Jump to content

byZan - en tänkt pensionärsresa fr # 1275 och sedan blev det en blogg


byZan

Recommended Posts

12 minutes ago, VoicesInMyHead said:

Och vad man säger för att få en flaska champagne serverad till middagen en torsdagkväll i februari.

Inte en aning, men med  beröm för ljudet så tar jag gärna fram en flaska bubbel även om det bara är onsdag:winking:

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, byZan said:

Inte en aning, men med  beröm för ljudet så tar jag gärna fram en flaska bubbel även om det bara är onsdag:winking:

 

Äsch! Jag envisas med att tro att det är torsdag idag av nån anledning, jag har redan kommit underfund med att det är onsdag och rättat mig själva flera gånger, men det är tydligen något väldigt torsdagslikt över denna onsdagen.

Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, byZan said:

Visst bryr man sig men det sker mer sällan nu förtiden, man är liksom "lite nöjd” med det man har även om nyfikenheten och oprövade saker kan få en att börja fundera ibland.

När du blir pensionär @Apexorca så tror jag att du kommer att inse att tid är något man får mer av men ändå inte, så det gäller att prioritera vad man mår bäst av att ha hunnit med innan ens egen tid tar slut? Usch vad tråkigt det lät! Nä inga sådana tankar i vardagen utan lev livet med de förutsättningar man har och njut av det, låter mycket roligare!

 

/byZan

 

Ja så är det.

 

Olika tider i livet har olika intressen och innehåll. Jag har spelat väldigt mycket golf. Spelade för många år sedan en 18-hålsrunda själv på nyårsdagen i snöblandat regn, som starten på det året. Askul tyckte jag då.  När mina barn växte upp blev det inte tid för golf. Ser fram mot att ta upp det igen.

 

Var sak har sin tid.   

Link to comment
Share on other sites

Dagsform är inget som ska underskattas när man lyssnar på musik, men vad är dagsform egentligen? Finns antagligen många saker som påverkar ens dagsform och antagligen påverkas vi olika och på olika sätt (filosoferar), jag vet inte?

 

Igår så lät det som sagts tidigare och som ”firades" i onsdags med god mat och dryck. Jag gick och la mig tidigt igår kväll (21.30) för att jag hade gett mig den på att jag skulle läsa färdigt en bok och sedan få börja på en ny. När klockan var 00.45 så släckte jag lampan efter att jag uppnått målet, somnade säkert 00.46 men vaknade 04.05 och kunde inte somna om. Det blev till att sätta sig i fåtöljen efter att frukosten var avklarad, valde ut några låtar som jag har på en spellista med titeln ”att lyssna på”. Är det bra så sparar jag den i spellistor med olika benämningar eller genrer. De tänkta låtarna som skulle spelas ligger kvar i spellistan ”att lyssna på” på det lät ”skit”, nä jag var inte - i rätt ”mood", -tillräckligt avslappnad, -utvilad, -fokuserad…..detta är kanske några begrepp som ska ingå i dålig dagsform? Somnade till något klassiskt och vakande efter en dryg timme med "gam nacke”, aj aj vad ont det gjorde. Kaffe! Jag måste få en kaffe, sagt och gjort så malde jag kaffebönerna och det kom ca 1 cl kaffe ur maskinen, vattnet var slut och jag såg att det hänt något då det kom vatten ur ”överströmningsventilen” men det blir en annan historia ur min vardag.

Åter till fåtöljen med en Nespresso i handen och igång med att lyssna på den där ”att lyssna på” listan igen. Trodde inte det skulle fungera eller ge något nu heller, pessimistisk men tydligen utvilad, avslappnad, fokuserad och i rätt ”mood" för nu njöt jag av ca 5 låtar och fick en skön känsla i kroppen och att detta med ”trasig espressomaskin skulle kunna fixas på ren måbrakänsla, förmodligen bara en rengöring och lite kalkborttagning som måste till, men var hade jag lagt manualen? Detta kommer att redovisas i en tråd om just kaffe och maskiner.

 

Nu ska jag ta en kaffe till och lyssna på ett tips jag läste om i en annan tråd igår, det var länge sedan jag lyssnade på ”Fjellis":thumbsup:

 

/byZan 

 

Link to comment
Share on other sites

Morgonen bestod av en tidig frukost som ”vanligt” och sedan musik på svag volym medans jag googlade lite. Då helt plötsligt så tyckte jag att det lät lite sådär i basen, bra bas på låg nivå tycker jag är en typ av bra måttstock för att det ska gillas, men nu tyckte jag den lät mer dominerande än tidigare. F*n jag blir galen på att inte hitta ”the perfect match” för högtalarnas placering! Så kom jag att tänka på vissa generella eller en bra första inställningar man kan ha för att hitta den ”bästa” placeringen för lågbasens långa vågor, dippar och pikar. Fåtöljens placering är tyvärr inte justerbar och jag sitter med huvudet (öronen) bara ca 500mm från bakväggen, men har dämpat den med ullgardin som jag tycker fungerar bra. Angående bra generella uppställningar för att försöka eliminera de stående vågorna har jag testat en del genom åren men glömt bort vilka och hur man gjorde så det blev till att googla och då dök en metod jag använt mig av tidigare som jag har för mig var bra? Sagt och gjort, fram med måttband och kalkylatorn, högtalarna flyttades in mot bakväggen ca 17cm men med i princip bibehållen toe-in och vips så var jag något på spåren. Det lät tunnare men mycket  klart bättre i basen, så nu får jag finjustera lite igen och lyssna lite mer innan jag utvärderar detta. Metoden jag använde mig av var förövrigt 1/5, högtalare en femtedel från dess bakvägg räknat från elementens och fåtöljen placerades så att mina öron kom 1/5 från väggen bakom, en bra början på att försöka få till det så bra det går. Finns kanske andra metoder men nu kör jag denna och testar den med öppet sinne.

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

Kanske en fördjupande förklaring till 1/5 metoden vore på sin plats?

1/5 innebär att rummets längd och bredd delas i 5 och där jag tror att längden är det viktigaste men bäst om både ock kan testas. Det finns en Youtube film från Dynaudio som berättar mer om den, det finns många fler och bra tips och förklarande från Dynaudio.

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

41 minutes ago, byZan said:

Sagt och gjort, fram med måttband och kalkylatorn,

Ett problem med kalkylering är hur man skall behandla mått med tanke på väggtäckande hyllor, vinklade rum och liknande. Det ger en närmevärde men det är heller inte så dumt att få en lyssningsbekräftelse. Här ett tips:

 

- Använd Audio Check (Tidal) eller motsvarande.

 

640x640.jpg

 

-Ställ dig mitt emellan högtalarna och spela 60 Hz-spåret

- Förflytta dig sakta fram emot lyssningspositionen.

- Om du har en stående våg hörs den tydligt.

 

Jag har ett långt lyssningsrum på 7,35 meter med en lyssningsposition på ca 3 meter från högtalarna front och ytterligare en ca 5,5 meter från högtalarna. Jag har två basdippar vid 60 Hz på denna sträcka; en efter 1,5 meter och en efter drygt 4 meter. Basmax har jag vid 3 meter och en något lägre vid 5,5 meter men där får jag en förstärkning från väggen bakom. Sedan kan man ju göra motsvarande övning vid t ex 40 Hz som ger en längre våglängd och ett annorlunda mönster. I slutändan får man kompromissa vilken frekvens man skall låta vara styrande. I mitt fall tycker jag att 60 Hz har blivit en bra kompromiss.

 

Detta tipset kommer också från Dynaudio.

 

Link to comment
Share on other sites

15 minutes ago, byZan said:

1/5 innebär att rummets längd och bredd

Där ges flera bra råd där, tycker jag. En viktig detalj i filmen är från var man skall mäta. De är mycket tydliga med att man skall mäta t ex avstånd från högtalarelementens placering i baffeln till bakre väggen, inte från högtalarnas bakkant. Det tror jag inte är solklart för alla. I mitt fall innebär 1/5-metoden att mina högtalarmembran skall vara 1,47 m från dess bakre vägg. Jag har valt 1,57 då jag tycker att jag får lite bättre "luft" i återgivningen. För att kompensera mot stående vågen har flyttat lyssningspositionen motsvarande. 

 

Samtidigt har jag subbar 75 cm bakom huvudhögtalarnas membran. Det innebär att jag har kunnat maximera stående vågen även för 50 Hz så att den sammanfaller med 60 Hz vilket ger en jämnare amplitud av lågbas från ca 40-60 Hz vid lyssningsposition. Det hade inte varit möjligt utan subbar eller med placering i samma plan som huvudhögtalarna.

Link to comment
Share on other sites

12 minutes ago, Bebop said:

Ett problem med kalkylering är hur man skall behandla mått

Jo så är det.

1/5 var det enklaste sättet tyckte jag och givetvis kommer detta att vidimeras med lyssningsintryck.

14 minutes ago, Bebop said:

- Använd Audio Check (Tidal) eller motsvarande.

Det får bli senare, tack för tips!

Är jag hemma så vill jag ut till stugan för att testa idéer som dyker upp, är jag i stugan så vill jag testa idéer som dyker upp, inget lätt leverne jag har:winking:

 

15 minutes ago, Bebop said:

- Förflytta dig sakta fram emot lyssningspositionen.

Nu förtiden går det inte så fort:winking:

 

/byZan 

Link to comment
Share on other sites

Nu efter ett par timmars lyssnande efter injustering enl 1/5 metoden så upplever jag följande:

 

- mindre bas på låg volym men ändå bra bas

- klart bättre (riktig, naturlig) bas på högre volym 

- måste ändra toe in då det blev ett litet hål i mitten samt justera avstånd till sidovägg mer exakt enl 1/5

- det är kul när man finner förbättringar även om de inte är så stora men klart hörbara

- det kanske t o m handlar om millimetrar vilket jag tidigare tyckt varit nästintill omöjligt att lyssna sig till? Men med öppet sinne och orädd för att tala om att det faktiskt kan vara så, placebo eller inte är inget problem för mig

 

Nu lämnar jag över stugan till närstående sportlovsfirande familjer som förmodligen inte hör skillnaderna mot tidigare.

Så nästa rapport kommer från rummet hemma som också ska millimeteranpassas:winking:

 

Allt gott!

 

/byZan

 

PS jävlar vad bra det spelar nu :winking::satisfied: DS

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, byZan said:

Nu efter ett par timmars lyssnande efter injustering enl 1/5 metoden så upplever jag följande:

 

- mindre bas på låg volym men ändå bra bas

- klart bättre (riktig, naturlig) bas på högre volym 

- måste ändra toe in då det blev ett litet hål i mitten samt justera avstånd till sidovägg mer exakt enl 1/5

- det är kul när man finner förbättringar även om de inte är så stora men klart hörbara

- det kanske t o m handlar om millimetrar vilket jag tidigare tyckt varit nästintill omöjligt att lyssna sig till? Men med öppet sinne och orädd för att tala om att det faktiskt kan vara så, placebo eller inte är inget problem för mig

 

Nu lämnar jag över stugan till närstående sportlovsfirande familjer som förmodligen inte hör skillnaderna mot tidigare.

Så nästa rapport kommer från rummet hemma som också ska millimeteranpassas:winking:

 

Allt gott!

 

/byZan

 

PS jävlar vad bra det spelar nu :winking::satisfied: DS

Är det inskolning av nästa generation då?🤔

Audiofiler.😉

Link to comment
Share on other sites

49 minutes ago, figge said:

Är det inskolning av nästa generation då?🤔

Ja det kanske man kan säga. Jag har sedan barnbarnen kom till alltid spelat barnmusik när de är på besök och det med skilda resultat på gillandet av det spelats. När jag frågar om de vill lyssna på det farfar lyssnar till så säger (om de hunnit lära sig prata) de, neeej, råkig musik!

Men ju äldre de har blivit så har också nyfiken vuxit, så kanske kan man få någon av dem på ”rätt” spår?

 

/byZan 

Link to comment
Share on other sites

Strax efter jag kommit hem så fick jag ett samtal - hur var det man fick igång stereon, barnen vill lyssna på musik innan middag?

Jag tror att de små har börjat förstå farfars intresse:satisfied: Nu blir det stereoprylar i presenter så de kan rocka loss lite i sina egna rum:winking: Nä det får vänta tills de inte är för nyfikna och pilla i ventilationshål e t c och när de  börjar förstå att DIY är inte för vemsomhelst. När inte ens deras farfar kan så ska man nog hålla fingrarna i styr?!

 

____________

 

Nu spelas det efter att grejerna har fått stå på några timmar och inget problem med basen här inte, ska kolla hur de står i förhållande till 1/5 metoden bara för skojs skull. Hoppas att jag slipper flytta dessa 150kg pjäser bara för att testa 1/5 metoden, hmm? Kanske kör @Bebop’s förslag också, men inte idag! Trött, nyklippt och förbaskat hungrig är inte bra för viktiga test:winking:

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

Nu mätt i magen och ”mätt" i rummet! Jag var tvungen att äta annars hade humöret fått sig en törn och nyfiken var för stor för att inte mäta högtalarplaceringarna.

Resultatet stämde inte med 1/5 metoden, de står 100mm för nära väggarna i sidled och 300mm för långt ifrån bakvägg, orkar inte flytta själv! Jag hoppas 60Hz tonen och en kortare promenad ska visa att de står rätt, slipper en massa jobb vilket vore skönt. Men känner jag mig rätt så måste jag testa, risken för sömnlösa nätter är annars uppenbar stor. Jag får be någon av sönerna komma förbi vid tillfälle för att vara behjälpliga, jo jag står ut med att vänta eller? Du får inte flytta de själv, nu får du vänta tills du får hjälp, så säger frugan!

Kul att nörda ner sig ibland och kan rekommendera andra att testa om ni aldrig gjort det tidigare men utan garantier på att det blir bättre, utan bara för att fylla på ryggsäcken med mer erfarenheter.

 

Var det såhär "en tänkt pensionärsresa (trådtitel) skulle vara kan jag ju undra? Ja kanske, har inga synpunkter mer än att jag tycker att den emellanåt är både trevlig och rolig. Mest så njuter jag bara av musik och det är det absolut roligaste och fullt njutbart oavsett alla små finjusteringar och tester.

 

Undrar om jag får en bra sömn i natt?

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

Natten var god och det enda jag funderade på när jag la mig igår var att det har ju aldrig låtit så bra här hemma som det gör nu, så "varför väcka den björn som sover”?

 

- Jag har kanske tidigare trott att jag kan detta och att det går nog inte att få det så mycket bättre?

- Jag orkar inte hålla på att söka och testa, jag har ju satt ner foten!

- Min nyfikenhet om att försöka få till det lite bättre är stor

- Har jag inte testat eller hört det med egna öron så har jag ingen egen sanning att jämföra med och inte heller kunna delge till andra om det nu finns någon som skulle vilja ha lite referenser information om hur jag upplevde det ena eller andra

- Tar inte denna hobby alltför mycket tid i anspråk, gör något nytt istället - visst kan jag tycka så ibland, men jag behöver daglig dos av musik för att fungera och när jag tänker efter så har det nog alltid varit så men visst har det funnits undantag på någon dag eller två

- Det blir nog till att väcka björnen för allt är inte oändligt och jag kan ha haft fel eller så har tekniken gjort det så att det låter så mycket bättre att jag tycker att det är värt det eller så är det både ock

 

Allt ovan stämmer nog in på mig, mer eller mindre i vart fall och ju mer jag lärt mig under alla år ju mer inser jag hur lite jag vet/kan. Men åren har givit mig mer kunskap/insikt/erfarenhet och kommande år förmodligen än mer, vilket känns spännande, vari ska detta sluta kan man ju fråga sig? Jag gnuggar på så får vi se!?

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

22 hours ago, byZan said:

Du får inte flytta de själv

Jag har också ett par tunga åbäken. Jag tippar dem och trycker under ett stor dubbelvikt filt eller täcke. Sen är det lätt att dra eller knuff dem. Det kanske funkar även hos dig:question:

Link to comment
Share on other sites

14 hours ago, Bebop said:

Jag tippar dem och trycker under ett stor dubbelvikt filt eller täcke. Sen är det lätt att dra eller knuff dem. Det kanske funkar även hos dig:question:

Jo den metoden har alltid fungerat, men inte nu! Jag petade in Stillpoints 5 under högtalarna för flera år sedan och jag menar bokstavligen petade in. M a o så är de inte fastmonterade utan ligger lösa. Inget som flyttar dessa utan möjligen en jordbävning eller personer med starka armar och som är beredda på några veckors ont i ryggen.

Injustering får bli som tidigare; vicka högtalaren och ta bort en fot i taget, flytta högtalaren till trolig plats, vicka högtalaren och peta in en Stillpoints och när alla är på plats så blir det dags för den andra, visst låter det både idiotiskt och jobbigt! Men det är så idioten gör och måste göra när det dyker upp en fundering i mössan på’n!

 

/byZan

  

Link to comment
Share on other sites

Kunde inte hålla mig fullt ut, det blev lite krypande på golvet med måttstock, penna och tejp så jag vet vad de skulle stå. När detta var gjort så tittade jag en stund på högtalarna och tänkte; va fan, 150kg e ju inte mycket, jag ska ju inte bära dom, hmm?

 

Jag ringde en av sönerna för hjälp, sjuk! Ett nytt samtal, ute med barnbarnen på diverse göromål hela helgen! Ett tredje samtal, har ont i ryggen! Den fjärde är i stugan! Eftersom jag blev så glad och upprymd efter samtalen så flödade adrenalinet ”lite” mer än vanligt, men som tur var besinnade jag mig efter ett nytt samtal från den första sonen som ringde tillbaka och sa; jag är den enda som ska hjälpa dig (han var med när de skulle ställas upp för första gången) för jag vet hur du vill att man handskas med skiten. Ringer dig för jag börjar känna mig bättre, det blir i veckan någon gång! Okej och tack!

Jag får stå ut med att vänta och tror att det är smart, tänk om jag skulle repa dem, usch hemska tanke, jag väntar!

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

I morgon kväll blir det högtalarflytt:smile: Fast jag undrar om jag verkligen ska göra det, det låter så bra redan nu? Men det kan ju bli än bättre så jag måste bara testa och det och om det skulle bli sämre så kommer jag att höra det direkt, Om det blir annorlunda men lika bra vid en direkt jämförelse så måste jag lyssna in mig över tid, samma sak om jag skulle tycka att det blir bättre. 

Nu när jag är inne på mer precisa mått och med tanke på allt jobb för att förflytta högtalarna så vill jag inte lämna något åt slumpen.

 

Pratade med @AlfaGTV idag och han frågade om inte typ Wilsons domkraft skulle kunna fungera och jag sa att de förmodligen skulle gjort susen om jag hade några, men det får bli med handkraft denna gång också. Under samtalet med @AlfaGTV så framkom lite nya sätt som jag kan lagra mer musik på och som ska fixas så snart vi kan träffas igen, bra och trevligt samtal. Känner att behovet av att umgås med likasinnade börjar bli akut och kanske är det därför jag ältar på med skitsnack i tråden, men hoppas att ni står ut?

 

Har lyssnat på mycket svenskt i några dagar nu och tycker att det finns otroligt mycket bra musik i olika genrer från vårt avlånga land, ofta bra inspelningar även om de kanske inte klassas som audiofila?!

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, AlfaGTV said:

Gott att prata lite @byZan! Vi pratade ju aldrig om vad för svensk som snurrade för närvarande!

Kanske dags för en tråd om intressant svensk musik med bra ljud?

Jag är allätare när det gäller musik och det var bara en lite hint om någon inte upptäckt att närproducerat är minst lika bra:winking:

 

Jag är inte mannen att starta en sådan tråd, men om någon känner sig sugen på det så fyller jag gärna på med förslag på vad jag som berör mig på olika plan allra mest och varför.

 

/byZan

 

Link to comment
Share on other sites

On 2021-03-01 at 18:44, byZan said:

Fast jag undrar om jag verkligen ska göra det, det låter så bra redan nu

Jag/vi gjorde flytten och den gick bra och utan missöden vilket känns bra:smile:

 

Nu har jag inte mer än lyssnat en liten stund i kväll och konstaterar att det låter annorlunda i vart fall, det jag hört är att basen försvann, nja blev mindre framträdande? Måste lyssna in mig mer för att kunna berätta om hur jag upplever denna test. Antingen blir det nattmangling eller så tar jag det piano och låter öronen få vänja sig över tid, om de nu kommer att göra det?

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

On 2021-03-01 at 18:44, byZan said:

I morgon kväll blir det högtalarflytt:smile: Fast jag undrar om jag verkligen ska göra det, det låter så bra redan nu? Men det kan ju bli än bättre så jag måste bara testa och det och om det skulle bli sämre så kommer jag att höra det direkt, Om det blir annorlunda men lika bra vid en direkt jämförelse så måste jag lyssna in mig över tid, samma sak om jag skulle tycka att det blir bättre. 

Nu när jag är inne på mer precisa mått och med tanke på allt jobb för att förflytta högtalarna så vill jag inte lämna något åt slumpen.

 

Pratade med @AlfaGTV idag och han frågade om inte typ Wilsons domkraft skulle kunna fungera och jag sa att de förmodligen skulle gjort susen om jag hade några, men det får bli med handkraft denna gång också. Under samtalet med @AlfaGTV så framkom lite nya sätt som jag kan lagra mer musik på och som ska fixas så snart vi kan träffas igen, bra och trevligt samtal. Känner att behovet av att umgås med likasinnade börjar bli akut och kanske är det därför jag ältar på med skitsnack i tråden, men hoppas att ni står ut?

 

Har lyssnat på mycket svenskt i några dagar nu och tycker att det finns otroligt mycket bra musik i olika genrer från vårt avlånga land, ofta bra inspelningar även om de kanske inte klassas som audiofila?!

 

/byZan


Domkraft finns (wilson). Säg till om du vill låna. Behöver den först om 2 veckor igen. 😀

Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, Daniel said:

Domkraft finns (wilson). Säg till om du vill låna. Behöver den först om 2 veckor igen. 😀

Tack för erbjudandet @Daniel :smile: Men vi lyckades med gemensamma krafter få till det även om jag efter nattens lyssningar tror och hoppas att de endast behöver finjusteras lite och då pratar vi nog bara om centimetrar?

 

Det är märkligt vad hjärnan får arbeta när det blir lite en liten förändring av en välkänd uppställning, både ljudmässigt och placeringsmässigt, annorlunda!

Det blev lite nya mått och inte så lite heller utan faktiskt decimetrar om 1/5 metoden skulle följas och det var ju den metoden jag var nyfiken på att testa. 340mm bakåt och 120mm närmare varandra hamnade den nya uppställningen, ganska stor förändring gentemot tidigare.

 

Det första som slog mig ljudmässigt var att basen (den oäkta) försvann, det lät tunnare men ståbasen lät mer riktigt - check

Det andra som slog mig var att rösterna också blev mer framträdande - check

Högtalarna försvann än mer i presentationen, soundstaget blev inte så förändrat i bredd men kanske lite mindre i djupled, kanske en tidigare invand presentation som spelar in och måste nog lyssna in mig mer för att få en rättvis bild av hur det egentligen förhåller sig.

Så var de första intrycken och när klockan var 01.45 så kom frugan ut ur sovrummet och sa att hon tyckte det var dags för mig att stänga av så hon kunde få sova ordentligt. Oj, hade jag suttit så länge?!

Om jag kort skulle säga något efter nattens övning så skulle jag säga att det låter renare, klarare i alla register utan att bli för ljust, hårt eller för mycket hifi. 

 

Sov länge idag (06.30) och efter frukosten så blev det mer lyssnade för att se om intrycken bestod. Nu på väldigt moderat volym, ville ju inte väcka den björn som sover:winking: 

Så det blir fortsatt lyssning tills hjärnan han vant sig lite mer och de tidiga analyserna kan dissikeras mer för att de ska bli mer riktiga.

 

Så fortsättning följer om ni orkar läsa mer om denna test…….? Jag kommer oavsett vad ni tycker skriva av mig här och ni måste inte läsa!

 

/byZan 

Link to comment
Share on other sites

10 minutes ago, byZan said:

Det första som slog mig ljudmässigt var att basen (den oäkta) försvann, det lät tunnare men ståbasen lät mer riktigt - check

Det andra som slog mig var att rösterna också blev mer framträdande - check

Kul att läsa och bra beskrivet på en möjlig effekt. ”För nära bakväggs”-effekt brukar ge en puckel i mellanbasen och den blir som en tät tujahäck som skymmer både den ”riktiga” lågbasen och mellanregister/diskant som upplevs få lägre amplitud. Om du får en bättre balans över frekvensregistret brukar även 3D öka. 
 

Det handlar också om samverkan mellan elektronik och högtalare pga högtalarens impedanskurva som ger olika känslighet över frekvensomfånget. En liten höjning i basen behöver inte vara fel. Där kommer finliret och centrimetrarna in, även vid lyssningsposition.

Link to comment
Share on other sites

24 minutes ago, byZan said:

Det blev lite nya mått och inte så lite heller utan faktiskt decimetrar om 1/5 metoden skulle följas och det var ju den metoden jag var nyfiken på att testa.

Jag håller också på och testar detta och upplever liknande resultat som du kommit fram till! Känns som ljudet hänger bättre ihop och blir mer tightare, däremot så känns eller inbillar jag mig att man tappar lite i djup. Men detta kanske beror på att man får mer kropp i röster som framträder bättre! Har märkt om man har tunnare mellanregister så upplever jag det som man får mer djup :think: Jag har haft mina högtalare längre ut i rummet förut!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...