samma sak med bolagen Pentaton, BIS och Alphas släpp. 

 

Jag hade en period för några år sedan då jag jagade bättre inspelningar och högre upplösningar, jag upsamplade all musik med HQPlayer osv, min första LampizatOr DAC var renodlad DSD så jag hade inte så mycket till val. Med tiden så har DAC:arna blivit bättre och bättre och jag känner faktiskt inte alls samma behov av upsampling längre och jag märker inte heller lika stora skillnader mellan olika format (jag vill tro att det inte med försämrad hörsel att göra). Mitt ljudideal har också ändrats genom åren där extrema detaljer, klarhet och upplösning kanske inte längre är det viktigaste för mig.

 

Jag väljer instinktivt dock fortfarande i regel bättre inspelningar när så är tillgängligt, men jag är också helt okej med enbart 16/44, det finns tillräckligt med information där för att musiken fortfarande ska låta magisk. Jag är också lite skeptisk till alla högupplösta filer som helt plötsligt finns tillgängliga, var kom de ifrån? Vad var det ursprungliga originalformatet? Hur som helst, bästa releasen och bästa formatet är såklart alltid önskvärt, jag sa inte att jag inte är intresserad av det. Däremot kompletterar Qobuz och Tidal varandra för mig vad gäller utbud vilket var min poäng och den ljudmässiga skillnaden mellan samma release i samma format mellan de olika tjänsterna var i mitt relativt snabba test minimal, men det var långt ifrån något vetenskapligt test och kanske inte ska dras för stora slutsatser från iofs.

 

Jag lyssnade lite på de nya Zappa releaserna häromdan och håller med om att de lät trevliga. Längesen jag lyssnade på Neil Young så får testa dem imorgon.

Link to comment
Share on other sites

12 hours ago, VoicesInMyHead said:

detaljer, klarhet och upplösning kanske inte längre är det viktigaste för mig.

Inte för mig heller. För mig handlar det mer om flummiga begrepp som närvaro, lugn, djup och bredd som ger musiken nerv. Frekvensomfånget från Blue Note, Riverside, Atlantic, Contemporary med flera marknadsförde på från slutet av 50-talet på 30-15,000 Hz räcker fortfarande för min musik.

 

12 hours ago, VoicesInMyHead said:

Jag är också lite skeptisk till alla högupplösta filer som helt plötsligt finns tillgängliga, var kom de ifrån? Vad var det ursprungliga originalformatet?

Det är en berättigad skepsis i flera fall. Det finns många exempel på att man tagit gamla cd-mastrar och bara samplant om. Det är inget att betala extra för. Men seriösa ommastringar med högre upplösningar finns också.

 

Nyinspelningar är ofta gjorda i 24/48 - 192 och även mixade i motsvarande format och om de säljs som filer så säljs de oftast i dessa format. Så är det med t ex BIS, Linn, Alpha, Harmonia Mundi, DG, ECM med flera. (Hur det är i pop/rocksvängen vet jag inte). Om man vill köpa dessa i CD-format eller MP3 så är de nersamplade. Det är att gå i fel riktning tycker jag. Om de finns som SACD så är det konverterade från PCM (med ytterst få undantag). Det är också OK.

 

Det mesta fusket hittas bland äldre inspelningar. Men den mesta musiken som är ommastrad med hög kvalitet kommer från analoga mastrar där varje kanal har förts över till digitala media, i huvudsak 24/96-384. Ibland mixas de om till förfärliga utgåvor, både på CD och vinyl. Många av Blue Notes RvG-utgåvor blev helt knasiga. Som väl är har de sedan släppts i bättre utgåvor.

 

Idag tycker jag ändå att mycket är utmärkt gjort. Bra exempel på det är just Zappa och Neil Young. De mixas till 24/96 eller högre och finns tillgängliga i de formaten. Zappa kom först i 24/96 och nu har det kommit även 24/192. Båda låter bra men de är lite mer tyngd och botten i 24/192. Det beror knappast på formatet utan snarare nymastringen. Även från dessa ursprungsformat gör man cd- och vinylmastrar. De låter också OK men jag vill ha ”orginalen” och helst inga nersamplingar eller bastarder typ MQA. 
 

Jag har tänkt ungefär samma med vinyl under åren där det varit möjligt. På 70-talet var det noga med att hitta rätt pressning. Högst i kurs stod amerikanska, engelska och japanska. Tyska pressningar var ok och de holländska intog bottenplaceringen. Som vanligt fanns det undantag.

 

Att hitta rätt utgåvor är för mig betydligt intressantare och mer givande än att hålla på med tweeks, vars nytta många gånger är tveksamma i min värld. Jag har svårt att förstå hur man kan ”springa benen av sig” för en ny kabel, fot eller skivklamp man har läst om, men när det kommer bättre utgåvor av sin favoritmusik så leder det knappt till en axelryckning. 

Link to comment
Share on other sites

35 minutes ago, Bebop said:

Att hitta rätt utgåvor är för mig betydligt intressantare och mer givande än att hålla på med tweeks, vars nytta många gånger är tveksamma i min värld. Jag har svårt att förstå hur man kan ”springa benen av sig” för en ny kabel, fot eller skivklamp man har läst om, men när det kommer bättre utgåvor av sin favoritmusik så leder det knappt till en axelryckning.

 

Känns som vi fortfarande pratar om olika saker, min jämförelse med Qobuz vs Tidal handlade om ljudmässiga skillnader dem emellan som streamingtjänster och hade ingenting med nymastringar eller olika utgåvor att göra. Eftersom folk på diverse forum och grupper enhälligt verkar hylla Qobuz som överlägset Tidal i alla sammanhang så ville jag mest bara föra in lite nyans i den debatten, men visst, min DAC är inte MQA kompatibel och en roligare jämförelse hade kanske varit Tidal MQA vs Qobuz 24/192. Det är mycket möjligt att Qobuz totalt sett är bättre, men det kan också ha med olika DAC:ar och anläggningar att göra hur det upplevs.

 

Självklart är det alltid intressant med nymastringar av äldre favoritskivor oavsett om det är streaming eller CD/vinyl, speciellt om det är gjort med omtanke och omsorg. Jag vet inte var du fått det ifrån att jag inte skulle tycka det men det är såklart lätt att missförstå vad som menas ibland. Nymastringar är också något helt annat än att bara upsampla till högre upplösning, där det sistnämnda också kommer ge väldigt olika resultat och upplevelse beroende på DAC och anläggning i övrigt.

 

Sen att du @Bebop inte tycker det är intressant att byta t.ex en kabel eller PSU som förbättrar ALL musik som spelas, oavsett utgåva, är för mig om möjligt ännu svårare att förstå... :winking: hehe, men alla är vi olika som sagt, och det är okej det också. Däremot så verkar det ibland som att du ser ner på andra som faktiskt finner att sådana tweaks tillför nånting för dem, och DET tycker jag är tråkigt, speciellt om du inte vill testa själv utan bara lever efter någon övertygelse eller för att någon har sagt något nån gång. Nyfikenhet och att utforska är en del av hobbyn, oavsett om det är upsampling eller så kallade tweaks det handlar om, alla finner vi olika sätt att roa oss.

 

Nåväl, det här blev lite väl off-topic kanske...

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Bebop said:

Att hitta rätt utgåvor är för mig betydligt intressantare och mer givande än att hålla på med tweeks, vars nytta många gånger är tveksamma i min värld. Jag har svårt att förstå hur man kan ”springa benen av sig” för en ny kabel, fot eller skivklamp man har läst om, men när det kommer bättre utgåvor av sin favoritmusik så leder det knappt till en axelryckning. 

 

Håller med, men det ena behöver väl inte utesluta det andra. Vissa saker som bedöms som tweak är absoluta nödvändigheter hemma hos mig. Om jag inte har dem, blir inte musiken lika begriplig och njutbar, och då lyssnar jag mindre.

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Daniel said:

Håller med, men det ena behöver väl inte utesluta det andra. Vissa saker som bedöms som tweak är absoluta nödvändigheter hemma hos mig. Om jag inte har dem, blir inte musiken lika begriplig och njutbar, och då lyssnar jag mindre.

Instämmer. Jag ser egentligen inte kablar, strömrenare och nätdelar som tweaks utan en del av anläggningen. Bara för att de råkar sitta utanför/mellan apparaterna är de lika viktiga som andra delar lokaliserade inuti apparaterna. Tweaks är för mig små klisterlappar och andra hokuspokus prylar som kommer och går.

Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, Daniel said:

Håller med, men det ena behöver väl inte utesluta det andra.

Nej, man gör det man tycker är kul, intressant och ger valuta för insatt kapital och energi. Jag gör så med framför allt dubbeltrioder. Det är bland de få saker som jag tycker gör skillnader idag. Under åren har jag köpt olika typer av skivpuckar, kabellyftare, apparatfötter och liknande. Det mesta av det ligger i skokartonger idag. Jag tycker inte jag har tappat i ljudkvalitet, men när jag skaffade dem så var det naturligtvis stora skillnader... :sunglasses:

 

Vi springer på de bollar vi tror på och det vi tror på tenderar att ändra sig över tid.

Link to comment
Share on other sites

Återigen en sådan där underbar morgon startade 04:00 med frukost och sedan ytterligare en kopp espresso med ett nyöppnat paket kaffebönor. Denna kopp intogs i sweetspot lyssnandets på svensk musik och med en rundtur på forumet. Inspirerad av @Josaa så blev det en bild från platsen där musiken avnjuts.

CA7DFC28-0167-4C2E-B0E8-48D945078886.thumb.jpeg.9a42a8224ed25759d444d2a022661c78.jpeg
 

/byZan 

Link to comment
Share on other sites

Jag klarade faktiskt inte av att lyssna så länge på sången, den kanske är en vattendelare? Han verkade dock ha många fans i publiken men rösten, sångstilen, stilen i övrigt och att han sjöng om kärlek (min bristfälliga ryska lyckades snappa upp ett ”jag älskar dig”) gjorde att det blev för mycket för mig. 🙂

Link to comment
Share on other sites

10 hours ago, Terminator said:

Jag klarade faktiskt inte av att lyssna så länge på sången, den kanske är en vattendelare?

Så är det såklart! För min del så är det inte texten i sig utan mer hans sångteknik och musiken som får mig att gå igång. En teknisk fulländad sångare som kan sjunga så högt att inte ens ett piano hänger med (finns inga tangenter för de tonerna där) och inte ens kvinnoröster klarar av det i många fall. Finns mer på youtube att kolla på på om intresse finns, typ S.O.S, Opera 2 m fl.

Nu ska sägas att jag lyssnade på svenska artister i går och de berörde mig också fast på ett annat sätt, jag har tycke och smak som en vattenspridare, ibland åt ena hållet och ibland åt andra hållet:winking:

Just nu och tidigare på morgonen lite kammarmusik och till det en espresso, inte fel det heller!

 

/byZan

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Inspirerad av en annan tråd så letade jag upp Swanlake och tog en inspelning (Utah + Abravanel @24x96 fr 2004) på måfå då jag inte har koll på vilken som är ”bäst” eller som är mest berörande?

Slöt ögonen och lyssnade, systemet presenterade musik och jag blev t o m lite imponerad av hur jag tycker att det låter i stugan, iaf denna version, genrer och morgon:app:

 

/byZan

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Nu drygt en vecka senare sedan lyssningen (se ovan) senast så har jag gått in i en fas där jag i princip inte lyssnat alls, känner att detta är tråkigt och tillika oinspirerande, konstig känsla?! Tankarna om detta spretar åt alla håll och jag får inget grepp om dessa? Nu blir det bara stugan framöver då ena ”lilla familjen" ska bo i huset i stan p g a att de ska bygga om i sitt egna hus. Detta har gnagt i huvudet, ska jag stänga ner all elektronik, sätta mössa på högtalarna och spika för rummets ingång med en skylt som det står PRIVAT på? De har fått instruktioner hur allt fungerar i övrigt, larm, hushållsmaskiner etc. men stereon………..nä den får förbli avstängd, vågar inte riskera att barnen håller fingrarna i styr, elakt kanske men dock ett beslut som får gälla.

 

Åter till mitt engagemang till hifi och musik som faktiskt är i ”botten" just nu. Pandemin är klart en orsak, att inte få ha eller åka på hemma-hos en annan och att många av mina kompisar har börjat tröttna p g a bl a de höga priserna på elektronik, de orkar inte ens ta tag i kända problem med ett lätt tweak som skulle få det att låta bättre. Har de påverkat mina egna funderingar? Säkert så i någon form, vill jag gå i deras fotspår? Nä! Vad göra då? Inte fan vet jag, kanske låta de negativa tankarna verka ut, blir bättre efter dos-2 som tas på torsdag? Nu är det stugan som gäller för många veckor framåt och kanske ska jag då vrida systemet där 90gr mot söder och höra om jag blir av med den irriterande lägre frekvensen som stör mig utan att behöva köpa eller göra ingrepp byggnationen för att bli helt tillfredsställd med ljudet där? Vi får se vart tankarna stannar i om de nu någonsin gör det?

 

Tycker faktiskt lite synd om mig själv just nu gällande hobbyn men i övrigt mår jag kanonbra och är så nöjd med livet i övrigt:smile: 

 

/byZan

 

Link to comment
Share on other sites

Det viktigaste är att må bra, och det finns ju många recept på att nå dit? :) Klart intresset fluktuerar, både med säsonger och andra skeenden. Men, lite svårt att tycka synd om dig har jag ju... ;) 

Skulle möjligen vara för att du inte har ngn vinylspelare i stugan då! :D 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, byZan said:

Åter till mitt engagemang till hifi och musik som faktiskt är i ”botten" just nu. Pandemin är klart en orsak, att inte få ha eller åka på hemma-hos

Det där känner jag igen. Som pensionär har man gott om tid och det är en utmaning att fylla den med något meningsfyllt. När då möjligheterna till detta begränsas och samtidigt stå utanför arbetslivets umgänge blir det tufft. Det går ju inte sitta och spela musik hela dagarna, dricka vin, laga mat eller vad man nu har för hobby.

 

Vi har lösgjort oss från bojorna nu efter 4 veckor sedan vi fick vår spruta. Enligt FHM har vi ca 50% skydd mot lättare smitta och nära nog 100% skydd mot allvarlig sjukdom eller död. Lunds universitetssjukhus meddelade i veckan att de inte hade någon inskriven över 63 år och ingen vaccinerad. Kurvorna av vaccinets effekt plus tillgängliga internationella analyser pekar alla å samma håll. Min oro är helt borta nu. Så resonerar vi.

 

Vi drog till Stockholm över weekenden. Vi träffade flera på hotellet som resonerar precis som vi. Shopping, taxi, buss och tunnelbana avstod vi från helt. Efter två hela dagar och totalt 12 timmars promenader i både sol och regn genom stan från Fridhemsplan till city, Östermalm, gamla stan och Södermalm, ett par museibesök och utsökt mat (samt ömmande muskelfäste i låret) känner jag mig som pånyttfödd. Nu är livet kul igen...
 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...