Jump to content

byZan - en tänkt pensionärsresa fr # 1275 och sedan blev det en blogg


byZan

Recommended Posts

Klassisk musik de senaste morgnarna på klart moderat volym, inget analyserande och inget jämförande, bara lite mysigt att få sitta ensam på mornarna och lyssna för att ev kunna hitta några godbitar. Det värsta är att det finns hur mycket som helst att välja på och i olika versioner. Vad som är en bättre eller en sämre version med den ena eller andra har jag svårt att bestämma mig för, känns nästan ogörligt. Men många fina inspelningar finns det och det är väl bara att fortsätta spela lite då och då när det passar för stunden. Jag tycker att jag inte bara kan slö-lyssna på klassiska verk utan jag måste vara eller komma in i musiken snabbt för annars tycker jag att det inte ger något? Blir nästan jobbigt att lyssna då! Men väl inne så är det fantastiskt vad alla inblandade kan få det att låta. Men som sagts tidigare så är det säkert så att för att få ut det bästa/mesta så ska man nog vara koncentrerad och lite påläst?

 

Nog svamlat men kul och bra att det finns trådar på forumet som  ger tips på bra inspelningar, framförande osv, även om tipsen är subjektiva så väcker de ens nyfikenhet (iaf min) att provlyssna.

 

Nä nu blir det en kopp till innan jag duschar och rakar mig, barnkalas (7 år) idag.

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

Barnbarn är konstiga varelser, ena gången så får man både kramar och pussar, en annan gång så är man så blyg att man inte släpper mamman eller pappan för en sekund, ålder spelar såklart in här. Men efter att jag ha spelat ut mina ess så brukar det oftast bli bra och oavsett så är det kul att bara få umgås lite.

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

Igår kom 2 av barnbarnen ut till oss i stugan tillsammans med sona föräldrar för de var nyfikna på hur långt de kommit med attefallshuset och var de skulle sova. Den ena kom med öppna armar och lindade in sig i farfars trygga famn (mysigt) medans den andra bara fnittrade och ville verken prata eller kramas. Då frågade jag henna hur hon ville ha korven serverad till den stundande lunchen, kokt/grillad, på längden/tvären, med eller utan bröd, inget svar bara fnittrandes. Gåtfullt:winking: Det blev grillar med bröd och farfar och hon skulle göra iordning den tillsammans med en speciell ordning på tillbehören, så det så!

När de åkte hem igen vid 15-tiden så fick vi kramar och de lovade att komma ut till Jul igen och stanna i flera dagar:smile:

 

Själv så började jag packa upp ett tiotal band som jag hämtade hemma i lördags, ställde upp de i en hylla så det blev lite snyggare på elektronikens plats. Passade på att spela ett av banden och det var Jazz Masters vol. 1, det band som jag skrev om tidigare som fick mig att sitta hemma med ett stort leende då B67:an kommit hem från service, leendet infann sig här och nu oxå, grymt skön stund innan middagen.

 

Nu på morgonen har Roon-radio lirat klassisk musik i bakgrunden och jag bara trycker bort sådant som inte passar mig idag när det gäller framförande, idag ska det tydligen vara cello säger knopp o kropp, så det har nu varit så i några timmar. Så rogivande att jag ibland bara var tvungen att luta mig tillbaka och sluta ögonen, njutbart till tusen:satisfied:

 

Espresson då undrar ni säkert? Jo ett nytt paket öppnades och det första skottet tog ca 40 sekunder att göra, packade kaffet alldeles för hårt, smakade ganska okej men det blev bara en mun sedan slog jag bort det och gjorde en ny kopp på ca 27 sek, så mycket godare så det blev en kopp till strax därefter, nu ska jag ta den tredje koppen och sedan googla lite på sådant som ska inhandlas till attefallshuset. Jag har ju ändå inget att göra säger sönerna, förtal mot mindre vetande säger jag!

 

/byZan  

Link to comment
Share on other sites

Tydligen förbaskat snabb? Miles Davis ska vara Kind of Blue såklart och jag har Julian Adderlry´s ”Somethin´Else på band oxå, ibland slinker man med tanke och fingrar. Får rätta till det när tillfälle ges.

Angående kameran så liger den där och har legat där länge nu, använder mobilen så jag att jag har något att skylla på när jag visar upp bilderna ni ser:winking: Kameraväskan till vänster är oxå orörd sedan lång tid tillbaka, blixt och objektiv däri likaså, sjukt att de egentligen bara ligger där, men jag skyller på alla er som tar så fina bilder, ni har fått mig att inse att fotografering kräver sin man. Men ett vådaskott från mobilen då och då bjuder jag på:winking:

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

Skulle behöva få tillgång till Wi-Fi i garaget och då är det någon typ av Extender jag behöver, har en ASUS router så kanske en från samma märke är det bästa? Den behöver nå ca 25m och ingen värsting behövs men ingen slöfock heller:winking:

Förslag mottages tacksamt?

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

38 minutes ago, byZan said:

Förslag mottages tacksamt?

Ett gott råd:

Dra en kabel (nätverk) och sätt upp en exakt likadan router där behovet finns. Installera dem som Mesh.

 

Ett tveksamt råd:

Sätt upp en exakt likadan router i Mesh mode där du har behovet. (Bygger på att de båda kan kommunicera med varann hjälpligt.)

 

(Du kan Mesh'a ihop olika modeller också, men jag vet inte vilka. Blanda inte tillverkare dock!)

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, byZan said:

har en ASUS router så kanske en från samma märke är det bästa?

Med Asus är det inga problem att köra deras routers trådat som accesspunkter.

Jag har en billig Asus router (RT-AC51U) i garaget som extra accesspunkt, den är iofs mer billig än utmärkt när det kommer till signalstyrka men duger gott till mina behov. Drar du kabel mellan router och accesspunkt så har du både Wifi och LAN (switch) i garaget om du vill koppla in något, jag har en Raspberry Pi som Roon Endpoint😊

En extender ser jag mer som en nödlösning.

Link to comment
Share on other sites

Tack för tipsen men vad menar ni? Jag trodde att jag skulle slippa dra en nätverkskabel från hus till garage? Men tydligen får jag be elektrikern få in en kabel på något vis?

En router till? Mesh? Jag kör plejd:blush:

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

22 minutes ago, LPL said:

Som @AlfaGTV skriver:)

:grin:

23 minutes ago, LPL said:

+ Ett gott råd: Dra en kabel

Okej, får be elektrikern försöka dra in en sådan i befintlig gula slang om den nu får plats?

25 minutes ago, LPL said:

+ Ett tveksamt råd: Sätt upp en exakt likadan router i Mesh mode

Tveksamt råd?

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, byZan said:

Tveksamt råd?

Det är lite motsägelsefullt att sätta upp en till router för att "förlänga" räckvidden på det trådlösa eftersom just dålig täckning ÄR ju anledningen till att man vill förlänga.
Men det kan fungera, och det fungerar lite som att routrarna dedikerar en kommunikationskanal till att samverka sinsemellan och "din trafik" kopplas till en annan kanal. Det kan dock bli sämre för att man tillför samverkanstrafik mellan accesspunkter/routers på samma bandbredd.

 

 

Men det är så här du tänker dig?
image.png

Link to comment
Share on other sites

Ja som den gula skissen om än inte laptop i garaget utan mer för telefon o padda men det är väl likgiltigt?

 

Edit: om vi tänker att den blåa skissen är stugan och accesspunkten i garaget skulle kunna vara en förlängare (extender) av wifi av något slag?

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

44 minutes ago, byZan said:

skulle kunna vara en förläggare av wifi av något slag

Felåt, men jag förstår inte? Ah, fattar, förlängare... Ja!


Det röda strecket i skissen är där det "goda" rådet skiljer sig från det "tveksamma" iaf. Det kan fungera med trådlöst men du vill dra en kabel. 
Routern i Garaget bör vara av Asus-märket, och om du väljer kabel varianten kan du välja nästan vilken som helst, de kan alla agera som "extender". Vill du chansa och köra trådlöst behöver den vara en kompatibel modell som kan Mesh'as ihop med den första. 

Link to comment
Share on other sites

Förlängare ändrat - check

Förstår inte - då är vi två - check:winking:

4 minutes ago, AlfaGTV said:

Det kan fungera med trådlöst men du vill dra en kabel. 

Vill och vill, jag går på expertisens råd:winking: Om det går så dras en kabel och då är det en likadan router (ASUS) som jag har inne i huset som gäller?

Om det inte går att dra kabel så är det en Extender från ASUS som gäller?

Och ni förordar kabel alla dar i veckan?

10 minutes ago, AlfaGTV said:

en kompatibel modell som kan Mesh'as ihop med den första.

Ska det inte stå Meckas ihop:winking:

Vad betyder Mecha’s ihop?

 

/byZan

 

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, byZan said:

Vad betyder Mecha’s ihop?

Mesh är ett sätt att sprida ett trådlöst nätverk med ett och samma nätverks-ID (namn) så att du kan ha god täckning på flera ställen. Det går att bygga meshnätverk trådlöst, men det jag rekommenderar är att man använder ett kablat nätverk i grunden och placerar accesspunkter där de gör bäst nytta. 

Det finns andra sätt att utöka ett trådlöst nätverks täckningsområde också, och det var lite det jag menade tidigare.

 

Oavsett kablat eller trådbundet till garaget bör du välja en router/accesspunkt av samma märke, då känner man igen sig i gränssnittet och du kan vara rätt övertygad om att prylarna fungera väl tillsammans. Om kabel finns kan du använda en billigare accesspunkt eller router för att "utöka" ditt befintliga WLAN. Det är inte tekniskt ett meshnätverk, men effekten blir densamma för dig och din mobbe t.ex. (ett och samma nätverk, möjlighet att placera en Roon endpoint i garaget för underhållning när du putsar på Påsschen etc.) 

Det kan vara värt att granska Asus hemsida för kompatibilitet med din befintliga router, där avgörs bäst vilken apparat du väljer för garaget. Den kan troligen vara enklare för kraven på den blir inte lika höga. En likadan router är möjligen överkurs men ett ganska säkert kort annars.

Link to comment
Share on other sites

Audionets förslag kanske möter alla önskemålen och är det allra enklaste.

 

Men oavsett, så här ser det ut i min router där jag väljer vad den skall fungera som:

3A149DAD-5EBA-4841-9F51-93103B47B958.jpeg

I det här läget hade jag valt AP Mode/AIMesh Router in AP mode om det var routern i garaget jag pillade med, möjligen AiMesh node, beroende på hur de kan kopplas ihop.

 

Det viktiga är att din accesspunkt eller router för garaget stödjer Asus AiMesh! (Förutsätter att din befintliga router gör det?)

 

Jag erkänner dock att jag är ute på tunn is här, jag har inte satt upp något mesh-system hemmavid.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...