Jump to content

byZan - en tänkt pensionärsresa fr # 1275 och sedan blev det en blogg


byZan

Recommended Posts

38 minutes ago, octavia rs said:

 

Skulle jag gjort om mitt system idag hade Accuphase E-800 stått högt på listan och med sina DAC och Phono insticks kort så får man allt-i-ett.

 

Ända sedan jag gick med här 2004 då man satt och "drägglade" över Timbres Accuphase system så har det varit högt upp på min lista över elektronik jag skulle vilja ha.

 

E-800 2*50W klass A

E-800-1-scaled.thumb.jpg.c1341767170a487bedb1c526fbed69fa.jpg

 

 

Accuphase E-800 är en mäktig pjäs. Den är kanske inte direkt jämförbar med Absolares integrerade förstärkare ska dock sägas, där det är relativt olika djur i praktiken där Absolare är en kraftfull rörhybrid och Accuphase en renodlad transistorkonstruktion i ren Klass A. Tilläggsmodulerna hos Accuphase är självklart en bonus om man verkligen vill ha allt-i-ett, men man ska vara medveten om att det innebär vissa kompromisser sett till det sista av prestanda då dessa är något enklare i relation till nivån på förstärkaren kort och gott.

 

/ Marcus, www.perfect-sense.se

 

 

Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, Bebop said:

 Det det där med att skala ner antalet burkar är kanske något som är en naturlig process kopplad till ålder  

 

 

 

Kanske det @Bebop.

Det kanske är då man uppnår hifirävstatus. Det vill man ju. :sherlok:

 

Att älska musik sitter nog i generna. Lyssna på musik och att ha en HiFi-hobby som ger musiken den rättvisa upplevelsen som den förtjänar hänger till viss del ihop tror jag. För egen del har jag lyssnat på musik och spelat lite själv med stor glädje så länge jag kan minnas. Att lyssna  är i stort sätt konstant vilken anläggning jag än har tillgång till. Musiken är det som driver mig och säkert de flesta här, som jag förstår det.

Musik via live konserter, små iPhonlurar, i bilen, jobbstereon, hemma, i lurar, på resa med en lös högtalare och spelar från iPhone, mm.

Visst har sättett att lyssna ändrats genom åren och jag kan förstå att behoven på anläggningen ändras efter hand. Det verkar ju vara så ibland att ökad ålder på gamla hifirävar gör att de tänker som ni och hamnar då ibland med små rör-förstärkare och lättdrivna högtalare. 

Jag är inte där ännu. Jag samlar musik mest på rullband och vinyl och köper undantagsvis  CD om det inte finns på tex vinyl. Dock spelar jag en del CD ffa via mina lurar. Jag vill när andan faller på kunna dundra på med så realistisk fysik i ljudet som jag kan få till och ha kvar finessen och perspektivet. Jag älskar att spela kraftfyll dynamisk musik och få till ljudtryck med finess i detaljer och perspektiv. Inte PA ljud. Detta är en svår spagat och det är en hobby i sig för mig att få till så bra jag kan. Allt är kompromisser och prioriteringar. En kul hobby.

Men jag uppskattar mycket dessa andra vältrimmade system med få burkar och ofta magiskt fint ljud. Dock blir det svårt att spela kraftfull musik dynamiskt och stort med ljudtryck som liknar det riktiga instrument har. 

Jag har full förståelse för viljan att göra systemen små och delikata. Jag hamnar säkert där själv en dag när jag är klar med experimenterandet och byggandet av mitt ljudideal. Jag tror dock jag går vidare på den inslagna vägen ett bra tag till. Jag har ju inte uppnått hifirävstatus ännu. Vi får se.

 

Följer dock med stort intresse @byZan i hans jakt på nytt system som passar hans nya tankar i livet. Hoppas det är ok med mina tips som naturligtvis är subjektiva efter min smak.

 

Vill du behålla högtalarna kanske? Ett tips till med en personlig favorit. Om du vill ha en integrerad förstärkare som kommer kunna vränga elementen på TAD'arna ut och in och som spelar magiskt bra både med stort kraftfullt med ljudtryck och finstämt delikat skirt ljud så är det Dan D'Agostinos integrerade Momentum. Den har jag hört i olika system flera gånger. Den är fruktansvärt bra och slår många försteg+monoblock kombinationer med mycket högre prislapp. När jag som exempel hörde den på Amati Futura ner i München för många år sedan blev jag fullständigt tagen av det. Det var i ett rum på säker 200kvm och det hade sjuk kontroll på högtalaren och ljudet och trycksatte rummet fullt ut. Jag fattade inte hur det gick till faktiskt. Det är fortfarande det bästa jag hört i den prisklassen högtalare/förstärkare.

momentum_integrated_3.thumb.jpg.c184af9cccd3719799c908f82b799548.jpg

 

Edited by Apexorca
Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, Perfect sense said:

Accuphase E-800 är en mäktig pjäs.

 

Ja den är mäktigt stor och som en allt-i-ett maskin riktigt välljudande. Absolare´s integrerade har jag koll på och den är ljuvligt skön att ha i stugan oavsett vilken volym jag spelar på där.

 

2 hours ago, Apexorca said:

Det kanske är då man uppnår hifirävstatus. Det vill man ju. :sherlok:

 

Det vet jag inte om jag skulle kalla mig, men lite erfaren är jag nog när det gäller hur jag vill att det ska låta hos mig. Men när man inte vet vart grejerna ska stå än så är det svårt att välja rätt.

2 hours ago, Apexorca said:

Dan D'Agostinos integrerade Momentum

 

Denna finns också som ett alternativ utan att ha hört den speciellt många gånger. Tror att jag avvaktar beslut tills jag vet mer och ska ju till München i maj för första gången och får kanske då fler tänkbara kandidater? En liten rörhäck kommer inte att bli i ett huvudsystem även om jag hört att de kan spela magiskt fint.

 

2 hours ago, Apexorca said:

Följer dock med stort intresse @byZan i hans jakt på nytt system som passar hans nya tankar i livet. Hoppas det är ok med mina tips som naturligtvis är subjektiva efter min smak.

 

Klart att det är okej att skriva om sina egna upplevda stunder som givit en boost åt hur det kan låta och därefter tipsa, no problem!

Tycker att det är roligt att få tips i tråden och särskilt av de personer som jag varit hemma hos. Mycket lättare att läsa och förstå det som skrivs då tycker jag.

 

TAD’arna kommer det att bli särskilt svårt att skiljas ifrån känns det som, om det nu blir så? Men jag har ju iofs TAD i stugan som får agera som någon typ av liknande ljud om abstinensen skulle bli alltför svår.

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, Apexorca said:

Dock blir det svårt att spela kraftfull musik dynamiskt och stort med ljudtryck som liknar det riktiga instrument har. 

Det tror jag sitter mer i högtalarna och anpassning högtalare förstärkare avsennde framför allt känslighet. Mina högtalare har en mycket snäll faskurva och går aldrig under 3,7 ohm. 280 watt i 4 ohm som Memis kan lämna ifrån sig kommer man långt med, närmare bestämt ca 115 dB i topparna. Det räcker. Normalt spelar jag orkestermusik kring 80-85 dB och då är det högt. Om jag drar upp till 90  - 95dB lämnar hustrun huset. För det krävs 4-5 watt plus lite till då för topparna. 

 

Mina slutsteg idag kan lämna 450 watt, dvs ca 3-4 dB mer är Mimis och när jag spelar högt (som @Amatören fick erfara och reagerade på förra veckan, så hade jag 30 på displayen. Max är 99. Det vågar jag inte ens försöka mig på. Normalt spelar jag på mellan 20-25 och med Mimis hade jag fått ökat på 3-4 enheter till.

Link to comment
Share on other sites

19 minutes ago, Bebop said:

För det krävs 4-5 watt plus lite till då för topparna.

Med den dynamiken som ditt (och även mina) system kan prestera på normala volymer så krävs det mer än 4-5 W! ;) 

 

23 minutes ago, Bebop said:

4-5 watt plus lite till då för topparna

Skulle tro att det ligger närmare på 150-200 W eller mer med dina basar för att hålla styr på konerna i transistenserna. Hos mig så räckte inte 600 W i 4 ohm trots snäll impedans i basarna, utan slutsteget klippte! Men med 2100 W i 4 ohm så blev det annat ljud i skällan! :D

Link to comment
Share on other sites

När jag hade @JWE, @figge och @Audionet här senast så tog de två förstnämnda fram telefonerna och om jag inte missminner mig så var det någonstans 90-95dB som deras appar registrerade vid något tillfälle, att jag sedan ökade lite till när SRV spelades så vete tusan vad de skulle visat? Men högt var det och så högt spelar jag mycket sällan och då när frugan är ute ur huset. Apropå det så tyckte jag nog att Krell/ARC klarade av att hantera helheten bättre än Absolare, men jag kan minnas fel där, kanske var det bara en känsla?

 

Kopplade in Krell/ARC i veckan och har låtit de stått på för att värma upp inför lyssningen idag på em. Hur lät det då? Först så kände öron och kropp igen ljudet och sedan hörde jag hur annorlunda det lät, kanske inte så konstigt men ändå lite förvånande att jag skulle uppfatta det så, eller kanske inte? Gillar det jag nu hör och ska kanske behålla skiten?;)

Skoja bara men egentligen borde jag sitta nöjd kan jag tycka, kapitalförstöring av den högre skolan att lägga ut dessa prylar till försäljning bara för att vi ev ska byta bostad. Kanske ska byta bostad först för att se vad som skulle passa, smart byZan, smart tänkt:thumbsup: Men om jag nu vill minimera antalet burkar så är jag tillbaka på ruta ett, så var jag igång igen med mina funderingar som bara verkar ge mig huvudbry, usch vad jobbigt detta är!

 

25 minutes ago, octavia rs said:

Du kan ju alltid nedgradera till CR1 och de kommer snart en ny version av dem (tx).

 

Förstod att det var något på gång, men jag tror inte att jag kommer att lägga så mycket pengar på ett system igen så som jag gjort tidigare. Nu är tanken att jag bara vill ha ett mindre antal välljudande burkar, pkt slut!:Praying:

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

14 hours ago, byZan said:

Kanske ska byta bostad först för att se vad som skulle passa, smart byZan, smart tänkt:thumbsup: 

 

Det tror jag på också, risken är att det blir 2 byten annars. Hur som helst, lycka till med pensionärslivet. Jag har precis börjat känna på det och det är nog inte så dumt. :)

Link to comment
Share on other sites

On 2020-02-17 at 09:15, MatsT said:

Det tror jag på också, risken är att det blir 2 byten annars. Hur som helst, lycka till med pensionärslivet. Jag har precis börjat känna på det och det är nog inte så dumt. :)

 

Klart är att jag inte kommer att byta till något som är tänkt som permanent innan vi bestämt oss om hur pensionärslivet ska se ut. Däremot så skulle jag kunna sälja bit för bit då jag i princip har grejer på avbytarbänken som kan ersätta tills jag vet bättre. 

 

Tack, pensionen är något jag i princip aldrig tänkt att den skulle drabba mig, men nu inser jag att den är nära förestående och får gilla läget. Börjar man smaka på godiset så är det lätt att blir en vana;)

 

Anläggningen spelar fortfarande bra och jag saknar egentligen inget eller kanske lite av det lite lugna i framtoningen, men ljudbilden är bättre. Men å andra sidan så twekade jag inga grejer för att ge Absolare möjligheten till en rättvisare jämförelse på den fronten. Det är nog mer klangen av det som presenteras som för mig jämförs och inte parametrar av mer eller mindre av något, helheten bedöms genom att lyssna på musik - så fungerar jag idag, tror jag;)

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
On 2020-02-29 at 13:54, Apexorca said:

Ja systemet är det inget fel på. Laddas det med bra musik och dessutom trimmas med öl så lär det bli gåshud i mästarklass.

 

Du e snäll du:thumbsup:

 

Under em idag har jag lyssnat mer via R2R och det är både roligt och njutningsfullt, ikväll efter middagen blir det vinyl tror jag, undrar om jag inte ska ta fram några LP som inte spelats på länge eller om jag ska ta de säkra skivorna, får se vad jag känner för när det blir dags?

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

I går åkte jag ut till stugan för att kunna jobba ostört i några dagar, ingen fru, inga barnbarn, en telefon som ställdes i läge ”tyst”. Efter att ha burit in det jag hade med mig så slogs strömmen på till elektroniken och fick stå på medan jag tillagade en enklare middag. Nu skulle det streamas lite men till min förvåning så hittades inte Roon/Tidal trots att nätverket verkade fungera, va f*n nu då? Kollade ”allt”, startade om, i och ur med strömmen till Router etc ingen kontakt, orkade inte ta tag i det utan det blev att slå på TV’n och där samma sak, hittade inte …….o s v, nä nu j**lar, detta ska jag fixa utan att ringa alla mina hjälpsamma vänner eller mina söner!! Klart att jag fixade detta tillslut hade någon trott något annat, inte då! Så frukosten bestod av ett par espresso gjort på ett nyöppnat paket och smörgåsar med ost och två ägg därtill och sedan musik på lite högre volym trots att klockan bara var 04.15. Morgonen började gry och jag kände att jag mår ganska bra trots strulet med internet/wifi i går kväll.

 

/byZan

Edited by byZan
ord tillagt +1
Link to comment
Share on other sites

8 minutes ago, AlfaGTV said:

"jobba", jo jo... 

Jag kallar det också för det! :D SKönt att det löste sig!!!

 

Jo faktiskt jobba denna gång;)

Idag handlat lite torrvaror och en back Corona om jag måste hålla mig borta från jobbet, inget överdriven ”prepp” men ändå för eventualiteter.

 

Om du får problem med ”dateriet” så är det bara att ringa, klart jag ställer upp!

Nu lite Billie Holiday med en ny kopp dubbel espresso (ett bra skott - 16gr i 29sek, mums) som intas efter en egen tillverkad lunchtallrik med diverse god mat på. 

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

Geniet got problem Houston - can you reach me?

 

Pga strömavbrott, ny telefon och uppdatering av Tidal så har jag problem………igen!

Varför får jag inte över Tidal i Roon-appen så jag kan söka där?

Ej konfigurerad står det och när jag med mitt användarnamn.namn och nya lösen ord inskrivna rätt så blir det ”tekniskt problem”, varför?

Allt verkar uppdaterat med senaste versionerna, t o m appen och jag har startat om allt men inget händer, inte ens ctrl-alt del hjälper denna gång, varför ska det behöva vara på detta viset?

 

Snälla du som kan:schild_help:

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, byZan said:

Varför får jag inte över Tidal i Roon-appen så jag kan söka där?

 

De har ändrat hur man kopplar ihop Tidal med Roon i senaste versionen, om du har en dator prova att logga in i Tidal via deras hemsida så ska du se att det fungerar (alternativt med webläsaren om du använder en iPad). Roon klienten ska numera öppna en webläsare som du loggar in i Tidal med och på så vis kopplar ihop kontot, men om du inte kommer dit så kanske du måste ta bort Tidal kopplingen och lägga dit den igen. Rent säkerhetsmässigt är det en bra grej att man inte behöver spara Tidals lösenord i Roon.

Link to comment
Share on other sites

4 minutes ago, byZan said:

Om jag tar bort Tidal-appen så försvinner mina spellistor också, eller?

 

Allt du gjort i Tidal finns sparat hos dem inte i din app. 

 

@rikard är det samma med Qobuz jag har inte behövt ändra nått sen Roon uppdaterades de rullar på som vanligt.

Link to comment
Share on other sites

20 minutes ago, byZan said:

@rikard, tack för info:) men hur gör man då? Om jag tar bort Tidal-appen så försvinner mina spellistor också, eller? Rädd för att göra fel:Cry:

 

Jag menade Tidal kontot i Roon. Tidal appen borde väl fungera eller?

 

13 minutes ago, octavia rs said:

 

@rikard är det samma med Qobuz jag har inte behövt ändra nått sen Roon uppdaterades de rullar på som vanligt.

 

Trior bara det är Tidal än så länge, Jay blev tvungen att logga in igen bara, men såg på forumet att det var nån som hade problem med att webbläsaren inte öppnades.

Link to comment
Share on other sites

2 minutes ago, rikard said:

Jag menade Tidal kontot i Roon. Tidal appen borde väl fungera eller?

 

Jo den fungerar och radio går att lyssna på och så även från hårddisken i Nucleus.

Men Tidal kommer inte upp i ”bläddra!?

 

19 minutes ago, octavia rs said:

Allt du gjort i Tidal finns sparat hos dem inte i din app. 

 

Bra då vet jag det, TACK!

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

Nu när jag ”jobbar” hemifrån (läs; Corona) så blir det mycket lyssnande och vidare funderingar på livet som stundande pensionär. Vi hittar ingen lgh som passar oss just nu och därför så har vi sagt att vi bor kvar tills det ev. dyker upp någon bostad som vi kan tänka oss att bo i, om man nu vinner budgivningen?

Har senaste tiden kollat runt på internet på utbudet av tänkt elektronik och läst recensioner, både på hemmaplan och internationellt! Det finns många vägar att gå men om jag ska vara helt ärlig så vete tusan om det man har inte kan duga ettag till?

Hade det inte varit för Corona så hade jag absolut åkt runt och lyssnat på tänkbara kandidater, men nu är läget som det är och jag får avvakta och se vad det blir för konsekvenser av detta virus.

 

Allt gott förövrigt!

 

/byZan

 

Edited by byZan
Glömt ord
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, byZan said:

Nu när jag ”jobbar” hemifrån (läs; Corona) så blir det mycket lyssnande och vidare funderingar på livet som stundande pensionär. Vi hittar ingen lgh som passar oss just nu och därför så har vi sagt att vi bor kvar tills det ev. dyker upp någon bostad som vi kan tänka oss att bo i, om man nu vinner budgivningen?

Har senaste tiden kollat runt på internet på utbudet av tänkt elektronik och läst recensioner, både på hemmaplan och internationellt! Det finns många vägar att gå men om jag ska helt ärlig så vete tusan om det man har inte kan duga ettag till?

Hade det inte varit för Corona så hade jag absolut åkt runt och lyssnat på tänkbara kandidater, men nu är läget som det är och jag får avvakta och se vad det blir för konsekvenser av detta virus.

 

Allt gott förövrigt!

 

/byZan

 

 

Det hela kommer ju att hänga på vilken lägenhet du hittar. När jag flyttade från hus till lägenhet hittade jag en på översta våningen i ett 30-tals hus, med en nyköpt råvind som jag byggde om till lyssningsrum och sovrum. Då hade jag mig själv som granne i alla riktningar och kunde spela på ordentligt högt. Och som Marcus säger så är vi många som kan hjälpa dig med hemlån av produkter. Ett sett YG Acoustics Sonja XV med dubbla Invincible subbar kanske kan passa i en lägenhet? ;-) Och jag vet att dina Evo600 monoblock är skitroliga som motor till et par riktigt bra stativare. Det finns ju ett stort antal lösningar till din framtida situation. Rätt roligt tid du har framför dig tycker jag. 

Edited by Daniel
Link to comment
Share on other sites

10 minutes ago, lindome said:

Stativare:blackeye: vafalls:cool: Är det fritt fall eller @byZan ??

 

Har redan ett par och vet på skillnaderna;)

 

10 minutes ago, lindome said:

Inga förhastade beslut nu, lycka till i sökandet.

 

Tack, ska försöka hålla mig inom de tänkta ramarna, men om framtiden vet jag inget!;)

 

Testa hemma är absolut det bästa men ibland fungerar det inte, t ex mina TAD R1 blev lite av grisen i säcken även om jag hade stora högtalare innan och lyssnat många gånger på TAD innan jag köpte de olyssnade i hemmet.

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, byZan said:

 

Har redan ett par och vet på skillnaderna;)

 

 

Tack, ska försöka hålla mig inom de tänkta ramarna, men om framtiden vet jag inget!;)

 

Testa hemma är absolut det bästa men ibland fungerar det inte, t ex mina TAD R1 blev lite av grisen i säcken även om jag hade stora högtalare innan och lyssnat många gånger på TAD innan jag köpte de olyssnade i hemmet.

 

/byZan

 

Just TAD R1 är i stort sätt riskfritt att köpa. De låtar ju alltid bra. :) Så ingen gris i säcken där tycker jag.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...