Jump to content

byZan - en tänkt pensionärsresa fr # 1275 och sedan blev det en blogg


byZan

Recommended Posts

Kommande helg ska jag tok-lyssna på Absolare för att sedan försöka ge min analys av hur det låter. Var hemma en dag i mellandagarna och lyssnade en kväll och tyckte då att det lät lite annorlunda mot tidigare, undrar hur många timmars inspelningstid de behöver? Eller var det bara mitt ljudminne som inte höll måttet? Oavsett vilket så blir helgens lyssnande det som kommer att vara det som skrivs ner som min ”slutrapport”. Bättre sent eller aldrig!

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

Jag är lite nyfiken på dina TAD CE1. Jag har ett par små Pioneer till TVn och de låter bra som tusan.

Jämfört med Ref One, vad skiljer? Du hade väl B&W innan, hur upplever du TAD jämfört med dem?

Nu får du författa!:)

Edited by sprudel
Link to comment
Share on other sites

Hur går tankarna byZan om det nu faller väl ut vad kommer att hända i riggen blir det fler förändringar:question:

Man är ju lite fundersam och nyfiken:thumbsup:

Och jag kommer ju upp till mässan och övernattar hos Figge finns det en chans att grejerna står kvar då

för en eventuellt lyssning:39:

Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, sprudel said:

Jag är lite nyfiken på dina TAD CE1. Jag har ett par små Pioneer till TVn och de låter bra som tusan.

Jämfört med Ref One, vad skiljer? Du hade väl B&W innan, hur upplever du TAD jämfört med dem?

Nu får du författa!:)

 

Oj det var många frågor på en och samma gång, puh! Vad svarar jag på det såhär i all hast?

 

Jag är lite nyfiken på dina TAD CE1 - Kul!:)

Jag har ett par små Pioneer till TVn och de låter bra som tusan - Bra varför då byta?:Thinking:

Jämfört med Ref One, vad skiljer? - Storleken;) Jo det är sant men mycket annat också om vi ska vara lite allvarliga. Anledningarna till att jag bytte ut högtalarna i stugan var flera, storleken, det estetiska och inte minst för den välkända klangen från R1. Nu ska jag inte höja dessa till oanade höjder utan bara säga att de passar mig riktigt bra både ljudmässigt och estetiskt där de står och det finns absolut en bland liknande R1. Vad som gör gör skillnad är absolut storleken och säkert lita andra komponenter, men jag gillar de skarpt och tillsammans med Absolare’ns integrerade och Lumin S1 tycker jag att det blev väldigt lyckat.

Du hade väl B&W innan, hur upplever du TAD jämfört med dem - går inte ens att jämföra;) Jo klart att det går! Jag tror att jag skrev någonstans att jag fick så mycket mer av allt av det jag ville ha.

Nu får du författa!:) Har nu försökt och efter lite läsning av det så vet jag inte om du blev så mycket klokare? Men i skrift är det så svårt att skriva exakt vad och hur jag upplever likheter eller olikheter. Men det finns telefon om du vill höra mer av mig?

 

Allt gott och god fortsättning! Och läs mellan raderna;)

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, A/Wing. said:

Hur går tankarna byZan om det nu faller väl ut vad kommer att hända i riggen blir det fler förändringar:question:

Man är ju lite fundersam och nyfiken:thumbsup:

Och jag kommer ju upp till mässan och övernattar hos Figge finns det en chans att grejerna står kvar då

för en eventuellt lyssning:39:

 

Tankarna snurrar som vanligt när man sitter och lyssnar på saker som ska utvärderas om det ska till en förändring. Förstår nyfikenheten hos dig och kan säga att min nyfikenhet är lika stor när det gäller ditt nya system.

Kul att du kommer upp och att vi får träffas, om grejerna är kvar eller inte vet jag inte ens själv idag, så ligger läget just nu.

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

Vi backar några år……….många år blir det när jag tänker efter, faktiskt jäkligt många år när jag tänker efter lite till!

 

Jag var då säker på hur det skulle låta när man lyssnade på stereo, några år senare så visste jag hur jag ville att det skulle låta hemma hos mig iaf. Även detta skulle visa sig vara feltänkt av mig, åren gick och jag blev klart ödmjukare och mycket imponerad av personer med stora kunskaper i ämnet, stereoåtergivning. För att inte tala om specialister på akustik, skivspelare, tonarmar. pickuper och fler än så, jag insåg snabbt att jag kunde egentligen inte ett skit.

Men ett stort intresse för musik hade jag från 4 årsålder och jag blev snabbt involverad av grannens bytande av elektronik och högtalare, en del fick jag, en del köpte mina morföräldrar och gav mig i form av julklappar och födelsedagspresenter, de förstod att jag verkligen hade ett intresse utöver det vanliga, tack mormor och morfar, TACK!

 

Där och då började min resa och nu sitter jag här med Absolare’s hybridmonoblock och Signature försteg som Marcus på Perfect Sense har varit så bussig att låna ut för utvärdering.

Vilken jävla resa jag har gjort, både bortskämd och priviligerad känner jag mig men ack så liten nu när jag ska försöka ge er ett så rättvist resultat av hur jag upplever denna elektronik och det i förhållande till alla år som gått sedan jag var så säker på hur det skulle låta, ni förstår att jag våndas va?

 

Tror det var den 19/12 som jag lastade in grejorna hos Marcus för transport hem till mig. Marcus hjälpte till med installationen då monoblocken var alldeles nya och aldrig uppackade, kändes bra för min del, lite rädd att göra fel var jag. Sagt och gjort efter en liten snabb lyssning via mina egna grejer (då Marcus aldrig hört det tidigare) så stod de nu på golvet på sina egna fötter och spänningen var stor även om de var alldeles nya, ni vet, inspelningstid, ta det varsamt, sitt lugn i båten det tar sin tid etc etc. 

 

Jo det lät bra direkt även om jag hade förväntat mig…….

 

/byZan

 

Orkar inte korrekturläsa utan ändrar de fel jag upptäcker vartefter eller om/när ni ser något, okej va?

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

…..mig större skillnader!

 

Det tog inte lång tid innan jag märkte att Absolare’n ändrade sitt framförande och med stor tydlighet ville prestera bättre men liksom inte kunde, jag blev lika konfunderad över att allt måste få ta sin tid innan det blev ett stabilare framförande. Jag lät allt stå på i nästan ett dygn innan jag lyssnade nästa gång och då hade det hänt något positivt ljudmässigt som nådde mina öron. Det lät nu förbaskat mycket bättre och jag gillade vad jag hörde. Nu är tyvärr förstegets ingångar endast av rca-modell vilket gjorde att jag endast hade så jag kunde lyssna via den digitala delen utan att behöva använda övergångar eller låna ihop kablar för att kunna ansluta vinylspelare och R2R, men tyckte att det fick duga med det digitala.

 

Samtidigt var jag nyfiken på hur Absolare skulle prestera i jämförelse då jag tyckt att jag aldrig fått till Vivaldi'n att prestera såsom jag velat eller kanske trott att det den skulle kunna prestera. Nu pratar vi säkert tycke och smak och då är det lätt att avfärda en produkt som ”dålig” om man som jag inte riktigt optimerat den för välljud. Så jag hade tidigare optimerat Vivaldi’n och kunde nu spela i DSD läge med ett mycket bättre framförande med mina grejer och skulle nu faktiskt kunna jämföra hur de olika systemen presterade I DSD läge. Jag ska säga att jag vill ha det högupplöst men inte på bekostnad av musikaliteten, nerven, det får inte bli skarpt i konturerna, inte heller vasst/hårt. Visst beror inspelningarna på hur det låter och jag vill/orkar inte sitta och ändra inställningar inför varje byte av låt,  album, genrer, jag vill/önskar hitta en sk. generell inställning som fungerar "over all”. Idag tycker jag att jag att mitt val 24/384 får fungera som min generella inställning och kan om vilja eller ork finns kunna ändra någon gång för att jag tycker att det skulle vara roligt eller för test. Min skeptiska inställning till inställningsmöjligheterna kommer kanske att kunna ändras framöver då tekniken går framåt och förhoppningsvis åt det bättre hållet för en sådan som jag som gillar en analog, liknade live touch även hemma…ni förstår!

Nå det var kanske lite OT med tanke på vad jag skulle beskriva men kände att jag måste få med lite av den delen och tankar kring det, rätt eller fel vet jag inte om jag har men tycker mig vara på god väg att förbättra upplevelsen via det digitala. Ska kanske förtydliga att min Vivaldi-stack är mycket uppskattad och presterar så som jag vill i det generella läget 24/384, men hade tyckt att det vore roligt att kunna använda högre upplösning nu när det ändå finns som val. 

 

Åter till Absolare och dess presentation här hemma!

De följande dagarna som förflöt så ändrades min uppfattning till och från om hur jag tyckte det lät och det beroende på vad som spelades? Fan Vivaldi’n stod i DSD-läge och jag förstod direkt att jag gjort en tavla igen, men jag ska också säga att även i DSD-läget så lät det bättre än tidigare (höll på att skriva mycket bättre och insåg att så var det inte) men ändrade till 24/384 och nu tillbaka med rätt inställningar för att verkligen lyssna. Jo jag han med någon dag eller två, tre eller fyra innan det var dags att bege sig ut till stugan för att fira jul. Väl därute så kände jag igen mig när jag lyssnade på grejerna där, lite kul att Absolare låter Absolare och TAD som TAD även om det är skillnader, kanske inte ska jämföra så, annat rum etc etc, nä vi struntar i det.

 

Åter till Absolare i hemmet och var är jag i rapporteringen, har jag sagt någonting nyttigt egentligen, nä bara en massa utsvävningar om oväsentliga saker och nu pockar barnbarnen på uppmärksamhet, precis när jag skulle beskriva mina intryck………sorry!:65:

 

Återkommer när jag har gjort förväntade farfar-grejor………..hörs!

 

/byZan

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

23 hours ago, sprudel said:

Jag är lite nyfiken på dina TAD CE1. Jag har ett par små Pioneer till TVn och de låter bra som tusan.

Jämfört med Ref One, vad skiljer?

 

Nu ska jag inte sno för mycket plats i @byZan :s tråd men då CE1, E1, CR1 och R1 designats av Andrew Jones så finns det ju klart stora likheter mellan dem även om de blir svårt att jämföra CE1 med R1 av mer fysiska själ.

 

Oavsett vilket så tycker jag efter att lyssnat på alla modeller både i butik och hemma att de har samma karaktär och de låter TAD (vilket i mina öron är något positivt). 

CE1 är en allround högtalare som fungerar bra till all musik, skapligt lätta att placera. De flesta som lyssnat på mina CE1 är oftast förvånade över att en stativ högtalare kan låta så stor och spela med sådan pondus.

Får du chans att lyssna på dem @sprudel så ta den :thumbsup:

Link to comment
Share on other sites

14 hours ago, byZan said:

 

Tankarna snurrar som vanligt när man sitter och lyssnar på saker som ska utvärderas om det ska till en förändring. Förstår nyfikenheten hos dig och kan säga att min nyfikenhet är lika stor när det gäller ditt nya system.

Kul att du kommer upp och att vi får träffas, om grejerna är kvar eller inte vet jag inte ens själv idag, så ligger läget just nu.

 

/byZan

Okej det kanske inte blir en förendring ens. Jag som fick en föraning om att du eventuelt skulle skala ner systemet.

Jag får nog vänta och avvakta och se var det här landar men likväl lite spännande:39::105:

Jag tycker det ska bli riktigt kul att komma upp igen och träffas ser nog mest fram mot kvällen och middagen.

Mässor har man ju gjort några stycken och dom är vad dom är.

Är du tillräckligt nyfiken på mitt system så är du varmt välkommen du liksom jag får ju mer och mer tid över nu när pensionen närmar sig

så det ska väl hinnas med:D

Link to comment
Share on other sites

Farfar utsläppt ur finkan (polislek) för läsning och spel, nu hemma och mätt efter en snabb iordninggjord taco på kyckling.

 

Nu då……. @Audionet var här och lyssnade fr och lö direkt efter uppställningen på torsdagen och jag tror även han hörde att ljudet ändrades under den tiden men även att det bra, han får väl skriva om sina intryck här om han vill, likaså @calm som var här veckan därpå och lyssnade. Vid den första av de två nämnda lyssningarna så lyssnade vi på mycket singer-songwriter och vid den andra lyssningen spelade vi väl kända spår som Calm och jag har.

 

Denna kombo med Absolare låter inte så annorlunda mot min egen även om skillnaderna finns och tyvärr så måste jag avslöja att Absolare vinner mitt hjärtas välmående.

Rör är rör och tror att det är det som ger mig det där lika extra som gör att jag vill ha rör i alla eller några delar iaf. Så lugnt och skönt, ingen avsaknad i upplösningen, basen mycket bra, mellanregister likaså och basen lika bra som Krell (nästan iaf, smaksak).

Det var min lilla analys och kan tänka mig att ta den mer omfattande analysen senare om det inte kommer funderingar och frågor nu? Jag försöker då svara så gott jag kan då.

 

Kommer såklart mer i denna tråd vartefter…...

 

/byZan

Edited by byZan
Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, rikard said:

sååå, då var det klart då, eller? :) 

 

Om jag bestämt mig menar du? Det finns lite andra saker att ta hänsyn till innan jag tar ett definitivt beslut om hur jag ska göra. Bl a om utvärdering av en Lumin X1 som jag också fått låna hem från @Perfect sense, och anledningen till det lånet var att en av mina tankar var att minimera antal burkar samt att det vore roligt att jämföra mot Vivaldi. På förhand kanske det verkar orättvist men jag tycker att Lumin verkligen är en bra produkt även om jag även där stannar på 24/384 när det gäller uppsamplingsfrekvens. Det blir precis som med Vivaldi’n, det finns mer att ta ut rent tekniskt men mina öron gillar inte de högre värdena som kan ställas in där heller. Det mest positiva med Lumin X1 är storleken och det med tanke på minimering samt att den presterar ett annorlunda sound än S1. Kanske inte så mycket annorlunda men röster flyttas fram och möjligen något mer analogisk framtoning. Så med det sagt så tycker jag att det är en kanonmaskin för ändamålet, men bättre än Vivaldi tycker jag inte att den är men väl så bra och tycker att den som är ute efter en lösning dac/streaming bör ta en lyssning på den innan köp.

 

Nä nu har jag inte tid att skriva mer för nu ska jag försöka sno ihop lite kablar så jag kan lyssna på vinyl genom Absolare och sedan kanske även R2R, det blir en utmaning men jag måste bara få testa medans jag nu har chansen med Absolare’s fina elektronik.

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, byZan said:

På förhand kanske det verkar orättvist men jag tycker att Lumin verkligen är en bra produkt

 

Mm, lite orättvist kanske även om det alltid är väldigt lockande att hitta prylar som swingar uppåt... du har inte övervägt MSB Premier med nätverksmodul? Den hade varit högst upp på min lista att testa i "något under dCS prisklassen". MSB Discrete hade varit trevligt att kunna stanna på dock.

 

2 hours ago, byZan said:

Det blir precis som med Vivaldi’n, det finns mer att ta ut rent tekniskt men mina öron gillar inte de högre värdena som kan ställas in där heller.

 

Hm, jag är lite fundersam till att du föredrar PCM384 framför PCM768/DSD512. Gör du upsamplingen i Lumin eller i Nucleus? Min övertygelse är att upsampling i de allra flesta fall görs med fördel innan den når DAC/streamern som i regel är betydligt mer begränsad i sin hårdvara. Oavsett så vet jag inte om jag skulle lagt så stor fokus på själva upsamplingsfrekvensen i en del av utvärderandet, det känns som relativt små justeringar och inställningar att göra i förhållande till karaktären i sig av de olika spelarna.

 

En annan fundering jag har angående jämförelserna, hur streamar du från Nucleus till Vivaldi respektive Lumin? Nätverkskabel på båda?

 

Edited by rikard
Förtydligande
Link to comment
Share on other sites

55 minutes ago, rikard said:

Mm, lite orättvist kanske även om det alltid är väldigt lockande att hitta prylar som swingar uppåt... du har inte övervägt MSB Premier med nätverksmodul? Den hade varit högst upp på min lista att testa i "något under dCS prisklassen". MSB Discrete hade varit trevligt att kunna stanna på dock.

 

Jag hade ingen tanke på att byta bort Vivaldi men fick en chans att testa med tanke på antalet burkar, inget annat.

 

57 minutes ago, rikard said:

Hm, jag är lite fundersam till att du föredrar PCM384 framför PCM768/DSD512. Gör du upsamplingen i Lumin eller i Nucleus? Min övertygelse är att upsampling i de allra flesta fall görs med fördel innan den når DAC/streamern som i regel är betydligt mer begränsad i sin hårdvara. Oavsett så vet jag inte om jag skulle lagt så stor fokus på själva upsamplingsfrekvensen i en del av utvärderandet, det känns som relativt små justeringar och inställningar att göra i förhållande till karaktären i sig av de olika spelarna.

 

En annan fundering jag har angående jämförelserna, hur streamar du från Nucleus till Vivaldi respektive Lumin? Nätverkskabel på båda?

 

Det är mer musikaliskt i 24/384 tycker jag, iaf idag med de grejer jag sitter på, no doubt enligt mina öron och hjärta!

Uppsampling? Nu kanske jag inte riktigt förstår frågan men ja jag samplar upp/ner i Lumin resp Vivaldi och Nucleus lämnar ut max som jag förstår det?

Focus på uppsampling var en del i det jag ville testa mot varandra och även om det låter olika i sina presentationer så är 24/384 att fördra i båda fallen, så visst lägger jag fokus även på den delen nu när jag har chansen.

Ja det är nätverkskabel till båda så även i stugan, men erkänner att jag inte har testat nätverkskablar än:blush:

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, byZan said:

Det är mer musikaliskt i 24/384 tycker jag, iaf idag med de grejer jag sitter på, no doubt enligt mina öron och hjärta!

 

Intressant, ska testa detta lite själv, även om det såklart är DAC specifikt, men du föredrog det ju i båda fallen så...

 

5 minutes ago, byZan said:

Uppsampling? Nu kanske jag inte riktigt förstår frågan men ja jag samplar upp/ner i Lumin resp Vivaldi och Nucleus lämnar ut max som jag förstår det?

 

Frågan är var själva upsamlingen sker, dvs om du ändrar inställningar för upsampling i Lumin/Vivaldi eller i Roon?

 

Idén med att separera upsamplingen från anläggningen är dels att det är en relativt resurskrävande operation med tillförande brus, därav att man vill lägga den i servern som är frånkopplad anläggningen, dels att man även brukar ges större möjlighet till att välja filter osv efter tycke och smak. Målet är egentligen att föda DAC:en dess ultimata signal direkt, så DAC:en inte behöver jobba mer än nödvändigt.

Link to comment
Share on other sites

Nu frågar du en ”dummie” när det gäller det tekniska, så var beredd på svar baserat på hörsel och hjärta, kanske liiiiite teknisk kunskap oxå;)

 

Jag ändrar i Vivaldi upsampler eller i Lumins app, något annat sätt vet jag inte?

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

8 minutes ago, byZan said:

Nu frågar du en ”dummie” när det gäller det tekniska, så var beredd på svar baserat på hörsel och hjärta, kanske liiiiite teknisk kunskap oxå;)

 

Jag ändrar i Vivaldi upsampler eller i Lumins app, något annat sätt vet jag inte?

 

Det var svaret på min fråga, spot on! :) 

 

Ett alternativ är alltså att låta all processing i Lumin/Vivaldi vara avstängd och istället ge Roon möjligheten att hantera upsamplingen, detta görs genom DSP inställningarna för Sample Rate Conversion. I bilden nedan kan du se att jag för tillfället kör DSD512, och de inställningar man sedan kan leka med är framförallt Sample Rate Conversion Filter och Sigma-Delta Modulator, just nu kör jag Precise, Linear Phase och 7th Order Clans. Dessa inställningar kan göra betydande skillnader, och det kan även vara värt att bara testa att flytta upsamplingen till Nucleus/Roon, om du nu vill leka med upsampling menar jag... :) 

 

Jag väljer att säga "just nu", då dessa inställningar inte är en generell rekommendation från min sida utan någon som varierar lite med tiden...

 

image.thumb.png.5912d09ad12a614c880b1a06c5b0e4e2.png

 

Roon's filtermöjligheter är ganska begränsade i förhållande till HQPlayer som jag körde tidigare, men nånstans måste man nöja sig och en kompromiss med ett enklare och stabilare system vinner för mig i längden.

Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, rikard said:

image.thumb.png.5912d09ad12a614c880b1a06c5b0e4e2.png

 

Roon's filtermöjligheter är ganska begränsade i förhållande till HQPlayer som jag körde tidigare, men nånstans måste man nöja sig och en kompromiss med ett enklare och stabilare system vinner för mig i längden.

 

Denna hittar jag inte verken I Lumin eller Roon, hmm?

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

Se där ja, sen klickar du bara på "Omvandling av samlingsfrekvens" för att komma till menyn jag visade ovan.

 

Konstigt med program på svenska, trots att vi bor i Sverige... :) 

 

Att förlägga upsampling i Roon blir lite som att flytta jobbet från Vivaldi Upsamplern till Nucleus men hoppa över ett steg. Du kan eventuellt behöva enabla "Sigma-Delta Modulator Parallelisering" eller vad det kan heta för högre upplösningar.

Link to comment
Share on other sites

Allting du gör i DSP'n, kan du sedan verifiera genom att klicka på den lilla lysande ikonen i nederkant och den bekanta skärmen nedan dyker upp där du kan se allt som påverkar hela kedjan från källan till output...

 

Innan du ändrar något här kanske du bör kolla först så det på Lumin displayen står 44.1kHz eller originalformat och inte upsamplat.

 

image.thumb.png.abdef9c6b80171ccb9c3f80ba5cd44bf.png

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...