Jump to content

byZan - en tänkt pensionärsresa fr # 1275 och sedan blev det en blogg


byZan

Recommended Posts

Rapporten från hemmet efter dag 1 är att det går bra och återställandet beräknas vara klart till Påsk:smile:

 

Så sugen på att få ta tag i återställande till ett normalt boende igen, kartonger, kläder och möbler som ska få inta sina rätta platser. Ska försöka se till att jag under tiden S250 är i US få ordning på bänken och akustik fix för att när den är tillbaka kunna spela hemma igen, har lite att se framemot m a o. Det värsta är att jag (vi) har massor av saker inbokat i kalendern, men jag har ju ofta kört 24/7 tidigare i livet……men nu måste jag ta en lur lite då och då för att orka, men sätter sista maj som mål att allt är klart:foldedhands:

 

/byZan

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Jag blev lite nyfiken då jag hört Sablon tidigare och som då gav mersmak och ville testa de tillsammans med min Absolare som endast har RCA-ingångar. Att sedan tillverkare av både Absolare och Sablon ”föredrar" RCA  gjorde mig än mer nyfiken!

Inget ”haksläpp" vid en första lyssning men dock lite annorlunda mot tidigare kablar (Entreq Apollo) som jag tycker passade min smak, men man måste ju testa för att få veta och jämföra mot ens tidigare erfarenheter.

Jag kan tänka mig att jag tidigt i morgon bitti efter frukost och efter en eller två espresso är mer mottaglig för hur jag tycker det låter? Även om de kanske måste sitta i längre för att göra de rättvisa? Just nu är jag iaf alldeles för trött för att analysera det jag hör, njuter bara av musiken vilket är att nog.

 

Ha en trevlig kväll och en Glad Påsk!

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

Efter att frukosten blev avklarad så blev det en espresso i fåtöljen och några valda spår för att höra om ev skillnader i musikförmedlingen? All elektronik hade fått stå på och spelat hela natten (i tyst läge) bara för att ge mig de bästa förutsättningarna för en analys. Det är skillnader….men att säga om det är bättre eller sämre som helhet är inte lätt.

Om jag bara skulle göra en snabb analys vid jämförelse från igår så skulle jag nog säga att Sablon är mer eller mindre ganska likvärdig mot Entreq kabeln. Nu på morgonen med mer analytiska öron och utvilat hjärta säga att skillnader finns. Först och främst en något bättre bas (renare/tydligare) i de lägre frekvenserna. Diskanten är lite mer åt det varmare hållet utan att tappa i upplösning och detaljer,  mellanregistret är nog också ganska så lika. Klangmässigt så låter Sablon lite rundare/varmare utan att jag saknar något i upplösning och detaljer. I djup och bredd så tror jag att Entreq spelar liiiite större.

 

Rent spontant efter bara några timmars spelning så är det absolut inte färdigt med analyserandet från min sida, jag har ju en ”lång" fredag framför mig till att börja med och sedan hela Påskhelgen. Så med detta skrivet som "dagens sanning" så tror jag att jag kommer att få skruva till intrycken lite framöver.

 

/byZan 

Link to comment
Share on other sites

Jag kom på att jag inte berättat att Entreq Apollo har varit i stugan på ett låååååång-lån och ska ju tillbaka till den rättmätige ägaren tycker jag, tack för lånet:sunglasses:

Så det är anledningen till att jag testar andra kablar och denna gång blev det Sablon som jag hört prestera riktigt bra i andra system. 

 

Pianomusik nu en stund och jag gillar verkligen det jag hör:smile: Men det gjorde jag ju tidigare oxå:blush: 

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

det är ju alltid knepigt att jämföra upplevelser med kablar då det är så många fler parametrar inblandade, kabeln i sig är ju bara en förmedlare av ljud mellan två enheter där jag tänker att man får mer (eller mindre) av egenskaperna och karaktären hos dessa. jag har ju XLR modellen av ovanstående Sablon Evo och jag blev nästan lite chockad av den måste jag säga, nu kom jag ju dock från en prisklass som var någorlunda densamma när jag testade och inte som du ifrån en betydligt högre prisklass. jag har dock haft betydligt dyrare kablar i min anläggning också men jag har inte blivit så imponerad av en signalkabel tidigare.

 

jag är inte så bra på att beskriva transienter och olika termer hit och dit men ska göra ett amatörmässigt försök även om det var ett tag sedan jag kopplade in dessa nu, det första som jag minns slog mig var "densitet" och bättre bas, det lät betydligt fylligare och mörkare, mjukare och behagligare, detaljerat men inte vasst och som ett resultat av detta också väldigt levande och musikaliskt. instrumenten låter ännu mer "på riktigt" hos mig efter Sablon kabelns intåg, eftersom du nämner piano så kan jag också nämna hur jag tycker att de mörkare och vildare piano tonerna (tänk Beethoven) liksom gräver ännu mer från botten och man känner kraften på ett annat sätt än tidigare. jag kan inte låta bli att dra upp volymen och spela ännu högre. så tja, så tyckte väl jag på ett ungefär.... :smilingeyes:

 

när jag kopplade in dem så gick min fru omkring och pratade men jag blev tvungen att avbryta henne när jag blev så förvånad över den stora skillnaden jag hörde i bakgrunden, så jag vred upp volymen och då började hon dansa och sjunga med istället.... kanske var en bra indikation ändå tänkte jag. :shrugging:

Link to comment
Share on other sites

5 minutes ago, byZan said:

Jag håller med om dina intryck, lite så som jag tycker oxå:thumbsup: Dock har inte min fru börjat dansa än så jag får väl vänta och se om den kan bli ett alternativ i systemet:winking:

 

det är det ultimata testet... :grinquint:

 

kom på en sak, som jag också tänkte lite på när @calm testade Zero kabeln, använde du samma inspelade ingång på förstärkaren eller satte du den bredvid i en annan ingång bara?

Link to comment
Share on other sites

Nu får jag skämmas lite - i morse fick jag ett grattis och undrade varför? Vår bröllopsdag sa hon och jag gratulerade tillbaka🫣

Jag kvitterade med en snabb kommentar om än påkommen i stunden - jag vet och hade därför tänkt att vi skulle köra lite champagne i vinkällaren ikväll, okej? Svaret blev att det vore trevligt men - du är inte bra på att ljuga!

 

Nä men snabbtänkt😉

 

/byZan 

Link to comment
Share on other sites

4 minutes ago, byZan said:

Nu får jag skämmas lite - i morse fick jag ett grattis och undrade varför? Vår bröllopsdag sa hon och jag gratulerade tillbaka🫣

 

det förklarar kanske den uteblivna spontandansen! :winking:

 

man får lägga in sånt där i kalendern med repetering varje år och några påminnelser i olika form.

Link to comment
Share on other sites

Det blev ingen spontandans igår heller:winking: så jag förmodar att hon inte gillade det hon hörde?

Själv så tycker jag att kabeln kanske är väl så bra på de flesta parametrar och skulle absolut efter ytterligare tillvänjning få kunna ta plats, men…...

Antingen har jag efter alla år med uteblivna livekonserter eller för van hur jag tycker att det bör låta för att jag ska få det för mig perfekta, typ?

Det är med öronen jag lyssnar men med hjärtat jag blir berörd och det sistnämnda har inte riktigt-riktigt fastnat. Vad det beror på vet jag inte men det är något, kanske att det är lite-lite för mörkt? Alla andra parametrar är jättebra, så bra att det kanske bara är tillvänjning som behövs? Eller bör ett kabelbyte indikera från början att detta är bättre än tidigare och kommer bara att bli än bättre efter ett antal timmars spelning? 

Jag ska ge hjärtat mitt ytterligare några dagar för att verkligen få känna in ljudet innan det är färdigtestat och om vilket beslut jag tar? 

Det som är positivt med denna kabel är;

- ffa att basen är lite renare och därmed lite djupare, kan spela högre innan rummet gör sig påmint vilket är positivt i denna ”krubba":winking:

- minst lika detaljerat och upplöst som tidigare men med lite mer värme, analogt eller vad vi nu ska kalla det?

Det som stört mig är ffa klangen som totalt sett uppfattats som väl mörk och att scenen är liiite mindre i djup och bredd.

 

Gick tillbaka nu till mina intryck jag upplevde vid första frukosten för jag tyckte att jag hade skrivit detta tidigare, typ? Såg att den analysen inte var helt fel:sunglasses:

 

/byZan

 

 

Link to comment
Share on other sites

25 minutes ago, byZan said:

Alla andra parametrar är jättebra, så bra att det kanske bara är tillvänjning som behövs? Eller bör ett kabelbyte indikera från början att detta är bättre än tidigare och kommer bara att bli än bättre efter ett antal timmars spelning?

 

det är nog olika för alla, ibland kanske vi bara är så vana vid hur det brukar låta att det kan ta tid att vänja sig vid något nytt och kanske även vara öppen för något som låter annorlunda. kabelbyten tycker jag ofta brukar vara att man nästan får leta efter skillnader, men här blev det ganska påtagligt på en gång för min del. där det nästan kändes som jag hade bytt något helt annat än bara en kabel. jag upplevde också kabeln som väldigt mörk till en början och drog liknelser till när jag lånade hem en Aurender för många år sedan som också var betydligt mörkare än vad jag var van vid men som jag också minns att jag gillade efter att ha lyssnat på den ett tag. det är hur som helst ingenting som jag tänker på längre, försvann det eller vande jag mig? jag vet inte. :shrugging: det kan ju även ha att göra med matchning med både elektronik, högtalare och andra kablar i anläggningen, men även vad man gillar och inte osv. jag vet inte om kabeln är planerad att fara vidare på en gång men annars så är det ju bara att fortsätta spela med den i lugn och ro ett tag och se hur det känns att gå tillbaka sedan.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, VoicesInMyHead said:

det är nog olika för alla, ibland kanske vi bara är så vana vid hur det brukar låta att det kan ta tid att vänja sig vid något nytt och kanske även vara öppen för något som låter annorlunda. kabelbyten tycker jag ofta brukar vara att man nästan får leta efter skillnader, men här blev det ganska påtagligt på en gång för min del. där det nästan kändes som jag hade bytt något helt annat än bara en kabel. jag upplevde också kabeln som väldigt mörk till en början och drog liknelser till när jag lånade hem en Aurender för många år sedan som också var betydligt mörkare än vad jag var van vid men som jag också minns att jag gillade efter att ha lyssnat på den ett tag. det är hur som helst ingenting som jag tänker på längre, försvann det eller vande jag mig? jag vet inte. :shrugging: det kan ju även ha att göra med matchning med både elektronik, högtalare och andra kablar i anläggningen, men även vad man gillar och inte osv. jag vet inte om kabeln är planerad att fara vidare på en gång men annars så är det ju bara att fortsätta spela med den i lugn och ro ett tag och se hur det känns att gå tillbaka sedan.

Jag har absolut kommit till insikt att mitt minne har blivit kortare med åren och därför så är det numera mer en fråga om en vana eller tillvänjning, kanske eller? Oavsett min insikt om mitt minne så förefaller den inte stämma alls! Jag minns när jag hade nätverkskabeln Valhalla 2 i systemet för test, jag har inte glömt att den gjorde något som kan saknas….men i detta fall så är jag inte beredd att lägga de pengarna för att få det där ”lilla” extra. Jag har m a o vant mig vid hur det låter utan den och får vara nöjd med den skillnaden. 

Med den upplevda mörkare presentationen med Sablon betyder inte att det per automatik behöver vara dåligt, kanske en vanesak? Däremot så är den lite mindre scenen något som jag stör mig lite mer på kan jag tycka. Matchning är absolut något man ska försöka uppnå och som ska passa ens ideal, men hur långt ska man gå för att försöka få till det ouppnåeliga perfekta ljudet? Jag hävdar med bestämdhet att det är med öronen jag lyssnar men det är hjärtat som får mig berörd och när dessa två samverkar så är jag hemma, iaf för stunden:blush: Jäkla sport detta:winking:

 

Det blir fortsatt lyssning i någon vecka till, för det låter förbaskat bra liksom det gjorde tidigare, bara lite annorlunda!

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

22 minutes ago, byZan said:

Med den upplevda mörkare presentationen med Sablon betyder inte att det per automatik behöver vara dåligt, kanske en vanesak? Däremot så är den lite mindre scenen något som jag stör mig lite mer på kan jag tycka.

 

jag fick det beskrivet så här för mig "They will sound small and grainy for about a dozen hours so just persevere and things will become sweeter and purer after that", nu borde ju dock kablarna du har vara inspelade eftersom det är demokablar som cirkulerat ett tag. kanske behöver de ändå lite tid att sätta sig i en ny anläggning? När jag lånade Shunyata Omega kabeln så sades det till mig att den var tvungen att sitta i en vecka för att den skulle prestera som bäst, även om den var inspelad sedan tidigare. det här med hifi är märkligt helt enkelt... :winking:

 

27 minutes ago, byZan said:

Jag minns när jag hade nätverkskabeln Valhalla 2 i systemet för test, jag har inte glömt att den gjorde något som kan saknas….men i detta fall så är jag inte beredd att lägga de pengarna för att få det där ”lilla” extra.

 

Mmm, Entreq kabeln du jämför med nu var väl inte helt billig heller i jämförelse heller som jag förstår det? men ibland kanske det där lilla lilla sista kostar en slant helt enkelt.... :shrugging:

Link to comment
Share on other sites

18 minutes ago, VoicesInMyHead said:

jag fick det beskrivet så här för mig "They will sound small and grainy for about a dozen hours so just persevere and things will become sweeter and purer after that", nu borde ju dock kablarna du har vara inspelade eftersom det är demokablar som cirkulerat ett tag. kanske behöver de ändå lite tid att sätta sig i en ny anläggning? När jag lånade Shunyata Omega kabeln så sades det till mig att den var tvungen att sitta i en vecka för att den skulle prestera som bäst, även om den var inspelad sedan tidigare. det här med hifi är märkligt helt enkelt... :winking:

Då är det ju tur att jag får spela med kabeln en vecka till:smile: Det har ju hänt märkliga saker förr - kommer ihåg när min Audio Research Ref 10 höll på och ändrade karaktär titt som tätt, tror den var uppe på dryga 600 timmar sista gången jag hörde att den slutade med sitt ofog:winking:

 

23 minutes ago, VoicesInMyHead said:

Mmm, Entreq kabeln du jämför med nu var väl inte helt billig heller i jämförelse heller som jag förstår det? men ibland kanske det där lilla lilla sista kostar en slant helt enkelt.... :shrugging:

Ingen koll på vad den tidigare Apollo-kabeln kostade eftersom det bara var ett lån, men de nya Apollo verkar ju vara uppe på summor som ligger långt över vad jag är beredd att betala. Jag skulle vara nöjd med både Sablon och den Apollo jag har på lån, det är ”bara" en vanesak:winking:

 

/byZan

 

Link to comment
Share on other sites

On 2022-04-07 at 06:49, byZan said:

Rapporten från hemmet efter dag 1 är att det går bra och återställandet beräknas vara klart till Påsk:smile:

Det var inte med sanningen överensstämmande denna gång heller, nu är det målaren som lyser med sin frånvaro:unsure:

Men till nästa helg är det klart sägs det nu? Jag vet inte vad jag ska tro, jag får leva på hoppet:crossedfingers:

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

49 minutes ago, calle_jr said:

Midsommar kommer väl firas i stugan ändå :sunglasses:

Men det blir nog fint när det blir klart.

Där är det tradition med midsommarfirande vanligtvis men ibland händer det att det kan vara stan eller på annan plats.

 

Jag hoppas och tror som du @calle_jr att det blir bra när allt är klart:foldedhands:

Det som jag nu funderar på är skivan som ska läggas uppe på mina 2 lägre SolidTech stativen. Jag hade tänkt binda ihop dessa med de kryss som finns så det blir 3 sektioner totalt men då utan de högre stativen, i min värld så borde det fungera? Har funderat på en tjock (ca 40mm) skiva i ek som skulle kunna betsas i svart eller om jag ska ta 2 björkplyfa á 18mm och limma ihop för att sedan också betsa i svart?  Är lite osäker på både tjocklek och material just nu men måste ta ett beslut till veckan, senast nästa vecka?

 

/byZan 

Link to comment
Share on other sites

Kan du inte ta fram kollegieblocket och "kludda" lite? Det blir lättare att se vad du menar!

Men min tolkning är att du avser lägga en, typ, bänkskiva uppepå dina tre SolidTech solo-rack?

Ska du ha nåt uppe på den? Inte ditt Everest-stativ kanske 🤔 men annat knep o knåp? 😅

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, byZan said:

Jag hade tänkt binda ihop dessa med de kryss som finns så det blir 3 sektioner totalt men då utan de högre stativen, i min värld så borde det fungera? Har funderat på en tjock (ca 40mm) skiva i ek som skulle kunna betsas i svart eller om jag ska ta 2 björkplyfa á 18mm och limma ihop för att sedan också betsa i svart?

Det blir bra om jag nu förstår vad du menar.

Du kan ju välja 2x18 limfog + 9mm plywood och limma som en macka.

 

Link to comment
Share on other sites

43 minutes ago, calle_jr said:

Det blir bra om jag nu förstår vad du menar.

Vadå? Värsta ritningen ju:winking:

44 minutes ago, calle_jr said:

Du kan ju välja 2x18 limfog + 9mm plywood och limma som en macka.

Hmm? limfog är jag med på och den kan man slipa fin men plywood kanske är svårare att få en fin yta på? Antar att plywoodskivan ska vara i mitten, eller?

Min första tanke var nog att testa med en tjockare skiva bara för test och sedan ev göra en ”finare”?

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

19 minutes ago, byZan said:

Vadå? Värsta ritningen ju:winking:

Den var jättefin, men jag hann skriva innan du swishat upp ritningen.

 

image.png

 

 

 

I nedan foto finns tre exempel på lösningar. Under högtalaren 30 ply + 5 viskolelastisk folie + 30 ply, under skärmen 11 tall + 21 ply + 11 tall och till racken Entreq 21 ek + 6 ply + 21 ek;

 

DSC_6265.JPG

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...