Jump to content

byZan - en tänkt pensionärsresa fr # 1275 och sedan blev det en blogg


byZan

Recommended Posts

Det som Bebop är inne på!

Det finns ju ett antal företag som faktiskt supporterar och upprätthåller funktionalitet och även utökad sådan, även på produkter som lanserades i den digitala forntiden (mer än 5 år sen!).

Jag tänker Innuos som bygger fina mjukvaror som utmanar de etablerade spelarna (Roon) som även blir tillgänglig för äldre generationer, Auralic som utvecklar mjukvara som tillämpas på de Aries Le/Femto som lanserades våren 2014 och även Aries Mini som kom året efter. Bluesound släpper ny funktionalitet (Tidal Connect ex.) till mina gamla Vault som väl är minst 6år gamla.

 

Eller så gör man som Sonos och skaffar sig lite badwill genom att generationsskifta sin hårdvara med besvikna kunder som följd, eller varför inte nämna vår svenska stolthet Bladelius som "tappade" både app och support bara ett par år efter att Embla lanserats vilket gör apparaterna semi-funktionella.

Nja, jag skulle nog titta på företagens "track record" när det gäller att stå bakom sina produkter innan jag lägger några större slantar idag...

Link to comment
Share on other sites

6 minutes ago, Bebop said:

Jag menar att det händer en hel del men inte så mycket kopplat till ljudåtergivning (se nedan)

Om jag nu tolkar detta rätt så är min uppfattning precis tvärtom efter att ha lyssnat runt. Vi struntar i parametrarna bättre eller sämre. men absolut annorlunda. Då blir det tycke och smak som får avgöra vilket märke/version som man tycker passar bäst ljudmässigt i ens system.

 

14 minutes ago, Bebop said:

Rör- och pickupbyte ger betydligt mer (om man hittar rätt). Likaså ”rätt” anpassning mellan enheter av det man har, högtalarplacering och akustiska åtgärder.

Det kan jag hålla med om (om man hittar rätt). Den resan har jag gjort och den var för mig lika förundrande då som den nu pågående digitala resan. Jag vill testa och lyssna själv och helst i eget system innan jag säger vad som gav mig mest med de förutsättningar jag har.

21 minutes ago, Bebop said:

Eftersom mycket av det digitala bygger på ständiga uppgraderingar av firmwares, så tänker jag att det viktigaste är att man inte hamnar på efterkälken så att gamla processorer/programvaror inte längre stöds på motsvarande sätt som gamla Windows-, Excel- och Wordversioner. Det handlar inte om att Helvetica eller Times typsnitt ser bättre ut s a s utan mer om kringservice. För mig är också appar väsentliga med streamers. Man skall ju helst kunna hitta det man vill spela och ha en bra struktur på sin musiksamling.

Där är jag övertygad om att Roon är i framkant och tänker därför inte byta bort den då jag har ett sk life-time abonnemang och är numera ganska okej med att använda den oxå. Det kanske finns eller kommer bättre men då tror jag att jag står över och nöjer mig med det "näst bästa” för att slippa lära om.

 

/byZan

 

 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, byZan said:

Där är jag övertygad om att Roon är i framkant och tänker därför inte byta bort den då jag har ett sk life-time abonnemang och är numera ganska okej med att använda den oxå. Det kanske finns eller kommer bättre men då tror jag att jag står över och nöjer mig med det "näst bästa” för att slippa lära om.

 

 

Skulle de bli en Innuos så är det väldigt enkelt att skifta mellan Roon och InnuOS det tar ett par sekunder.

Vad man sen föredrar de är säkert tycke och smak men val möjligheten finns och Innuos egna app tycker jag är föredömligt enkel och bra att hantera.

 

Jag håller med @AlfaGTV att de är inte fel att göra sin läxa innan man handlar och se hur företag hanterar äldre apparater.

 

Jag är i mångt och mycket väldigt nöjd med min Innuos den har fått ett par mjukvaru uppdateringar sen i somras med nya funktioner och några buggfixar och supporten har fungerat bra.

 

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, byZan said:

Om jag nu tolkar detta rätt så är min uppfattning precis tvärtom efter att ha lyssnat runt. Vi struntar i parametrarna bättre eller sämre. men absolut annorlunda.

Visst, allt är inte lika till 100% men det är heller inte alltid att man jämför allt annat lika, t ex över samma anläggning, kablar in-/utgångar, samma volym etc. Sporten för mig är att hitta en grund som jag är nöjd med och sedan få det att låta ännu bättre. Min uppgradering av min dac till ”Eclipse” har fått både CD och streaming att låta bättre och ännu ytterligare steg efter Lumïns uppdatering av SPDIF/AES och efter att jag gått över till AES.

 

Jag håller med att det ofta inte handlar så mycket kring bättre/sämre utan mer om annorlunda. För mig handlar det om hur jag vill att det skall låta. Det måste ju vara det ”bästa”.

Link to comment
Share on other sites

21 hours ago, octavia rs said:

Skulle de bli en Innuos så är det väldigt enkelt att skifta mellan Roon och InnuOS det tar ett par sekunder.

Innuos är absolut en av kandidaterna till en streamer i systemet hemma, men avvaktar lite recensioner när den nya Innous med uppdaterad strömdel jämförts med den gamla. Jag tror verkligen på att bra och mycket ström är det som påverkar det digitala till att bli ännu bättre. Men nackdelen är att det blir två burkar när det är separerade delar, men det är ju nästan de flesta i de prisklasserna?!

Antipodes nya skulle oxå kunna vara en kandidat om den är mer åt det varma hållet, K50 lät lite för hårt i toppen för mina öron när jag jämförde senast. iofs så gör val av försteg och dac sitt till och det blir nog en test av några märken hemma innan ett beslut kan tas.

Sedan finns det ju fler tänkta kandidater, men de flesta är inte för min tänkta budget?

 

Så fort Dan D’Agostino S250 kommer tillbaka så blir den uppkopplad för att vara inspelad innan annat testas. Jag måste ju veta vad som gör vad i kedjan för att kunna göra en rättvis utvärdering. Som ni förstår så är det lite annat på G i den digitala delen, så spänd på om jag valt/väljer rätt? Jo lite koll har jag nog men man vet inte eftersom de produkter som komma skall ”aldrig" spelat hemma tidigare och aldrig tillsammans!

 

Längtar redan till senhösten när allt är inspelat - lite svalare väder-akustikfixet blev som tänkt-bänken fungerar som tänkt-en god espresso på morgonen eller en öl på kvällen-då kommer jag att kunna slappna av och förmodligen somna till den sköna musik jag då lyssnar till, det vore kanon att slippa sitta på spänn och lyssna efter ev skillnader på den eller den produkten.

 

Men nu ska jag inte gå händelserna i förväg utan nu ser jag framemot sommaren med alla dess fördelar och några hemma-hos som ska göras, hur spännande är inte det?

 

Allt gott!

 

/byZan 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, byZan said:

men avvaktar lite recensioner när den nya Innous med uppdaterad strömdel jämförts med den gamla.

 

De första intrycken verkar positiva till den nya versionen men de kommer säkert mer lokala omdömen inom den närmaste tiden.

 

1 hour ago, byZan said:

Men nackdelen är att det blir två burkar när det är separerade delar, men det är ju nästan de flesta i de prisklasserna?!

 

Statementen är byggd för att ha delarna stående på varandra så de blir mer som en enhet (kablarna mellan delarna är korta så de går inte att dela på dem).

 

1 hour ago, byZan said:

det blir nog en test av några märken hemma innan ett beslut kan tas.

 

:thumbsup:

 

1 hour ago, byZan said:

Men nu ska jag inte gå händelserna i förväg utan nu ser jag framemot sommaren med alla dess fördelar och några hemma-hos som ska göras, hur spännande är inte det?

 

 

Ska du ner till Skåne så får du hojta till om du vill göra ett hemma hos besök :)

Link to comment
Share on other sites

Nyöppnade ögon kl 04.50, nyuppstigen 04.51, en ny dag, nyöppnat espressopaket, nybryggd espresso x2, sol och musik, vilken bra början på dagen:satisfied:

Nu några timmar senare och efter lite njutbar musik så känner jag mig så tillfreds med livet. Den senaste informationen angående leveranser är att ett paket ligger på Arlanda (FedEx:grimacing:) nu, ett paket ska tydligen skickas från US i veckan om allt flyter på och till det sista paketet så finns det inget att stoppa i ännu, men juni/juli är det sagt!? Tre cliffhangers:grin:

Som ni förstår så är spänningen stor om jag har gjort bra val för att det ska matcha övrig utrustning och mina förväntningar:63: 

 

På måndag om en vecka så är det premiär för golf på Åland, 3 banor på 3 dagar och jag kommer dit totalt otränad för att försöka ge polarna en liten match om pallplats placeringarna? Har inte hållit i en golfklubba sedan aug/sep förra året och de rundorna jag spelade kunde jag lätt räkna på en hand (inte ovanligt de senaste tio åren). Det bästa är att min hcp blir högre för vart år och det behövs för att ha en chans att placera sig. Men jag är inte orolig alls för premiären, vare sig över golf eller att jag är otränad (polarna är däremot det, jag har skrällt förr som otränad). Men nu är pannbenet inte inställt på golf utan jag har bara siktet inställt på att få ha trevligt med 11 kompisar från vår tid som bowlare, många har jag känt och umgåtts med i dryga 51 år vilket är både häftigt och roligt.

 

/byZan

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Senaste nytt om paketen som ska komma är att ett fortfarande ligger på FedEx Arlanda och de hittar det inte???

De två andra är beräknade att komma veckan före midsommar:smile: vilket förmodligen kan passa mig med det ”vanliga” midsommarvädret som då tillåter innesittande för musiklyssning:winking: Nä jag hoppas på kanonväder och använder mig av sena kvällar och tidiga morgnar för lyssning.

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

9 minutes ago, AlfaGTV said:

Haha! Anar viss inspiration från en ”granne”! Ping @VoicesInMyHead!

Ja absolut är det en fråga om star tracking😉

Hade ju dessa som bekant för test och fann inga jätteskillnader mot Entreq’s dito och priset var i det spann jag budgeterat för, blir bra det där tror jag?🤞

 

/byZan

 

Link to comment
Share on other sites

Äntligen så är jag (helt) klar med allt ute i stugan så som jag hade tänkt att det skulle bli:satisfied: Med det sista kablarna från Sablon på plats så tycker jag sammantaget att det blev helt klart mer organiskt vilket har varit en tänkt parameter att få till. Mina öron och mitt hjärta mår gott och det är en parameter att ta hänsyn till. Sa jag att kablarna (Sablon RCA och Ethernet båda ur EVO serien) inte är inspelade än? Kan kanske bli än bättre med några timmar till och isf en bonus för min del:smile: 

 

Hemmavid har det inte hänt ett förbannade skit sedan senast, men jag väntar otåligt på paketen och spänd på hur det kommer att låta och om mina funderingar och tester vinner några framsteg, återkommer när det blir dags!

 

/byZan

 

Ja just det! Jag har varit på Åland och spelat golf, kom 4:a av 14 efter tre dagars spel - vilket jag är mycket nöjd med som helt otränad sedan augusti förra året:smile: Golfen är anledningen till att jag inte varit inne och skrivit eller hunnit läsa så mycket på forumet, jag ska ta igen den delen nu i helgen.

 

Trevlig helg på er! 

Link to comment
Share on other sites

Nu skulle jag spela en låt med TOTO och kan inte komma på vad den heter och blir frustrerad så det räcker och blir över. De har ju gjort några skivor och det skulle bli som att leta efter en nål i en höstack för mig.

Ledtråd;

Låten har lite skön saxofon i sig? Detta är inget långskott utan det är en fråga om vem av er som tar ledtråden och får mina stående ovationer:winking:

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

Dagen började som vanligt med frukost (idag kl 05.00) och efter det en espresso till musik:smile:

Utanför fönstret var det dimma, dis och därmed diffust för ögonen. Musiken däremot flödade klart, lätt, vackert ur högtalarna, precis så som jag vill att det ska förmedlas. Så jag tror att med de förutsättningar jag har tillfogs så kunde inte matchningen bli bättre? Kablarna gjorde de där sista för att få till det. Läs nu inte in att det jag har i systemväg i stugans musikrum inte skulle kunna bli ännu bättre! Jag är supernöjd och jag sätter nu ner båda fötterna på jorden (inga mer grejer) och bara njuter av musik. Hoppas att detta är ett beslut som jag kan hålla!

 

/byZan  

Link to comment
Share on other sites

Detta skrev @Daniel i musiktråden och idag på morgonen så njöt jag i fulla drag av hela framförandet, tackar för tipset:satisfied:

 

Det är väl inte ok för de riktigt insatta att gilla den lite mer poppiga Symfoni nr.3, men jag skiter i det och njuter till fullo av tredje satsen. Sentimental och vacker så det förslår i denna variant av den 94 årige virtuosen Herbert Blomstedt. 

 

image.png.61510faf4e2808acd2a9f87e76642ad4.png

 

/byZan

 

Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, byZan said:

Det är väl inte ok för de riktigt insatta att gilla den lite mer poppiga Symfoni nr.3,

Varför inte det? Symfonin blir inte sämre av att Santana hade en dunderhit av tredje satsen i "Love of My Life". Jag tycker det är positivt och har säkert betytt en del för att öppna upp för Brahms musik hos nya generationer.

 

 

Ett annat motsvarande exempel är Paul Simons "American Tune" som han "lånade" från J.S. Bachs "Matteuspassion". Så har man gjort i alla tider, inklusive Brahms himself. Ett praktexempel är hans hyllning "Academic Festival Overture" som en hyllning till universitet i dåvarande Breslau, idag Wroclav, som tack för sin doktorshatt. Här finns flera melodier, inklusive dryckeslåtar, som då förknippades med det akademiska livet.

 

Här är "American Tune" i originalversion skriven 1727 av Bach.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...