Jump to content

byZan - en tänkt pensionärsresa fr # 1275 och sedan blev det en blogg


byZan

Recommended Posts

I går kväll så lyssnade jag förmodligen för sista gången på min anläggning hemma, idag åker Krell/ARC långt söder ut om pengarna kommer in på kontot idag. Det är med lite sorg i hjärtat och med en oviss framtid vad som kommer att ersätta, men det är en annan fråga. Lite konstigt är det då jag inte redan nu vet vad jag ska ersätta med, detta är första gången det sker men någon gång ska ju vara den första oxå. Så nu blir det musik via telefon och ett par in-ear tills jag finner en ”bra” ersättare.

Tur att jag har stugan och dess musikförmedlare, tror att jag kommer att åka oftare än oftast bara för att få lite välljud en tid framöver.

 

Tackar elektroniken för allt välljud och alla stunder tillsammans samt passar på att gratulera den nya ägaren.

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

On 2020-03-22 at 16:50, byZan said:

Men tro nu inte att detta är hela sanningen för jag ska avslöja att jag i o m beslutet om att att sälja av lite prylar trodde att jag skulle kunna förmå mig att hitta tillbaka till att bara lyssna på musik. Går inget bra kan jag avslöja, jag är en borttappad själ i allt det tekniska och är förmodligen redan förstörd, nästan helt förstörd iaf.

 

Vi är alla lite förtappade. På ett mycket bra sätt tycker jag. Passion, galenskap och nörderi är ett fantastiskt sätt att spendera sin tid på. Du kommer helt klart att landa på fötterna, med ett stort leende på dina läppar. 

Link to comment
Share on other sites

Idag är det den stora packar och slit/släpar dagen, puh! Men jag har en öl på kylning som jag ska ta i kväll när allt är färdigt:) och njuta av tystnaden:NailBiting:Allt ska hämtas i veckan som kommer för vidare transport vilket känns helt okej trot allt. Men fan vad med kablar jag har, det blir kanske en försäljning av dessa så småningom?

Nåja, beslutet är taget och framtiden oviss men med siktet är inställt på att nå ljuset i tunneln innan året är slut. Tur att jag har stugan som en räddningsplanka för att kunna få lyssna på lite välljud, hemma-hos är ju inte att tänka på i dessa tider.

 

Vad gör jag nu när jag inte kan lyssna på musik hemma? Jag vet faktiskt inte vad jag ska hitta på, har lite små projekt som inte är hifi relaterat men som måste göras. Det värsta är väl att pensionen är framflyttad på obestämd tid, jävla Corona!

Är ingen person och har aldrig varit en person som lagt ner energi på motgångar eller händelser som jag inte kan eller har kunnat påverka själv, nä upp med skjortärmarna och låt hjärnan snurra på, så har jag klarat av att fortsätta må bra. I de flesta fall har det kommit och blivit något bra i slutändan och t o m bättre många gånger, i vissa fall annorlunda men lika bra och t o m bättre många gånger, så jag kör vidare på min inslagna väg även om den nu är framskjuten på obestämd tid. Det blir telefon och in-ear ettag nu när jag måste jobba vidare.

 

Allt gott och hoppas snart att få göra lite hemma-hos igen.

 

PS Målbilden är mindre antal burkar och att ljudet gärna är i närheten av det jag tidigare har haft, om det är lite annorlunda gör inget för jag är i princip bara intresserad av musik som framförs i ett system som jag kan leva med DS

 

Trevlig helg!

 

/byZan

 

 

Link to comment
Share on other sites

Undrar om jag inte ska passa på och sälja iväg de mindre av de tre racken, hmm? Dumt eftersom jag inte vet vad det kommer att bli som ska in, får nog avvakta ettag med det, kablar så det räcker och blir över finns det oxå, ska kanske lägga allt i en hög och fota, för det är ju trots allt en bildtråd.

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

oj oj, vilket projekt....

 

om man tar bort de svarta prylarna från det länkade inlägget nedan så får man ändå lite perspektiv på vad du gått igenom idag.

 

spännande som sagt att se vart det tar vägen så småningom. jag tror definitivt man kan bli minst lika nöjd med mindre grejer.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Fy fan vad tunga grejer även om man är två som hjälps åt och jag som installerade allt själv, snacka om att åldern tar ut sin rätt. "Ont de gör ont”!

 

Trådtiteln är liksom inte aktuell längre, det är ju färdig digitaliserat i stugan och vips så är det hemmavid som det sker saker, förvirrande men en titel som är mer aktuell ska det bli.

 

Härmed avslutas byZan - Nytt i stugan och trådens nya titel blir…..?

 

/byZan

Edited by byZan
Link to comment
Share on other sites

  • byZan changed the title to byZan - en tänkt pensionärsresa fr # 1275

byZan - en tänkt pensionärsresa fr #1275

 

Jo precis som trådtiteln säger så blir det ytterligare en resa, oavsiktligt eller …...faktiskt inte …….och kanske lite mer av en returresa hem till…...med alla intryck…..utresa. Inte tänkt men …. utbyte av elektroniken hemmavid blev aktuellt…..litet men välspelande….dumt kanske, blev som det blev i om den tänkta pensionen. Det bästa är inte gott nog……musik ska beröra…..många källor och redskap……satan vad trött man blir….gillar inte att ha….. o s v.

 

Texten ovan är fritt tagen ur mina tankar nu på morgonen och en del av dessa kommer det att skrivas om vartefter det händer något här hemma. Men hoppas kunna bidra med lite tankar och funderingar till några som kanske är i början av något nytt, ny resa eller vad det nu kan vara.

 

Det kommer inte att bli så jobbigt denna gång med tanke på antal burkar, vikt och installation, men utvärdering under inspelningstid blir som vanligt jobbig men förhoppningsvis även rolig. Ser fram emot den dag jag beställer vad jag tror skulle kunna passa en pensionär livet ut, men vad det blir vet jag faktiskt inte än, men åt vilket håll det lutar vet jag, men om det blir så är inte skrivet i sten. Några av de tänkta produkterna har jag hört men kan inte säga att jag vet hur det skulle kunna låta här hemma i mitt rum, låna för test är nog ett måste och det bli hur spännande som helst för att se om jag tycker att det passar mig.

 

I tråden blir det som vanligt lite blandat och gott som skrivs från min sida - stugan, hemma, tankar och funderingar o s v, en ”rörig" tråd kanske en del tycker men ack så varm och skön som oftast.

 

Nu har jag fått skriva av mig lite tankar och funderingar och kanske stillat er nyfikenhet eller tvärt om kanske? Hursomhelst så skriver jag fortfarande rakt av från det som hjärnan säger och hjärtat tycker, så fortsättningsvis så struntar ni i det grammatiska och och andra felskrivningar, men rätta gärna faktafelen som ev dyker upp, vi kör på som vanligt och brukligt i denna tråd:)

 

/byZan

Edited by byZan
glömd bokstav
Link to comment
Share on other sites

13 hours ago, byZan said:

Undrar om jag inte ska passa på och sälja iväg de mindre av de tre racken, hmm? Dumt eftersom jag inte vet vad det kommer att bli som ska in, får nog avvakta ettag med det

Eller avvakta tills du vet exakt vad ska ha, säljer alla tre och skaffar ett specialdesignat :)

 

Link to comment
Share on other sites

40 minutes ago, byZan said:

 

Exakt så är tänkt, men ett par in-ear får förvisso plats i byxfickan;)

 

/byZan

Du är medveten om att du kan njuta Roon direkt i din iPhone hemmavid va? (Alltså via ditt nätverk) Bara så du inte förgås av väntan...

Link to comment
Share on other sites

9 minutes ago, AlfaGTV said:

Du är medveten om att du kan njuta Roon direkt i din iPhone hemmavid va? (Alltså via ditt nätverk) Bara så du inte förgås av väntan...

 

host-host!!

Gjorde ett försök till att få Tidal och Spotify att låta off-line men insåg att man måste ladda ner album för att kunna lyssna om man inte hade inställt ”mobilt nätverk” heter det så? Men vilka album skulle jag då välja, för jag antar att de tar utrymme i telefonens lagringsutrymme? Kör man via online när man inte har tillgång till ett nätverk så börjar det väl kosta när man överskrider sina 25GB eller vad jag nu har?

Under detta testande så dök Roon helt plötsligt upp någonstans ifrån och jag fick musik därifrån (tror jag) men vete tusan hur det gick till? 

 

@AlfaGTV - kanske kan behöva få lite förklarat och tips på inställningar i iPhone och iPad, orkar du?

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, byZan said:

Under detta testande så dök Roon helt plötsligt upp någonstans ifrån och jag fick musik därifrån (tror jag) men vete tusan hur det gick till? 

Jag tror du redan löst det hela? Som @octavia rs visar är det enkelt att aktivera ljud ut via din telefon. Och om du kör Roon-appen behöver du idag inte oroa dig egentligen. Den kan nämligen inte strömma musik till din telefon via det s.k. mobila nätverket, du måste vara ansluten till ditt lokala nätverk (=inga mobila datakostnader).

Vill du däremot ha med dig några album när du är ute på golfrundan, eller vad ni pensionärer nu gör... :65: :71: Då kan du göra några album tillgängliga Offline. 

Välj ett album i Tidal-appen, och gör det till Favorit. Sedan klickar man på Nedladdning:

9AB59CBF-41DC-47EA-BF8F-457B6A69F57F.thumb.jpeg.f95e2cbf83fd62c89214f26e7f71292c.jpeg

 

När du gjort det kommer dina album som sparats i din telefon finnas listade under Min musik-Offline innehåll:

A99EB7DA-63ED-49BA-BA1C-D197BE998A40.thumb.jpeg.f9c0a9dac97427c4738913bb3ef6bd8a.jpeg

 

(I Inställningar kan man välja vilken kvalitet på offline-innehåll man vill ha. Högre kvalitet~Större utrymmeskrav)

Edited by AlfaGTV
Krympte bilder
Link to comment
Share on other sites

39 minutes ago, octavia rs said:

 öppna Roon appen på din iPhone, gå in i inställningar, välj fliken "ljud" och överst bör du då få nått som ser ut såhär.

 

Precis, det var där jag var inne och petade tror jag och vips så kom det musik iaf, tack för klargörande:)

 

24 minutes ago, AlfaGTV said:

Jag tror du redan löst det hela?

 

Jo och hur det nu gick till;)

 

26 minutes ago, AlfaGTV said:

Välj ett album i Tidal-appen, och gör det till Favorit. Sedan klickar man på Nedladdning:

 

Va fan, det har jag också lyckats med på något sätt?

 

27 minutes ago, AlfaGTV said:

I Inställningar kan man välja vilken kvalitet på offline-innehåll man vill ha. Högre kvalitet~Större utrymmeskrav

 

Det är väl bara att ladda på tills iPhone säger ifrån om utrymmet? Annars kanske man börjar i lite mindre skala och kollar utrymmet man har varefter?

Det tråkiga är att listorna försvinner vid spelande från ny enhet eller är jag fel ute för engångs skull?;)

 

Sounds good, det kanske blir ett par bättre lurar än iPhones in-ear och hörlursförstärkare och bättre hemma lurar och vips så har jag det jäkligt minimalistiskt.

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

22 minutes ago, byZan said:

Det är väl bara att ladda på tills iPhone säger ifrån om utrymmet? Annars kanske man börjar i lite mindre skala och kollar utrymmet man har varefter?

Absolut! Du kan kolla status i Inställningar-Allmänt-iPhone lagringsutrymme:

195C0BCC-6486-4A32-B012-A1422B9A4E33.thumb.png.0bb365301a5be2718e1f544b37701465.png

 

Oops! Qobuz är uppe i 10Gb ser jag...

Det är 28 album i varierande upplösning!

(CD och uppåt)

Edited by AlfaGTV
Minskade bild
Link to comment
Share on other sites

21 minutes ago, byZan said:

 

Precis, det var där jag var inne och petade tror jag och vips så kom det musik iaf, tack för klargörande:)

 

 

Jo och hur det nu gick till;)

 

 

Va fan, det har jag också lyckats med på något sätt?

 

 

Det är väl bara att ladda på tills iPhone säger ifrån om utrymmet? Annars kanske man börjar i lite mindre skala och kollar utrymmet man har varefter?

Det tråkiga är att listorna försvinner vid spelande från ny enhet eller är jag fel ute för engångs skull?;)

 

Sounds good, det kanske blir ett par bättre lurar än iPhones in-ear och hörlursförstärkare och bättre hemma lurar och vips så har jag det jäkligt minimalistiskt.

 

/byZan

Du kan låna mina lurar och förstärkare så länge, om du vill?

Edited by figge
Link to comment
Share on other sites

Sitter nu i stugvärmen och efter lite arbete i datorn så tänkte jag fortsätta berätta om mina brain-storm-tankar som jag fört med mig själv sedan några år tillbaka.

 

Började om jag inte missminner mig när hade fyllt sextio år och tankar på pension började surra runt i huvudet. När/vad/hur gällande bostad, företag, barn och barnbarn och självklart massor med annat också, inte minst hobbyn jag utövar. Var på god väg att få till det då företaget brann ner sommaren 2017 och fokus på att överleva tog mycket tid och nu Corona, lite oflyt gällande pensionen kan jag tycka. byZan - pensionär var verkligen en overklig tanke som jag var tvungen att försöka landa i. Att jag sedan tänkte på hobbyn emellanåt och särskilt när jag fick förmånen vid hemma-hos och träffa likasinnade så snurrade det lite extra i knoppen.

 

Ja, jag kommer ………….tydligen middag, återkommer!

 

Forts. följer…..

 

/byZan 

Edited by byZan
Link to comment
Share on other sites

23 minutes ago, Apexorca said:

Uppenbarligen har då någon som tar hand om dig på ett bra sätt. :)

 

Absolut och ska absolut inte klaga för övrigt heller, såg att det skulle kunna tolkas som så när jag nu läste vad jag skrivit ovan, allt är bra:cool:

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

Forts…….

 

Så med den erfarenhet jag ändå tycker att jag fått under alla år när det gäller hobbyn och musiklyssnandet och med tanke på pension så fortsatte funderandet på om jag verkligen skulle göra något eller bara sitta nöjd? Med åren har jag också fastnat i en tanke om att jag långt tidigare blivit lurad/övertalad till att köpa en viss typ av elektronik för att uppnå mitt ljudideal. Kan väl säga att det var lite både ock, inte för att jag inte gillat det jag köpt och hört under åren, utan mer att jag varit ganska tidigt på med att skaffa nya prylar utan att jag kanske borde trott mer på mina öron och hjärta. Med tiden så förlitade jag mig mer på dessa vilket gjorde att urvalet av produkter minskade och att allt handlade mer om att matcha ihop rätt. Därmed inte sagt att jag med facit i hand alltid gjorde de rätta valen, ibland var det en fråga om tillgång på pengar och ibland på tillfällen att köpa ”billigt”. Men det lät absolut alltid annorlunda och närmare mitt ljudideal (kallar det bättre).

Med det senaste systemet så skulle jag kunnat sitta still i båten och bara behöva göra lite finslipningar för att jag tycker att det trots allt är lite roligt det också m a o tweaka och testa lite. 

 

När jag blir pensionär (frun är det sedan flera år tillbaks då hon mådde dåligt att vara i skolans värld, ca 40 år räckte) vad vill vi göra då? Det var en fråga vi ställde oss och samtalen oss emellan var med högt i tak, fantasier o s v. Vi kollade på nytt boende, andra hus, lgh, flytta från stan, köpa något utomlands, jätteroliga övningar men inget vi fastnade för och anledningen är nog flera, bl a är vi ”stadsbor” i grunden och gillar storstadens puls fast vi sällan utnyttjar den, inget egentligt trädgårdsintresse, vill ha närhet till barn och barnbarn m m. Sedan är det inte gratis att köpa lgh heller och lite av friheten försvinner när man bara kan gå ut och ta en nypa frisk luft, finns såklart för och nackdelar med allt och vi insåg att vi nog bor kvar?! Vi har ju trots allt en stuga som vi trivs fantastiskt bra i och med skärgården (Roslagen) alldeles utanför., så vi ska inte klaga utan vara tacksamma, pkt slut!

 

Så varför sålde jag av delar av systemet? Att minska antalet burkar var en uttalad vilja och att det skulle låta lika bra eller bättre var ett annat, men det sistnämnda var eller är inte ett måste, det kan duga med lite annorlunda också, är inte så kräsen numera! Men jag ljuger om jag inte medger att det finns ett klart behov av välljud, om det sedan blir bättre eller bara annorlunda vet jag inte men att det blir färre burkar det vet jag. Ta dCS-stacken t ex, den är ju bra och skulle kunnat bli ännu bättre om jag hade kunskap och intresse för att förfina dess fulla potential. Jag tänkte att det är 4 burkar som försvinner och jag orkar inte hålla på med alla inställningar för att leta bästa presentationen på olika genrer eller inspelningar, plug’n play är min grej. Jag gillar inte datorer heller, men klarar av att fixa lite och blir det mycket så ringer jag en vän. Däremot så klarar jag av att byta pu om det skulle behövas och tvätta skivor kan jag tycka är en rolig sysselsättning (ibland). Studer är helrenoverad så den hoppas jag slippa få fel på, den spelar finfint där den står och går. Vinylriggen är jag jättenöjd med så den får stå kvar likaså skivtvätten, cd-spelare och transporter har jag kvar så någon av dessa skulle jag kunna ta fram om jag nu inte får för mig att sälja alla cd, de har jag ju rippade så varför inte? Äh, de blir nog kvar i någon låda vad det lider, man får ju inget för dessa ändå.

 

Jag märker att jag tenderar att hamna lite off av det jag tänkte skriva i nästan varje del och ni kanske tycker att det blir svammel och ovidkommande, men jag gillar inte att vara fångad i ett färdigt, korrekturläst, rättstavat och grammatiskt rätt dokument/text som bara ska förmedla, live är bäst!

 

Vad var jag nu i tankarna…….

 

Jo, en tänkt pensionärsresa var det …. forts följer för nu måste jag jobba lite!

 

/byZan

Edited by byZan
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...