Jump to content

byZan - en tänkt pensionärsresa fr # 1275 och sedan blev det en blogg


byZan

Recommended Posts

Jag tänkte jag skulle berätta lite om mina senaste funderingar och varför det blev som det blev. Men först vill jag tacka för alla gratulationer och glada tillrop, ingen nämnd ingen glömd, men ett stort tack till er alla!

 

Den sista resan började nog för ca ett år sedan då jag insåg att jag började gå mot pension eller iaf skulle jobba klart mindre. Vi diskuterade om vi skulle flytta (vilket vi pratat om lite då och då) för att slippa ha två ställen som behövde vår uppmärksamhet vad gäller trädgårdsarbete och underhåll. Men kan vi bo billigare än vi gör? Förmodligen inte, skulle vi kunna tänka oss att ta en större boendekostnad om vi hittade något som passade? Jo det skulle vi kunna göra, men hur vill vi bo och var blev nästa fråga? Skulle vi kunna tänka oss flytta ut till stugan som är toppmodern i jämförelse med huset vi bor i? Nja, det blev fler nej än ja på den frågan så vi skippade den tanken även om vi kommer att tillbringa fler dagar per år där än tidigare. Så en lgh vore nog det bästa ändå, i princip bara stänga dörren och bo, inga andra måsten vore nog det ultimata och hemnet luslästes dagligen, jakten på en lgh började och samtidigt så började tankarna på en mindre anläggning eller iaf en anläggning med ett mindre antal enheter. Ni kan ju tänka er hur jag våndades, vred och vände på olika scenarier, skulle det vara kunna vara så att jag t o m skulle nöja mig med anläggningen i stugan som referensanläggning och inhandla något som passade en mindre lgh, kanske t o m ge upp vinyl och R2R? Fanns inte på kartan i mer än några sekunder, tänk om och tänk rätt dök upp blixtsnabbt. Nu började hjärnan att gå på högtryck och allt omkring arbete och pension började närma sig ett lyckligt slut när nyåret närmade sig, så det kändes ganska angenämt att sitta och fundera på hur vi ville ha det med både det ena och det andra.

 

Hemnet gav inget när det gäller lgh då vi tyckte att det kostade mer, mycket mer än om vi tog hjälp med trädgård, målare och tog taxi de gånger vi inte skulle kunna köra själva. Däremot så gav tittandet på Hemnet mig inspiration till ett annat hus med stort garage som skulle kunna härbärgera en sommarbil och någon mer bil som gillas, kanske ett garage med en mancave i anslutning, vilken dröm! Det har inte blivit något sådant hus och inte heller kommer det nog inte bli det heller, men drömma kan man ju få göra, eller hur?

 

Åter till tankarna kring musikåtergivningen…….jo just det, jag testade ju Absolare’s monoblock och en Lumin X1 förra året. Absolare för att jag är så nöjd med hur den presterar i stugan och likaså Lumin där. Det lät riktigt förbaskat bra med Absolare och den skulle kunnat få stanna om jag inte hade downsizing i tankarna och om de hade kunnat bli billigare, lite liknade ljudet i stugan men det har sina fördelar också. Lumin X1 ställdes mot dCS Vivaldi och där var tanken i första hand att få bort 4 enheter som skulle kunna ersättas med 1,5. Inte hela sanningen faktiskt; jag var less på alla inställningsmöjligheter på dCS som jag verken klarade av att hålla reda på eller utnyttjade, den är mer lämpad för en riktig hacker och inte en amatör som jag.

Hur upplevde jag skillnaderna då? Jo det fanns såklart flera möjligheter till välljud i dCS beroende på inspelningskvalitet och vilken uppspelningskvalitet man önskade, men jag pallade inte sitta och ändra beroende på detta, plug’n play och lyssna på musiken är min grej om det som spelas låter godtagbart i mina öron. Lumin X1 pekade skiten ur Vivaldi på de punkterna och spelade väl så bra ljudmässigt, kanske t o m bara en fråga om tycke och smak? Den dög för mitt tycke och smak så en sådan beställdes senare. Vivaldi skulle säljas och den gick till Lichtenstein. I samma veva fick jag en förfrågan om jag inte skulle sälja Krell/ARC, men den tanken hade jag inte tänkt klart på så det blev ett par varv uppe i knoppen och en gammal tanke dök upp som gjorde att jag beslutade mig för att den kombon fick resa till Paris. 

 

Nu blev det tomt i bänkarna och alla de funderingar jag slogs med under tiden de gamla prylarna var under försäljning måste det bli ett beslut på, men vad? Skulle jag kunna lämna rörträsket? Nja! Skulle jag gå på en integrerad? Nja! Har jag gjort något som jag kommer att få ångra? Nja! Kommer jag att bli nöjd oavsett? Nja! Ska jag verkligen köpa något för dyra pengar som inte kommer att spelas på dagligen eller ska jag satsa på att ta hem stugans prylar och göra om där? Nja! Som ni förstår så var det inte så konstigt att snurrade i knoppen. Men med hjälp av lite intryck från vänner och bekanta, recensioner och via läsning på forum world wide så började jag få lite grepp om vilken riktning jag skulle ta. Alla eller de flesta alternativ jag stod inför skulle inte göra bort sig men kanske skulle avsaknaden eller tillförande av vissa parametrar göra så att jag inte skulle acceptera valet jag då gjort. Mer lusläsning och PM till likasinnade som jag tror mig kunna lita på när det gäller ljudideal, även om de skiljer sig åt så fick jag ärliga inputs vilket skulle göra tänkta val jag hade färre.

 

Forts följer…..

 

/byZan

 

Link to comment
Share on other sites

forts…...

 

Det finns många fina märken som tillika säkert är välljudande, allt beroende på ljudideal och andra parametrar som det ska tas hänsyn till och som ska stämma in. Några av tänkta kandidater föll bort ganska omgående av lite olika skäl. En del av dessa har jag inte ens hört irl så där vågade jag inte ens gå vidare även om jag har haft kontakt med ägare till sådana system. Så lite back to basic, och med det menar jag gamla funderingar? När jag bytte förra gången så var det nära att det blev Dan D’Agostino redan då, men pga av priset på Krell/ARC så kunde jag inte motstå den kombon och att jag då ville ha lite rör i prylarna. Så jag började läsa på och höra mig för om D’Agostino igen och fick mycket positiva feedbacks på framförallt försteget Momentum HD. ”Alla” framhöll det som en ypperligt kompetent försteg med ett ljud som var både upplöst och mycket analogt i sitt framförande vilket jag tog fasta på och läste ännu mer. De fanns de som tyckte Momentum monoblock passade som handen i handsken medan andra tyckte en Momentum S250 mycket väl räckte och inta alls var så mycket ”sämre”, det fanns t o m de som tyckte att det var ”bättre”. Alla olika inputs beror säkert på musiksmak, rum, matchning till övrig utrustning? Så jag beslutade mig för att det skulle i vart fall inte bli något rörbaserat (vilket kändes lite riskabelt för mig) utan det skulle få bli Dan D’Agostino denna gång. Vad kan gå fel med en guru som konstruktör och kanske avsaknad av rör i systemet? Så det var en ren ”chansning” när jag väl bestämt mig och tryckt på köpknappen (nja, lite koll hade jag nog ändå).

 

Att det sedan tog så lång tid att få hem två lådor från USA gjorde att jag funderade ett par varv till och undrade om jag gjort rätt? När väl grejerna började spela och efter den ”lilla” fadäsen med kabeln och att det inte är inspelat än så tycker jag det. Jag kan inte gå hädelserna i förväg eftersom jag inte har lyssnat på annat än den digitala delen och där är det så mycket bättre än tidigare, både ljudmässigt och handhavandet, allt detta genom mina öron och det ska bli roligt att höra vad andra tycker när de får sig en lyssning framgent. Själv är jag övertygad om att det kommer att bli än bättre med några timmar till på ”mätarna” och såhär långt så är jag supernöjd med hur allt avlöpt. Allt som skulle säljas är sålt utan problem, ”downsizing” genomförd, ljudet är i vart fall inte sämre och jag njuter av musiken via Lumin X1 som verkligen är en produkt att gilla, den spelar mer analogt än tidigare elektronik och det var det som gjorde att karusellen började snurra, bra att vara självkritisk till tidigare beslut men också inte köpa sådant som man måste vara dataingenjör för att kunna hantera och kanske tycka att det är kul och en del av hobbyn, men jag insåg att det får andra syssla med, jag förordar plug’n play och är nöjd så.

 

Tror att jag i stort redogjort för hur det blev som det blev, men har ni frågor eller undrar över så ska jag givetvis försöka svara så gott jag kan.

 

Allt gott och ha en fortsatt trevlig sommar och senester, själv är jag ju mer eller mindre ledig året runt numera och ska inte flytta heller (tror vi), så när risken för att smittas är ni välkomna på besök både i stuga och hem.

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

5 minutes ago, byZan said:

Jag kan inte gå hädelserna i förväg eftersom jag inte har lyssnat på annat

 

Vi får hoppas att du inte ska behöva häda alls... :D

 

Trevlig läsning! Alltid lite kul att höra hur tankarna gått och vad som sker i knoppen bakom kulisserna. Utan att gå in på belopp, blev downsizingen kostsam, lönsam eller gick det på ungefär ett ut i slutändan? Det är också roligt att återigen se att downsizing faktiskt kan innebära uppgradering rent ljudmässigt.

Link to comment
Share on other sites

Kostar det så smakar det, men jag är nöjd, mer än nöjd eftersom försäljningen gick smärtfritt, mina gamla B&W 800D blev också sålda och inget lades på hög, det sista är jag nog mest nöjd med förutom det ljudliga;) Så summa summarum och som svar så tycker jag att detta blev en toppeninvestering:app:

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

Igår var frugan ute ett par timmar på barnbarns uppdrag och jag poppade på en stund med ”lite” högre volym än brukligt. Grannen frågade lite senare om jag hade haft en konsert eller om jag hade fått sämre hörsel med tanke på åldern? Frågan var med glimten i ögat så inga problem men han sa att det lät bra och jag bad om ursäkt för att jag glömt stänga altandörren på övervåningen. Senare på kvällen så spelade jag lite gammal jazz med kända kvinnliga jazzsångerskor och njöt verkligen av presentationen, det blir bara bättre och bättre genom mina öron, vilket också visar att köpet av ny elektronik på ”chans” och ”olyssnat” blev riktigt lyckat :)

 

Undrar om jag inte redan idag ska testa vinyl och band? Så nyfiken på hur de källorna presenteras via Dan D’Agostino, eller ska jag vänta några hundra timmar till, hmm? 

 

/byZan

 

Link to comment
Share on other sites

Är det nyhetens behag som gör att jag är så positiv eller tycker jag verkligen att det är bättre än förväntat? Imponerad och glad över hur det blev och låter är jag iaf?

 

För att inte gå in för detaljerat så är ljudet som presenteras just nu och via Lumin mot tidigare uppställning följande;

Ljudet är mer avslappnat, klangmässigt inte så stor skillnad även om jag gillar det lite mer runda ljudet inte lika på, ljudbilden är stor i bredd men inte lika bred som tidigare, i djupled och höjd ungefär lika, mer analogt utan att tappa i detaljer, lugnt och behagligt och upplösningen är helt klart tillräcklig för att slippa det lite kalla/hårda och lite nervösa som jag tyckte jag hade tidigare (iaf med högre uppsampling). En fråga om tycke och smak då båda systemen är högpresterande, men jag föredrar det senare och det beror på det analoga ljudet jag nu har. Ska bli spännande och se om systemet utvecklas mer under tiden det spelas in och lika spännande när jag sätter igång och spelar vinyl och band, det borde väl ge liknande upplevelse kan jag tycka, men vem vet innan jag lyssnat?

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, byZan said:

köpet av ny elektronik på ”chans” och ”olyssnat” blev riktigt lyckat :)

Åja, det var väl ingen högoddsare direkt, va? ;) Men oavsett, riktigt kul att du verkar så nöjd! Jag tycker absolut du ska koppla in din vinylsvarv, för den borde väl ändå vara din referens? Nyfiken på hur du upplever Lumin i förhållande till vinylen!

Link to comment
Share on other sites

41 minutes ago, Ranefjord said:

Håller med AlfaGTV. Koppla in skivspelaren nu för sjutton! :)

 

Konspirerar ni?;)

 

Det är inte omöjligt att det blir så för jag vet inte om jag kan hålla mig så mycket längre från avhållsamhet;)

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

Väskorna som elektroniken kom i är utomordentliga i sitt utförande, utdragbart handtag och hjul, precis som en resväska och de står nu på vinden vilket känns skönt. Plockat runt lite i rummet, men det finns mer att göra men nöjer mig med dagens dagsverk. Hittade lite Furutech kontakter i rodium bara sådär och får nog montera dessa på befintliga kablar när andan faller på. Hittade också lite annat som förmodligen blir på beg listan.

 

F*n jag har ju min Lyngdorf CD1 stående, kanske testar den och några cd’s någon dag oxå, f*n vad jag har att göra, hur hann jag med allt när jag jobbade?;)

 

/byZan

Edited by byZan
glömd bokstav
Link to comment
Share on other sites

11 hours ago, figge said:

Skönt att höra att det inte är svårt att fylla dagarna som nybliven pensionär.

 

Tror att sommarhalvåret är den tid de flesta har mest att göra, själv ser jag på ett sätt framemot höst och vinter då det blir mer legalt att sitta inne och lyssna, annars är vår sommar en underbar tid för andra sysslor. Var sak har sin tid sägs det men själv kan jag inte låta bli att lyssna året om oavsett årstid.

Hoppas verkligen att man snart kan få göra lite hemma-hos som är så roligt och givande, iaf för egen del!

 

/byZan

 

Link to comment
Share on other sites

Apropå hemma-hos så var @Audionet med fru uppe i hos oss i veckan som var, först några nätter i stugan och sedan en natt hemma. Tror att nyfikenheten på D’Agostino var det som drog mest även om vi årligen träffas hos varandra några gånger per år, en uppskattad tradition som gillas oss alla. Absolare’n får alltid positiva omdömen vilket känns roligt. Testade lite tänkta akustikåtgärder som ska realiseras i stugan snarast, lite diffusorer som gjorde nytta (det där lilla extra).

Kvällen hemma blev också positiv musikaliskt efter lite handpåläggning av @Audionet, mycket positiv måste jag medge. Att sedan den lokala restaurangen bjöd på 4 delikata för- och varmrätter gjorde kvällen än positivare.

Sedan bar det iväg i två bilar ner till Skåne för några dagars vistelse där och lika trevligt som vanligt, kanske trevligare eller roligare denna gång då jag fick uppleva en sportbils prestanda och ett nytt ljud efter uppstädning och lite andra åtgärder i systemet. Det lät magiskt bra och fort framfördes bilen med mig vid ratten, så tack från oss båda till er båda för denna gång:app:

 

Sedan bar det så sakteliga iväg med sikte på att ta väg 9 mot ostkusten och därefter E22 mot Stockholm. Det skulle bli en roadtripp med övernattning någonstans på vägen var tänkt men av det blev det intet. Vid framkomst till Kalmar så var det fullbokat i hela staden och jag blev sur, hade ju tänkt överraska med en fint hotell, fin middag och dagen efter besöka lite annat på väg hem. Men när jag inte fick tag i ett rum i Kalmar så slog jag på ”vill-hem” och så blev det. Kom hem på natten och sov gott ända till 05.00 på morgonen. Frugan tyckte nog att det var ganska skönt att vara hemma igen då hon hade längtat till att få träffa några av barnbarnen, den uteblivna middagen får jag överraska med på någon skärgårdskrog nu lite senare i sommar.

 

På vägen från Malmö så satt jag faktiskt och tänkte på Er, er som jag känner rent fysiskt och på er som jag tycker mig känna via forumet. Nu vet jag ju inte var ni bor på för adresser utan bara i vilken härad, men tanken gick i banor som; det vore kul att bara ringa och fräckt bjuda in sig på en kaffe och lite lyssning. Det skulle ju kunna bli några stopp på vägen insåg jag men det skulle vara roligt, iaf för mig! Men tur att det bara var en tanke jag hade då min fru aldrig skulle acceptera att ”våldgästa” och inte heller tycka att det var speciellt roligt att lyssna heller. Jag får ha den resan upp och kanske planera lite först om nu någon skulle tycka att ett besök och en kopp kaffe skulle vara trevligt? Jag har ju som bekant gjort västkusten några gånger men aldrig ostkusten förutom i Stockholmstrakten, en tänkt pensionärsresa kanske?

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, byZan said:

Jag har ju som bekant gjort västkusten några gånger men aldrig ostkusten förutom i Stockholmstrakten, en tänkt pensionärsresa kanske?

Du är välkommen till "Sweden Rock"-land när du vill. Listerlandet har många pärlor att bjuda på :)

Link to comment
Share on other sites

Förra fredagen var ingen bra dag för elektroniken, det lät lite annorlunda, platt och återhållsamt, tråkigt helt enkelt och jag undrade vad som hänt under natten? Jag var tvungen att kolla runt, bl. a. kabelanslutningar och testa lite olika inspelningar via både Tidal och rippade skivor, allt lät klart sämre än dagen innan och jag kan inte förstå varför? Även om jag varit med om det många gånger tidigare. Lördag morgon - nu var vi tillbaka till välljud igen och jag kan inte förstå varför? Även om jag har varit med om det många gånger tidigare. Tänkte att det kanske beror på strömmen som kan fluktuera lite? Men min P20 visade inga konstigheter vare sig fredag eller lördag, inkommande ström såg ut som vanligt och strömmen ut var densamma visade mätarna iaf. Så något händer under inbränningstiden av elektroniken, något som säkert uppfattas individuellt olika beroende på vilken elektronik, högtalare, märke etc. Men lördagens morgon gjorde så att jag inte behövde oroa mig för att det var något fel, så det är bara låta allt ha sin gilla gång.

 

Sedan bar det iväg ut till stugan och sen lördag em bestod i att bli servad med kaffe och någon paj som svärdottern gjort, lite lekande med barnbarn och sedan en underbar middag från grillen ute på altanen. Senare på kvällen så blev det lite musiklyssnande på ganska moderat volym då barnen skulle sova, jag njöt och somnade till tonerna som ljöd så fint, musik är för mig det enda som kan få mig koppla av helt och fullt ut. 

 

Veckan som gick bestod av lite åkande fram och tillbaka mellan ställena och lite konstellationer av barn och barnbarn dök upp för att få umgås lite bättre än vad som kunnat gjorts de senaste månaderna. Så musiken fick stå tillbaka helt eller i princip så blev det inget lyssnande alls. Ny vecka där det var tänkt att lyssna och kanske t o m testa de andra formaten men det har kommit lite annat emellan som måste fixas också, en del som blivit sann i den tänkta pensionärsresan. Nu slutar jag skriva för kaffesuget tog fart och jag måste få i mig en andra kopp nymald kaffe innan abstinensen blir för stor och innan jag ska prata i telefonen en stund med hifi-kompisar.

 

Ha en trevlig helg, det ska vi ha!

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, byZan said:

Förra fredagen var ingen bra dag för elektroniken, det lät lite annorlunda, platt och återhållsamt, tråkigt helt enkelt och jag undrade vad som hänt under natten? Jag var tvungen att kolla runt, bl. a. kabelanslutningar och testa lite olika inspelningar via både Tidal och rippade skivor, allt lät klart sämre än dagen innan och jag kan inte förstå varför? Även om jag varit med om det många gånger tidigare. Lördag morgon - nu var vi tillbaka till välljud igen och jag kan inte förstå varför? Även om jag har varit med om det många gånger tidigare.

 

/byZan

 

Våra sinnen påverkas av en mängd faktorer. Eftersom du använder dina öron som en viktig del av ditt musiklyssnande märker du skillnader som gemene man inte gör. Jag själv är både amatörastronom och fågelskådare och använder mina ögon på ett sätt som många inte gör. Jag märker att vissa dagar ser jag sämre, och det märks just i extrema situationer när jag till exempel observerar variabla stjärnor. Allt vi gör såsom sömn, kost, vilka sinnesintryck vi haft, påverkar våra sinnen. Att du märker skillnader i detta fall tror jag mer har att göra att du är så van att använda dina öron kritiskt.

 

Sen kan det såklart finnas aspekter med hårdvaran som förändras.

 

Men då jag upplever exakt samma sak med "mina ögon" i mina andra hobbys så tror jag faktiskt en del av förändringarna beror på detta. Jag tycker alltid det låter bättre när jag är utvilad, men inte trött.

 

Samma sak med vin och whiskey. Vissa dagar smakar det bättre än andra.

 

Edited by MasterChief
Link to comment
Share on other sites

10 minutes ago, Apexorca said:

Härligt @byZan! Det låter som du tar pensionärslivet på största allvar! :D

 

Ja nu är det på riktigt allvar som jag försöker få saker gjorda som inte hunnits med eller inte passat in i vardagen tidigare. 

Beroende på hur utvecklingen av vaccin, framtida förhållningssätt och rekommendationer gällande covid19 så är det mesta bara i planeringsstadiet, men jag hoppas bl. a. kunna få bila ner till Champagnedistriktet till våren vilket är något vi ser fram emot, få tag på en bättre begagnad båt som passar alla i familjen så den blir utnyttjad ordentligt, småfix i stugan som behöver göras etc.

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, byZan said:

allt lät klart sämre än dagen innan och jag kan inte förstå varför?

Jag känner igen detta. "Felet" tror jag oftare sitter mellan öronen typ skit i bihålorna, undertryck i öronen (håll för näsan och blås till), stress i kroppen, inte riktigt avkopplad från andra tankar (vanlig störning för nya pensionärer), allmän oro... Människor är mycket känsliga varelser och det är mycket i våra mentala och fysiologiska system som kan påverka vår upplevelse.

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, byZan said:

Förra fredagen var ingen bra dag för elektroniken, det lät lite annorlunda, platt och återhållsamt, tråkigt helt enkelt och jag undrade vad som hänt under natten? Jag var tvungen att kolla runt, bl. a. kabelanslutningar och testa lite olika inspelningar via både Tidal och rippade skivor, allt lät klart sämre än dagen innan och jag kan inte förstå varför? Även om jag varit med om det många gånger tidigare. Lördag morgon - nu var vi tillbaka till välljud igen och jag kan inte förstå varför? Även om jag har varit med om det många gånger tidigare. Tänkte att det kanske beror på strömmen som kan fluktuera lite? Men min P20 visade inga konstigheter vare sig fredag eller lördag, inkommande ström såg ut som vanligt och strömmen ut var densamma visade mätarna iaf. Så något händer under inbränningstiden av elektroniken, något som säkert uppfattas individuellt olika beroende på vilken elektronik, högtalare, märke etc. Men lördagens morgon gjorde så att jag inte behövde oroa mig för att det var något fel, så det är bara låta allt ha sin gilla gång.

 

Sedan bar det iväg ut till stugan och sen lördag em bestod i att bli servad med kaffe och någon paj som svärdottern gjort, lite lekande med barnbarn och sedan en underbar middag från grillen ute på altanen. Senare på kvällen så blev det lite musiklyssnande på ganska moderat volym då barnen skulle sova, jag njöt och somnade till tonerna som ljöd så fint, musik är för mig det enda som kan få mig koppla av helt och fullt ut. 

 

Veckan som gick bestod av lite åkande fram och tillbaka mellan ställena och lite konstellationer av barn och barnbarn dök upp för att få umgås lite bättre än vad som kunnat gjorts de senaste månaderna. Så musiken fick stå tillbaka helt eller i princip så blev det inget lyssnande alls. Ny vecka där det var tänkt att lyssna och kanske t o m testa de andra formaten men det har kommit lite annat emellan som måste fixas också, en del som blivit sann i den tänkta pensionärsresan. Nu slutar jag skriva för kaffesuget tog fart och jag måste få i mig en andra kopp nymald kaffe innan abstinensen blir för stor och innan jag ska prata i telefonen en stund med hifi-kompisar.

 

Ha en trevlig helg, det ska vi ha!

 

/byZan

 

För er med ett öppet sinne kan finna spännande teorier här om effekter som påstås påverka variation i ljudkvalitet dag från dag och en produkt som motverkar.

https://www.lessloss.com/page.html?id=90&s=1

https://www.lessloss.com/blackbody-p-200.html

https://6moons.com/audioreview_articles/lessloss14/

 

Något för en pensionär som redan har allt?

 

image.png

Link to comment
Share on other sites

Jag håller med @Bebop att dagsformen avgör nog mer än nått annat att de kan låta olika från dag till dag.

 

Egentligen hur fel kan de bli med D'Agostino och TAD? :) 

Bra+Bra=Ännu bättre :D:cool: eller vad säger du @byZan 

Jag ser själv fram emot att inom snar framtid lyssna på Momemtum integrerade och kommande TAD CR1tx.

Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, Bebop said:

Jag känner igen detta. "Felet" tror jag oftare sitter mellan öronen typ skit i bihålorna, undertryck i öronen (håll för näsan och blås till), stress i kroppen, inte riktigt avkopplad från andra tankar (vanlig störning för nya pensionärer), allmän oro... Människor är mycket känsliga varelser och det är mycket i våra mentala och fysiologiska system som kan påverka vår upplevelse.

 

Så kan det absolut vara och är säkert väldigt ofta förekommande för oss alla. Men det finns ändå ett men som jag förundras över och det är att det finns något som heter inspelningstid/inbränningstid? Jag har hört förändringar under "den tiden" själv många gånger och undrar faktiskt vad som egentligen sker?  Är svaret att det är mitt sinnestillstånd, nedsättning av min hörsel p g a någon bacill eller något annat? Om det är sant det som sägs om inselningstid/inbränningstid så skulle det vara kul att veta vad det är som händer? Kanske de orden bara gäller vissa komponenter och sedermera har blivit ett bra ord för tillverkare att använda tills våra öron och hjärna är invanda med det ”nya” ljudet? 

F-n vad tid man fått på att fundera på lite ”oviktiga” saker när man bara ska lyssna på musiken, hmm?

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, HQ-Sound said:

För er med ett öppet sinne kan finna spännande teorier här om effekter som påstås påverka variation i ljudkvalitet dag från dag och en produkt som motverkar.

https://www.lessloss.com/page.html?id=90&s=1

https://www.lessloss.com/blackbody-p-200.html

https://6moons.com/audioreview_articles/lessloss14/

 

Något för en pensionär som redan har allt?

 

Öppet sinne är en bra egenskap, men också skepticism är bra, men visst vore det kul och se hur man reagerar på dessa produkter, men vet inte ens om jag skulle orka, nä jag tror jag hoppar och nöjer mig de det jag har;)

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, octavia rs said:

Egentligen hur fel kan de bli med D'Agostino och TAD? :) 

 

Ja säg det?

 

3 hours ago, octavia rs said:

Bra+Bra=Ännu bättre :D:cool: eller vad säger du

 

Ja, kanske något åt det hållet;)

 

3 hours ago, octavia rs said:

Jag ser själv fram emot att inom snar framtid lyssna på Momemtum integrerade och kommande TAD CR1tx.

 

Se där! Det ska bli roligt att få höra dina omdömen om den kombon:tongue:

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

34 minutes ago, byZan said:

Men det finns ändå ett men som jag förundras över och det är att det finns något som heter inspelningstid/inbränningstid? Jag har hört förändringar under "den tiden" själv många gånger och undrar faktiskt vad som egentligen sker?

 

Jag håller med du, i min värld så upplever jag konstant inspelnings fenomenet. Sen kan folk försöka förklara det ovetenskapliga och omöjliga i det hela, men det intresserar mig ungefär lika lite som att mäta ljud. Jag lever hellre i total förnekelse och blir emotionellt påverkad av musiken än att sitta där och veta att allt är korrekt och vetenskapligt.

 

Edited by VoicesInMyHead
Link to comment
Share on other sites

23 minutes ago, byZan said:

Men det finns ändå ett men som jag förundras över och det är att det finns något som heter inspelningstid/inbränningstid?

Jag vet inte vad som händer och jag tycker inte det gäller allt. Nya högtalare pickuper och små signalrör tycker jag är är det som märks mest och kräver inspelning när de är nya. Just högtalare och pickuper känns naturligt då de är mekaniskt upphängda, ungefär samma skillnad mellan nya och ingångna skor. 

 

Sedan finns det prylar som jag är mer tveksamma på, t ex kablar och elektronik. Jag kan inte påstå med säkerhet att något händer. Jag tror det handlar mer om tillvänjning av nytt ljud men jag vet inte. Oavsett vilket så blir prylarna snabbt inspelade om det är en faktor att räkna med. 

Link to comment
Share on other sites

32 minutes ago, byZan said:

Om det är sant det som sägs om inselningstid/inbränningstid så skulle det vara kul att veta vad det är som händer? Kanske de orden bara gäller vissa komponenter och sedermera har blivit ett bra ord för tillverkare att använda tills våra öron och hjärna är invanda med det ”nya” ljudet? 

 

Det skiljer ju väldigt mycket mellan olika tillverkare vad de tycker man behöver för att de ska sätta sig för ett tag sedan såg jag en tillverkare som skrev 1200h på sin produkt (elektronik) de blir rätt många dagar med normalt användande innan de inträffar och vad är det som kan behöva så många timmar för att prestera optimalt?

Personligen tror jag de till början handlar om att de låter annorlunda och att man efter ett tag vänjer sig vid det nya ljudet och då mer accepterar det som att nu låter det som de ska vilken tur att de blev "inspelade".... :blush:

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Då finns det ju uppvärmning innan lyssning som iofs inte är hundratals timmar utan mer kanske någon timme eller så. Där har vi säkert alla hört skillnader, eller? Dacar kan vara mer känsliga om de varit helt frånslagna kan jag tycka? Det går säkert att få alla möjliga svar och uppfattningar om detta, vi kanske ska släppa detta och jag ska försöka att hålla mina tankar på viktigare saker istället?

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...