Jump to content

byZan - en tänkt pensionärsresa fr # 1275 och sedan blev det en blogg


byZan

Recommended Posts

9 minutes ago, figge said:

Skall vi behöva "våldgästa" med en kamera för att få lite bilder?:D

 

Det är inte fråga om bilder utan det är frågan om när de ska tas, man vill ju ha rätt ljus och vinklar om man ska våga lägga upp/ut bilder på detta forum;)

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

Ett litet inflik och förtydligande. Gällande de medföljande fötterna till Absolare-förstärkaren så är dessa ett absolut måste att använda, och en del av konstruktionen i praktiken. Utan dessa så står chassit direkt mot underlaget/bänken/möbeln då förstärkaren inte har några andra fötter kort och gott. 

 

Prova gärna att ställa valfri förstärkare direkt på chassit mot underlaget (inte minst en enhet på högre nivå av känsligare karaktär och gärna med rör) så förstår ni snabbt hur negativ denna påverkan blir.

 

Så ligger det till ?.

 

/ Marcus, Perfect sense

Edited by Perfect sense
Link to comment
Share on other sites

byZan, jag gillar dina raka besked när du lyssnar på en förstärkare--Absolare är just nu hypad och de flesta gillar den. Men du litar bara på dina öron och säger vad du hör utan omsvep. Och så ska det vara.

Samtidigt är jag förvånad över dina fynd. Jag vet att Absolare är kapabel till till ett enormt färgrikt spelande -- jag hörde det under en demo hos Perfect Sense. Några inspelningar var bra och med perfekta källor lät det helt fabulöst bra. Jag kan inte glömma ett stycke, tror det var Haydn, där varje instrument fick sitt eget liv och karaktär i rummet. Makalöst. När Marcus började streama blev det sämre.

Men detta är min smak, jag tenderar att betona en del saker när jag lyssnar. Sedan är det en matchningsfråga. Demon var uppbyggd tillsammans med Absolares grundare och då är det förstås väl matchat.

Även om Absolare inte är en förstärkare för mig, så ser jag den som en extremt kapabel spelare. Men som det verkar är den inte en audiofil panacea.

Link to comment
Share on other sites

19 hours ago, DrKlang said:

byZan, jag gillar dina raka besked när du lyssnar på en förstärkare--Absolare är just nu hypad och de flesta gillar den. Men du litar bara på dina öron och säger vad du hör utan omsvep. Och så ska det vara.

 

Tack:)

Glöm inte hjärtat för det är lika viktigt!

 

19 hours ago, DrKlang said:

Samtidigt är jag förvånad över dina fynd. Jag vet att Absolare är kapabel till till ett enormt färgrikt spelande -- jag hörde det under en demo hos Perfect Sense. Några inspelningar var bra och med perfekta källor lät det helt fabulöst bra. Jag kan inte glömma ett stycke, tror det var Haydn, där varje instrument fick sitt eget liv och karaktär i rummet. Makalöst. När Marcus började streama blev det sämre.

 

Vet inte vad du menar med fynd? 

Jovisst kan inspelningar ha en stor betydelse för hur det låter och så även streaming/tjänst/elektronik. Jag tycker att det som är kopplat via kablar låter bättre än via luften och vet inte hur de spelade då du lyssnade, så det kan jag inte uttala mig om. Men med mina ”nya fynd” så låter bra inspelningar förbaskat bra hemma via Nucleos/Roon hemma och tror nog att det kommer bli väl så bra ute i stugan ljudmässigt oxå.:NailBiting:

 

19 hours ago, DrKlang said:

Men som det verkar är den inte en audiofil panacea.

 

Jag var tvungen att googla på Panacé (jag är ingen polyhistor) och fann ordet universalmedicin om det var det du nu menade?

Då undrar jag vad en audiofil ska ha för panacé för att allt ska låta allra bäst?  Att Absolare eller TAD eller andra märken inte skulle passa en som kallar sig audiofil har jag svårt att tänka mig vi har alla egna preferenser som avgör vad som är rätt eller fel via våra egna öron. 

 

Att Absolare har något speciellt som tilltalar oss båda är sant, men det har även TAD och andra märken också, så därför har jag svårt att bestämma mig för vilken väg jag ska gå?

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

Fortsättning från #5

…. skulle till och den blev inte av förrän några veckor senare. En Lumin S1 skulle testas i systemet och Nucleos åkte ut till stugan och skulle testas med endast ADSL men jag var tvungen att göra den testen kände jag innan det slutgiltiga beslutet skulle tas.

 

Idag har vi lämnat @Audionet med fru på Arlanda för deras hemfärd tillbaka till Skåneland efter några dagars besök här i Roslagen. Ett besök som har blivit lite av en trevlig tradition och som alltid har bjudit på fint väder ock så även i år.

Nu är ni kanske nyfikna på vad vi ”pojkar” sysselsatte oss med och jag får väl försöka koka ner allt till en inte alldeles för lång historia?

 

Damerna lät oss hålla på med hobbyn och de kunde sysselsätta sig med sådant de var intresserade av (prata). 

Marcus på Perfect sense var återigen bussig nog att låta mig få ett lån för test av något som jag varit och nosat på sedan jag läst mycket om objektet och som gjort att nyfikenheten fick mig att fundera om inte detta skulle vara något för mig, plug ’n play och välljudande var det som lockade. I semestertider är inte logistiken den lättaste och därav skulle jag få vänta tills Marcus semestrat klart. Så i måndags skickade han den det första han gjorde och den hämtades inom någon timme för det var en express frakt beställd. Den skulle forslas ca 10 mil och den kom fram redan på fredagen sen eftermiddag, jo ni läste rätt! ca 102 timmar tog det för att få den 10 mil från Stockholm och både Marcus och jag var så besvikna på den transportörens  urusla service, men men den kom iaf innan Audionet skulle åka hem och det var det viktigaste.

 

Vi packade upp och strömsatte den direkt men han inte börja lyssna för att min fru ropade att nu var det kaffe på altanen. Varför blir jag alltid avbruten när jag verkligen är mitt uppe i något som knappt kan vänta? Nåja hon är gullig nog att ta hand om oss hifi-idioter efter bästa förmåga och som uppskattas innerst inne.

Kafferasten var en av mina kortaste någonsin 1 min och 12 sekunder och sedan tillbaka till det viktiga arbetet med att föröka få musik i stugan igen.

 

Roon hittade den direkt och ett par lättare inställningar gjordes innan musiken flödade, vi båda tittade på varandra och sa att detta låter lovande och det efter att vi från torsdag kväll lyssnat genom Weiss DAC 202. Nu började vi tweaka och testa allt möjligt, högtalare flyttades runt, träbitar under Absolare, olika kablar testades, rummet såg ut som ett bombnedslag, prylar överallt!! Men kul hade vi och vi kunde nog ganska fort särskilja på bra-bättre-bäst.

Fredagen avslutades med att jag satt själv och lyssnade på kyrkomusik fram till 01.15, det lät riktigt bra men…………basen var inte hemma än och skulle jag kunna få den acceptabel utan en massa akustikpinaler, ja det var frågan………………?

 

/byZan

Edited by byZan
Link to comment
Share on other sites

Med Lumin S1 inkopplad direkt ”out of the box” på fredagen så blev presentationen så mycket bättre på alla parametrar och vi vet båda att allt har en inspelningstid, inbränningstid, behöver sätta sig innan man ska uttala sig men vi kunde inte fort nog försöka börja tweaka för vi visste redan att detta skulle kunna bli något riktigt bra. Lördagen började med utflykt och lunch för att sedan på em vara åter tillbaka till stugan för mer tweak och inställningar. Vi blev återigen avbrutna för nu skulle jag grilla och vi skulle äta och dricka något gott för det var ju sista kvällen tillsamman för denna gång. Middagen avnjöts på altanen med utsikt över vattnet och solnedgång, riktigt mysigt och vi mös nog lite tillmans över mat, dryck och utsikt. Vid 20.30 var det dags att fortsätta arbeta med att försöka få till det så bra det nu gick, nu började vi finjustera allt, millimetrar hit och dit allt för att vi skulle bli nöjda. Lumin S1 hade nu stått på ett drygt dygn och vi hade hört att den presenterade musiken allt bättre ju längre tiden gick. 

Nu var allt näst intill perfektion med de grejer vi hade till förfogande och vi båda bytte av varandra i fåtöljen och sa…………….

 

/byZan

Edited by byZan
felstavning
Link to comment
Share on other sites

jaa, vad sa ni egentligen??

 

"en kopp kaffe på det här kanske?"

 

"vi får klämma ihop oss i fåtöljen!"

 

"bättre än så här kan det inte bli"

 

"det ser ut at bli regn imorgon"

 

"nu är det nog dags att gå och lägga sig"

 

nyfiken i en strut.... :)

 

Link to comment
Share on other sites

…. att nu kan vi nog inte hitta en millimeter som är på fel sida av toleransnivån, bättre än så här kan vi inte få till det?!

 

Basen var tämjd och mellan- och diskantregister var magiskt bra nu sa Audinet, han sa också att han aldrig hört CE-1 presterat på denna nivå och jag kunde inte annat än hålla med. Jag var så upprymd att ha fått till basen, nu var den artikulerad och spelade sina toner och inte så grötig/bumlig som tidigare, bättre än så här gick det inte att få med de grejer som fanns till buds. Jag kunde till och med framkalla lite gåshud så ögonen blev tårögda och tror Audionet var nöjd med vårt gemensamma intresse för att få till det bästa med de förutsättningar vi hade. Tack Audionet för all hjälp med inställningar i dateriet och för ditt tålamod att lära mig mer om dateriet och annat vi pratade om, TACK:app:

 

Ska så småningom försöka skriva ner hur jag resonerat mig fram till dags datum och kanske skriva lite mer om produkternas påverkan på mig.

 

/byZan

 

Edited by byZan
fel ordval och korrigerat texten
Link to comment
Share on other sites

Hehe, väldigt härlig berättelse med riktigt tuffa cliffhangers som sagt...

 

Jättekul att höra att du uppskattade Lumin S1 också! Jag tycker Lumin produkterna är sjukt smidiga och fungerar precis som en Roon endpoint ska fungera, utan att göra avkall på det ljudmässiga. Jag vet ju vad jag själv tycker och känner för dem, men det är alltid kul att höra andra som bekräftar det och uppskattar samma sak.

 

Ser som vanligt fram emot emot fortsättningen och resonemanget.... :)

 

Link to comment
Share on other sites

 

…att den närvaro vi hörde i sången, den tysta bakgrunden, den tämjda basen etc var nu högt upp bland system vi båda lyssnat på under åren, visst finns det system som spelat både bättre, större etc. Trots att det bara är stativhögtalare och en integrerad hybridförstärkare så blev detta en matchning som vi ansåg vara på en nivå som vi rankar väldigt högt. Visst finns det nyanser som skulle kunna förbättras ytterligare men hur långt ska man sträcka sig för att få lite ljud ute i en stuga?

 

Nu anser jag mig vara klar??? sånär som på lite förfining på det estetiska i form av träbitar, kabeldragning och lite annat jox som gör rummet mysigare rent visuellt.

 

Kommer aldrig byZan till skott och berättar om sin tankar, omdömen och beslut kanske någon undrar? Jodå, det kommer när jag har tänkt färdigt och det kan ta ett tag som brukligt är när jag ska försöka formulera mig så att det inte blir missvisande eller feltolkat (fast det kanske det blir ändå?)

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

6 minutes ago, JWE said:

Tog Audionet med sig kameran så vi får bilder till denna bildtråd? :D

 

Han flög upp och hade inte plats för kamera och skulle nog vägra (antar jag) fota med min iPhone om jag bad honom, han har krav på kvaliteten tror jag;)

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

11 hours ago, byZan said:

 

…att den närvaro vi hörde i sången, den tysta bakgrunden, den tämjda basen etc var nu högt upp bland system vi båda lyssnat på under åren, visst finns det system som spelat både bättre, större etc. Trots att det bara är stativhögtalare och en integrerad hybridförstärkare så blev detta en matchning som vi ansåg vara på en nivå som vi rankar väldigt högt. Visst finns det nyanser som skulle kunna förbättras ytterligare men hur långt ska man sträcka sig för att få lite ljud ute i en stuga?

 

Nu anser jag mig vara klar??? sånär som på lite förfining på det estetiska i form av träbitar, kabeldragning och lite annat jox som gör rummet mysigare rent visuellt.

 

Kommer aldrig byZan till skott och berättar om sin tankar, omdömen och beslut kanske någon undrar? Jodå, det kommer när jag har tänkt färdigt och det kan ta ett tag som brukligt är när jag ska försöka formulera mig så att det inte blir missvisande eller feltolkat (fast det kanske det blir ändå?)

 

/byZan

Där satt den!

Grattis om du nu kommer till skott äntligen!:D:thumbsup: Inte pjåkigt att plocka ihop som andrasystem. Integrerad hybridförstärkare tillhör mitt favoritkoncept.:tongue: Rör på ingången och effektfrissor på utgången. Varför välja när man kan ha båda? Kan det bli bättre? Lite som sonens Pathos InControl och InPower, brukar bli magiskt även som separata för- och slutsteg.

 

Calm

 

 

Link to comment
Share on other sites

17 minutes ago, calm said:

Där satt den!

Grattis om du nu kommer till skott äntligen!:D:thumbsup: Inte pjåkigt att plocka ihop som andrasystem. Integrerad hybridförstärkare tillhör mitt favoritkoncept.:tongue: Rör på ingången och effektfrissor på utgången. Varför välja när man kan ha båda? Kan det bli bättre? Lite som sonens Pathos InControl och InPower, brukar bli magiskt även som separata för- och slutsteg.

 

Tack @calm:)

Ja det tog tid men jag kände att jag hade ingen brådska, utan nu när jag ändå bestämt mig för att digitalisera musiklyssningen i stugan så var det lika bra att göra en grundlig research byggd på erfarenhet av tidigare lyssningar och med mitt ljudideal som faktorer att bygga på. Lumin S1 var en dock en chansning som blev en ”fem-etta". Ett andrasystem kanske inte är rätt benämning? Jo det är ett andrasystem men jag skulle lätt kunna leva med detta som ett förstasystem också.

Kul att du skriver att hybridförstärkare är ditt favoritkoncept, för jag tycker att detta är något utöver det vanliga. Jag sa till Audionet sent på lördagskvällen när vi fått till det att jag vet iallafall en person som skulle kunna sitta här i timtal och lyssna och tankarna var riktade till just dig:thumbsup: 

 

/byZan

 

 

Edited by byZan
Link to comment
Share on other sites

2 minutes ago, byZan said:

 

. Ett andrasystem kanske inte är rätt benämning? Jo det är ett andrasystem men jag skulle lätt kunna leva med detta som ett förstasystem också.

Kul att du skriver att hybridförstärkare är ditt favoritkoncept, för jag tycker att detta är något utöver det vanliga. Jag sa till Audionet sent på lördagskvällen när vi fått till det att jag vet iallafall en person som skulle kunna sitta här i timtal och lyssna och tankarna var riktade till just dig:thumbsup: 

 

/byZan

 

 

Jag tror att de flesta skulle vara utomordentligt nöjda med detta som förstasystem!:tongue: Det går ju alltid att komplettera högtalarna med några lämpliga subwoofers om man är orgelfan eller så! :D Men om jag minns dessa så saknar jag inget i djupbasen. På landet kör jag ett par klassiska Sf Electa Amator de räcker också gott.

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

Det tror jag också de flesta skulle vara eller de borde vara för det är en magisk presentation systemet gör (i mina öron).

Platsen för systemet i stugan blev väl inte optimal för hifi och var kanske inte riktigt prio ett heller under ombyggnaden för 7 år sedan, då  ville jag ha en plats med utsikt utöver vattnet där jag kunde sitta och titta ut på den föränderliga skärgården och avnjuta musik. Så den målsättningen uppnåddes och jag är supernöjd med den, att jag sedan skulle få möjligheten att få klämma in produkter som kunde leverera på denna nivå var på den tiden inte ens tänkta men kanske drömda? Så efter de förutsättningar jag nu har/fick så passar både elektronik och högtalare in perfekt, men klart är att det alltid finns bättre kombon och framförallt så är det tycke och smak som avgör hur det i slutändan blir. Att jag har fått chansen att bygga upp detta system är en ynnest och jag är så tacksam och glad för att få kunnat göra det. Att jag skulle kunna fortsatt leva med ML och B&W råder det ingen tvekan om, den kombon spelade också njutbart men detta är något helt annat. 

 

/byZan

Edited by byZan
ett ord för mycket togs bort
Link to comment
Share on other sites

Som sagts tidigare så funderar jag ofta när jag sitter och lyssnar och försöker svara mig själv men det går inte alltid för jag har inte de ”skills” som behövs alla gånger. Så jag är så tacksam för all den hjälp jag fått på denna resa av bl. a. medlemmar här på Euphonia. Det är ju en bit att åka för många av er som varit delaktiga till att det blev som det blev och hur roligt hade det inte varit att få ha er här för en lyssning och att jag skulle få bjuda tillbaka i form av mat, dryck och inte minst välljud, men det kanske är svår arrangerat och kanske mindre intressant för en del av er? Men dörren är öppen om ni skulle ha vägarna förbi och känna för det. Oavsett hur det blir så vill jag att ni ska veta hur tacksam jag är:app:

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

Tack för dessa dagar byZan, jag kommer gärna förbi igen på en lyssning och lite mat!

 

Precis när vi börja få till det så skall man åka hem. Helt övertygad om att det kommer att utvecklas ytterligare under veckan som går.

 

På torsdags kvällen spelade vi via ROON genom min paj in i Wiess 202, vidare till Absolare. Högtalarnas position var orörd.

Det var en del problem i basen, speciellt vid 50Hz stack det iväg en del. Fokus var något otydligt och det fanns en liten slöja över allt.

I väntan på att Lumin skulle dyka upp så flyttade vi högtalarna i små steg mot en bättre presentation. Det gick sakta fram, men vi nådde inte riktigt hela vägen.

 

På fredag eftermiddag så kom då Lumin äntligen fram. Här kunde det gått mycket illa om vi inte hade varit vaksamma. Paketet som överlämnades kom från Kina och skulle till en Maria lite längre upp i gatan. Fick springa i fatt TNT och byta paketet. Helt övertygad om att bytet var till byZan's fördel! :)

På med strömmen, sedan fick vi inte leka mer för stunden. Damerna önskade vårt sällskap. Vet inte om vi var så trevliga då vi satt som små barn på julafton och väntade på att få leka med den nya leksaken. Kvällen framskred och efter som vi har ett par så förstående fruar som är duktiga på att avläsa situationen så fick lämna bordet för lite egentid. :)

I med resterande kablar och efter en enkel konfigurering av Lumin så var vi up and running. Lumin är verkligen användarvänlig.

Vi gjorde inte så mycket mer än lyssna denna kväll. Redan ur lådan så kunde vi konstatera att Lumin tillförde något nytt. Tanken var att det skulle få sätta sig lite innan vi fortsatte med fler förändringar.

 

På lördag kväll fick vi åter lite tid över för lek. Eftersom Absolaren stod på ett stativ med en stenplatta så hade det kliat i min fingrar från dag ett att ändra på det. Mina tidigare erfarenheter med sten har inte visat sig vara positiva i mina öron, kanske en smakfråga? Hur som, jag hittade några träklossar som vi placerad under fötterna på Absolaren och hade kvar stenskivan i botten. 

 

Måste jobba lite, återkommer med en fortsättning...

Edited by Audionet
Slarv
Link to comment
Share on other sites

40 minutes ago, Adagio said:

För att vara en bildtråd är det väldigt mycket text........

inte för att vara sådan men inte köpte man xxx-tidningar förr (innan internet) för läsningens skull?

Visa knapparna!

 

Jag köpte böcker och inte bilderböcker;);)

 

Klart jag ska försöka ta kort med iPhone och lägga ut, men jag vet inte om jag törs det med hänsyn till alla fotografer på forumet:NailBiting:

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...