Jump to content

byZan - en tänkt pensionärsresa fr # 1275 och sedan blev det en blogg


byZan

Recommended Posts

Lite funderingar under tiden jag lyssnar in mig;

 

- finns det absoluta sanningar i denna hobby?

- hjärnan är programmerbar  och om-programmerbar, eller?

- att en så ”liten" förändring kan göra så mycket för hur man uppfattar ljudet!

- mattan ligger fel nu rent estetiskt!

- jag måste testa att vinkla högtalarna lite, in eller ut?

 

snurrar lite i knoppen nu innan alla ? förhoppningsvis har rätas ut:winking:

Jag lyssnar vidare…………………..

 

/byZan

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Mattan fixad och det blev bättre, estetiskt men ljudmässigt ingen hörbar skillnad - check

Det blev någon grad eller två in efter att snöre och måttstock hade fått gjort sitt, tror att jag är nära nu för det blev en förbättring om än liten - check

Det snurrar fortfarande i knoppen och det är precis som vanligt när jag gjort något som ska analyseras - check

 

Framåt em/kväll blir det lyssning via mina analoga prylar, ska bli spännande och höra om de fortfarande duger till att beröra mig?

Har lite annat som måste göras först och det blir att åka runt lite i stan för att samla upp lite prylar som jag måste ha för att kunna fortsätta brygga espresso i stugan, titta med egna ögon på en Jura E8 och kanske bestämma mig för köp, absorbenter som skulle kastas om jag inte ville testa i stugan, en ny fjärrkontroll till Absolare’n och kanske något mer, är man hos @Perfect sense vet man aldrig vad man kan få för sig. Jag m a o att göra och känner att som pensionär räcker tiden knappt till:winking:

 

/byZan

 

 

Link to comment
Share on other sites

Gårdagen bestod av mer lyssning i en mer avslappnad position i fåtöljen för att komma in i musiken ordentligt och det gick bitvis riktigt bra, men inte fullt ut så som önskat. Tycker mig ha lyssnat så pass mycket nu så att jag kan börja sortera intrycken och i mina funderingar, om det sedan blir bestående rätt vet jag inte?

21 hours ago, Bebop said:

Kul att läsa och bra beskrivet på en möjlig effekt. ”För nära bakväggs”-effekt brukar ge en puckel i mellanbasen och den blir som en tät tujahäck som skymmer både den ”riktiga” lågbasen och mellanregister/diskant som upplevs få lägre amplitud. Om du får en bättre balans över frekvensregistret brukar även 3D öka. 
 

Det handlar också om samverkan mellan elektronik och högtalare pga högtalarens impedanskurva som ger olika känslighet över frekvensomfånget. En liten höjning i basen behöver inte vara fel. Där kommer finliret och centrimetrarna in, även vid lyssningsposition.

Ingen puckel i mellanbasen men däremot så upplevs det vara lite mindre djup i presentationen än tidigare och det tillskriver jag den nya uppställningen, kanske för nära bakvägg? Det var bättre på den punkten tidigare! 

Det positiva med den nya uppställningen kanske överväger ett lite sämre djup eller kan jag få till det med att flytta fram högtalarna något utan att den bas jag nu fått och tror mig tycka är den bästa jag haft försvinner? 

 

Återkommer, det jag skulle gjort igår blir av nu på fm och jag måste åka nu för att hinna med allt innan dam-stafetten börjar…..hörs

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

Det blev inte mycket till lyssning idag men fick en stund nu på kvällskvisten och inser att hjärnan har vant sig eller upptäckt att det faktiskt låter riktigt bra och att jag tror att jag bara ska låta det få vara min nya referens här hemma. Däremot lovar jag inte att jag kommer att sluta pilla lite till senare.

Det konstigaste är att jag tycker att det verkar svårt eller om det tar längre tid än väntat att acceptera det ”nya” ljudet eller mer att det annorlunda och bättre ljudmässigt. 

 

Ska väl inte påstå att det jag gjort är revolutionerande på något sätt utan mer ett seriöst försök att få till det där lilla extra som många andra redan har insett att det går om man ger sig tid för att försöka fixa till och som bygger på vetenskap om akustikens grunder. Men sent ska syndaren vakna och kan i o m det rekommendera en test för det kan ju ge positiva resultat så som i detta fall. 

 

1/5-metoden är kanske ett enkelt sätt att påbörja ett försök till att få det mer akustikmässigt riktigt, finns 1/3 oxå som jag har en kompis som har men han har ett helt annat rum och jag gillar det jag hör där men tycker att det blir lite av närfältslyssning i hans fall. Men metoden fungerar akustikmässigt där och det är väl det viktigaste?

Finns säkert fler matematiska uträkningar och andra metoder att få till det men just nu känner jag att jag stannar upp för nu iaf.

 

Ska väl oxå tillägga att det är inga skillnader som utmynnat i ”haksläpp" men klart hörbara och positiva skillnader blev det och det var det jag önskade med denna test och lyckades med.

 

Tack för era inputs i frågan:smile:

 

Nu ska jag inte trötta ut er mer om detta och hoppas att så småningom ett hemma-hos här kan få er förstå allt mitt skrivande.

 

Over and out!

 

PS just det, det blir lite till i ämnet högtalarplacering då jag har fått absorbenter (hemmagjorda) som skulle kastas men som jag ville testa i stugan. Sedan blir det en bättre beg kabel som ska testas där också. Skrev jag inte att jag hade jag satt ner foten och bara lyssnade till musik nuförtiden? DS 

 

/byZan 

Link to comment
Share on other sites

On 2021-03-03 at 08:55, Sammy said:

Känns som ljudet hänger bättre ihop och blir mer tightare, däremot så känns eller inbillar jag mig att man tappar lite i djup.

Ursäkta @Sammy, jag lovade ju att återkomma!

 

Håller med i din känsla.

On 2021-03-03 at 08:55, Sammy said:

Men detta kanske beror på att man får mer kropp i röster som framträder bättre! Har märkt om man har tunnare mellanregister så upplever jag det som man får mer djup

Kan vara så men kan också bero på som jag är inne på att alla prylar och TV som befinner sig mellan högtalarna påverkar detta mest? En ren gissning eller tro?

On 2021-03-03 at 08:55, Sammy said:

Jag har haft mina högtalare längre ut i rummet förut!

Samma här och det blev en sak som hjärnan också påverkades av och kanske både ljud- och ljudmässigt? Jag låter det spela vidare för att se/höra om jag föredrar denna uppställning vilket jag tror/tycker såhär långt. Men är inte säker på att jag inte kommer att pilla lite till:winking:

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

Nu gör jag något som inte händer alltför ofta men fick feeling tack vare musiken jag spelade och att jag tycker att det börjar arta sig ljudmässigt. Ni ser i dunklet de hemmagjorda diffusorerna/absorbenterna som bara testas, de är inte avstämda till någon specifik frekvens men gör kanske något men vet inte egentligen riktigt vad än?

 

Sitter med en skotsk dryck (4cl) och njuter av musik, drycken är inte min grej men ibland vid ”särskilda" tillfällen kan jag tycka att den kan få slinka ner.

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

Papprör med sådant där mtrl man kan se som akustikfix i studios, iaf tidigare, nu har de kanske andra mtrl?

I pappröret är det inget alls och har ingen aning om funktionen är bra eller dålig men testar av nyfikenhet hur och om de kan göra någon nytta?

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

18 hours ago, byZan said:

Jag låter det spela vidare för att se/höra om jag föredrar denna uppställning vilket jag tror/tycker såhär långt. Men är inte säker på att jag inte kommer att pilla lite till:winking:

:grin: Ja du @byZan när tar pillandet slut egentligen och ibland undrar man vill man att det gör det? Min sambo frågar ofta måste jag hålla på och pilla hela tiden, det borde ju vara bra som är det är! Då brukar jag nämna till henne att ju bättre anläggning ju viktigare är det att få till dem minsta detaljerna. Då hon är intresserad av formel 1 så brukar jag dra parallell med att se bara hur små förändringar kan göra skillnad mellan vinst eller förlust på en formel 1 bil.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Sammy said:

:grin: Ja du @byZan när tar pillandet slut egentligen och ibland undrar man vill man att det gör det? Min sambo frågar ofta måste jag hålla på och pilla hela tiden, det borde ju vara bra som är det är! Då brukar jag nämna till henne att ju bättre anläggning ju viktigare är det att få till dem minsta detaljerna. Då hon är intresserad av formel 1 så brukar jag dra parallell med att se bara hur små förändringar kan göra skillnad mellan vinst eller förlust på en formel 1 bil.

Tror att vi alla tar oss en funderare ibland och när andan faller på så pillar vi lite bland våra grejer. Därmed inte sagt att det skulle bli bättre utan kanske mer att man har testat och konstaterat att det är bra som det är för denna gång och sedan lyssnar man vidare tills det blir dags att testa igen, typ så tänker jag?

 

Att testa för testandet skull tror jag inte på men att testa en idé man fått är kanske tillfredställande i någon form? Ibland får jag frågan om vi ska bo i denna kartongfabrik eller kommentarer som typ; när ska du bli nöjd, är det inte tillräckligt bra som det är nu, att du orkar släpa på grejerna fram och tillbaka etc. Men vet också att hon vet hur mycket musik betyder för mig och låter mig därför att få hålla på som jag gör/gjort.

 

Gillar liknelsen med Formula 1 och där kostar nog den sista 1/100-delen både pengar och hårt arbete även om det tillslut är lyssnaren föraren som fäller avgörandet för slutresultatet.

 

/byZan

 

Link to comment
Share on other sites

Crystal Cable Dreamline Plus RCA är inkopplade för test istället för mina TaraLabs Air2 (som jag trodde var mina Air1, men lurad av mig själv) för jämförelse.

Någon som har erfarenhet av nämnd testkabel, alltid kul att höra andras intryck även om inte förutsättningarna är desamma?

 

Anledningen är egentligen att jag behöver några decimeter längre kabel av estetiska skäl och varför inte testa ett märke jag egentligen har noll koll på?!

Det var en fröjd att koppla in dessa då de var både tunna och mjuka, ljudmässiga intryck låter vänta på sig.

Fixade runt absorbera/diff. i går, testade massor av olika uppställningar men kunde i inte höra några drastiska förändringar i presentationen, men något gör de men riktigt vad har jag inte listat ut än. Ibland tycker jag si och ibland så, bättre, annorlunda, placebo? Ska låta kablarna sitta i någon dag eller två och flytta runt absorberar/diff. igen för att se om jag lyckas räta ut några frågetecken.

 

Nu är jag trött i kroppen efter alla fysiska ansträngningar och lika trött i huvudet på analysera hur det låter, nu vill jag egentligen bara sjunka in i musikens värld, återgå till där jag var innan mina funderingar fick mig att börja tweaka/testa. Hoppas att jag snart är där igen, för jag vet inget bättre för min kropp och mitt huvud!

 

/byZan

 

Edited by byZan
Fixad rätt benämning på kabeln
Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, AlfaGTV said:

Du kör intervallträning alltså? För lyssningsmusklerna alltså! :D Det är säkert bra, att inte gapa över för mycket. Det ska va kul också, och där tror jag du hittar rätt!

Ibland är det inte långt mellan intervallerna och så länge det är roligt så kör jag på. Ny kabel och försökte hitta en annan uppställning av akustikprylarna och band mig så hittade jag nog en plats där de gör lite nytta. Återigen så är det inte frågan om stora förändringar men ”många bäckar små”…………!

 

På en rekommendation av @Bebop så lyssnade jag på denna…...

 

image.thumb.png.012c5457a01d287c3ee8d75b7c9e15ec.png

 

……..och det var för första gången, så jag vet egentligen mer än att jag fann den mycket trevlig och rogivande. Så tack för tipset:thumbsup:

 

Innan dess var det lyssning av väl kända låtar och analysering för att höra att alla frekvenser harmoniserade med varandra så jag kunde sitta i lugn och ro som @Bebop sa att man skulle göra för att njuta:winking:

 

Jag tror och tycker att jag gör små framsteg i presentationen och ska kanske inte pilla så mycket mer nu förrän det ev kommer någon med guldöron som kan bjuda på tips som jag själv ev. missat/missar. Må vi alla kunna träffas snart, sjukt less på på karantän nu!

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

Nu kan jag inte tygla basen mer i stugan utan att behöva en riktigt avstämd absorbent och där vet jag inte hur långt jag/vi vill gå och det beror på det estetiska.

Nåja, det låter helt okej trots allt och allt testande har ändå givit en liten förbättring mot tidigare. Nästa projekt är att rulla lite rör som jag har liggandes och då kanske det blir nya förutsättningar?

Nu är det lite annat som ska göras innan jag rullar vidare, på återhörande från stugan!

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, lindome said:

Rullar vidare??? Ny bandare på ingång?:cool:

Det var ingen cliffhanger om nu någon trodde det, utan syftning på rören som ligger för test.

 

Kom ihåg när jag släpade vinyl fram och tillbaka mellan stuga och hem, så även med band även om jag skulle kunna kopiera de jag har för att slippa släpa på dessa.

Nä, nu får det vara nog om inget revolutionerande skulle dyka upp?!

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Har mejl-kontakt med Svanå-Matts ang basen i stugan och han ber mig om följande;

Behöver en mätning i hörnet med rosa brus så jag kan se vilken frekvens som krånglar 

Är det någon som vet vilken app man kan ladda ner för att mäta och antar att det finns något rosa brus att hämta på Tidal eller?

 

/byZan

 

 

Link to comment
Share on other sites

21 hours ago, plind said:

Om stora skrymmande passiva basdämpare inte är ett alternativ så kanske en eller två sådana här kan vara ett alternativ? :monocle:

https://www.psiaudio.swiss/avaa-c20-active-bass-trap/

Har kikat på dem, skulle vara väldigt kul att testa.

 

Finns på Thomann
https://www.thomann.de/se/psi_audio_avaa_c20_black.htm

Link to comment
Share on other sites

Den första vårmånaden är snart till ända och det är snart dags för en annan period som innefattar lite annat än lyssning i sweetspot och har därför inte prioriterat mätningen än, men den fixar jag när andan faller på igen Jovisst lyssnar jag även på musik soliga dagar och ljus nätter men då inte alltid i sweetspot. 

 

Nu får det bli lite soft jazz samtidigt som jag kollar in beg. båtar på nätet och planering för eventuella turer på både land och hav som vi skulle kunna tänkas göra senare om nu inte pandemin sätter käppar i hjul och propeller. Gillar att lyssna på musik vid bilkörning och då helst på natten, på sjön ska det vara musikfritt under körning och kanske t o m alltid, jo alltid! Njuta av skärgården är också givande oavsett väder och vind, alla typer av väder har sin tjusning.

 

Musik från Motown var det igår, klassiskt i ottan och nu soft jazz som snart övergår till musik med svenska artister. Gillar bakgrundsmusik då jag står i köket och förbereder maten, kan t o m gnola med och kanske ta en ton också, under själva matlagningen hör jag inget för då är det fullt fokus på att försöka lyckas med vad jag tror mig klara av.

 

Åter till det jag egentligen skulle skriva om och det var att jag fuskade lite med att ta 1/5-metoden på allvar, jag flyttade fram fåtöljen 150mm från föreslaget mått och fick tillbaka lite djup i presentationen. Det finns inga rätt eller fel, bara subjektiva bedömningar om hur man vill få musiken framförd.

 

Nä nu måste jag fika och sedan börja med bestyren i köket.

 

Trevlig söndag!

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

On 2021-03-24 at 11:35, plind said:

Om stora skrymmande passiva basdämpare inte är ett alternativ så kanske en eller två sådana här kan vara ett alternativ? :monocle:

https://www.psiaudio.swiss/avaa-c20-active-bass-trap/

 

On 2021-03-24 at 11:59, LPL said:

Har kikat på dem, skulle vara väldigt kul att testa.

 

Finns på Thomann
https://www.thomann.de/se/psi_audio_avaa_c20_black.htm

 

Vad jag kan se så går den inte att stämma av, den tar allt under 150Hz. Det kan väl ändå inte vara optimalt, eller? 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...