Jump to content

byZan - en tänkt pensionärsresa fr # 1275 och sedan blev det en blogg


byZan

Recommended Posts

10 minutes ago, VoicesInMyHead said:

då är det dags att byta rör vet du... :winking:

Ja, ärligt talat var det just det jag gjorde och fann att vissa rör är bättre på att få musiken att engagera. Men i slutändan så fann jag att en högkvalitativ förstärkarlösning utan rör funkar bäst i mitt fall.

Link to comment
Share on other sites

Nu blev det rörigt men roligt:thumbsup:

 

Jag säger inte heller att rör är ett måste men kul och mer eller mindre en nyupptäckt syssla (rullande av  rör) för egen del. Har oxå varit lite emot rör av olika orsaker genom åren trots att jag hört system med bara rör som låtit fantastiskt fint. Ett det ena måste absolut inte utesluta det andra då det är så många parametrar för välljud som spelar in, men kul att testa och bra för ens kanske gamla fördomar. 

Spelade digitalt där Roon Radio tog vid medans jag plockade undan lite prylar i rummet som legat utspridda och mer eller mindre skräpat. När jag skulle lägga undan allt ”skräp” så upptäckte jag att jag har rör kvar sedan McIntosh-tiden, apparatfötter och en massa annat ”krafs”. Hade det inte varit för att jag inte skulle få besök till veckan så hade prylarna säkert fått legat kvar oupptäckta?!

 

Kolla vad jag hittade …….bild kommer, ska bara gå kursen att flytta en bild från iPhone till laptopen först:winking:

0804AF22-9391-4F4A-9EF2-B53668E9831C.thumb.jpeg.d0954a5695db347e7f35c197195e4ccf.jpeg

 

Kursen klar och jag blev så stolt över att få godkänt och även för min nya installation med en Supra strömlist som låg bland gömmorna och som ska försörja laddning av mina Apple prylar, golfklocka och kanske något annat som behöver finström:winking:

 

Rör det er? Förmodligen ointressant! Men dock något jag vill förmedla från min vardag som rör mig!

 

Åter lill Roon Radio, det lät bra de där svenska låtarna som spelades och hon skrattade när min kropp kom i gungning:sunglasses:

 

/byZan

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Det brukar hävdas att rör är bättre på att hantera spänning och transistorer ström. Rör har högre distorsion men det är i huvudsak jämna deltoner. Men det beror lite på vilken typ av rörförstärkare det är. Singel end uppför sig inte på samma sätt som push pull som exempel. Och som i alla andra konstruktioner beror det sedan på hur resten är uppbyggt för att undanröja svagheter och förstärka styrkorna hos rör, inte minst med transformatorerna.

 

Jag tycker inte man kan säga generellt att rör låter bättre än transistorer. En bra förstärkare i ett väl matchat system låter alltid bra oavsett det är rör eller transistorer. Det har ju också lite med tycke och smak att göra och praktiska konsekvenser. Rör är bökigt, dyrt och det är ojämn kvalitet på rör, även mellan olika rör av samma benämning från samma tillverkare, krav på matchade rör, låg driftslängd, inneffektivitet som resulterar i hög värmeutveckling och strömförbrukning, lägre frihetsgrader vid val av högtalare - framför allt högtalare med låg känslighet och låg impedans (rörförstärkare har normalt relativt hög distorsion vid låg impedans). Eftersom nästan alla (nya) rör kommer från Ryssland har de också drabbats av storpolitiken.

 

Jag är förtjust i mina rörsteg som jag har hela vägen riaa - dac - försteg - slutsteg, men om jag skulle börja om idag hade jag inte gått på rör.

Link to comment
Share on other sites

Så har det blivit för mig och det låter bra men det gör mycket annat också.

 

Det går naturligtvis att kombinera. Det kan t o m vara en fördel. Tonalitet en ges i huvudsak av försteg medan slutsteg i huvudsak förstärker upp denna och ger kraften.

Link to comment
Share on other sites

Rörstärkare är ju ofta högspänning kanske 600V med låg ström i kretsarna. Transistorer är ju lägre spänningar kanske 60V eller så men det ska ju ändå ut till 8 ohm eller så. Men rör och transistorer är inte linjära i sig själva så där kommer ingenjörsarbetet in att linjärisera kopplingen.

Link to comment
Share on other sites

On 2022-07-27 at 10:21, figge said:

Reseskildring?

Det kommer nog i lite olika trådar när alla har fått sova ut.

18 hours ago, fredrik said:

Jag har ju redan fått se en bild tagen av en  annan besökare. Ska bli spännande att få se resten. 

Jaså, smygpremiär alltså?:winking:

2 hours ago, figge said:

Det togs en massa bilder i går kväll.

Gjordes det? Jag har ingen aning??? Men att det kommer bilder i respektive trådar kan jag med 100% säkerhet säga att det gör.

 

Jag kan börja med att säja att denna tour var så förbaskat trevlig och givande så att jag redan längtar efter nästa…..

 

För att göra en lång historia kort så kan jag börja med att säga att - bilen gick bra och att det levererades välljud oavsett destination för rumpan:winking::sunglasses:

 

/byZan 

Link to comment
Share on other sites

19 hours ago, AlfaGTV said:

b yZan hade glömt kameran... Men en annan av besökarna hade faktiskt en med sig!

Var glad för att jag inte lyckades hitta kameran och är säker på att du kommer få några fina bilder i din tråd när de kommer hem i kväll eller i morgon om de inte är för trötta efter intryck och beslut som tagits.

Det blev kanske inte proffsigt hos mig som det var hos dig förutom musikvalet då:winking:

 

/byZan 

Link to comment
Share on other sites

Just now, AlfaGTV said:

Haha! Du menar att du inte var helt road av 300mph Torrential Outpour Blues på rätt okej volym? :D

Jodå, jag är allätare och tål det mesta och tycker att det är kul att lyssna på det oxå. No probs!:sunglasses:

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

Nu på morgonen spelade jag lite vinyl som inhandlades hos Vinylbutiken när vi var där i onsdags. Under lyssnings sejouren senare på kvällen här hemma så satt jag själv aldrig i fåtöljen men tyckte mig höra att det hänt något i presentationen?!  Jag vill tro att det att det har med slutsteget att göra, det har mått bra av att ha fått några timmar speltimmar till (inbillning eller fler timmar, kan inte med säkerhet säga vilket). Gick sedan över till det digitala för att spela en skiva som spelades några ggr under ”touren” men då på vinyl. Låter oxå bra men inte lika bra, men tycker att jag har närmat mig det analoga vilket ger mig en go känsla av att vara på rätt väg. Man ska inte ha för bråttom att recensera en ny produkt, men man kan recensera det man hör för dagen tycker jag. Det jag är mycket nöjd över är att jag kan njuta av musik på låg volym i båda mina system utan att tappa viktiga parametrar, tappar nästan ingenting skulle jag vilja påstå, förutom lite av byxfladdret då!

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

Nu är det konstaterat!

 

Den senaste uppgraderingen av slutsteget är en höjdare enligt mitt hjärta. Om skillnaden från början ansågs vara åt det positiva hållet om än inte stor så kan jag nu konstatera att den är bra mycket större än förväntat. ”Danne” har lyckats med en uppgradering som passar mig och mitt rum perfekt🙂👍

Kanske för stora ord för en del men för min egen del har jag hållit igen på lovorden, kaxigt men sant😉

 

/byZan 

 

Link to comment
Share on other sites

Det låter lika bra i stugan nu då jag ersatt den tidigare med en ny likadan Sablon Ethernet kabel. 

Jag kan ju som sagt sitta och fundera/brainstorma lite hit och dit, erkänner att det inte blir rätt alla ggr och inte bättre heller när jag testar de uppkomna funderingarna.

 

Men nu kom jag på vad det måste vara - det är såklart musiken som spelades hos @AlfaGTV i tisdags kväll, progg, distade gitarrer etc som gör att allt låter så rent, klart, tydligt (skoja bara Alfa):winking:

 

Men måste få säga att min själ nu är jäkligt nära helt perfekt, det är bara det där med vilken streamer jag ska gå på/välja när det blir dags, men här ute i stugan är jag (färdig/done/fötterna långt ner i jorden) så nöjd:satisfied:

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

18 hours ago, figge said:

Blev göteborgarna så betagna av allt lyssnande så att de gick i någon form av jag vet inte vad?🫣🤔

 

Vi blev verkligen tagna av allt välljud, men fint högsommarväder utan vind på västkusten och lockelsen av  havet har gjort mitt arbete med bilder och att läsa på Euphonia lite lidande.

Vi hade ju en härlig och intensiv tur genom Sverige jag och @bigblue.   Träffade härliga människor och fick höra på välljud på absoluta toppklassnivå vart vi än kom och så klart mycket musik.

@byZan hakade på och var som en HiFi-guide för oss. Toppen.

När jag samlat mig lite och fått ordning på alla bilder kommer detta i en tråd nära Dig inom kort.

 

Passar på att tack alla inblandade för trevligheterna.

Detaljer kommer, var så säkra. 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

19 hours ago, Apexorca said:

@byZan hakade på och var som en HiFi-guide för oss. Toppen.

Jag snyltade mig in via ett PM, bönade och bad på mina bara knän för att få komma med, så var det:winking:

Hifi-guide kanske var att ta i,  men från baksätet (alla digniteter sitter bak) i min bil så fick ni se och höra lite om Sthlm med omnejd.

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

Nu sitter man här och funderar efter det att EM i fotboll är över, intryck av den senaste hifi-sammankomsten bearbetas och vad fan jag ska göra i morgon då semestrarna verkar ta slut för många?

Jag tror att jag forsätter med en god bok bara för att göra något annat eller ska jag ta tag i lite projekt i stugan som knästrumpor göras? Jag avvaktar med att börja med nya projekt, jag tar någon eller några slö-dagar som jag har innestående.

 

/byZan 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Nu har de tydligen bytt lite elledningar (luftburna) till transformatorskåpet vilket gjorde mig lite nyfiken. I min PS Audio P10 så hade jag lite väl varierad inkommande volt tidigare (221-227v) nu är den stabilare och visar på 229-231v. Jag har alltid haft utgående från P10:an ställd på 232v och så fortfarande. THD var före kabelbytet 1,7-1,8 in och ut 0,1, nu visar den 1.5 in och 0,1 ut.

Så min fundering är om det är någon som kan förklara vad som ev kan påverkas vid lyssning och vad apparaturerna tycker om bättre volt in?

 

Farligt att fundera för mycket kanske😉

 

/byZan 

Link to comment
Share on other sites

@byZan, jag tror inte vi hann med det under vårt fantastiska besök i skärgården.

Men allt vi spelade i stugan lät ju riktigt bra - så jag kan tänka mig att du är nöjd. 

Speciellt första låten - Exactly Like You - är riktigt bra. Dels för att snabbt få en bild av vad en anläggning är kapabel till. Och minst lika viktigt att man som lyssnare upplever musikaliteten, svänget och energin. För det finns det gott om på den här skivan 👍🏻.

 

Link to comment
Share on other sites

On 2022-08-02 at 20:34, byZan said:

I min PS Audio P10 så hade jag lite väl varierad inkommande volt tidigare (221-227v) nu är den stabilare och visar på 229-231v.

 

Man har troligtvis förstärkt upp nätet när man bytt ledningar (grövre) för att minska spänningsfall. Där jag bor finns de två områden som från början var enbart enkla sommarstugor och kablar i området var knappast dimensionerade för att de som de är nu åretruntboende. En bekant fick problem med att hans Rotel steg löste en 10A säkring när han starta det, då var de nere och nosa runt 200V t.o.m lägre ibland detta var på vintern när värmen var igång.

 

Med din PS Audio torde du ju inte märka någon större skillnad i vad inkommande spänning är eller THD för den delen. Huruvida apparater påverkas av THD beror på hur bra nätdelen är på att undertrycka störningar men de är säkert inte fel att de är stabil spänning och låg THD.

Link to comment
Share on other sites

8 minutes ago, octavia rs said:

Man har troligtvis förstärkt upp nätet när man bytt ledningar (grövre) för att minska spänningsfall. Där jag bor finns de två områden som från början var enbart enkla sommarstugor och kablar i området var knappast dimensionerade för att de som de är nu åretruntboende.

Så tror jag oxå👍

9 minutes ago, octavia rs said:

Med din PS Audio torde du ju inte märka någon större skillnad

Men om jag säger att jag tycker mig höra en liiiiiten skillnad blir jag dumförklarad då?😉

Tycker mig höra en liten skillnad eller så får jag en känsla av att det är skillnad, placeboeffekt eller sant? Jag var mest nyfiken på om det fanns en teknisk förklaring till det upplevda eller inte. Oavsett en teknisk förklaring eller inte så tycker jag iaf att det låter lite bättre än tidigare😋

 

/byZan 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...