Jump to content

byZan - en tänkt pensionärsresa fr # 1275 och sedan blev det en blogg


byZan

Recommended Posts

3 hours ago, byZan said:

Inte jag heller egentligen men kanske blir tvungen om man gillar det man hör och då får man fundera på hur man vill göra?

Håller med dig gillar man det man testar så får man verkligen fundera på om det är värt investeringen eller plattsen det tar kontra mot ljudförbättringen!

 

3 hours ago, byZan said:

Ja, det är kul att testa (ibland) och få höra om det stämmer med det som skrivs, påstås etc i ens egna system. Det är inte frågan om skillnader som ger haksläpp utan mer en fråga om en liten förändring som tilltalar och om det då är värt det?

Håller med dig testar man inte så vet man inte. Oftast är det små förändringar och de märks ofta när man tar bort komponenten och man saknar nått i ljudet efteråt och inser att plötsligt så har det blivit lite tråkigare att lyssna. De produkter som man får hakläpp av bör man vara lite vaksam mot då i längden så kan detta ljud vara imponerande först, men efter en tid inser man att den kanske hissar upp någon frekvens och känns inte äkta eller att det blir jobbigt att lyssna på i längden.

 

3 hours ago, byZan said:

Jag är fullt medveten om att jag har blivit utsatt för försäljarsnack, marknadskrafter, placebo etc genom alla år. M a o blivit ”lurad" av personer och mitt eget psyke. Idag kan jag eller hopps jag att jag kan sålla bättre, men trots den tron vill jag såklart ta hjälp av bl a er med det tekniska för att få svar på mina funderingar.

Det är nog ingen som inte har blivit utsatt för detta men sedan är det kanske några som nekar till detta :65: Men vist kan det kännas ibland surt när man blivit lurad av sitt egna psyke men som du säger så är det en mognadsfas, i alla fall i mitt fall så tycker jag att jag lyssnar på ett helt annat sätt jämfört när jag börja med hifi! Skulle beskriva det nog som om man tar lyssnandet som lager, i början så fokusera man bara på första lagret i inspelningen och med tiden så börjar man upptäcka fler och fler lager med tiden. Det är väll detta som gör att när man varit nöjd med anläggningen  så börjar man efter några år upptäcka fel som man inte tänkt på innan!

Edited by Sammy
Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, octavia rs said:

Jag skulle ju vilja säga att även du streamar i ditt system då du använder nätverket för att flytta en paketbaserad stream ifrån datorn till ljudbrygga och när du använder TuneIn

Jovisst är det så. TuneIn är mer ett ”bakgrundsinstrument” i de flesta fall. Jag slår på P2 eller DR2 när jag håller på med annat. Vad jag tänkte på är snarare alla de kablar, switchar, programvaror, rippar, kontakter, moln och noder som streamade signaler går igenom innan de kommer genom din vägg. De slipper jag (utom då för TuneIn). 

Link to comment
Share on other sites

Jag förstår ditt resonemang @Bebop men om du köper en fil och laddar ner så går den samma väg som min stream och skulle då kunna påverkas på samma sätt. Eftersom hela filen buffras på min egna SSD direkt vid uppspelning ifrån Qobuz blir den lika lokal som om jag spelar en rippad fil ifrån SSD. Jag kan efter ett par sekunder stänga ner nätverket till min switch och Roon fortsätter spela klart den låten ifrån SSD till endpoint.

En stream ifrån nätverket oavsett hur din utrustning hanterar den kommer alltid att ske ifrån ett minne på ett par sekunder eller flera minuter jag är rätt säker på att även din Lumin buffrar ett par sekunder för att inte minsta lilla fis på tvären skulle få ljudet att stanna även när det kommer ifrån din laptop med JRiver.

 

 

 

 

Edited by octavia rs
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, byZan said:

Så kanske det är? Men jag vet inte vart det bär för egen del innan jag har hört eller testat själv, frågan är mer om jag orkar ta mig igenom allt för att ev få det ”bättre” mer ”analogt” eller lite ”annorlunda"?

Tack alla för inputs, värdefullt för att ta mig vidare

 

I min mening tycker jag inte man behöver sätta till mer grejer än man kanske redan har i sitt system man kan byta ut, kanske t.o.m förenkla en del genom att göra saker och ting annorlunda.

 

Ibland får jag uppfattningen (kanske fel av mig) att folk tycker jag har gjort saker och ting komplicerat (det kan ju var så men då jag håller på med sånt här till vardags så känns det inte komplicerat för mig :blush: ).

 

Om jag utgår ifrån mitt system så är där egentligen bara två "onödiga" delar det är etherREGEN och HD Plex PSU det hade gått utan dem men PSU är smidig med fyra separata utgångar i en PSU istället för fyra små väggbulor. Jag hade tidigare en router med intern Wifi men jag trivs bättre med en utan det och extern AP kopplad i den stora switchen, alltså är allt som har med huset att göra tv apparater, datorer, elmätare m.m. kopplade i en egen switch och allt detta hade jag behövt även om jag inte "streamade".

 

Nu kommer en gammal goding, min systemskiss för att förtydliga (röda ringar = onödigt :D ) egentligen är ju min Pi3 med Ropiee onödig den med men jag gillar att ha display och fjärr till Roon så slipper man sitta och glo i telefonen hela tiden.

 

Jag skulle alltså kunna koppla både NUC och dCS direkt i Edge routern och få samma funktion som jag har idag med den extra switchen. Så frågan är det värt den extra prylen :39: jag har inte provat att ta bort den och lär inte göra det heller då den sitter bra där den sitter.

 

416562192_FldesschemadCSNBkladdfrbyzan.thumb.png.4a739d6d93f31928b78820a3423950a6.png

 

 

 

Jag filar hela tiden på saker att "fibbla" med i mitt system jag har ibland ett uppdämt behov av DIY så man är konstant på jakt efter nya uppslag till saker. Just nu är det nätkablar och eventuellt en förändring i PSU delen till nätverket men de kommer i min egna tråd längre fram.

 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, octavia rs said:

I min mening tycker jag inte man behöver sätta till mer grejer än man kanske redan har i sitt system man kan byta ut, kanske t.o.m förenkla en del genom att göra saker och ting annorlunda.

 

Jag har redan ett så enkelt system så det går inte att förenkla mer:)

 

1 hour ago, octavia rs said:

bland får jag uppfattningen (kanske fel av mig) att folk tycker jag har gjort saker och ting komplicerat (det kan ju var så men då jag håller på med sånt här till vardags så känns det inte komplicerat för mig :blush: ).

 

Jag tycker att du förenklat, men inte försämrat, det måste låta kanon med de grejer du har:cool:

 

1 hour ago, octavia rs said:

Om jag utgår ifrån mitt system så är där egentligen bara två "onödiga" delar det är etherREGEN och HD Plex PSU det hade gått utan dem men PSU är smidig med fyra separata utgångar i en PSU istället för fyra små väggbulor.

 

Det är sådan text/skrift jag får ont i huvudet av och sömnlösa nätter;)

 

1 hour ago, octavia rs said:

alltså är allt som har med huset att göra tv apparater, datorer, elmätare m.m. kopplade i en egen switch

 

Ja, det är så mina tankar började - om jag skulle klämma in flera switchar och då kanske t o m få ”bättre ljud” på köpet? Men jag kom inte så mycket längre då jag inte vet hur man gör och inte heller om effekten är värd pengarna?

 

1 hour ago, octavia rs said:

Just nu är det nätkablar och eventuellt en förändring i PSU delen till nätverket men de kommer i min egna tråd längre fram.

 

Nä, stopp! Jag har nog med intryck och funderingar i skallen redan, puh!;)

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, octavia rs said:

416562192_FldesschemadCSNBkladdfrbyzan.thumb.png.4a739d6d93f31928b78820a3423950a6.png

 

Tänk om jag kunde göra ett så överskådligt schema, ett för hem och ett för stuga, då skulle jag förstå er bättre när ni pratar ert språk, skulle man sedan kunna skissa/rita på det också så skulle man kunna skicka de sinsemellan för bättre förståelse, iaf från min sida. Ja, ja, drömma går ju;)

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

Hmm, jag känner mig lite skyldig till dina funderingar... :)

 

Jag är ju ingen bildad man, men en mycket nyfiken man.

För att lära mig och bilda mig en uppfattning om hur det påverkar mig så gör jag ibland saker kanske lite onödigt komplicerad för att sedan backa tillbaks till en lite mer hanterbar nivå.

Jag upplever ofta att jag får ut lite mer av upplevelsen när jag drar det så långt jag mäktar med. Men samtidigt brukar det även ställa till med andra problem som gör det svårt att hålla en jämn hög nivå. Därför brukar det vara skönt att backa ett steg där livet blir lite enklare men med en upplevelsen som är nära den maximerade men jämnare utan de högsta topparna och lägsta dalarna.

 

Just nu är jag inne i en process med testande av switchar samt musikservrar och hur de kan påverkas. Det är egentligen @AlfaGTV som satte igång mina fundering kring streaming en gång i tiden. Då startade det med de små pajerna och de lekar jag med fortfarande.

 

Så här långt och med mina förutsättningar har jag landat i att det går att påverka switchar och musikservrar så att de kommer närmare min önskade upplevelse. Jag är långt ifrån färdig med mitt testande och har definitivt ingen fast och slutgiltig uppfattning om hur man skall koppla allt för att jag skall få det resultat som passar mig bäst.

 

För närvarande så upplever jag att det är den switch som ligger först i nätverket som påverkas mest och att "stacka" switchar tillför en liten förbättring för mig. Jag kör med 4st för tillfället.

Det verkar även som att klocka samt strömförsörjning är en del av den förbättring jag upplever med switcharna.

 

Jag har även förvånats av hur min Roon server har förbättrats i steg från stationär Apple dator, bärbar Apple dator, NUC och nu senast en färdigköpt musikserver som är byggd för just det ändamålet med eget operativsystem. Även olika DC matningar har haft betydelse och jag har tillsvidare batteridrift som favorit källa till mina switchar samt musikservrar.

Link to comment
Share on other sites

16 minutes ago, Audionet said:

Apple dator, bärbar Apple dator, NUC

@Audionet Blev det några större förändringar med ljudet när det kommer från att byta från Apple dator till en NUC och hade du en separat strömdel till den? Har funderat på att gå över till en NUC med passivkylning och en separat TeddyNUC - Power Supply for Intel NUC (Roon Rock, Roon Nucleus, Asrock Beebox etc)

Edited by Sammy
Link to comment
Share on other sites

50 minutes ago, Audionet said:

Hmm, jag känner mig lite skyldig till dina funderingar... :)

 

Gör du:o;)

 

52 minutes ago, Audionet said:

Det är egentligen @AlfaGTV

 

Aha, är den mannen som du också har råkat ut för;)

 

Ingen av er eller @octavia rs ska känna att ni lurar mig till konstiga tankar och sömnlösa nätter, tvärt om, jag är så glad att jag får ha er som mentorer:app:

 

Switch på er!

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

@Sammy Det är alltid svårt att värdera storleken på förändring. Förändringen är densamma men vi värderar den olika. :)

 

Jag tror att @AlfaGTV är något på spåret när han försöker få ner energiförbrukningen i sina byggen. Mindre ström skapar mindre problem.

Min Macbook Pro har en original nätdel och till min NUC har jag provat lite olika nätdelar och den här kopplad till batteri nu liksom övriga prylar som vill ha DC matning.

Jag har även valt att använda en annan DC kabel och RJ45 kabel än de som skickas med.

 

Jag upplevde en förbättring med NUC'en konfigurerad med ROCK och matad med batterispänning jämfört med min Macbook Pro.

Nästa steg för mig var att investera i en musikserver där man tagit hänsyn till att den skall användas som just en musikserver. Där har man lagt ner omtanke på att sänka strömförbrukning och värmeutveckling, bättre klocka, bättre USB utgångar, EMI osv. Förbättringen med den upplever jag att vara i samma storleksordning som att gå från MBP till NUC. Vad jag upplever är ett lugn i framställandet av muisken. Det blir tydligare och med bättre tajming i musiken, kanske man kan likställa det med flöde och snabbhet? Basen blir mer definierad, röster får mer nerv och de högre frekvenserna blir mindre gryniga. Detta gör också att jag upplever klangen i musiken mer attraktiv.

 

Min anläggning är rätt nära mitt ideal och jag kommer förmodligen aldrig att uppleva en "haksläpp" förändring vad jag än ändrar. Men små förbättringar på flera ställen ger mig tillfredställelse. Man skulle kunna sammanfatta pillandet med de små tingen på följande sätt " ensam är svag och tillsammans är vi starka". :)

Link to comment
Share on other sites

Jag vet inte hur många timmar jag nu har på elektroniken hemma men uppskattar att det har spelat 150timmar och sedan stått på lite då jag åkt iväg och typ handlat, så säg ca 200 timmar?

Under den tiden så har det hänt något, så mycket lugnare framställning och inget register sticker nu ut, tidigare kunde det skilja lite vilket inte gillades. Fortfarande så är det uppspelning från det digitala som fortgår även om jag tidigare testat både vinyl och band, det var inte så lyckat, det var för tidigt eller så är de grejerna sämre än vad jag förväntade mig. Nu ska sägas att de inte lät dåligt men sämre än genom det digitala, så varför testa switchar? Jo, nyfikenheten och chans att optimera allt installationsmässigt, ta bort flaskhalsar om det nu finns några, ljudmässigt oxå (om det går?). Då kanske man kan sälja av vinylrigg och skivor, R2R och band, samt cd-skivorna? Vet att det finns sådana ”tokar” som gjort så och kanske ska ansluta mig till dem om det digitala fortsätter att presentera mot det ”analoga” ljudet jag vill ha. Äh, nu fantiserar jag nog men visst har tanken dykt upp ibland.

 

Jo, kanske en (dum) fråga till er som vet eller tror sig veta hur det förhåller sig. 

Jag söker svar på en tanke med tanke på att jag tycker att vinyl/R2R inte lät så bra som jag trodde det skulle göra:

Om man nu som jag jag har ett försteg med ingång för dac/vinyl/R2R och bara spelar in elektroniken via Dac och sedan ska lyssna via de andra källorna så har ju de ingångarna inte fått sin dos av inspelning. Kan det vara en orsak till hur jag uppfattar det? Eller är det bara så att signalkablarna behöver få lite impulser för att vakna till liv igen? All elektronik till vinyl och R2R var varma innan jag lyssnade ska kanske också sägas. Tror inte heller att jag lämnat något annat väsentligt åt slumpen, utan det är så som jag tycker mig höra det och därför undrar.

 

Jag som brukar skriva och tycka - lyssna på musiken istället, har nu själv fastnat i en tanke som jag inte kan eller har svårt att släppa:blush: :schild_help: Kom med några inputs som gör att jag bara kommer att lyssna på musiken igen;) Inget stort problem då det spelar riktigt bra från alla källor men ändock något som gnager i mig.

 

PS Ikväll blir det lyssning via ett annat system som håller på att utvecklas (inte mitt) och det ska bli spännande att få lyssna via lite rör igen DS

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

Troligen behöver dina analoga källor lite uppvärmning för att "sjunga upp sig" efter att ha varit på avbytarbänken ett tag. Jag tycker ofta att vinylspelandet behöver nån timme på sig för att komma igång, även när apparater o sladdar varit inkopplade (men obrukta) under en tid.

Du får ge dem lite morrongymnastik a'la Arne Tammer när du är tidigt uppe. När @figge ringer o ber dig sänka, då är det klart! :D 

Link to comment
Share on other sites

11 minutes ago, Audionet said:

Min anläggning är rätt nära mitt ideal och jag kommer förmodligen aldrig att uppleva en "haksläpp" förändring vad jag än ändrar. Men små förbättringar på flera ställen ger mig tillfredställelse. Man skulle kunna sammanfatta pillandet med de små tingen på följande sätt " ensam är svag och tillsammans är vi starka". :)

 

Gillar det du skriver ovan och om jag formulerar om det så det skulle passa in hos mig och mitt tyckande så skulle det bli ungefär såhär;

 

Min anläggning är rätt nära mitt ideal och jag kommer förmodligen aldrig att uppleva en "haksläpp" förändring vad jag än ändrar. Men små förbättringar på flera ställen ger mig tillfredställelse. Man skulle kunna sammanfatta att andras pillande gör att jag gärna vill testa de i mitt eget system och med det menar jag att "ensam är jag svag men tillsammans med er är jag stark". :)

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, byZan said:

Nu ska sägas att de inte lät dåligt men sämre än genom det digitala

 

What?! Och här håller jag på och ska precis gå över till det analoga... :o

 

1 hour ago, byZan said:

Jag söker svar på en tanke med tanke på att jag tycker att vinyl/R2R inte lät så bra som jag trodde det skulle göra:

Om man nu som jag jag har ett försteg med ingång för dac/vinyl/R2R och bara spelar in elektroniken via Dac och sedan ska lyssna via de andra källorna så har ju de ingångarna inte fått sin dos av inspelning.

 

Lumin X1 kanske ökade på avståndet ytterligare mellan det digitala och vinylan/R2R mot tidigare?

 

Inspelning kan ju vara en grej såklart, du kan ju alltid använda de kablar och ingångar som du har till t.ex vinylen till din Lumin ett tag för "inspelning" eftersom det är lite enklare att låta den spå och spela 24/7.

 

Du kanske har vänt på strömkablarna?

Link to comment
Share on other sites

Jag har inte lika fin vinylrigg som dig @byZan men jag dristade mig till att koppla in den i förra veckan.

Den har i alla år tjänat som referens men gör mig inte lika glad längre. Det kan vara kul att plocka fram någon äldre platta som jag har en emotionell koppling till och sitta och tumma på fodralet samt sniffa på spåren min ungdom har efterlämnat. Men om jag vill ha en lite djupare musikalisk upplevelse så drar jag igång min digitala återgivare via ROON.

Link to comment
Share on other sites

16 minutes ago, Audionet said:

Jag har inte lika fin vinylrigg som dig @byZan men jag dristade mig till att koppla in den i förra veckan.

Den har i alla år tjänat som referens men gör mig inte lika glad längre. Det kan vara kul att plocka fram någon äldre platta som jag har en emotionell koppling till och sitta och tumma på fodralet samt sniffa på spåren min ungdom har efterlämnat. Men om jag vill ha en lite djupare musikalisk upplevelse så drar jag igång min digitala återgivare via ROON.

 

Jag är chockad:cool: När jag var hos dig hade du samma inställning.... 

Sen när vi spelade vinyl så var det klart bättre!

 

Då måste digitala vara helt fantastiskt numera:77:

Link to comment
Share on other sites

&Här är kanske något intressant...

 

Jag fick nya HiFi News igår som testar en nysläppt switch från Melco som går under beteckningen S100. De tycker den är dyr £ 2,000 vilket översatt till SEK väl innebär mellan 25-30,000. De skriver att det finns billigare alternativ på marknaden men om man vill ha något som är plug 'n' play...

 

Den riktar sig inte bara till Melco-ägare utan till all typ av streaming över ethernet. Den har också optisk utgång till t ex Lumin. Den är också anpassad till Roon Core och Roon Bridges med fyra 1Gb-utgångar och fyra 100 Mb för "vanlig användning". När det gäller ljudet så är de försiktiga. De menar att det är helt beroende vad som finns längre fram i kedjan. En bra dac med galvanisk avskiljare och med bra klocka så är nyttan tveksam. De kopplade upp den med en Arcam CDS50 (Burr Brown dac 1794), med Mytek Broklyn Bridge (Sabre 9028 Pro) och Lumin D2 (Wolfson dac) och mätte jitter före och efter. För Mytek och Arcam, som redan låg mycket lågt kunde man inte detektera några mätbara säkra skillnader. Jittret sjönk från 6psec till 5psec på Arcam. För Mytek var det samma jitter före och efter på 5psec. Lumin sjönk från 15psec till 10psec. Bruset sjönk med 0,4 dB på en brusnivå som redan ligger på -145 dB, vilket är mycket lågt.

 

Finesser utöver standard är att den har egen omklockning, 1,5 Mb buffert och någon form av nätfilter. De påpekar också att det finns dacar som lägger till jitter när de hanterar signalen. Då gör den ingen nytta. De avslutar med: A dac with excellent performance may not express a significant difference.

 

De skriver också är en utmärkt produkt om du har behov av den i just din set up. Det går dock inte säga generellt hur den påverkar ljud.

 

15997523879781321336464831829026.jpg

 

 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Bebop said:

Jag fick nya HiFi News igår som testar en nysläppt switch från Melco som går under beteckningen S100. De tycker den är dyr £ 2,000 vilket översatt till SEK väl innebär mellan 25-30,000. De skriver att det finns billigare alternativ på marknaden men om man vill ha något som är plug 'n' play...

 

Om man vill kan man leta upp en Buffalo BS-GS2016 på nätet (Melco ägs av Buffalo) den är identisk med S100 kostar runt 1000kr skulle jag tippa på.

 

Till vänster har man Melco och till höger Buffalo t.o.m serienummer är samma på korten och identiska komponenter. Buffalo har intern SMPS, Melco har en extern SMPS med en intern kondensatorbank för att fixa till DC spänningen.

 

IMG_2791.thumb.jpg.23f2b5be21ffc98fec33014af6d98195.jpg.73a80cd7091571053f79aa4d5886e520.jpg

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Bebop said:

Den riktar sig inte bara till Melco-ägare utan till all typ av streaming över ethernet. Den har också optisk utgång till t ex Lumin. Den är också anpassad till Roon Core och Roon Bridges med fyra 1Gb-utgångar och fyra 100 Mb för "vanlig användning".

 

De här tycker jag är mest marknads snack utan någon riktig mening. Optiska utgångarna är vanliga SFP portar som är standard idag inom fiber överföring det används mer eller mindre överallt där man kör fiber. Det krävs alltså en SFP modul som man stoppar in i porten på switchen för att kunna köra fiber, Lumin X1 har motsvarande port så man behöver två moduler och fiberkabel för att koppla ihop dem.

Anpassad till Roon core och Roon bridge de fattar jag överhuvudtaget inte vad det är Roon fungerar på vilken switch som helst oavsett om de är 100Mbit eller Gbit och de flesta switchar har auto sensing de växlar själv mellan den hastighet som den inkopplade apparaten vill kommunicera med. Vissa apparater stödjer bara Gbit idag så de funkar inte i en switch som är låst till 100Mbit på en port tex.

Möjligt kan där vara en annan programvara i Melcon som beter sig annorlunda mot den vanliga Buffalon men hårdvaran är den samma.

Edited by octavia rs
Stavfel
Link to comment
Share on other sites

11 minutes ago, octavia rs said:

De här tycker jag är mest marknads snack utan någon riktig mening.

Säger du så är det säkert så. Jag kan den nischen för dåligt. Det är ofta så att tidningar beskriver produkten utifrån tillverkarens egna texter. Ett annat sådant exempel är när HiFi & Musik provade Lumin U1 Mini. Men en del av funktionerna i texten hade de hämtat från en annan modell som inte finns på U1 Mini. 
 

Det intressantaste är deras lyssningstester, vilka prylar de använt under test och faktarutan från mätningarna. I detta fall var det inga övertygande argument och det var ju ingen rak rekommendation heller. Det tror jag inte Melco är så nöjda med. Jag är övertygad om att både Lumin och min dac har bra styr på signalen. 

Link to comment
Share on other sites

2 minutes ago, Bebop said:

Säger du så är det säkert så. Jag kan den nischen för dåligt.

 

Jag ska inte säga att de är så men precis som du säger så kopierar många test tillverkarens information rakt av utan att de verkar veta vad de skriver om och de blir i mitt tycke rätt löjligt när man som testare inte sätter sig in i det man skriver om för att vara någorlunda insatt.

 

Ska jag vara helt ärlig förstår jag inte när man gör såhär bara tar nått och förpackar om det i en finare låda (jag förstår varför, de handlar om pengar) för förr eller senare kommer någon plocka sönder det eller så läggs det upp foto på nätet där det är enkelt idag att söka upp vad de är egentligen som sitter i den.

 

Jag har en bild på en annan tillverkares switch och den kostar även den en ansenlig summa men den är baserad på en helt vanlig D-Link DGS-108 för 300kr utan några som helst förändringar förutom att man satt den i en annan låda med en intern PSU.

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Bebop said:

&Här är kanske något intressant...

 

Jag fick nya HiFi News igår som testar en nysläppt switch från Melco som går under beteckningen S100. De tycker den är dyr £ 2,000 vilket översatt till SEK väl innebär mellan 25-30,000. De skriver att det finns billigare alternativ på marknaden men om man vill ha något som är plug 'n' play...

 

Den riktar sig inte bara till Melco-ägare utan till all typ av streaming över ethernet. Den har också optisk utgång till t ex Lumin. Den är också anpassad till Roon Core och Roon Bridges med fyra 1Gb-utgångar och fyra 100 Mb för "vanlig användning". När det gäller ljudet så är de försiktiga. De menar att det är helt beroende vad som finns längre fram i kedjan. En bra dac med galvanisk avskiljare och med bra klocka så är nyttan tveksam. De kopplade upp den med en Arcam CDS50 (Burr Brown dac 1794), med Mytek Broklyn Bridge (Sabre 9028 Pro) och Lumin D2 (Wolfson dac) och mätte jitter före och efter. För Mytek och Arcam, som redan låg mycket lågt kunde man inte detektera några mätbara säkra skillnader. Jittret sjönk från 6psec till 5psec på Arcam. För Mytek var det samma jitter före och efter på 5psec. Lumin sjönk från 15psec till 10psec. Bruset sjönk med 0,4 dB på en brusnivå som redan ligger på -145 dB, vilket är mycket lågt.

 

Finesser utöver standard är att den har egen omklockning, 1,5 Mb buffert och någon form av nätfilter. De påpekar också att det finns dacar som lägger till jitter när de hanterar signalen. Då gör den ingen nytta. De avslutar med: A dac with excellent performance may not express a significant difference.

 

De skriver också är en utmärkt produkt om du har behov av den i just din set up. Det går dock inte säga generellt hur den påverkar ljud.

 

15997523879781321336464831829026.jpg

 

 

Hej

jag har en Melco S100

Den sitter mellan min router och DAC (Vega G2) , har en optisk kabel från min router till melcon, från melco till dacen har jag en vanlig nätverkskabel

Innan melcon hade jag en aqvox switch med en optisk omvandlare innan den fast med melcon kunde jag koppla den optiska kabeln direkt till melcon (tack octavia rs för kabel och transceiver)

Jag tycker jag fick en stor ljudförbättring med melcon, tystare bakgrund, bättre fokus och en större ljudbild

Det blev ännu bättre när jag bytte ut den medföljande nätdelen mot en från SBooster, helt enkelt kanon

melcon kostar 21800 SEK , kan tyckas dyrt men om man har en anläggning för mer än en miljon och en lumen x1 tycker åtminstone jag att det är ett lätt val

Ingen kedja är starkare än dess svagaste länk! Jag tycker allt uppströms dacen är viktigt för att få ett optimalt ljud 

Det finns en artikel i audiophilestyle från mars i år av austinpop som handlar om uptone etherregen, där han jämför olika switchar bla melcon intressant 

tycker Tommy 

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Hans-Tommy said:

Jag tycker allt uppströms dacen är viktigt för att få ett optimalt ljud 

I artikeln skriver de tvärtom, dvs det som är mest styrande  är vad som efter switchen (downstreams). I hans egen Naim fick liknade upplevelse skm du men med Arcam, Mytek och Lumin var det begränsat. Bara med Lumin fick han mätbara resultat (deras instegsdac från Wolfson). De menar också att om dacen tillför jitter är man inte hjälpt av en switch, vilket låter troligt. Samtidigt skrivs det att andra betydligt billigare switchar ger ungefär samma resultat. Av dessa nämns bara Chord vid namn.

 

Jag har inga problem att skaffa en switch i sig men då skall det också bidra med något substantiellt. Än är jag inte övertygad. Omdömens spretar för mycket. Jag blir också betänklig när jag ser den typen av "avslöjande" som @octavia rs visar upp. Jag har sett liknande på t ex ethernetkablar med färgad plast runt en standardkabel. Det är inte seriöst i min bok. Det är en signal för mig att "stay out".

Link to comment
Share on other sites

Jag är av åsikten att digital överföring ännu är i startgroparna av vad som kan åstadkommas, det är en konstant utveckling som sker inom området och jag tycker man bör bvara öppen för eventuella framsteg inom området. Däremot så har jag noll förtroende för de klassiska "audio företagen" och deras förmåga att driva den här utvecklingen framåt när det kommer till nätverk, switchar, USB och andra områden som mer är att förknippa med datorer än musiklyssning.

 

De har såklart sett att det finns en marknad, att det går att göra saker och ting för att förbättra, men det är oftast helt utanför deras kompetens område och därför OEM:ar de befintliga produkter och sätter sitt namn på dem, oftast med minimala ändringar eller förbättringar. Det är inte så konstigt när man tänker efter, låt säga att man tillverkar högtalarkablar, att gå därifrån till att börja tillverka en nätverksswitch är ett ganska stort steg, rent utav en helt annan bransch.

 

etherREGEN är väl en av få produkter som urskiljer sig från mängden då den är byggd mer eller mindre från grunden för ett syfte som har med musik att göra. Sen om den är något man vill lägga pengar på är ju upp till var och en, precis som effekten av den också kommer vara beroende av en hel massa olika parametrar i såväl olika anläggningar som nätverkskonfigurationer.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...