Jump to content

byZan - en tänkt pensionärsresa fr # 1275 och sedan blev det en blogg


byZan

Recommended Posts

Precis efter att jag skrev inlägget ovan ringde det på min frus telefon……beskedet var att svärmor hade lämnat jordelivet en stund tidigare. Ett tungt men ett väntat besked då hon blivit allt sämre det sista eller kanske de två sista åren. Hon blev drygt 100 år för 4 månader sedan och hennes 100 årsdag blir en dag som jag kommer att minnas som ett av det häftigaste jag varit med om. Tänk er vad mycket en fullt frisk (om än sliten) person har varit med om. Jag gillade att höra om hennes liv som bestått av mycket glädje, hårt arbete men också en hel del sorg. Förmodligen ett ganska vanligt liv. Genom mina ögon ett långt kärleksfullt liv med 4 döttrar, 13 barnbarn och en helsikes massa barnbarnsbarn och ett barnbarnbarnsbarn som hon nu aldrig hann uppleva. Häftigt men också lite tråkigt att aldrig mer få sitta och lyssna och skämta med henne, men så är väl livet om jag uttrycker mig krasst. Själv är jag glad att få ha haft en sådan trevlig och rolig svärmor, tack Majken!

 

Så igår efter att ha varit på ”hemmet” för att ta ett sista farväl så åkte vi tillbaka till stugan och min fru höll med mig om att kvällen skulle få fortsätta med mamma och Majken i fokus, lite god mat och dryck intogs mellan alla skratt och tårar, en fin och minnesvärd kväll kunde vi båda konstatera.

 

Jag vet att detta kanske kan vara på gränsen till "för personligt"? Men i mina ögon är det precis så som livet är eller kan vara och eftersom min tråd inte bara handlar om hobbyn utan också om vardagen för mig/oss så valde jag att ta mig rätten att skriva av mig även om en liten mörkare vardag men med fokus på ljuset som en 100-åring givit mig, en av hennes döttrar och fyra barn och 6 barnbarn.

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

39 minutes ago, byZan said:

Jag vet att detta kanske kan vara på gränsen till "för personligt"?

Livet har olika sidor och alla går vi igenom dialekter av samma resa och det påverkar oss på olika sätt. Jag tycker att det är både stort och förståligt att du vill dela med dig. Jag beklagar er förlust. Oavsett när, väntat eller oväntat så ruskar familjeförluster om oss.

 

Vi är ju några stycken som nått senior ålder här på forumet. Äldre släktingar faller ifrån och även allt fler jämnåriga dyker upp under familjesidornas svarta rubriker. Det ger lite andra perspektiv på tillvaron och prioriteringar som jag var långt ifrån bara för 10 år sedan.

Link to comment
Share on other sites

Idag är det lite ljusare tongångar som kommer i skrift även om morgonen är grå och lite kallare utomhus. Igår kväll så tittade jag på MTV för första gången på många, många år. Vill minnas att TV’n stod på rätt så många timmar om dygnet på 80-talet när det begav sig. Nåväl så blev jag lite inspirerad av gårdagens tittande så morgonens espresso intogs tillsammans med popmusik från både 70-, 80- och 90-talet. Hade gärna skruvat upp volymen och gjort lite gamla ”moves” och sjungit med, iaf mimat:winking:

Så mycket bra musik som fortfarande står sig, kanske inte ljudmässigt alla ggr men musiken framkallar massor av minnen och den stela kroppen reagerar med att börja röra sig mer än vanligt nuförtiden, en skön och klart annorlunda morgon. Annorlunda fungerar det med s a s, allt måste inte vara perfekt för att njuta av musik!! Apropå det så lyssnade jag på en podd på P1 igår om Stevie Nicks och Fleetwood Mac, det blev också en nostalgi resa och lite mer kött på benen för egen del.

 

Nu verkar och hoppas jag att de senaste rapporterna är med sanningen överensstämmande, ett par veckor bort innan alla paketen ska vara på plats:sunglasses: Vet ni hur mycket jag har längtat efter dessa? Nä det vet ni såklart inte! Men ni kanske förstår efter allt tjatande om de j**la paketen här i tråden? Nu ska jag bara börja dra ner på förväntningarna om det ”perfekta" ljudet som jag tror mig kunna få i o m denna rockad i bänken hemma. Annorlunda vet jag att det kommer att bli, även om jag också vet att det inte kommer att bli så mycket annorlunda, men mer åt det ljudideal jag aldrig riktigt uppnått på den digitala sidan tidigare. Jag hoppas och tror att jag inte kommer att bli besviken trots att de inte är några ”värsting" grejer som väntar på att få spela ut tonerna så som de var tänkta eller rättare sagt så som jag uppfattar/tycker att de ska låta..

De övriga källorna har spelat ”klart" enligt idealet men kan kanske få sig en boost av mer av allt? Kryptiskt, ja jag vet! Ber om ursäkt för det men jag kan inte ändra på invanda mönster när det är något på G i systemet:winking:

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

8 minutes ago, shifts said:

ByZan, dina morgonuppdateringar tillhör ett av mina favoritinslag på forumet.

Anledningen till att det blir lite skrivet på morgnarna är nog att jag har fått vara tyst hela natten:winking:

 

Oj! Favoritinslag! Kul att jag kan bidra med lite underhållande läsning och att det uppskattas av någon/några:thumbsup:

 

/byZan

 

 

Link to comment
Share on other sites

Spelar dom verkligen musik på MTV fortfarande, , tycker mest det är allt annat än musik på kanalen nu för tiden.

Men uppväxt med MTV kanske förklarar att jag trots en bra stereo ärligt talat lyssnar mer o mer på Youtube. . vet inte varför men föredrar närstan en musikvideo mot ren musik. .

Link to comment
Share on other sites

Nu är det nära……ett paket är aviserad till att anlända någon gång under helgen:smile:

 

Nu på morgonen så har jag som brukligt suttit och lyssnat och idag blev det lite Eric Bibb och reflekterade samtidigt över lite saker och ting. Bl a så är det jäkligt skönt att inte ha något att jämföra med, källan är streaming och jag sitter så nöjd efter de senaste uppdateringarna. Hemmavid finns det ju både Vinyl, R2R, Streaming och även CD om jag skulle vilja lyssna på det. Där kanske jag jämför källa vs källa på ett visst plan men ändå inte eftersom det är musiken jag i första hand lyssnar till? Men det blir per automatik så att jag jämför på något vis ändå? Måste jag det?

 

Vad ska jag göra med innehållet i paketet då slutsteget inte är aviserat än och jag ska vara i stugan? Det kanske går att spela och koppla in på något vis, bara så jag kan ”jämföra”:winking: Jaja, ni fattar att gubben står inför något nytt och spännande som egentligen tillhör systemet hemma, men jag tror inte jag kan vänta så det blir nog en lite provisorisk uppställning/uppkoppling och test så fort paketet väl är uppackat.

 

Det var morgonens reflektion och inte mer än så!

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

Ketchupeffekten har slagit till!

 

Nu är paket 2 oxå aviserad som klar och ska skickas så fort de hinner vilket betyder att jag förmodligen inte är hemma då☹️ 
Men innehållet i paket 1 hinner ju å andra sidan få några timmars speltid vilket är positivt. Det blir ju svårt att lyssna på de ev skillnader som de två prylarna gör för örat om man stoppar in båda samtidigt. Det blir till att klura lite på hur jag ska ta mig an detta STORA projekt😉

 

Men kul att det äntligen är på G😎

 

/byZan 

Link to comment
Share on other sites

Nyfiken som jag var och tillika spänd så öppnade jag väskan….

4D093ADD-3799-4C7F-905A-02345545E8B8.thumb.jpeg.95a8ad8ec686c96cbc47be83d64c22bf.jpeg

 

…. och läste såklart installationsmanualen som löd;

 

THE SHORT MANUAL
1.  Hej Plug in 2. Enjoy
Remeember - the front panel LED RING button is not a power switch but USB input switch.

 

Klockan 22.30 så ljöd musiken efter ett snabbt samtal till specialisten som sa att du måste trycka på frontknappen som talar om att du numera kör USB.

 

Sedan blev det lite lyssning, men alldeles för tidigt för att komma med några första lyssnings intryck, men jag kan säga så mycket att det finns potential för att detta inte var ett felköp.

 

/byZan 

Link to comment
Share on other sites

46 minutes ago, byZan said:

Det var bara att trycka dit de medföljande tillbehören….

 

Snygg DAC och sjysta kablar, både in och ut... :smilingeyes: jag hade inte gjort det annorlunda själv. Det ska bli otroligt spännande att se (och höra) hur den kommer utvecklas hos dig tillsammans med streamingen i övrigt. Det här är bara början, jag fortsätter att bli både förvånad och imponerad av min Lampi så här lite drygt 1.5 år senare. STORT grattis!

 

Härligt att det börjar trilla in lite paket av allt som du väntat på.

Link to comment
Share on other sites

34 minutes ago, VoicesInMyHead said:

Specialister ändå altså... hur skulle världen se ut utan dem? :winking:

Ljudligt så skulle det förmodligen vara ganska så tyst:winking:

30 minutes ago, VoicesInMyHead said:

Snygg DAC och sjysta kablar, både in och ut... :smilingeyes: jag hade inte gjort det annorlunda själv. Det ska bli otroligt spännande att se (och höra) hur den kommer utvecklas hos dig tillsammans med streamingen i övrigt. Det här är bara början, jag fortsätter att bli både förvånad och imponerad av min Lampi så här lite drygt 1.5 år senare. STORT grattis!

 

Härligt att det börjar trilla in lite paket av allt som du väntat på.

Tack för all support inför valet och sedan länge för den test med din DAC hemma som förde in mig på att Lampizator absolut skulle kunna vara ett alternativ som skulle kunna passa mig. 

 

Har nu lyssnat till och från sedan 05.00 och DAC'en eller om det är de nya kablarna som gör att det sker små förändringar i presentationen. Mest tydligt har varit i basen och i ljudbilden, inga stora grejer men dock klart hörbart.

 

/byZan

 

Link to comment
Share on other sites

11 minutes ago, byZan said:

Tack för all support inför valet och sedan länge för den test med din DAC hemma som förde in mig på att Lampizator absolut skulle kunna vara ett alternativ som skulle kunna passa mig. 

 

det var så lite så, nöjet var helt på min sida! :smilingeyes:

 

de där blå Psvane globerna är ju för övrigt bland de coolaste och snyggaste rör som finns!

 

nu är ju det här bara en väldigt temporär plats för den, men vill ändå bara flika in att Lampizar (rörprodukter generellt?) är väldigt känsliga för vibrationer och golvet är ingen bra plats för dem.

Link to comment
Share on other sites

Platsen är som du säger temporär och har nu ställt B3 på några Cera puckar, ingen ljudmässig skillnad som jag noterade direkt och i samband med förmiddagens kaffepaus på altanen😉

 

/byZan 

Link to comment
Share on other sites

9 minutes ago, octavia rs said:

Alltid kul med nya saker @byZan :)

I mitt fall så var funderade jag på hur jag skulle kunna få till ett mer ”organiskt/analogt” ljud från det digitala i systemet hemma. Det har har under lång tid både funderats, lyssnats och testats lite olika prylar, allt från dac’ar, streamers, kablar innan jag bestämde mig för att inte tömma plånboken utan för att jag ville ha möjligheten att kunna byta dac eller streamers om jag av någon anledning skulle tycka mig behöva det. Tekniken går framåt i en rasande takt och ha en pryl för "en krona” känns bättre än att ha prylar för "flera kronor" om det skulle bli aktuellt med ett byte i framtiden, så har jag tänkt!

Båda mina Lumin S1/X1 som är typ allt-i-ett-maskiner har varit och är väl så bra och i synnerhet i stugan där X1 passar mig perfekt. S1:an får kanske ta plats i vinkällaren (klart over kill) eller om jag kanske säljer den då Lampizator B3 är tänkt att ta den platsen i systemet hemma. Jag ska oxå bestämma mig för antingen en streamer eller en musik server? Som det är kopplat nu så använder jag mig Lumin som enbart streamer vilket jag tror inte är helt optimalt?

 

(byZan

Link to comment
Share on other sites

9 minutes ago, byZan said:

Som det är kopplat nu så använder jag mig Lumin som enbart streamer vilket jag tror inte är helt optimalt?

 

Som allt-i-ett maskiner så är ju Lumin väldigt smidiga och bara funkar med allt och lite till som bekant, men på den här resan som du just påbörjat tror ju jag att det finns mer att hämta med en annan konfiguration utan att det för den delen behöver kosta skjortan, samtidigt som det är bortkastat att inte använda X1:an som den är tänkt. Så på sikt skulle jag säga att X1 i stugan och S1 i vinkällaren(?!#$WTF!) eller på Hifitorget är rätt väg att gå. :thumbsup:

Link to comment
Share on other sites

Idag var ingen bra dag för lyssning, åt helsike för varmt och värmen suger musten ur en. Befarar att kvällen inte blir bättre heller, möjligen den tidiga morgonen i morgon kan få bli en behagligare stund.

 

/byZan 

Link to comment
Share on other sites

6 minutes ago, byZan said:

åt helsike för varmt

Jag har tidigare år satt luftvärmepumpen på 22C för att överleva de varma dagarna. Detta är första året den inte varit igång på kyla ännu och jag skulle inte vilja vara utan möjligheten även om jag kanske nu (några kilon lättare) överlever utan.

Det kommer garanterat införskaffas en även till nästa boende.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...