Jump to content

byZan - en tänkt pensionärsresa fr # 1275 och sedan blev det en blogg


byZan

Recommended Posts

10 hours ago, HQ-Sound said:

Jag var där också. Rummet var verkligen litet, mindre än man kan tro av bilderna. Jörgen satt inklämd på vänstersidan. Håller med om att det var bra ljud efter de akustiska förhållandena. En av pusselbitarna till att det till slut blev CE-1 för min del.

 

Ja den lyssningen var den mässans höjdpunkt för min del och där föddes också idén om hur det sedermera blev i stugan och jag blev också en nöjd TAD CE-1 ägare:app:

 

Just nu lyssnar jag på klassiska pianostycken via mina R1:or här hemma och det funkar det med:thumbsup:

 

/byZan

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Nu visar min ARC Ref 10 på 2900h och jag funderar på om det är dags att byta rör? det får ju inte bli tyst än längre tid;)

Byter man alla rör samtidigt, alltså i både strömdelen och i förstegs-delen? Eller är det så att det är rören i strömburken som tar mest stryk och de andra håller i några tusen timmar till?

En tanke som jag fått är att det en vacker dag kommer att bli något rör som går sönder och då kanske det är bättre att köpa nya och byta ut alla och att behålla de befintliga och fungerande rören i reserv.

 

Idag sitter det i original från ARC följande rör; 8st 6H30P i försteget och 2st 6550C och 2st 6H30P strömdelen.

Var hittar jag nya rör, finns det andra rör att ersätta med, skulle det bli ”bättre" på något sätt eller skillnad i ljudkaraktär? Frågorna är många och som ni förstår så kan jag inte så mycket om rör och definitivt inte rör vs rör, inte heller om olika karaktärer hos rören om det nu finns sådana (jo jag har hört det), inte heller om livslängd etc så hjälp med att reda ut detta efterfrågas och tips och råd tas tacksamt emot?

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

29 minutes ago, Vox said:

Via länken nedan hittar du några färdiga paket med rör anpassade för din Ref 10.

 

https://www.thetubestore.com/shop-by-amp/home-audio-tube-packages/audio-research-amps/audio-research-reference-10-preamp

 

Tack för länken:)

Original - upgrade - ultimate? 

Tyvärr så står det inte om skillnaderna och jag kan inte förstå de heller:(

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

5 minutes ago, lindome said:

Min erfarenhet säger att du skall köpa likadana rör som ARC använt från början.

Kan du få tag på 6550 Winged C så är det att föredra. 6H30 standard Sovtek.

 

Precis det jag läst om någonstans på nätet, så det finns säkert belägg för att det ska kunna vara så?

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

Jag köpte på tubedepot.com och jag köpte de rören som ligger i upgrade kitet i länken ovan. Om det är bättre är svårt att säga då nya rör alltid upplevs som bättre. :D

Och ja, byt alla rören!

 

Beställ hem så att du har på lager och fortsätt spela på de rören du har. De levererar 1000-1500 timmar till med god musik.

 

Du kan också kolla med https://www.tubular-well.se , jag har fått bra service av Peter. Sist jag handla så hade han dock inte 6H30P, men man kan alltid fråga.

Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, byZan said:

 Precis det jag läst om någonstans på nätet, så det finns säkert belägg för att det ska kunna vara så?

Kan man "inget" om rör så är det enklaste att gå på de paket som t ex Tubestore säljer. De sorterar och säljer rör även till förstärkartillverkare som sedan säljer de vidare. Det finns säkert ett tiotal sådana runt om i världen. En som jag tänkte prova nästa gång det är dags är dessa som jag läst om i ett par tyska audiofil-tidningar som placerar de i översta ligan. De använder samma rör som många andra men det de prisas för är deras matchningar av rör som även inkluderar ljud och brusnivåer (vilket man inte ser via normala elektriska matchningar) och de mycket intresserase av audiofila lösningar. Deras speciellt matchade rör kallar de för SR4A. Här ett exempel. https://www.btb-elektronik.de/artikel/528172

 

Signalrör typ 12au7 är speciellt känsliga för brus. Det har kostat mig en hel del tid och pengar då jag i början valde mer utifrån märke snarare än matchningar gjorda av de som kan ämnet ordentligt. Tubeampdoctor i Tyskland är också en stor leverantör men specialiserade på förstärkare till instrument. Jag har haft mycket diskussion med dem efter misslyckade köp. Det löste sig till sist när de fick klart för sig vad jag skulle ha rören till. De rör jag fick först var utvalda för gitarrförstärkare där fokus låg på lång hållbarhet.

 

För några år sedan köpte jag och @calle_jr en rörprovare som vi delar på. Jag hade ett par skokartonger med avlagda rör som jag inte "vågat" göra mig av med. Jag gick igenom samtliga och de flesta mätte upp som helt nya. Jag hade t o m ett par oanvända reserver som mätte sämre än många använda. Vad man mäter är bildligt sagt ungefär hur många elektroner som finns kvar som kan flöda mellan anod och katod, inte hur de låter och inte brusnivå. Du kan läsa om våra erfarenheter i följande tråd.

 

Innan rörprovaren gick jag på timmar och bytte alla slutstegsrör efter ca 2,5 år och smårör efter var fjärde år. Det har jag slutat med. Rör håller i allmänhet betydligt längre. Hur länge beror lite på rören i sig, hur förstärkaren använder dem (typ av koppling). I mitt fall har jag en processorstyrd autobias som ger rören "maximala" betingelser hela tiden och förstärkaren talar om när ett rör är på väg att ta slut på individnivå, vilket är till stor hjälp.

 

Ja, det är skillnad på hur rör kan låta. I mitt fall går det åt 16 stycken 6550 och jag kan också välja KT88. Mellan dessa är det betydligt större skillnad än vad det är mellan t ex Electro Harmonix (som VTL levereras med idag) och Svetlana, Sovtek, (Winged eller inte) eller Tung-Sol. Jag har t o m blandat dessa utan att höra några ordentliga skillnader. Annorlunda är det med "smårören" typ 12au7, 12ax7, 6922 med flera. Sedan finns det de som hävdar att det är "enorma" skillnader mellan alla rör. Jag tillhör inte dem.

Jag har slutat experimentera själv med att köpa in baserat på tillverkare. Viktigare är att få tag på matchade rör som låter bra och är lågbrusiga oavsett vem tillverkaren är. Bättre med ett lyckat par från JJ än ett dåligt par från Tung-Sol eller omvänt. Luke Manley (VTL) berättade för mig att av 100 rör de köper in så brukar de få ut 20-30 % som klarar deras krav.

 

Mitt tips är att du kontaktar t ex BTB och berättar vilken förstärkare du skall ha rören till och se vad han svarar. Du kan ju be honom om ett par alternativ ungefär som Tubestore gör (som är en mycket bra leverantör också). Tubestore vill först ha ett mejl där du berätrar vad du är ute efter, din förstärkare, serienummer, vilka rör du haft och hur gamla de är osv. De svarar normalt snabbt med deras synpunkter. Därefter lägger jag ordern. Det finns fler. Numer föredrar jag att handla i Europa av kostnadsskäl. På priserna från Kanada (Tubestore) får du lägga till mellan 35-50% för frakt, tull och moms (beroende av orderstorlek och fraktmetod). På priserna från Tyskland tillkommer max 10 % varav 6 %-enheter utgör momsskilnad mellan länderna. 

 

Rör är trickigt och jag föredrar att lita på det goda omdömet och erfarenheterna från seriösa leverantörer vid nyinköp än från amatörutsagor (sorry folks). Det blir lätt myter baserat på gamla sanningar. Många av fabrikerna har investerat i ny teknik och förbättrat sina produkter. Men gamla sanningar är inte så lätta att sudda ut...

 

 

Link to comment
Share on other sites

22 minutes ago, Bebop said:

Kan man "inget" om rör så……..

 

Nu kan jag lite mer, tack för detta inlägg @Bebop:app:

 

Ska läsa länkarna och köpa där jag finner service och seriositet faller mig i smaken.

 

/byZan

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Fick bättre begagnade rör (4st) till strömdelen av en kompis idag och nu lirar det på som vanligt igen.

Så nu kan jag forska vidare framför laptoppen med musik i bakgrunden, skönt inför morgondagens tidiga timma, allt som vanligt igen:app:

 

/byZan

 

Link to comment
Share on other sites

On 2019-03-22 at 10:01, Bebop said:

Mitt tips är att du kontaktar t ex BTB och berättar vilken förstärkare du skall ha rören till och se vad han svarar.

 

@Bebop, jag följde ditt råd och fick svar att de skulle kolla med en expert vad för rör som skulle passa bäst till mina önskemål, ska bli spännande och se vad de svarar, det verkar inte lätt för dem heller då de har haft en dryg vecka på sig att svara, kanske experten är sjuk eller bortrest? Jag avvaktar och har iofs ingen brådska då det lirar med lite beg. rör tillsvidare.

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

Frugan lämnade huset för ett par timmars barnpassning för en timme sedan och vad tror ni jag passade på att göra då?

 

Precis, på med R2R och lite Pink Floyd - The Wall på ganska hög volym och om det tyckte jag……...:cool::app:

På med nästa band och då blev det en Crooner  vid namn Ingram Washington - What A Difference A Day Makes och det gillas skarpt det också:app:

Egentid är ovärderlig i stunder som denna och kul när man ibland även får känna ljudet:cool:

 

/byZan

Edited by byZan
Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, byZan said:

det verkar inte lätt för dem heller då de har haft en dryg vecka på sig att svara

En del behöver en knuff. Kundservice är inte en exakt vetenskap, dessvärre. Det är lite si och så med den hos allt för många. 

Link to comment
Share on other sites

On 2019-04-07 at 17:23, Bebop said:

En del behöver en knuff.

 

Knuffen behövdes då de hörde av sig idag och lovade att presentera ett förslag på rör till både Audio Reserach Ref 10 och till Absolare’n. När ett rör gick sönder fick jag noja och tänkte att det är lika bra att införskaffa rör att ha i reserv, hemska tanke om det skulle bli ljudlöst i hem eller i stuga.

 

Idag har jag poppat via Tidal och lyssnat på delar av Nötknäppar-sviten, någon som vet en riktigt bra inspelning/framförande och kan tipsa?

 

/byZan 

Edited by byZan
glömda ord tillagda
Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, byZan said:

 

Knuffen behövdes då de hörde av sig idag och lovade att presentera ett förslag på rör till både Audio Reserach Ref 10 och till Absolare’n. När ett rör fick jag noja och tänkte att det är lika bra att införskaffa rör att ha i reserv, hemska tanke om det skulle bli ljudlöst i hem eller i stuga.

 

Idag har jag poppat via Tidal och lyssnat på delar av Nötknäppar-sviten, någon som vet en riktigt bra inspelning/framförande och kan tipsa?

 

/byZan 

 

Kerem hos Absolare har alltid nya rör i bakfickan om du behöver ett par i reserv :). Han letar ständigt efter rör som kan lyfta upplevelsen ytterligare ett par snäpp hos sina förstärkare och har ibland något par över till försäljning.

 

/ Marcus

 

 

Link to comment
Share on other sites

17 hours ago, byZan said:

Idag har jag poppat via Tidal och lyssnat på delar av Nötknäppar-sviten, någon som vet en riktigt bra inspelning/framförande och kan tipsa?

 

Har tyvärr ingen aning själv, men en lite snabb googling förde mig till denna sida vilken var lite rolig, nutcrackers för olika humör eller smak... :) Kanske kan vara en början på letandet efter den ultimata.

 

https://www.classicalmpr.org/story/2014/12/10/best-nutcracker-recordings

 

Link to comment
Share on other sites

On 2019-03-22 at 07:23, byZan said:

Nu visar min ARC Ref 10 på 2900h och jag funderar på om det är dags att byta rör? det får ju inte bli tyst än längre tid;)

Byter man alla rör samtidigt, alltså i både strömdelen och i förstegs-delen? Eller är det så att det är rören i strömburken som tar mest stryk och de andra håller i några tusen timmar till?

En tanke som jag fått är att det en vacker dag kommer att bli något rör som går sönder och då kanske det är bättre att köpa nya och byta ut alla och att behålla de befintliga och fungerande rören i reserv.

 

Idag sitter det i original från ARC följande rör; 8st 6H30P i försteget och 2st 6550C och 2st 6H30P strömdelen.

Var hittar jag nya rör, finns det andra rör att ersätta med, skulle det bli ”bättre" på något sätt eller skillnad i ljudkaraktär? Frågorna är många och som ni förstår så kan jag inte så mycket om rör och definitivt inte rör vs rör, inte heller om olika karaktärer hos rören om det nu finns sådana (jo jag har hört det), inte heller om livslängd etc så hjälp med att reda ut detta efterfrågas och tips och råd tas tacksamt emot?

 

/byZan

 

6550 kan behöva bytas efter 2000-3000, beroende på hur hårt de går. Men 6H30P brukar hålla upp emot 6000 timmar. Om de börjar spraka och knäppa är det oftast enklast att fixa genom en ordentlig rengöring av socklar och pinnarna. Det är inte ett tecken på att de är slut. CRC Oxide Clean och Contact cleaner gör jobbet. Köp även sådana där små mellanrumsborstar till tänderna, de finns i alla sockelstorlekar. :-)  Båda rörtyperna är nyproduktion (om du inte har turen at hitta NOS 6550 till ett vettigt pris) Så välj bara några som är matchade. "Premium quality" är oftast bara struntprat, de kommer från samma fabrik byggda av samma verktyg och delar. Rören till Absolaren kan du däremot hitta riktigt härliga gamla rör från tiden då rörkvalitet var något annat en de stansade foliebitar som finns idag. :-) Och för att vara nyproduktion är 6H30 riktigt dugliga. Det är därför så många använder dem. 

Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, byZan said:

Tror att det var denna jag lyssnade på igår via Tidal, Valery Gergiev som utför Mariinsky Orchestra (Mariinsky)

 

/byZan

 

Gergiev är lite av en favorit. Såg honom på Berwaldhallen senast. Det var jättebra. Gillar även Karajans Nötknäppare på Decca. 

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, rikard said:

Du är med andra ord en ryssofil? :)

 

 

Ja i detta fall kanske det är så?;)

 

3 minutes ago, Daniel said:

Gergiev är lite av en favorit. Såg honom på Berwaldhallen senast. Det var jättebra. Gillar även Karajans Nötknäppare på Decca. 

 

Tack för tips, ska försöka hitta dessa på Tidal för genomlyssning, den typen av musik går att lyssna på många många ggr utan att man blir blasé:)

Kan bli i fysisk form (vinyl eller band) om jag får gåshud;)

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

10 minutes ago, Daniel said:

6550 kan behöva bytas efter 2000-3000, beroende på hur hårt de går. Men 6H30P brukar hålla upp emot 6000 timmar. Om de börjar spraka och knäppa är det oftast enklast att fixa genom en ordentlig rengöring av socklar och pinnarna. Det är inte ett tecken på att de är slut. CRC Oxide Clean och Contact cleaner gör jobbet. Köp även sådana där små mellanrumsborstar till tänderna, de finns i alla sockelstorlekar. :-)  Båda rörtyperna är nyproduktion (om du inte har turen at hitta NOS 6550 till ett vettigt pris) Så välj bara några som är matchade. "Premium quality" är oftast bara struntprat, de kommer från samma fabrik byggda av samma verktyg och delar. Rören till Absolaren kan du däremot hitta riktigt härliga gamla rör från tiden då rörkvalitet var något annat en de stansade foliebitar som finns idag. :-) Och för att vara nyproduktion är 6H30 riktigt dugliga. Det är därför så många använder dem. 

 

Ju mer det skrivs om rör ju mer inser jag hur lite jag kan och blir otroligt tacksam för alla som bidrar:app:

 

Till Ref 10:an var ett av mina 6550 rör nästan svart, så jag ansåg att det var helt slut, likaså ett av 6H30 röret också?

 

/byZan

 

Link to comment
Share on other sites

7 minutes ago, byZan said:

 

Ju mer det skrivs om rör ju mer inser jag hur lite jag kan och blir otroligt tacksam för alla som bidrar:app:

 

Till Ref 10:an var ett av mina 6550 rör nästan svart, så jag ansåg att det var helt slut, likaså ett av 6H30 röret också?

 

/byZan

 

 

Ett svart 6550 låter inte så bra. Det kan ha hänt något. 6H30 kan däremot se väldigt mörka ut, utan att vara slut. Men better safe than sorry. De är ju rimligt billiga jämfört med NOS. :-)

Link to comment
Share on other sites

 

11 hours ago, byZan said:

 

Ju mer det skrivs om rör ju mer inser jag hur lite jag kan och blir otroligt tacksam för alla som bidrar:app:

 

Till Ref 10:an var ett av mina 6550 rör nästan svart, så jag ansåg att det var helt slut, likaså ett av 6H30 röret också?

 

/byZan

 

 

Om du är nyfiken kan jag mäta upp dina 6550. Har dessvärre ingen utrustning som fixar 6H30. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...