Jump to content

byZan - en tänkt pensionärsresa fr # 1275 och sedan blev det en blogg


byZan

Recommended Posts

6 minutes ago, AlfaGTV said:

Men det där är ju forntid? :) Nutid är ju nåt annat och framtid en tredje vy. 

Eftersom jag vet att byZan har ett hyfsat lokalt bibliotek, och en funktionell Roon ROCK som server hemma så är jag fundersam på om han ska byta server, eller bara hitta en streamer(transport) som möter funktionella och ljudmässiga krav bättre än streamingdelen i Lumïn... 

 

Utan att veta önskat läge tycker jag varken Innuos eller Antipodes tillför något utöver en bra digital transport. Och en bra digital transport kan kosta nånstans mellan 200:- och 200.000:- beroende på önskemålen. Men det är ju jag det! ;)

 

Nya Innuos PULSAR ser jag personligen som väldigt intressant om man klarar sig med den, den är jag sugen på att testa själv både i kombination med min server och fristående. Jag tycker ju verkligen inte man ska underskatta serversidan dock, men det är ju jag det... :winking: Statement (mfl) är ju en maffigare allt-i-ett paketlösning för kombinerad server/transport, vilket i slutändan för en del kan innebära en förenklad och renare lösning med mindre prylar.

Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, AlfaGTV said:

Att nyfikenheten driver på är väl trevligt, iaf för oss på "bänken". Men tycker du det är värt det i förhållande till den återgivning du kan få från rulle och vinyler? Jag skulle nog funderat både ett o två varv till innan jag lade den här typen av slantar i den digitala maskinparken.

Utan nyfikenheten hade jag aldrig kommit vidare i denna hobby och då hade jag missat en hel massa som gjort gott för själen.

 

När det gäller vad någonting är värt för var och en så är det upp till just var och en tycker jag. Men för min egen del så är det värt det på ett sätt men inte på ett annat sätt om jag ska vara helt ärlig. För om det bara hade varit ljudmässigt så hade jag kunnat leva med enbart vinyl alla dagar i veckan och fått mitt ljudideal tillgodosett, hade ju bara vinyl när jag började och en ångradio. När sedan CD kom så ville jag vara med på den resan, bra ljud, enklare, mindre plats cd kontra lp, tyckte fördelarna var många och en imponerad av att det kom ljud ut via ettor och nollor, lika imponerande som att faxen gjorde men den fastnade jag inte för. När sedan vinylen blev populär igen så fortsatte jag med det och bytte upp mig vartefter och tills jag var nöjd. Sedan kom streaming och dess tjänster med ett utbud jag aldrig trodde jag skulle kunna få ta del av, hittade massor av ny musik, fantastiskt! Om man gillade det man hittat den vägen så blev vägen till vinylbutiken spännande att gå - undrar om de har den eller den i hyllan, om inte så kanske de kan beställa? Av de köp som gjordes då så lät merparten bättre än via streaming. Jag lyssnar ofta koncentrerat och då vill jag att det ska låta så mycket live som möjligt från instrument och röster, kallas och är kanske mitt ljudideal?!

 

Antalet kr som jag lagt på denna hobby är idag ointressant, de är ju borta och kommer aldrig mer tillbaka, men vid vilken resa får man tillbaka pengarna? Jag har fått gnugga hårt genom åren för att utveckla hobbyn, prioriterat (ibland väldigt egoistiskt), sparat, nästan aldrig köpt något som givit ett par kronor i vinst. Ångrar massor av inköp som gjorts, sålt prylar alldeles för billigt när jag sett vad den som köpte grejerna fått för dem när de senare kom ut på beg. marknaden (ville bara vara extra juste, inte bli utnyttjad som en dålig affärsman. Men varför gråta över spilld mjölk, det var då och nu är nu, så jag lägger ingen energi på det längre utan nu vill jag bara försöka att nå nästa mål ljudideal-mässigt, mer mot det analoga via streaming utan att det får kosta skjortan, men det får kosta då jag tycker att det är förbannat roligt att försöka nå fram så långt jag kan med de förutsättningar jag har.

 

Idag är det x som är bäst, i morgon ?, inte en aning men jag är inte villig att lägga alltför mycket i den digitala korgen (egentligen ingen korg)  utan jag försöker använda mig av öronen och själ att avgöra när det är dags att sluta försöka nå längre (iaf för nu).

 

Att sedan ha tre alternativ vid musiklyssnade om vi bortser från radio, tv och live tycker jag är otroligt roligt och givande.

 

Inga emojis inlagda för att slippa ev. feltolkningar!

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, VoicesInMyHead said:

Jag tycker det känns som att @byZan håller på med en ganska rejäl nedrustning rent pengamässigt?

iaf i antal burkar! Allt annat har ju gått upp i pris sedan dåtiden!

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, AlfaGTV said:

Eftersom jag vet att byZan har ett hyfsat lokalt bibliotek, och en funktionell Roon ROCK som server hemma så är jag fundersam på om han ska byta server, eller bara hitta en streamer(transport) som möter funktionella och ljudmässiga krav bättre än streamingdelen i Lumïn... 

Bra fråga som jag inte kan besvara i detta nu, men testande pågår….

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, AlfaGTV said:

Utan att veta önskat läge tycker jag varken Innuos eller Antipodes tillför något utöver en bra digital transport.

Nja de vete tusan idag? Osäker på det men jag har haft fel förr! Be mig nu inte bara utföra en A/B test:winking:

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, byZan said:

Jag har alltid förundrats över just inspelningstid och vad som egentligen händer under tiden fram tills jag inte längre hör förändringar?

Jag också. Jag tror det sitter i huvet (vanbildning till det nya). "Forumexperter" säger att varje gång jag sätter på mina rörprylar så tar det flera timmar innan de låter njutbart. I min värld är det bara nys. Jag brukar låta de stå på 10-15 minuter innan jag spelar. Skulle något hända därefter är det inget påtagligt som jag reflekterat över vare sig det rör sig om Aesthetix, VTL Lumin eller Marantz. En del påstår också att skivspelare låter bättre om de står och snurrar dygnet runt. Den typen av mystifisering av hifi tycker jag faktiskt är lite fjantig. Kanske det är ett argument för att kunder inte skall klaga på nya prylar?

 

Sätt på prylarna och lägg på ett album. Låter det inte bra då? Sitter ni och väntar ett dygn innan ni kan njuta av er musik?

 

Med nya mekaniska prylar, typ högtalare är det lite annorlunda som du är inne på. Det är ju lite som nya skor som behöver gås in.

 

Link to comment
Share on other sites

11 hours ago, VoicesInMyHead said:

Nya Innuos PULSAR ser jag personligen som väldigt intressant om man klarar sig med den, den är jag sugen på att testa själv både i kombination med min server och fristående.

Inga nyheter om Pulsar? Det är ju snart september:)

Link to comment
Share on other sites

Det är en intressant övning att testa streamers. Särskilt i ens egna systemet. Jag gjorde det intensivt under ca 3-4 månader i vintras. Jag lärde mig mycket om vad olika streamars gör på olika prisnivåer, en del olika kablar och några olika switchar. Det var verkligen betydande skillnader. Det går inte helt att dra generella slutsatser om detta men man får en vink om vad som spelar roll och vilken karaktär olika produkter har. Jag hamnade ju också i att höja nivån på DAC för att komma framåt. Det är svårt att få bra effekt på digitalsidan utan en DAC som lever upp till den nivå man vill uppnå. Streamern allena klarar inte hela resan själv. Angående @byZanså har han ju hittat en Lampizator-DAC med mycket bra egenskaper för att i närma sig det analoga.

Jag håller med om  @byZan s 'längtan och den positiva visionen om att minska gapet mellan det digitala och det analoga. Det är verkligen önskvärt. Jag tycker en riktigt bra streamerlösning med en kompetent musikserver kan vara ett steg framåt om man kör mycket streamat (när DAC , switch, kablar är med i samma utveckling) . För att slå en befintlig bra CD-drive så får man nog dock ta i en hel del. Det fick jag göra och det var tydligt att man behöver klättra rätt högt på streamingstegen för att komma upp i en CD-drive nivå. Kör jag hårdisklagrat och när jag spelar bra DSD filer kommer jag som närmast vinylen, men i mitt system så är det ändå 2 olika saker. Det är rätt stor skillnad till vinylens fördel tycker jag.  

 

 

Följer slutsatserna från @byZan 's streamertest med spänning.

 

 

Link to comment
Share on other sites

4 minutes ago, Apexorca said:

Följer slutsatserna från @byZan 's streamertest med spänning.

Ha tålamod de dröjer är jag rädd:winking: Men lite undertiden kommentarer kommer det att bjudas på!

 

Först skulle jag säga att jag kanske börjat i fel ände denna gång eller rätt egentligen, vete tusan vilket som är rätt eller fel egentligen. Jag har ju testat en del genom åren högt som lågt och tycker att mycket låtit bra, kanske t o m tillräckligt bra för att kunna leta musik, artister, låtar via? Men så kommer den där undran, undran om jag kan hitta något som kan närma sig det analoga, något som får mig att bli lika berörd (olika sätt vid olika sinnesstämningar) som jag blir via vinyl/band? Det ska inte kosta "för mycket”. har ju inte förmågan att klippa och klistra, så att bygga själv är totalt uteslutet. Men lyssna kan jag fortfarande, känslor finns för hur jag vill att det ska låta och ju mer berörd jag blir ju bättre för kropp och själ är det. LampizatOr blev en ögonöppnare och har alltid gillat rör i någon del i systemet så varför inte via en dac? Så nöjd med det beslutet! Streamer/musikserver blev det och är det en del frågetecken som jag behöver räta ut innan jag tar beslut om vad/vilken/hur(plats/antal burkar/kablar/anslutningar/Roon eller inte/lagringskapacitet o s v. många parametrar att ta hänsyn till blir det. Eftersom jag haft en del olika märken och i olika prisklasser genom åren och skaffat mig både erfarenheter och förmodligen fördomar oxå så blev det inte helt lätt att bara välja en då tekniken gått fram i en hiskelig fart. Lite som att börja om på nytt även om jag har ett annat mål idag - mot det analoga!

 

Undra var i detta slutar och hur många parametrar som jag kan få till och om beslutet jag tillsist tar gör mig helt nöjd? Ni får följa tokigheterna här i tråden för att få svaren, själv fortsätter jag att försöka räta ut frågetecknen.

 

Allt gott och lyssna väl!

 

/byZan

 

Link to comment
Share on other sites

Morgonen började redan 04.30 idag och jag var antagligen lite för spänd för vad som komma skulle. Jodå, det hans med lite espresso och en stund i fåtöljen innan markentreprenören nu var tillbaka efter 4v semestrar. Nu ska det återfyllas med massor runt grunden, takläggare ska isolera den ena byggnaden så taket blir tätt inför vintern, det blir Sedumtak på båda men den läggs inte förrän till våren. Snickarna ska börja med sitt, plåtslagare, elektriker rörmokare kommer också att påbörja sitt arbete i veckan så vi får framsidan mer eller mindre klar, trött på att ha hela tomten som en arbetsplats. Så det verkar som om jag har lite att göra trots att det finns ritningar att följa, men å andra sidan så är en ritning inte verkligheten och då är jag bra att ha för att på plats visa hur det ska vara. Pensionen får m a o ta semester:winking:

 

Medans entreprenören fixade med lite vad det nu var så gick jag in och satt mig för att ta en andra kopp espresso (ställt om kvarnen och nu jäklar blev den tystare och kaffet fick mer svärta) och skriva lite, lyssnade på lite soft jazz för att komma ner i varv efter morgonens rivstart:winking:

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

Nätverkskabel ut till garaget ska du ha det? Ehh!?

 

Jag har ju bara en slang för el in, kan man lägga den i samma? Inga problem! Hmm, är det okej annars får det bli någon typ av trådlöst, synpunkter från några av er som vet mottages tacksamt?

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

11 minutes ago, byZan said:

Jag har ju bara en slang för el in, kan man lägga den i samma? Inga problem! Hmm,  är det okej annars får det bli någon typ av trådlöst, synpunkter från några av er som vet mottages tacksamt?

 

 

Eftersom de är ett rör i mark så utgår jag ifrån att där ligger en kabel godkänd för mark/rör förläggning och då är det ok att dra i en nätverkskabel i samma rör som strömkabeln.

 

När sådana här frågor dyker upp så är de oftast missförstånd att alla kablar i samma rör måste vara godkända för den högsta spänningen men de gäller bara om någon är enkelisolerad alltså vanlig FK i rör tex. då får man inte dra en nätverkskabel i samma rör. Men är kabeln med den högsta spänningen dubbelisolerad så är de en annan femma så att säga vilket "vanlig" kabel är.

 

Risken för störningar på nätverkskablar i vanlig "villa" miljö ser jag som minimal oavsett om den dras ihop med strömkablar, dels är överföringen i en nätverkskabel balanserad och "twisted pair" motverkar känsligheten för att plocka upp störningar. Där går troligtvis små strömmar i strömkabeln så liten risk att den påverkar nått runtomkring.

Link to comment
Share on other sites

Tack för svar @octavia rs:smile::thumbsup:

 

Jo det är en godkänd elkabel för mark som ska ligga i samma rör. 

Då är kanske en fråga om typ av nätverkskabel som är godkänd och bäst för ändamålet? Vore ju tråkigt om det skulle bli fel! Elektrikern har säkert koll men frågar så jag vet vad jag ska beställa för typ.

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

Iom. att de är i ett rör där den inte utsätts för UV ljus så kan du dra vad som helst sen finns de modeller som har dubbla höljen ett yttre svart som gör den lite styvare/tåligare de använder jag alltid i rör/mark.

 

https://gigamedia.se/vara-produkter/datanat-koppar/datakabel-koppar/kat-6-utomhus/datakabel-kat-6-u-utp-utomhus/

Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, octavia rs said:

Iom. att de är i ett rör där den inte utsätts för UV ljus så kan du dra vad som helst sen finns de modeller som har dubbla höljen ett yttre svart som gör den lite styvare/tåligare de använder jag alltid i rör/mark.

 

https://gigamedia.se/vara-produkter/datanat-koppar/datakabel-koppar/kat-6-utomhus/datakabel-kat-6-u-utp-utomhus/

Exakt den kabeln vi använder som länk mellan alla elbilsladdare, tror vi har lagt några mil nu, men alla märken har en liknande, , hade du bott i närheten så har vi mängder stående lite här o var på lagret

Link to comment
Share on other sites

Vilken värme vi har haft de senaste dagarna, inget hifi-väder precis men mornarna har ändå avverkats som alltid, det är verkligen min stund på jorden! Att få sitta och njuta av musik med den utsikten jag har är verkligen en ynnest:satisfied:

 

Nu är marken runt garaget iordningställt och det börjar se trevligare ut, mer plats för oss att kunna vara på är skönt. Igår flyttade vi lite buskar och idag lite småfix innan snickare, elektriker och takläggare kommer och gör färdigt nästa och nästnästa vecka. Då kan jag köra in bilen och markarbetet kan fortsätta så det kan bli lite grässådd innan vintern kommer, den övre delen av tomten blir i stort sätt klar i o m det, ska bli skönt. Nästa vecka så tar de sig ner mot sjön och arbetet runt attefallshuset kan ta vid, jo de har hunnit en bit även där men nu ska det återfyllas färdigt och avloppstank och BDT ska läggas ner i backen, fick ett godkännande på det från kommunen härom dagen efter ca 4 månader och till en kostnad på nästan 11’, jaja de ska leva de oxå!

 

Nu till helgen kommer en av småfamiljerna ut - vi tänkte komma ut och hänga lite, barnen vill träffa farfar! Hänga?f Glöm det, ni ska få jobba lite med kropparna, det ska planteras lite buskar som står samlade och jord slagna sedan i höstas, ett par nya ska köpas in och så lite frön typ ”ängsmark” ska sås, för det får inte bli för mycket trädgård. De kommer med andra ord inte bli så mycket till ”häng”, iaf inte på dagtid för det ska jag se till:winking:

 

Nu måste jag ut och vara arbetsledare, designer, kroppsarbetare m m, sedan blir det ett dopp i havet vid lunch om jag orkar hålla mig så länge. En kopp espresso till bara innan jag far ut på arbetsplatsen för nyttoarbete för tomten och kroppen (skönt).

 

/byZan 

Link to comment
Share on other sites

Det blev som tänkt - inte mycket till häng! Det blev en intensiv helg som började redan sen fredagseftermiddag med att jag hade lovat att fixa maten (grillat). Men med förberett kycklingen i marinad och kokat potatis så han vi bada först. 6-åringen ville visa oss att han lärt sig simma och hoppade i vattnet från bryggan, lite överraskande då han tidigare inte velat bada så mycket, men skönt oxå att veta att han kan simma.

Sedan blev det lite fokus på förrådet som skulle städas ur, gamla grejer som skulle till en ÅVC under lördagen påbörjades. Mat, lite öl och vin som förmodligen bidrog eb trevlig stund runt bordet, alla fick prata av sig och berätta om senaste nytt. När barnen lagt sig så blev det snack om Attefallshuset vidare utveckling samt om hur tomten runt den skulle planeras.

Lördag morgon och med bra mycket kyligare luft än tidigare, grått på himlen och risk för regn, ganska bra arbetstemperatur för rensning i förråd och källare. När sedan släpvagnen var lastad med allt ”bråte” så åkte jag och sonen till ÅVC. Väl framme så öppnade sig himlen, ösregn, typiskt! Men vi lossade det redan sorterade ”bråten så det gick hyfsat fort, men dyngsura blev vi. In till grabbens och sonsonens favoritaffär för komplettering av fiskeutrustningen (läs bortkastade drag). Tillbaka lagom till en sen lunch för att sedan leka lite med barnen. Sen eftermiddag och efter att återigen lovat stå för maten så blev det lite köksgöromål för min del, ganska mycket hjälp av frugan denna gång vilket det oftast blir när jag har lovat stå för maten. Middagen intogs inomhus och vi hade lika trevligt runt bordet denna gång, alla var på bra humör trots hårt arbete under dagen och ingen eftermiddagsvila för min del. Lite lek ock spel på kvällen!

Söndag fm ägnades åt att sätta upp någon hylla, krokar m m för att kunna sortera allt som blev kvar efter storstädningen, så skönt och många frigjorda kvadratmeter golvyta som behövs när sommarprylarna ska tas in för säsongen. Lilla familjen åkte på eftermiddagen, jag tog en bok och han läsa några sidor innan ögonlocken blev föll tungt och släckte ljuset för någon timma. 

 

Nu på morgonen har jag läst ikapp lite på forumet och intagit espressos samt lyssnat lite, ingen musik på drygt två dygn skapar abstinens! Men nu kom visst någon av entreprenörerna så jag slutar här och nu……….hörs!

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

5 minutes ago, byZan said:

Full koll hade muraren på vad och hur det sista ska göras nu i veckan innan snickaren ska ta vid, skönt att veta att detta fungerar utan att jag måste vara med hela tiden:smile:

 

/byZan

 

 

 

Krävande att vara arbetsledare.🤔😂

Link to comment
Share on other sites

Nu tillbaka efter två dagars golf i V-ås, KM den ena dagen och den andra dagen ett pris (minnespris) som kom till 2006 då en av våra kompisar gick vidare till andra sidan. Detta är en årlig tradition med mina gamla bowlingkompisar som jag haft sedan 1971 och som fortfarande träffas. Några kompisar har jag i princip daglig kontakt med andra träffar jag endast vid detta tillfälle men lika kul och trevligt varje gång. Vi brukar vara 10-15st som spelar golf sedan bowlingen avslutades 1987, nja golfen var startade nog först 1992 om jag minns rätt. Det blir en årlig resa utomlands på våren och sedan KM och minnesspelet på aug/september. Nu ska sägas att de senaste åren, kanske tio till antalet har jag inte spelat så mycket p g a att min slitna kropp inte har fungerat att svinga klubbor med. Så träning finns inte på kartan utan det blir spel totalt otränad varje år men klarar det ganska bekymmersfritt vad gäller kroppen och oftast prestations mässigt oxå för den delen. Hamnar oftast på den övre halvan placeringsmässigt vilket jag är mycket nöjd med, spelar på mitt hop eller strax under (tur kanske att mitt hcp ökar i takt med min stigande ålder).

 

Så igår kväll åkte jag ut till stugan och var ganska så trött, somnade iaf ”ovaggad” redan vid 21.30, vaknade 03.20 och åt frukost. Morgonen fortsätter som vanligt med musik och någon eller ett par koppar espressos medan jag väntar på att entreprenörerna ska komma. Såg i mörkret i går kväll att de har jobbat på enligt plan.

 

Har jag berättat om att min Lampizator är på verkstad? Den slutade i vart fall helt plötsligt vid lyssning att leverera till vänster högtalare, vilket fick mig att testa/skifta rör, kablar och annat kollades oxå men dac'en var död på den sidan. Den skickades iväg i tisdags för lagning (garanti) och hoppas få en förklaring till vad som hänt?

Men i stugan rockar det på som vanligt även om det var mörkt utanför fönstret idag - vi går mot höst även om vi har sommartemperaturer här i Roslagen.

 

Nu blir det till att fixa en espresso igen, allt för att jag ska hålla mig vaken när ”gubbarna” börjar trilla in om ca 2 timmar.

 

/byZan 

Link to comment
Share on other sites

Uppfriskande och rofyllt att läsa dina rapporter och små anekdoter @byZan :foldedhands:

För egen del så har det blivit väldigt lite golf (läs 1 runda) pga av tennisarmbåge som jag fick i våras....

Rehabträning är för j-a tråkigt och långsamt går det också:winktongue: Däremot blir det extra tid över för musik och lite grejande med stereon.

 

Trist med din dac. Hoppas det löser sig snabbt så du kan fortsätta leka med dina ettor o nollor:winking:

Känns som det är många som har strul med den digitala sidan än idag.... Jag stannar kvar på den analoga planhalvan ett tag till:grin:

Link to comment
Share on other sites

51 minutes ago, lindome said:

Trist med din dac. Hoppas det löser sig snabbt så du kan fortsätta leka med dina ettor o nollor:winking:

Känns som det är många som har strul med den digitala sidan än idag.... Jag stannar kvar på den analoga planhalvan ett tag till:grin:

Ja det är oturligt men säkert ”bara” någon lödning eller en dålig komponent (kretskort) och hoppas därför på en snabb service så arbetet kan fortskrida. I övrigt inga problem med dateriet förutom mina knapphändiga kunskaper som ibland kan orsaka en och en annan svordom.

Det analoga har också fått sig en känga då min Studer måste servas då den kelt plötsligt sluta driva???? men har kontakt med Mats som ska titta på den. Men jag ska ju inte neråt förrän till mässan så den får vänta då jag inte skickar den med något transportbolag. Men jag har ju som bekant vinyl och det låter ju inte illa det heller:winking:

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, byZan said:

Det analoga har också fått sig en känga då min Studer måste servas då den kelt plötsligt sluta driva???? men har kontakt med Mats som ska titta på den.

 

Trist att höra men jag vet hur det är.... Därför man ofta behöver 2 eller 3 maskiner:sunglasses: Alltid nån av relikerna som behöver service....

Vi lär väl ses på mässan hoppas jag!

Link to comment
Share on other sites

On 2022-08-26 at 10:20, lindome said:

Vi lär väl ses på mässan hoppas jag!

Mässan är inplanerad och jag åker ner redan på fredagen, så en AW för er knegare kanske skulle kunna passa?:winking: Eller så blir det kanske middag på stan på lördagen?

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...