Jump to content

byZan - en tänkt pensionärsresa fr # 1275 och sedan blev det en blogg


byZan

Recommended Posts

Nu ute i stugan och gör i princip ingenting men har man ingeting att göra så skaffar man sig något och jag håller på med att försöka få högtalarna att ”försvinna” ur ljudbilden likt hemma?! Jag får inte till det riktigt som jag vill, hmm? Ska sägas att jag tycker att det låter klart bra men varför inte nörda ner sig i millimeteranpassning eller bara för att testa, kanske löjligt men har jag inget bättre för mig så varför inte?

Presentationen beror såklart på inspelningarna och därför så får jag kompromissa så att mina öron godkänner en uppställning som är så bra det nu går. Har inga problem med att kompromissa men lite mer likt hemmets ljudbild önskas men det verkar bli svårt eller så är jag för petig? Har justerat högtalarna ganska mycket i djupled fram och tillbaka, avstånd mellan högtalarna, toe in/-out och funnit att avstånden från bakvägg 900mm är i närheten av optimalt, avstånd från sidovägg 580mm är också i närheten av optimalt just nu. Alla register låter ”riktigt” just nu. Testade lite olika vinklingar (toe in/-out) och jag kan gilla både när högtalarna korsas ca 500mm framför näsan och likaså när högtalarna är utvinklade så att det pekar ca 200-300mm utanför axlarna. Visst är det helt olika presentationer men jag skulle faktiskt och kunna leva med båda om jag nu inte visste att det bör gå att få till det än bättre. Ett problem är jag har öppet ut från höger högtalare och hel vägg vid vänster.Men med vingar så blir det bra ändå, problemet är att jag behöver mina vingar bakom högtalarna också för tygla basen lite, visst finns det bättre lösningar men passar inte in estetiskt enligt en källa nära mig! Så de paret vingar jag har till förfogande åker lite fram och tillbaka vid justering när högtalarna testas i olika uppställningar, jobbigt men det får gå. Skulle kunna ta ett par vingar hemifrån men …. nä jag ska försöka lösa detta ändå!

Så idag ska jag ta fram sommardynorna från utemöblerna och testa effekten av att ha de bakom högtalarna……..lite att göra m a o:smile:

 

Roon radio spelar U2 precis nu, bra musik men ingen höjdare ljudmässigt kan jag tycka?

Nä en kopp kaffe till och sedan hämta dynorna…….

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

16 minutes ago, byZan said:

Roon radio spelar U2 precis nu, bra musik men ingen höjdare ljudmässigt kan jag tycka?

 

Det måste ju bero på vad det är för låt/inspelning Roon Radio valt. Ljudmässigt kan det inte vara någon skillnad jämfört med om du själv valt låten. Roon Radio väljer ju bara bland de tillgängliga album du har (hemmalagrat eller från Tidal/Qobuz), eller hur :winking:...

Link to comment
Share on other sites

43 minutes ago, ulfsan said:

Det måste ju bero på vad det är för låt/inspelning Roon Radio valt.

Jo så är det!

44 minutes ago, ulfsan said:

Ljudmässigt kan det inte vara någon skillnad jämfört med om du själv valt låten.

Nä så är det!

 

Jag tänkte nog mer som att U2 kanske inte har eller hade full koll på inspelningarna eller om de inte brydde sig, tycker inte de har något album som sticker ut som riktigt bra inspelat, men kan ha fel?

I övrigt så gillar jag Roon radio och det låter oftast riktigt bra eller t o m så bra det går med den utrustning jag har till förfogande:winking::smile:

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

28 minutes ago, hrk said:

Absorbera , det börjar likna någon😉!

Testa är väl aldrig fel:winking: Och man tar vad man har!

 

Kanske kan få önskad effekt i o m det är basen som är det som får mig att fundera……. jag får vänta då grannen kom och ville ha lite hjälp av en stor stark man, undrar varför han frågade mig? En utsliten pensionär:winking:

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

37 minutes ago, byZan said:

Testa är väl aldrig fel:winking: Och man tar vad man har!

 

Kanske kan få önskad effekt i o m det är basen som är det som får mig att fundera……. jag får vänta då grannen kom och ville ha lite hjälp av en stor stark man, undrar varför han frågade mig? En utsliten pensionär:winking:

 

/byZan

Tungt att lyfta/flytta högtalare?😉

Link to comment
Share on other sites

Jag använder mig av dessa bastunga låtar för att höra hur basen presenteras

1. Monica Zetterlund - Ska nya röster sjunga

2. Holly Cole - Train Song

 

Skulle tacksamt ta emot era intryck från era system hur ni uppfattar basen, någon som vill?

Volymen är inte jättehög kanske 80dB i topparna.

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, byZan said:

Skulle tacksamt ta emot era intryck från era system hur ni uppfattar basen

Jo, de är rätt så basiga, mer än mycket annat. Det är mycket mellanbas med rätt hög utstyrning. Det är inga bra exempel att fixa med basen. Prova istället Patricia Barbers What A Shame på albumet ”Café Blue” som har rätt bra mixad bas.

 

Så här ett rätt så representatvit utsnitt av Holly Cole ut från min lyssningsposition:

 

C1FA5FAD-4B31-4F08-B7CF-A7ABEB27D8B4.png
 

och så här Patricia Barber:

 

240AC9E2-B5A4-49B9-B1EE-06851AB0CB8D.png

 

 

Link to comment
Share on other sites

Tack för detta @Bebop, diagram också:smile:

 

Precis som du skriver så är de inte representativa för hur bas ska låta men jag har lyssnat på dessa så mycket så att jag kan höra när basen inte är som jag vill. Jag jämför med hur det låter hemma ock försöker få det liknande även om det inte heller är möjligt med tanke på elektronik och rum, men så nära eller bra det nu går vore önskbart med lite fix och trix.

 

Tack för hjälpen/intryck:thumbsup:

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

20 minutes ago, P-pan said:

u kör via fel format helt enkelt.

Du borde nog skicka ut tv'n så du får plats med vinylen :think:

Fel format? Jag bestämde mig för länge sedan att det bara skulle vara digitalt i stugan och minimalistiskt. Att ha TV och allt annat mellan högtalarna är inte optimalt men nödvändigt för husfridens skull:winking:

 

Hade jag fått bestämma så hade jag tagit vardagsrummet i besittning med bra takhöjd, men också med stora fönster och det är ju inte heller bra. Jag trixar vidare och lever på hoppet att jag lyckas tämja basen dit jag vill utan mer grejer i rummet:think:

 

/byZan 

Link to comment
Share on other sites

15 hours ago, Bebop said:

Prova istället Patricia Barbers What A Shame på albumet ”Café Blue” som har rätt bra mixad bas.

@Bebop, spelade den i går och det låter riktigt bra så som tidigare, men vid högre volym så är det inte som hemma och det beror säkert på rummet. Får väl acceptera rummet som det står men kommer att försöka hitta på något som får det att bli aningens bättre så jag känner att jag har gjort något som förbättrat basen, har ju liksom inte mycket annat för mig just nu:winking:

Fortsatte lyssna på Patrica Barber och det låter förbaskat bra! Så varför bry sig egentligen?

 

/byZan 

Link to comment
Share on other sites

Morgonen tillägnades till åt att försöka återställa eller fininställa högtalarna efter att de flyttats runt igår. Tur att jag inte hade tejpat utgångsläget för då hade de säkert hamnat där igen, hade iofs måtten i huvudet från tidigare uppställning men nu hade jag fått andra upplevelser som skulle vidimeras av hjärnan. Med ett snöre som sitter bakom fåtöljen för exakt mått till varje högtalare och ett annat snöre för att ställa in högtalarna på samma avstånd vä/hö från centrum av elektroniken. M a o inga exakta måttenheter i millimeter som fick styra med tanke på tidigare mått, nu står högtalarna och spelar på en plats och det låter fantastiskt bra just nu. Jag tror att den nya placeringen inte är så långt ifrån tidigare placering, kanske några centimetrar hit och dit, men vem bryr sig millimetrar nu? Inte jag mer än att det var en nyttig övning som gav lite av en ”kick” åt självförtroendet, ”jag kan om jag vill”:winking: 

 

Så nu får de stå där de står. Men vem vet hur länge? Kanske ett rörbyte eller en akustikpryl gör så att det blir till att flytta runt igen, inte vet jag, men för nu är jag så glad för hur musiken flödar och ger mig ro.

 

/byZan 

Link to comment
Share on other sites

On 2021-01-21 at 11:10, lindome said:

 

För en analogfantast är dessa rader ledsamma att läsa:winktongue:

Men det finns ju botemedel som tur är.....

 

Skämt åsido - jag kan ha liknande känslor trots några tusen LP och ett par hundra R2R. Då är det lika bra att stänga apparaterna o göra något annat istället.

Ut på en promenad eller aktivera sig på annat sätt.

 

Haha. Du menar att om man inte kan lyssna analogt kan man lika gärna skita i det? :rolllaughing: 

 

Skall erkänna att jag lyssnat en hel del på CD det sista. Massa bra titlar har jag på CD, så de behöver jag höra ibland. 

Link to comment
Share on other sites

On 2021-02-16 at 09:06, byZan said:

 

Roon radio spelar U2 precis nu, bra musik men ingen höjdare ljudmässigt kan jag tycka?

 

/byZan

 

Håller med. Det är bedrövligt tråkigt med så bra musiker och musik. 

Har några dvd konserter som låter bra och det är fantastiskt att höra U2 då. 

Link to comment
Share on other sites

18 minutes ago, Apexorca said:

Jo det skall man. Det är ju en hobby. Något kul skall ha väl ha att göra. :thumbsup:

Visst bryr man sig men det sker mer sällan nu förtiden, man är liksom "lite nöjd” med det man har även om nyfikenheten och oprövade saker kan få en att börja fundera ibland.

När du blir pensionär @Apexorca så tror jag att du kommer att inse att tid är något man får mer av men ändå inte, så det gäller att prioritera vad man mår bäst av att ha hunnit med innan ens egen tid tar slut? Usch vad tråkigt det lät! Nä inga sådana tankar i vardagen utan lev livet med de förutsättningar man har och njut av det, låter mycket roligare!

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

Placeboeffekt av den ”lilla” flytten av högtalarna? Tror inte det då min fru kom och satt sig bredvid för att vi skulle skriva en matlista innan handling. Vad bra eller om hon sa vad fint det låter, vad har du gjort nu på morgonen? 

Förvånad av kommentaren och tveksam till om hon såg att högtalarna ändrat position så tror jag att även hon hörde förändringen till det bättre, så nu är det vetenskapligt bevisat:winking::satisfied: Lite kul faktiskt!

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, byZan said:

det gäller att prioritera vad man mår bäst av att ha hunnit med innan ens egen tid tar slut

Det har blivit även min livsfilosofi. Jag har hållt på att testa och byta titt som tätt sedan mitten av 70-talet. Idag har jag, liksom fler här på forumet, prylar som i nyinköpsvärde motsvarar en mindre villa (på landsbygden). När jag fyllde 60 satte jag ner foten. Det räcker nu och likt den pensionerade stinsen låter jag tågen bara rulla förbi. Jag har uppnått mina mål med råge och tänker ägna resten av mitt liv att njuta av det jag samlat på mig sånär som på småsaker här och där. Målet har hela tiden varit att njuta av musik och det gör jag mer än någonsin idag.

 

Samtidigt har jag både sympati och förståelse för yngre generationer som är i sin resa även om jag tycker några är lite "hialösa" där jag inte är riktigt klar över vad som söks.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...