Jump to content

byZan - en tänkt pensionärsresa fr # 1275 och sedan blev det en blogg


byZan

Recommended Posts

Natten blev lite som en nattsköterskas, dropp i örat och medicinering till en febersjuk fru ett antal ggr. Vaknade därför lite senare än normalt men dock utvilad för att kunna fortsätta lyssna lite mer fokuserat. Nu kanske det blir lite av hifi floskler och för er kanske fel valda ord, men det får ni stå ut med!

 

Att borttagandet av TV’n skulle påverka ljudet blev konstaterat redan då den togs ner för ett antal månader sedan men att akustikfixet skulle göra det än bättre var inte helt säkert även om jag trodde det. Så om jag nu minns rätt från tidigare presentation så är det ett större djup nu och diskanten mjukare. Nu kan det ju vara andra saker som påverkar och oxå säkert gör det. Men eftersom jag startade med lyssning via vinyl så är det bara det uppgraderade slutsteget som skulle kunna påverkat den iakttagelsen?  Jag tror inte den gjorde så mycket för den förändringen utan den gör annat vilket kanske är för tidigt att spekulera i, men det jag skriver nu är vad jag hör nu och kan kanske komma att ändras med tiden.

Uppgraderingen av Dan D’Agostino S250 till en MvX version var och blir förhoppningsvis en lyckad uppgradering för systemets helhet. Jag vet att det i princip bara var chassiet som blev kvar av det gamla och att resten av elektroniken byttes ut. Ljudmässigt så tycker jag att det framförallt är öppnare och mer luft runt instrumenten än tidigare, svårt då det var ettag sedan jag lyssnade och kanske placebo eller om jag har stugans system i huvudet? Men en sak kan jag med 100% säkerhet säga och det är att de extra watten gör gott för helheten.

 

- Vinyl med endast slutsteget som ny komponent tycker jag var ett lyft gentemot tidigare:smile:

 

Så kom då kvällen och halva nattens lyssning med de digitala källorna inkopplade.

- Började med Lumin S1 som dac/streamer och hörde direkt att det det var förändrat sedan senast och där ska både akustikfix och slutsteget ha beröm. Det blev mer attack, luftigare och lugnare än tidigare. Minst lika detaljrikt som tidigare, lite mer analogt/organiskt, närmare de analoga källorna. Klart imponerad av vad S1 presterar!

- Nu skulle min egen Lampizator Baltic 3 få göra entre i systemet och jag var otroligt spänd på att få höra den tillsammans med S1 som nu agerade som enbart streamer. Redan de första tonerna gjorde så att veckade pannan i ganska så djupa veck! Vad hände? Om det lät lite mer analogt/organiskt tidigare så var detta något mer och allt blev det lite mer av, bas, diskant, mellanregister, luft, svärta, ljudbild, allt lät lite bättre/annorlunda, mycket mer annorlunda än vad det gjorde i stugan. Klangmässigt var nog den största skillnaden, klart positivt och den omedelbara känslan blev att S1 som streamer skulle kunna få bli kvar!?

- Okej då var det dags att koppla in den sista prylen och det var Sablon ethernetkabeln som jag har i stugan som skulle testas här hemma. Nu var jag trött och funderade och letade och funderade och letade, var t o m ut till bilen och letade men ingen kabel hittades, den blev tydligen kvar i stugan, j**la skit oxå! Jaja, då har jag ju förhoppningsvis lite att se framemot framgent oxå?

 

Detta var mina första intryck från nattens övningar och jag har ingen aning om de kommer att bestå efter att allt har fått spela in sig, racket blivit inflyttat närmare bakvägg, Sablon ethernetkabeln blivit installerad och jag lite piggare???

 

Morgonens lyssning men nu med en Nespresso i handen var fin och behaglig musik på låg volym bekräftar intrycken från natten.

 

Idag hoppas jag kunna få spela lite band oxå, ska bara fixa till den högra delen av racket först, på med den stora SolidTech-skivan lyfta upp Studer’n dit, koppla in, funktionskontroll, på med ett band och spola det till startposition, trycka play och skynda sig till fåtöljen för att få första parkett och sedan få skruva upp volymen så högt som frugan tillåter, jag har att göra idag med som ni förstår.

 

Det kommer säkert att bli lite mer skrivet vartefter jag gör eller hör någon förändring men detta som skrivits nu är som sagts tidigare, såsom jag uppfattar det nu!

 

/byZan 

Link to comment
Share on other sites

När det kommer något som är  nytt in i systemet så börjar tankarna att fara runt i knoppen, dock inte vanligtvis vid musiklyssning för då faller jag in i någon form av ”hypnos” :winking:

 

Men idag medans jag grejat med lite annat så föll tanken bl a på att slutsteget är nästintill ”iskallt" jämfört med tidigare och det känns ju bra. En annan tanke var att jag tidigare funderade på en hel skiva över alla 3 delarna i racket? Jag ser nu att det då skulle bli alltför högt, tror jag? Skulle Lampizator’n och försteg må bättre av det eller skulle det påverka soundstage? Jag kom fram till att jag kör som det står nu (kanske lite finjustering återstår) och skulle det råka tillkomma någon komponent framöver så tar jag det då?!

 

Skulle inte en annan belysning på eller riktat mot frontväggen kunna förstärka intycket av att det är mysigt att sitta här och lyssna, kanske få det att t o m låta bättre En placeboeffekt som är av en positiv karaktär är väl aldrig fel? 

 

Länge leve nyfikenheten (kan jag skriva så? Skitsamma ni förstår att det är med glimten i ögat)  även om den kan bli lite för kostsam ibland, men oftast rolig och lärorik!

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

Som ni förstår så blir det ingen resa till Malmö och vi är så ledsna för det, men som tur är så är inbjudan öppen för ett senare besök och då när frugan piggnat på sig. Det ser vi framemot.

Däremot så har jag fått tillåtelse att lätta på mina sjuksköterskesysslor. Så kanske jag luftar sommarbilen och tar mig till någon som kan tänkas ta emot ett besök, dock inte alltför långt bort, en dagstur är dock inga problem? Jo jag skulle kunna lämna fåtöljen för någon dag eller några timmar.

 

Stugan är nu belamrad av barn och barnbarn så det är fullt hus sägs det och det ena barnbarnet vill lyssna på musik även när farfar inte är där, så det blir Spotify via någons padda eller telefon. Ingen ”finlyssning" än bara lite musik så dansaren (den minsta) får lite att röra sig till och de äldre lite att digga till.

 

Jag åker nog ut fram och tillbaka någon endera dagen för att hämta Sablon Ethernetkabeln, jag är så nyfiken på om den positiva reaktionen jag fick när den kopplades in i stugan kan bli densamma här hemma? 

 

Sedan är jag lite sur efter att ha tänkt fel efter det att jag moddade krysstagen i racket. Nu sitter det beslag låsta av andra krysstag som jag skulle behöva för att få det som tänkt. Jag skulle behöva göra om proceduren med krysstagen - ta bort DAC och försteg - deras krysstag - lösgöra beslagen jag satt fel - återmontera krysstagen till DAC och försteg - koppla in dessa igen - montera beslagen rätt på högra delen - montera det krysstaget - lägga på skivan där Studer’n ska stå - koppla in den innan allt är som tänkt.

Aldrig att jag börjar med det nu, det får bli en nödlösning - på med skivan och upp med Studer’n - koppla en strömkabel och två signalkablar, så får det bli.

Vad skulle jag ha på krysstaget som saknas? Jag har ju inget som ska dit ju? Jo jag skulle kunna ställa min Lyngdorf CD1 där, kul, men skulle jag börja lyssna på cd igen? Troligtvis inte? Nä den hyllan skulle få bli en reservplats eller plats för t ex tillbehör till bandspelaren, bandfodral till det band som spelas eller något annat, tål att tänka på?

 

/byZan

 

Link to comment
Share on other sites

Tråkigt när planerna ändras men visst har vi alla vant oss att vara flexibla de senaste åren. 
 

Jag tycker att det blev jättesnyggt med akustikplattorna ovanför racket.
Stämmer det att du har Wingar i hörnen bakom högtalarna och vid förstareflexen? 

Hur ser det ut bakom lyssningspositionen? Har du gjort några akustikåtgärder där?

Link to comment
Share on other sites

6 minutes ago, Ivery said:

Tråkigt när planerna ändras men visst har vi alla vant oss att vara flexibla de senaste åren. 
 

Jag tycker att det blev jättesnyggt med akustikplattorna ovanför racket.
Stämmer det att du har Wingar i hörnen bakom högtalarna och vid förstareflexen? 

Hur ser det ut bakom lyssningspositionen? Har du gjort några akustikåtgärder där?

Ja det måste vara positivt att kunna vara flexibel och inte en negativ sur-gubbe:winking:

Tack, helt okej och fyller en liten funktion oxå:smile:

 

Ja, jag har Wingar i båda hörnen bakom högtalarna och ett par som tar förstareflexen, jag vet inte om jag skulle kunna vara utan iaf inte i detta rum?

Bakom fåtöljen har jag två S-vingar ca 40-50cm från öronen och en vägg ytterligare ca 60cm bakom S-vingarna, sedan en öppen trappa upp till övervåningen. I övrigt inga specifika akustikåtgärder, endast lite estetiska saker som kanske påverkar lite?

 

Skulle kunna lägga upp en bild men avstår då det ser alldeles för ovårdat ut för dagen:winking:

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

10 hours ago, byZan said:

Som ni förstår så blir det ingen resa till Malmö och vi är så ledsna för det, men som tur är så är inbjudan öppen för ett senare besök och då när frugan piggnat på sig. Det ser vi framemot.

 

/byZan

 

 

Det var tråkigt att ni inte kunde komma nästa vecka! Men vi tar det lite längre fram när hälsan är på topp.

Men nu verkar du ändå ha lite annat kul att pilla med. :grin:

 

Verkligen kul att det verkar bli riktigt bra med den nya dac'en och uppgradering av slutsteg!

Link to comment
Share on other sites

On 2022-07-17 at 20:50, Audionet said:

Det var tråkigt att ni inte kunde komma nästa vecka! Men vi tar det lite längre fram när hälsan är på topp.

Men nu verkar du ändå ha lite annat kul att pilla med. :grin:

 

Verkligen kul att det verkar bli riktigt bra med den nya dac'en och uppgradering av slutsteg!

Tror att antibiotikan börjat verka nu, febern är på stark nedgång från 39,8 igår till 37,5 idag. Även utslaget är i början på tillbakagång så som jag ser det:smile: Vi kommer med friska öron när så blir dags och hoppas att avbokningen inte ställde till det för er i planeringen?

 

Ja, jag har lite annat att pyssla med men mest ovana sådana. Hushållssysslor har aldrig varit min grej men man är ju inte född i farstun:winking: Det värsta är att hon upptäckt mina skills även där så nu är jag rädd för att få mer jobb framöver:winking: Skämt åsido så har vardagssysslorna tagit en viss tid och gjorts i första hand, mina ”måsten" har fått stå tillbaka men jag har å andra sidan inte förhastat mig och förmodligen också sluppit gjort fel. Så inget ont som inte har något gott med sig!

 

Jag tror att när vår vardag är tillbaka och när jag kan vrida upp volymen lite till så kommer jag att få de saker jag tror mig få höra bekräftade. Även om jag redan nu på låg volym hör en generell förbättring via alla källorna. Det är i fortfarande så som jag skrev om intrycken inledningsvis, djup och mjukare i toppen, kan nu lägga till att det just nu spelar med lite mer pondus/attack/renare/lugnare och inget tapp i några som helst detaljer mot tidigare. Balanserat och fint med dagens förutsättningar:satisfied: I morgon eller lite längre fram så tror jag att det kommer bli än bättre när jag hittat en streamer som fungerar bättre än så som det är kopplat nu. T o m när den glömda Ethernetkabeln blir inkopplad på onsdag kväll så tror jag att den kan bidra positivt till helheten?

 

Jag vet inte exakt vad som gjorts i o m uppgraderingen till MxV, men att mer muskler bidrar till att allt blir lättare:winking: Försökte vara lite rolig, hoppas ni förstår:redface2:

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, byZan said:

Jag vet inte exakt vad som gjorts i o m uppgraderingen till MxV, men att mer muskler bidrar till att allt blir lättare:winking: Försökte vara lite rolig, hoppas ni förstår:redface2:

 

 

De är väl bara skalet som är kvar tror jag.

 

What has been upgraded?

In the MxV versions of the amplifiers, all the most important parts have been upgraded. New power supply, input stage, driver stage and output stage.

A new circuit design on the transformer promises us more than a 50 percent increased power supply from the same size. The extra power provides better headroom during especially dynamic passages in the music.

The input stage has also got a completely new circuit layout, and we also see more advanced components in both the driver stage – which regulates the current to the power transistors – and in the output stage.

 

New bipolar transistors will deliver ten times more power than the original ones. Higher bandwidth gives better control in both the bass range, but also in the top frequencies. With lower distortion at both ends of the frequency scale.

 

The new amplifiers operate in Class A operation in a larger power range, as the new circuits and improved heatsinks make the amplifiers disperse much more heat.

Output transistors are new from the Relentless series, and the number has also increased, which means that each of them has a lighter load, and the entire output stage now works more efficiently. The result is, according to Dan D’Agostino, a “richer, more dynamic, intimate presentation regardless of music type”.

The transistors are among the fastest on the market, with a huge bandwidth of 69 MHz.

As with all D’Agostino amplifiers, the Momentum S250 MxV and Momentum M400 MxV have discrete, directly connected balanced circuits. The most accurate circuit platform possible, according to the manufacturer.

Link to comment
Share on other sites

Igår så blev det en tur ut till stugan med sommarbilen med min arkitekt kompis för ett litet möte tillsammans med några av sönerna för genomgång med betongaren/muraren som på fredag gör det sista för att snickarna ska kunna ta vid direkt efter semestrarna. En härlig tur i strålande sol och ca 30gr, så det blev nercabbat både dit och hem. Hemma vid ca kl 23 och alldeles för trött för att stopp in Sablon Ethernetkabeln som jag tog med mig från stugan.

 

Men vaknade ganska tidigt och efter en ovanligt snabb frukost och sedan med en kopp Nespresso i handen så blev det inkoppling av kabeln. Hörde direkt att det lät annorlunda det som kom ut genom högtalarna, så det blev med ett stort leende jag fortsatte att lyssna. Musiken tog överhand över ev tankar och funderingar i ca 1 timme, m a o så behövdes det ingen analys. Resultatet var precis så som jag upplevde det i stugan och då förstår ni att jag blev nöjd. Så det blir till att beställa en kabel till hemmet oxå, inte en chans att jag förbiser kabelns betydelse för mitt system och mina öron, no way!

 

Idag ska det tydligen bli riktigt varmt så jag blir nog sittande i musikrummet med AC’n inställd på en bra temperatur, det blir förmodligen en dag i musikens tecken trots finvädret. Nu kan jag också få kräma på lite mer då frugan är helt feberfri och rosfebern avtagande, känns som om jag har lite flyt nu. Bra musiklyssning, mindre sjuksköterskearbete och en gladare fru:satisfied:

 

/byZan

 

Link to comment
Share on other sites

Jag avvaktar med att lägga dit en skiva för nu iaf. Tycker att det kanske kan duga som det är? Men vem vet något om morgondagen? Det blev ljudmässigt så mycket bättre att jag nu inte kan koncentrera mig alls, bara njuter av nyhetens behag hur det flödar fina toner i hela rummet.

 

/byZan 

Link to comment
Share on other sites

On 2022-07-21 at 10:28, byZan said:

njuter av nyhetens behag hur det flödar fina toner i hela rummet

Men bättre ska jag försöka åstadkomma i den digitala delen med en dedikerad streamer, det är tänkt att det ska testas några framledes. De andra källorna får vara som de är, de spelar bättre och får bli oantastade, de får helt enkelt duga som lisa för själen. 

Det vankas besök i veckan som kommer och då är jag rädd att jag får min dom, äh, det är bara en fråga om tycke och smak! Men trevligt med lite besök ska det bli.

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

Helt klart ett annat ljud i skällan med dessa rör, trodde inte att de skulle ge mig en så stor positiv reaktion trots enligt uppgift att det ska finna än bättre adaptrar än de jag har fått låna. Det är tydligen skillnad på rör och rör vilket jag iofs visste men kul att jag som en ny rör-rullare upptäckt att rör "is da shit":winking:  

 

Detta med att ha rör i dac och kunna byta/testa sig fram med olika rör har fått mig att gå igång på riktigt, nja iaf nyfiken på vad som finns där ute. Dra inte för stora växlar på vad jag skriver om rören, utan ta det med en nypa luft eftersom jag i princip är nybörjare:winking:

 

Som jag hört skillnaderna mellan olika rör så tycker jag att jag blir påverkad beroende genrer till viss del? Men skitsamma då jag har feeling av musiken just nu och det oavsett var jag befinner mig i huset.

 

/byZan 

Link to comment
Share on other sites

15 hours ago, byZan said:

Detta med att ha rör i dac och kunna byta/testa sig fram med olika rör har fått mig att gå igång på riktigt, nja iaf nyfiken på vad som finns där ute.

 

6F8G är en föregångare till den omåttligt populära och vanligt förekommande 6SN7, men som med all utveckling så ville man optimera storlek, effekt och handhavande. Den externa anslutningen på ovansidan var väl för bökig kan tänkas. I ljudsammanhang så verkar större glasbubbla vara att föredra, liksom de äldre konstruktionerna över lag där nymoderniteter som bekant inte alltid nödvändigtvis behöver innebära en förbättring för våra stackars ömtåliga öron.

 

De optimeringar som önskades för att få plats med mindre radiokommunikations apparater i stridsflygplanen under andra världskriget tog nog ingen större hänsyn till att vi sisådär 80 år senare skulle sitta och lyssna på musik genom dessa fantastiska glasbubblor i våra DAC:ar och analysera varje ton vi hör, eller för den delen njuta av vad de var kapabla till att bygga på den tiden.

 

image.png.8d0357653139f1ebbb684afa7d39acae.png

https://www.wshu.org/vintage-radio/2014-10-17/radio-prepares-for-war-part-2

 

Samma rör tillverkade på olika sätt av olika fabriker låter olika, men olika rörtyper låter ännu mer olika och därför är det spännande att testa lite över gränserna ibland, även om det kanske innebär att introducera en adapter, och adaptrar i sig kan som sagt även de göra skillnad.

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, VoicesInMyHead said:

större glasbubbla

Får man plats med mer vacuum då? :sherlok:

3 hours ago, VoicesInMyHead said:

optimera storlek, effekt och handhavande

Du glömde "kostnad" vilket alltid varit den mest drivande utvecklingskraften! :) Även om det naturligtvis finns andra faktorer som inverkat såklart!

 

Varför tror du/ni att det blir så bra när man blandar in rör i något så samtida som digitalomvandling? Handlar det om den galvaniska avskiljningen mellan stegen eller vad?
Det kan ju knappast vara olinjärt beteende, hög distorsion, höga brusnivåer eller snorhöga drivspänningar som gör det positiva?

 

Jag vill inte alls hävda att det är dåligt med rör, även om jag framstår som en obstruerande typ som hittar nackdelar! :) Men å andra sidan tycker jag rörförespråkare har en tendens att romantisera och dra allt över "det var bättre förr"-kammen! ;) 

Link to comment
Share on other sites

51 minutes ago, AlfaGTV said:

Får man plats med mer vacuum då?

 

förmodligen... :shrugging::smile:

 

51 minutes ago, AlfaGTV said:

Varför tror du/ni att det blir så bra när man blandar in rör i något så samtida som digitalomvandling? Handlar det om den galvaniska avskiljningen mellan stegen eller vad?
Det kan ju knappast vara olinjärt beteende, hög distorsion, höga brusnivåer eller snorhöga drivspänningar som gör det positiva?

 

Jag vill inte alls hävda att det är dåligt med rör, även om jag framstår som en obstruerande typ som hittar nackdelar! :) Men å andra sidan tycker jag rörförespråkare har en tendens att romantisera och dra allt över "det var bättre förr"-kammen! ;) 

 

Jag har ingen aning. Jag vet egentligen inte om jag gillar rör och grejen med rör speciellt mycket, dels tycker jag inte om att samla på saker eller köpa en massa prylar som blir liggandes, dels tycker jag inte om att de kan förändras över tid, är ömtåliga och går sönder, låter olika även om de ska vara lika, hela osäkerheten kring dem osv, dels så tycker jag inte om att de sticker ut och alstrar en massa värme. Jag ser helt klart en massa nackdelar med rör.

 

Samtidigt får jag medge att jag tycker det finns en viss charm med dem, speciellt då med äldre rör som hängt med ett tag. Det ÄR även kul att man kan byta dem och kunna förändra ljudet litegrann. Det är också lite kul att läsa om och försöka jaga rätt på olika typer av gamla rör, om än tidskrävande och ibland en snudd på hopplös känsla. Det är väl kanske lite som vinyl kontra CD, det är en del runt omkring själva vinyleriet som folk finner charmigt, en del i hobbyn liksom.

 

Jag tror att bilden man har (som jag själv iaf hade) är att rör låter varmt, mjukt, trögt och nästan såsigt, men det är inte alls det jag upplever. Kanske är det kombinationen med modern teknik som gör det så bra och att den där bilden är föråldrad? Är det rören i sig som gör att jag gillar Lampi DAC:ar? Ingen aning... :shrugging:

 

Jag bryr mig egentligen inte så mycket om det tekniska HUR saker och ting funkar, vad det har för för och nackdelar, jag är bara intresserad av hur det låter. Jag tror dock mer och mer på att vissa störningar som brusnivåer och distorsion faktiskt kan vara positivt, att "för perfekt" inte är vad vi finner njutbart i längden. Rör verkar ha en positiv inverkan på det ljudmässiga, jag gillar iaf det jag hör.

 

Jag är verkligen inte heller någon som brukar förespråka att det var bättre förr, snarare tvärtom, men med rör... ja, då var det (iaf enligt mig) bättre förr... :winking:

Link to comment
Share on other sites

9 minutes ago, VoicesInMyHead said:

det finns en viss charm med dem

En hobby i hobbyn, visst!

 

Tycker fortfarande att de flesta (inkl mig själv) verkar vara mest lyriska över äldre teknik, oavsett om det är vinylavspelning, rullbandspelare eller rörbaserade DAC'ar. 😀

 

Eller så är det en annan typ av fascination än den man kanske har för Devialet och deras unika design och konstruktion eller kanske Technics SU-R1000 och deras otroligt tekniskt drivna design.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

56 minutes ago, AlfaGTV said:

 

Varför tror du/ni att det blir så bra när man blandar in rör i något så samtida som digitalomvandling?

En bra fråga!

 

Om man ser röret som en naturlig del i en krets men som tillför lite egna egenskaper och olika distortion. Verkar vara som att vi människor tycker om det som är naturligt, åtminstone gör jag det.:smile: Ex smör är godare än margarin. Ull är varmare än polyester osv osv. 

I musikersammanhang där man har en klassisk rörförstärkare till elgitarren så tillför röret en dynamik och attack som är naturlig. Och krankar man upp volymen och överstyr förstärkaren bara lite grand så får man den där härliga overdrive tonen som vi alla gillar. Jag har försökt att använda mjukvara för att simulera overdrive eller förstärkarljudet men det är ändå något som saknas. 

 

Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, AlfaGTV said:

En hobby i hobbyn, visst!

 

precis, och det är ju kul att dela med sig av vad man hittat för något roligt, kanske speciellt då till ägare av samma produkter och det är väl därför Lampi trådarna är så långlivade och intressanta, det byggs en hype och ett växande intresse med tiden, folk slutar inte utforska och hitta nya vägar. ju mer man kan göra med sina prylar desto större behov av forum att diskutera dem i.

 

jag kan även minnas att jag läste om alla som höll på med sina vinylspelare här på Euphonia och nästan kände mig lite utanför då jag inte hade någon vinylspelare själv. man kan ju lätt få känslan om grönare gräs på andra sidan när man läser om vad "alla andra" håller på med för spexigt hela tiden.

 

8 minutes ago, AlfaGTV said:

Tycker fortfarande att de flesta (inkl mig själv) verkar vara mest lyriska över äldre teknik, oavsett om det är vinylavspelning, rullbandspelare eller rörbaserade DAC'ar. 😀

 

tja, så kanske det är iofs... men det skiljer sig säkert från olika produkter hur man ser på dem.

Link to comment
Share on other sites

21 minutes ago, magnuskan said:

I musikersammanhang där man har en klassisk rörförstärkare till elgitarren så tillför röret en dynamik och attack som är naturlig. Och krankar man upp volymen och överstyr förstärkaren bara lite grand så får man den där härliga overdrive tonen som vi alla gillar. Jag har försökt att använda mjukvara för att simulera overdrive eller förstärkarljudet men det är ändå något som saknas. 

Japp, man kan inte få trevligare overdrive och dist än från en äkta rörbaserad gitarrförstärkare. Jag har provat några transistorförstärkare och det blir bara platt, hårt och tråkigt. Dock tycker jag att rör inte tillför något speciellt i HIFI sammanhang. Det låter oftast trevligt och behagligt till en början men efter ett tag upplever jag att musiken inte längre engagerar.

Link to comment
Share on other sites

38 minutes ago, triomio said:

Japp, man kan inte få trevligare overdrive och dist än från en äkta rörbaserad gitarrförstärkare. Jag har provat några transistorförstärkare och det blir bara platt, hårt och tråkigt. Dock tycker jag att rör inte tillför något speciellt i HIFI sammanhang. Det låter oftast trevligt och behagligt till en början men efter ett tag upplever jag att musiken inte längre engagerar.

 

då är det dags att byta rör vet du... :winking:

 

nej, jag vet inte. jag är nog ingen förespråkare för vare sig det ena eller andra egentligen, som vanligt så beror det nog på fler faktorer än bara en ingrediens vid tillredning eller konstruktion av en hifi pryl. jag kan tycka att det känns trevligt att ha rör någonstans i signalkedjan, eftersom jag landat i Lampi DAC:ar så är det naturligt att det är just där, och jag skulle säkert kunna tänka mig en förstärkare helt utan rör (en Pilium t.ex), men det finns såklart säkert även en massa DAC:ar som är bra och inte har några rör.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...