Jump to content

byZan - en tänkt pensionärsresa fr # 1275 och sedan blev det en blogg


byZan
 Share

Recommended Posts

10 hours ago, byZan said:

Mässan är inplanerad och jag åker ner redan på fredagen, så en AW för er knegare kanske skulle kunna passa?:winking: Eller så blir det kanske middag på stan på lördagen?

Hoppas vi kan ses! För ett besök på Tjörn räcker väl inte tiden till?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
On 2022-08-26 at 10:03, byZan said:

Ja det är oturligt men säkert ”bara” någon lödning eller en dålig komponent (kretskort) och hoppas därför på en snabb service

Nu har jag haft många konversationer med LampizatOr och deras tekniker och de har testat dac’en i tre olika system, med olika anslutningar utan att ha hittat några fel? Va fan! Jag kan inte säga emot dem men lite konstigt är det då jag testade med andra rör, bytte vä mot hö och XLR-kablar och  problemet kvarstod, testade oxå med @VoicesInMyHead’s dac och den spelade utan problem. Så jag funderar på vad det skulle kunna vara då? Det enda jag kan tänka mig är USB kabeln som orsakat detta, hade en annan kabel vid testandet med @VoicesInMyHead’s dac, min kabel var för kort och det var enklare då att ta en annan. Kan det vara så simpelt? En onödig transport och felsökning pga en kabel och att jag inte testade innan jag skickade den grämer mig så in i h…..e! Nu skickas dac’en tillbaka till mig i veckan och är då väl genomgången, uppmätt och med garanti att den låter hur bra som helst.

Måste dock tacka LampizaOr för en kanonservice, de vägrade skicka den tidigare innan alla tänkbara fel var genomgångna, många frågor fick jag och om handhavande, typer av rör, setup etc etc. Med hjälp av Google översättningsprogram så funkade det även om det blev lite konstiga översättningar, Google har inte fattat att jag är Stockholmare och pratar inte rikssvenska:winking:

 

Nu när min Studer B67:a ska ner till Kinnahult för genomgång så bävar jag för att det är ett simpelt fel med den oxå, men jag får ta den smällen då jag inte öppnar och kollar själv.:blush:

 

/byZan

 

Link to comment
Share on other sites

Segt @byZan:bandage:

Ja. det är faktiskt inte helt ovanligt att det kan vara kablar som stökar. Jag hade ett fel/glapp på en lång XLR-signalkabel från en rullbanadare som gjorde felsökningen  besvärlig innan det visade sig vara kabeln och helt nyligen en kabel i tonarmen som glappade. När vi testade Innuos Statement hos mig var det glapp i en USB-kabel.

 

Angående B67an. Vad var det för fel på den?

 

Link to comment
Share on other sites

16 minutes ago, Apexorca said:

Angående B67an. Vad var det för fel på den?

Den slutade att driva när jag satt och lyssnade för några veckor sedan. Utan band testade jag att spola och det fungerar åt båda hållen, tror jag eller om jag minns fel?

Lika bra att låta ett proffs kolla på den, om jag börjar pilla så händer det väl något annat med den. Kanske ska ta och snygga til den oxå, klä den i något vackert träslag och sedan skaffa någon typ av lutande ”vagga” så den visar sig lite halvt tillbakalutad - lite laidback - nonchalant ut från sweetspot? När den sedan spelar så ska man inte fatta att den kan låta så jäkla bra med den nonchalanta stil den visar upp, typ så:winking:

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

13 minutes ago, byZan said:

Den slutade att driva när jag satt och lyssnade för några veckor sedan.

Har du provat att spela av den stående? De äldre Studermaskinerna, inklusive B67 är inställda för att stå eller ligga ner. Det ställer man under luckan nertill. Med ännu tidigare modeller som B62 skiftade man om med en arm, typ dörrhandtag. På de senare modellerna typ A-807 slipper man det. Mitt tips är att prova spela och ha den stående för att se om det funkar då.

 

En annan orsak kan vara att högra drivrullen inte går runt. Då stannar den också. Det kan lätt hända om den står still längre perioder. Det brukar gå över efter lite spelning och ”massering” av drivhjulet.

Link to comment
Share on other sites

USB kablar kan ställa till det.

Tycker det är lite konstigt att inte Lampizator styr upp en felsökning på din hemmaplan för att fastställa att det verkligen är dac'en som är problemet och inte handhavande, annan apparat, kabel, felkoppling osv. innan man ber dig skicka tillbaks dac'en. 

 

Link to comment
Share on other sites

16 minutes ago, Audionet said:

USB kablar kan ställa till det.

Tydligen, kanske, vet inte:winking:

17 minutes ago, Audionet said:

Tycker det är lite konstigt att inte Lampizator styr upp en felsökning på din hemmaplan för att fastställa att det verkligen är dac'en som är problemet och inte handhavande, annan apparat, kabel, felkoppling osv. innan man ber dig skicka tillbaks dac'en. 

Det var nog jag som stod på mig att det måste vara dac’en som det var fel på eftersom jag trodde och sa att jag hade testat allt! Så ingen skugga ska falla på deras tekniker, utan det är jag som orsakat dem huvudbry och kanske t o m gråa hår? Ska bli spännande att se om kabelteorin håller när den väl är hemma igen? Om det nu är kabeln så får nog Sablon skicka en ny på garantin.

 

/byZan 

Link to comment
Share on other sites

7 minutes ago, byZan said:

Ska bli spännande att se om kabelteorin håller när den väl är hemma igen?

 

Verkligen! Har du möjlighet att testa USB kabeln i stugan? Jag tänker att du inte behöver vänta på att DAC:en kommer hem för att se om det är kabeln som är problemet. Eller om du vill svänga förbi med den här så kan vi testa den hos mig?

Link to comment
Share on other sites

17 minutes ago, VoicesInMyHead said:

Verkligen! Har du möjlighet att testa USB kabeln i stugan? Jag tänker att du inte behöver vänta på att DAC:en kommer hem för att se om det är kabeln som är problemet. Eller om du vill svänga förbi med den här så kan vi testa den hos mig?

Har ingen möjlighet i stugan för test, tror jag? Och tanken att slinka förbi dig har oxå snurrat i huvudet! Men som arbetsledare är tiden knapp och funderandet på olika lösningar i bygget har fyllt övrig tid och om jag ska vara riktigt ärlig så har problemet med dac’en levt ett ganska undanskymt liv även om jag haft mejlkontakt med LampizatOr. Ibland kretsar inte livet kring apparater för musik lyssnande eller så är det såpass bra via de andra källorna så jag kan ta det lite ”piano" s a s:winking:

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, byZan said:

Kan det vara så enkelt @Bebop?

Det kan vara så enkelt men det behöver inte vara det. Men jag tycker att man först provar och se om det finns lågt hängande frukt först. Min stannade också i början. Jag ringde till säljaren och frågade. Då hade jag vinklat spelaren i 45 grader. Han berättade då att den ställts in för stående avspelning. Efter justering till stående så försvann problemet. Om jag skulle vilja ha den liggande så bad han mig återkomma så skulle han instruera mig hur man gör. Det behovet har inte behövts. Jag vill minnas att man måste justera ”tape tension” (bandsträckningen) mot drivrullen som minskar när spelaren ligger ner. A-modellerna sköter detta elektroniskt.

 

Jag har också haft kärvande höger drivrulle som försvann efter massage och efter lite spelande. Det är ju proffsmaskiner och är gjorda för frekvent användning och då uppstår sällan den typ av problem. Men det kan som sagt vara något annat men prova först med det enkla. Det är mitt tips.

Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, Bebop said:

Har du provat att spela av den stående? De äldre Studermaskinerna, inklusive B67 är inställda för att stå eller ligga ner. Det ställer man under luckan nertill. Med ännu tidigare modeller som B62 skiftade man om med en arm, typ dörrhandtag. På de senare modellerna typ A-807 slipper man det. Mitt tips är att prova spela och ha den stående för att se om det funkar då.

 

En annan orsak kan vara att högra drivrullen inte går runt. Då stannar den också. Det kan lätt hända om den står still längre perioder. Det brukar gå över efter lite spelning och ”massering” av drivhjulet.

 

Jag tror inte det spelar någon roll. Alla Studer jag testat spelar på alla håll vinklar utan problem. Den borde kunna driva och spela helt korrekt även om du kör den i Loopen på Liseberg.

Link to comment
Share on other sites

14 hours ago, Apexorca said:

Jag tror inte det spelar någon roll.

De har ju en inställning för om den skall ligga eller stå. Det finns en kalibrering för detta och om den har hög bandspänning spelar det säkert ingen roll. Det är ju det man kan kolla genom att prova liggande och stående om man har problem. Bandspänningen påverkar också spolningshastighet. Det är ju ingen garanti att alla spelare är inställda lika. Min klarar inte liggande med mindre att jag kalibrerar detta. 
 

När spelaren står upp så hålls ju bandspänningen uppe via drivrullarna av jordens dragningskraft. Det gör de inte om spelaren ligger ner. Då måste bandspänningen vara större så att rullarna lämnar bottenläget och det går att justera till vänster under luckan.

 

Men som sagt, det kan vara något annat också. Mer vanligt är nog att inte högra drivhjulet snurrar. Det är ju lätt att kolla med att hålla fingret på. Slutar den att rulla stannar spelaren.

 

Jag har vält min i liggande läge för att testa igen. Så här långt inga stopp men jag har varit med om det tidigare  några gånger.

Link to comment
Share on other sites

Hmm. Jag har faktiskt aldrig märkt någon skillnad på det. Trots att jag haft mina olika B67 i en vagn och haft dem i olika lägen allt mellan rakt stående till helt liggande så har det aldrig krånglat.

Men det är säkert som du säger. Tror du det spelar någon roll för banden eller återgivningen?

 

 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Apexorca said:

Tror du det spelar någon roll för banden eller återgivningen?

Nej. Farten och trycket mot tonhuvudet styrs av tryckkudden och gummirullen mot kapstanaxeln. Bandspänningen handlar bara om att bandet skall vara sträckt och ligga an rullarna vid sidan om så att de rullar plus att bandet inte spolas upp för löst. Det är den spänningen man kan justera. Men funkar det finns det ingen anledning. A-maskinerna känner av detta och justerar själv vid behov.

 

Jag körde ett par band liggande idag och det gick utmärkt. Min teori är att innan när det stannat så har bandet legat för löst mot ”rullen” (lite osäker på det rätta benämningen) som inte snurrat och då stannar bandaren direkt. (Prova och tryck mot styrrullen så den inte snurrar. Då stannar maskinen). 
 

9EE87170-FBBD-4CF9-8D27-80D5BC3DEF80.jpeg

Link to comment
Share on other sites

30 minutes ago, Bebop said:

Nej. Farten och trycket mot tonhuvudet styrs av tryckkudden och gummirullen mot kapstanaxeln.

 

Precis. Det är därför jag tror att det inte spelar så stor roll hur spelaren står om bara bandet som du skriver blir bra spänning med de "fjädrande rullarna". Jag har aldrig haft problem med dem.

Jag lyfter lite på dem ibland med fingern om jag vill att det skall spola fortare på B67an. Funkar toppen. :shush:

Link to comment
Share on other sites

Nu hemma och testade bandspelarens drivhjul som föreslagits och det snurrade inte:frown: Bankade och slog lite men inget hände:winking: Skojade bara, kände om jag kunde känna om den hade någon form av kontakt med någon rem/motor eller hur det nu funkar, kände ingen vibration eller annat.

 

Nu något roligare och det är att min LampizatOr är påväg hem utan att de har hittat något fel. Ska bli spännande att få testa vad som skulle kunnat vara fel - USB kabeln eller STATEMENT? Men det får bli först i slutet av veckan som detta kan testas.

 

Väl hemma igår så startade jag upp systemet efter att bara ha lyssnat i stugan den senaste tiden. Det blev via det digitala först och reaktionen blev - WOW vad bra det låter, ska jag inte vara nöjd med det digitala ändå? Därefter så måste jag bara testa en vinyl oxå! WOW så mycket ”bättre" det lät, såpass att det blev några fler skivor som spisades och då kom jag fram till att det digitala absolut lät bättre med LampizatOr som jag minns det? Så det blir en fortsatt lyssning och då oxå med Statement inkopplad. Hoppas få några dagars lyssnande innan mässan och därefter ska jag ta ett beslut om hur jag ska göra med det digitala.

 

Sjukt vad jag överdriver - så mycket bättre hemma, det digitala är inte bra hemma o s v. Nja inga jätteskillnader på vissa parametrar men ändå så annorlunda.

Nu har jag babblat färdigt för frugan står i dörren och vill att vi ska åka och handla, för husfridens skull så får jag hänga på.

 

/byZan 

Link to comment
Share on other sites

Idag är det en spännande dag för mig, för idag på sen eftermiddag eller tidig kväll så ska jag hämta min Lampizator på vårt utlämningsställe. Inkoppling direkt efter det då jag är spänd på att höra om felet består och då måste leta vidare i systemet vad som orsakade den ”döda” vänsterkanalen? Det blir förmodligen lite annat oxo i kväll, uppdatering av Roon, men det ska väl gå smidigt nu? Om jag får allt att fungera så ska utvärderingen av Statement NextGen ta vid där den slutade så abrupt. Det blir kanske lite som att börja om? Nja kanske ändå inte för Statement har stått med ström på i väntan på att få spela in sig, inte hela perioden men när jag varit hemma har den fått göra det. Så med lite flyt i em/kväll så kan jag få lyssna vidare och hinna få en referens tills jag ska ner tid Gbg och mässan där.

 

/byZan

 

 

Link to comment
Share on other sites

Så typiskt att det ska drabba just mig!

 

Packade upp dac, i med rör, kopplade in kablar och sen började helevet - du har ingen internetanslutning och det hade jag visst för jag googlade åt frugan fem minuter innan? Ctrl-alt-delete eller snarare i och ur med fiber och routerkablar, strömkablar likaså, men inget hände:knocked:

 

Sedan fortsatte det som vanligt - borttrollad även om jag fick igång internet med X antal omstarter och lite annat pill.

Så nu blir det en lång natts sömn och hoppas att det lagar sig själv över natten:winking: Inget ljud m a o:steam:

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

8 minutes ago, byZan said:

Så typiskt att det ska drabba just mig!

 

Packade upp dac, i med rör, kopplade in kablar och sen började helevet - du har ingen internetanslutning och det hade jag visst för jag googlade åt frugan fem minuter innan? Ctrl-alt-delete eller snarare i och ur med fiber och routerkablar, strömkablar likaså, men inget hände:knocked:

 

Sedan fortsatte det som vanligt - borttrollad även om jag fick igång internet med X antal omstarter och lite annat pill.

Så nu blir det en lång natts sömn och hoppas att det lagar sig själv över natten:winking: Inget ljud m a o:steam:

 

/byZan

 

Ring mig imorgon förmiddag så löser vi det här - eller så kommer jag ut till dig 👍🏻.

 

/ Marcus

Link to comment
Share on other sites

Allt var avstängt förutom Statement som bara hade sin strömkabel. Så nu efter att internet kom igång så ville ”alla” enheter bli uppdaterade till deras senaste versioner och jag tror jag lyckades med det? Men det står att Lampin inte finns fast det spelar från Roon, det är bara för mycket:blush: Bytt USB kabel utan verkan, vete tusan vad jag har gjort för fel i inställningar eller om jag har kopplat fel? Jaja det blir morgondagens problem innan jag ska vara barnvakt (mitt uppe i allt).

 

/byZan 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...