Jump to content

byZan - en tänkt pensionärsresa fr # 1275 och sedan blev det en blogg


byZan

Recommended Posts

På måndag blir det igångsättning hemma sägs det? En elektriker har iaf aviserat att han ska dit och koppla bort den ström som kan komma ifråga vid mer rivning, får se om det går att lyssna på musik i systemet efter det? Något vägguttag ska jag väl kunna finna lite ström i, detta för att kunna få ström till Statement som är på ingående och för en snabbare inspelningsperiod. Orkar inte sitta och lyssna på ev förändringar igen, vet ju hur den lånade betedde sig över tid så jag är inte ens nyfiken utan tycker att det bara ska bli skönt att kunna ha den på 24/7 och få det snabbare gjort.

 

I stugan drar det igång med takläggning innan fönstren kommer v 45-46 till attefallshuset, ska bli väderskyddet inom en månad vilket känns bra med tanke på det årstid vi har framför oss. Målning och eljobb i garaget ska också bli gjort nu så jag kan få lite underhållsvärme från en luft/luft pump där, armaturer både inne och ute kommer oxå upp, det blir så jäkla mörkt annars.

 

Fick en fråga om golf i Spanien via en kompis som tydligen inte har fått nog av att hacka sig fram mot hål i är. själv har jag ju gjort 5 under i år vilket är lite av ett rekord med tanke på de senaste årens 0-3 rundor/år. Jag tackade nej då jag har lite för mycket på agendan just nu, var jag dum nu? Vore kanske perfekt att ta en månad i värmen medans bygget och vattenskadan fixas? Mitt kontrollbehov säger att jag gjorde rätt:winking:

 

Nu fortsätter jag att lyssna på musiken via Roon och Qobuz radio en stund innan det blir fm kaffe tillsammans med frugan.

 

/byZan

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Nu är min egen Statement NextGen på plats och spelar, men lite strul blev det men fixade det faktiskt själv. Dateriet ville inte som jag ville förrän efter en natts sömn som vi båda tycktes behöva?

BFF8D7AB-674E-4D17-9C55-6F89271F6AEB.thumb.jpeg.989ff2df71214514a9985b655b835e20.jpeg
 

så nu börjar inspelningen av denna och om X antal timmar så ska den leverera fullt ut. Så det är bara för mig att spela på och under tiden spela både band och vinyl för att slippa sitta och lyssna efter förändringarna som jag vet sedan tidigare sker under den processen.

 

/byZan 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, byZan said:

Undrar om den svarta inte låter lite varmare/mörkare än vad den silvriga gjorde?:winking:

 

jag blir bara ännu mer sugen på att byta mina silver prylar till svart när jag ser bilden ovan. min Ypsilon satte liksom den vägledande färgen under några år, men nu går det ju mer åt svart istället. jag kan nog få till byten hyfsat smidigt på allt utom just Innuos grejerna tror jag, gäller bara att orka ta tag i det också...

Link to comment
Share on other sites

Det blev några timmar i morse och fram till alldeles för en stund sedan ”bara" band och vinyl. Var ute en sväng och handlade oxå och kom tillbaka då frugan sa att musiken står ju på och jag svarade att jag borde inte haft volymen man att den måste stå på och spela in sig. Jaha den behöver typ värmas upp? Nja den behöver få några dagars inspelning för att vi nördar tycker att det låter bättre då! Nördar, finns det fler än du? Jo det gör det ju, har snart sett dem alla här hemma, haha! Men du tycker ju att de flesta är trevliga oavsett varifrån de kommer ifrån för landsände. Jo så är det och tycker att ert nörd-gäng är helt okej, och inser att det är tur att det inte är gängkriminalitet ni håller på med, haha!

 

Åter på plats i fåtöljen så slog jag om ingångsväljaren till DAC och musik från Roon radio spelade och jag tyckte att det riktigt bra trots få timmars spelande, hmm? Är jag verkligen så nördig som min fru tycker att jag är? Kan det vara så enkelt att jag tycker det spelar bra oavsett källa idag och om det inte gör det så är det inspelningen som är den felande länken? Förmodligen men med en viss mått av sanning! Äh, jag lyssnar vidare men nu tar jag nog fram en ……..vinyl eller kanske ett band, men först en kopp kaffe!

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

11 minutes ago, octavia rs said:

Du kommer garanterat bli riktigt nöjd med din Statement min har varit igång i 4v nu och den leverar verkligen välljud.

 

Som jag skrev till dig så när tiden är inne testa Sense istället för Roon och se vad du tycker :)

Ja jag tror att detta kommer att bli så bra som jag föreställde mig att det skulle bli. Har ju testat lite annat inom ramen för min budget i detta projekt och fann att Statement Next Gen var den som passade mig och systemet allra bäst.

 

Angående Sense så låter jag nog den sammandrabbningen med mig låta dra ut på tiden, hade ett rent helsike igår att få ljud ur den nya, alldeles för lätt att trycka på fel knapp etc. Men vem vet, det kanske kommer någon begåvad och testar tillsamman med mig? Framtiden får utvisa vad jag därefter kan få för intryck?

 

Men just nu låter det bra och ska även försöka fylla på med musik från Nucleus'en, men inte själv just nu men kanske på söndag "With A Little Help From My Friends":winking:

 

/byZan

 

PS det är iaf bättre svärta framför ögonen än det var tidigare DS

Link to comment
Share on other sites

Denna morgon är sig mycket lik de andra mornarna i mitt liv, frukosten avklarad sedan en dryg timme tillbaka, den andra espresson är i magen och jag sitter i fåtöljen och lyssnar via streaming. Tänkte till lite på vad jag uppnått med det som började med tanken om downsizing. Konstaterar att det är länge sedan den tanken påbörjades och om jag lyckats med det tänkta målet?

- Tv’n borta - CHECK

- Bänken blev helt okej trots att det inte blev någon hel skiva över de tre enheterna - CHECK

- Akustikplattor där TV'n satt - CHECK

- Två enheter för DAC och streamer blev tre enheter - låt gå - CHECK

- I o m valet av DAC och streamer och switch så blev det lite nya kablar, men de gjorde så pass mycket så den kostnaden tog jag utan att blinka - CHECK

Så jag anser att målet är uppnått och hela kalaset blev inom ramen för min budget som hade ett spann på mellan X och Y så det var inte så svårt att hålla den, men det blev klart billigare än vad jag kanske trodde att det skulle bli - CHECK

 

Under perioden så hade jag/vi lite otur….. 

- två vattenskador på ett drygt år, surt sa både vi och fukttekniker.

- Sedan var slutsteget på garantireperation och fick sig samtidigt en uppgradering vilket gjorde det positivt för ljudet.

- Dac'en strulade och skickades iväg till verkstad och där hittade de inga fel men den blev grundligt genomgången och lite småfix gjordes vad det nu innebar.

- Min Studer B67 gav upp helt plötsligt och fick åka till verkstad i samband med mässan i Gbg, lagad och genomgången under mässhelgen så kunde jag få den med hem, kanonservice och den låter lite bättre oxå vill jag påstå.

 

Sedan har det varit lite kabeltester vilket var lite kul att få göra även om jag tycker att det är tråkigt att sitta och analysera, testerna gav besked om vad som gillades och inte gillades av både mig och systemen (testat i stugan oxå).

Statement NextGen vs Antipode K50 gjordes och valet föll på Statement’en, den  som precis nu håller på att spelas in, brännas in eller bli varm så som min fru uttryckte det.

Det blev två bra mässor som avverkades och några hemma-hos som där det oxå hade utvecklats positivt sedan tidigare lyssningar.

 

Ungefär så funderade jag tidigare på morgonen och nu fick jag det nerskrivet och det nästan i kronologisk ordning vilket kanske är bra då jag svamlar och skriver huller om buller i övrigt.

 

Jo en sak till….men den får ni vänta på:winking:

 

/byZan

 

 

Link to comment
Share on other sites

15 hours ago, octavia rs said:

Du kommer garanterat bli riktigt nöjd med din Statement min har varit igång i 4v nu och den leverar verkligen välljud.

 

@octavia rs gjorde du backup i Roon på din NUC och återställde i Roon på Statement så du fick med dig spellistor och sådant? "frågar åt en vän" :smile:

Link to comment
Share on other sites

39 minutes ago, byZan said:

Ungefär så funderade jag tidigare på morgonen och nu fick jag det nerskrivet och det nästan i kronologisk ordning vilket kanske är bra då jag svamlar och skriver huller om buller i övrigt.

 

jag har ju lite nya rör du MÅSTE testa också.... fast det kanske är för tidigt? :winking:

 

nej, men grym resa... det är kul att göra om i lite större projekt och det blir bra. man lever ju bara en gång så det är bäst att förverkliga de funderingar man går och grubblar över innan det är för sent.

Link to comment
Share on other sites

28 minutes ago, VoicesInMyHead said:

jag har ju lite nya rör du MÅSTE testa också.... fast det kanske är för tidigt? :winking:

Jag har redan ett par här som fortfarande ligger i kartongen ouppackade, det går inte fort här hemma och nyfikenheten kan jag faktiskt hålla mer eller mindre borta då det låter såpass bra som det gör. Men visst ska det testas rör senare men det blir ett vinterprojekt tänker jag.

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

Nu på em kom @VoicesInMyHead med fru förbi på en fika och hämtning kablar för lån, 3 par och 2 band blev det i kassen när de åkte.

Vi började med en fika som säkert tog en timma av dyrbar lyssnings tid😉

Nä då, det var jättetrevligt och kul att ha ungdomar på besök.

Jag spelade ett band med lite jazz för båda i sweetspot och de var båda nöjda med hur det lät tror jag?

Övertygad om att det lät bättre än via telefon😉

 

 

/byZan

 

 

Link to comment
Share on other sites

Fick bara i stunden lust att spela in en liten snutt och det utan tanke på kvalitet på vare sig bild eller ljud, så det blev som det blev och lyssnade själv precis nu och kan kanske hålla med i en viss mån, fast klart bättre på plats för både bild och ljud:winking:

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

Har varit indisponibel de senaste 4 dygnen efter att ha haft den traditionella höstbridgen i stugan. Fyra dagars intensivt spelande fram till småtimmarna varje kväll/morgon. Super mat och dryck däremellan och även lite dryck under själva spelet. Så nu är jag totalt slut och måste få ta igen mig innan jag orkar ta mig igenom den senaste veckans inlägg och kanske skriva något själv om vattenskadan, bygget och stereon som förövrigt nu står helt avstängd.

 

Hörs!

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

Säg den glädjen som varar ………?

 

I måndags fick vi besked om att vattenskadan som började med att det droppade ur sovrumstakets armatur var värre än det först befarades. Det blev rivning av några skåp under diskbänken för att kunna komma åt golvet som var angripet av fukt/mögel och inte nog med det, hela bad/wc och tvättstugan blev också anmodat att rivas. Min fru blev då jätteledsen då det var en av sönerna som kaklat det för ca 15 år sedan, men insåg väl fakta efter tårarna slutade falla efter en stund.  Så de började redan i måndags med rivningen och igår var allt utrivet och huset fullt belamrat med prylar IGEN! Inget vatten och inget avlopp på övre plan + en j***a lukt gjorde så att vi beslutade att - här kan vi inte bo! Så jag for ut till stugan för den traditionella höstbridgen och frun intog en av sönernas gästrum för några dagar/nätter. Men hon fick ju vara med två av barnbarnen som nu hunnit bli tio och åtta år gamla. Tioåringen såg hon inte mycket av då han höll på med ”gameing”, däremot åttaåringen som ville visa vad hon lärt sig på dansen och alla de nyinköpta  kläderna visades tydligen på ”catwalken”.

Så igår åkte jag fram och tillbaka från stugan för att hämta kläder, tömma frysen och ta med sådant som vi tror oss behöva för kanske ett par månaders alternativt boende, för vi vet inte hur lång tid detta kommer att ta?  Frugan var på strålande humör och i bilen ut så berättade hon om hennes dagar med barnbarnen, dagar som hon uppskattade som riktigt lyckade, barnbarn har oftast en bra inverkan på en ”gammal” farmor (bäst att sätta ”-tecken om hon skulle få syn på vad jag skriver)!

Så nu är det stugan som gäller för oss och där har det hänt och kommer hända saker som får oss att hitta lite glädje i allt elände, vattenskadorna har nu har tagit ca 1,5 år av vår tid och som varit jobbiga med tanke på att vi inte kunnat planera vår egen tid.

 

Glädjen av att se bygget här ute ta form är desto roligare, halva taket är på, fönsterpartier kommer i veckan och övrigt mtrl verkar kunna komma inom lovad tid vilket känns bra och att det kan bli klart för inflyttning för ungdomarna i jan/feb? Utomhusjobben och markjobben får vi antagligen ta senare då det förmodligen i år igen kan komma snö som kan överraska både den ene och den andre?

 

Själv är jag helt okej med det som sker då jag har lätt för att inse fakta och även att det inte blir bättre av att bli sur, förbannad eller ledsen, det är bara att gilla läget och försöka vara positiv, tålmodig och behjälplig för att kunna påskynda projekten.

Men visst är det tråkigt att inte kunna fortsätta med inspelningen av Statement och därmed också få lyssna på musik i hemmet. Att jag sedan hade sett framemot ytterligare nya gamla nymodigheter i anläggningen och samtidigt få sitta i höstmörkret och lyssna och pilla lite på nya mjukvaror grämer mig faktiskt. Har man liksom ställt in sig och fått en bild i huvudet om hur det skulle tänkas kunna bli/låta och att den bilden sedan inte blir som tänkt kan vara frustrerande. Men den som väntar på något gott……!

 

Det blir nu till att sitta i stugan och spisa streamad musik och vara arbetsledare på heltid och det i några månader är jag rädd, skoja bara, det går ingen nöd på vare sig mig eller frugan, vi är så glada för att kunna ha tak över huvudet, läslampor för henne och musik för mig och en välfylld frys samt en vinkällare att tillgå och allt i egen regi, kan inte ha det bättre anser vi båda. 

 

Så var denna morgon avverkad med Ben Webster ur högtalarna och två intagna espresso, m a o tillbaka i vår vardag igen:satisfied:

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

On 2022-11-05 at 06:43, byZan said:

Själv är jag helt okej med det som sker då jag har lätt för att inse fakta och även att det inte blir bättre av att bli sur, förbannad eller ledsen, det är bara att gilla läget och försöka vara positiv, tålmodig och behjälplig för att kunna påskynda projekten.

 

Kloka och inspirerande ord! 

Link to comment
Share on other sites

Idag är jag peppad med både musik och kaffe i kroppen för att orka se gjutningen av tak på attefallshuset, spännande! I övrigt så verkar både snickare och elektriker ha full koll på bygget, Rörisen har jag ingen koll på alls men enligt uppgift så ska han i nästa vecka koppla in vatten och bergvärmen som dras via en liten kulvert från stora stugan. Fönsterpartier skall monteras och lite murning återstår innan de sista takstolarna ska på plats för den sista takmonteringen, då är huset vädersäkrat och arbetet inomhus kan påbörjas. Resterande markarbeten är lagda på is tills i vår då även sedumtaket skall få ta plats. Ungdomarna är på som f*n och kollar på inredning, utemöbler redan nu.

 

Själv så ska jag ta en tripp söderut närsomhelst, inväntar bara ett besked om när det kan bli? Passar nog på att ta en hemma-hos oxå, om det passar värdens agenda, spännande det med! 

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

Gjutningen igår gick bra.

Drack precis min tredje kopp espresso, så nu är jag taggad inför dagens arbete som är armering och flytning av taket och när det torkat så ska det på isolering och tätskikt för att det ska bli helt tätt.

Ska jag lösa problemet med inkommande varm. och kallvatten, bergvärme och el från stora stugan eller har de koll på det? Jag är lite osäker i den frågan då dessa ledningar ligger under mark men ska komma in i vägg mot taket mellan badrum och sovrum, hmm? Det får inte bli risk för att vattenskador tänker jag?! Så nu är frågan hur lösningen ska se ut i hålet som ska tas upp för genomföring av dessa kablar/ledningar? Det jag bestämt är att det ska separeras men kanske läggas tillsammans i en isolerad mark PVC ledning typ 200mm och sedan komma lite underifrån och upp mot hålet så vatten från mark eller kondens inte kan rinna in i huset, kanske ett hål i botten på den sk kulverten, där är jag nu i mina tankar!? Anledningen att jag försöker eller klurar ifrån är att snickare, elektriker och rörmokare inte är helt överens eller har lite olika lösningar, men jag tänker att jag tänker utanför boxen eller tror att jag gör det, vi får se när vi kommer dit i projektet?

 

/byZan

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Denna morgon startade redan 04.05 med frukost, kaffe och med musik, inte helt ovanligt kanske?:winking:

 

Jag visste inte vad jag skulle lyssna på, musiktips från andra trådar eller kolla något nytt som kommit i Qobuz? Nä, idag var jag upplagd för något som jag vet berör mig och valet föll på Lara Fabian - En tour intimité, en live skiva från 2003. Jag njöt av det jag hörde, så pass så att ögonen tårades, en perfekt vald inspelning för det humör jag tydligen var på denna morgon - jag älskar mina morgnar när de är som denna varit, så berikande på alla plan:satisfied:

 

Nu några timmar senare så är den tredje koppen espresso urdrucken, espressomaskinen rengjord och dags för mer musik……. nu blev det lite klassiskt, Beethoven av någon anledning? Kanske påverkad av att läst i andra trådar i veckan? Tyvärr så var inte kropp o själ med på detta val så det blev en spellista som fick rulla i bakgrunden medans jag googlade runt lite.

 

Tänkte elda lite idag men det är fel vind för det och jag får skjuta det på framtiden, som vanligt skulle min fru säga:winking: En sanning med modifikation skulle jag säga, iaf om det gäller hifi:grin:

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...