Jump to content

Karis Wave by Diapason


Recommended Posts

Ni som gillar handbyggda högtalare från Italien kan här finna ert lystmäte. För mer handgjort och konstnärligt än så här blir det knappast... Men det finns även ljudmässiga fördelar med denna konstruktion / utförande, inte bara det estetiska. För med ojämn väggtjocklek och icke parallella ytor uppnår man ännu mindre resonanser och en större frihet i ljudet. Alessandro själv säger att denna modellen låter klart bättre än standard Karis III som den bygger på konstruktionsmässigt. 

Link to comment
Share on other sites

Högtalarna byggs helt i homogen valnöt (vilket bara det tar månader i olika steg med torkning mellan varje moment) och sedan sitter det en man och för hand skär ut varje "våg" med ett stämjärn. Det ligger många timmar bakom varje par. Och de blir alla lite olika pga detta. Ett konstverk och hantverk som dessutom låter förbaskat bra! 

karis wave77172.jpg

Link to comment
Share on other sites

Dessa högtalare var först i världen (1985) med att använda denna "diamant-form" på kabinetten som sedan blivit så kopierad genom åren av andra tillverkare. Karis har sedan ursprunget sett nästan exakt likadan ut och de kan också renovera alla gamla par som gjorts med nya element och filter. Elementen är från Seas i Norge och är special-modeller som bara tillverkas för deras räkning. 

 

Detta är ju inte så stora högtalare och de har också begränsning i hur högt och djupt de kan spela men då basen spelar helt utan filter i signalvägen så blir de mycket snabba och transparenta i sin spelstil med massor av känsla i ljudet. Fungerar bra med en rad olika typer av förstärkare och gärna rör. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...