Jump to content

byZan - en tänkt pensionärsresa fr # 1275 och sedan blev det en blogg


byZan

Recommended Posts

Vicken bra fråga! Jag tror tyvärr att Roon Core är den som knyts till ditt abbonemang/konto och att inte ditt Tidal-konto följer med om du skulle ansluta till t.ex. mitt nätverk och starta Roon-klienten på din telefon.

 

Däremot går det utmärkt att strömma från din Tidal-app i telefånen till AirPlay/Bluetooth om du ansluter till mitt nätverk, som @sprudel är inne på.

 

Link to comment
Share on other sites

Tack för bra inputs:) men nog trodde jag ni hade bättre koll på funktionerna och hade givit mig ett enhetligt svar:smash: Nu måste jag ju försöka testa innan helgen och undrar ju såklart vart det kan sluta i? KATASTROF!

Jag får försöka testa innan jag åker, men var bussiga och håll tyst om vart jag fått mina dolda talanger ifrån;)

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

@byZan man kan inte ha koll på allt :cool:

 

Jag är ju iofs rätt säker på att de är möjligt att logga ut ditt Tidal konto i Roon och sen logga in med ett annat. Men det finns alltid ett "men" då kommer din Roon Core att vilja synka in all musik ifrån det nya kontot vilket skulle bli en väldig röra så de är knappast nått att rekommendera. 

 

Möjligt är väl isåfall att gå in i Tidals egna app eller desktop och leta upp där man kan länka en spellista så den du ska till kan lägga till listan (jag har väldigt många spellistor som jag fått på detta vis).

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ni kan nu sluta att kalla mig en erfaren hifi-entusiast i fortsättningen om nu någon har gjort det:blush:

 

För länge sedan och jag menar då verkligen länge sedan, kanske några månader efter att jag blev med Vivaldi så skulle jag testa lite andra kablar än de medskickade.

Nu ska vi se om jag kommer ihåg rätt det jag nu kommer att erkänna för er;

1. Det första jag gjorde innan Vivaldi kom innanför dörren var att skaffa klockkablar för de fanns inte med? Det gjorde däremot de analoga kablarna.

2. När allt var inkopplat och efter att jag spelat ettag så var jag mycket imponerad av det jag hörde här hemma. Men hade hört det bättre hos andra och därför så började jag att ändra i alla de inställningar som Vivaldi erbjuder.

3. Visst fick jag det att låta lite bättre och var nog ganska nöjd då.

4. Jag spelade digitalt via Spotify, cd och Aurender men tyckte att det digitala inte hade en chans mot vinylen, inte ens i närheten faktiskt.

5. Tiden gick och jag ”glömde" nog bort att försöka vidareutveckla det digitala ljudet. Anledningar till det har jag många, men jag struntar i att försöka med bortförklaringar även om en del anledningar skulle kunna vara en del i det?

6. Nu är vi framme i tiden när Nucleus/Roon/Tidal skulle implementeras i systemet. Jo jag tyckte att det lät bättre i stugan även om det var mindre kostsam elektronik där. Nu fick jag huvudbry och började fråga runt om jag hade fel inställningar hemma i det för mig obehörigt svåra i att förstå dataspråk och vad det digitala egentligen gör vid olika inställningar.

7. Många lyssningar har gjorts av intresserade under årens lopp och ”alla" sa att de verkligen gillade vinylen men aldrig ett ont ord om det digitala mer än att det låter väl bra. Väldigt ödmjukt och ingen hårt dissande, även om det nog skulle varit berättigat kan jag tycka nu efter att nu ha fått till ett mycket bra digitalt ljud även här hemma (mer om det längre ner i inlägget).

8. Tiden gick och jag försökte tweaka till systemet men inga stora framsteg gjordes, även om jag tyckte att det blev lite bättre efter detta. Men jag var frustrerad över att stugans system spelade så pass mycket bättre. Funderade inte jämt på detta utan oftast när jag kom hem från stugans ljud i färskt minne.

 

Dagen då poletten ramlade ner!

 

9. @Audionet var här i samband med resan till Falun och han grottade ner sig det digitala här hemma. Han var nog ganska säker på att jag hade gjort något som jag inte borde ha gjort i den digitala världen. Det var sant men inget som lyfte det digitala ljudet nämnvärt. Däremot så frågande han helt plötsligt om mina kablar som Vivaldi-stacken var kopplade med och om jag inte skulle testa några andra. Där och då, just i det ögonblicket kom jag på att det var något jag ”glömt" bort, det hade ju bara gått några år sedan jag skulle testa andra kablar:blush: Jag sa inget där och då (ber om ursäkt för det @Audionet) för jag skämdes så in i h****te så jag fick hjärtklappning på köpet (tror inte det märktes) och blev så j**la ställd, självförtroendet åkte ner i botten och jag tänkte att detta kommer jag aldrig att berätta eller erkänna för någon. Men jag mår lika dåligt av att inte vara sanningsenlig så därför år ni läsa detta.

10. Direkt efter att jag skjutsat ut @audionet till Arlanda och släppt av honom där så började jag fundera på kablar, jag har väl inga bättre än de medskickade till Vivaldi? Jag kom inte på några kablar som låg i någon låda någonstans, utan jag fick nöja mig med generösa erbjudandet att jag skulle få några kablar skickade av @Audionet för att jag skulle kunna testa och om jag kunde höra om det blev någon skillnad.

11. I veckan som var skickades kablarna men jag han tyvärr inte hämta ut dessa innan jag for ut till stugan. Ni som läst i vinkällartråden tror säkert att jag hade det mysigt där ute? Jo föralldel men mina tankar var någon annan stans och jag letade som besatt i lådor och kartonger i helgen och hittade ett par kablar:) men skulle behöva ett par till:( Okej jag får vänta till måndag då jag kan hämta kablarna på posten. Men väl hemma så började jag rota runt bland lådor och i kartonger och döm om min förvåning så hittade jag ett par exakt lika par, hade ingen aning om att jag ens hade dessa kvar, tror t o m att jag sålt dessa för länge sedan, men tydligen inte alla;)

12. Nu sitter det två par TaraLabs The One On Board i Vivaldi-stacken och jag lyssnar numera på ett fantastiskt ljud både från cd och Nucleus, hur svårt kan/ska de va?:clown:

13. Nu ska det bli kul att testa kablarna jag ska hämta ut i morgon och jämföra.

 

Jag bjuder på detta och hoppas att ni finner denna fadäs så rolig att ni kissar på er?! Det hade jag gjort själv för inte kan väl någon vara så dum att man glömmer det viktigaste, kablar;););)

 

Ha en fortsatt trevlig söndag - för det kommer jag att ha,  jag ska sitta uppe länge och njuta av ”ny” musik från den digitala världen:app:

 

PS orkar inte korr-läsa utan skickar det precis som det är skrivet ur minnet DS

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

35 minutes ago, AlfaGTV said:

Kablar gör ju ingen skillnad, det vet ju alla! ;)

 

Hur tänkte du nu?;)

 

36 minutes ago, AlfaGTV said:

Jag blev dock lite nyfiken på hur de olika delarna i Vivaldi-stacken kopplas samman? BNC- bajonetter?

 

Prata inte kablar med mig för jag glömmer så fort:smash:

BNC till klockkablarna som är fem till antalet och XLR och AES/EBU till övriga in och utgångar för att nyttja stacken fullt ut.

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

Tycker nog att bortglömda tester och felkopplingar tillhör resans gång ? 
Jag kopplade min dcs fel en gång och döm av min förvåning att det blev bättre? Tittade i instruktionsboken ett stooort antal ggr och fick det inte till annat att fel blev rätt ljud. Kanske vart min dac/klocka inte riktigt friska? 
Gillar hur som helst din ärliga stil.

Link to comment
Share on other sites

Jag satt bara och log när jag spelade några referenslåtar och @calm du vet inte hur rätt du haft:thumbsup: och inte du heller @Audionet:thumbsup: och säkert fler med er ingen nämnd ingen glömd!

Nu hör t o m mina öron skillnaderna och jag blir så glad att jag redan nu måste skriva lite till;

 

Nu har jag en helt annan scen framför mig när jag lyssnar och instrument och röst låter ”nästan" som på vinyl och R2R. NU KAN JAG BÖRJA TWEAKA PÅ RIKTIGT!

Jag blir så sjukt kissnödig när jag tänker på min ”lilla” fadäs:24:, men kul har jag:64:och roligare ska det bli längre fram i höst när jag bl a hittat rätt bland inställningar och lite annat jox!

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, byZan said:

Jag satt bara och log när jag spelade några referenslåtar och @calm du vet inte hur rätt du haft:thumbsup: och inte du heller @Audionet:thumbsup: och säkert fler med er ingen nämnd ingen glömd!

Nu hör t o m mina öron skillnaderna och jag blir så glad att jag redan nu måste skriva lite till;

 

Nu har jag en helt annan scen framför mig när jag lyssnar och instrument och röst låter ”nästan" som på vinyl och R2R. NU KAN JAG BÖRJA TWEAKA PÅ RIKTIGT!

Jag blir så sjukt kissnödig när jag tänker på min ”lilla” fadäs:24:, men kul har jag:64:och roligare ska det bli längre fram i höst när jag bl a hittat rätt bland inställningar och lite annat jox!

 

/byZan

Bara roligt om du hittat hem även digitalt!!!! Jag har alltid hållit din vinylrigg som en av de absolut bästa som jag lyssnat till och om du nu kan få den digitala sidan att klinga lika bra så måste jag verkligen gratulera. Att jobba med hifi är ett livslångt projekt där utvecklingen ofta sker långsamt men ibland språngvis och många gånger med oväntade resultat efter okonventionella lösningar och förändringar. Det är lätt att bli hemmablind och med hänsyn till de sannolikt otaliga inställningsmöjligheter som bjuds och andra kombinationer som kan testas så är det osannolikt att man lyckas med en gång. Snarare motsatsen. Men ljudet på digitala sidan har aldrig varit dåligt tvärtom, men det känns som det skulle kunna finnas en nivå till och att Vivaldi-riggen haft ytterligare potential att leverera i klass med vinylen. Jag är urusel på digitalteknik men misstänker att detta är mer @Audionet:hemmabana. Så lite mer testande av kablar och inställningar och med instruktionsboken och anteckningsbok i handen så är jag övertygad om att du kommer landa rätt. Men varje steg skall nog dokumenteras så att man inte hamnar i sitsen att man glömmer så att man inte kan komma tillbaka till där det lät ännu bättre. Lycka till och jag kommer mer än gärna och lyssnar igen! :thumbsup:

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, juha said:

Tycker nog att bortglömda tester och felkopplingar tillhör resans gång ? 

Beredd att hålla med! :) Mången gång har man kommit på att man kopplat på ett annat sätt än tänkt!

 

3 hours ago, byZan said:

Hur tänkte du nu?;)

Du inser säkert att jag bara skojade! Men, givetvis ett stort grattis till ökat välljud! Känner igen känslan när man kopplar in en pryl och det bara känns "rätt"!

Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, AlfaGTV said:

Du inser säkert att jag bara skojade!

 

Absolut!

 

9 hours ago, AlfaGTV said:

Men, givetvis ett stort grattis till ökat välljud! Känner igen känslan när man kopplar in en pryl och det bara känns "rätt"!

 

Tack! JA det är en skön känsla ljudmässigt men kanske inte för självförtroendet när man som jag inser hur korkad man kan vara;)

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

10 hours ago, calm said:

Lycka till och jag kommer mer än gärna och lyssnar igen!

 

Tack och tack för dina uppmuntrande ord i all denna soppa som självförvållat har hamnat i.

Återkommer om ett nytt lyssningstillfälle när jag fått allt att lira som önskat.

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

I kväll har jag testat och lyssnat lite mer och ler fortfarande åt min fadäs, allt detta är roligt och roligare saker ska ni få läsa om längre fram i tråden, jag lovar!

Men just nu och några veckor framåt så ska jag utvärdera det ”nya" ljudet och testa lite kablar, det är fullt upp med det vill jag lova.

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

On 2019-10-20 at 21:43, AlfaGTV said:

Vicken bra fråga! Jag tror tyvärr att Roon Core är den som knyts till ditt abbonemang/konto och att inte ditt Tidal-konto följer med om du skulle ansluta till t.ex. mitt nätverk och starta Roon-klienten på din telefon.

 

Jag svarar på min egen post här, men jag fick tillfälle att prova detta då en kompis besökte mig, och han sitter själv med Roon samt Tidal.

Han anslöt sin iPhone till mitt nätverk/server och det är då mitt konto/profil som kommer upp in hans Roon Control. (Hans app sa att den inte kunde hitta sin Core, och efterfrågade om han ville ansluta till en annan och då dök min Core upp)

Link to comment
Share on other sites

 

Med risk för att det kan bli en kabeldiskussion så vill jag ändå ha svar på mina funderingar och hörsägner.

Jag håller på att testa lite själv och kommer säkert att få ett svar på de ev hörbara skillnaderna när jag är klar, men önskar under testtiden ha svar på de funderingar jag har.

 

Kan man använda analoga XLR 110 ohm’s kablar istället för digitala dito?

Är det hörbart stora skillnader eller är det bara risken för att få in störningar som ökar med analoga kablar?

Jo jag har läst på nätet om skillnaderna men ingenstans hittar jag någon som redovisar de hörbara skillnaderna, någon som kan länka till en sådan test/rapport?

Jag har också hört att "förr i tiden" så gjordes det inte lika stor skillnad på vilken kabel man använde, de var ”samma" kablar men kallades bara digital eller analog, kan det ha varit så? 

Är det övrig utrustning som blivit så bra/känslig att man måste ha sk. digitala kablar?

 

Nyfiken på detta då jag som ni förstår testar och försöker få ut det mesta och bästa ur min Vivaldi. 

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

Min teori är att "digitala" kablar är byggda för att fungera bäst (~minst påverkan på signal) inom ett bandbreddsområde som skiljer sig från de analoga. 

Jag utgår ifrån att impedansen (110Ohm) mäts på samma sätt för båda kabeltyper.

 

Rent krasst har jag aldrig varit med om att en "analog" XLR misslyckats med att överföra SPDIF-signalen över det gränssnitt som kallas AES/EBU, alltså digital överföring.

Jag är för övrigt benägen att betrakta all signalöverföring mellan apparater som analog, det är bara det att signalen växlar mellan ingen nivå och full nivå.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, byZan said:

Kan man använda analoga XLR 110 ohm’s kablar istället för digitala dito?

 

En analog xlr håller oftast en impedans runt 40-70ohm har jag för mig medans digital xlr är tänkt att hålla 110ohms impedans men den får variera mellan 88-132ohm.

Så korta sträckor kan en "analog" xlr nog fungera med digitala signaler utan att du märker någon skillnad men längre sträckor kommer impedansen ställa till det.

Däremot använda en digital XLR till analoga signaler de går bra.

 

Såhär skriver man om Beldens ena aes kabel.

"Our recommended cable for most balanced audio applications is Belden 1800F, a highly flexible AES/EBU cable suitable for both digital and analog applications."

Edited by octavia rs
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, AlfaGTV said:

Min teori är att "digitala" kablar är byggda för att fungera bäst (~minst påverkan på signal) inom ett bandbreddsområde som skiljer sig från de analoga. 

Jag utgår ifrån att impedansen (110Ohm) mäts på samma sätt för båda kabeltyper.

 

Jo så tror nog jag också att det är tänkt och mäts.

 

2 hours ago, AlfaGTV said:

Rent krasst har jag aldrig varit med om att en "analog" XLR misslyckats med att överföra SPDIF-signalen över det gränssnitt som kallas AES/EBU, alltså digital överföring.

Jag är för övrigt benägen att betrakta all signalöverföring mellan apparater som analog, det är bara det att signalen växlar mellan ingen nivå och full nivå.

 

Det är just det! Misslyckas det aldrig aldrig så kan man ju använda ”analoga” kablar likväl, eller missar jag något nu?

 

2 hours ago, octavia rs said:

En analog xlr håller oftast en impedans runt 40-70ohm har jag för mig medans digital xlr är tänkt att hålla 110ohms impedans men den får variera mellan 88-132ohm.

 

Jag trodde att det var ganska exakta ohm tal för att kunna sälja kablarna som analoga XLR/RCA eller digitala, men där kanske jag är ute och cyklar?

 

2 hours ago, octavia rs said:

Så korta sträckor kan en "analog" xlr nog fungera med digitala signaler utan att du märker någon skillnad men längre sträckor kommer impedansen ställa till det.

Däremot använda en digital XLR till analoga signaler de går bra.

 

Vad är korta sträckor?

 

2 hours ago, octavia rs said:

 

Såhär skriver man om Beldens ena aes kabel.

"Our recommended cable for most balanced audio applications is Belden 1800F, a highly flexible AES/EBU cable suitable for both digital and analog applications."

 

Den ska jag googla på.

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, byZan said:

Jag trodde att det var ganska exakta ohm tal för att kunna sälja kablarna som analoga XLR/RCA eller digitala, men där kanske jag är ute och cyklar?

 

Nej de är rätt stort spann. Men de lär ju vara bra om de digitala håller sig så nära sin tänkta impedans som möjligt.

 

5 minutes ago, byZan said:

Vad är korta sträckor?

 

Det beror nog på flera omständigheter så jag kan inte säga nått exakt tal men bakom ett rack tror jag de är lugnt.

Link to comment
Share on other sites

Den här bilden sammanfattar en hel del vad som är mer eller mindre viktigt vid olika signaler @byZan

 

Cable-Substitution-Chart.png.4b08b445435dc43355fe5a3e9e64a940.png

 

 

https://www.belden.com/blog/broadcast/cable-substitution

 

"One of my favorite jokes is about Belden 1800F. This cable is our top-of-the-line for microphone cable. The reason is simple. With analog cable, the key parameter is capacitance. The lower, the better. And Belden 1800F is 13 picofarads per foot (pF/ft.). That's even lower than Category 5e or 6 or 6a (15 pF/ft.).

However, Belden 1800F is also 110 ohms impedance for use with digital audio. In fact, this cable started life as digital audio patch cable. It was a high quality cable that is very flexible, and came in many pretty colors. It says right on the cable, "digital audio". If your customer says, "I can't use this on my analog mics because it says 'digital audio’," there's no problem. I will personally send you a bottle of rubbing alcohol. With that you can rub off the word "digital" and the cable works PERFECTLY after that.

It's not what it says on the cable, it's what is required to run that signal."

 

 

Link to comment
Share on other sites

Så i stora drag så skulle man kunna säga att analoga XLR kablar skulle kunna fungera som en ”digitalkabel" men beroende på ”application” och öronen, eller? Eller var det en alldeles för enkel slutsats?

 

/byZan

 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, byZan said:

Eller var det en alldeles för enkel slutsats?

 

 

Egentligen inte AES/EBU är designat för att klara långa längder säg 100m med rätt sorts kabel utan att de blir för mycket fel i överföringen skulle du ta "fel" sorts kabel så skulle överföringen bli lidande kanske inte fungera överhuvudtaget. Men i en normal stereo installation där man sällan har mer än ett par meter kabel kommer den digitala överföringen troligtvis fungera utan större fel med mer eller mindre vilken kabel som helst (kanske inte vad som helst men en analog xlr kommer fungera).

 

Man kan enkelt säga att allt har med längden på kabel att göra vad som fungerar, har du väldigt långa kablar så kommer impedansen vara viktig för en AES/EBU kabel och kapacitansen vara viktig för en analog signal kabel (väldigt förenklat :) )

Edited by octavia rs
Link to comment
Share on other sites

Nu har det gått en vecka sedan jag kopplade in de lånade digitalkablarna och de ska få sitta kvar (spelas dygnet runt via Tidal genom dac, upsampler, ingen annan elektronik är påslagen förutom då jag lyssnar förstås;)) i någon vecka till innan jag kopplar tillbaka till mina TaraLabs för att höra om de ev. skillnader som kablarna har? Att det är skillnad mot de medskickade råder det inget tvivel om och då till det bättre, såklart! Men det kanske finns en baksida eller merjobb? Jag hör nu liksom tidigare när jag tycker att det är en dålig/tråkig inspelning, men nu är det så mycket tydligare och då måste jag kanske börja leta (merjobb) ”bra” eller de ”bästa" inspelningarna för att kunna njuta fullt ut? Nja, det är trotsallt musiken som är det viktigaste för mig.

 

Ska iaf bli roligt att få ett facit på denna test, återkommer.

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

31 minutes ago, A/Wing. said:

Kapar denna tråd med enfråga jag har ju något som kallas för l-link kabel mellan Aries och Vegan 

gör det någon skillnad att leta upp något bättre.?

 

Kapa på du! Själv har jag i princip ingen aning men tror att du snart får svar av våra gemensamma "digitala robotar” här på forumet;)

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, A/Wing. said:

Kapar denna tråd med enfråga jag har ju något som kallas för l-link kabel mellan Aries och Vegan 

gör det någon skillnad att leta upp något bättre.?


Med tanke på att ämnet för dagen är "digital" överföring av information så passar det väl utmärkt! :)

Jag vet att Mr Wang, Auralic CTO (?), rekommenderar och även bundlar en Audioquest med sina maskiner utomlands.

 

Quote

You should use best quality HDMI cable between ARIES-SIRIUS-VEGA, the one connect LEO GX is not important as it will not transfer music data. The critical part is to make sure the cable is fully compatible with HDMI 2.0 standard and it is with length of 1 meter or shorter.


Intressant att @byZan upplever en markant skillnad på de kablar han provat, dels därför att jag litar på hans omdöme och dels då jag tänkte mig att dCS inte skickar med nåt "skräp" i den kostsamma kombinationen som Vivaldi-stacken utgör.

 

Oavsett anledning är det :thumbsup: på att man njuter musiken!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...