Jump to content

byZan - en tänkt pensionärsresa fr # 1275 och sedan blev det en blogg


byZan

Recommended Posts

On 2019-01-20 at 08:29, byZan said:

 

Tack för info:)

 

 

 

Ang Opus 3 så tvivlar jag inte en sekund på kvalitén utan där är det nog mer urvalet på artister och att det ofta är ”blandband" som gör att jag blir lite tveksam till köp. Klassisk musik/verk vill jag definitivt höra från start till mål för att få helheten och den bästa behållningen och likaså kan det vara med en artists verk (inte lika nödvändigt alla ggr), men visst kan jag även tänka mig något blandband bara för att ha som demo.

 

/byZan

Nej blandband är inte i första hand till för lyssning, utan just för att kunna välja artist och bedöma kvalitet på inspelningen. Opus 3 hade som sin huvudartist Eric Bibb som jag tyvärr inte är så förtjust i pga den gengren inte tilltalar mig. Däremot köpte jag  Knut Jörgensen Teach Me Tonight som jag tycker är bra. Sedan måste man veta att Jan-Erik jobbar mycket med få mikrofoner, ofta två i x-konfiguration, vilket innebär ett annorlunda och mer indirekt ljud, jämfört med moderna mångmikrofonstekniker. Gillar man upptagningar som Jazz at The Pawnshop, så gillar man nog inspelningstekniken inte bara för att den är tagen live utan just antalet mickar. Både "mixning i rummet" dvs instrumenplacering utifrån olika styrkeförhållanden emellan och analog mixning, ger en annorlunda liveskänsla som också förstärker den musikaliska dito. Men som alltid skall man självklart gilla musiken, man lyssnar ju inte bara på inspelningen. Annars kan man lika gärna lyssna på racerbilar eller framrusande tåg. :D:)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Nu är Absolaren tillbaka från Holland och problemet med fjärren ska vara åtgärdat, vilket jag inte hunnit kontrollerat än eftersom den fortfarande står nerpackad. Den kommer inte att ta plats i stugan direkt utan jag kommer i samband med hifi-mässan ha ett par forumvänner här hemma på fredagen innan mässan på lördagen. Den ska testas i mitt system och det av ren nyfikenhet från min sida, hur annorlunda blir det är funderingen? En test bara så man vet skillnaderna och kan stoppa ner den erfarenheten i ryggsäcken för att sedermera kunna ta fram om/när det behövs.

 

Upsamplern är lovad till veckan som kommer och en R2R (Studer B67mk1 kommer också på fredagen innan mässan om inga fel upptäcks på sluttampen av restaureringen av denna. Så det blir mycket hifi/test framöver för min del, vilket känns både roligt och lite pirrigt (kanske mest nyfiken på hur det kommer att låta i rummet här hemma).

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, byZan said:

Så det blir mycket hifi/test framöver för min del, vilket känns både roligt och lite pirrigt (kanske mest nyfiken på hur det kommer att låta i rummet här hemma).

 

/byZan

 

"Har du inget annat för dig än att testa kablar och nu ny elektronik?;)

Nu får du börja om med att testa kablar, högtalare, placering av dessa, fötter o s v, fan vad du har att göra;)

 

/byZan" ....

 

Hmm... Hur var det nu igen... :65:

 

Jag har också lite kablar du kan få låna... om du hinner och orkar med ? ;)

Link to comment
Share on other sites

Hade ett barnbarn som kom oannonserat i går fm här tills nu (han ville sova över) och detta grusade mina planer på att fixa med stereon som var tänkt som ett projekt i helgen. Men så blev det nu inte men jag är inte ledsen för det utan jag är otroligt nöjd ändå när han inte ville åka med sina föräldrar hem utan ville vara kvar hos farfar (som han förövrigt tycker är lite tokig?) vilket får anses som ett gott betyg. Hmm? Tokig i barnbarnen kanske han menar, annars förstår jag ingenting:redface2:

 

Orkar jag koppla ur alla sladdar och testa en ny uppställning är nu frågan till mig själv? Svaret blir nä för först ska jag ta en eftermiddagslur och sedan får jag se om lusten infinner sig? Men det kommer fler dagar framöver som jag kanske har ett bättre ork/lust för det är inget måste just nu.

 

Tanken är att försöka ge en given plats för min Studer B67mk1 om det nu går? Så därför måste jag rodda om och då undrar man ju varför man har så många burkar? Jo för att det låter bra och vill inte byta bort någon av dessa för att försöka skapa plats. Jag vet av erfarenhet att börjar man med ett byte av något så är man inte nöjd förrän man fått allt att bli ett balanserat system igen och därför är det bara att försöka hitta en lösning även om det innebär en komplettering av någon kabel som behöver vara lite längre, men det får framtiden visa.

 

Nä nu börjar ögonen bli grusiga och jag känner att de sköna jazzlåtar jag spelar nu är perfekt att ”nappa” till.

 

/byZan

 

 

Link to comment
Share on other sites

On 2019-02-02 at 14:43, byZan said:

Så det blir mycket hifi/test framöver för min del

 

Trodde jag ja!

Idag blev jag farfar igen och då får faktiskt min hobby ge vika. 

Det blev en hon och alla i familjen är såklart jätteglada för att ha fått en ny medlem.

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

Jag har nu i helgen försökt göra plats för den Studer B67mk1 som kommer på fredag för att inta en position bland alla andra pinaler, det gick inte som tänkt för rummet är alldeles för litet för att få den på en i mig bra plats. Så det får bli den medföljande vagnen som får vara bandaren plats och jag får rulla fram den när det ska spelas från den. Iofs lättare att hantera banden när maskinen är liggandes men egentligen inget problem om bandaren står upp heller kan jag tycka. Men det får bli så tills jag eventuellt kommer på en annan lösning.

 

Jag började i veckan som var med att dra ut alla strömkablar från vägguttag, elektronik och sedan gick jag loss på alla nätverkskablar från vägguttag till switchar  och väggnätverk. Flyttade all elektronik ner till golvnivå, började skruva på Solid Tech grejerna för att kunna förändra som tänkt, men insåg ganska snabbt att jag missbedömt hur mycket plats allt tar, så det var bara att tänka om med de nya förutsättningarna. Allt kom på plats och jag fick in min P20 under Vivaldi stacken vilket känns bra, nu är den borta från golvet framför stacken, så nu kan jag bjuda upp frugan för en dans;)

 

Man har ju koll på allt, eller hur!? Jävla datorer, paddor, telefoner, nätverk, appleTV och TV som inte vill som jag vill, jag blir galen som inte får in hur allt hänger ihop i mitt huvud, jag går nog snart ”bananas” på dessa grejer. Barnen föder barn, ska aktivera sina barn, åka till sjukhus, vara hemma med dessa när de är sjuka o s v  och därför har de inte tid att hjälpa sin far med hans världsproblem:(;)

Men med mitt logiska tänkande och fotografiska minne av hur jag sett andra göra så har jag nu fått nätverket att fungera, det trådlösa likaså och jag kan spela från Nucleus inbyggda hårddisk och det låter kanon just nu. Men Tidal fungerar inte och hittas inte ens eller vad det nu stod i paddan? Jag gav upp och skrev detta innan farmor lovat bort oss för att vara barnvakt för att föräldrarna deras ska få ha liten egen tid säger hon, vadå egen tid? Jag då? Jag har världens problem och snart är det mässa med besökare som ska komma på fredag, jag behöver tid förstår du väl? Tid är det enda du har eftersom du bor framför den där stereon och din laptop.! Så nu måste jag åka och ni kan kalla mig "lilla Fridolf" i fortsättningen;) 

Men har ni en idé om Tidal så skriv här eller ring senare idag så kanske det går att fixa över telefon, tack på förhand från en otålig byZan!

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

Jo jag är utloggad och det står Sessionen har gått ut. Tryck för att återansluta och försök igen.

Men det fungerar inte den vägen, hmm? Men trådlöst kan jag styra hårddisken i Nucleus  via paddan och får musik via USB. Så jag antar att det är något som jag gjort eller inte gjort via nätverket och dess kablar, jag testar vidare under kvällen så får jag se om jag kan lyckas komma på felet?

Så här var det kopplat innan (tror jag): Fiber in->apple extreme->kabel till ett nätverksuttag->switch->Apple express, AppleTV, Nucleus, dCS upsampler, P20 + någonting mer. I o m att jag skickade Upsamplern på service så drog jag ur nätverkskabeln på den men hade ändå tillgång till Tidal? Jag kommer inte ihåg att jag satte i den i något annat uttag någonstans?

 

Nu har jag kopplat enl detta: Fiber in->apple extreme->kabel till ett nätverksuttag->switch->Apple express->för att få tillgång till det trådlösa nätverket, har inte kollat om  AppleTV fungerar den vägen men måste inte ha tillgång till den heller, Nucleus fungerar inte eftersom jag inte får kontakt med Tidal den vägen (om det nu inte är fel på switchen?)

Nu börjar det bli mycket och jag har troligen gjort något fel eller tänker fel och där är jag nu…….?

 

/byZan

Edited by byZan
Rättade lite
Link to comment
Share on other sites

Åter i etern efter ett pass på dryga två timmar som avslutades med kramar från de små och en glad fru, värt varenda minut:app:

 

Jag tycker att det är konstigt att jag tycker att det låter bättre nu när jag fått städa upp från golvet, dragit om lite kablar och skjutit hela racket mot bakvägg 15cm, undrar om det är helheten eller något enskilt som gjort verkan?

I och ur med kablar tror jag kan göra sitt till - absolut bättre kontaktyta - ja kanske?

Lagt kablarna lite annorlunda och rensat bland kablar som jag inte behöver - klart bra att ha fått det gjort?

Skjutit in racket och fått bort P20 från golvet - bättre soundstage och ffa djup, ja jag tycker det men kan det göra det hörbart bättre bara sådär? 

 

Nu ska jag ge mig på nätverket! Nä jag avvaktar tills Audionet kommer på fredag och fixar till det :63: med ett par snabba knapptryckningar och någon kabelflytt som säkerligen är felet som jag inte hittar själv.

Nä jag ska faktiskt ställa upp Absolaren och testa den i systemet här hemma för att se/höra hur det blir, jag ……va? Ja jag kommer när jag skrivit klart (matdags). …..jag hoppas verkligen inte att det blir bättre bara lite annorlunda:NailBiting:

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, byZan said:

Jo jag är utloggad och det står Sessionen har gått ut. Tryck för att återansluta och försök igen.

 

Kan du logga in via Tidal appen direkt i plattan och kolla kontot så de fortfarande är aktivt? Jag har missat att uppdatera mitt abonnemang med nya betalkortsuppgifter när jag fick nytt kort då funkade Tidal ett par dagar efter betalningen skulle normalt dragits. 

Link to comment
Share on other sites

Sorry grabbar inget av detta stämmer tror jag?

@AlfaGTV ej konfigurerad står det bredvid Tidal.

@octavia rs om jag försöker det så Nätverksfel var god kontrollera din anslutning

 

Jag tror på att mina kablar inte sitter där de ska? Och om jag flyttar kabeln från nätverksuttaget som sitter i expressen och sätter den i ett av uttagen på switchen och tar en kabel till expressen därifrån så får jag inget trådlöst (den gröna lampan som ska lysa blinkar gult) internet.

Men jag har för mig att kabeln från närverksuttaget gick in i switchen och sedan ut till berörda apparater? Men det funkar inte?

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

Nu vet jag inte exakt vad du har för nätverksprylar, men viktigt att tänka på är att alla nätverkskontakter inte går att använda till allting. En router eller en Apple Air Port Extreme har normalt en WAN-port och en eller flera LAN-portar, men det går rent fysiskt att koppla in vanliga nätverkskablar i alla dessa kontakter. WAN-porten ansluts mot t ex en fiberkonverter eller ett ADSL-modem, medan dina apparater (Nucleus, dCS upsampler) eller switchar ansluts till LAN-portarna, så ja - jag gissar att du kan ha förväxlat anslutningarna.

 

 

Edited by Taxmannen
Saknat ord
Link to comment
Share on other sites

Ett fel hittat precis innan sängdags och det var att jag hade fel väggbula till switchen:clown: Jo den lös med den felaktiga också men blinkade långsamt så jag trodde att det var riktigt men PWR ska lysa med ett fast sken har jag nu konstaterat:thumbsup:

Men jag kommer inte in på Tidal i Roon bara i paddan? Jag får sova på saken och se om jag har huvudet med mig lite bättre än idag?

 

/byZan

Edited by byZan
lagt till text
Link to comment
Share on other sites

Jag vågar inte försöka bidra här, det är lätt komplext eftersom t.ex. en Apple Airport Express kan användas på så många olika sätt och en Extreme vet jag inte riktigt vad den gör... :blush:

Men, det är skumt att du kan manövrera Roon Core via din padda (=samma nätverk) samtidigt som Roon Core inte kan komma åt Tidal (≠Internet?) 

Det som @octavia rs var inne på tidigare är dock viktigt; I din(a) WAN-port(ar) ska du inte ansluta "förbrukare", där ansluter du Internet i form av anslutning till din fiberanslutning.

Link to comment
Share on other sites

52 minutes ago, AlfaGTV said:

Det som @octavia rs var inne på tidigare är dock viktigt; I din(a) WAN-port(ar) ska du inte ansluta "förbrukare", där ansluter du Internet i form av anslutning till din fiberanslutning.

 

Det var iofs. @Taxmannen som skrev det men man får nog börja kolla så allt är kopplat på rätt ställe och att WAN/LAN portar inte förväxlats. Jag vet inte hur Roon reagerar när det saknas internet men iom. plattan har kontakt med Roon core men Roon Core inte har kontakt med Tidal verkar det ju vara nätverksrelaterat. Att sen plattan har kontakt med Tidal direkt gör ju det hela lite underligt :39:

Link to comment
Share on other sites

39 minutes ago, octavia rs said:

Jag vet inte hur Roon reagerar när det saknas internet 

 

Jag är också osäker. Om det gått "lång tid" sedan den aktuella Core-servern anslöts behöver den bekräfta dina inloggningsuppgifter via nätet, annars verkar den vara nöjd utan nät.

Link to comment
Share on other sites

Glad som attan i går när jag upptäckte att min fadäs om fel väggbula var boven i dramat och trodde att nu var allt löst, men.............icke!

 

Jag är glad och tacksam att ni försöker hjälpa mig men jag vill absolut inte ge er huvudbry eller några sömnlösa nätter bara för att jag var korkad som inte dokumenterade allt innan jag gick "banans" på hur kablarna var inkopplade. Jag får nog försöka lite på egen hand under veckan och sedan hoppas på att @Audionet kan hjälpa mig på fredag:63: om jag inte lyckas med konststycket att "hacka" själv, det  är bra odds på att jag inte lyckas;)

Tack för ert engagemang:)

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, byZan said:

Tack för ert engagemang

Ingen orsak, vi är väl kanske medskyldiga till din situation? Lura in dig i digitalträsket så-där-ba.. :D

 

Är dessa anslutningar nåt som ser bekant ut? (annars vill vi nog veta exakta modellbeteckningar)
Se mina röd/gröna skisser på Airport-grunkan...

apx.png

airport-express-ports.jpg

 

OBS! Inser att det blir redan komplext här eftersom Airport Express av den generationen kan användas som "router", men också som nätverksförlängare etc.

Men, om JAG skulle ansluta en Airport Express som trådlös accesspunkt skulle jag ansluta den röd-markerade kontakten på bilden till en av de uttag på Exterme som har samma symbol som den grön-markerade.

 

Edit:
På din padda, starta Airport-verktyget (det är en app som du borde ha installerad, om inte, ta hem den).

Den kan säkert ge dig en ledtråd om vad som är knepigt??
 

Edited by AlfaGTV
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, AlfaGTV said:

Ingen orsak, vi är väl kanske medskyldiga till din situation? Lura in dig i digitalträsket så-där-ba.. :D

 

:redface2: no probs är bara så trött på mig själv som inte dokumenterade kabeldragningarna. Programmen är det nog inga fel på som jag vet iaf utan återigen mitt eget fel:dead:

 

1 hour ago, AlfaGTV said:

OBS! Inser att det blir redan komplext här eftersom Airport Express av den generationen kan användas som "router", men också som nätverksförlängare etc.

Men, om JAG skulle ansluta en Airport Express som trådlös accesspunkt skulle jag ansluta den röd-markerade kontakten på bilden till en av de uttag på Exterme som har samma symbol som den grön-markerade.

 

Vadå? Airport Express är busenkel för det är bara 50% risk för felkoppling och jag tror att jag chansade rätt om den nu är en och fungerar som en trådlös accesspunkt för det trådlösa nätverket fungerar iaf:)

Om vi förutsätter att det är så som ovan så backar jag bandet och beskriver som det var innan och som gjorde att det fungerade:

Fiber in - okej

Airport extreme bredvid fiber in - okej

Nätverkskabel ner till nedre våningen som mynnar ut till ett nätverksuttag på väggen med ett uttag - okej

Från nätverksuttaget och in i en 8-portad switch - okej med rätt väggbula.

Allt väl så långt!:app:

 

Nedan i rött är sådant som jag egentligen inte vet om det är rätt tänkt eller gjort? Ni kanske ser felet direkt eller och vips så blir problemet löst?

Från switch in i Airport Express via LAN eller WAN, jag valde WAN - rätt eller fel men jag fick inte igång Tidal i Roon i något av fallen?

Från switch har jag bara stoppat in nätverkskablar som ska gå till diverse apparater och de är väl bara förbrukare så de ska väl inte påverka Tidal/Roon - ?

Har även kopplat in Nucleus i switchen för den är väl också en förbrukare - antagande från min sida?

Men jag hade något inkopplat i Airport Express LAN-uttag tidigare men vet inte vad, kan kanske vara AppleTV eller kan det vara Nucleus som ska vara kopplad till den?

Tror jag provat allt i röd text ovan men får inte upp Tidal i Roon men i paddan och det gör mig konfunderad på om jag missat något som jag absolut inte har en aning om?

 

2 hours ago, AlfaGTV said:

På din padda, starta Airport-verktyget (det är en app som du borde ha installerad, om inte, ta hem den).

 

Klart jag har Airport-verktyget t o m i telefonen;)

Både Extreme och Express lyser gröna och då antar jag att de är inne i nätverket som full fungerande eller kan det vara något annat som måste konfigureras där bara för att jag gick ”bananas” på kablarna?

 

2 hours ago, AlfaGTV said:

Den kan säkert ge dig en ledtråd om vad som är knepigt??

 

Inte mig som du förstår men någon annan som är lite bättre än vad jag är på det digitala området?

 

1 hour ago, Audionet said:

Ojdå, har missat dina senaste äventyr.

 

Kanske skall du koppla ur allt som har med nätverket att göra och koppla in allt igen från början med AlfaGTV skiss i åtanke.

 

Du har inte missat något annat än att jag är förbannad på mig själv som inte får det att fungera.

Säg inte att jag ska koppla ur fler kablar nu:Cry: för då får du att göra och kanske missar du både mässa och middag;) men jag tror att jag får detta att fungera innan fredag med lite draghjälp.

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

Om jag går in i min laptop och i Finder så hittar jag Nucleus där men är inloggad som gäst? Kan det vara till någon hjälp?

Kanske flytta någon ikon/fil ifrån någon av mapparna där in ien annan mapp för att få upp Tidal i Roon?

Jag bara funderar……...

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

Har din dCS upsampler internetaccess? Gissningsvis har du en dCS-app i din padda (min heter dCS Vivaldi 2.0) där du till exempel kan gå in och kontrollera programvaruversion. I min app är det Configure (skiftnyckel) -> Information -> Version -> Check for updates, som resulterar i "No new firmware update".

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...