Jump to content

byZan - en tänkt pensionärsresa fr # 1275 och sedan blev det en blogg


byZan

Recommended Posts

Jag borde ha lagt till följande efter gårdagens lyssning; Vinylen är det som presterar det allra bästa fortfarande här hemma även om det digitala närmar sig ju mer jag fintrimmat det.Gillar egentligen inte att behöva sitta och ändra inställningar i det digitala beroende på inspelningskvalitet, har oftast tidigare kört med en kompromiss när det gäller frekvens ut och det har varit 192 eller 384 men skulle nu kunna leva med att köra DSD eller 2xDSD utan att rynka på näsan alltför mycket. 

Det bästa för att lyssna på musik för mig är när man tvättat en vinyl och sedan slänger på en den och sätter sig ner och bara lyssnar, ingen chans till att zappa, ändra utgående frekvens eller föröka påverka på annat sätt, bara njuta av det som kommer ut ur högtalarna och njuta:app:

Iofs så lyssnar jag oftast på hela album även vid digital avspelning och särskilt vid klassisk verk, vill försöka få och förstå helheten.

 

Nog snackat/skrivet nu!

 

/byZan 

 

Link to comment
Share on other sites

Hej byZan

Tack för igår, det var kul att få komma hem till dej och lyssna på din fina anläggning. Dessutom bjöd du och din fru på god mat.Jag hade stora förväntningar på Mutec klockan, har läst mycket om hur den förbättrar ljudet i olika anläggningar. Nu är byZans anläggning redan innan inkoppling av klockan riktigt bra med en komplett DCS Vivaldistapel så det kanske inte fanns plats för förbättring?

Vi lyssnade på Sophie Zelmani via Roon streaming. Det var första gången jag lyssnade på anläggningen men med klocka kom scenen lite närmare med ett mera naturligt ljud , bättre focus, mera analogt ljud. Jag tycker ljudet blev bättre med klocka, skillnaden var ingen kioskvältare men jag föredrog ljudet med klocka. Om den sedan är en prisvärd uppgradering är en annan sak.Det kostar att ligga på topp!

hälsar Tommy och bugar och tackar för att jag fick komma

 

79DBB87B-2010-4120-AE0A-9B5690BB1D49.jpeg

Link to comment
Share on other sites

Gårdagens besök hos @byZan var egentligen med fokus på lite klocktest i form av Mutec och den referensklocka som ha fått låna som test. Men det blev en del annat snack också.

 

P1110564.jpg.2651fa2176e2fb196cfef0a63dd83879.jpg

 

Uppställningen som sådan var välbekant med undantag för två signifikanta tillskott i botten och toppen av stapeln. Vidare hade det skett en justering av högtalarplaceringen framåt och i sidled. Grundförutsättningarna är exceptionellt goda med en hög och klar upplösning i alla register egentligen, så frågan var om den lånade klockan kunde tillföra något ytterligare egentligen? Det som också var nytt var den nya nätverkskopplingen vars burk kan ses under vänstra slutsteget. Nu kan samtliga format egentligen spelas upp via Roon och lagras i det egna bibliotekets hårddisk. Detta fattar jag nog bara på ett övergripande plan och att det innebär färre burkar och kablar och mer direkt in i dac:en vad jag förstår. Vi körde diverse inspelningar i olika klockkonstellationer och egentligen upplevde jag inga dramatiska skillnader, mer ytterst subtila. De stora och hörbara var stegen mellan de olika formatens upplösning allt från CD till DSD, MQA och vad de kan heta. Kopplandet mellan de externa klockorna dCS och Mutecen skedde enkelt med några knapptryckningar och som sagt utan dramatiska förändringar. Var mer fokuserad på ljudbildens utbredning än dess djup och här kunde jag inte höra några stora skillnader, även om ljudbilden som Hans-Tommy beskriver möjligen flyttades något framåt. Jag tror nog mer att man skulle kunna förändra högtalarplaceringarna något för att fokusera mer på den tonala mellanregisterbalansen. Men det är ytterligt svårt att veta något om utfallet och i synnerhet som högtalarna inte med lätthet kan förflyttas med sina modiga 160 kg/styck. Kräver någon form av lyftanordning eller ett bärarlag. Men observera inget överhängande behov utan mer en nyfiken fundering. Den nya strömreningen i botten gjorde sitt jobb och nu ligger hela systemet uppkopplat på PSAudios P20 inklusive slutsteget och det har sannolikt också en effekt på uppklarningen och den tonala balansen.  

När vi sedan gick över till vinylspelningen så kom lite tillskott i mellanregistervärme som gör detta till en av de häftigaste vinylriggar som går att få för pengar. BASTA!

Så vad skulle inte en bandspelare kunna tillföra i detta eminenta system?:thumbsup::tongue::D

 

Tack för en supertrevlig eftermiddag och kväll med god mat, trevligt sällskap och musik i massor! Det goda livet på en pinne!:tongue:

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

Ja, det var en intressant övning igår. Först och främst ett varmt tack till dig @byZan och självklart byZfrun för en trevlige eftermiddag och kväll med god mat, trevligt sällskap och intressanta musik- och ljudupplevelser! Det är altid svårt att bedöma snabba förändringar i ett så fint sammansatt och välljudande system som byZans. Att jag har ringa erfarenhet av hans system gör inte heller saken enklare. Med det aah´gt kan man ändå konstatera att klockan gör någon skillnad, om än väldigt subtil och på intet sätt revolutionerande. Jag tyckte i likhet med Hans-Tommy att ljudbilden ökade något i bredd/djup, men jag noterade också en klanglig förändring - det kanske blev lite mörkare/gråare när klockan stängdes av. Med det sagt kan jag absolut inte med säkerhet och de korta tester vi gjorde säga om jag föredrog det ena eller det andra. Det skulle mycket väl kunna vara så att den klangliga förändringen berodde på högre upplösning - något man kanske föredrar och klassar som en "större friskhet" i återgivningen, men det kan mycket väl vara så att man efter en längre tids lyssning föredrar återgivningen utan referensklockan...

 

När Calm och Hans-Tommy hade lämnat tog vi testen ett steg längre och stängde även av den externa Vivaldiklockan och min bedömning är att förändringen gick i samma riktning som med referensklockan men att skillnaderna var något större. Den sista testen var extra intressant för egen del i o m att jag själv står inför funderingen om jag skall (våga) prova ex extern klocka med min Vivaldi On eller ej. Summa summarum, det är nog värt att prova, men det krävs helt klart en längre tids test för att komma fram till några slutsatser i vart fall för mig.

 

Vad gäller uppsampling/konvertering till DSD eller ej så har jag landat i en något annan slutsats än byZan - kan kör konsekvent med uppsampling till DSD2 och tycker att det är det som presterar bäst hos mig och med den musik jag lyssnar till :)

Link to comment
Share on other sites

Modell 10 av Mutec har jag inte sett förut, däremot 3:an som blev lite intresserad av efter fina recensioner. Sedan läste jag att den konverterade DSD-filer till PCM innan den skickade signalen till dacen. Därmed föll den ur mitt intresse. Vet ni hur 10:an hanterar inkommande "native DSD"? Jag hittar inget om det på deras hemsida.

 

Eller är det enbart en klocka, kanske?

Link to comment
Share on other sites

Tackar också för ert deltagande och era inputs. Alltid lika trevligt att träffas och snacka lite hifi med likasinnade tycker jag.

Utvärderingen gav lite olika svar och kanske en nyfikenhet att ändå testa i sitt egna system? Jag tror att vi alla får lite olika upplevelser beroende på flera parametrar så som elektronik, rum,  e t c och kanske t o m kablar? Hursomhelst så är dylika övningar nyttiga för ens egen erfarenhet att ha fått hört det IRL, själv har jag hört lite större skillnader i ett annat system än här hemma, men nu vet jag att det kan vara skillnader på skillnaderna;)

 

Allt gott!

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, Bebop said:

Vet ni hur 10:an hanterar inkommande "native DSD"? Jag hittar inget om det på deras hemsida.

 

Du får nog leta vidare och se om du hittar svaret hos någon eller om det finns någon på forumet som kanske kan hjälpa dig med din fråga. Själv har jag inte så bra koll på själva tekniken som sådan, utan jag lyssnar och låter det bra så är det bra, bättre i mina öron är när det blir mer ”analoglikt”;)

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

43 minutes ago, Taxmannen said:

byZfrun

 

:D

 

Ska fråga om vilket nickname byZfrun skulle föredra om jag ger henne byZbi som ett alternativ till, om jag ska följa min tanke om nickname så måste hon ta mitt förslag:redface2:

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

Mutec klockan har blivit väldigt populär speciellt om man följer forum som Computer Audiophile där många använder den till att ge flera olika produkter en 10MHz referensklocka. 

 

Ref 10 har 8 helt isolerade utgångar, 2st med 50 ohms impedans och 6st med 75 ohms impedans (man får således hålla koll på var man kopplar, vilken impedans kablarna har och vilken impedans produkten man ska synka har).

 

Kan tillägga att i ett stort test på Computer Audiophile av kablar just till klockor så fann många att Tyska Habst var nått alldeles extra. 

 

http://www.habst.de/index.php/digital-xlr-rca-bnc.html

 

Utbudet på produkter man kan synka med extern klocka är kanske inte så stort inom hemma hifi men SOtM kan montera en 10MHz ingång (antingen 50 eller 75ohm) på vissa av sina produkter (endpoint, usb re-clocker och nätverksswitch).Vi har ju Vivaldi klockan som @byZan testat på och vad jag vet så kommer det komma en switch ifrån Amerikanska Uptone nästa år som har 10MHz ingång.

 

Jag har själv funderingar på att få monterat 10MHz ingångar på mina två SOtM produkter och skaffa en Uptone switch och då eventuellt skaffa en Ref10 och synka dem alla tre men är det värt investeringen som iofs i det stora hela inte är så stor :Thinking:

 

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, Bebop said:

Modell 10 av Mutec har jag inte sett förut, däremot 3:an som blev lite intresserad av efter fina recensioner. Sedan läste jag att den konverterade DSD-filer till PCM innan den skickade signalen till dacen. Därmed föll den ur mitt intresse. 

 

MC3+USB har usb in och konverterar till spdif eller AES ut så det är inget för dem som kör DSD med högre upplösning då det är USB som gäller hela vägen (att den sen konverterar allt till PCM gör den ju som du säger mindre intressant i vissa fall).

 

Vill man "re-clock" en usb signal innan dac så är SOtM TxUSB-Ultra ett alternativ eller Uptone isoREGEN utan att då påverka PCM/DSD. 

 

Om någon vill prova en tX-USBultra (USB in/dubbla USB ut) med en Paul Hynes SR4 PSU så hojta till, finns i centrala Skåne :)

Edited by octavia rs
Link to comment
Share on other sites

 

 

 

 

 

Apropå skillnaden mellan att spela CD, vinyl eller streamat så finns det en del tidsskillnader i hanteringen. Vinyl kan ta en jäkla tid att ladda om man dessutom skall tvätta gästers smutsiga skivor. :blush::D. Lite som att klampa in hos folk med leriga skor. Jag ber ödmjukast om ursäkt. Men CD är ändå oavsett det snabbaste sättet att få igång musiken. Kan inte undanhålla er detta lilla inslag på Youtube angående det tredje sättet att spela musik på.   Finns egentligen ingen som helst koppling till gårdagens spelning som flöt på mycket bra, men mer till en tidigare diskussion i en annan tråd om hur det kan vara på mässor ibland. Tycker jag känner igen hans beskrivning. Ta nu inte detta som blodigt allvar mer som ett skämtsamt inlägg i debatten. :D

 

Calm

 

 

Link to comment
Share on other sites

Som tillägg till föregående post bör man rimligen lägga tiden det tar att leta rätt på en CD i hyllan som man kanske inte har koll på direkt eller vinyl för den delen. I streamade  medier kan man ladda ner all världens musik till sin egen anläggning inom loppet av någon minut och välja format dessutom. Det är bara vi stoffiler som inte riktigt fattar detta.:D:)

 

Calm 

Link to comment
Share on other sites

Visst har man varit med om att det krånglar ibland, jag har bl.a. lånat ut en Roon ROCK till en kompis här i stan. Jag skulle hjälpa honom igång, men jag fick packa ihop med knappt förrättat värv. (Roon funkade men inte samtidigt som deras IPTV)

Samma server har gått som en dans här hemma, helt friktionsfritt. Tre skäl till strulet: Telias egna router o acesspunkter, Telias egna router o accesspunkter och slutligen en infrastruktur som bygger på tveksamt trådlöst...

 

Å andra sidan arrangerade @FBK på grannforat en hörlursträff på försommaren och då tog jag med en komplett streaming-rigg med Roon Core (HP All-In-One med Roon på full touchskärm), egen router, iPad och ett antal olika endpoints. Fungerade helt felfritt, även Tidal, då värden erbjöd en sladd från hans router med "internet".

 

Men prata inte om hur många timmar man krånglat hemmavid med äldre lösningar... Yikes!

Link to comment
Share on other sites

On 2018-11-09 at 08:18, byZan said:

Tack för alla positiva kommentarer och kul att ni gillade att följa med mig och Audionet:)

 

Det har varit fantastiskt inspirerande att få träffa personen bakom dennes livsverk och tänk så mycket musiktips man får. Det finns så mycket olika elektronik, högtalare i vårt avlånga land som är sammansatta kors och tvärs för att försöka hitta ens egna ideal och det är intressant att få höra både av personen och ur högtalarna.

 

/byZan

 

 

Vad hände med resten av resan ni åkte ju söderut :question:

Link to comment
Share on other sites

Man saknar inte kon förrän båset är tomt brukar det heta och ……….

 

Idag lämnade jag ifrån mig Mutec’en och det efter att ha testat lite olika inställningar på några väl kända låtar. Inställningarna blev lite annorlunda mot de vi hade vid lyssningen i fredags. Jag fastnade för de nya som att jag ”tror" kan vara de generellt bästa, för nu iaf. Dac'en fick inställningarna Map2, filter 5 och Upsamplerns filter 1 och output i 352,8kHz.

Efter att ha spelat någon låt så stängde jag av Mutec*en och ljudbilden krympte ihop lite och inte lika lugnt som innan. Är övertygad att samtliga som var här och lyssnade senast hade uppfattat detta oxå? 

Dessa små men ack så viktiga iakttagelser som öron och hjärta uppfattade det får mig att fundera på om det är värt en investering, får fundera på detta.

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

Nu ute i stugan efter att inte varit här på några veckor, av med finkläder och på med landet töj, av med klocka och bort med mobilen, plocka upp medhavda saker och ställa allt iordning inkl värma upp elektroniken.  Nu ca 1 timme senare så sitter jag alldeles själv och lyssnar på musik, så skönt att bara få vara. Hmm! Ganska skönt sound som strömmar ut ur högtalarna och inte alls så annorlunda mot hemma faktiskt. Visst hör jag skillnader men jag gillar verkligen vad jag hör och inser att Absolaren verkligen var en fullträff. Satan så skönt det lirar, jag får bara inte bli sittandes i sweetspot då jag måste göra en massa måsten i morgon inför den stundande vintern. Nä nu måste jag slänga in ett par ved klabbar i öppna spisen och slå upp en liten c*gn*c - undrar om det inte kommer att låta än bättre om en liten stund?;) 

 

/byZan

 

 

Edited by byZan
Rättat lite
Link to comment
Share on other sites

20 hours ago, byZan said:

Nu ute i stugan efter att inte varit här på några veckor, av med finkläder och på med landet töj, av med klocka och bort med mobilen, plocka upp medhavda saker och ställa allt iordning inkl värma upp elektroniken.  Nu ca 1 timme senare så sitter jag alldeles själv och lyssnar på musik, så skönt att bara få vara. Hmm! Ganska skönt sound som strömmar ut ur högtalarna och inte alls så annorlunda mot hemma faktiskt. Visst hör jag skillnader men jag gillar verkligen vad jag hör och inser att Absolaren verkligen var en fullträff. Satan så skönt det lirar, jag får bara inte bli sittandes i sweetspot då jag måste göra en massa måsten i morgon inför den stundande vintern. Nä nu måste jag slänga in ett par ved klabbar i öppna spisen och slå upp en liten c*gn*c - undrar om det inte kommer att låta än bättre om en liten stund?;) 

 

/byZan

 

 

Haha! Jag läste först:

 

-Nu måste jag slänga in några kablar i öppna spisen!?

Link to comment
Share on other sites

Nu ska jag försöka få min fru att gilla Person (Champagne), fick smak på den hos @Apexorca senast och den var helt i min smak och hoppas att den smaka henne också. Tack för tipset, det blev 6 fl som ska få lagras lite men en går åt nu i kväll och sedan tar jag nästa om något halvår kanske, nä nu slutar jag att bubbla!

 

Trevlig helg!

 

/byZan

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...