Jump to content

byZan - en tänkt pensionärsresa fr # 1275 och sedan blev det en blogg


byZan

Recommended Posts

"Ombyte förnöjer" sägs det ju? Och i någon mån tror jag vi alla delar din nyfikenhet och om man kan kalla det så, "rastlöshet". Jag försvarar det ju ideligen genom att kalla det nyfikenhet, och det säga att "nyfikenhet är en dygd" :) 

 Följer gärna dina tankar och funderingar. Tråkigt bara att man ska ha så svårt att få ändan ur vagnen att man missade upplevelsen av hemma-systemet... Skam den som ger sig...

Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, AlfaGTV said:

"Ombyte förnöjer" sägs det ju?

 

Det sägs så, men kan det endast vara för stunden eller för en viss tid?

Själv tror jag att man utvecklas som lyssnare och ens inre vill kanske får en annan presentation presenterad ju mer man lär sig och ju mer man lär sig förstå hur det kan låta som bäst genom ens öron. Knoppen och kroppen förändras och så även för t ex sångare som inte längre kan sjunga i vissa tonarter, kanske inte heller orkar sjunga som i yngre år eller som helt enkelt bara inte vill sjunga i en viss genrer? Så ombyte kanske förnöjer trots allt? Lite flummigt kanske men jag skriver och låter det stå kvar ändå!

 

Du är alltid välkommen! @AlfaGTV:)

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

10 hours ago, byZan said:

Studer är helrenoverad så den hoppas jag slippa få fel på, den spelar finfint där den står och går.

 

Hoppas kan man ju alltid... jag hoppas med dig och även för mina egna bandare. Bandare är dock sådana att de behöver service rätt var det är ... out of nowhere.

 

-----------------

 

10 hours ago, byZan said:

Så med den erfarenhet jag ändå tycker att jag fått under alla år när det gäller hobbyn och musiklyssnandet och med tanke på pension så fortsatte funderandet på om jag verkligen skulle göra något eller bara sitta nöjd? Med åren har jag också fastnat i en tanke om att jag långt tidigare blivit lurad/övertalad till att köpa en viss typ av elektronik för att uppnå mitt ljudideal. Kan väl säga att det var lite både ock, inte för att jag inte gillat det jag köpt och hört under åren, utan mer att jag varit ganska tidigt på med att skaffa nya prylar utan att jag kanske borde trott mer på mina öron och hjärta. Med tiden så förlitade jag mig mer på dessa vilket gjorde att urvalet av produkter minskade och att allt handlade mer om att matcha ihop rätt. Därmed inte sagt att jag med facit i hand alltid gjorde de rätta valen, ibland var det en fråga om tillgång på pengar och ibland på tillfällen att köpa ”billigt”. Men det lät absolut alltid annorlunda och närmare mitt ljudideal (kallar det bättre).

Med det senaste systemet så skulle jag kunnat sitta still i båten och bara behöva göra lite finslipningar för att jag tycker att det trots allt är lite roligt det också m a o tweaka och testa lite. 

 

Hänger med i ditt resonemang. Känner igen mycket hos mig själv. . Utvecklingen mot att inte bara köpa för att priset är bra (vilket kan bli dyrt)  och lära sig matcha anläggningen är lärdomar man får efter ett tag och en resa jag också gjort. Det kräver intresse och erfarenhet över tid. Ljudidealet trimmas i kapp med anläggningens prestationer, men helt klar blir man ju inte och det är väl det roliga. Behovet och intresset ändras ju med åren. Det fundamentala är ju ändå musikintresset för de flesta tror jag. I alla fall för mig. 

För egen del har jag några olika spår att följa i framtiden när behovet och förutsättningar kanske ändras. Jag tror det kan leda fram till ett välljud som passar mig i olika möjliga situationer. De har jag upptäckt och lärt mig av alla de system jag lyssnat noga till hos polare och runt om i världen. Vad det skulle bli beror på ekonomi, var systemet skall stå, akustiska förutsättningar och hur jag vill kunna lyssna. 

Jag tror det är klokt att bli klar över detta innan det är dags att välja och bygga ett nytt system.

Exempel på viktig fråga kan vara: (Jag tar mig friheten att gissa svaren...)

Kommer du klara dig utan den fysik i ljudet du haft? Jag gissar att du kanske gör det om jag förstår dig rätt.

Vilka lågljudsegenskaper vill du ha? Antagligen riktigt vassa, med dynamik på låga volymer och klart och spänstigt ljud, men lite värme i. 

Är antal burkar och kablar en faktor? Antagligen små och få gissar jag. 

Kan du tänka dig att ha rör och vad det innebär? Skulle tro det.

Det svåra är att du vant dig vid en bländande bra återgivning som inta har några svagheter.

 

Jag tror att hur du än gör behöver du tänka till, testa, skaffa erfarenheter och känna in om det är det du vill ha. Som pensionär kommer du bli otålig och behöver något att syssla med, som att testa fram ett nytt system... eller så gör du bara helt enkelt så att du kopierar Eitans system. Då är du i hamn och kan låt musiken flöda. Det skulle nog jag gjort. :cool: 

 

 

 

 

 

 

 

 

Edited by Apexorca
Link to comment
Share on other sites

11 hours ago, Apexorca said:

Jag tror att hur du än gör behöver du tänka till, testa, skaffa erfarenheter och känna in om det är det du vill ha. Som pensionär kommer du bli otålig och behöver något att syssla med, som att testa fram ett nytt system... eller så gör du bara helt enkelt så att du kopierar Eitans system. Då är du i hamn och kan låt musiken flöda. Det skulle nog jag gjort. :cool: 

 

 

Tänker så det knakar och klart att jag inte köper grisen i säcken genom att inte testa lite först. Skulle absolut ha velat lyssna hos Eitan då Nagra står på listan som en kandidat, kanske kan komma ner när det blir okej att mötas igen efter detta elände med Corona.

 

/byZan 

Link to comment
Share on other sites

forts….

 

Hade flera önskemål på en att-göra-lista vid pensioneringen, resa, sommarbil, spela mer golf, ny båt, bygga ett attefallshus, stå i snickarboden med barnbarnen och lära dem så som jag fick lära mig av min morfar, m m. Allt detta är ju avhängt på att man får vara frisk och kan gå och stå, så det gäller att passa på och inte tänka - det ska jag göra sen, en dag kan det vara försent! Så jag hade börjat planeringen och t o m kommit en bra bit på att-göra-listan genom att höra mig för om resor, kollat på bilar, tittat efter båt, skissat på ett Attefallshus, pratat med en schaktfirma och kollat på blocket efter lite verktyg och maskiner jag velat ha när Corona slog till och det blev till att tänka om och inse att detta får nog stå tillbaka lite även om jag inte har slutat att planera som tänkt.

 

Resor - finns några platser vi skulle vilja åka till utan att egentligen veta varför men Australien, Japan, Grönland, Costa Rica, Syd Afrika, Kanada m fl lockar. Detta är tänkta som minst 4-veckors resor. Sedan finns det resor till Champagne, vingårdar och lite andra kortare resor som lockar, lyxresor kanske de kallas men tycker själva att vi kallar de för pensionärsresor.

Hade jag varit ung idag hade jag med största sannolikhet varit hjälparbetare i någon form och på platser någon helt annanstans än lyxresornas destinationer, men det är lätt att säga nu men det är också helt sant och något jag faktiskt velat göra.

 

Sommarbil - som gammal lastbilschaufför så är bilkörning fortfarande roligt och en typ av hobby, så en cabriolet av europeiskt snitt har alltid lockat. Hade haft en nu om inte Coronan hade slagit till men jag får vänta och se om det kan bli en tillslut iaf?

 

Golf - att jag spelar (hackar) är inte bara för golfens skull utan mycket mer beroende på att jag ett 15-20-tal gamla bowlingkompisar som jag känt i snart 50 år (2021) som träffas och spelar. Själv har jag alltid åkt med på vårens obligatoriska vår resa men dessvärre inte så mycket mer golf på hemma plan. I år var det tänkt att åka runt och spela mycket mer än 4-6 rundor per år.

 

Båt . har alltid haft båt och kan inte vara utan en då jag skulle känna mig frihetsberövad om jag inte fick åka ut på havet. Sålde ju min tidigare båt förra året och ska köpa en nyare ben. i år är det tänkt.

 

Attefallshus - tänkt till ungdomarna och barnbarnen att dela på plus att vi slipper ha de inpå livet hela tiden, skapa lite frizoner helt enkelt.

 

Snickarboden - alltid haft tankar på att komplettera verktyg och maskiner under många år, men tiden har liksom inte räckt till för att kunna lära mig mer och bli en bra/bättre hemmasnickare. 

 

Inget av dessa saker ska bli ogjort utan delar av de skjuts lite på framtiden.

 

forts. följer….

 

/byZan

 

 

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, figge said:

Har du börjat lista tänkbara kandidater ännu?

 

Jag har absolut en lista på tänkbara kandidater och tror att alla iofs skulle kunna passa in men listan minskas ner varefter jag vägt in mina parametrar.

 

/byZan  

Link to comment
Share on other sites

….så summa summarum så går det ingen nöd på oss utan vi känner bara att den tänkta pensionen inte blev som tänkt utan har bara blivit framflyttad och jag några år äldre, så varför klaga? Nä inte berättigat alls, och jag ska inte tro att jag ska ha en röd matta att gå på bara för att det är min tur att gå i pension, nä, det är precis som det alltid har varit, upp med skjortärmarna och gnugga vidare om ljuset i tunneln skall nås! 

 

/byZan  

Link to comment
Share on other sites

14 minutes ago, rikard said:

Fast nu är det väl ändå ljudet som ska nås i första hand!? :Thinking:

 

Vet faktiskt inte om det är så, kan vara så att jag har/måste prioritera andra saker före?! 

Skulle vara om jag får igång simultanförmågan och…...:tongue:

 

/byZan

Edited by byZan
Link to comment
Share on other sites

Häromdagen (läs onsdag) så hade vi precis ätit middag och jag hade också hunnit få en espresso när strömmen försvann. Vi hade ett riktigt busväder med blåst och snöblandat regn. Fram med pannlampa till hustrun så hon kunde fortsätta läsa (bokmal) och själv tände jag en brasa och några ljus och satte mig i sweetspot med telefonen och in-ear. Lyssnade på passande klassisk musik via både Tidal och Spotify och kom till ro ganska snabbt, frugan väckte mig ifrån dvalan efter ca 30 minuter, precis när jag tänkte/drömde att jag hade köpt mig en Porsche cab och var en lycklig pensionär, tänk om det ändå hade varit sant!

 

Strömmen kom tillbaka efter ca 5 tim och det började låta (pipa) från både larm och kyl/frys vilket också fick mig att tänka på dateriet som jag precis innan middagen hade satt på uppdateringar av appar, OS och synkroniseringar (kommer inte ihåg i vilket stadie det var i), det får bli morgondagens problem tänkte jag. Problem (för mig) var bara förnamnet, ingen mottagning av wifi och sedan ingen tillgång till Tidal, kom inte ens åt Lumin. Nu började jakten, alt-ctrl-delete, nope! Bort med strömkablar - vänta 20sek och starta om alla grejer, nope! Musikbibliotek uppdateras stod det någonstans och S1:an hade låst sig? Nä nu j**lar har det hänt något och definitivt något som jag inte känner mig bekväm i att försöka felsöka, fram med telefonen för att slå numret till en vän. Då, precis då så dök det upp att jag spelade från Spotify, hmm? Vete tusan varför men stängde av kollade iPad och uppdateringarna snurrade på fortare. Tog en fika under tiden och ca 20 min senare så stod det att det var klart. Så var icke fallet, fortfarande så uppdaterades tydligen musikbiblioteket, hade jag bett om det, inte en aning, men tydligen? Gav upp och pysslade med lite jobbrelaterade saker på en annan laptop, det blev en stund, 4 timmars hårt arbete senare var det lunch och efter det så lyssnade jag via Lumin/Tidal och vet fortfarande inte vad som hänt men glad att det fungerar och stolt över att slippa störa mina vänner.

 

En dag ur det verkliga livet - en novell skrivet av byZan.;)

 

Link to comment
Share on other sites

Spelade denna för min fru för första gången igår och reaktionen var väntad - det absolut mest berörande sa hon med tårarna rinnande i strida strömmar, precis som för mig när jag lyssnade för första gången, äh, lika bra att erkänna att det är så varje gång!

Musik ska vara berörande och ska bli roligt att få höra era reaktioner?

 

https://open.spotify.com/track/5PJEi2dbSm2iQalWiV7NjZ?si=0rsqerRoTkSxuaU-5k_h9Q

 

/byZan

Edited by byZan
lite fel i text
Link to comment
Share on other sites

11 hours ago, byZan said:

Musik ska vara berörande och ska bli roligt att få höra era reaktioner?

 

Gillas eller ej? Själv är jag svag för hans röstomfång och hans teknik, de rena höga tonerna ser jag som bonus:app:

Har även kollat på tuben där det finns sånglärare som kommenterar, kolla och se deras reaktioner? Sök på Dimash och SOS så kommer det upp ett flertal sånglärare.

 

Undrar hur den presentationen skulle låta hemma med typ Dan D’Augostino, Nagra, Accuphase, Pass Labs, Tidal eller med XXX? Någon som tror något och har erfarenhet?

 

Nu är det klassisk musik som spelas och attans så fint det kan låta och beröra när man är i rätt mood:)

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

On 2020-04-04 at 08:39, byZan said:

Spelade denna för min fru för första gången igår och reaktionen var väntad - det absolut mest berörande sa hon med tårarna rinnande i strida strömmar, precis som för mig när jag lyssnade för första gången, äh, lika bra att erkänna att det är så varje gång!

Musik ska vara berörande och ska bli roligt att få höra era reaktioner?

 

https://open.spotify.com/track/5PJEi2dbSm2iQalWiV7NjZ?si=0rsqerRoTkSxuaU-5k_h9Q

 

/byZan


Ja jädrar du, den där låten mer eller mindre manglade just mig.

Link to comment
Share on other sites

Kan konstatera att det inte är bra med för mycket fritid. Googlar och pratar med likasinnade när det gäller hifi och intrycken jag får bearbetas t o m på nätterna och jag blir inte klokare för det. Fast jag ska inte klaga, jag tycker att det är roligt och få andras inputs och att försöka klura lite även om sömnen blir lidande ibland.

 

Av alla de märken jag tittat på så kommer jag fram till att det antagligen får bli en kompromiss även denna gång, frågan är bara i vilken form? Där är jag just nu i mina funderingar.

Nu ska jag ta en kopp kaffe och sedan jobba en stund till sedan blir det lunch och efter det en god bok i horisontalläge tror jag.

 

/byZan

 

Link to comment
Share on other sites

Vädret klarnade upp nu på eftermiddagen och sjön ligger spegelblank och samtidigt så klarnade det upp lite i mitt huvud angående en del frågetecken jag haft. Så nu ska det bli roligt att få gå vidare med de de uträtade frågetecknen och se om jag kan räta ut de resterande, lite spännande  börjar det att bli tycker jag?

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

För mycket ledighet ger mig tid att fundera och det är inte bra just nu…….jag ska ju bara ha någon ny elektronik som passar mig och mina TAD!

 

Så var tillverkas den elektronik som passar mig och mina TAD bäst?

Ska jag fortsätta att tänka att det ska vara ett få antal burkar i systemet eller räcker det att det digitala förmodligen bara kommer att bestå av en burk så jag ska gå på monoblock igen?

Kommer jag komma att sakna något om det ”bara” blir integrerat?

 

Har några kombinationer och märken som jag i dagsläget vurmar lite mer för än andra och har även något märke jag ska titta lite mer på också.

Vem har sagt att detta är enkelt, inte jag;) Men någon av er kanske har svaren som jag söker?

 

/byZan

 

 

 

Edited by byZan
ett ord för mycket togs bort
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, byZan said:

 

Kommer jag komma att sakna något om det ”bara” blir integrerat?

 

 

/byZan

 

 

 

 

Har du samma ljudideal som tidigare och inte kan kompromissa med det så blir nog svaret... ja.

Det är väl denna mentala brottningsmatch du måste ta. Jag antar att det kan vara den svåraste biten.

Snackar vi ren ljudåtergivning kommer i de flesta fall en för- och slutstegskombo, gärna monoblock, låta bättre. Men du vill ju ha färre burkar. Så där har du redan den förta kompromissen rent ljudmässigt. Det kan ju vara ok ändå. Det finns ju ganska många otroligt vassa integrerade förstärka numera. Men vill du känna igen den fina dynamik och storskaliga ljud du haft tidigare blir det ganska få kandidater kvar. 

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

54 minutes ago, Svanteborg said:

Har du inte funderat över förstärkeriet från TAD själva? Jag kan ha missat nåt tidigare i tråden men det är många inlägg :39:

 

Jodå, men är inte helt sams med hur de presterat vid de tillfällen jag hört dessa och tror att det finns bättre för mina öron, bara så!

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

5 minutes ago, Apexorca said:

Har du samma ljudideal som tidigare och inte kan kompromissa med det så blir nog svaret... ja.

Det är väl denna mentala brottningsmatch du måste ta. Jag antar att det kan vara den svåraste biten.

Snackar vi ren ljudåtergivning kommer i de flesta fall en för- och slutstegskombo, gärna monoblock, låta bättre. Men du vill ju ha färre burkar. Så där har du redan den förta kompromissen rent ljudmässigt. Det kan ju vara ok ändå. Det finns ju ganska många otroligt vassa integrerade förstärka numera. Men vill du känna igen den fina dynamik och storskaliga ljud du haft tidigare blir det ganska få kandidater kvar. 

 

Ljudidealet är kvar även om jag inom rimliga gränser kan tänka mig lite annorlunda. Har t o m testat nacksving på mig själv så snacka inte om brottningsmatch;)

 

/byZan 

Link to comment
Share on other sites

Jag vet inte varför, men nåt säger mig att du kommer trilla i rör-fällan! :) Iaf i form av någon hybrid, kanske Airtight, Kondo eller Aries Cerat kanske? Men å andra sidan vet jag inte hur dina TADar vill ha sina watt serverade... 

Tror AC har en integrerad Soulution till salu, det kanske hade vart nåt? Kul att spekulera iaf! 

Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, AlfaGTV said:

Jag vet inte varför, men nåt säger mig att du kommer trilla i rör-fällan! :) Iaf i form av någon hybrid, kanske Airtight, Kondo eller Aries Cerat kanske?

 

För lite kraft för att TAD skall spela ut om jag får gissa. 

Link to comment
Share on other sites

28 minutes ago, AlfaGTV said:

Jag vet inte varför, men nåt säger mig att du kommer trilla i rör-fällan! :) Iaf i form av någon hybrid, kanske Airtight, Kondo eller Aries Cerat kanske? Men å andra sidan vet jag inte hur dina TADar vill ha sina watt serverade... 

Apropå rörhybrider. Jag skulle lånat hem en McIntosh MA352, om inte annat för att den ser så oförskämt läcker ut.

MA352-Angle-Right-remote-background.ashx

Link to comment
Share on other sites

26 minutes ago, Apexorca said:

För lite kraft för att TAD skall spela ut om jag får gissa. 

@byZan kanske är mogen för finrummet. VTL 450 mkII (monoblock) levererar över 400 W i 5 ohm. Deras stereoversion S200 klarar över 200 watt. Aesthetix har motsvande modeller också men saknar VTK's processorövervakning för optimering av rören och information om vilka eventuella rör som behöver bytas. När det är dags att byta rör med VTL byter man bara det rör som är på väg ut. Inget fipplande med att byta alla typ vartannat år. Mina har suttit i 4-5 år utom ett som förstärkaren "bad mig" byta och varför.

Link to comment
Share on other sites

Här har det skrivits och spekulerats lite vilket är roligt, jag kommenterar med egna tankar som iofs inte behöver stämma med verkligheten, bara egna intryck och fördomar.

 

Solution - har fått för mig att några av de schweiziska märkena kan bli för ljusa för mig? Finns kanske undantag?

AirTight - har jag erfarenhet av själv och låter bra men inte till TAD tror jag?

Kondo - ljudmässigt absolut men räcker kraften och pengarna?

Aries Cerat - ingen aning för jag tror inte att jag hört dessa, men kollar lite, okej?

McIntosh - har jag haft och lät bra men inte till TAD och fick därför respass!

VTL - har jag hört och de har i princip alltid spelat bra de gånger jag lyssnat, men till TAD är jag lite tveksam?

Aestherix - har jag också lyssnat till några gånger och de är också fina, men till TAD är jag lite tveksam? 

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...